Pálmafa Project

Carbonara spagetti a népszerű kedvenc

A tésztákkal általában nem lehet tévedni, hiszen a legtöbb konyhában azt hiszem jolly jokerként bevethető ételnek számítanak. Ha más nincs is otthon, némi száraz tészta szinte mindig. A carbonara népszerűsége pedig töretlen, hiszen az elkészítéséhez nem kell hosszú bevásárlólistát írni.

DSCF6120Már már furcsának tűnhet az én bejegyzéseim sorában, két “ződreformbio” mutty között,  holmi szalonnás tészta, de ez is csak azt mutatja, hogy én is emberből vagyok,-csak ha valaki kételkedett volna eddig-és megkívánok néha egy jó spagettit.

Carbonarat pedig ezer éve nem ettem. Ennek az egyik oka, hogy a legegyszerűbb kajákat tudják a legborzalmasabb módon elkészíteni a kifőzdékben. Tisztelet a kivételnek. De carbonara fronton én olyannal még nem nagyon találkoztam. És a legutóbbi alkalommal is egy zsíros tejszínben tocsogó, a legalja minőségű mócsingos sonkakockával és egy vödör “ápol és eltakar” trappista sajttal megszórt förmedvényt kaptam magam elé, így azután egy jó időre még az üres tésztától is elment a kedvem.

DSCF6122A másik kedvenc receptem ami úgy kezdődik, hogy végy egy zacskó carbonara port….Jól mutat az ott a polcon a boltban és részemről porosodhat ott évezredekig. Semmivel nem lesz gyorsabb az elkészítése, ha abból készül, és nagyon olcsóbb se, csak színezékkel és tartósítószerrel dúsított.

Az eredeti carbonarában nincs tejszín, csak tojás, attól lesz krémes. Hasonló elven készül, mint egy tojásos nokedli. Amíg a tészta fő, minden más is elkészül és a végén csak össze kell ereszteni őket egy tányéron. Persze a legjobb a parmezán a tetejére és nyilván lehet eredeti olasz pancettával is flancolni, mert tényleg isteniek. De elsősorban nem az a cél, hogy egy puccos drága étel készüljön, így egy jobb minőségű bacon és kemény sajt már tökéletes hozzá. Én például lengyel parmezánt vettem most, finom, és fele annyiba került, mint az olasz.

Szóval bátran álljatok neki otthon mindenki kedvencének!

DSCF6127

Hozzávalók 2 főre:

fél zacskó durum spagetti tészta

15 dkg bacon

1 duci gerezd fokhagyma

1 egész tojás + 1 sárgája

5 dkg parmezán vagy más kemény sajt

só, bors

Tetejére: petrezselyem, de nem muszáj

A tésztát lobogó forró sós vízben feltettem főni.

Ezalatt felkockáztam a bacont és egy száraz serpenyőben megpirítottam. A tojásokat felvertem, belekevertem a parmezán felét és belereszeltem a fokhagymát is, megborsoztam. Sózni nem igazán kell, mert a bacon elég sós. A petrezselymet felaprítottam.

Mikor a tészta megpuhult, a főzővízből egy kis merőkanálnyit a tojáshoz kevertem, a tésztát leszűrtem, ráöntöttem a tojást és alaposan összekevertem. Nem kell aggódni, hogy a tojás nyers marad. A forró főzővíz és a meleg tészta pont elég neki, hogy krémes legyen, de már nem nyers. A tetejére szórtam a bacont, a maradék parmezánt és a némi petrezselymet. Frissen az igazi!

Kelbimbó, ahogy még biztos nem kóstoltad!

Miért van elhanyagolva a kelbimbó? Nem értem, bár én is ezt tettem vele, pedig nagyon szeretem, de mégis csak két ételt sikerült eddig összehoznom ezekkel a zöld golyóbisokkal, ami amúgy mindenkinek nagyon ízlett. Na mindegy, ez most pótolva lesz, így fel is markoltam egy fél kilót a piacon és összedobtam pikk pakk a másnapi ebédem.

DSCF5722Annyi volt biztos, hogy lesz még mellette dió és sajt. Ugyanis nem sok minden volt szabiról hazatérve a hűtőmben, mint sajt. Büdös sajt. És még büdösebb sajt. Két nylon zacskóba bugyolálva, de úgyis illatoznak a drágaságok duuuurvááán. Imádom, engem nem zavar. Mást igen. De az meg engem nem zavar. Franciaországból hazafelé a hónom alatt egy zacskó sajttal, konkrétan lezavartak a buszról, hogy akkor legyek szíves a csomagtérbe elhelyezni az árut, mert nem biztos, hogy velük együtt egy légtérben a kedves utastársak túlélik a 20 órás utat….

DSCF5719Szóval alig vártam, hogy a croissant dömping után ismét ződségeket ehessek, és a piacra persze éhesen estem be, ami életveszélyes, mert akkor kicsit mindenből veszek és így egyre több hozzávaló került a tésztára is. De ez még véletlenül sem jelenti azt, hogy nincsenek harmóniában az ízek, mert nagyon is,  higgyétek el. A piros bogyó pedig nem más, mint aszalt koktélparadicsom, ami édes, így a sós sajt és az olívabogyó nagyon kívánkozott még mellé, de utóbbi simán elhagyható ha nem szeretitek. Rokfort sajt helyett pedig feta is megteszi.

Mire elkészült a rakomány, rájöttem, hogy a tészta szinte tök fölösleges mellé, egymagában is be tudtam volna termelni a serpenyőből és akkor meleg kelbimbós salátának hívnám, Vacsorára például úgy sokkal ideálisabb.

Finom, így is úgy is. Szeressétek a kelbimbót, mert élettani hatásait tekintve a brokkolival említhető egy lapon!

DSCF5715Hozzávalók 4  főre:

30 dkg kelbimbó

1 zacskó spagetti

10 dkg aszalt paradicsom (pár szem friss koktélparadicsom is jó)

1 marék olívabogyó

1 marék dió

2 gerezd fokhagyma

pár csepp ciromlé

olívaolaj

1 mokkáskanál szárított bazsalikom

Tetejére: 10 dkg rokfort sajt, petrezselyem

A tésztát lobogó sós vízben kifőztem, leszűrtem, meglocsoltam pici olívaolajjal, pár csepp citromlével és belekevertem a lereszelt fokhagymát.

A kelbimbót megmostam, a külső csúnyácska leveleit leszedtem, majd félbevágtam őket és egy serpenyőben kevés olívaolajon elkezdtem pirítani, mikor lett egy kis színe akkor öntöttem alá kb. fél deci vizet, sóztam, borsoztam, megszórtam a bazsalikommal és lefedtem, hogy megpuhuljon. Mikor majdnem elfőtte a vizet beleszórtam az aszalt paradicsomokat, pár percig együtt főztem még őket, hogy a paradicsom puhább legyen, aztán elzártam a gázt, beleszórtam az aprított petrezselymet, olívabogyókat, a diót, pici bazsalikomot is, és rámorzsoltam a sajtot.

Egyszerű csirke vadas spagettivel

Avagy hogy tegyük a sárgarépát “láthatatlanná”, ha olyan vendég érkezik aki örihariban van vele. Illetve a vadasnak egy rapid verziója ez, az egyik olyan főétel, amit én rendszerint akkor vetek be, ha előre szeretném a másnapi ebédet elkészíteni, de akár harmadnap is jóízűen elfogyasztható, hiszen a hűtőben állás nem megy az ízek rovására, de a fagyasztása sem adott esetben.

DSCF4292Tudom, hogy az igazi vadas mellé zsemlegombóc dukál, ha több időm van azt is szoktam főzni mellé, de a spagetti is jól passzol, sőt még anno a menzán is ez került mellé, de most is sok helyen látom, hogy köretként a tésztát társítják hozzá. Ha magamnak főzöm, sokszor a répát nem is szoktam leturmixolni, ha nagyon apróra van reszelve és elég krémes a szaft mellette, akkor egyáltalán nem zavaró, kivéve ha a Zöcsikém az egyik vendég, aki a húslevesből messzire pöcköli a sárgarépa darabokat… Természetesen Őt a petrezselyem darabokkal sem próbáltam meg lenyűgözni, de a narancs szín mellé kívánkozott valami ződ, hogy ne legyen már annyira menzás cucc.

A csirkemellet sem mindig nagy szeletekben teszem bele, hanem apró csíkokra vágva, ízlés és hangulat függő. Az ízén ez nem változtat, finom, picit édeskés, krémes, úgyhogy elő is rántom a maradékot a fagyasztóból, hogy boldoggá tegye az ebédemet holnap!

DSCF4294

Hozzávalók 4 főre:

1 egész csirkemell filé szeletekre vágva

4 db közepes méretű sárgarépa

1 vöröshagyma

1-2 gerezd fokhagyma

3 db babérlevél

1 kis doboz tejföl

1 teáskanál mustár

só, bors

1 evőkanál nádcukor

2 evőkanál kókuszzsír vagy olaj

A répát lereszeltem, a hagymákat felaprítottam. Egy széles serpenyőben kevés kókuszzsíron karamellizáltam a nádcukrot, ami annyit jelent, hogy mikor az olaj felforrósodott, beleszóram a cukrot és kevergetve megvártam, míg felolvad és sötét barna színe lesz. Ezután rátettem a répát és a hagymákat, a babérleveleket,  jól összeforgattam, pár percig pirítottam őket, sóztam, borsoztam, majd kicsit félre toltam őket a serpenyő szélére és belefektettem a hússzeleteleket is. (Másik serpenyőben is lehet pirítani a húst, de szerintem így egyszerűbb) Mindkét oldalukat pár perc alatt fehéredésig megpirítottam, majd összekevertem a sárgarépával, és kevés vizet öntöttem alá (kb. 1 decit) és lefedve hagytam puhulni az ételt.

A tejfölben elkevertem a mustár, és mikor a csirkemell már majdnem teljesen megpuhult a tejfölt is a serpenyőbe öntöttem. Ha túl sűrű lenne, picit vizet mindig öntsünk alá. Ismét lefedtem és hagytam együtt főni az egészet, míg minden megpuhult. Kiszedtem a hússzeleteket, a zöldségeket a szafttal együtt egy mély edénybe öntöttem és leturmixoltam. A húst visszatettem az edénybe és ráöntöttem a mártást.

Főtt spagettivel és petrezselyemmel megszórva tálaltam.

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!