Pálmafa Project

Zöldséges rizstésztában sült tojás

Egy serpenyő “napsütés” egy szürke januári estén. Avagy “Olyan régen volt már rizstésztás étel!” felkiáltással dobtam egy csomaggal a kosaramban a “csájna” boltban a minap és azon gondolkodtam hazafelé milyen hozzávalók csatlakozzanak még ehhez a vacsorához.A rizstésztát általában ugye kínai kajákhoz főzöm, valamilyen zöldség, de főleg egy löttyintés szójaszósz társaságában, esetleg tofuval vagy csirkével. Húsra nem vágytam most, a tofutól meg a A férfi kifut a világból is… Na jó néha megeszi, mert elérakom csak azért is és rájön, hogy finom és nem történik tragédia, ha évente háromszor tofut eszünk.

Most megkíméltem ettől, tojás nélkül viszont nem tud létezni, és eszembe jutott a paradicsomszószban sült tojás, amit nagyon régen készítettem, gondoltam ahhoz hasonlóra veszem a figurát. Volt a hűtőben maradék sült tök, a borsó meg csak úgy eszembe jutott, hogy szintén rég volt már porondon.

Pici gyömbér, pici koriander és nagyon jó kis vacsi kerekedett, a tojást akár bele is lehet keverni, de így jobban néz ki és ahogy a sárgája kifolyik még krémesebb lesz a tészta!

Hozzávalók 2-3 főre:

25 dkg rizstészta

fél sütőtök

30 dkg mirelit zöldborsó (konzerv is jó)

1 deci  kókusztejszín + 1 deci víz (sima tejszín is jó)

5-6 db tojás

hüvelykujjnyi gyömbér

2 gerezd fokhagyma

őrölt koriander

só, bors

kókuszolaj

Én két részletben készítettem, kisebb serpenyőben, mert nem egyszerre ettük, de nyugodtan lehet egyben a fenti mennyiséggel egy nagyobb méretűben készíteni.

A sütőtököt előző napokban már megsütöttem, hűtőben eláll.

A rizstésztát leforráztam, állni hagytam 10 percig, ezalatt megfőztem a mirelit borsót. Fogtam egy magas falú serpenyőt, és kókuszolajon átforgattam először a reszelt vagy apróra vágott fokhagymát és gyömbért. Ehhez hozzáadtam a puha tököt, kókusztejszínt, pici vizet, elkevertem őket, kicsit szétnyomkodtam a tököt, majd hozzáadtam a leszűrt tésztát és a borsót. Alaposan elkevertem, sóztam, borsoztam, megszórtam a korianderrel majd kisebb mélyedéseket formáltam a tészta közepébe és beleütöttem a tojásokat.

Lassú tűzön megvártam, míg a tojások megfőnek, le is lehet fedni, ha nem folyósra, hanem keményebbre szeretnétek a tojás közepét. Frissen az igazi!

Ázsiai "mindentbele" zöldségleves

Egyszerű, izgalmas, de főleg laktató és mennyei ez a leves. Egy kanál belőle és gondolatban máris egy távoli országba repít.

DSCF9350

Imádom az ilyen leveseket, egy nagyobb tál és jóllaktál. Még rímel is, fenomenális. Ez az a típusú kaja, amit nehéz úgy enni, hogy közben a tészta ne csapodjon fel szemöldök magasságig és ne törölgessük közben a szánkat folyamatosan, mert folyik a leve a nyakunkba. De pont ettől jó! Ettől is…

Ne ijedjetek meg a sok hozzávalótól, mert bármilyen zöldség jó bele gyakorlatilag, ami éppen elfekvőben van a hűtőben. Két hozzávaló kell csupán, amit azért ne hagyjatok ki, az a szójaszósz és a rizstészta, nagyobb boltokban már kapni mindkettőt, utóbbiból leveshez a cérna vékonyságút érdemes venni. Érdemes itthon tartani egy kis üveg szójaszószt is, nem túl nagy költség, és nagyon kevés kell belőle, amúgy meg nem kér enni, van, hogy fél évig rá se nézek.

Tofut is tettem a levesbe, mert mostanság megszerettem, bár nem lehet nem szeretni, mert semmi íze egymagában, viszont pl. a szójaszósztól és a fűszerektől életre kell és jó megoldás hús helyett, de persze akár csirkemellel is készíthetitek. Egy a lényeg, gyors étterem helyett főzzetek otthon, sokkal finomabb, nincs tele cukorral, és olcsóbban is kijöttök.

DSCF9355

Hozzávalók 3 főre:

fél csomag cérna rizstészta

2 szál újhagyma

2 gerezd fokhagyma

fél db karalábé, zeller, csicsóka (vagy bármilyen leveszöldség jó)

3 fej sampion gomba

pár db friss bébispenót levél (elhagyható)

fél csomag tofu (csirkemell is lehet vagy elhagyható)

fél hüvelykujjnyi gyömbér

nagy csipet őrölt chili

1 evőkanál szójaszósz

2 evőkanál paradicsompüré

kókuszolaj

A hagymákat felaprítottam, a zöldségeket és a tofut szintén kisebb darabokra vágtam, a gyömbért lereszeltem.

Egy edényben pár evőkanál kókuszolajat forrósítottam és rádobtam a hagymákat, majd egy-két perc múlva a zöldségeket is, a gomba kivételével illetve a tofura szintén később lesz szükség.

Rászórtam a fűszereket, meglocsoltam a szójaszósszal, belekanalaztam a paradicsompürét, jól átkevertem az egészet, majd felöntöttem vízzel, annyival, amennyi kb. egy bő ujjnyival ellepte a zöldségeket. Felforraltam, kb. 5-10 percig rotyogtak együtt, nem főztem túl puhára őket, én úgy szeretem, ha még van mit harapni rajtuk, de ti főzhetitek tovább is. Ezután beleszórtam a gombát, és a tésztát egyben beletettem, de szét is törhetitek kisebb darabokra. A gombának is max. 5 perc elég, ezalatt a tészta is puha lesz. Ekkor hozzáadtam a felkockázott tofut, adtam neki kb. 2 percet és el is zártam a gázt.

Tálaláskor megszórtam még friss újhagymával és néhány bébispenótlevéllel.

 

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!