Pálmafa Project

Sárgarépa-paradicsom curry

Hűvösebb napokra mindig jó megoldás egy tál curry.

DSCF8527Azért imádom az ilyen típusú kajákat, mert szinte bármilyen zöldségből el lehet gyorsan, egyszerűen készíteni, egymagában vagy rizzsel, kuszkusszal, bulgurral fogyasztva is szeretni fogja mindenki. Sokfélét főztem már ide kattintva mazsolázhattok bátran.

Valójában azért készült  most ez az étel, mert ez a kétféle zöldség volt otthon  és lelkesen összepárosítottam őket. Ilyenkor általában nyomozok is kicsit és gugli barátunkat is segítségül hívom, hogy kápráztasson el a két zöldség kombinációjából készült kajákkal. 1 másodperc is elég volt, hogy tudjam curryt akarok másnap délben a tányéromon látni. A keleti fűszerkeverékeknek már az illatától is pár fokot nő a hőmérséklet a konyában, amire ezen a héten nagy szükségem volt, mert valahogy nem voltam hajlandó tudomásul venni, hogy ősz lett és minden reggel ujjatlan pólók után nyúltam, majd felháborodottan végigcebegtem az egész napot. És sutyiban feltekertem a fűtést az irodában…

Azért ez a curry megmentette a napom, mert legalább 5 percig melegem volt, míg befaltam.

DSCF8528Hozzávalók 2 adaghoz:

4 db közepes paradicsom

2 db közepes répa

1 fej lila v vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 mokkáskanál kurkuma

1 mokkáskanál garam masala fűszerkeverék

1-2 teáskanál nád v nyírfacukor

1 evőkanál kókuszzsír

Körethez: 1 bögre barna rizs

A rizst dupla mennyiségű vízben feltettem főzni, megsóztam.

A répát lereszeltem, a hagymákat felaprítottam, a paradicsomot felkockáztam.

A kókuszzsíron üvegesre pároltam a hagymákat, majd hozzáadtam a paradicsomot, megszórtam a fűszerekkel és kevés vizet aláöntve lefedve pároltam. Mikor a paradicsom kiengedte a levét és puhulni kezdett hozzáadtam a répát, rászórtam a cukrot, ha szükséges  még lehet sózni, fűszerezni, majd még kb. 10 percig lefedve főztem őket, míg a répa is megpuhult.

DSCF8530

 

Marokkói csicseriborsós, sárgarépás egytálétel

Többfunkciós csemege, amiket én nagyon csípek ugyebár. Lehet laktató saláta egymagában, de lehet köret is húsok mellé, még inkább hal mellé. Ebédre vagy vacsorára, azt döntsétek el Ti.

DSCF8004Hozzávalók tekintetében pikáns, pláne, hogy az aszalt szilva helyett én biza frisset tettem mellé némi mazsolával karöltve. Nyugodtan használjatok hozzá aszalt gyümölcsöt, eredetileg is ezzel készítik. Nem kell megijedni tőle, ki vannak találva jól ezek az ételek, nagyon is összhangban vannak az ízek és a fűszerek is. A fahéj és a római kömény az egyik kedvenc fűszer kombinációm lett az elmúlt években, a paradicsomos ételekhez is szuper, tényleg képes elrepíteni a világ másik szegletébe gondolatban, miközben falatozod.

Akkor is nagyon finom, ha a csicseri frissen lett kifőzve és még meleg, de másnap hidegen is tökéletesen jól tud esni, pláne, amíg ilyen szép idő van.

DSCF8005

Hozzávalók 2-3 főre:

1 csésze csicseriborsó

2 db közepes méretű répa

3-4 db szilva (aszalt is lehet, vagy datolya)

pár szem mazsola

10 dkg sótlan, pörköletlen mogyoró

1 evőkanál citromlé

csipet római kömény

csipet fahéj

csipet chilipor (friss is lehet)

pár csepp olívaolaj

pár száll zellerzöld vagy petrezselyem, koriander

pár levél menta

A csicseriborsót előző este beáztattam, másnap puhára főztem, leszűrtem.

A szilvát kimagoztam, apró darabokra vágtam.A répát egy nagy lyukú reszelőn lereszeltem, a fűszernövényeket felaprítottam, a mogyorót egy száraz serpenyőben pár perc alatt megpirítottam.

Mindent egy tálba tettem, sóztam, megszórtam chiliporral, ráfacsartam a citromlevet, pici olívaolajat csorgattam hozzá, alaposan összeforgattam és már tálalható is.

DSCF8007

 

Sárgarépasaláta sárgabarackkal, a béta-karotin bomba

A színeknek gyógyító hatása is van, a narancsnak különösen. Növeli az energiaszintet, jobban megy a mindennapi pörgés, jókedvre derít és szó szerint szebb színben látjátok a világot, ha ilyen árnyalatot viseltek, vagy akár csak a szemeteket gyönyörködtetitek benne. Aztán meg is kóstolhatjátok a narancs színű ételeket…

DSCF7826Imádom az ilyen egyszerű és szuper finom salátákat, ilyesmin élek forró nyári hétköznapokon, de akkor is felmelegít a csipet chilinek köszönhetően, ha hűvösebb napok jönnek.

Ha csak sárgabarack és répa van otthon kéznél és némi mag, már nyert ügyetek van, a chili és a lágy sajt tényleg csak hab a tortán, pontosabban a salátán. Viszont, ha szeretitek a pikáns ütős ízeket, akkor ne hagyjátok ki, pláne, ha mondjuk egy grillpartira készül, mert szuper köret lehet!

Ennél jobb vitaminforrás nem is kell egy nyári napon, pár szem barack fedezi a napi A-vitamin szükségletet, amit a két szép szemetek fog meghálálni a kor előrehaladtával. A narancs színű gyümölcs és zöldség béta-karotin tartalmát meg ugye említenem sem kell. A sárgabarack magját pedig megszáríthatjátok, hiszen feltörés után a benne található mag, dúskál B-17 vitaminban, aminek hatalmas szerepe van a rák megelőzésében.

Szép, finom mi kell még? Egyétek, míg érik a sárgabarack!

DSCF7833

Hozzávalók adagonként:

1 nagyobb méretű sárgarépa

2 db sárgabarack

1 kis marék mandula

csipet himalája só

fetasajt

pár csepp citromlé

kis kanál olívaolaj

kevés szárított chili v friss (elhagyható)

A répát megtisztítottam, lereszeltem, a barackot kimagoztam vékonyan felszeleteltem, összekevertem a répával, megszórtam a sóval, meglocsoltam citromlével, pici olívaolajjal és a végén morzsoltam még rá fetát és rászórtam a mandulát és az aprított chilit.

Mediterrán sült sárgarépa fetával

Kóstoljátok meg akkor is, ha hadban álltok a sárgarépával! Ez ugyanis most megváltozhat. Hiába, mindig a legegyszerűbb ételek a legfinomabbak.

DSCF7398Nyáron, ha kánikula van ritkán kapcsolom be a gázt és a sütőt otthon, próbálom hűvösen tartani a lakást, kivéve ha nem tágít a fejemből a gondolat, hogy már pedig én sült répát akarok enni.

Oda vagyok ugyanis a sárgarépából készült fűszeres kencéért. Nyers zöldség ide vagy oda, ropogtatom én éppen eleget úgyis, de a répa íze sütve teljesen megváltozik, mikor karamelizálódik a külseje. Hiper szuper édes lesz és sós hozzávalóval kombinálva engem levesz a lábamról. Így történt ez most is, ezért voltam képes a melegben, igaz kizárólag reggel bekapcsolni a sütőt, így alig lett csak 30 fok a 30 négyzetméteren, de utána még volt időm elhúzni fénysebességgel egy medence partjára.

Ha rám hallgattok, próbáljátok ki a szabadban grillen sütni, feldobni a húsok mellé és bármilyen kéznél lévő friss fűszerrel ízesíteni. Most mediterrán köntöst kapott a bazsalikom, oregánó, kakukkfű trió által. Némi fekete olívabogyó a tetején sem árt neki, sőt. Hogy mit keres alatta a kelkáposzta levél? Nos, szimplán csak megtetszett a két szín együtt.

DSCF7397Hozzávalók:

sárgarépa

fetasajt

pár db friss kakukkfű, oregánó, bazsalikom levél

só, bors

pár csepp citromlé

olívaolaj

A répákat megpucoltam, hasábokra vágtam, egy tepsire helyeztem őket, vékonyan meglocsoltam olívaolajjal és 200 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütöttem.

Megvártam, míg kihűl, rámorzsoltam a sajtot, megszórtam az aprított fűszernövényekkel, pici sóval és frissen őrölt borssal, végül meglocsoltam citromlével.

DSCF7395

 

Répafőzelék pirított földi mogyoróval

Itt egy jó megoldás, ha répafőzelék undoritiszben szenvednétek. Meg vagyok győződve róla, hogy kókusztejjel bármit el lehet adni.

DSCF7125Majdnem tettem bele curryt, de még mindig nem kívántam meg eléggé ugyebár, így csak kurkuma került hozzá attól szép sárga a színe. Az egyik kedvenc fűszerem a római kömény pedig szintén csavart egyet az ízén, hogy még véletlenül se a hagyományos menzai ízvilág köszönjön vissza, amiben megáll a kanál a sok liszttől.

Mostanában divat lett kurkumát szedni kapszula formájában, én abból köszönöm nem kérek, inkább szóróm az ételbe vagy turmixba keverve is isteni, és akkor még hőhatás sem éri. Nagyon jó baktériumölő, gátolja, lassítja a rákos sejtek szaporodását, vesebetegnek is ajánlott, koleszterint csökkent, állítólag megakadályozza a lábszagot… Utóbbit vajon hogy kell elképzelni, be kell szórni vele??? Ja és még egy érdekesség megragadta a figyelmemet, hogy megvéd a rákkeltő anyagoktól, különösen a környezetünkben lévő dohány füst káros hatásaitól. Nos, akkor én most beszórom vele a szomszéd ajtajától az ablakomig tartó sávot azt hiszem. De lehet a szomszédaimat kéne inkább kurkuma felhőbe burkolni…

Szóval liszt nincsen benne egy szem se, glutén és laktózmentes eheti főzelékünk. Mogyoró helyett még a mandula lehet jó alternatíva a tetejére. Ne hagyjátok ki szerintem!

DSCF7131Hozzávalók 2 adaghoz:

2 db nagyobb méretű répa v 4 kisebb

1 kis fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2-3 deci kókusztej

1 csipet cayenne borsos chilipor

1 mokkáskanál kurkuma

fél mokkáskanál római kömény

2 evőkanál aprított petrezselyem

5 dkg sótlan, pörköletlen földimogyoró

fél evőkanál kukoricakeményítő

1 evőkanál kókuszzsír

A répákat meghámoztam és vékonyan felkarikáztam. A vöröshagymát felaprítottam és a kókuszzsíron üvegesre pároltam, majd hozzáadtam a szintén apróra vágott fokhagymákat és a répát. Pár percig együtt pároltam őket, míg a répa elkezdett kicsit karamellizálódni. Ezután felöntöttem a kókusztejjel, amennyi éppen ellepi, megfűszereztem és lefedve főztem lassú tűzön, míg a répa roppanósan puha lett. Ami annyit jelent, hogy még nem esik szét magától és van mit rágni rajta.

A keményítőt pár kanál hideg vízben simára kevertem és a végén a főzelékhez öntöttem, mikor besűrűsödött, elzártam a gázt alatta. Semmi gond, ha túl sűrű lenne, pici kókusztejjel lehet rajta hígítani.

A mogyorót egy száraz serpenyőben megpirítottam és tálalásnál szórtam a főzelékre az aprított petrezselyemmel együtt.

Méregtelenítő csodaturmix

Az íze is pont olyan csodás, mint a színe! Nagyon szeretem ezt a zöldnek és a sárgának ezt az árnyalatát, külön-külön és együtt is, de mivel ez nem lakás design blog, maradjunk annyiban, hogy ez az egyik legfinomabb szuper egészséges lötyi amit eddig ittam, pedig volt egy pár.

DSCF5726Ez a bejegyzés nem turmixnak indult amúgy, hanem szilárd ételnek, de a fogdokinál eltöltött idő után, órákig zsibbadó arccal, max a nyálam tudtam volna csorgatni, de enni nem igazán. Úgyhogy gondoltam lesz egy jó kis krémleves, de valahogy attól is elment  a kedvem, és inkább nyers, vérfrissítő energiákra vágytam, így született a hűtő bugyraiban böngészve ez a rostos itóka.

Almát és répát biztos mindenki rágcsált már nyersen, a szárzellert viszont nem sokszor eszünk szerintem. Pedig a salátákat is tök jól feldobják a ropogós zellerfalatok, és diétázoknak is ajánlott, mert kalória minimális van benne, viszont a víztartalma magas.

Teljesen cukormentes, legalábbis nekem elég volt a répa és alma édessége, de esetleg pici mézet lehet még belecsorgatni, a benne lévő gyömbér pedig gondoskodik róla, hogy az influenza is nagy ívben kerüljön el Benneteket!

DSCF5738Hozzávalók 3 pohárhoz:

1 közepes méretű répa

2 zellerszár

1 nagyobb alma

fél hüvelykujjnyi gyömbér

víz

A répát, a zellert, az almát és a gyömbért is lereszeltem és a turmixgépbe tettem. Felöntöttem annyi vízzel ami éppen csak ellepi és alaposan összeturmixoltam.

DSCF5731

Illatos fűszeres egytálétel -Marokkói csicseriborsó leves

Az egyik legjobb választás lehet ez az étel, ha felmelegednétek egy hűvös, esős, de ráérős napon, vagy ha éppen macskajaj problémákkal küzdve próbáltok erőt önteni magatokba… Persze egy napsütéses madárcsicsergős délelőttön vagy délutánon, frissen, vidám hangulatban is megéri megfőzni, ha éppen a leves hiányzik a menüből. Nem árulom el, hogy én melyik kategóriába tartoztam éppen mikor ezt falatoztam…

DSCF5122Azt viszont elárulom, hogy egyszerre két ételt is készítettem egy csapásra hiszen a csicseriborsó feléből az egyik kedvenc kencém került legyártásra vagyis a humuszHa már csicseriborsóhoz juttok, javaslom kipróbálásra őt is. Csicserinket a babhoz tudnám hasonlítani, picit gazdagabb ízvilággal, és még magasabb beltartalmi értékekkel, bár külsőleg is nagyon kis aranyos és formás… Az egyik legjobb húspótló, hiszen nagyon magas a fehérjetartalma. Éppen ezért ebből a levesből nekem nem is hiányzott semmilyen husi, de persze ezt rátok bízom, esetleg egy kis füstölt házi “kóbi” még több ízt vihet bele…

Természetesen lehet csicseriborsó konzervet is használni hozzá, de én azt nem igazán szeretem, bádog íze van, bár tény, hogy úgy leredukálható az elkészítési idő. Ugyanez vonatkozik a paradicsomra is, tökéletes egy hámozott paradicsom konzerv is bele, de ha van otthon néhány szem, már kissé kókadozó példány, akkor röpülhetnek a levesbe, az már nem növeli tovább az elkészítési időt.

Laktató leveske, nem is feltétlen szükséges utána még egy fogás, de ha mégis választanék akkor valami édesebbet talán, például ezt a sütés nélküli kókuszos aszalt sárgabarackos tekercset.

DSCF5118

Hozzávalók 4 adaghoz:

20 dkg csicseriborsó (konzerv is lehet)

3 db répa

2 db fehérrépa

3 db paradicsom

1 fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

1 teáskanál reszelt gyömbér

1 teáskanál őrölt római kömény

1 teáskanál őrölt koriander

fél mokkáskanál chilipor (friss chili még jobb)

só, frissen őrölt bors

1 nagy evőkanál kókuszolaj

Tetejére: friss petrezselyem vagy koriander

A csicseriborsót előző éjszaka beáztattam, majd másnap leszűrtem, felengedtem vízzel, amennyi bőven ellepi és puhára főztem kb.  egy óra alatt. Ezután leszűrtem, de a főzővizét megtartottam.

Felaprítottam a vöröshagymát, fokhagymát, felkarikáztam a fehér és a sárgarépákat és nagyobb darabokra vágtam a paradicsomokat is. A paradicsomok héját előtte lehúztam, még pedig úgy, hogy picit keresztben bemetszettem az alját és forrásban lévő vízbe dobtam pár percre, amíg a héja felpöndörödött. Erre tökéletesen alkalmas a csicseriborsó főzővize is.

Egy közepes méretű lábosban felhevítettem az olajat, majd rádobtam a vöröshagymát, pár percig pirítottam, ezután mentek hozzá a répák és fokhagyma is. Kb. 5 percig együtt pároltam őket, míg a répa elkezdett karamellizálódni.  Ezután hozzáadtam a paradicsomokat, sóztam borsoztam, belereszeltem a gyömbért, megszórtam a többi fűszerrel, majd mikor a paradicsom kiengedte a levét, hozzáöntöttem a főtt csicseriborsót is. A félretett főzővízből öntöttem hozzá annyit, hogy két ujjnyival ellepje, majd lefedve hagytam őket egy jó fél óráig rotyogni, míg a zöldségek megpuhultak.

Tálaláskor megszórtam friss petrezselyemmel.

 

Ez a süti tuti nem fog kiszáradni! - Almás-répás-diós szelet

Bemutatkozik egy igazi szaftos süti, ami illatában és ízében is már már a karácsonyt idézi, de biztos, hogy megenném júliusban is. Az almának és a répának köszönhetően nem kell attól tartani, hogy kiszárad, de ideje sem lesz rá, mert gyorsan fogy. Bizonyított tény, hogy aki nem ápol szorosabb kapcsolatot a sárgarépával, az is le fogja tolni ezt a csemegét vidáman!

DSCF5109Az eredeti recept már évek óta el van mentve, évekkel ezelőtt nagy lendülettel, de annál kevesebb gyakorlattal szénné is égettem egy adagot a sütőben, mivel túl soknak bizonyult a sütési idő, az én sütőm számára legalábbis. Azóta tudom, hogy az teljesen sütőfüggő, hogy hány perc alatt és milyen hőfokon sül meg rendesen egy sütemény. De maga a recept amúgy tényleg remek, persze én a saját ízlésemre alakítottam ezúttal is, sőt legközelebb a cukormennyiséget még csökkenteném egy picit, de ez is ízlés dóga. Aztán meg nem tortának sütöttem, hanem egy 20×25 cm-es tepsiben, de ezt is rátok bízom.

Az én célközönségemnek ízlett azt hiszem ezt elmondhatom. Hiszen az irodába vittem a hónom alá csapva egy dobozzal, így a kollégák és a lelkes Greenlove csapat vetette rá magát reggel. Merték volna azt mondani, hogy nem kérnek és nem ízlik, tuti, hogy megint másik városba küldtem volna a rendelésüket amire még sosem volt példa a történelemben…. Hogy értsétek is amiről itt zagyválok, a zúúggy van, hogy én dolgozom ITT, Greenék meg ITT. Tehát munkakapcsolatban állunk, és teljesen véletlenül, – bár azok ugyebár nincsenek -, kiderült, hogy két bloggertárs is van köztük. Vica a Zöldéletmód írója, aki megtanít minket kívül, belül szépülni és finoman terelget egy környezettudatosabb otthon kialakítása felé, továbbá Holdanyó szerepében is tündököl, hiszen Hallgass a Holdra közösségi oldalon napról napról tájékoztat az aktuális holdállásról és azok hatásairól. Amire én rendszeresen ráfogom minden nyűgöm és pillanatnyi apró cseprő problémáim… Másik bloggertárs pedig Gergő a Kertitörpe. Növények közt álldogálva a természetbe hívogat és praktikus ötleteket kínál a kertészetet kedvelőknek. Csemegézzetek az oldalakon ha van kedvetek, mert bizton állíthatom, hogy klassz csapat, jó szemléletmóddal és kiváló termékekkel!

Aztán meg kanyarodjatok vissza a konyhába és feltétlenül süssétek meg ezt az édességet magatoknak csak úgy, vagy másoknak. De csak ha megérdemlik.

DSCF5095Hozzávalók:

4 db alma(közepes méretű)

4 db répa(közepes méretű)

1 bögre darált dió (2 decis bögrével mérve)

1 bögre teljes kiőrlésű tönkölyliszt

1 bögre fehér tönkölyliszt

1 bögre nádcukor

1 bögre nyírfacukor

2 egész tojás

fél bögre olaj(nálam fele vaj, fele olívaolaj, de kókuszolaj is jó)

2 teáskanál fahéj

2 teáskanál őrölt szegfűszeg

fél teáskanál só

2 teáskanál szódabikarbóna

A répát és almát megpucoltam, majd az almát nagy lyukú, a répát pedig apró lyukú reszelőn lereszeltem és állni hagytam, hogy kiengedje a levét.

Összekevertem a liszteket a darált dióval, fahéjjal, szódabikarbónával, szegfűszeggel, sóval.

A tojásokat habosra kevertem a cukrokkal, majd hozzácsorgattam az olvasztott vaj és az olaj keverékét. Apránként hozzászórtam a lisztes keveréket és simára kevertem. Ezután finoman, hogy azért maradjon leve is, kicsavartam a répát és az almát. 1 decit félretettem a többit felhörpintettem. Belekevertem a tésztába a reszeléket is, végül a levével még higítottam, összekevertem és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt megsült. Sütőfüggő, tűpróbával ellenőrizni kell. Ha nagyon elkezdene pirulni a teteje fedjétek le egy darab alufóliával. Én lehagytam a tetejéről az eredeti receptben szereplő cukormázt, mert egyrészt nem szeretem, másrészt úgy aztán tényleg brutál édes lenne,

 

Nagyon mandulás sütőtökös répás krémleves

A sütőtökből sosem elég, ráadásul krémleves formájában a sárgarépát is belecsempészve, eladható szinte bárkinek. Ezt a levest minden nap megenném, laktózmentes, gluténmentes, paleo, vegán, vega, csak, hogy mindenki örüljön! De szerintem, ízleni fog a húsimádoknak, édességfüggőknek is, kortól és nemtől függetlenül. Vagy ez túl álomszerű lenne? Pedig tényleg finom, krémes, melengető és jó ránézni. De figyelem, nyomokban mogyoróféléket tartalmaz. Nem is kicsit. Nagyon. Hiszen mandulalisztes, mandulatejes és a tetején is manduladarabok figyelnek.

DSCF4887Természtesen itt is van több alternatíva az elkészítéséhez, a mandulatej kiváltható mással is, én kókusszal biztos ki fogom még próbálni. Mandulatejet házilag is bátran el lehet készíteni, csak úgy, mint a rizstejet, kókusztejet, zabtejet, vagy akár a kesudiótejszínt is. Ha pedig valakit teljesen hidegen hagynak a növényi tejek, akkor nyugodtan használjon tehéntejet vagy főzőtejszínt hozzá.

A zöldségeket azért sütöm meg előtte, mert úgy sokkal ízesebbek, édesebbek lesznek, ahogy karamellizálódnak a sütés során, viszont időben nem tart sokkal tovább az összeállítása, mintha mindent egy fazékban megfőznék. Próbáljátok ki így is, úgyis, hosszú még a tökszezon a végére csak megszeretitek!

DSCF4891

Hozzávalók 3 adaghoz:

fél sütőtök

3 db répa

1 fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

5 dkg mandula

4-5 deci mandulatej

só, bors

pár csepp citromlé

olívaolaj

Tetejére: pirított manduladarabok, frissen reszelt répa és sütőtök

A sütőtöknek kikapartam a magjait, nagyobb darabokra vágtam és egy tepsire tettem őket, majd mellé került a hasábokra vágott répa és a negyedelt vöröshagymák, valamint a fokhagymák egészben és héjastól. Vékonyan locsoltam rá olívaolajat és 200 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt puhára sütöttem őket. Ezután egy edénybe tettem a hagymákat, a fokhagymát a héjából kinyomva természtesen, a répadarabokat, a töknek a kikapart húsát, sóztam, borsoztam, felöntöttem annyi mandulatejjel, hogy majdnem ellepje (lehet fele víz, fele tej is) és összeforraltam az egészet, majd pár percig együtt főztem őket, végül hozzászórtam a darált mandulát és összeturmixoltam egy botmixerrel a levest. Ha túl sűrű lenne, nyugodtan lehet még mandulatejjel vagy vízzel hígítani. Facsartam rá pici citromlevet, és tálalásnál megszórtam darabolt, és a száraz serpenyőben megpirított mandulával.

DSCF4886

Napsütötte hal curry

Színével és ízével is hozzájárult ez az étel, hogy úgy érezzem még kicsit tart a nyár. Hogy az indián vagy a vénasszony típusú az már oly mindegy. Ha lehűl az idő automatikuson nyúlok a konyhában a kedvenc currys fűszerkeverékem illetve a napsárga kurkuma után és készülnek sorra a zöldséges, szaftos egytálételek.

DSCF4852Ha nincs kéznél currykeverék semmi gond, bárhol lehet kapni  római köményt, chilit, kurkumát, gyömbért külön-külön is, úgyhogy otthon is elkészíthető egy mennyei aromájú fűszeregyveleg. A kókusztejet nem érdemes hanyagolni belőle, mert az adja meg azt az “uhhdefinom” érzést, anélkül, hogy rájönnénk (ha nem tudnánk), hogy kókusz van benne.

Nálam most az történt, hogy kiürítettem a mélyhűtőm, legalábbis egy részét, mert lapul benne még némi gyümölcsös édesség is, de azt jobbnak láttam nem belekutyulni ebbe az ételbe… Szóval így került bele a vajbab és a harcsafilé is, de lehetne csirke is, illetve csak vega kajának is tökéletes egyéb zöldségekkel. Egyébként jó alternatíva ez akkor is, ha hozzám hasonlóan nem vagytok nagy zöldbab illetve vajbab rajongók…

A currys étellek mellé a rizs passzol a legjobban, viszont a fehér helyett érdemes gyakrabban fogyasztani a barnát is. Megnyugtatja és méregteleníti az emésztőrendszeret, gyulladáscsökkentő hatása van, a kínai orvoslás ezt tartja a legkiegyensúlyozottabb gabonafélének.  Amúgy meg finom, csak jól kell fűszerezni, hagymát belereszelni akár és máris sokkal barátságosabb.

A végén tényleg napsütötte lett…

DSCF4847

Hozzávalók 2 főre:

2 db halfilé

2 db nagyobb méretű sárgarépa

10 dkg vajbab

2 gerezd fokhagyma

2 deci kókusztej

1 mokkáskanál kurkuma

1 mokkáskanál currypor keverék

1 evőkanál kukoricakeményítő

só, bors

olívaolaj

fél csokor petrezselyem

A barna rizst a szokásos módon dupla mennyiségű vízben megfőztem. Az olajat felmelegítettem, beleszórtam a serpenyőbe a feldarabolt répát és néhány percig pirítottam, míg a sárgarépa elkezdett karamellizálódni. Ezután hozzáadtam a centis darabokra vágott babot, a reszelt fokhagymát és kevés vizet öntöttem alá, sóztam, fűszereztem. Majd lefedve pároltam őket kb. negyed óráig. Ezalatt felkockáztam a halfilét, elkevertem a kókusztejben a kukoricakeményítőt. Mikor a zöldségek már majdnem teljesen megpuhultak, a haldarabokat szintén a serpenyőbe tettem, fehéredésig pirítottam őket, majd felöntöttem a kókusztejjel és még 10 percig együtt rotyogtak. Mikor besűrűsödött a szósz, elzártam a gázt és megszórtam petrezselyemmel az ételt.

DSCF4843

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!