A csirke cacciatore (ejtsd: kaccsatore) magyarul csirke vadász módra. Azt nem tudom mitől vadász, de hogy finom és egyszerű elkészíteni, és ideális vendégváró étel az biztos!
Olyan ez, mint egy olasz csirkepörkölt sütőben sütve tulajdonképpen, de mindegy is minek nevezzük, talán egyetértetek velem abban, hogy amiben paradicsom és bazsalikom van, azzal tévedni nagyot nem lehet. Nem sok a meló vele, el van a sütőben, én kétféle köretet is csináltam hozzá, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót. A klasszikus spagettivel és a gyúrósoknak készült rizzsel is tökéletes vasárnapi eledel lett belőle.
Mostanában rengeteg paradicsomos kaját főzök, ugyan nem frissből, azt ritkán veszek télen, csak a fotó kedvéért, vagy ha megpróbálom ránézésre elhinni, hogy tényleg édes lesz… Legtöbbször sajnos csalódnom kell, bár a koktélparadicsomból ki lehet néha fogni jót, viszont üveges, dobozos natúr verziót szinte mindig tartok otthon, mert bármikor jól jöhet. Ki hinné, hogy gyerekkoromban utáltam a paradicsomot, frissen a világból ki lehetett vele kergetni, most viszont sok mindenre hajlandó lennék egy édes szemért, amiből tuti bruschettát csinálnék holnap reggelire…álmodozni jó, de inkább most főzzétek meg ezt, bruschetta meg lesz nyáron!
Hozzávalók kb. 6 főre:
1 egész csontos csirkemell 4 részre vágva
4 csirkecomb félbevágva
1 doboz darabolt hámozott paradicsom
5 deci paradicsomlé (passata)
2 deci fehérbor
5 vékony szelet bacon
1 db répa
1 db piros kaliforniai paprika
1 db vöröshagyma
2 duci gerezd fokhagyma
1 evőkanál szárított bazsalikom
só, bors
kókuszolaj
Tálaláshoz: kis marék olívabogyó + petrzselyem
Köret: spagetti vagy rizs
Tetejére: parmezán
Egy nagy serpenyőben felhevítettem a kókuszolajat, majd a félbevágott csirkecombokat és csirkemelleket mindkét oldalukon kb. 4-4 perc alatt lepirítottam, majd áttettem őket egy nagy tepsibe, a sütőt pedig előmelegíttem 180 fokra.
A serpenyőbe szórtam a felcsíkozott bacont, pici kókuszolajon lepirítottam a vöröshagymával és a fokhagymával együtt, majd ezeket is a csirkedarabok mellé tettem a többi hozzávalóval együtt, a sárgarépát és a paprikát kisebb darabokra vágva szórtam melléjük, ráöntöttem a passatát, hámozott paradicsomot, fehérbort, fűszerekkel megszórtam és alufóliával lefedve a sütőbe toltam, kb. 45-50 percre.
Ezalatt megfőztem a rizst és a tésztát, majd mikor a csirke elkészült, beleszórtam az olívabogyókat és aprított petrezselyemmel együtt tálaltam. Aki akar szórhat rá még sajtot, de anélkül is finom.


Általában akkor főzöm ezt az ételt, ha olyan vendégem van, akit zöldség hegyekkel nem tudok elkápráztatni, mert nemes egyszerűséggel nem eszi meg. Így történt ez most is, ráadásul ezt csak nagy adagban érdemes elkészíteni és előző nap is össze lehet dobni, vagy akár csak a húsgombócok összeállításával előkészülni. Csirkével, pulykával, sőt marhahússal is mükszik, utóbbival nyilván kicsit nő a főzési idő, de nem sokkal, sőt akár löttyinthettek a szószba egy nagy korty jóféle vörösbort is, amit aztán ételünk mellé is meg lehet majd iszogatni.
Mindig egyszerű dolgom van és szeretek olyan brigádnak főzni, akikről tudom, hogy kb. olyan az ízlésviláguk, mint az enyém, vagyis minél több zöldség legyen, a hústól nem jönnek lázba és bátran megkóstolnak mindent, amit eléjük teszek. Mondjuk nincs más választásuk… Na jó, szó sincs gasztroerőszakról, legalábbis ez a főzés olyan jól sikerült, hogy majdnem nem volt mit tálalni délben, mert a mártás úgy magában nagy kanállal is kelendő vót, a mandula és a parmezán pedig csak úgy lazán kézzel, és a tésztát is majdnem az ujjunk közé csavartuk…
Hozzávalók 4 főre:
Tökéletes hétköznapokra, pláne egy hosszabb szabi után szürkeség ellen… feldobja a hangulatot ebédidőben színével és ízével is. Bármilyen fűszert tehettek bele, ami éppen kéznél van, nekem friss fűszernövényekkel ízlik a legjobban, most oregánót választottam, de sima petrezselyem is jó hozzá.















