Pálmafa Project

Karácsonyi narancsos borleves

Egyszerű, de nagyszerű karácsonyi előétel! Régóta izgatta már a fantáziámat a borleves, úgyhogy kihasználtam itt is a lehetőséget, hogy növényi tejeket teszteljek és erre a rizstej bizonyult a legjobb megoldásnak a választékból.

dscf0204Egy tök egyszerű levesről van szó tulajdonképpen és gyorsan el is készül, a narancs, a fahéj és a bor párosítása a forralt bor főzésnél eleve ismerős lehet, de itt selymesebb a végeredmény a rizstejnek és a tojásnak köszönhetően. Kicsit a madártej jut róla eszembe, persze az állagra más, de a tetején a hab pont így készül, a napsárga színe pedig egyszerűen imádnivaló.

Olyan bort válasszatok hozzá, amit akár mellé is szívesen elkortyoltok, vagy a leves főzése közben… Én száraz fehérborral főztem, de nyugodtan lehet félédes, édes is, de azt bele kell kalkulálni, hogy a rizstej is édeskés, bár hozzáadott cukrot nem tartalmaz. Amúgy zabkásához is szeretem használni reggelente, sőt kávéhoz is nagyon finom!

dscf0206Hozzávalók 2 adaghoz:

3 deci fehérbor

2 deci rizstej(Bio Bridge)

1 közepes narancs

1 deci víz

2 tojás

2 evőkanál méz

pár db szegfűszeg és fahéj

Beleöntöttem egy lábosba a bort, a rizstejet, a vizet, hozzáadtam a szegfűszeget és a fahéjat, majd éppen csak összeforraltam. A rizstej édes, így én itt nem adtam hozzá cukrot. Mikor a leves felforrt, kettéválasztottam a tojásokat a sárgáját még egy pár evőkanál rizstejjel simára kevertem és a leveshez adtam folyamatos keverés mellett, ezután beleszórtam a darabolt narancsot, ezzel is összerottyant a leves, majd végül simára turmixoltam, és átszűrtem egy másik edénybe. Felvertem a fehérjét kemény habbá és  egy evőkanállal a leves tetejére kanalaztam, majd pár percig hagytam, hogy lassú tűzön a gőzben a hab kicsit megemelkedjen és el is zártam a gázt alatta és fedő alatt még csücsült pár percet. Tálaláskor megcsorgattam pici mézzel.

 

Kardamomos epres édesburgonyás süti

Egy fűszer, ami rabul ejtett. Ő a kardamom. Miért nem használtam én eddig? Ezen sürgősen változtatni fogok.

20160521_073350~2~2

A kardamom szó annyit jelent, a szív fűszere. Állítólag serkenti  a szívizomok működését, és jót tesz az emésztésnek, a friss magok elrágcsálása pedig üde leheletet biztosít. Talán sokan kósoltátok már, elsősorban süteményeket ízesítenek vele, jól megfér a fahéj, és a szegfűszeg mellett, de a rizsnek is kitűnő aromát ad, és az indiai konyha a currykbe is használja, sőt tejes fekete teába is. Tuti kipróbálom.

Lehet kapni kis magok formájában, illetve őrölve, én utóbbit vettem most, még  hozzá zöld kardamomot. Az egész recept úgy indult amúgy, hogy volt még édesburgonyám és sütit akartam belőle sütni eperrel, így bukkantam erre a receptre, amit aztán gyakorlatilag szinte teljesen átvariáltam, rizsliszttel varázsoltam gluténmentessé, kevesebb cukor került bele, zéró olaj, és csak kardamommal fűszereztem, de ti szórhattok bele fahéjat, gyömbért is.

Mikor először beleharaptam, felhúztam a szemöldököm, és nem csak azért, mert nagyon finom, hanem, mert olyan, mintha narancsos lenne, pedig azt biza nem is látott ez a sütike, de a kardamom az édesburgonyával valahogy ezt a hatást érte el. Amúgy lehet, jó édes répával is működne, sőt biztos, hogy azzal is finom, meg hát sütőtökkel, de azzal még várjunk egy kicsit.

Végignéztem a kóstolóbrigád többi tagjának is az orcáját mikor beleharaptak, az első delikvens hümmögve tolt le 4 szeletet a másodiknál is jó fogyást produkált a süti és szintén elhangzott a kérdés, ebben narancs van? Nincs, de baromi jó!

20160521_073247~2~2

Hozzávalók 2,5 decis bögrével mérve:

1 1/2 bögre édesburgonyapüré (2 db közepes példány)

kb. 20 dkg eper apró darabokra vágva

1 3/4 csésze rizsliszt

1 bögre nyírfacukor

2 db tojás

2 teáskanál szódabikarbóna

3 evőkanál víz

1/4 csésze tej (rizstejet használtam)

1 mokkáskanál őrölt kardamom

csipet Himalája só

Az édesburgonyát meghámoztam, felkockáztam és puhára főztem.

Ezalatt egy edényben összekevertem a lisztet, szódabikarbónát, sót, kardamomot, egy másikban pedig a tojásokat a cukorral, vízzel, rizstejjel. Az őzgerincformát kivajaztam, kiliszteztem, a sütőt előmelegítettem 180 fokra.

Az édesburgonyát leszűrtem, majd egy krumplinyomóval összetörtem és a tojásos masszába kevertem, beleszórtam az epret is, majd az egészet a liszthez öntöttem, összekevertem és a formába töltöttem.

Kb. 25-30 perc alatt megsült, kihűtve szépen kijön a formából és szeletelhető.

Forrás:http://www.averiecooks.com/2013/04/cinnamon-and-spice-sweet-potato-bread.html

Gyümölcsleves feketeribizlivel, meggyel, barackkal

Nem érdemes a feketeribizlit sem hanyagolni a nyári hozzávalók sorából, íme egy megoldás, ha nem nagyon szeretitek.

DSCF7495Tény, hogy nem tartozik a kedvenc gyümölcsök közé kicsit kesernyés ízével, pedig igazi C-vitaminbomba és tele van antioxidánsokkal, ahogy a piros héjú gyümölcsök általában. Így került a levesbe plusz löketnek egy kis kanál vörös szőlőmagliszt is, ami nem rég jött szembe velem a piacon tök jó áron és gondoltam kipróbálom. A vörös szőlőmaglisztnek az antioxidánsok mellett még magas a kálcium-, magnézium-, káliumtartalma, védi az érrendszert, csökkenti a koleszterinszintet. Simán bele lehet keverni joghurtba vagy zabkásába, és van egy jó hírem, enyhén vörösbor íze van, de persze mással összekutyulva ez nem igazán dominál.

Lehet, hogy lehűlt az idő, de én akkor is szerelmes vagyok ezekbe a turmixlevesekbe, mert sokkal több íz van bennük, mintha főzve lennének, közben mindenféle növényi tejeket is kipróbálok hozzá. Rábukkantam egy mogyorós rizstejre kb. harmad áron, mint a hiper szuperekben árulják. És nem azért mert romlott vagy rossz minőségű csak augusztusi szavideje volt. Nem tudom leírni, hogy mennyire finom! Sajnos azóta sem láttam más boltban…, de használjatok hozzá kókusztejet, vagy más növényi tejeket, sőt a sima tiszta víz is jó, a lényeg a friss gyümölcs, minél többféle annál finomabb lesz!

DSCF7502Hozzávalók adagonként:

1 marék feketeribizli

1 marék meggy

1 db őszibarack vagy nektarin

mogyorós rizstej (másfajta is jó)

csipet himalája só

1 mokkáskanál vörös szőlőmagliszt (helyette lehet dúsítani, zabkorpával, zabpehellyel, lenmagliszttel, dióval stb.)

Az összes gyümölcsöt megmostam, a meggyet kimagoztam. Turmixgép edényébe tettem a ribizlit (pár szemet félretettem), a barackot kisebb darabokra vágva héjastól dobtam hozzá, felöntöttem annyi rizstejjel, hogy még a gyümölcsök teteje kilátszott, utólag lehet még hígítani, ha szükséges. Hozzászórtam a szőlőhéjlisztet, a csipet sót és krémesre turmixoltam.

Tányérba öntöttem, beleszórtam a meggyet és még némi ribizlit majd elégedetten elszürcsöltem. Ha hideg volt a tej és a gyümölcsök akkor nem igényel több hűtést, ha nem, akkor várjátok meg, míg legalább egy fél órát csücsül a hűtőben, mert hűsen az igazi.

 

Rizstej házilag

Ahogy ígértem hozom a rizstej receptet is, mert finooom és egyszerű és sokkal óccóbb, mint a bóti, ami egyébként szintén ízlik nekem, bár nagyon ritkán veszek. Nem vagyok laktózérzékeny, de sajnos vagy szerencsére – már magam sem tudom, hogy jó-e vagy sem – én szeretem a tehéntejet. Mégis próbálok mostanában kevesebbet inni, és kóstolgatom a növényi tejeket, a kókusztej az abszolút befutó nálam, aztán jön a mandulatej, a rizs és a zabtej zárja a sort. Szójatejet is kóstoltam, ízre a zabtejhez hasonlít talán, egymagában nem egy nagy élmény, de levesekhez, turmixhoz tökéletes mindegyik.

DSCF3524

Ami a rizstej mellett szól, hogy a többi növényi tejhez hasonlóan könnyen emészthető fehérjéket tartalmaz, másrészt a rizst a teljes értékű proteinforrások közé sorolják, ami annyit tesz, hogy mint a 9 esszenciális aminosavat tartalmazza. Emellett található benne kálicum, vas, E és B-vitamin egyaránt. Ráadásul ennek a tejnek az elkészítésénél az a veszély sem fenyeget, hogy az értékes anyagok nagy része a főzés során kárba veszne, hiszen hőkezelés nem szükséges hozzá.

Akár barna rizsből is elkészíthető, ezt az eredeti receptben elolvashatjátok.

Érdemes kipróbálni, 5 napig biztosan eláll a hűtőben. Édesítés nélkül még inkább ne kóstoljátok meg, mert “növényi tej szűzeknek” tuti elmegy a kedvük, hogy finoman fogalmazzak… Méz , nádcukor, vagy nyírfacukor kerüljön bele csak egy pici, a csipet só, pedig szintén jót tesz neki, kávéba, kakaóhoz is remek.DSCF3529Hozzávalók 1 literhez:

1 bögre jázmin rizs (3 deci)

3 pohár tiszta víz

1 csipet himalája só

1 evőkanál nyírfacukor

1 késhegynyi vaníliapor

A rizst 24 órára beáztattam 3szoros mennyiségű vízbe. Másnap az áztatóvizet leszűrtem róla, és felöntöttem ugyanannyi tiszta vízzel, amihez adtam egy csipet sót, nyírfacukrot és vaníliaport, majd turmixba tettem és simára turmixoltam. Ezután átszűrtem, ezt lehet szűrőn vagy gézdarabon, nekem utóbbi nem volt, így szűrővel oldattam meg. Üvegbe töltöttem és ment a hűtőbe illetve az előzőleg megosztott nyers meggylevesbe.

Nyers gyümölcsleves - Meggy-dió-aszalt vörösáfonya

Itt a következő főzés nélküli gyümölcsleves, ami az egyik kedvencem, mert darált dióval sűrítettem, az pedig nagyon jól passzol a meggyhez. Az “A” terv az volt, hogy ribizliszemek kerülnek bele majd az áfonya helyett, de miután fél óráig köröztem sasmadárként a piacon, feladtam a vadászatot, aznap az összes ribizli elbújt előlem, úgyhogy jött a “B” terv, ami nem volt….De mivel éppen a magárus előtt bámészkodtam, így lecsaptam az aszalt vörösáfonyára, ami a fekete áfonyával ellentétben nem aranyárban kapható.

DSCF3544
No para, ha ez se lenne kéznél, pont jó lesz hozzá a friss málna is, esetleg aszalt  szilva. Most hagyományos fűszerezésű meggylevesre vágytam, úgyhogy szimplán szegfűszeget áztattam a rizstejbe egy csipet fahéj társaságában, de ezt is lehet variálni ízlés szerint. Legyetek kreatívak,  mert nem lehet elrontani…úgy értem, bármikor lehet korrigálni…:)

Amitől még érdekes lehet, hogy rizstejet csináltam hozzá és azt adta a folyadékalapot a leveshez, szóval laktózérzékenyek is bátran ehetik nagy kanállal. Természtesen ezt nem muszáj, nyugodtan lehet tehéntejjel, sima vízzel vagy folyósabb joghurttal is készíteni, a rizstej receptjét viszont hozom Nektek legközelebb!

DSCF3545

Hozzávalók 2 adaghoz:

30 dkg magozott megy

1 bögre rizstej

5 dkg darált dió

5 dkg aszalt vörösáfonya

pár csepp citromlé

2 teáskanál nyírfacukor

fahéj, szegfűszeg

A tejbe beledobáltam néhány szem szegfűszeget és egy csipet fahéjat, mivel utóbbiból csak őrölt volt, de ha van kéznél egész fahéj, áztassatok bele azt. Beleszórtam a nyírfacukrot és kicsit felmelegítettem, nem kell forralni, csak legyen meleg, hogy a fűszerek átadják aromájukat a tejnek. Félretettem hűlni. Ezalatt kimagoztam a meggyet, facsartam rá pár csepp citromlevet, ledaráltam a diót, azt is rászórtam a meggyre, majd ráöntöttem a tejet és összeturmixoltam. Beleszórtam a darabolt vörösáfonyát, amit célszerű kicsit ázni hagyni benne, hogy puhább legyen, aztán fogyasztható langyosan is, de hidegen még finomabb.

Itt pedig elolvashatjátok a tavaly készült meggy-málna-kókusztej verziót!

 

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!