Pálmafa Project

Sütőben sült rántott hal almasalátával

Egy réges régi kedvenc kombinációm a rántott ponty fahéjas almasalátával, ami pont 3 éve került a blogra és teljesen véletlenül most jutott eszembe idén ismét elkészíteni. Hogy miért kerül fel újra? Mert naná, hogy kicsit módosítottam rajta. Nem pontyból  készült, hanem tengeri  halból, nem olajban sült, hanem a sütőben, és a salátához került egy kis kurkuma a fahéj mellé.

DSCF9744A hal bundája rozslisztes, szóval semmi extra trükk nincsen benne, bár szoktam rizslisztbe, hajdinalisztbe, kukoricalisztbe is panírozni, így gluténmentes is lehet, ha erre van igény. A rozsliszt amúgy panírozni tökéletesen jó. Fura párosításnak tűnik, én is meglepődtem mikor valaki egyszer a múlt században ezzel kínált egy balatoni nyaralás során, de eszméletlen finom, és aki eddig kóstolta, az egyetértett. Bármilyen hal jó hozzá szerintem, akár tengeri, akár tavi, akár horgásztok, akár nem, ízleni fog!

DSCF9745

Hozzávalók 3 főre:

3 nagy szelet tőkehalfilé

Panírhoz: rozsliszt, 2 nagyobb tojás, teljes kiőrlésű zsemlemorzsa

só, bors

kókuszolaj

Salátához:

4 kisebb nyári alma v 2 másik nagyobb

2 deci tejföl v sűrű görög joghurt

1 evőkanál citromlé

1-1 csapott mokkáskanál fahéj és kurkuma

só, bors

A halat kiolvasztottam, a nedvességet leitattam róla egy papírtörlővel, sóztam, borsoztam mindkét oldalát és bepaníroztam, majd 200 fokra előmelegített sütőben egy vékonyan kókuszolajjal bekent sütőpapírral lefedett tepsin megsütöttem kb. fél óra alatt, félidőben megfordítva a szeleteket.

Az almát lereszeltem és összekevertem a többi hozzávalóval, majd hűtőben hagytam legalább fél órát pihenni, hogy az ízek összeérjenek.

Kelbimbófasírt almával

A kelbimbó sem lesz többet ellenség, ha kipróbáljátok ezt a fasírtot.

DSCF8978Nem mondok asszem újdonságot azzal, hogy a kelbimbó és az alma szuper páros, akár párolva, sütve, köretnek, egymagában, akár levesben és most már fasírtban is. Legalábbis nekem nagyon bejött. Kefírrel vagy joghurttal a tetején, bármilyen salátával egy igazán alakbarát eledel a végeredmény, arról nem beszélve, hogy a vegák is örülnek neki szerintem, ha ilyet tesztek eléjük, egy vega burgerben is simán el tudnám képzelni.

Csinálhattok belőle gluténmentes verziót is, cseréljétek ki a rozslisztet hajdinalisztre például, vagy ami éppen kéznél van. Egyszerű, gyorsan meg van, és másnap is finom, bár eteti magát, és inkább elfogy frissen melegében…

DSCF8982Hozzávalók 6-8 db-hoz:

1 db alma

25-30 dkg kelbimbó

2 db tojás

2 púpos evőkanál rozsliszt

só, bors

kókuszzsír a sütéshez

Tálaláshoz: kefír + friss saláta

Az almát megmostam, héjastól lereszeltem a kelbimbót szintén. (Utóbbit aprítógépben egyszerűbb). A tojást felvertem, hozzákevertem a lisztet, majd beleforgattam az almát és a kelbimbót, sóztam, borsoztam.

Egy serpenyőben kókuszzsírt hevítettem, majd egy evőkanállal adagoltam bele a masszából és a tetejét kicsit lelapítottam. Kb. 8 cm átmérőjű fasírtokat sütöttem, mindkét oldaluk kb. 4 percig pirult, ezután papírtörlőre szedtem és zöldsalátával tálaltam, amire pár csepp olívaolaj, só, bors és citromlé került.

DSCF8979

Sajtfelfújt

Elkészült életem első sajtfelfújtja, vagy sajtszufléja, ahogy tetszik. És sikerült jelentem. Asszem…. Megemelkedett szépen a kis drága, kívül aranybarna, belül pedig krémes lett, de főleg nagyon sajtos.

DSCF8956Régóta áhítoztam már kerámia szufléforma után, de valahogy mindig elmaradt, viszont van én nékem egy kedves gyerekkori barátném, általános iskolai osztálytársam, aki szerintem az ország legszuperebb cukrászati kellék webáruházát alkotta meg, Süss velem néven. Elfogult vagyok nyilván, de ha megnézitek az oldalát, akkor látni fogjátok,  hogy tényleg nagyon klassz dolgokat árul, hatalmas választékkal ééés nagyon szuper árakon teszi mindezt. A szufléformákat például fele annyiért (sőt..) találtok nála, mint a a legtöbb boltban. Viki szívét, lelkét és rengeteg energiát, időt belefektetett ebbe, nem véletlenül lett a webáruház ilyen sikeres. Ha karácsonyi sütiformákra, kiszúrókra vágytok, mindent megtaláltok nála, csak bírjon választani az ember lánya…

Szóval szuflénkra visszatérve, nem akkora ördöngősség, mint aminek gondoltam, nem mintha most baromi tapasztalt lennék már, de ami biztos, hogy azonnal tálalni, kell, mert őnagysága magába zuhan, ha nem falják fel frissen melegében…Összeesik na, szóval rögtön toljátok a vendégsereg orra alá. Tönkölyliszttel is működött, még finomabb lesz, ha többféle sajtot használtok hozzá. Sőt a zsemlemorzsa helyett  az egyik tálat tökmagliszttel szórtam meg, az is klassz lett.

Imádtam, simán lehetne ünnepi előétel. Én friss salátával falatoztam, de akár egy kényeztető reggeli is válhat belőle.

DSCF8958Hozzávalók 4 db formához:

10 g vaj

20 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt

155 ml tej

80 gr sajt(ementálit használtam)

1 tk mustár

2 db tojás

só, bors

Formák kikenéséhez: teljes kiőrlésű morzsa, vagy tökmagliszt + vaj

A sütőt előmelegítettem 200 fokra, a formákat kikentem vajjal és megszórtam a morzsával.

A tojásokat kettéválasztottam, a fehérjét habbá vertem, nem kell, hogy túl kemény legyen, ha a habverő csúcsán megáll a hab, anélkül, hogy lefolyna, már jó.

A vajat felolvasztottam egy kis lábosban, hozzászórtam a lisztet és egy habverővel folyamatosan kevertem, míg besűrűsödött és elkezdett elválni az edény falától. Ekkor lehúztam a tűzről, hozzáöntöttem a tej felét, simára kevertem, visszatettem a tűzre, majd hozzáöntöttem a tej másik felét, folyamatosan keverve megvártam, míg ismét elkezd forrni, ekkor elzártam a gázt alatta. Hozzászórtam a sajtot, sót, borsot, mustárt, elkevertem, majd hozzákevertem a tojások sárgáját is.

A fehérjét óvatosan beleforgattam, majd beletöltöttem a formákba. Ne öntsétek csurig, mert sütésnél lefolyik, fél centit hagyjatok kb. Lesimítottam a tetejét, és betoltam a sütőbe 10 percre. Mikor megemelkedik, és aranybarna lesz a teteje, elkészült. Azonnal kell tálalni, mert összeesik. Friss salátával az igazi!

Fele adagot csináltam, az eredeti recepthez képest, így lett 4 kis adag belőle.

Forrás: http://www.taste.com.au/recipes/19855/step+by+step+cheese+souffle

 

 

Spenótos palacsinta paradicsomos fetás töltelékkel

A hét kedvenc étele! Legalábbis én erre szavaztam, mert annyira ízlett. Pedig csak hűtőkiürítést végeztem, így a lekvárt kivéve nagyjából belekerült minden.

DSCF7963Olyan igazi mediterrán ízvilágú kaja, friss, nagyon édes paradicsomból, ami lehet már a fületeken jön, ki annyi receptben használom, dehát mindjárt vége a szezonnak. Most finom és most olcsó, télen majd krokodilkönnyeket hullajtok utána, mert csak a sápadt arcú példányok lesznek kaphatóak.

Volt még maradék fagyasztott spenótom, és szerintem ez szuper alternatíva letolni azoknak is a torkán ezt a zöldséget, akik utálják amúgy. Nem domináns a spenótíz, a szósz és a feta pedig ápol és eltakar. Ezúttal nem gluténmentes lett, hanem rozslisztes, ami teljesen jó hozzá, de használhattok zablisztet, hajdinát, tönkölyt stb. Sajt lehet mozzarella és egyéb kedvenc típus, akkor nyugodtan dugjátok még be az egész tortát a sütőbe, hogy ráolvadjon.

Az eredeti recept lasagna palacsintának nevezi és most már értem miért, tényleg olyan jellege van, akár húsos bolognai szósszal is lehetne tölteni, vagy tekerni, összesütni. Készíthettek nagy palacsintákat dupla ennyi rétegben és bátran toljátok a vendégek elé, imádni fogják! Én biztos, hogy sokszor fogom még készíteni…

DSCF7964

Hozzávalók 4 db palacsintához:

3 evőkanál rozsliszt

1,5 deci spenótpüré

1 gerezd fokhagyma

1 deci víz vagy tej

só, bors

kókuszzsír a sütéshez

1 fél mokkáskanál sütőpor

Töltelék:

10 dkg fetasajt

olívabogyó

Paradicsomszósz recept ITT.

A fagyasztott majd kiengedett spenótleveleket egy botmixerrel leturmixoltam. Ebben volt annyi nedvesség, hogy ne kelljen plusz vizet önteni hozzá, ha friss spenótból készítitek, akkor pár kanál vízzel vagy akár tejjel pürésítsétek.

A lisztet simára kevertem a sütőporral, tojással, sóval, borssal, vízzel, végül a spenótpürét is belekevertem és reszeltem bele egy gerezd fokhagymát. Serpenyőben kókuszzsírt hevítettem és kisütöttem a palacsintákat, kb. 10-15 cm átmérőjüket lettek.

A paradicsomszószt elkészítettem a fenti recept szerint, ezúttal csak bazsalikommal fűszereztem és mivel volt otthon, egy plusz nagy evőkanál ajvárt is kevertem hozzá, de ezt nyugodtan hagyjátok ki. Botmixerrel krémesre turmixoltam az egészet.

A palacsintákat megkentem a szósszal, majd rámorzsoltam a sajtot, tettem rá olívabogyót, és rétegeztem őket.

Spárgából főzeléket

Egy főzelék amibe sok minden belefér, anélkül, hogy valami bonyolult ételre kellene gondolni.

DSCF7197Spárgafőzelék gondolata foglalkoztatott a héten, hiszen elindult a szezon, már az ára is barátságos és ezt még nem főztem belőle. Spárga rajongónak nem nevezném magam, de szeretem, főleg levesben és olívaolajon párolva, viszont most úgy gondoltam, hogy összepárosítom a csicsókával, mert már régen ettem azt is.

A fűszernövényeim is feltámadtak végre hatalmas tenyérnyi “birtokomon” és a rozmaringra esett a választásom közülük, de még mindig hiányérzetem volt az ízek tekintetében, így kikaptam a hűtőben lapuló maradék krémes és főleg büdös francia sajtot és beleolvasztottam a zöldségek közé. Tudom, hogy ezt sokan ki nem állhatjátok, de más típusú, kevésbé illatos krémsajt is jó hozzá, tán még füstöltel is el tudnám képzelni.

Fehér spárgát is vehettek, az macerásabb, mert meg kell hámozni a zöldet viszont nem. Érdemes leellenőrizni a frisseségét, úgy a legegyszerűbb, hogy sutyiban, hogy az eladó ne lássa, belenyomjátok a körmötöket a szárába, ha roppan egyet és belemegy akkor jó. Ha csak behorpad, akkor viszont fás, úgyhogy tegyétek vissza és hagyjátok el a tett helyszínét diszkréten.

Jelentem finom lett, viszont nem egy csinos főzelékről van szó. Na és? Az íz a lényeg, hát elnéztem neki ezt az apró hibát.

DSCF7198

Hozzávalók 2-3 adaghoz:

1 csomag zöld spárga

4 db nagyobb méretű csicsóka

2 gerezd fokhagyma

1 fej vöröshagyma

5 dkg camembert sajt v más lágy sajt, sajtkrém

1 kis doboz kefír v tejföl

2 csapott evőkanál rozsliszt

1-2 szál friss rozmaring ág

1 evőkanál citromlé

só, frissen őrölt bors

1 evőkanál kókuszzsír

A csicsókát alaposan megsikáltam egy dörzsis szivaccsal, majd vékony karikákra szeltem. A spárga végeit meghajlítottam, hagytam magától eltörni, a rövidebb fás részeit kidobtam. Felszeleteltem őket kb. 2 cm hosszúságú darabokra. A vöröshagymát és a fokhagymát is felaprítottam.

Egy lábosban felforrósítottam a kókuszzsírt, rádobtam a hagymákat, pár percig pároltam őket, majd hozzáadtam a csicsókát, azzal is átkevertem még néhány percig, majd felöntöttem annyi vízzel, hogy egy ujjnyival ellepje őket. Sóztam, borsoztam, beledobtam a rozmaring ágakat és lefedtem. Kb. 10 perc múlva, mikor a csicsóka félig megpuhult, hozzászórtam a spárgát is. Ha túl kevésnek tűnne a víz akkor öntsetek hozzá egy keveset. Ismét lefedve főztem tovább a zöldségeket.

A kefírben simára kevertem a lisztet, majd mikor a zöldségek megpuhultak, pár merőkanállal belemertem a forró léből a kefírbe és elkevertem, majd beleöntöttem a habarást a főzelékbe. Ismét felforraltam, mikor besűrűsödött hozzáadtam a sajtot, megvártam, míg beleolvad és elzártam a gázt. Belecsavartam a citromlevet, megszórtam kevés friss rozmaringgal és tálaltam.

 

 

Nem csíped a sárgaborsó főzeléket? Kóstold meg a fasírtot!

Zöldségfasírtot enni jó! Frissen belül puha, kívül ropogós, húsevőknek is laktató, beletekerhető tortillába, pitába, de szendvicsbe is. Megfejelve tzatzikivel, vagy bármilyen más szósszal és salátával kiegészítve főételnek is pompás.

DSCF5921Olyan ez a fasírt, mint egy hamis falafel, vagyis a csicseriborsós változat, ami oly sok görög-török gyors kajáldában kapható, de sajnos nem mindig megfelelően elkészítve… Na mindegy, ez egy szuper alternatíva, ha nem kapnátok csicseriborsót, ráadásul olcsóbb is, és lám a sárgaborsó főzelék után is van élet. Amit én stokeráj néven ismerek amúgy, a szó hallatán meg a kolléganőm, – aki amúgy ennek az ételnek a megrendelője volt -, felkiáltott, hogy az mi a bánat?? De rákerestem, tényleg így hívják máshol is, illetve nem hívják sőt küldik, mert a legtöbben utálják… Pedig finom aaaz.

DSCF5924De ha mégsem tudtok vele megbarátkozni, akkor jöhet a fasírt. A sárgaborsó tele van B1-, B2-, E-vitaminokkal, de folsav, kálcium, magnézium, foszfor, kálium, vas, mangán és cink is található benne. Jót tesz az emésztésnek, rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet.

Ez az étel is megcáfolja azt a tévhitet, hogy  hús nélkül nem lehet jól lakni, egyetek meg ebből 3 darabot egy adag salátával és egész délután nem lesztek éhesek az tuti! Jó étvágyat!

DSCF5933Hozzávalók kb. 20 darabhoz:

fél kg sárgaborsó

1 fej vöröshagyma

4 gerezd fokhagyma

2 L-es tojás

4-5 evőkanál graham liszt

1-1 teáskanál őrölt koriander, római kömény, gyömbér, kurkuma, chilipor

kókuszzsír a sütéshez

Mártogatós: kapros-fokhagymás joghurt vagy uborkasaláta, de chiliszósz is illik mellé

A sárgaborsót egy napra vízbe áztattam. Sütés előtt leszűrtem róla a vizet és egy botmixerrel nekiestem, pár perc alatt összeturmixoltam, de még kissé darabos maradt, ami nem baj, sőt. Ezután befűszereztem, belereszeltem a fokhagymákat és a vöröshagymát, belekevertem a felvert tojásokat, és a lisztet. Lágy, de már formázható massza lett a végeredmény.

Egy serpenyőben felforrósítottam a kókuszzsírt kb. kisujjnyi magasságig és 5-6 centi átmérőjű korongokat formáztam és oldalanként pár perc alatt aranybarnára sütöttem őket.

Frissen melegen az igazi, valamilyen szósszal és salátával tálalva.

Alaprecept - Reform keksz 30 perc alatt

Tokkal vonóval 30 perc, de tényleg! Nem melóigényes, kezdő konyhatündérek is bátran essenek neki.Nem készítettem elő semmit, csak hazaestem, kirántottam a konyhaszekrényből  két darab tálat és egy mérleget, aztán indult a kekszgyártás. Egy tiramisura hajazó nyalánkságba volt szükségem kekszalapra és mivel utálom nem ápolok túl jó barátságot a bolti kekszek nagy részével, pláne nem a műanyag kekszmorzsával, ezért nyúlok mindig ehhez a recepthez.

DSCF5167

Erre rábeszélnélek Benneteket is, mert pofonegyszerű az elkészítése. Ha például sajttortát készítetek ahhoz is szuper, de ha csak szeretnétek bespájzolni valami gyorsan előkapható nasit akkor is jó megoldás. Lehet bele csokidarabokat keverni, vagy aszalt gyümölcsöket, fahéjat, kakaót, kókuszt stb. Szinte már mindegyiket próbáltam, sőt a lisztet is lehet csereberélni, a tönkölyös népszerű még nálam, illetve fele- fele arányban a liszt mellé zabkorpát is szoktam tenni. Ez nem egy ropogós keksz lesz, mint a zabpelyhes verzió vagy az aszalt gyümölcsös, hanem inkább puha, de szintén sokáig eláll.

Az eredeti recept itt található, szeretem ezt az oldalt, mert abszolút jók a receptek, a leírások, a megadott mennyiségek és sok jó használható ötletre lehet bukkani.

Ismét egy jó bizonyíték, hogy a “jó napot” kekszen túl is van élet…ízfokozó, tartósítószer és egy tonna finomított cukor nélkül…

DSCF5154Hozzávalók:

20 dkg rozsliszt

10 dkg nyírfacukor

10 dkg vaj

1 db tojás

fél teáskanál szódabikarbóna

fél teáskanál sütőpor

csipet só

A lisztben elkevertem a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. A puha vajat habosra kevertem a tojással és a cukorral, majd összeöntöttem a száraz és a nedvesanyagokat és alaposan összedolgoztam. Jó sűrű massza lesz. Egy sütőlemezt kibéleltem sütőpapírral és diónyi nagyságú gombócokat formáztam a tésztából amit aztán a kezemmel kicsit kilapítottam, de ne legyen túl vékony. Egy pohárral aljával is elvégezhető ez a művelet, csak előtte vizezzétek be azt, hogy ne ragadjon hozzá a tészta.

180 fokra előmelegített sütőben, 15-20 perc alatt megsült.

Egyszerű poharas túrós szilvás süti

Hull a szilva a szomszéd fájáról, és már nagyon aktuális volt a szilvás túrós pite elkészítése, amit szinte minden évben elkövetek. Ehhez képes jogos a kérdés, hogyan lett mégis a hagyományos, élesztős, gyúrt tésztás pitéből egy sokkal könnyebben elkészíthető poharas desszert? Elárulom, nem volt kedvem gyúrni és tésztát sodorni itthon élesztő, viszont a túrót már megvettem, az eső szakadt, a hangulatom ingadozott, elmenjek boltba vagy sem azért a fránya élesztőért, aztán lebeszéltem magam és inkább kerestem egy másik receptet. Meg is találtam itt.

Az én sütikém rusztikus lett mondhatni, mert rögtön a puding főzésnél vétettem egy apró bakit, mivel én a szokásos módon fél liter tejben főztem meg azt, és csak utána vettem észre, hogy a recept 3 decit írt. Tulajdonképpen mindegy, annyi a különbség, hogy ezáltal nagyobb adag túrókrém került a tésztámba, így valamivel lágyabb lett az állaga. Ha kihűl, akkor fel lehet szelni nem esik szét, de langyosan kanállal is finom vót…

DSCF4593Nem vagyok egy nagy pudingfőző mester, nem igazán csípem ugyanis az ilyen zacskós porokat, szívesebben főzök igazi pudingot, viszont most lusta voltam hozzá bevallom őszintén, ezért inkább szórtam még bele valódi vaníliaport…

Az ok, amiért egyből rácuppantam erre a receptre, mert pont ez a kétféle liszt volt kéznél nekem is, illetve csak egy joghurtos pohárra volt szükség, hogy kimérjem az adagokat. Ja, és mert tudtam, hogy a végeredmény egy könnyű krémes desszert lesz. Nem is csalódtam benne. Picit változtattam azért az eredeti recepten, sima olaj helyett szőlőmagolajat tettem bele, ami ad egy plusz különleges ízt neki. Érdemes kipróbálni, azt meg mondanom sem kell, hogy mennyire egészséges. Magas az antioxidáns tartalma, koleszterinmentes, sok benne az E-vitamin, könnyen emészthető, segíti a bőr regenerálódását, fiatalon tartja azt, akár külsőleg belemasszírozva is alkalmazható.

Ezt a süteményt viszont inkább a szátokba tegyétek, nem fogjátok megbánni ígérem!

Aztán próbáljátok ki a diós csokis szilvás kockát is!

DSCF4594Hozzávalók a tésztához:

3 db tojás

1 kis pohár joghurt

1 pohár graham liszt

1 pohár rozsliszt

1 pohár nyírfacukor

fél csomag sütőpor

fél pohár szőlőmagolaj (vagy kókuszolaj, olívaolaj)

fél mokkáskanál őrölt fahéj

negyed citrom leve

csipet só

Túrókrémhez:

fél kg túró

2 db tojás

5 evőkanál nyírfacukor

fél mokkáskanál vaníliapor(elhagyható)

1 csomag főzős vaníliás pudingpor

fél liter tej (3 deci is elég)

1 citrom reszelt héja

1 evőkanál citromlé

Tetejére: kb. 15 db szilva magozva, felezve

A pudingot megfőztem a zacskón leírtak szerint, plusz még kevertem hozzá 3 evőkanál nyírfacukrot és késhegynyi vaníliaport is. Félretettem hűlni. A túrót villával összetörtem, ebbe is szórtam 2 evőkanál nyírfacukort, pici vaníliaport szintén, belereszeltem a citrom héját, meglocsoltam a citromlével, hozzáadtam a két tojás sárgáját és alaposan összekevertem. Végül belekevertem a langyosra hűlt pudingot és a habbá vert tojásfehérjét is beleforgattam.

A sütőt előmelegítettem 190 fokra. Összeállítottam a tésztát. A tojások sárgáját habosra kevertem a cukorral, belecsorgattam az olajat folyamatos keverés mellett, majd a joghurtot is, fahéjjal megszórtam, simára kevertem. A lisztben elkevertem a sütőport és azt is a tojásos masszához kevertem, végül beleforgattam a tojások felvert fehérjét.

Egy téglalap alakú, közepes méretű sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem, kanalanként egyeneltesen elosztottam rajta a túrókrémet, ráhelyeztem a szilvákat és kb. 20-25 perc alatt megsütöttem. Csalóka, mert a közepe a túrós puding miatt folyékonynak tűnhet, de a tészta, ha barna lesz és nem tapad már rá a beleszúrt hústűre akkor elkészült. Hűlés után lehet szeletelni.

DSCF4596

Rozmaringos sajtos puffancsok - sós vendégváró

Meg van az új kedvenc sós rágcsám azt hiszem. Amorf kis pogácsaszerű képződmények (így kell a rondát szépen körülírni), viszont cserébe nagyon sajtosak és nagyon rozmaringosak ők. A “gumis” textúrája, ami a sajtnak köszönhető, kicsit engem a krumplis pogácsára emlékeztet, úgyhogy innentől kezdve már nyert ügye volt nálam. Frissen imádnivaló, de még másnap, sőt harmadnap is vidáman elnyammogtam reggelire az előzőleg megosztott medvehagymás kencével.

Érdemes valami karakteres ízű sajtot választani hozzá, mint a parmezán, vagy füstölt sajt. Én most vegyítettem ezt a kettőt. Ha nincs kéznél friss rozmaring, akkor bátran nyessük meg a szomszéd bokrát vagy szerezzünk be magunknak egy tövet, mert nő, mint a bolond gomba télen nyáron és szép és illatos sövénybokor is lehet belőle! Na jó, lehet használni szárítottat is, de tényleg aromásabb lesz a végeredmény, ha friss kerül bele.

DSCF3122

Hozzávalók:

2 csésze liszt (nálam fele-fele teljeskiőrlésű rozs és fehér tönkölyliszt)

2 csésze reszelt sajt (nálam fele-fele parmezán és parenyica)

1-2 evőkanál fekete szezámmag (elhagyható v lehet helyett más aprított mag is)

10 evőkanál tejföl

5 evőkanál vaj

1 csapott evőkanál só,

1 fél mokkáskanál fehérbors

2 evőkanál friss aprított rozmaringág +1 ek. a tetejére

1 tojásfehérje a tetejét megkenni

Az összes hozzávalót belezuttyintottam egy tálba és összegyúrtam, közepesen lágy ragacsos massza lett a végeredmény, amit beletekertem műanyag fóliába és egy éjszakát pihentettem. Másnap dió nagyságú gombócokat formáztam belőle és egy sütőpapírral kibélelt tepsire tettem őket, majd villával lelapítottam őket. A tetejét megkentem a tojásfehérjével és megszórtam még rozmaring levelekkel. 180 fokra előmelegítettem sütőben, kb. 20 perc alatt arany barnára sültek.

DSCF3119

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!