Pálmafa Project

Birsalmás sajtos quiche

Birsalmát enni jó! Rákattantam az utóbbi pár hétben és csak sütőben sütve készítettem, legutóbb egy francia pitét varázsolt el ez a fanyar őszi gyümölcs.

Nem mondhatnám, hogy gyakran készítek ilyesmit, pláne, mert kicsit sem zsírszegény eme pite, de néha annyira jól tud esni ebédre vagy reggelire valami hasonló. Kell a lelkemnek és pont. Birsalmát legtöbbször birsalmasajt vagy kompót formájában eszünk talán, viszont higgyétek el, hogy sütve a legfinomabb. Pár hete egy kellemes baráti vacsorán került elő a sütőből, egészben, csak úgy natúr, cukor nélkül megsütve pár db birs. A nyersen amúgy ehetetlen, beton kemény és brutál fanyar gyümölcsből lett egy krémesre, édesre, enyhén megkaramellizálódott csoda és egészen addig főzést terveztünk, de ahogy az asztalra kerülő jóféle sajtot és paraszt sonkát elkezdtük falatozni a puha birssel, máris meggondoltuk magunkat, mert rájöttünk, hogy ennél jobb fogást aznap este ki sem tudtunk volna találni. Mesés, próbáljátok ki és ehhez semmilyen konyhaművészet nem szükséges!

No, de vissza a quiche-hez (ejtsd: kis), ami egy francia sós pite tulajdonképpen, semmi ördöngösség nincs benne, sima vajas pitetészta az alap, amibe általában egy tojásos tejszínes keverék kerül, és szinte bármilyen sajtot, zöldséget, hagymát és gyümölcsöt fel lehet használni hozzá ízlés szerint. Sőt, vannak sonkás és halas piték is.Minél karakteresebb ízű sajtot tesztek bele, annál finomabb, így van legjobban harmóniában a birsalmával. A tejszínnel lehet csalni és kicsit könnyedebbé tenni a tölteléket, én is egy részét sűrű joghurttal váltottam ki, de akár 1 az 1-ben is megtehetitek ezt. Persze lehetne növényi tejszínt is használni, de mivel elég sok kell ehhez, szerintem azok elvinnék az ízét más irányba, mert a rizstejszín túl édeskés a kókusztejszín meg túl kókuszos.

Akkor a legfinomabb, amikor még langyos! Ám véletlenül úgy alakult, hogy az én pitémből egy szelet átutazta a fél országot és két nap múlva hidegen került valaki tányérjára azonosítatlan idegen tárgyként. Ha ezt tudom, sosem adom ki a kezeim közül, és nem azért, mert irigy vagyok, hanem, mert ez a pite a sütőből frissen kivéve éli fénykorát és nem biztos, hogy a legjobb véleményt a két napos ráncos hideg ételről kapja az ember lánya… de mivel a “nemtudommiezdefinom” komment érkezett vissza hozzám, megnyugodtam. De inkább melegítsétek fel a sütőben azért másnap picit! Ha marad belőle…Hozzávalók egy 25 centis piteformához:

Tésztához:

250 dkg liszt (nálam fele-fele fehér és teljes kiőrlésű tönköly)

190 gr hideg vaj

1 ek eritrol

kb. 1 deci hideg víz

Töltelékhez:

2 db birsalma

fél póréhagyma

10 dkg kéksajt v márványsajt

2 deci főzőtejszín

2 deci natúr görög joghurt

4 db tojás

reszelt szerecsendió

só, bors

A lisztben elkevertem a cukrot, sót, és belemorzsoltam a felkockázott hideg vajat, míg vizes homok állagú lett, majd hozzáöntöttem a vizet, összegyúrtam, és fél órára hűtőbe tettem, majd kinyújtottam és belehelyeztem a piteformába, amit előtte kivajaztam. A kilógó széleket levágtam. Tettem bele egy darab sütőpapírt, amire rizst öntöttem, – száraz bab is jó -és elősütöttem 200 fokon kb. 15 percig a tésztát, amíg a szélen már látszott, hogy kiszáradt. Ezt hívják vakon sütésnek. Mellé tettem a birsalmákat is sülni, hogy kicsit megpuhuljanak, mielőtt a pitébe belekerülnek. Előtte nap is megsüthetitek őket.

A vékonyra felkarikázott hagymát egy serpenyőben kevés kókuszolajon megpároltam.

Míg a tészta sült, összekevertem a töltelék hozzávalóit egy tálban, belemorzsoltam a sajtot is, fűszereztem. Kivettem az elősütött tésztát és beleöntöttem először a hagymát, majd a tejszínes keveréket, végül a kisebb darabokra vágott birsalmát is beleszórtam. Visszatoltam a sütőbe 180 fokra, kb. 25 percre, akkor jó, mikor már nem folyós a töltelék, egy kést beleszúrva ez könnyen ellenőrizhető. Langyosan az igazi!

 

 

Sajtos, sonkával töltött édesburgonya

Hétvége után általában vannak maradékok a hűtőben, gondolok itt pár dkg sajtra, pár szelet sonkára, kevésbé friss zöldségekre esetleg. Legalábbis nálam ez volt a helyzet és adott volt hozzájuk pár darab friss édesburgonya, amit mindenképp sütve és töltve képzeltem most el.

A férfinak klassz vacsora lett rizzsel körítve, na meg persze sok friss zöldsalátával is, nekem pedig egy kellemes ebéd másnap. Akár kanalazhattok mellé vagy rá fokhagymás vagy kapros joghurtot, kefirt, és bármilyen maradék sült hússal is elkészíthető, vagy akár hús nélkül is. Tonhal is klassz, illetve megmondom az őszintét eredetileg csicseriborsós verziót akartam kreálni, de abból a maradék tényleg csak a gondolataimban létezett, mert a hűtőben nem sikerült fellelnem… Kissé csalódott is voltam, de aztán a végeredmény meggyőzött, hogy jó ez így is!

Szórjátok meg bármilyen friss zöldfűszerrel, petrezselyemmel, vagy ha még találtok, medvehagymával, de snidling is mehet rá. A képzelet szab csak határ, hogy éppen mivel töltitek, megéri kísérletezni az édesburgonyával, mert sokkal finomabb, mint a hagyományos krumpli.

Hozzávalók 2-3 főre:

2 db édesburgonya

pár szelet pulyka- v csirkesonka

1-2 paprika

1-2 paradicsom

1-2 szál újhagyma

1 mokkáskanál zsálya vagy ízlés szerint más fűszer

5 dkg sajt

só, bors

kókuszolaj

Tetejére: 10 dkg sajt + friss zöldfűszer

A édesburgonyát alaposan megsikáltam, hosszában félbevágtam és 200 fokra előmelegített sütőben, kókuszolajjal vékonyan meglocsolva, vágott felével lefelé fordítva puhára sütöttem.

Ezalatt egy serpenyőben, kevés olajon lepirítottam a sonkát, majd hozzászórtam a hagymát, majd a paprikát, paradicsomot, befűszereztem és kb. 10 perc alatt puhára pároltam az egészet.

Kikapartam az édesburgonya belsejét, de úgy, hogy azért maradjon egy fél centis pereme, hogy ne lyukadjon ki. A kikapart édesburgonyát összeforgattam a többi zöldséggel, majd visszatöltöttem a héjába és a sajttal megszórva még addig sütöttem, míg az ráolvadt.

Mandulás sütőtökös spagetti

Folytatom a sütőtökös ételek sorát, és ez a spagetti a tárkonyos tökös raguval a tetején a pirított mandulával és parmezánnal megszórva, szerelem volt első falásra, aki megkóstolta repetázott…

20160917_104717-2Mindig egyszerű dolgom van és szeretek olyan brigádnak főzni, akikről tudom, hogy kb. olyan az ízlésviláguk, mint az enyém, vagyis minél több zöldség legyen, a hústól nem jönnek lázba és bátran megkóstolnak mindent, amit eléjük teszek. Mondjuk nincs más választásuk… Na jó, szó sincs gasztroerőszakról, legalábbis ez a főzés olyan jól sikerült, hogy majdnem nem volt mit tálalni délben, mert a mártás úgy magában nagy kanállal is kelendő vót, a mandula és a parmezán pedig csak úgy lazán kézzel, és a tésztát is majdnem az ujjunk közé csavartuk…

A fűszerezés spontán történt, mi tegyek bele, nem tudom, a kezem a római kömény után lendült volna, de tényleg lassan már mindenbe azt szórok, így gyorsan rácsaptam, kakukkfű, rozmaring messze van, esik az eső nincs kedvem megtenni azt az 5 lépést a szabadban, így jobbról érkezett az ötlet, hogy tárkony. Jó az hozzá? Nem tudom, de most az lesz…. és az lett, de nagyon!

20160917_104928-2Hozzávalók 4 főre:

1 csomag spagetti

1 hosszúkás kanadai tök fele

3 gerezd fokhagyma

4 evőkanál tejföl(laktózmenteset használtam)

1 teáskanál mustár

1 mokkáskanál szárított tárkony

só, bors

kókuszolaj

Tetejére:

10 dkg mandula

10 dkg parmezán

A tököt meghámoztam, kimagoztam, felkockáztam, egy lábosba tettem, felöntöttem vízzel és forrástól számítva kb. 15 perc alatt puhára főztem. Leszűrtem, a főzővízéből kb. 3 decit félretettem, sőt akár az egészet is érdemes megtartani és a tésztát kifőzhetitek benne.

Egy száraz serpenyőbe beleszórtam a mandulát, pár perc alatt illatosra pirítottam és mozsárban darabosra törtem, félretettem. Ugyanebben a serpenyőben felhevítettem kevés kókuszolajat rászórtam a sütőtököt, belereszeltem a fokhagymákat, kicsit átkevertem. A tök gyakorlatilag egyből elkezd szétfőni, a félretett főzővízből öntöttem hozzá egy kicsit, aztán még néhányszor egy keveset, hogy krémes, de nem túl folyós állaga legyen a mártásnak. 5-10 perc elég neki. Közben fűszereztem, a végén hozzákevertem a tejfölt és a mustárt, hagytam azzal is egyet rottyanni és kész is.

Kifőztem a spagettit, tányérra tettem, a parmezánt lereszeltem és a tört mandulával együtt a sütőtökös mártás tetejére szórtam.

3 hagymás sajtos sóskakrém

Megszületett a második sóskás recept a blogon. 3 év alatt ennyit sikerült összehozni, de lám, ez ízlik is. Rájöttem, hogy a sóskát nyersen meg tudom enni, főzve viszont a szagától is kifordulok a konyhából.

DSCF9468Nem tudom miért, de pár napja azzal az elhatározással rongyoltam be a piacra, hogy két év után itt az ideje ismét sóskát enni, hátha azóta finomabb lett, vagy az ízlelőbimbóim edzettebbek. Fogalmam sem volt mi lesz belőle, de mivel az árus felhívta rá a figyelmemet kedvesen, hogy vegyszermentes az ő sóskája, akkor gondoltam csak nyersen készülhet el.

Feltankoltam hagymával, hogy illatos legyek, medvehagyma ilyenkor alap, az újhagyma szintén, gondoltam tökéletes kiegészítője lesz a sóskakrémemnek és kivételesen pár hónap “nemeszemsajtot” sztori után velem jött egy diós camembert is, tutira akartam menni, nekem kell a sóska mellé a sok plusz íz, ráadásul a sajttól csak krémesebb lesz.

Tulajdonképpen a pestótól csak a sajt különbözteti meg, nyugodtan elkészíthetitek anélkül is, nekem is lett még pluszban egy üveggel abból is. Pirítósra, tésztára, húsokhoz, rizzsel összekeverve is szuper tavaszi vitaminraktár feltöltő kence.

DSCF9471

Hozzávalók egy kis üveghez:

2 marék friss sóskalevél (kb. 10 dkg)

4 szál medvehagyma

1 szál újhagyma

1 kis gerezd fokhagyma

5 dkg krémesebb sajt (diós camambert sajt  nálam)

1 evőkanál őrölt tökmag( más mag is jó)

só, bors

kb. fél deci olívaolaj

Mindent egy mély edénybe tettem és botmixerrel krémesre turmixoltam, sűrű, de kenhető, nem folyós állagúnak kell lennie. Ha túl híg adjatok még hozzá őrölt magot vagy a zöldségekből még többet, ha túl sűrű, akkor olívaolajjal hígíthatjátok.

Hűtőben pár napig eláll.

DSCF9470

Sütőtökös sajtos pogácsa

A sütőtökszezon lassan, de biztosan a végéhez közelít, ez a pogácsa, pedig méltó megkoronázása ennek a (számomra) könnyfakasztó eseménynek.

DSCF9188Szilveszterre készült még ez a szerintem sótlan pogi, de más nem érezte annak és határozottan gyorsan fogyásnak indult a tepsi tartalma. Amúgy a sóról annyit, hogy mivel Himalája sót használok, abból közel dupla annyi kell az ételekbe, mint egyébként a hagyományos sóból. A legegyszerűbb, ha megkóstoljátok a nyers tésztát is, akkor nagy baj nem lehet.

Pici hajdinalisztet is ír az eredeti recept, ami nekem nagy kedvencem, a tönköly meg a másik, viszont az ott megadott mennyiségek kevésnek bizonyultak, több lisztet vett fel a tészta, de ez ugyebár függ a liszt minőségétől is, típusától, én azokat a mennyiségeket adtam meg, ami nálam működött.

Amúgy meg kis adag, érdemes egyből duplázni, mert eteti magát, nagyon, de nagyon és sütőtök íze alig van, attól inkább csak pihe puha a belseje. Kitűnő sörkorcsolya, pontosabban egy pohár bor csusszant le mellé, de reggelire is szuper valami kencével megkenve!

DSCF9193

Hozzávalók kb. 25 darabhoz:

15 dkg sült sütőtökpüré

fél deci tej

1 dkg élesztő

1 teáskanál nádcukor

3,5 dkg vaj

3 dkg hajdinaliszt

15 dkg fehér tönkölyliszt

1 teáskanál himalája só

Tetejére: 1 felvert tojás + 5 dkg reszelt sajt

Az élesztőt belemorzsoltam a langyos cukros tejbe, majd félretettem kb. 10 percre, míg felfutott. A liszteket összekevertem a sóval, majd belemorzsoltam a vajat, a közepébe egy mélyedést csináltam és beleöntöttem a habosra felfutott élesztőt, majd hozzáadtam a sütőtökpürét és kézzel összegyúrtam az egészet. Ha nagyon ragacsos a tészta, akkor apránként adjatok még hozzá lisztet. Lágy, de nem ragacsos tésztát kell kapni, amit langyos helyen letakarva kb. 1 óra alatt duplájára kelesztettem.

Ezután előmelegítettem  a sütőt 180 fokra, a tésztát kb. kisujjnyi vastagra nyújtottam és egy pálinkás pohárral kiszaggattam majd tepsire tettem. A tetejét megkentem a felvert tojással, majd megszórtam a reszelt sajttal és sütőbe dugtam. Kb. 25 perc alatt megsültek.

 

Forrás: http://babykitchen.blog.hu/2012/12/24/sutotokos_pogacsa

Zelleres csicsókás krémleves

Ha hétvégéről maradt hús-, vagy zöldségleves, és kéznél van némi zöldség is a hűtőben, akkor minden adott egy jó leveshez, amitől felmelegedhettek.

DSCF9179Nem tudom, ki hogy van vele, de ha a hidegben kockára fagy a hátsóm, ilyen, és ehhez hasonló levesek után ácsingózok, meg egy nagy kanálra, amivel nekieshetek. Minél forróbb, annál jobb, persze tudjuk, hogy az nem tesz jót a gyomornak, viszont a jégcsappá fagyott végtagjaim örömtáncot járnak, úgyhogy előre is bocsi, de a héten csak levest kaptok… Na jó nem leszek ennyire szigorú, talán becsúszik melléjük pár kevésbé bűnös nyalánkság is még az ünnepek környékéről.

Viszont ezért is jó többek között levest enni, mert utána jól tud esni egy laza desszert. Amúgy meg csicsókát és zellert még együtt nem főztem, de itt a bizonyíték, hogy megférnek egymás mellett, a földes ízükhöz pedig szuper a nyers alma, pár csepp citromlé, a zsírosabb füstölt sajttól pedig kicsit testesebbé válik az egész leves.

DSCF9180

Hozzávalók 3 főre:

1 db nagyobb méretű zellergumó

4 db csicsóka

1 nagy fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

kb. 1 liter húsalaplé

negyed citrom leve

két kisebb kakukkfűág v 1 mokkáskanál szárított

só, bors

kókuszolaj

Tetejére:

1 db nagyobb méretű alma

10 dkg füstölt sajt

A csicsókát alaposan megsikáltam, majd felkarikáztam, a zellert meghámoztam és szintén kisebb darabokra vágtam, a hagymákat felaprítottam. Egy kevés kókuszolajon üvegesre pároltam a hagymákat, majd hozzáadtam a zellert és a csicsókát is, kicsit átforgattam, megszórtam az egészet kakukkfűvel, majd hozzáöntöttem a húsalaplevet. Lefedve puhára főztem a zöldségeket, majd összeturmixoltam.

Tálalás előtt lereszeltem a sajtot és az almát, majd vegyesen a levesre szórtam őket.

DSCF9182

Sajtfelfújt

Elkészült életem első sajtfelfújtja, vagy sajtszufléja, ahogy tetszik. És sikerült jelentem. Asszem…. Megemelkedett szépen a kis drága, kívül aranybarna, belül pedig krémes lett, de főleg nagyon sajtos.

DSCF8956Régóta áhítoztam már kerámia szufléforma után, de valahogy mindig elmaradt, viszont van én nékem egy kedves gyerekkori barátném, általános iskolai osztálytársam, aki szerintem az ország legszuperebb cukrászati kellék webáruházát alkotta meg, Süss velem néven. Elfogult vagyok nyilván, de ha megnézitek az oldalát, akkor látni fogjátok,  hogy tényleg nagyon klassz dolgokat árul, hatalmas választékkal ééés nagyon szuper árakon teszi mindezt. A szufléformákat például fele annyiért (sőt..) találtok nála, mint a a legtöbb boltban. Viki szívét, lelkét és rengeteg energiát, időt belefektetett ebbe, nem véletlenül lett a webáruház ilyen sikeres. Ha karácsonyi sütiformákra, kiszúrókra vágytok, mindent megtaláltok nála, csak bírjon választani az ember lánya…

Szóval szuflénkra visszatérve, nem akkora ördöngősség, mint aminek gondoltam, nem mintha most baromi tapasztalt lennék már, de ami biztos, hogy azonnal tálalni, kell, mert őnagysága magába zuhan, ha nem falják fel frissen melegében…Összeesik na, szóval rögtön toljátok a vendégsereg orra alá. Tönkölyliszttel is működött, még finomabb lesz, ha többféle sajtot használtok hozzá. Sőt a zsemlemorzsa helyett  az egyik tálat tökmagliszttel szórtam meg, az is klassz lett.

Imádtam, simán lehetne ünnepi előétel. Én friss salátával falatoztam, de akár egy kényeztető reggeli is válhat belőle.

DSCF8958Hozzávalók 4 db formához:

10 g vaj

20 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt

155 ml tej

80 gr sajt(ementálit használtam)

1 tk mustár

2 db tojás

só, bors

Formák kikenéséhez: teljes kiőrlésű morzsa, vagy tökmagliszt + vaj

A sütőt előmelegítettem 200 fokra, a formákat kikentem vajjal és megszórtam a morzsával.

A tojásokat kettéválasztottam, a fehérjét habbá vertem, nem kell, hogy túl kemény legyen, ha a habverő csúcsán megáll a hab, anélkül, hogy lefolyna, már jó.

A vajat felolvasztottam egy kis lábosban, hozzászórtam a lisztet és egy habverővel folyamatosan kevertem, míg besűrűsödött és elkezdett elválni az edény falától. Ekkor lehúztam a tűzről, hozzáöntöttem a tej felét, simára kevertem, visszatettem a tűzre, majd hozzáöntöttem a tej másik felét, folyamatosan keverve megvártam, míg ismét elkezd forrni, ekkor elzártam a gázt alatta. Hozzászórtam a sajtot, sót, borsot, mustárt, elkevertem, majd hozzákevertem a tojások sárgáját is.

A fehérjét óvatosan beleforgattam, majd beletöltöttem a formákba. Ne öntsétek csurig, mert sütésnél lefolyik, fél centit hagyjatok kb. Lesimítottam a tetejét, és betoltam a sütőbe 10 percre. Mikor megemelkedik, és aranybarna lesz a teteje, elkészült. Azonnal kell tálalni, mert összeesik. Friss salátával az igazi!

Fele adagot csináltam, az eredeti recepthez képest, így lett 4 kis adag belőle.

Forrás: http://www.taste.com.au/recipes/19855/step+by+step+cheese+souffle

 

 

Körtés sütőtökös hajdina

Egyszerű őszi falatok hétköznapra, mikor a füleden jön ki a sok hús és szénhidrát egy végig zabált ünnepelt “kalóriaszegény” hétvége után…

DSCF8865Mikor először összedobtam ezt az étel, összekevertem a hozzávalókat, kimertem egy tányérra és ránéztem, rájöttem, hogy ezt rajtam kívül valszeg senki nem enné meg, ahogy kinézett csórikám. Nyilván sokkal fontosabb a beltartalom, mint a külcsín, bár én azért ezzel nem feltétlen értek egyet… na, de most a kajáról van szó és mégis csak jobban néz ki, így a tányéron, pláne, ha olyan valaki elé kerül, akinek nehéz eladni “holmi” vega kaját. Talán így szívesebben rámozdulnak, nem de? Ráadásul a hajdina tipikusan az a köret, ami egymagában nem az igazi szerintem, szóval, ha hús mellé ennétek, akkor már csak simán a sütőtökkel, hagymával, fűszerekkel is feldoható. Tele van B-vitaminnal, úgyhogy érdemes a krumpli- vagy rizsköreteket időnként leváltani vele.

A lényeg, hétköznap semmi komoly konyhai meló, csak egyszerűen finomat!

DSCF8868Hozzávalók 2 adaghoz:

2 deci hajdina

1 db körte

ugyanannyi mennyiségű sütőtök

camambert sajt (másik is jó pl. feta, mozzarella)

1 db kis fej lilahagyma

só, bors

olívaolaj

pici balzsamecet

A hajdinát dupla mennyiségű vízben megfőztem, pici sóval. A tököt meghámoztam, kimagoztam, felkockáztam és előmelegített sütőben puhára sütöttem egy papírral bélelt tepsin. De szoktam úgyis, hogy héjastól sütöm nagyobb darabokra vágva, aztán kikanalazom a húsát. Teljesen mindegy. Ebben a receptben talán az első verzió jobban mutat.

A körtét kimagoztam, felcsíkoztam, a lilahagymát vékonyra szeltem.

Mikor a hajdina elkészült egy tányérra kanalaztam, rászórtam a sütőtökkockákat, ráhalmoztam a körtét, a hagymát, meglocsoltam a balzsamecettel, pici só és frissen őrölt bors került rá, majd a sajtfalatok. Szórhattok rá magokat, diót, mandulát, tökmagot is ha akartok. Hidegen, langyosan, nagyon kellemes csemege.

Egészben sült sajtos tejfölös karfiol

Nem rég az internet sztárja volt ez a recept, de nem is ezért álltam neki, hanem az egyszerű ötletessége fogott meg és, hogy rögtön tudtam isteni finom is lesz.

DSCF8889

Főtt, töltött, aztán sütőbe dugott karfiolról van szó. Nagyon bejött, különösen, hogy indiai fűszerekbe burkoltam, ami nagyon passzol a karfiolhoz. A karfiol megint csak az a zöldség, amit azért nem túl gyakran eszik a jó nép, talán a rakott karfiol tartozik a népszerűbb receptek közé, viszont így elkészítve is nagyon szerethető, ráadásul vegák is szívesen megeszik illetve egy diétás étrendbe is beilleszthető főfogásnak. Zsírszegény sajttal, több zöldséggel megtűzdelve akár, főfogásként is megállj a helyét. Friss zöldsalátával egyétek, vagy savanyúsággal Én most ecetes gyöngyhagymára mozdultam rá a piacon és szuper volt mellé.

DSCF8891Hozzávalók:

1 fej karfiol

1 db kaliforniai paprika

1 kisebb fej hagyma (nálam lila)

20 dkg sajt (ementálit használtam, de füstölt még jobb)

2 deci tejföl

1 teáskanál dijoni mustár

1 mokkáskanál kurkuma

1 mokkáskanál római kömény

1 mokkáskanál currypor (lehet bármilyen curry fűszerkeverék ízlés szerint)

fél mokkáskanál chilipor (elhagyható)

só, bors

Tetejére: reszelt sajt és pár kanál teljes kiőrlésű morzsa

A karfiolnak levágtam a leveleit és vastagabb szárrészeit, megmostam, majd egy nagy edényben egészben forrásba lévő vízbe tettem. Fontos, hogy teljesen puhára megfőjön, különben nem lehet a rózsái közé bedugni a többi hozzávalót. Kb. 20 percet vett igénybe.

Addig felcsíkoztam a sajtot, paprikát, felszeltem a hagymát és kikevertem a tejfölt a curryporral, mustárral, chilivel, római köménnyel és pici sóval, borssal.

Mikor a karfiol megpuhult, áttettem egy jénaiba, majd kb. egyformán elosztva, hogy mindenhova jusson, beledugdoztam a sajtot, paprikát, hagymát, picit megsóztam, majd bekentem egyenletesen a fűszeres tejföllel, végül reszeltem még rá sajtot és szórtam rá kevés morzsát.

200 fokra előmelegített sütőbe toltam és addig sütöttem, míg a sajt szépen rápirult.

Forrás: http://wonderfullymadeanddearlyloved.com/cheddar-jack-cauliflower-bomb-low-carb-thm-s/

Karamellizált hagyma almával

Ez egy tökéletes őszi reggeli számomra. Hála érte az egyik legjobb barátnőmnek Boglárkának, aki elmesélte, hogy néha ezzel indítja a napját és míg a nyálam a padlóra csorgott, gondolatban az én tányéromon is megjelent ez az étel.

DSCF8638Nem lehet nem szereti azt hiszem, még annak is ízleni fog, aki az almáért esetleg nem rajong, szuper kombináció a hagymával anélkül, hogy  a gyümölcsöt szétfőznénk és elveszítené az összes vitamintartalmát, hiszen azt csak a végén tettem hozzá.

El lehet előző este is készíteni, és másnap csak a kenyeret kell megpirítani, a legjobb a sütőben, hogy fel is melegedjünk közben, sajtot olvasztani rá, majd ráhalmozni a hagymás almás keveréket, egy forró tea és jöhet az elégedett hmm érzés. Ismét csak bebizonyosodott, hogy a legegyszerűbb ételek képesek a legnagyobb ízélményt okozni és mosolyt csalni az arcokra.

DSCF8640Hozzávalók:

1 fej lilahagyma

1 nagyobb alma

1 teáskanál nádcukor

1 teáskanál kókuszzsír

csipet só

camembert sajt (másik is jó)

kakukkfű (lehet szárított, de nélküli is finom lesz)

A nádcukrot a kókuszzsíron felolvasztottam egy serpenyőben, mikor szép barna színe lett rátettem a vékonyra szelt hagymát és kb. 10 perc alatt csipet sóval megszórva, megpirítottam folyamatosan kevergetve nehogy leégjen.

Lereszeltem az almát és hozzákevertem a hagymához, alaposan átforgattam és el is zártam a gázt. Megszórtam friss kakukkfűvel, majd olívaolajon megpirított zsemlén camembert sajttal tálaltam.

DSCF8642

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!