Pálmafa Project

Csirke cacciatore

A csirke cacciatore (ejtsd: kaccsatore) magyarul csirke vadász módra. Azt nem tudom mitől vadász, de hogy finom és egyszerű elkészíteni, és ideális vendégváró étel az biztos!Olyan ez, mint egy olasz csirkepörkölt sütőben sütve tulajdonképpen, de mindegy is minek nevezzük, talán egyetértetek velem abban, hogy amiben paradicsom és bazsalikom van, azzal tévedni nagyot nem lehet. Nem sok a meló vele, el van a sütőben, én kétféle köretet is csináltam hozzá, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót. A klasszikus spagettivel és a gyúrósoknak készült rizzsel is tökéletes vasárnapi eledel lett belőle.

Mostanában rengeteg paradicsomos kaját főzök, ugyan nem frissből, azt ritkán veszek télen, csak a fotó kedvéért, vagy ha megpróbálom ránézésre elhinni, hogy tényleg édes lesz… Legtöbbször sajnos csalódnom kell, bár a koktélparadicsomból ki lehet néha fogni jót, viszont üveges, dobozos natúr verziót szinte mindig tartok otthon, mert bármikor jól jöhet. Ki hinné, hogy gyerekkoromban utáltam a paradicsomot, frissen a világból ki lehetett vele kergetni, most viszont sok mindenre hajlandó lennék egy édes szemért, amiből tuti bruschettát csinálnék holnap reggelire…álmodozni jó, de inkább most főzzétek meg ezt, bruschetta meg lesz nyáron!

Hozzávalók kb. 6 főre:

1 egész csontos csirkemell 4 részre vágva

4 csirkecomb félbevágva

1 doboz darabolt hámozott paradicsom

5 deci paradicsomlé (passata)

2 deci fehérbor

5 vékony szelet bacon

1 db répa

1 db piros kaliforniai paprika

1 db vöröshagyma

2 duci gerezd fokhagyma

1 evőkanál szárított bazsalikom

só, bors

kókuszolaj

Tálaláshoz: kis marék olívabogyó + petrzselyem

Köret: spagetti vagy rizs

Tetejére: parmezán

Egy nagy serpenyőben felhevítettem a kókuszolajat, majd a félbevágott csirkecombokat és csirkemelleket mindkét oldalukon kb. 4-4 perc alatt lepirítottam, majd áttettem őket egy nagy tepsibe, a sütőt pedig előmelegíttem 180 fokra.

A serpenyőbe szórtam a felcsíkozott bacont, pici kókuszolajon lepirítottam a vöröshagymával és a fokhagymával együtt, majd ezeket is a csirkedarabok mellé tettem a többi hozzávalóval együtt, a sárgarépát és a paprikát kisebb darabokra vágva szórtam melléjük, ráöntöttem a passatát, hámozott paradicsomot, fehérbort, fűszerekkel megszórtam és alufóliával lefedve a sütőbe toltam, kb. 45-50 percre.

Ezalatt megfőztem a rizst és a tésztát, majd mikor a csirke elkészült, beleszórtam az olívabogyókat és aprított petrezselyemmel együtt tálaltam. Aki akar szórhat rá még sajtot, de anélkül is finom.

Paradicsomos húsgombóc spagettivel

Jolly Joker recept, amit mindenki szeret! Legalábbis én még nem találkoztam olyannal, aki nem. Paradicsom, tészta, hús kombóval szerintem nem nagyon lehet tévedni.

Általában akkor főzöm ezt az ételt, ha olyan vendégem van, akit zöldség hegyekkel nem tudok elkápráztatni, mert nemes egyszerűséggel nem eszi meg. Így történt ez most is, ráadásul ezt csak nagy adagban érdemes elkészíteni és előző nap is össze lehet dobni, vagy akár csak a húsgombócok összeállításával előkészülni. Csirkével, pulykával, sőt marhahússal is mükszik, utóbbival nyilván kicsit nő a főzési idő, de nem sokkal, sőt akár löttyinthettek a szószba egy nagy korty jóféle vörösbort is, amit aztán ételünk mellé is meg lehet majd iszogatni.

Ha elfogyott a tészta, akár rizzsel is finom, sőt én speciel egymagában szoktam, jó sok szósszal enni a gombócokat, úgy is tökéletesen laktató.

Hozzávalók:

1 zacskó durum spagetti

Húsgombócokhoz:

1 kg pulyka- v csirkemellfilé

3 evőkanál darált lenmag(zabliszt v zabpehely is jó)

1 db tojás

1-1 evőkanál szárított oregánó és bazsalikom

fél csokor medvehagyma v pár szál újhagyma

só, bors

Mártáshoz:

5 deci paradicsomlé

4 deci víz

1 evőkanál xilit

só, bors

Tetejére: 20 dkg parmezán

A húsgombóc hozzávalóit összekevertem egy tálban, majd gombócokat formáztam belőle. Egy nagy, széles edényben felforraltam a paradicsomlevet a vízzel, cukorral, sóval, borssal, majd belehelyeztem a gombócokat és lefedve főztem kb. 35 percig, míg a hús megfőtt, a szósz pedig kicsit besűrűsödött.

Ezalatt kifőztem a spagettit, majd a gombócokkal tálaltam és reszeltem rá parmezánt.

 

 

Mandulás sütőtökös spagetti

Folytatom a sütőtökös ételek sorát, és ez a spagetti a tárkonyos tökös raguval a tetején a pirított mandulával és parmezánnal megszórva, szerelem volt első falásra, aki megkóstolta repetázott…

20160917_104717-2Mindig egyszerű dolgom van és szeretek olyan brigádnak főzni, akikről tudom, hogy kb. olyan az ízlésviláguk, mint az enyém, vagyis minél több zöldség legyen, a hústól nem jönnek lázba és bátran megkóstolnak mindent, amit eléjük teszek. Mondjuk nincs más választásuk… Na jó, szó sincs gasztroerőszakról, legalábbis ez a főzés olyan jól sikerült, hogy majdnem nem volt mit tálalni délben, mert a mártás úgy magában nagy kanállal is kelendő vót, a mandula és a parmezán pedig csak úgy lazán kézzel, és a tésztát is majdnem az ujjunk közé csavartuk…

A fűszerezés spontán történt, mi tegyek bele, nem tudom, a kezem a római kömény után lendült volna, de tényleg lassan már mindenbe azt szórok, így gyorsan rácsaptam, kakukkfű, rozmaring messze van, esik az eső nincs kedvem megtenni azt az 5 lépést a szabadban, így jobbról érkezett az ötlet, hogy tárkony. Jó az hozzá? Nem tudom, de most az lesz…. és az lett, de nagyon!

20160917_104928-2Hozzávalók 4 főre:

1 csomag spagetti

1 hosszúkás kanadai tök fele

3 gerezd fokhagyma

4 evőkanál tejföl(laktózmenteset használtam)

1 teáskanál mustár

1 mokkáskanál szárított tárkony

só, bors

kókuszolaj

Tetejére:

10 dkg mandula

10 dkg parmezán

A tököt meghámoztam, kimagoztam, felkockáztam, egy lábosba tettem, felöntöttem vízzel és forrástól számítva kb. 15 perc alatt puhára főztem. Leszűrtem, a főzővízéből kb. 3 decit félretettem, sőt akár az egészet is érdemes megtartani és a tésztát kifőzhetitek benne.

Egy száraz serpenyőbe beleszórtam a mandulát, pár perc alatt illatosra pirítottam és mozsárban darabosra törtem, félretettem. Ugyanebben a serpenyőben felhevítettem kevés kókuszolajat rászórtam a sütőtököt, belereszeltem a fokhagymákat, kicsit átkevertem. A tök gyakorlatilag egyből elkezd szétfőni, a félretett főzővízből öntöttem hozzá egy kicsit, aztán még néhányszor egy keveset, hogy krémes, de nem túl folyós állaga legyen a mártásnak. 5-10 perc elég neki. Közben fűszereztem, a végén hozzákevertem a tejfölt és a mustárt, hagytam azzal is egyet rottyanni és kész is.

Kifőztem a spagettit, tányérra tettem, a parmezánt lereszeltem és a tört mandulával együtt a sütőtökös mártás tetejére szórtam.

Cukkinis kukoricás spagetti

Ez a tészta több okból is jó ötlet, egyrészt nagyon gyorsan kész, mindent egy lábosban meg lehet főzni, tehát mosogatnivaló sem nagyon van, másrészt hidegen és melegen is finom, kedv és időjárás kérdése, hogy éppen melyiket választjátok.

DSCF9643Tökéletes hétköznapokra, pláne egy hosszabb szabi után szürkeség ellen… feldobja a hangulatot ebédidőben színével és ízével is. Bármilyen fűszert tehettek bele, ami éppen kéznél van, nekem friss fűszernövényekkel ízlik a legjobban, most oregánót választottam, de sima petrezselyem is jó hozzá.

A konzerv kukoricáról most lebeszélnélek benneteket, szezonja van, tessék frisset venni, össze sem lehet hasonlítani az ízüket, hamar megfő az is, aztán jöhet a tészta és a végén a cukkini a fazékba és már csak össze kell keverni mindent. Ennyi, jó étvágyat!

DSCF9645

Hozzávalók 2 főre:

fél csomag durum spagetti

1 db cukkini

1 nagyobb cső kukorica

2-3 evőkanál szezámmag

1 duci gerezd fokhagyma

citromlé

olívaolaj

só, bors

friss fűszernövények ízlés szerint pl. oregánó, bazsalikom, menta, petrezselyem vagy kakukkfű

A kukoricát beletettem a fazékba, felengedtem annyi vízzel, hogy ellepje és puhára főztem. Mikor könnyen bele tudtam bökni egy villát, akkor kivettem a vízből. Ezután ugyanebbe a lábosba a kukorica főzővízébe beleszórtam a tésztát is, picit megsóztam.

Vékonyra szeleteltem a cukkinit, és mikor a tészta már félig megpuhult, kb. 5 perc főzés után, beleszórtam a cukkini szeleteket is. Mire a tészta teljesen átpuhul, a cukkini is pont megfelelően puha lesz.

Ezután mindent leszűrtem, a kukoricacsőről körben egy késsel levágtam a szemeket, ezt is a tésztához szórtam, egy gerezd reszelt fokhagymával együtt, megszórtam friss oregánóval, locsoltam rá egy pici olívaolajat, pár csepp citromlevet, sóztam, borsoztam és elkészült. A végén még megszórtam száraz serpenyőben kb. 2 perc alatt megpirított szezámmaggal.

Medvehagyma pestós spagetti pirított gombával

Régen ettem tésztát és elkezdett hiányozni, már pedig tavasszal egyből medvehagyma pesto is kívánkozott rá, mert azt is egy éve nem ettem legalább és olyan gyorsan vége lesz a szezonnak.

DSCF9457

És hogy miért került bele az avokádó, hm, pislogott még egy fél a hűtőben, bár nem szokott megmaradni, de most valamiért megfeledkeztem róla. Úgyhogy gyorsan beleturmixoltam a pestóba azt is, ettől csak még krémesebb lett, de nyugodtan ki lehet hagyni belőle, attól azt még nagyon is finom lesz.

Valahol belefutottam egy pestós tésztareceptben, ahol gombát tálaltak mellé, és jó ötletnek, tűnt, pláne, hogy gombát is régen ettem, így jól összejött a 3 kívánatos hozzávaló egy tányéron.

Ízleni fog nektek is, ebben biztos vagyok!

DSCF9454Hozzávalók 2-3 főre:

fél csomag spagetti tészta

fél kg gomba

friss v szárított kakukkfű

só, bors

kókuszolaj

Pestóhoz:

1 csokor medvehagyma

2 evőkanál őrölt lenmag (helyette darált, v durvára vágott dió, mandula v mogyoró is jó)

fél avokádó (elhagyható)

kb. fél deci olívaolaj

só, frissen őrölt bors

Elkészítése: A tésztát lobogó sós vízben kifőztem, leszűrtem, majd pici olívaolajjal összekevertem.

A gombát kis darabokra vágtam, kevés kókuszolajon egy serpenyőben megpirítottam, megszórtam kakukkfűvel, sóztam, borsoztam. Mikor elfőtte a levét, akkor elzártam a gázt alatta.

A pestóhoz a medvehagymát felaprítottam, egy mély edénybe tettem, hozzáadtam a többi hozzávalót és összeturmixoltam. Ha a pesto nincs felhasználva egyből és hűtőben áll pár napig, akkor a tetejére érdemes annyi plusz olívaolajat csorgatni, hogy az egy vékony rétegben megálljon rajta, így nem szárad ki.

Adagonként egy-két evőkanál pestót ajánlott összekeverni a tésztával, majd megszórni a gombával.

Reszelhettek rá egy kis parmezánt is ízlés szerint!

DSCF9455

 

Sült padlizsános paradicsomos spagetti

Ez megint csak egy kényelmes tésztaétel hétköznapokra, amit másnap magatokkal vihettek melóba, így az ebéd kipipálva. Persze felőlem akár vacsorára is elfalatozhatjátok.

20160211_180949

Nem szép, de finom és olyan illata van a római köménynek és a fahéjnak együtt, hogy nehéz volt megállni, hogy ne tüntessem el még este az ebédem.

Furán hangzik a fahéj zöldségek mellé, de sokszor használom, én sem hittem, de eszméletlen jó a paradicsomos ételekhez. A zöldségeket ezúttal a sütőben készítettem, mert ez a legegyszerűbb, a tészta is fő magától, addig meg lehet mást csinálni.

És azért pisztácia, mert azt olyan keveset eszem. Pláne, hogy elég borsos ára van a tisztított natúr pisztáciának a bolti meg sós, mint a fene.  Úgyhogy én most piacon kapható, kevésbé sós, de héjas verzió mellett döntöttem. Jó zsíros mag, de mivel szó szerint jó zsírokat tartalmaz, ezért képes a koleszterinszintet csökkenteni és tele van ásványi anyagokkal, napi pár szem nem fog megártani ebből se. Könnyű mondani persze, nekem speciel még mindig kihívás a csonthéjasokból pár szemet enni két maroknyi helyett….

20160211_181151

Hozzávalók 2 adaghoz:

1 kis méretű padlizsán

5-6 db koktél paradicsom

fél csomag durum spagetti

fél-fél mokkáskanál őrölt római kömény és fahéj

1 marék pisztácia

só, bors

olívaolaj

A tésztát lobogó sós vízbe megfőztem, leszűrtem csorgattam rá pici olívaolajat.

A padlizsánt felkockáztam, a paradicsomokat félbe vágtam és sütőpapírral bélelt tepsire tettem őket, majd 180 fokon kevés olívaolajjal meglocsolva, majd a fűszerekbe forgatva puhára sütöttem.

A pisztáciát mozsárban kicsit összetörtem, majd tálaláskor a tésztára szórtam. Sajtot is szórhattok rá természetesen!

 

Lilakáposztás tofus tészta

Ha szeretitek a kínai kaját, akkor ez ízleni fog! A legjobb, ha wokban készítitek, de egy sima serpenyő is megteszi.

DSCF9209A tésztám attól is érdekes lett, hogy zöld, azaz zőőd spirulinás, vagyis algás tönköly tésztából készítettem. Természetesen egy hagyományos (teljes kiőrlésű) spagetti tészta is tökéletes hozzá, vagy még jobb a rizstészta, ha már kínai kaja, ráadásul arra elég csak forró vizet önteni és még gluténmentes is. Hogy mi öntötte el az agyamat, hogy algás tésztát vettem? A kíváncsiság mi más, és hogy mostanában beszabadultam pár giga mega bio nagykerbe, ahol egy fél napot és egy havi fizetést tudnék kb. elkölteni….

Nagyon veszélyes helyek ezek számomra, gyorsan akartam keresztül robogni rajtuk, de mikor 10 perc után még a tésztás polc felénél sem jártam és tátott szájjal vakartam a fejem, hogy akkor most a csicseriborsólisztes tésztát próbáljam ki, vagy az algásat, így utóbbit a hónom alá csaptam és jobbnak láttam távozni, de iziben, mielőtt tényleg munkaidőben több órát elidőznék ott.

Amúgy a tésztának nincs algaíze, olyan, mint bármelyik másik reform testvére. Finom.

A tofu sem harap, nyugodtan emeljétek le alkalomadtán bármelyik hiper szuper polcáról, a szójaszósz, a fokhagyma és a gyömbér elvarázsolják, egy nagyon puha, kellemes textúrájú, magas fehérjetartalmú szójasajt vagy szójatúró ő.

Édes, savanyú, csípős, mindeféle íz egy tányéron, szeressétek!

DSCF9211

Hozzávalók 2 főre:

negyed lila káposzta

fél csomag füstölt tofu

1 db piros húsú paprika

fél csomag tönköly spagetti (vagy rizstészta)

2 gerezd fokhagyma

fél hüvelykujjnyi gyömbér

2 evőkanál szójaszósz

1 teáskanál méz

1-2 evőkanál kókuszolaj

A tésztát lobogó sós vízben kifőztem, majd leszűrtem.

A tofut felkockáztam, a lilakáposztát vékonyan felcsíkoztam, a paprikát apró kockákra vágtam, a fokhagymát és a gyömbért felaprítottam, a szójaszószban elkevertem a mézet.

Egy serpenyőben pici kókuszolajat forrósítottam, majd rádobtam a tofukockákat és pár perc alatt minden oldalát arany barnára pirítottam. Tényleg csak 1-2 két perc , akkor jó, ha kívül szép barna, de belül még puha. Ezután egy tányérra tettem a tofut és következtek a zöldségek.

Szintén pici kókuszolaj került a serpenyőbe, amire rádobtam a fokhagymát és a gyömbért fél percre, hogy piruljon, de ne égjen, folyamatosan kevergetve, majd erre kerültek a káposztacsíkok és a paprikakockák. Átforgattam, kicsit hagytam, hogy a káposzta puhuljon, de még kellően roppanós maradjon a paprikával együtt. Végül hozzáadtam a tofut és a szójaszószos mézes keveréket is. Összerázogattam, hogy mindent bevonjon a szósz és elzártam a gázt alatta, végül belekevertem a tésztát is.

Frissen az igazi!

Sütőtökös tonhalas spagetti

Ez egy kényelmes, laktató tésztaétel, kötöttségek nélkül, sok minden belefér ami otthon kéznél van, két dolgot ne hagyjatok ki belőle a sütőtököt és a spagettit.

20151013_115332-2-2Annyira hirtelen ötlet volt, hogy nem is a blogra készült, persze sok ilyen van, aztán mégis itt végzi, mert olyan finom, és nehogy már Ti ne tudjatok erről. Sokszor főzök úgy hétköznap, hogy veszek egy hozzávalót a piacon, jelen esetben “meglepő” módon a sütőtök volt ez, de fogalmam nincs mit csináljak belőle. Majd lesz valami vállrándítással haza vonulok és nyitogatom a szekrényeket, míg a tök sül, hogy mit is tegyek hozzá, hogy az másnapi ebédnek megfeleljen.

Ha szeretitek a halat, akkor ez nagyon ízleni fog, de ha nem, ki is hagyhatjátok belőle, vagy helyettesítsétek sonkával, egyéb kedvenc fűszerekkel, reszelt sajttal. Csak bátran nem lehet elrontani, ha eddig nem voltatok jóban a sütőtökkel, itt az idő megbarátkozni vele, krémes, édes, nem tolakodó és szuperül felveszi a többi ízt!

20151013_115505-2Hozzávalók 2-3 főre:

fél zacskó spagetti

gömb alakú sütőtök fele

2 kis doboz tonhalkonzerv

1 fej piros húsú paprika

fél fej lilahagyma

fél citrom leve

pár szem olívabogyó

só, bors

olívaolaj

A sütőtököt nagyobb darabokra vágtam és 200 fokra előmelegített sütőben puhára sütöttem.

A spagettit lobogó sós vízben kifőztem. A lilahagymát, olívabogyót és a paprikát apróra vágtam, a tonhalkonzervet lecsöpögtettem.

A sütőtök húsát egy tálba kanalaztam, megcsorgattam a citromlével, sóztam, borsoztam, meglocsoltam kevés olívaolajjal és botmixerrel pürésítettem. Ezután belekevertem a villával széttört tonhalat, a hagymát, olívabogyót, végül összekevertem az egészet a leszűrt spagettivel.

Tetejére tehettek még friss petrezselymet, reszelt sajtot is akár, de ezek nélkül is finom!

 

Túrós spenótos spagetti ajvárral

Felturbózott túrós tésztát hoztam Nektek hét kezdésnek, mert fél órán belül (lemértem, 20 perc volt mindennel együtt) összedobható.

DSCF7578Ez nem egy előre tervezett recept volt, amit majd megfőzök. Ebéd kellett másnapra, és ezeket találtam a hűtőben. A spenótlevelek fagyasztottak voltak, amik már kiengedve várták a sorukat, de a friss természetesen még jobb hozzá. Nem kell sok belőle, nem ez az íz dominál benne, csak úgy szerényen megbújik a háttérben.

Kaptam házi ajvárt, imádom, boltban is lehet kapni, de készíthettek otthon is, hasonló paprikakrém receptet én is osztottam meg tavaly.

Mivel az ajvárhoz jól passzol egy kis füstös íz, így a maradék szalonna pont kapóra jött, a túró pedig egyszerűen belekívánkozott és adott az ízeknek némi lágyságot. Jó kis ebéd lett belőle, próbáljátok ki!

DSCF7574Hozzávalók 2 főre:

fél zacskó spagetti

25 dkg túró

10 dkg húsos szalonna

2 marék friss spenótlevél

4-5 evőkanál ajvár

só, bors

olívaolaj

A spagettit megfőztem, lobogó sós vízben.

Ezalatt a szalonnát felkockáztam és egy száraz serpenyőben zsírjára pirítottam, félretettem. A szalonnából kisült zsírra rádobtam a spenótleveleket és pár perc alatt megfonnyasztottam, megborsoztam, csak picit sóztam, mert a szalonna és ajvár is sós.

Mikor a tészta elkészült leszűrtem, pici olívaolajat öntöttem rá, tányérra szedtem, rámorzsoltam a túrót, rászórtam a szalonnát, rátettem a spenótot és kanalaztam rá ajvárt.

DSCF7573

 

Petrezselyemes medvehagyma pestos spagetti

A pesto az egyik legjobb megoldás, ha olyan zöld ételt szeretnétek enni, amivel a tavaszi méregtelenítéshez is hozzájárultok és nem utolsó sorban még finom is.

DSCF6240Azért került a medvehagyma mellé a petrezselyem, mert azt a legtöbben kipiszkálják minden ételből ugyebár. A fokhagyma illatú és ízű medvehagyma mellett viszont esély nincs petrezselyem ízt is érzékelni még. Mindkettő kiváló vértisztító, a petrezselyem C-vitamintartalma pedig kiemelkedően magas, 100 mg-ban háromszor több található, mint a narancsban.

Volt otthon némi aszalt paradicsom, így azt is szeltem a kencébe, de ez elhagyható vagy helyette kockázhattok frisset a tésztára.

Nincs pesto mag nélkül, az én kedvencem a tökmag és a dió. Most az előbbit választottam, ha már tökmagolajos verziót kreáltam amúgy is.

Itt a tavasz, kirándulásra fel, irány a medvehagyma illatú erdő!

DSCF6250Hozzávalók 1 kis üveghez:

1 csokor medvehagyma

1 csokor petrezselyem

pár evőkanál tökmag

5 dkg aszalt paradicsom (elhagyható)

fél deci tökmagolaj

1 deci extra szűz olívaolaj

só, frissen őrölt bors

fél zacskó durum spagetti

Tetejére: 5 dkg parmezán vagy füstölt sajt

A tésztát a szokásos módon kifőztem. A tökmagot egy száraz serpenyőben megpirítottam. A medvehagymát és a petrezselymet felaprítottam és egy mély edénybe tettem. Hozzáöntöttem az olajakat, sóztam, borsoztam és krémesre turmixoltam.

Az aszalt paradicsomot kis darabokra vágtam. A pirított tökmagot egy mozsárban apró darabokra törtem és belekevertem őket a pestoba.

Mehet tésztára, pirítósra, hűtőben 1 hétig biztos eláll, a lényeg, hogy a teteje sose legyen száraz, pici olívaolaj álljon rajta.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!