Pálmafa Project

Sonkás rizottó mangóval

Bármilyen maradék hússal klassz ez a rizottó! Ha meguntátok a sonkát tormával és tojással így húsvét után, akkor egész egyszerűen fel lehet dobni más ízekkel és máris egy teljesen új étel kerül az asztalra.Én ezt még húsvét előtt készítettem másfajta sonkával, de ha benézek most a hűtőbe és meglátom a maradék brutál mennyiségű húst, akkor egyből egy rizottó jut eszembe. Imádom, hogy el lehet tüntetni benne maradék alapanyagokat, sajtokat, húslevest, kevésbé friss zöldségeket, hogy közben mégis egy laktató, nem is akármilyen ínyenc fogás a végeredmény. Tudom, hogy mostanság mindenbe két kézzel szórom a koriandert és a mangó sem egy könnyen elérhető gyümölcs, mert ritkán kapni tényleg finomat, de ha ezek nincsenek akkor is nyugodtan nekiállhattok egy hasonló egytálételnek. Koriander helyett petrezselyemmel, mangó helyett meg akár narancs vagy grapefruit is tökéletes hozzá, vagy ha zöldségekben gondolkodunk, akkor édesburgonya vagy sárgarépa is príma.

A rizottót úgyis a fehérbor és a pici vaj varázsolja el, úgyhogy bátran variáljátok a többi  hozzávalót, de az tuti, hogy ha emellett döntötök, nem fogtok csalódni, nálunk is gyorsan fogyott nagy kanállal…

Még több rizottó receptet ITT TALÁLTOK!Hozzávalók 2 főre:

3 deci arborio rizs

1 db mangó

10-15 dkg sonka

kis csokor koriander v petrezselyem

1 fej vöröshagyma

1,5 deci fehérbor

1 liter zöldség v húsalaplé

só, bor

1-1 evőkanál kókuszolaj-vaj

Egy széles, magas falú edényben felhevítettem a kókuszolajat és a vajat, majd rászórtam a felkockázott vöröshagymát, üvegesre pirítottam. Ezután hozzáadtam a rizst, majd felöntöttem a borral és a merőkanál aljával kevergetve, megvártam, míg a rizs beszívja a folyadékot. Ezután öntöttem hozzá egy merőkanálnyit a zöldségléből, közben sóztam, borsoztam, hozzáadtam a koriander felét is, majd ismét egy kanál zöldséglé következett. Mikor a rizs félig megpuhult, hozzáadtam a darabokra tépkedett sonkát is, de ezt akár az elején is megtehetitek, a hagymán is lepiríthatjátok egy kicsit. Az utolsó merőkanál zöldséglénél nem vártam meg, míg a rizs teljesen beszívja a folyadékot, hogy krémes maradjon, elzártam a gázt alatta és belekevertem a feldarabolt mangót és a maradék friss koriandert, majd tálaltam.

Spenótos sonkás rizottó

A “Mihez kezdjük a maradék pezsgővel?” kérdésre tudom, hogy a legegyszerűbb válasz, hogy igyam meg, de az van, hogy nem nagyon szeretem. Pukkantás, koccintás, két korty és köszönöm, részemről mehet vissza a hűtőbe. Majd egy hét után elgondolkozom, hogy mit főzzek belőle.

Ha van maradék sonka és sajt is a hűtőben, akkor jöhet a rizottó főzés, néhány plusz hozzávaló beszerzése után. Mivel friss spenótba botlottam a piacon, erre esett a választásom, de más zöldségeket is használhattok hozzá, akár sütőtököt, édesburgonyát, répát, ruccolát, vagy gombát is. A rizottó ugyebár jó esetben egy löttyintés fehérborral indul, ehelyett most pezsgőt kapott és ettől ugyanolyan finom lett.

A hétvégén megmaradt húsalaplé is jól felhasználható egy rizottóban, mivel én ilyet nem főzök, ezért zöldségalaplevet használok, ami nem más, mint 1 liter forró vízben elkevert, natúr szárított zöldségkeverék, bioboltokban kapható, nincs benne tartósítószer, ezáltal nincs az a klasszikus “leveskocka” íze.

Nem ragozom tovább, A férfi csak annyit mondott, ez egy igazi léleksimogató étel! Imádnivaló! A rizottó is…

Hozzávalók 3 főre:

25 dkg arborio rizs

4-6 szelet szárított sonka

2 nagy marék spenótlevél

fél fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2 deci pezsgő

1 liter zöldség- vagy  hús alaplé

késhegynyi reszelt szerecsendió

só, bors

kókuszolaj

Tetejére: reszelt parmezán v más kemény sajt

Egy nagyobb serpenyőben elkezdtem párolni a hagymát kevés kókuszolajon. Ha van kéznél, tegyetek egy kis kanál vajat is hozzá, mert attól még selymesebb lesz a rizottó. Rászórtam a rizst és felöntöttem a pezsgővel, sóztam, borsoztam, és egy merőkanál aljával kevergetve, megvártam, míg a rizs felszívja a folyadékot.

Ezután egy nagy merőkanál alaplé következett és itt adtam  hozzá az apróra tépkedett spenótleveleket és a sonkadarabokat is. Mikor megint beszívta a rizs a folyadékot, ismét öntöttem hozzá, amíg el nem fogyott az egész illetve a rizs ‘al dente’ állagú lett, vagyis még nem teljesen puha, még lehet rajta mit harapni. Közben hozzáreszeltem a szerecsendiót és a fokhagymákat is, tálaláskor pedig megszórtam parmezánnal.

Sajtos, sonkával töltött édesburgonya

Hétvége után általában vannak maradékok a hűtőben, gondolok itt pár dkg sajtra, pár szelet sonkára, kevésbé friss zöldségekre esetleg. Legalábbis nálam ez volt a helyzet és adott volt hozzájuk pár darab friss édesburgonya, amit mindenképp sütve és töltve képzeltem most el.

A férfinak klassz vacsora lett rizzsel körítve, na meg persze sok friss zöldsalátával is, nekem pedig egy kellemes ebéd másnap. Akár kanalazhattok mellé vagy rá fokhagymás vagy kapros joghurtot, kefirt, és bármilyen maradék sült hússal is elkészíthető, vagy akár hús nélkül is. Tonhal is klassz, illetve megmondom az őszintét eredetileg csicseriborsós verziót akartam kreálni, de abból a maradék tényleg csak a gondolataimban létezett, mert a hűtőben nem sikerült fellelnem… Kissé csalódott is voltam, de aztán a végeredmény meggyőzött, hogy jó ez így is!

Szórjátok meg bármilyen friss zöldfűszerrel, petrezselyemmel, vagy ha még találtok, medvehagymával, de snidling is mehet rá. A képzelet szab csak határ, hogy éppen mivel töltitek, megéri kísérletezni az édesburgonyával, mert sokkal finomabb, mint a hagyományos krumpli.

Hozzávalók 2-3 főre:

2 db édesburgonya

pár szelet pulyka- v csirkesonka

1-2 paprika

1-2 paradicsom

1-2 szál újhagyma

1 mokkáskanál zsálya vagy ízlés szerint más fűszer

5 dkg sajt

só, bors

kókuszolaj

Tetejére: 10 dkg sajt + friss zöldfűszer

A édesburgonyát alaposan megsikáltam, hosszában félbevágtam és 200 fokra előmelegített sütőben, kókuszolajjal vékonyan meglocsolva, vágott felével lefelé fordítva puhára sütöttem.

Ezalatt egy serpenyőben, kevés olajon lepirítottam a sonkát, majd hozzászórtam a hagymát, majd a paprikát, paradicsomot, befűszereztem és kb. 10 perc alatt puhára pároltam az egészet.

Kikapartam az édesburgonya belsejét, de úgy, hogy azért maradjon egy fél centis pereme, hogy ne lyukadjon ki. A kikapart édesburgonyát összeforgattam a többi zöldséggel, majd visszatöltöttem a héjába és a sajttal megszórva még addig sütöttem, míg az ráolvadt.

Tedd a körtét a szendvicsedbe is!

Ha unjátok már  a sonka-sajt-paprika típusú szendókat, akkor helyette bátran lehet gyümölcsökkel és karakteresebb ízű sajtokkal is próbálkozni. Az egyik nap az aktuális kedvenc szakácsnőm Annabel Langbein lepett meg meló után eltikkadt szüretelő brigádot egy hasonló finomsággal és miután a nyálamat a tévé képernyőjére csorgattam, tudtam, hogy mit akarok másnap reggel a tányéromon látni.

DSCF8542Kétfélét dobtam össze a héten, egy édeset és egy még édesebbet… Na jó, ennyire nem durvult el azért a helyzet, de az egyikben volt lekvár a másikban nem. Minél durvább ízű és szagú sajtot vesztek, szerintem annál jobb lesz az íze, de ha hadban álltok a hasonló sajtokkal és se a hűtőtök, se a szátok közelébe nem emelitek őket, akkor egy sima natúr krémes camembertben azért kiegyezünk? Csak egy próbát…

Előző este is előkészíthetitek, be vele a frigóba és másnap reggel csak sütni kell. Szerintem vendégváró szendvicsnek is beválik! Süthetitek melegszendvics sütőben is, de én jobban csípem egy serpenyőben pici olívaolajon ropogósra pirítva mindkét oldalát. Hmm, nem kalóriaszegény, bár én szénhidrátcsökkentett kenyérrel csináltam, és ha a lekvár is cukormentes akkor akkor azért nem lesz brutál kalóriabomba.

DSCF8536Hozzávalók a sonkáshoz:

teljes kiőrlésű kenyér

körte (keményebb húsú)

sonka (legjobb vmilyen szárított)

kecskesajt (más camembert típusú is jó)

vaj, olívaolaj

Az egyik kenyeret megkentem vékonyan vajjal, erre ráfektettem a vékonyra szeletelt sonkát, majd erre kerültek a vékony körteszeletek és a sajt, majd beborítottam a kenyér másik felével. Egy serpenyőben pici olívaolajat hevítettem rátettem a szendvicset, finoman lenyomtam a tetejét , hogy jobban átpiruljon az alja, ezt lehet egy tányérral, edény aljával is csinálni. Pár perc múlva megfordítottam és a másik oldalával is eljátszottam ugyanezt. Akkor jó, ha kívül ropogós belül pedig olvadozni kezd a sajt. Szendvicssütőben készítve vajazzátok meg vékonyan kívül is a kenyeret.

DSCF8561Hozzávalók a lekvároshoz:

teljes kiőrlésű kenyér

camembert sajt

körte

feketeribizli lekvár (áfonya is jó)

vaj, vagy olívaolaj

A kenyerek mindkét felét megkentem a lekvárral, közé kerültek a körte és a sajtszeletek, majd az előzőhöz hasonlóan megpirítottam őket. Frissen melegében isteni!

 

Buggyantott tojás, ami elsőre is sikerül

Villás reggeli lusta napokra, vagy kalóriaszegény vacsora megoldás. Tudom, hogy nincs még spárga szezon, viszont ha úgy jártok, mint én, hogy a kezetekbe nyomnak egy üveg spárgát reggel félkómában, hogy na ebből mit készítenél édes lányom, akkor ha van egy csöpp eszetek visszafekszetek aludni, ha viszont korog a gyomrotok és nagyon ráértek, nekiálltok tojást buggyantani mellé.

DSCF6253Ez volt életem első buggyantása, és nem titok, hogy felcsaptam a világhálót a tuti receptért, hogy biztosra menjek, mert reggel kevésbé vagyok kísérletező kedvemben.

Az elsőt a Chili és vanília blogon találtam, és le is ragadtam ennél. Pofon egyszerűnek tűnt, nem kellett a főzővízhez ecetet sem adni, mint ahogy sokan írják és lám sikerült. Igaz néha megrémültem, hogy a tojás fehérje kicsit szétfoszlik a vízben és felhabosodik, de aztán megnyugodtam, mikor 4 perc után mégis felbukkant épségben a többi része.

Annyit változtatnék így utólag még, hogy a spárgát előtte átforgatnám egy kis olívaolajon a serpenyőben, de legalábbis felmelegíteni célszerű, szerintem úgy finomabb.

Úgyhogy ne féljetek nekiállni, ha nekem sikerült nektek is fog!

DSCF6262

Hozzávalók 3 főre:

1 üveg fehér spárga vagy 1 csokor friss spárga

3 db tojás

3 nagy szelet szárított sonka

só, bors

Egy lábosban vizet forraltam. Mikor a víz enyhén gyöngyözve forrni kezdett, egy merőkanálba öntöttem az első feltört tojást és a vízbe helyeztem. 4 perc múlva pedig egy szűrőkanállal kiszedtem és a spárgák tetejére tettem, amiket előtte sonkába göngyöltem. Majd ugyanígy egymás után a másik két tojást is elkészítettem.

Ha friss spárga van kéznél, akkor kétféle módon szoktam készíteni, vagy vizet forralok és pár csepp citromlével és kiskanál nádcukorral ízesítve puhára főzöm őket pár perc alatt, vagy kevés olívaolajon serpenyőben megpirítom. Szerintem az utóbbi finomabb, de készítsétek, ahogy nektek szimpatikusabb.

Csak frissen és melegében élvezhető ez az étel.

Friss, főtt kukorica maaaais

Egy nyaralás alkalmával a Balatonon hallgattuk ezt az egy mondatot folyamatosan egy héten át reggeltől estig a strandon egy mély bariton előadásában. Enélkül már unalmas is lett volna a strandolás, ugyanúgy hozzátartozott a “balcsiérzéshez”, mint éjszakánként a fülemben a szúnyog döngicsélés. Bár utóbbiért nem kell a Balatonra menni, éppen tegnap keserítette meg az éjjeli nyugalmam egy átkozott példány.
Nem vagyok egy nagy kukoricafogyasztó amúgy, télen talán csak a chilisbabba szoktam használni, illetve pattogatott formában kb. annyira tartozik hozzá a moziélményhez,  mint maga a mozijegy. Nyáron a Balatonparton is simán elmegyek a fent említett “óbégató” árusok mellett, viszont otthon hébe-hóba főzünk,zök. Hűűű jut eszembe, van egy hely ahol viszont mindig sorban állok érte én is, még pedig a horvát tengerparton ahol nem főve hanem grillezve árulják ami isteni ropogós. Idén is nagyon be kéne már állnom abba a sorba hm hm… Amúgy nem is értem, hogy itthon miért nem árulják ebben a formában is.
Nem igaz, hogy sokáig tart megfőzni, lassú tűzön maximum 30 perc alatt még mindig elkészült. Hideg vízben szoktam feltenni főni annyi vízzel, hogy ellepje és a kukoricát fedő csuhéból is teszek a víz tetejére pár darabot, így még finomabb lesz a végeredmény.
Ami az élettani hatásait illeti, nem egy kalóriaszegény éltel. 100 grammja 90 kalóriát tartalmaz, a szárítotté pedig 350 kalóriát körülbelül. A friss szemek 75%-a víz, emellett fehérjét és szénhidrátokat azon belül szacharózt, fruktózt és glukózt tartalmaz. Sárga színét a beta-karotinnak köszönheti, B1, B2, B3, B6 vitaminokkal járul hozzá egészségünkhöz, de némi C, K, és E-vitamin is van benne. A nyomelemek táborából a vas, a réz, a cink és mangán képviselteti magát. Ásványi anyagok közül pedig nátrium, kálium, kálcium, foszfor, magnézium és a kén.
A kukorica gyógynövény is, mint megtudtam, levele, gyökere, főzetként hólyagproblémákra alkalmazható. Torzsájából készült főzet erős orrvérzésre lehet hatásos, valamit a magjait sebkezeléséknél, borogatásoknál is használják.
A mexikóiak nem véletlenül fogyasztják együtt a kukoricát és a babot, hiszen ezek hatóanyagai biztosítják a szervezet optimális tápanyagutánpótlását. Egy mexikói indián legenda szerint a kukorica mennyei eredetű, onnan szállt le a földre, míg egy maja monda szerint az istenek az első embereket kukoricakásából gyúrták. Ez elgondolkodtatott….
Egy biztos a következő két étel tényleg mennyei manna lett, mint ahogy az is biztos, hogy konzerv kukoricából is elkészíthető, de ízben meg sem fogja közelíteni a friss hozzávalóból főzöttet.
Kukoricafőzelék
Aaanyira édes kukoricát kaptam, ha nem tudnám, hogy nem cukroztam meg, tuti nem hinném el senkinek. A színe mesésen sárga. Ez esetben tényleg minden tekintetben megállja a helyét Apukám “napbesütsárga” színmeghatározása…
Hozzávalók 1 tányérhoz:
2 cső kukorica
2 dl tej
1 evőkanál vaj és olívaolaj keveréke
1 evőkanál teljeskiőrlésű liszt
só, bors
némi apróra kockázott bacon vagy sonka
5 dkg reszelt sajt(szerintem a márvány vagy a füstölt az igazi hozzá)
A főtt kukoricáról hosszában késsel levágtam a szemeket. Egy tepsiben felhevítettem a vajat és az olajat majd átforgattam rajta a kukoricaszemeket, sóztam, borsoztam. Rászórtam a lisztet és felöntöttem annyi tejjel amennyi éppen ellepi és kevergettem míg besűrűsödött. A bacondarabokat zsírjára sütöttem egy száraz serpenyőben majd tálalásnál a tetejére szórtam a sajttal együtt.
Sült csirke főtt kukoricával és chilis mézes paradicsomszósszal
 
Ez lesz a mai ebédem, mert tegnap este mertem csak bekapcsolni a sütőt, mikor már kint picit hűlt a levegő. Egy sima paradicsomszószt szerettem volna csak főzni chilivel, de aztán akkor már miért ne kerüljön a paradicsomhoz a csirkével együtt sült és enyhén karamellizálódott hagyma és répa, aztán meg kívánkozott még bele egy csurgatásnyi méz is. Így lett a tökéletes jelentem. Kiadósabb ebédhez főtt rizs  vagy sütőben sült krumpli passzol még hozzá szerintem, de nekem nem hiányzott most.
Hozzávalók 2 adaghoz:
3 db főtt kukorica
A csirkéhez:
2 db egész csirkecomb
1 nagyobb méretű sárgarépa
1 fej vöröshagyma
pár db fokhagyma (nem kell megpucolni)
só, bors
egy kis rozmaring ág
olívaolaj + pici víz
A szószhoz:
2 db nagy puha paradicsom
só, bors
1 mokkáskanál chilipor vagy aprított chili paprika
a fenti sült zöldségek
pici méz
olívaolaj
A kukoricát feltettem főni.
A csirkecombokat megsóztam megborsoztam és beletettem a tepsibe és fektettem a tetejükre egy-egy rozmaringágat. A répát félbe majd hasábokra vágtam, a vöröshagymát negyedekre a fokhagymát pedig egészben szintén a tepsibe tettem. Meglocsoltam pár kanál olívaolajjal és kb. fél deci vizet is öntöttem alá. Lefedtem egy alufóliával és előmelegített sütőbe toltam, kb. fél óra múlva levettem a fóliát és addig sütöttem még  míg a combok szép pirosak és ropogósak lettek.
A kukoricákat kivettem a főzővízből, és beledobtam pár percre a még forró főzővízbe a paradicsomokat amiknek a héjába metszettem késsel egy keresztet, így le lehet őket hámozni. Ezután felkockáztam őket és beledobtam egy kis serpenyőbe amiben előtte 1 kanál olívaolajat fehevítettem. Sóztam, borsoztam, megszórtam a chilivel és kb. 2 evőkanál vizet is öntöttem alá. Pár perc alatt a paradicsom megpuhult. Egy mély edénybe öntöttem őket a sült hagymával, répával és a héjából kinyomott fokhagymákkal együtt, pici mézet csorgattam rá, majd botmixerrel leturmixoltam.
Kééész. Tányérra csirkecombi kitesz, mellé a kukoricaszemek vagy akár egészben ha kézzel esik jól enni. Kanalazzuk rá a szószókát és csemegézzük vidáman.
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!