Pálmafa Project

Áfonyás sárgadinnye krémleves

Kánikulában a legjobb! 10 perc alatt kész, ha hideg a dinnye és a víz, akkor hűteni sem kell, csak elkanalazni.A jelszó továbbra is, ne főzd a gyümölcslevest! Mert minek??? Csak nézd ki a legszimpatikusabb gyümölcsöt a piacon, boltban, max. 3 féle elég is, turmixolj, édesítsd kedv szerint pici mézzel, bár én most semmilyen plusz cukrot nem adtam hozzá, csempéssz bele valami extrát, mint itt a füge vagy a levendula, de lehet mandula, dió is akár, hogy ropogjon és élvezd az ízeket!

Nem utolsó sorban pedig gyönyörködj a színekben, ráadásul a tányér mosogatás is megspórolható. Ha nincs turmixgép, egy botmixer is megteszi. Ennél több érvet nem tudok felsorolni már, hogy kipróbáljátok. Ja, de! Gluténmentes, laktózmentes, néha kókusztejszínt szoktam beletenni, kedv és ízlés dolga, és nincs elfőzve a gyümölcsök vitamintartalma, ami a legfontosabb, az íze meg mennyei!Hozzávalók 4 főre:

1 db sárgadinnye

20 dkg áfonya

8 db aszalt füge

1 zöld citrom leve

csipet levendulavirág

A sárgadinnyét félbevágtam, és az aljából is levágtam egy kis darabot, hogy “talpa” legyen, ne dőljön el. A magokat kidobtam, a húsát kikanalaztam és a turmixgép táljába tettem. Csorgattam bele zöld citrom levet, és itt lehet édesíteni is mézzel például, ha a dinnye nem lenne elég édes, és felöntöttem annyi vízzel, amennyi éppen ellepte.

Ezután egy tálba öntöttem a dinnyelevet, majd beleszórtam az áfonyát és a felaprított fügét, illetve morzsoltam bele egy pici levendulát is. Alaposan behűtöttem, majd a dinnye héjában tálaltam.

 

Sárgadinnye krémleves szederrel

A citromos víz után, a kedvenc nyári szomjoltóim ezek a levesek, csak egy turmixgép vagy botmixer szükségeltetik, minimum kétféle gyümölcs és kész.

Mindenki – tisztelet a kivételnek- , panaszkodik, hogy meleg van. Nyár van. Ennyi. Pont. Eddig is voltak nyaranta olyan napok, hetek, amikor bizony a hőmérő higanyszála 40 fokra is felkúszott. De télen meg ugyanezek az emberek panaszkodnak, ha hideg van. Nem kéne inkább kihozni a melegből és hidegből a legjobbat, és örülni, hogy nem nyáron van 15 fok zuhogó esővel?? Nem értem őket, de nem is baj, én szeretem a meleget és imádom a főzés nélküli gyümölcsleveseket!

Nem szoktam ezeket túlcifrázni, ami van otthon az megy bele ami a fűszereket illeti, ami a folyadék részét, az pedig legtöbbször kókusztej és/vagy víz, szerintem ezek a legjobb opciók, úgyis a gyümölcs ízén van a hangsúly. A dinnyém most brutál édes volt, éppen ezért a savanykásabb szeder lett a legjobb barátja, na meg persze jó sok citromlé, és citromfű, menta. Nem sokáig nőnek már ezek a kertben, kihasználom, amíg van. Ha ezek nektek nincsenek semmi gond, ha vesztek citromot, vagy még jobb a lime, akkor már nyert ügyetek van. Tálaljátok a dinnye héjában, és kitűnő nyári előétel lesz, forró levesre nem sokan vágynak mostanság úgysem szerintem. Sőt, én másnap reggel a zabpelyhet is ebbe szórtam, és egy isteni finom dinnyés zabkása lett a végeredmény. Ha pedig az egészet leturmixoljátok, és lehűtve magatokkal viszitek, akkor tuti, hogy nem fogtok elcsábulni semmilyen cukros, szirupos, tejes frappé vagy shake vagy fagyi irányába se. Feltéve, ha nem akartok…

Hozzávalók 4 főre:

1 nagyobb méretű sárgadinnye

20 dkg szeder

1 deci kókusztej (helyett víz vagy  más növényi tej is jó lehet)

1 citrom leve

friss menta és/vagy citromfű levelek

A dinnyét keresztben félbevágtam, kikapartam a magjait, majd a húsát kikanalaztam és a turmixgép táljába tettem.

Hozzáöntöttem a kókusztejet, citromlevet, annyit vizet még, ami kb. 3/4-ig ellepte, tettem egy csipet sót is bele és leturmixoltam, visszaöntöttem a levest a dinnye héjába, beleszórtam az apróra vágott mentát és citromfüvet illetve a szedret is. Ha a dinnye hideg volt, akkor hűteni sem kell, egyből el lehet kanalazni, bár jót tesz neki, ha áll legalább fél órát, hogy összeérjenek az ízek.

 

 

Dinnyebólé

Grillpartikhoz kiváló aperitif lehet, de vacsora után is abszolút szerethető ez az ital. Vagy csak úgy egy lusta nyári estén a teraszon szürcsölgetni szintén kiváló szomjoltó.

20150711_183455-2Minél többféle dinnyét tesztek bele, annál jobb lesz. Ha kaptok mézdinnyét, azt se hagyjátok ki, remekül felszívja a gyümölcs a bort, de akár pezsgőből is elkészíthetitek. Én azt speciel nem szeretem, mert még hamarabb fejbe vág, mint a bor…

Szerintem azoknak is ízleni fog akik alapból nem borpártiak, mert itt inkább a gyümölcsös íz dominál, éppen, hogy csak érezni valami bódító aromát a háttérben. Nyilván, ha ütősebbre vágytok, lehet növelni az alkoholtartalmát…

Már a színétől jobb kedvetek lesz, a poharak mellé pedig nem árt egy kis villát is mellékelni.

DSCF7518Hozzávalók:

7 dl félédes fehérbor

kb. 3 deci szóda

1 db sárgadinnye és kb. ugyanannyi mennyiségű görögdinnye

2-3 db mentaág

2-3 db citromfűág (elhagyható)

1 db citrom v lime karikákra vágra

2 evőkanál méz

Hogy rögtön fogyasztható legyen, célszerű a dinnyéket, a bort és a szódát is az ivászat előtt pár órával hűtőben tenni.

A dinnyét felkockáztam. Próbáltam az összes magot eltávolítani, több kevesebb sikerrel… Egy nagy edénybe tettem őket, megcsorgattam a mézzel, rákarikáztam a citromot is, beletettem a mentát és a citromfüvet. Felöntöttem a borral, majd a szódával és még együtt is álltak egy fél órát legalább a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek.

Ezután egy merőkanállal kancsóba illetve poharakba kanalaztam a dinnyét, majd ráöntöttem a levet is.

Piros gyümölcsös sárgadinnyés chiapuding

Mi fán terem a chia mag? Erre kerestem a választ a napokban, mert divat lett mostanában ezzel az apró fekete maggal sütni, főzni, nehogy már kimaradjak a jóból, hát vettem kezdésnek 10 dekát a piacon.20150618_062201Annyit tudtam róla, hogy nagyon értékes magról van szó, ami Mexikóban és Dél-Amerikában őshonos és a maják és az aztékok előszeretettel turbózták fel az energia háztartásukat az ebből készült tápláló ételekkel. Minden fórumon super foodként vagyis szuper élelmiszerként emlegetik, mivel jelentős az omega-3 zsírsavtartalma, csökkenti a vérben a rossz koleszterint, tele van ásványi anyagokkal, vitaminokkal és rostokban is gazdag. További hasznos infókat találtok még erről a csodamagról a a Zöldéletmód blogon.

A személyes tapasztalatom pedig, hogy elsőre kicsit sem tűnik olcsónak, hiszen 10 dkg volt 580 Ft. Viszont rájöttem, hogy tulajdonképpen gazdaságos, hiszen 3 evőkanál magból két pohárra való puding lesz, ugyanis bődületes mennyiségű folyadékot képes magába szippantani. Ja és főzni sem kell, hiszen megfőzi magát a kis drága. Este bevágtam a hűtőbe 3 deci folyadékkal ami jelen esetben sárgadinnyeturmix volt, de növényi tejek is kiválók hozzá vagy akár sima víz is, mézzel, és mindenféle földi jóval ízesítve. Fantázia kérdése az egész. Másnap reggel pedig kivettem a kész pudingot, és csak a gyümölcsöket és a joghurtot kellett rákanalazni.

Lehet furcsa a sötétbarna színű puding, de ízesítve finom, semmi karakteres íze nincs egymagában amúgy, éppen ezért csak szeretni lehet, ha mindenki a kedvenc hozzávalóit teszi hozzá!

20150618_062910Hozzávalók 2 pohárhoz:

Puding alaphoz:

3 evőkanál chia mag

1 negyed sárgadinnye

3 deci víz

késhegynyi himalája só

Tetejére:

1 marék cseresznye-meggy vegyesen

pár kanál natúr joghurt

csipet fahéj és vaníliapor

pár kanál dió, mogyoró, mandula v kesudió

ízlés szerint méz

A dinnyét összeturmixoltam  a vízzel és a csipet sóval, majd belekevertem a chia magot és hűtőbe tettem egy éjszakára. A meggyet és a cseresznyét kimagoztam és szintén várakozott másnap reggelig a hűtőben.

Másnap reggel, rászórtam a pudingra a gyümölcsöket, kanalaztam rá joghurtot, majd megszórtam a száraz serpenyőben pár perc alatt illatosra pirított és durvára tört magokkal, végül csorgattam rá pici mézet.

Nyers gyümölcsleves főzés nélkül - Sárgadinnye-eper-cseresznye kombó

Hű de vártam már ezt az időszakot, mikor nem csak a banán, alma, narancs közül lehet választani a piacon, hanem van sok sok szemet gyönyörködtető színű friss gyümölcs, ami nem utazik át több kontinensen, míg a gyomromba kerül. Na jó, a sárgadinnyém biztos most is utazott egy keveset, de olyan jó illata volt, hogy nem bírtam ott hagyni és szerencsére az íze is mézédes volt.

Már már az agyára megyek mindenkinek  a feladatomnak érzem, hogy lebeszéljek mindenkit arról, hogy főzze a gyümölcslevest. Persze finom úgyis, de nyersen sokkal egyszerűbb, gyorsabb, frissebb, nem kell bele se tej, se sűrítésnek liszt, meg műanyag pudingpor, és millióféle bombaíz kreálható a sok gyümölcsből kedvünk és fantáziánk szerint. És hát miért akarnám kifőzni a sok vitamint a gyümölcsökből ugyebár? Meg a hűs lakásból szaunát csinálni főzőcskézés közben….

DSCF3429Rengeteg választási lehetőség van,ha egy mód van rá, használjatok jó forrásból származó érett idénygyümölcsöt, édesítsétek pici nyírfacukorral, mézzel, vagy nádcukorral, higítsátok tiszta vízzel, de akár kókusztej, tehéntej, egyéb növényi tejek, joghurt, tejszín is mehet bele, sűrítésre pedig bármilyen darált mag remek, jelen esetben lenmag, de ezek a levesek isteniek dióval, mandulával, sőt mákkal és kókuszreszelékkel is. Nem lehet elrontani se, mert utólag lehet javítani az édességén, állagán, tuti nem lesz soha csomós, mint ahogy az a főzött levesnél néha előfordul… A kánikulában nem kell a tűzhely mellett ácsorogni, max. a turmixgéppel kell csak randevúzni pár perc erejéig, aztán lehet vidám szürcsölni, mert ha a hozzáadott víz és gyümölcs be volt hűtve, akkor máris kész az egyik legjobb folyadékutánpótló a forróságban kókadozó szervezetünknek.

Ez is egy jó kombinációra sikeredett, teljesen laktózmentes. Én szeretem olyan behűtött, citromos vízzel felönteni a gyümölcsöket, amiben előtte menta és citromfűlevelek áztak, mert ez plusz ízt ad a leveshez.

DSCF3430Hozzávalók 4 főre:

fél kg eper

1 db sárgadinnye kikapart belseje

1 marék magozott cseresznye

3 evőkanál kókuszreszelék

3 evőkanál darált lenmag

pár evőkanál nyírfacukor ízlés szerint

1 evőkanál citromlé

víz(citromos, mentás, citromfüves)

A cseresznyét kimagoztam és félretettem. Minden egyéb hozzávalót a turmixgépbe tettem, (vízből annyit öntök rá mindig, amennyi éppen ellepi a gyümölcsöket), aztán pár másodperc turmixolás következett. Majd ezután egyből tányérba öntöttem, beledobáltam néhány szem magozott cseresznyét és vidáman elszürcsöltem.

DSCF3427

Ha hasonlóra vágytok, íme két ötlet tavalyról:

Nyers eper-cseresznyeleves

Sárgadinnyeleves

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!