Pálmafa Project

Tárkonyos spárgás pulykaragu

Ez az étel azoknak is ízleni fog szerintem, akik amúgy nem annyira rajonganak a spárgáért, viszont a tárkonyért annál inkább.Mostanában mindig van a hűtőben spárga A férfinek köszönhetően, mert ha azt el is felejti amit a bevásárlólistára írtam, spárga azért jön vele haza. Nem vagyok amúgy én sem akkora rajongója ennek a zöldségnek, bár szeretem és találtok a blogon több receptet is.

Tárkonyból viszont ismét került friss a kertbe, igaz most óvatosabb vagyok és cserépben díszeleg, mert legutóbb kiirtani is alig tudtam és a járda szélén is spárga nőtt. A tárkony főleg a tejszínes ételeket dobja fel, viszont tejszínre nem vágytam, helyette a jól bevált kókuszkrémből használtam egy keveset és máris meg volt az a selymes, krémes állaga a mártásnak, amire szükségem volt.

Gyorsan elkészül, az édesburgonyával sincs sok meló, el van a sütőben, és pikk-pakk megsül, a hagyományos krumplival ellentétben, persze attól még azt is ehettek mellé, de rizs is passzol hozzá.Hozzávalók 4 főre:

1 kg pulykamellfilé

1 csomag zöld spárga

2 evőkanál friss, aprított tárkonylevél (helyette 1 teáskanál szárított is jó)

1 deci kókusztej (helyette tejszín)

2 deci víz

2 evőkanál rizsliszt

pár csepp citromlé

só, bors

kókuszolaj

Körethez:

1 kg édesburgonya

olívaolaj

A pulykamellet felkockáztam, kevés kókuszolajon és az aprított vöröshagymán lepirítottam, majd hozzáadtam a feldarabolt spárgát, aminek a fás végeit előtte levágtam. Sóztam, borsoztam, megszórtam az aprított tárkonnyal, majd felöntöttem a kókusztej és a víz keverékével és hagytam az egészet főni, míg a hús megpuhult és a spárga is roppanósan puha lett, kb. 10 perc elég nekik. Ezután kimertem pár kanál levet a hús alól és simára kevertem benne a rizslisztet, majd visszaöntöttem a serpenyőbe és megvártam, míg forr egyet és besűrűsödik. Elzártam alatta a gázt, facsartam hozzá egy kis citromlevet és szórtam még rá friss tárkonyt.

Közben az édesburgonyát meghámoztam, nagyobb darabokra szeltem, picit megsóztam, tepsire tettem, vékonyan csorgattam rá olívaolajat és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütöttem.

 

Spenótos darált hússal töltött cukkini

A legjobb tölteni való zöldség a cukkini szerintem, mert semleges az íze, ezért millióféle rakomány pakolható bele, ízlés és a hűtő tartalma szerint. Én legutóbb ezeket találtam otthon, így született ez az étel.Olyan régen jártam itt, hogy elmúlt a medvehagyma szezon, pedig a cukkini mellé köretként főzött rizst még ezzel dobtam fel, de az a jó hírem van, hogy snidling is tökéletes hozzá, sőt elég csak a bazsalikom. Már így is sokkal különlegesebb lesz, egy sima rizsköretnél.

Sokszor főzök ugyanabból a pár fő hozzávalóból, ilyen a darált hús, a spenót és a rizs, viszont, hogy ne legyen unalmas, igyekszem más fűszerekkel variálni őket, illetve a szokásos “keveremkavarom” egytálételek helyett, eltérő formában is a tányérra varázsolni őket. A gyorsaság továbbra is szempont, arra az esetre, ha a pulton csücsülő 4 hónapos kis kukta megunja a konyhai műveleteim felügyeletét… Így megy ez mostanában, de nemsokára együtt főzünk. Vagy ezt csak én gondolom így? Kiderül ez is hamarabb, mint gondolnám.Hozzávalók:

2 db cukkini

40 dkg pulyka darált hús

25 dkg mirelit spenót vagy friss

1 fej vöröshagyma

só, bors

kókuszolaj

Körethez:

3 deci rizs

fél csokor medvehagyma (snidling is jó)

kb. 10 db bazsalikom levél

Tetejére: 10 dkg reszelt sajt (füstölt kecskesajtot használtam)

A cukkiniket hosszában félbevágtam, kikanalaztam, és félretettem a belsejét, sóztam, borsoztam, vékonyan megcsorgattam olívaolajjal és 180 fokos sütőbe toltam őket kb. negyed órára, hogy félig megpuhuljanak.

Ezalatt kevés kókuszolajon lepirítottam a húst, hozzáadtam a cukkini kikapart húsát, és a spenótot is, majd ezekkel együtt is pároltam az egészet kb. 10 percig, míg a spenót elfőtte a levét. Sóztam, borsoztam.

Dupla mennyiségű vízben megfőztem a rizst is, és a végén hozzákevertem a felaprított medvehagymát és bazsalikomot.

Mikor a cukkinik megpuhultak kicsit, belekanalaztam a húsos keveréket, sajtot reszeltem a tetejére és visszadugtam a sütőbe őket, míg a sajt ráolvadt.

Töltött káposzta, ahogy mi szeretjük

Nálunk így készül a karácsonyi töltött káposzta, ami általában szenteste előtt kerül ebédre az asztalra, aztán persze, megy a hűtőbe, fagyasztóba, erkélyre a maradék, vígan elfalatozható még ünnepek után is. Hiszen azon kevés ételek egyike, ami felmelegítve még jobb lesz.És igen, már látom, hogy a régi magyar konyha követői felszisszenek és jönnek a kommentek, hogy ez nem is töltött káposzta, mi az, hogy pulykahús, sőt még valaki hozzáteszi, hogy és miért piros??? Ezen én meg hangosan nevetek, mert én meg nem értem, hogy lehet paprika nélkül megenni. De elfogadom, hogy ahány ház, annyi szokás, és attól az még lehet finom, nem kell olyan szigorúan kezelni ezt.

Nálunk talán sosem volt betöltve káposztalevélbe a gombóc, mert úgy nem szeretjük. Ez persze nem azt jelenti, hogy nincs bőven alatta káposzta. Régen csak disznóhúsból készítette Anyukám, amit tudom, hogy sokan nem szeretnek, de mi igen, ráadásul hamarabb megpuhul a hús. A pulyka jelenléte pedig nem zárta ki sosem, hogy kerüljön alá egy kis füstölt kolbász, vagy más füstölt hús, mert az íze kell bele na.

Ez az első töltött káposztám, eddig nem éreztem túl nagy késztetést, hogy főzzek, hiszen alkalomadtán megcsinálta Anyu. Most viszont úgy döntöttem, hogy mivel lehet, hogy karácsony előtt, közben, után, ki tudja, éppen nem a fa alatt ülök, hanem inkább szülök, hogy inkább legyen a frigóban kaja bőven, így A férfi sem hal éhen és csak ki kell venni a mélyhűtőből.

Annyira nagy sikere volt, hogy nem írom le inkább, hogy az első falat után mit mondott, még csak körbe sem szeretném írni,  és örülök, hogy maradt pár gombóc, amit gyorsan be is dobozolok és eldugom a mélyhűtő leghátsó sarkába…Hozzávalók 6 főre:

fél kg darált pulykacomb (más hús is lehet)

60 dkg savanyú káposzta

1 szál füstölt kolbász (mangalica kolbászt használtam)

2,5 deci rizs (kölesből is finom)

2,5 deci paradicsomlé

2 db tojás

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 evőkanál édespaprika

pár db babérlevél

só, bors

Tálaláshoz: tejföl (elhagyható)

A vöröshagymát felaprítottam, egy nagy fazékban kevés kókuszolajon üvegesre pároltam, majd hozzáadtam a felkarikázott kolbászt és a káposztát. A káposztátok, ha nagyon savanyú, érdemes vízben áztatni főzés előtt kb. fél óráig. Nekem erre most nem volt szükség.

A káposztához hozzászórtam a fűszereket, sót, borsot, babérleveleket és az őrölt paprikát is,  vizet öntettem rá, annyit,hogy kb. ellepje, majd közepes lángon hagytam, hogy a káposzta félig megpuhuljon, kb. fél óra elég neki.

Ezalatt a rizst félpuhára főztem, vagyis nem kétszeres mennyiségű vízzel, hanem kb. 3 decivel tettem fel főni. Mikor beszívta a vizet, elzártam alatta a gázt. A húst egy nagy tálba tettem, reszeltem hozzá fokhagymát, sóztam, borsoztam, majd beleütöttem a két tojást is, végül hozzákevertem a kicsit kihűlt rizst is. Gombócokat formáztam belőle nedves kézzel és a félig megfőtt káposztához adtam, amibe előtte még beleöntöttem a paradicsomlevet is.

Ezután lefedve hagytam a hússal együtt főni az egészet, a gombócok, léből kikandikáló oldalát kb. negyed óra múlva átforgattam, hogy a másik felük is megpuhuljon rendesen. Ha pulykahúsból készítitek, fél óra elég nekik még forrástól számítva.

Ha nagyon elfőne a leve, akkor pici vízzel lehet pótolni. Nekem kihűlés után szívta be még jobban a levét, de másnap felmelegítésnél öntöttem még alá.

Tálalás előtt mehet hozzá még ízlés szerint tejföl, de anélkül is nagyon finom!

 

 

Barackos karácsonyi pulykasült mangós édesburgonyás körettel

Napsütötte színek a tányéron! Miért is ne lehetne karácsonykor is napsütés, nem igaz? Az asztali dekort is még inkább feldobja, öröm nekiállni falatozni, hiszen mégis csak az íze a lényeg.Nem kell,hogy bonyolult legyen egy ünnepi étel, márpedig ez pofon egyszerű, kezdők is villanthatnak vele, pláne, hogy igazán kiadós, de mégis egészséges fogásról van szó, mert valakinek ez igenis számít karácsonykor is. Utána könnyebben csúszik a bejgli…

Klassz dolog pulykát egészben sütni, nálunk is favorit lett az elmúlt években Gordon Ramsey pulykasültje, de azzal azért kell foglalkozni, és kell egy fél nap mire elkészül, bár megéri, hiszen isteni és egy regiment vendégnek elég. Viszont kisebb adagban is lehet pulykát sütni, gyorsabban, egyszerűbben, kevesebb főnek, csak egy szép darab pulykamell filé szükségeltetik hozzá és klassz kiegészítők.

A legfontosabb szerintem a pulykamellnél, hogy ne legyen száraz, mert ezt bizony nem nehéz elérni ennél a húsnál. Én a fenti receptből azt tanultam, hogy a titok a vaj. Sajnos vagy sem, de ennyi elfér egy szárazabb húson, anélkül, hogy a végén egy vajban tocsogó ételt kapnánk. A bacon “kabát” pedig segít elérni, hogy a vaj, a sütés során a hús belsejébe csorogjon és szaftos maradjon a pulykánk.

Meló alig vele, csak a sütőbe dugni és kivárni, míg megsül. A gyümölcsös szószok jól passzolnak a pulykához, így esett a választásom most a barackra, hiszen volt már áfonyás, szilvás öntet, máz stb.

A jó hír az, hogy ez a barackos cucc előre is elkészíthető, előtte napokkal is és csak fel kell melegíteni,bár tény, kb. 10 perc alatt egyébként is összedobható. A köret, ami egy kiadósabb saláta is lehetne és egymagában is isteni, szintén pikk-pakk meg van, a különlegességét a mangó adja, de ha nem kaptok puhát, akkor egyrészt vegyetek keményet és megpuhul pár nap alatt, vagy használhattok helyette narancsot, birsalmát is. Édesburgonyát is lehet már tök jó áron kapni, deee sütőtököt is tehettek ám mellé, szóval mindenki találja meg az ízlésének és pénztárcájának a legmegfelelőbbet. A gesztenyétől pedig csak még inkább karácsonyi hangulata lesz az ételnek, bátran álljatok neki!

A férfi pedig azt üzeni, hogy ez a pulykasült hidegen is jó, tehát áldását adta, hogy karácsonykor is elkészíthetem megint, ti pedig a maradékot másnap akár vacsorára is elfogyaszthatjátok.Hozzávalók 4 főre:

Pulykához:

fél pulykamell egészben (kb. 1 kg)

1 csomag bacon

3 evőkanál vaj

1 rozmaring ág

só, bors

Barack szósz:

4 evőkanál baracklekvár

1 kis marék aszalt sárgabarack

csipet chili

1,5 deci víz

Köret:

1 db mangó

1 zacskó főtt gesztenye

4 db kisebb édesburgonya

fél lilahagyma

csokor petrezselyem v koriander

1 evőkanál citromlé

olívaolaj

só, bors

Elkészítése:

Az édesburgonyát héjastól feltettem főni, de akár süthetitek is hámozva, felkockázva a pulyka mellett.

A sütőt előmelegítettem 180 fokra.

A pulykahúst szárazra töröltem, sóztam, borsoztam mindkét oldalát. A puha vajban elkevertem az aprított rozmaringot és belemasszíroztam a pulykahúsba, majd befedtem a bacon szeletekkel és egy tepsibe fektettem. Alufóliával lefedve sütöttem 40 percig és fólia nélkül még kb. 20 percet kapott, míg a bacon ropogósra pirult a tetején.

Ezalatt a baracklekvárt egy kis edénybe kanalaztam, hozzászórtam a kisebb darabokra vágott aszalt barackot is, öntöttem hozzá kb. 1,5 deci vizet, csipet sóval és chilivel megszórtam, pár csepp citromlé is ment bele, majd összeforraltam, míg besűrűsödött és állni hagytam.

Ezalatt felszeltem a mangót. Aki még nem kóstolta a mangót, azt kell tudni a pucolásáról,hogy ugye ovális alakú és hosszában helyezkedik el a nagy, lapos, ovális magja is. Ezért a két oldalát a mag mentén le kell vágni, ahol a kés engedi. Majd a húsát bekockázom, hogy a héját ne vágjam át, kifordítom és így kockáira esik szét, amit csak ki kell emelni a héjából. Ami még a mag körül marad gyümölcshús, késsel levagdosom és ennyi. Az édesburgonyát, leszűrtem, kicsit hűlni hagytam, lehúztam a héját, felkockáztam a hagymával együtt és mentek ezek is a mangóhoz. A gesztenyéket szétmorzsoltam, félbe nagyjából, a többi hozzávalóhoz szórtam, a felaprított korianderrel együtt, majd meglocsoltam citromlével, olívaolajjal, sóztam, borsoztam picit, összekevertem és állni hagytam, míg a pulyka elkészült. Lehet ezt is langyosan enni, a még meleg sütőbe elég betolni tálalás előtt 10 perccel. Micróba inkább ne légyszi…

A pulyka szintén állt a pulton még 10 percet, majd keresztben vékonyan felszeltem és tálaltam a barack szósszal és a körettel.

Zöldborsós édesburgonyás pulykamell

Igazi, hétvégi ráérős, hol kanállal, hol villával evős, hol az asztalnál,  hol a kanapén elfalatozós ételt hoztam ma nektek.Ha hétköznap főztem volna ezt az ételt, akkor a hús mellé szórtam volna a borsót és az édesburgonyát, és ezalatt gyorsan kifőztem volna egy adag rizst, vagy kölest, és pikk pakk kész az étel. Most viszont mindent külön készítettem, sőt még zabgaluskával is volt kedvem pepecselni. Az oka ennek az, hogy még én sem döntöttem el, hogy hússal vagy anélkül kívánom elfogyasztani, vagy csak a húst a zöldségekkel vagy ebben a sorrendben, hiszen a galuska a zöldségekkel is pompás, sőt eredetileg a fagyasztóban rejlő maradék sajtot is terveztem a végén ráreszelni, de aztán elfelejtettem…

Illetve a másik indok, hogy egy kedves vendég is betért hozzánk, és a süti mellett, gondoltam, ha megéhezik, akkor ő is tud belőle enni, de mivel nem igazán eszik húst, hát azt majd nem tesz rá. Na, ennek a vége az lett, hogy aznap éppen húst kívánt a lelkem, így letolt egy nagy tányérral vidáman… Hétvégén jól jönnek a jól variálható kaják, mindenki arra a hozzávalóra megy rá, amihez éppen kedve van.

Ja és a savanyúság is jó passzolt hozzá, egy jó csalamádé vagy ecetes uborka még simán lecsúszott mellé. Jó étvágyat!Hozzávalók:

1 kg pulykamell

fél kg zöldborsó

1 nagyobb méretű édesburgonya

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 teáskanál mustár

1 evőkanál szárított majoranna

kis csokor petrezselyem

só, bors

kókuszolaj

Köret:

12 evőkanál zabliszt

2 evőkanál őrölt lenmag

1 tojás

1 mokkáskanál szódabikarbóna

fél csokor petrezselyem

kb. 4 deci víz

só, bors

olívaolaj

Elkészítése:

A húst felkockáztam, a vöröshagymát szintén, majd kókuszolajon üvegesre pároltam, aztán hozzáadtam a húst, fehéredésig pirítottam, majd fűszereztem, öntöttem alá kb. 1 deci vizet és lefedve hagytam puhulni. Közben hozzáreszeltem a fokhagymákat is, majd mikor a hús megpuhult, hozzáadtam a mustárt, kicsit lepirítottam még az egészet és elzártam a gázt.

Míg a hús sült, vizet forraltam, ebbe beleszórtam a zöldborsót, és a kockára vágott édesburgonyát, és kb. 5 perc alatt megfőztem és leszűrtem. A főzővizét megtartottam, mert ebben főztem ki a nokedlit.

Egy tálba szórtam a zablisztet, a lenmaglisztet, a szódabikarbónát, sót, borsot, felaprított petrezselymet, reszelt fokhagymát, beleütöttem a tojást, majd a víz felét is hozzáöntöttem, elkezdtem összekeverni, a többi vizet pedig apránként adtam hozzá, nehogy túl híg legyen. Sűrű, de még kissé folyós galuska állagúnak kell lennie. Forrásban lévő vízbe szaggattam egy kis kanállal a galuskákat és kb. 5 percet főztem, majd egy szűrővel egy lábosba szedtem és pici olívaolajat öntöttem rá, hogy ne tapadjanak össze.

Ha elkészült a nokedli, akkor lehet tálalni, friss petrezselyem mehet a tetejére, de akár sajtot is reszelhettek még rá.

 

 

Téli lecsós pulykamell

Elő a télire elraktározott üveges lecsóval és jöjjön egy jó kis lecsós szelet!Hálás vagyok az ajándék üveg lecsóért, ami ötletet adott, mikor kreativitásom elhagyott (magyarul nem volt kedvem főzni,), hogy hogyan készítsem el a pulykamellet, úgy, hogy az ne legyen cipőtalp állagú. Egy dologban voltam csak biztos, hogy sok zöldséget akarok mellé, rá, hozzá, alá, mert mikor A férfit megkérdezem, hogy mi legyen a köret, akkor csak a rizs szót tudja kipréselni magából, a szemeim pedig lassan mandulavágásúra szűkűlnek le a szó hallatán is… Szeretem a rizst tényleg, de heti hétszer nem, na.

A sok rizsevészet előnye viszont, hogy kiválóan tudok rizst főzni, oda sem nézek már és megfő magától. Szívesen csinálom tényleg, mindig van itthon 5 kiló legalább és legtöbbször, ha marad, belekeverek valamilyen friss zöldséget, sajtot, így nem lesz unalmas.

Na, de vissza a húshoz, most úgy alakítottam az ételt, mivel én nem akartam rizst enni, hogy a pulykával együtt sült zöldségek elegendőek legyenek köretnek. Ezért választottam a padlizsánt és a cukkint, főleg az előbbi elég laktató a jó húsos állagával, ami szivacsként szippantja be a paradicsomos szaftot.Hozzávalók 4 főre:

fél kg pulykamell

1 üveg lecsó

1,5 deci paradicsomlé

1 db padlizsán

1 db cukkini

1 fej vöröshagyma

kakukkfű, rozmaring

só, bors

olívaolaj

A pulykamellet szeletekre vágtam, kicsit kiklopfoltam, sóztam, borsoztam és kevés kókuszolajon mindkét oldalán kb. 2-2 perc alatt lepirítottam egy serpenyőben őket.

Előmelegítettem a sütőt 180 fokra. Felkarikáztam a padlizsánt és a cukkinit, belepakoltam őket egy tepsibe, sóztam, borsoztam, megszórtam aprított kakukkfűvel és rozmaringgal a zöldségeket, majd meglocsoltam olívaolajjal és kézzel összeforgattam az egészet. A vöröshagymát én kifelejtettem, de ha szeretnétek, karikázzatok fel egy fejet és azt is keverjétek a zöldségekhez. Ráhelyeztem a hússzeleteket, ráöntöttem a lecsót és még kb. 1,5 deci paradicsomlevet is öntöttem hozzá, szórtam még rá kakukkfüvet és rozmaringot, majd alufóliával lefedve betoltam a sütőbe kb. 40 percre, míg minden átpuhult. Ha túl sok levet engedne, az utolsó 10 percben vegyétek le róla a fóliát.

Köretnek nekem elegendő volt a hús alatt sült zöldség, de nagyobb étkűeknek a párolt rizs, köles, vagy hajdina, vagy édesburgonya is tökéletes választás lehet.

Diós pulykafasírt erdei gyümölcsös mázzal

Eljött a karácsonyi menütervezés ideje! Nos, ha olyan receptet kerestek, amit könnyen el lehet készíteni nagyobb vendégseregnek, nincs vele túl sok meló és nem kell percenként ránézni, hanem el van magában a sütőben, akkor ez lehet a ti receptetek.

Még egy jó tulajdonsága van ennek az ételnek, amellett persze, hogy isteni finom, teszteltem, A férfi is tesztelte, szóval bevethető karácsonykor, no para. Most elvesztettem a fonalat, hol tartottam? Ja, hogy nem túl drága ételről van szó, ami szerintem nem utolsó szempont, ha sok embernek kell főzni. A pulyka darálthús nem tartozik a drága húsok közé, amúgy meg ha nem szeretitek, senki nem fog reklamálni, ha csirkéből készítitek, bár tény, hogy a diós, gyümölcsös íz, a pulykához jobban passzol.

A máz alapja sűrű paradicsomlé amúgy, elő lehet venni a kamra mélyéről őket, de ha nincs megteszi a bolti is. És igen, ebbe jöhet bármilyen piros gyümölcs, itt is színre léphetnek a nyáron eltett kincsek, de jó a bolti is, naná. A lényeg, hogy piros legyen. És itt ismét van választási lehetőség finnyásabb vendégek részére, akik például nem szeretik a gyümölcsöt, na bumm, akkor nekik paradicsomosat készítetek, semeddig nem tart két kupac húst halmozni a tepsire és az egyik ilyen mázt kap, a másik meg olyat, vagy rá sem kenitek csak mellé kínáljátok szósznak.

Egy dolog számít, hogy ne boruljon ki a szakácsnő a sok melótól, és ne pörögjön a feje tetején a konyhában karácsony napján, hanem könnyedén virítson finom, de mégis ünnepi ételt. Ez amúgy kb. 4 főre szóló recept, de duplázzátok vagy triplázzátok meg bátran.

Ja igen és a köret, hmm rátok bízom, de ha engem kérdeztek, mi főtt rizzsel ettük, szerintem a krumplipüré túl sok mellé, de ha azt kívánjátok ám legyen. Bár én édesburgonyából készíteném akkor már….

Hozzávalók 4 főre:

fél kg darált pulykahús

3-4 evőkanál darált dió

1/3 póréhagyma

1 duci gerezd fokhagyma

1 teáskanál majoránna

só, bors

olívaolaj

Mázhoz:

2 deci paradicsomlé (natúr cukrozatlan dobozos passatát használtam)

10 dkg fagyasztott piros bogyós gyümölcs

1 evőkanál eritrit v méz

csipet só

A mázhoz felforrósítottam egy lábosban a paradicsomlevet a gyümölccsel és a többi hozzávalóval együtt. Hagytam rotyogni pár percig, míg kicsit besűrűsödött, majd elzártam a gázt és botmixerrel pürésítettem.

A fasírthoz összekevertem az összes hozzávalót, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire halmoztam az egészet kb. téglalap alakban. A máz kb. harmadát rákentem a tetejére, oldalára és 180 fokra előmelegített sütőbe toltam. A sütő aljába tettem egy tepsit félig forróvízzel felöntve, hogy gőzben süljön a hús, így nem reped meg a teteje. Kb. 40 percig hagytam sülni, majd kivettem és rákentem a másik harmadát is a máznak a hús tetejére és még visszatettem pár percre a sütőbe.  Majd a maradék mázzal és főtt rizzsel tálaltam.

Sült répás rizses hús

Most lehet olcsón, érett, zamatos gránátalmához jutni, ne hagyjátok ki a kosárból, ha vásároltok.

Egy szokványos rizses húst is képes feldobni pár piros gyöngyszem, az enyhén savanykás íze jól passzol az édes sült répához. Ez a recept a répától indult amúgy, maradékot mentettem, hiszen jó pár darab árválkodott már egy hete a hűtőben, lereszelni nyersen már nem voltak elég feszesek, viszont sütni tökéletes. A rizs és a hús volt még biztos, aztán megláttam a boltban a gyönyörű gránátalmát 200 Ft-ért, ami néha becsapós, hiszen, ha kívül nem elég piros, akkor valszeg a magjai is sápadt arcúak belül. De ez most nem így történt, hiszen lédús, magokkal teli példányhoz jutottam. Ősszel és télen nagyon hiányoznak nekem a piros bogyós gyümölcsök és a gránátalma kárpótol egy kicsit, arról nem beszélve, hogy sok c-vitamin van benne. Ja és a lényeg, továbbra se féljetek a megpucolásától. Félbevágom, mosogató tálca felett egy tálba kicsit megnyomkodom, mint a citromot és kifordítom óvatosan, ilyenkor szét is törik, de a magokat pár pillanat alatt kézzel is le lehet fejteni a fehér húsról. Nekem a fakanállal ütögetős módszer nem vált be, nem jön ki rendesen az összes mag, de jó eséllyel kaphatunk viszont piros pöttyös falat vagy csempét…

Darált hús helyett a felkockázott csirke- vagy pulykamell is tökéletes, de szerintem ebben az ételben direkt finom az apró pirított hús. Ha vega verziót szeretnétek, akkor én biztos a csicseriborsót választanám a hús helyett vagy a padlizsánt, utóbbi különösen jól passzol a gránátalmához, főleg egy kis joghurttal meglöttyintve. Jó kis tartalmas hétköznapi kaja, amit mindenki kedvére lehet szabni pikk-pakk.

Hozzávalók 3-4 adaghoz:

fél kg darált pulyka v csirke

6 közepes répa

1 db gránátalma

3 deci rizs

1 fej vöröshagyma

só, bors

negyed citrom leve

kókuszolaj

A répát felkarikáztam és kb. egy kis kanál kókuszolajat belemasszírozva, 200 fokos sütőbe toltam, kb. 20 perc alatt megsült.

A rizst közben dupla vízben megfőztem, sóztam, borsoztam, amíg főtt, megpároltam a felkockázott hagymát, hozzáadtam a húst, fehéredésig pirítottam, majd sóztam, borsoztam és lefedve főni hagytam, kb. 20 percig, míg minden átpuhult. Ezután hozzákevertem a húshoz a rizst és a répát, majd tálalásnál megszórtam gránátalmával.

Mediterrán darált húsos egytálétel

Az egész étel a cukkinitől indult, az meg Rómából. Hogy jön össze a kettő? Ott jártam pár hete és szinte bármilyen főételt kértem, vagy akár hideg salátát, cukkini volt benne, legyen az rizottó, rizssaláta, grillzöldség. Aztán gyakran került mellé piros kápia paprika, az olíva meg ugye alap arrafelé, a zöld fűszerek szintén és a paradicsomos darált húsos gombócok is nagyon népszerűek. Utóbbi zöldség ugyan ebben nincs, csak darált pulykahús, de akkor is színeiben, ízeiben nekem mediterrán és kész!

Amúgy még paradicsomszósszal is össze lehetne rottyantani a végén az egészet, próbáljátok ki, ha van kedvetek úgy is. Hogy mi az alján a fehér és barna színű cucc? Nos, semmi extra, annyi történt, hogy kevés volt a rizs és a hajdina is otthon, úgyhogy összepároztam őket, és nem bántam meg, sőt így sokkal finomabb lett, én amúgy sem vagyok nagy rizsrajongó. Ezt az ételt is nélküle ettem csak úgy a húst és a zöldségeket egymagában.

Simán lehet belőle vega verziót is gyártani, hús helyett mehet bele padlizsán vagy csicseriborsó, csak halkan mondom, azt még jobban szeretem. Ezért nem is értem, mikor a legtöbb étteremben itton a vega étel címszó alatt még mindig csak rántott gomba, sajt és karfiol szerepel. Grrr és brrr…. Mennyivel egyszerűbb egy ilyet összedobni, nincs panír, nincs olajszag egy füst alatt kész a húsos és a zöldséges verzió is. Na mindegy, a lényeg, hogy ha jó kis tartalmas nyári kajára vágytok akkor ő ilyen!

Hozzávalók 4 főre:

1 kg darált pulykahús (csirke is jó)

2 db cukkini

1 nagyobb piros húsú paprika

10 dkg olívabogyó

2-3 szál újhagyma

2 gerezd fokhagyma

friss fűszerek 1-1 ág rozmaring, kakukkfű, oregánó vagy bazsalikom vegyesen, v külön bármelyik (szárítottból 1-1 mokkáskanál)

kókuszolaj

só, bors

Köretnek:

2-2 deci rizs és/vagy hajdina

A hagymát kevés kókuszolajon egy nagy serpenyőben megpároltam, majd hozzáadtam a húst, amivel fehéredésig együtt pirítottam, majd hozzáadtam az aprított fűszernövények felét, sóztam, borsoztam, megvártam, míg a hús átpuhul, kicsit megpirul, ezután belereszeltem a fokhagymát, hozzáadtam az apró kockákra vágott paprikát, kis darabokra vágott cukkinit, majd lefedve hagytam, hogy a zöldségek is megpuhuljanak. Kb. 10 perc elég volt, hogy roppanós legyen az állaguk, de még nem főjenek szét. Ezután elzártam a gázt, hozzákevertem a fűszernövények másik felét, majd megszórtam az egészet az olívabogyókkal.

Egymagában is finom, de én mellé főztem hajdinást rizst, vagyis  2,5 szeres vízzel leöntve feltettem őket főni enyhén sós vízben, mikor az összes folyadékot beszívta, lefedtem és állni hagytam még 10 percig, hogy mindegyik átpuhuljon teljesen.

 

Karácsonyi pulykasült

Végre eljött az idő, hogy megosszam a tavaly karácsonyra készült pulykasült receptjét, mivel ünnepek után szerintem már nem lettem volna túl népszerű vele, mikor mindenki csak egy fél sárgarépára vágyik étel gyanánt és szuszogni is alig bír a fa alatt szilveszterig… Na de majd most, hátha ezt készítitek el a családnak, a siker ugyanis garantált, kedves Gordonnak hála.

dscf9172Nem titkolom, a Zanyukámmal együtt enyhén paráztunk ettől a kis madárkától, nem szoktunk egyben sütni ekkora példányt és hát nem volt tesztsütés, akárhogy is ennek az asztalra kellett kerülnie még aznap. Így korán keltünk, bevertünk pár szelet bejglit és előkerült a konyhapulton az ebéd fénypontja is.

Úgyhogy nekiálltunk a puha vajas masszázskrémmel bekenni a madarunkat. Ezt előző este is meg lehet tenni, másnap csak sütni kell.

Nem annyira bonyolult, mint elsőre gondoltam, a lényeg, hogy puha legyen a vaj, krémállagú. akkor lehet vele könnyen dolgozni, aztán semmi meló vele tulajdonképpen, csak egy nagy tepsi kell és türelem a sütéshez és a pihentetéshez. Köretnek szóba sem jöhetett nálam a krumpli, viszont a sült kelbimbó, sütőtök, alma kombó annál inkább izgalmasnak bizonyult és a vendégsereg is meg volt elégedve, annyira, hogy idén is ez kerül majd a nagyérdemű elé. A videón tök jól lehet követni az elkészítés módját és ami a lényeg, hogy végre egy pulykasült, ami tényleg nem szárad ki, hiszen a sütés közben a vaj szépen átcsorog a húson és átjárja azt.

De hova tűnt a mártás a képről? Ezt nem vágom, de a valóságban létezett emlékszem és isteni finom volt, szóval próbáljátok ki bátran!
dscf9177Hozzávalók:

1 db bébipulyka (3-4 kg-os)

Hasüregébe: 1 fél citrom, 1 vöröshagyma félbevágva, rozmaring ág

só, bors

Mártáshoz:

pulyka hasában sült citrom és hagyma

1 deci fehérbor

2 deci húsalaplé

sült bacon

paradicsom

rozmaring ág

kis marék darált dió

Töltelék:

20 dkg puha vaj

2 db citrom reszelt héja

3 gerezd fokhagyma

1 kis csokor petrezselyem

só, bors

olívaolaj

Tetejére: pár szelet bacon

Köret:

1 db sütőtök

fél kg kelbimbó

2 db alma

5 dkg reszelt parmezán

olívaolaj

só, bors

Elkészítés:

Először a pulyka bőre alá töltendő kencét készítettem el. A puha vajat összekevertem a reszelt fokhagymával, aprított petrezselyemmel és a többi hozzávalóval, majd a pulyka bőre alá benyúltam és alaposan bekentem mindenhol a húsát, majd kívül is bekentem a tetejét. Ezután a hasüregébe beletettem a félbevágott vöröshagymákat, citromot, sóztam, borsoztam kívül és belül is.

220 fokra előmelegítettem a sütőt, a pulyát egy nagy tepsibe tettük vékonyan olajjal is meglocsoltuk, majd kb. negyed óráig pirítottuk, ezután kivettük, befedtük a baconszeletekkel és 180 fokra csökkentve a hőfokot még kb. 2 óráig sült. Kilónként kell neki fél óra sütés, de oda kell ráfigyelni. A baconre is, hogy ne égjen el, ha nagyon megpirul, le lehet venni róla és úgy továbbsütni a madárkát.

Ha elkészült kb. ugyanennyi pihentetés következik, mint amennyi a sütési idő! Fólia alatt lefedve.

Közben elkészítettem a mártást, a pulykából kivettem a hagymát, citromot és egy nagy serpenyőben vagy akár ahogy Gordon csinálja a tepsiben felkerült a gázra, felöntve a húslével és borral, belerepült pár rozmaring ág, az apróra tördelt bacon, pár szem paradicsom, de akár a húslevesből kivett zellert, karalábét is hozzátehetitek, nem kell szigorúan venni itt a receptet. Több zöldség, több íz! Egy a lényeg, alaposan össze kell forralni, hagyni sűrűsödni, közben szétnyomkodni benne egy krumplinyomóval a zöldségeket, majd átpasszírozni egy szűrőn. Az illatosra megpirított diót ledaráltam, egy csinos tálba szórtam és erre került rá a mártás majd forrón tálaltuk, így a már kihűlt és felszeletelt pulykahús is ismét átmelegedett.

A körethez a kelbimbót, a kis darabokra vágott tököt és almát egy nagy tepsire tettem és olívaolajjal vékonyan meglocsolva puhára sütöttem kb. 20-25 perc alatt, aztán sóztam, borsoztam, megszórtam parmezánnal, de utóbbi helyett lehet még diót, gesztenyét vagy akár aszalt gyümölcsdarabokat, vagy gránátalmát is rászórni, mindegyik passzolni fog a pulykához is.

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!