Pálmafa Project

Kráter süti

Régi kedvencet ástam elő a kézzel írt receptjeim közül, ahol egyébként csurgatós sütiként szerepel. Úgy 15 éve kóstoltam valahol először ezt a sütit és akkora favorit lett, hogy utána sokszor került otthon is vendégsereg elé, és nem emlékszem, hogy lett volna, akinek nem ízlett.Pedig én nem igazán szeretem a habos-babos, pudingos, krémes cuccokat, de ő még pont annyira krémes, amitől könnyed lesz és nem gejl.

Most viszont eszembe jutott és gondoltam a karácsonyi asztalon is megállná a helyét, mivel a tetején lévő eredetileg tejfölös, nálam viszont joghurtos réteg, kicsit a hóra emlékeztet. Egyébként szerintem joghurtból jobb, mert a savanykás íze kimondottan passzol, az amúgy édes alaphoz.

Nem vagyok pudingpor párti, de szerencsére ma már lehet kapni jobb minőségű, nem cukros és tartósítószermentes verziókat is, amiben igazi vanília is van, de az tény, hogy ezek közül sajnos nem mindegyik finom. Úgyhogy most leteszteltem párat és mondom mi van. Először vettem Szafi márkájút, amit összetételében a legjobbnak ítéltem, de nem volt íze, annak ellenére sem, hogy látszanak benne a vanília pöttyök. Azóta is ott áll egy zacskó a szekrényben, próbáltam az elsőt is plusz hozzávalókkal, kis kakaóval felturbózni, hogy sima pohárkrémként el tudjuk fogyasztani, hát nem köszi, se íze, se bűze, bár az állaga jó amúgy.

Aztán jött a Nyírfacukor márka, ez teljesen jó, állagra, ízre, ez ment is a sütibe, a másik pedig a Diawellnessé, ami ízre ugyan rendben, viszont az állaga nagyon furi, darabos, kicsit túrós, szóval sütibe ok, bele is tettem és másikkal keverve teljesen jó, de önállóan pudingként már nem használnám. Úgyhogy döntse el mindenki maga, melyik válik be, de érdemes igazi pudingot is főzni hozzá, ha valakinek több ideje van.

Egy a lényeg, ez a süti klassz és igazi vendégváró desszert lehet.Hozzávalók 25×30 cm-es tepsihez:

25 dkg tönkölyliszt

5 tojás

25 dkg eritrit

1 csomag sütőpor

1 deci olaj (olvasztott vajat használtam helyette)

1 deci tej (kókusztejet használtam)

2 evőkanál étkakaópor

Pudinghoz:

2 csomag vaníliás pudingpor (Nyírfacukor és Diawellness márkájút használtam)

1 liter tej (kókusztejet használtam)

Tetejére:

1 nagy doboz görög joghurt

citromlé

ízlés szerint méz vagy más édesítő ( 1 teáskanálnyi mézet használtam)

Elkészítése:

A lisztben elkevertem a sütőport, a tojás sárgáját habosra kevertem az eritrittel, majd hozzáöntöttem az olvasztott vajat és a tejet is. Kemény habbá vertem a fehérjéket. A cukros tojásos masszába belekevertem a lisztet, majd a fehérjehab felével fellazítottam, végül belekevertem óvatosan a hab másik felét, hogy ne nagyon törjem össze, legvégén pedig a kakaóport is beleszórtam.

Elkészítettem a pudingokat a leírásuk szerint, majd egy evőkanállal a kakaós tészta tetejére adagoltam őket, csak úgy lazán össze-vissza, hogy mindenhova jusson.

180 fokra előmelegített sütőben, kb. 35 percet töltött, ez sütőfüggő, oda kell rá figyelni, a tésztán tűpróbát végezni, és mikor a puding sem folyik már benne, akkor ki lehet venni.

Belekevertem a görög joghurtba a mézet és a citromlevet, majd a süti tetejére simítottam egyenletesen és hűvös helyen állni hagytam legalább 1 órát.

 

Mákos gyümölcspuding eperrel és cseresznyével

A piros gyümölcsök és  a mák nagyon jó barátok, én pedig pont ilyen desszertre vágytam, de egy olyan alternatívára, ami gyorsan elkészül és nem kell a sütőt bekapcsolni és akár reggelire is elfalatozhatom.

20160607_062935-2Mi más jöhetett volna szóba, mint egy pohárdesszert, még  hozzá főzés nélkül, így került a kezembe az útifű maghéj ismét. Nem rég már volt egy ilyen recept almával és banánnal, de érdemes piros gyümölcsökkel is kipróbálni, mert még finomabb lesz, mákkal és kókuszkrémmel felturbózva meg pláne.

Ha nem cél nálatok, hogy laktózmentes legyen, akkor tudjátok, nyugodtan mehet hozzá natúr joghurt is, de sima vízzel is működik, tényleg egyszerű a történet. A nagyon trendi chiamaggal is elkészíthető, néha én is szoktam azzal is, úgy még több energiára szert tehettek vele, és ha reggelire eszitek, akkor délig nem lesztek éhesek.

Ez a verzió, ezekkel a hozzávalókkal tökéletes desszert lehet egy hétvégi ebéd után vagy uzsonnára is!

20160607_063043Hozzávalók poharanként:

1 kis marék eper (kb. 6-8 szem)

pár szem cseresznye magozva

1 csapott evőkanál mák

1 csapott evőkanál útifű maghéj

ízlés szerint méz, nádcukor v nyírfacukor

1 evőkanál kókuszkrém (helyette sűrű natúr görög joghurt is jó)

2 deci víz (vagy bármilyen növényi tej)

pár csepp citromlé

1 csipet Himalája só

Az epret a turmixgépbe tettem és a cseresznyét kivéve az összes többi hozzávalót is, majd simára turmixoltam és pohárba töltöttem. Végül beledobáltam a magozott cseresznyeszemeket és hűtőbe tettem. Kb. fél óra után ehető, de előző nap is elkészíthetitek.

 

 

Gyümölcspuding útifű maghéjjal

Útifű maghéj a megoldás, ha pudingszerű gyümölcsös desszertre vágytok, viszont sokkal hamarabb elérhető vele a megfelelő állag, mint ha zselatinnal készült volna. És sokkal egészségesebb is…

20160207_122312

Régóta használom az útifüvet a konyhában, általában  a reggeli zabkásához szoktam keverni egy kanállal, vagy egy pohár vízbe csak simán. Biztos sokan ismeritek és sokan nem, mostanában egyre több helyen lehet kapni, másik neve indiai bolhafű, vagy ahogy időnként receptekben látom a hozzávalók között és kissé kiveri nálam a biztosítékot, az a psyllium husk elnevezése. Én biztos nem ugranék rá egy receptre se, amiben így szerepel valami, pláne mikor életemben először találkozok vele, de persze ezt lehet, csak én gondolom így.

Egyébként meg az útifű maghéj kiváló része lehet egy méregtelenítő kúrának, hiszen elsősorban a beleket “tisztíccsa”, ezért fontos sok folyadékkal bevenni, vagy utána leküldeni egy jó nagy pohár vizet vagy kettőt, mert nagyon magas a vízfelszívó képessége, és nagyobb %-ban nem felszívódó rostokat tartalmaz, így a belekben összeszedi a lerakódásokat, de mindezt kíméletesen teszi. Zselésedést idéz elő, éppen ezért ideális lekvárok, pudingok készítésekor is, utóbbi esetében így kikerülhető a zselatin használata.

Nekem nagyon bejött ez a banános, almás verzió, ami már nem turmix, de nem is lekvár, tényleg pudingos állaga van, nincs benne hozzáadott cukor, és bármit szórhattok még hozzá, kakaót, fahéjat, vaníliát, de persze kanalazhattok bele joghurtot is, nem lehet elrontani és mesés az íze.

Amúgy az útifű maghéjnak nincs semmi íze, és ember nem találná ki, ha nem tudná, hogy ebbe a pudingba ez lett keverve. Bioboltokban megtaláljátok bárhol, egy 10 dkg-os kiszerelés kb. 500 Ft, de hónapokig is eláll, csak 1-1 kiskanállal kell elfogyasztani belőle alkalmanként, de akár minden nap is lehet.

20160207_122619

Hozzávalók adagonként:

1 db közepes banán

1 db kisebb savanykás zöld alma

pár csepp citromlé

1 teáskanál útifűmaghéj

Tetejére: aprított mandula, kakaó, vagy fahéj

Mindent egy mély edénybe tettem, a banánt karikára vágva, az almát reszelve, ráfacsartam a citromot, megszórtam az útifűmaggal, és botmixerrel pár msp alatt simára turmixoltam.

Pohárba kanalaztam és hűtőbe tettem negyed órára, tálalás előtt megszórtam kakaóval és aprított mandulával.

Piros gyümölcsös sárgadinnyés chiapuding

Mi fán terem a chia mag? Erre kerestem a választ a napokban, mert divat lett mostanában ezzel az apró fekete maggal sütni, főzni, nehogy már kimaradjak a jóból, hát vettem kezdésnek 10 dekát a piacon.20150618_062201Annyit tudtam róla, hogy nagyon értékes magról van szó, ami Mexikóban és Dél-Amerikában őshonos és a maják és az aztékok előszeretettel turbózták fel az energia háztartásukat az ebből készült tápláló ételekkel. Minden fórumon super foodként vagyis szuper élelmiszerként emlegetik, mivel jelentős az omega-3 zsírsavtartalma, csökkenti a vérben a rossz koleszterint, tele van ásványi anyagokkal, vitaminokkal és rostokban is gazdag. További hasznos infókat találtok még erről a csodamagról a a Zöldéletmód blogon.

A személyes tapasztalatom pedig, hogy elsőre kicsit sem tűnik olcsónak, hiszen 10 dkg volt 580 Ft. Viszont rájöttem, hogy tulajdonképpen gazdaságos, hiszen 3 evőkanál magból két pohárra való puding lesz, ugyanis bődületes mennyiségű folyadékot képes magába szippantani. Ja és főzni sem kell, hiszen megfőzi magát a kis drága. Este bevágtam a hűtőbe 3 deci folyadékkal ami jelen esetben sárgadinnyeturmix volt, de növényi tejek is kiválók hozzá vagy akár sima víz is, mézzel, és mindenféle földi jóval ízesítve. Fantázia kérdése az egész. Másnap reggel pedig kivettem a kész pudingot, és csak a gyümölcsöket és a joghurtot kellett rákanalazni.

Lehet furcsa a sötétbarna színű puding, de ízesítve finom, semmi karakteres íze nincs egymagában amúgy, éppen ezért csak szeretni lehet, ha mindenki a kedvenc hozzávalóit teszi hozzá!

20150618_062910Hozzávalók 2 pohárhoz:

Puding alaphoz:

3 evőkanál chia mag

1 negyed sárgadinnye

3 deci víz

késhegynyi himalája só

Tetejére:

1 marék cseresznye-meggy vegyesen

pár kanál natúr joghurt

csipet fahéj és vaníliapor

pár kanál dió, mogyoró, mandula v kesudió

ízlés szerint méz

A dinnyét összeturmixoltam  a vízzel és a csipet sóval, majd belekevertem a chia magot és hűtőbe tettem egy éjszakára. A meggyet és a cseresznyét kimagoztam és szintén várakozott másnap reggelig a hűtőben.

Másnap reggel, rászórtam a pudingra a gyümölcsöket, kanalaztam rá joghurtot, majd megszórtam a száraz serpenyőben pár perc alatt illatosra pirított és durvára tört magokkal, végül csorgattam rá pici mézet.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!