Gyönyörű, trendi és nagyon finom! Pedig a trendi dolgokat annyira nem csípem, de ez esetben kivételt teszek, hiszen, ha valaki csak próbálja még beilleszteni a reggeleibe a hasonló étkeket, akkor valószínűleg így vonzóbb lesz a számára, akár egy “rettegett” zabkása is.
Jó lenne találnom egy magyar szót a smoothie bowl-ra, ok, hogy utóbbi tál, az előbbi meg egy gyümölcsturmixot takar tulajdonképpen, de a gyümölcsturmix tál hülyén hangzik.
Mindegy. A lényeg, hogy csak a képzelet szab határt ezeknek a tálaknak. Az alapja bármilyen gyümölcs lehet, viszont az is biztos, hogy a banán és az eper szuper páros. Csak össze kell mindent turmixolni, annyi joghurttal vagy növényi tejjel, hogy az sűrű, krémes legyen, aztán feldíszíteni a tetejét a benne lévő hozzávalókkal és némi extrával is, ha úgy tetszik.
Kicsit unom már a zabpelyhet, ezért feltankoltam különlegességekkel, mint amaránt pehely, quinoa pehely, hajdina pehely és rizs pehely. A rizs és a hajdina nem jött be igazán pehely formában, nem szívják fel eléggé a folyadékot és ízre sem annyira jók, viszont az amarántot és a quinoát megtartottam a reggelinkhez is. Pici chiamaggal még felturbózom és kész a szuper reggeli.
Mindig előző este készítem el ezeket a tálakat, kásákat, főzni nem kell, sőt felesleges, még a zabkását sem. Beázik az magától a konyhapulton éjjel. Kivéve persze, ha melegen szeretitek, de szerintem szoba hőmérsékleten a legjobb. Hűtőbe is nyáron a dög melegben teszem csak, mert nem kedveljük a jéghideg reggelit és semmi baja nem lesz a pulton lefedve, pláne, ha nincs benne tej. A díszítés az természetesen reggel került rá frissen, hogy ne barnuljanak meg a gyümölcsök és a magok ropogósak maradjanak.
A szép és derűs nap garantált, ha ezzel kezditek!
Hozzávalók adagonként:
Turmixhoz:
egy marék eper
fél banán
1 evőkanál chiamag
2-3 evőkanál puffasztott quinoa pehely (zabpehely is jó)
1 evőkanál kókuszkrém (vagy natúr joghurt)
kb. fél deci víz ( bármilyen növényi tej is jó a kókuszkrém/joghurt és a víz helyett)
pici méz (ízlés szerint, de el is hagyható)
pár csepp citromlé
Tetejére:
a banán másik fele
pár szem eper
1-1 kiskanál chiamag és quinoa pehely
magok (dió,tökmag, mandula, napraforgó, gojibogyó)
1-2 szem aszalt füge (vagy más aszalt gyümölcs)
A turmix hozzávalóit botmixerrel pürésítettem, majd a díszítésre szánt alapanyagokkal kicicomáztam. Ennyi. Nagy kanál elővesz, jó étvágyat, szép napot!


Nem vagyok bolti tormakrém rajongó, tudjátok, hogy frisset szoktam mindig készíteni, de a nagy utazás előtt beszerzett tormám úgy döntött, hogy nem vár meg és elszárad, így kaptunk ajándékba egy üveggel. Meglepően jó fajta volt egyébként ez a bolti verzió, Auchan torma azt hiszem.
Hozzávalók:
Fodrost kelt ritkán eszem, viszont a nemrég említett édesburgonya webáruházból sikerült beszerezni egy nagy csokorral belőle. Az íze szerintem hasonló a kínai kelhez, bár azt is ritkán fogyasztok, de ez talán még karakteresebb, amiért pedig érdemes beiktatni az étrendünkbe azonfelül, hogy finom, az a vitamin- és ásványianyag tartalma. A kalciumból például sokkal többet tartalmaz, mint a spenót vagy a tej… Rendkívül jó hatással van az emésztésre, a rendszeres fogyasztása pedig segíthet megelőzni a daganatos betegségek kialakulását. Akár nyersen is fogyasztható turmixokba, például banánnal és almával társítva kiváló indítója a napnak.
Hozzávalók:
Ezt a verziót hirtelen felindulásból készítettem. Történt ugyanis, hogy véletlenül a kezembe került egy fantasztikusan igényes női magazin, már ingyen osztogatja a postás, annyira jó. Ezeket általában így tovább is hajítom a kuka irányába érdeklődés hiányában, esetleg a recepteket lesem meg. Most is így történt felcsillant a szemem, mert két egész oldalt szántak az ilyen kencéknek, gondoltam, biztos tudok még ötletet meríteni én is. A pórés-almáson akadt meg szemem és buzgón olvasni kezdtem a receptet, de mikor megláttam, hogy 3. összetevő az alma és a póré után a leveskocka, na akkor lendítettem meg a kuka irányába végleg az újságot. Leveskocka?? Minek?? Nem hiszem el, hogy nincs otthon még véletlenül se bármilyen más szárított fűszer, de ha nincs is, só és bors tuti van minden háztartásban és az is jobb, mint a műanyag leveskocka, ami arra jó, hogy minden levesnek egyforma ízt adjon és elvegye a friss hozzávalók aromáját.
Hozzávalók:
Azt csak mellékesen jegyzem meg, hogy sütőtökös humuszt készültem gyártani, vagyis csicseriborsóval szerettem volna kombinálni a tököt. Hogy került bele padlizsán? Nem tudom, de tényleg. Bementem a boltba csicseriborsóért és sütőtökért, majd kitettem otthon a pultra egy sütőtököt és két padlizsánt, hogy a kettő között mi történt fogalmam sincs, de elgondolkodtam, hogy normális vagyok-e. Egész egyszerűen a csicseri aznap padlizsánná változott a fejemben… Nagyon nem estem kétségbe, biztos egy jel volt, hogy nekem padlizsános tökös krémet kell kreálnom. Ám legyen.
Hozzávalók:
Pestot gyártottam én már sok mindenből, petrezselyemből, kelkáposztából, medvehagymából, brokkoliból, cukkiniből, és mióta megbarátkoztam a rukkolával ideje volt így is kipróbálni. Ha kíváncsiak vagytok a zöld 50 árnyalatára, akkor mindenképp készítsetek pestot! Ízre sem utolsóak, az eredeti bazsalikomos verzióba parmezánt is szokás tenni, természetesen ebbe is reszelhettek, ha úgy tetszik, én nem szoktam, viszont ha pirítósra kenem reggel, akkor mozzarellával nagyon szívesen megpakolom.
Hozzávalók 1 kis üveghez:
Érdekes, hogy sokan el sem tudják képzelni enélkül a Húsvétot, én viszont sárga túró nélkül nőttem fel Somogy bugyrában, sőt azt sem értettem soha, hogy miért kell édes fonott kalácsot enni a sonkához. Jóóó, sokáig a tormaimádatot sem értettem, el voltam én a sonkával és a főtt tojással, na meg újhagyma és retek is került mindig mellé. Tormát is kb. azóta eszem, mióta rájöttem, hogy a friss torma mennyivel finomabb és a házilag készített tormakrémeknek mennyire barátságosabb az íze….
Hozzávalók:
Aztán van az a szitu mikor reggel esik le a tantusz, hogy a hűtőben csak 1 db paradicsom ólálkodik, viszont két éhes száj várakozik a reggelire korgó gyomorral, ráadásul edzés előtt, ugyanis A férfi is rákattant a bruschettára pár hete és volt, hogy vacsorára, majd másnap reggelire is ezt rendelt és nem éri be egy szelettel, ami érthető is…
Hozzávalók:
Imádom. Pont. Ennyi. Ennél jobban, na jóó, legalább ennyire szeretem a sült répakrémet, amit eddig aki megkóstolt, rákattant. Ez most is így történt, pedig nem is kedvenc római köményes, fahéjas, chilis verizót csináltam, 
Hajdinapalacsintát már sokszor sütöttem, de ilyen vékonyra, így hajtogatva még nem, tojással meg pláne nem. Sőt, én lepénynek is szoktam reggelire sütni kenyér helyett, de akkor a tésztájába sem kerül tojás és vaj se. Úgy egy kicsit masszívabb lesz és max. félbe lehet hajtani, mert könnyebben törik. Az ízén azonban az sem változtat, bármilyen fűszer mehet bele, az én kedvencem a kurkumás, római köményes.
Hozzávalók 2 db-hoz:

