Pálmafa Project

Gyümölcspuding útifű maghéjjal

Útifű maghéj a megoldás, ha pudingszerű gyümölcsös desszertre vágytok, viszont sokkal hamarabb elérhető vele a megfelelő állag, mint ha zselatinnal készült volna. És sokkal egészségesebb is…

20160207_122312

Régóta használom az útifüvet a konyhában, általában  a reggeli zabkásához szoktam keverni egy kanállal, vagy egy pohár vízbe csak simán. Biztos sokan ismeritek és sokan nem, mostanában egyre több helyen lehet kapni, másik neve indiai bolhafű, vagy ahogy időnként receptekben látom a hozzávalók között és kissé kiveri nálam a biztosítékot, az a psyllium husk elnevezése. Én biztos nem ugranék rá egy receptre se, amiben így szerepel valami, pláne mikor életemben először találkozok vele, de persze ezt lehet, csak én gondolom így.

Egyébként meg az útifű maghéj kiváló része lehet egy méregtelenítő kúrának, hiszen elsősorban a beleket “tisztíccsa”, ezért fontos sok folyadékkal bevenni, vagy utána leküldeni egy jó nagy pohár vizet vagy kettőt, mert nagyon magas a vízfelszívó képessége, és nagyobb %-ban nem felszívódó rostokat tartalmaz, így a belekben összeszedi a lerakódásokat, de mindezt kíméletesen teszi. Zselésedést idéz elő, éppen ezért ideális lekvárok, pudingok készítésekor is, utóbbi esetében így kikerülhető a zselatin használata.

Nekem nagyon bejött ez a banános, almás verzió, ami már nem turmix, de nem is lekvár, tényleg pudingos állaga van, nincs benne hozzáadott cukor, és bármit szórhattok még hozzá, kakaót, fahéjat, vaníliát, de persze kanalazhattok bele joghurtot is, nem lehet elrontani és mesés az íze.

Amúgy az útifű maghéjnak nincs semmi íze, és ember nem találná ki, ha nem tudná, hogy ebbe a pudingba ez lett keverve. Bioboltokban megtaláljátok bárhol, egy 10 dkg-os kiszerelés kb. 500 Ft, de hónapokig is eláll, csak 1-1 kiskanállal kell elfogyasztani belőle alkalmanként, de akár minden nap is lehet.

20160207_122619

Hozzávalók adagonként:

1 db közepes banán

1 db kisebb savanykás zöld alma

pár csepp citromlé

1 teáskanál útifűmaghéj

Tetejére: aprított mandula, kakaó, vagy fahéj

Mindent egy mély edénybe tettem, a banánt karikára vágva, az almát reszelve, ráfacsartam a citromot, megszórtam az útifűmaggal, és botmixerrel pár msp alatt simára turmixoltam.

Pohárba kanalaztam és hűtőbe tettem negyed órára, tálalás előtt megszórtam kakaóval és aprított mandulával.

Panna cotta gránátalmával

Kiadósabb ebéd után nincs is jobb, mint egy ilyen desszert. De miért nem csináltam én eddig még sosem panna cottát? Fogalmam sincs, pedig imádnivaló, 1 héten belül két alkalomra is elkészült.

DSCF9196

Először kis szufléformákba töltöttem, majd dermedés után tányérra borítottam őket, de megmondom az őszintét kicsit nyomi módon jött ki a formából…Persze a tetejére kerülő gyümölcsök ápolnak és eltakarnak, de legközelebb jobbnak láttam inkább poharakba tölteni. Ezekbe nagyobb mennyiség is fér ráadásul…

Készítettem tehéntejjel és kókusztejjel, utóbbi nagyon sokat dob rajta, attól lesz mennyei csemege szerintem, de ha a sima tejbe kókuszreszeléket szórtok, úgy is klassz lesz.

Télen a gránátalma ideális a tetejére, igazi vitaminbomba gyöngyszemek, de helyette fagyasztott bogyós gyümölcsökkel is megkoronázhatjátok.

DSCF9194

Hozzávalók 4 főre:

250 ml kókusztej

250 ml habtejszín

4 db lapzselatin

fél mokkáskanál vaníliapor v vaníliarúd kikapart magjai

3 evőkanál nyírfacukor

1 db gránátalma

A kókusztejet, a habtejszínt, a cukrot, a vaníliát egy lábosba öntöttem és összemelegítettem. Nem kell forralni, mikor éppen gyöngyözni kezd, el lehet zárni alatta a gázt. Ezalatt a lapzselatinra hideg vizet öntöttem. Mikor a tejes, tejszínes keverék felforrósodott, lehúztam a tűzről és a lapzselatinokat kicsavartam a vízből, majd a tejbe tettem őket és egy habverővel elkevertem. Mikor picit hűlt, poharakba töltöttem és hűtőbe tettem pár órára, míg megdermedtek.

Tálalás előtt megszórtam a gránátalma magjaival.

Piros gyümölcsös sárgadinnyés chiapuding

Mi fán terem a chia mag? Erre kerestem a választ a napokban, mert divat lett mostanában ezzel az apró fekete maggal sütni, főzni, nehogy már kimaradjak a jóból, hát vettem kezdésnek 10 dekát a piacon.20150618_062201Annyit tudtam róla, hogy nagyon értékes magról van szó, ami Mexikóban és Dél-Amerikában őshonos és a maják és az aztékok előszeretettel turbózták fel az energia háztartásukat az ebből készült tápláló ételekkel. Minden fórumon super foodként vagyis szuper élelmiszerként emlegetik, mivel jelentős az omega-3 zsírsavtartalma, csökkenti a vérben a rossz koleszterint, tele van ásványi anyagokkal, vitaminokkal és rostokban is gazdag. További hasznos infókat találtok még erről a csodamagról a a Zöldéletmód blogon.

A személyes tapasztalatom pedig, hogy elsőre kicsit sem tűnik olcsónak, hiszen 10 dkg volt 580 Ft. Viszont rájöttem, hogy tulajdonképpen gazdaságos, hiszen 3 evőkanál magból két pohárra való puding lesz, ugyanis bődületes mennyiségű folyadékot képes magába szippantani. Ja és főzni sem kell, hiszen megfőzi magát a kis drága. Este bevágtam a hűtőbe 3 deci folyadékkal ami jelen esetben sárgadinnyeturmix volt, de növényi tejek is kiválók hozzá vagy akár sima víz is, mézzel, és mindenféle földi jóval ízesítve. Fantázia kérdése az egész. Másnap reggel pedig kivettem a kész pudingot, és csak a gyümölcsöket és a joghurtot kellett rákanalazni.

Lehet furcsa a sötétbarna színű puding, de ízesítve finom, semmi karakteres íze nincs egymagában amúgy, éppen ezért csak szeretni lehet, ha mindenki a kedvenc hozzávalóit teszi hozzá!

20150618_062910Hozzávalók 2 pohárhoz:

Puding alaphoz:

3 evőkanál chia mag

1 negyed sárgadinnye

3 deci víz

késhegynyi himalája só

Tetejére:

1 marék cseresznye-meggy vegyesen

pár kanál natúr joghurt

csipet fahéj és vaníliapor

pár kanál dió, mogyoró, mandula v kesudió

ízlés szerint méz

A dinnyét összeturmixoltam  a vízzel és a csipet sóval, majd belekevertem a chia magot és hűtőbe tettem egy éjszakára. A meggyet és a cseresznyét kimagoztam és szintén várakozott másnap reggelig a hűtőben.

Másnap reggel, rászórtam a pudingra a gyümölcsöket, kanalaztam rá joghurtot, majd megszórtam a száraz serpenyőben pár perc alatt illatosra pirított és durvára tört magokkal, végül csorgattam rá pici mézet.

Eperhab könnyedén

Ennél légiesebb desszert kevés létezik, ráadásul gyerekkorom kedvenc eperhabjára hajaz, amiről sajnos sehol nem találtam fotót. De a hozzám hasonlóan ártatlan, szemtelenül fiatalka kétszer 18 évesek biztosan emlékeznek a rózsaszín fedőpapíros, téglalap alakú dobozban kapható joghurthabra, amit én suli után, lestrapáltan hazaesve befaltam, persze szigorúan csak az ebéd után. Ez volt talán az egyetlen ilyen dobozos hűtős desszert, amit akkor szerettem. Mondjuk nagyon mást nem is lehetett kapni, talán még a krémtúrót, de én azt nem kedveltem túlzottan.

DSCF3227

Azért is jó ez a pohárkrém, mert olyan, mint ha meg sem ettük volna, a kalóriatartalma egy nagyobb levegővétellel vetekszik. Emellett pofon egyszerű, gyorsan elkészíthető , de ami a legfontosabb nagyon finom. Természtesen kefír helyett, lehet joghurttal is készíteni.

Aki emlékszik az eredeti habra, annak talán az is rémlik, hogy ilyen szivacsos, apró buborékos volt a belseje, amit én külön bírtam benne. Ezt az állagot most úgy próbáltam elérni, hogy  a végén mielőtt pohárba került, egy tejhabosítóval átmentem rajta, így sok pici bubi keletkezett benne és úgy dermedt meg.

DSCF3217

Hozzávalók poharanként:

2 dl kefír

10 dkg eper

2 teáskanál nyírfacukor

1 db lapzselatin

Az epret megmostam, lecsöpögtettem, nagyobb darabokra vágtam és egy mély edénybe tettem. Ráöntöttem a kefírt, nyírfacukrot és egy botmixerrel összeturmixoltam. A lapzselatin hideg vízbe áztattam kb. 10 percre majd kicsavartam és belekevertem az epres krémbe, majd egy tejhabosítóval az egészet felhabosítottam (botmixerrel is lehet), hogy tele legyen apró buborékkal, majd pohárba töltöttem és pár órára hűtőbe tettem.

DSCF3228

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!