Pálmafa Project

Sütőtökös sajtos pogácsa

A sütőtökszezon lassan, de biztosan a végéhez közelít, ez a pogácsa, pedig méltó megkoronázása ennek a (számomra) könnyfakasztó eseménynek.

DSCF9188Szilveszterre készült még ez a szerintem sótlan pogi, de más nem érezte annak és határozottan gyorsan fogyásnak indult a tepsi tartalma. Amúgy a sóról annyit, hogy mivel Himalája sót használok, abból közel dupla annyi kell az ételekbe, mint egyébként a hagyományos sóból. A legegyszerűbb, ha megkóstoljátok a nyers tésztát is, akkor nagy baj nem lehet.

Pici hajdinalisztet is ír az eredeti recept, ami nekem nagy kedvencem, a tönköly meg a másik, viszont az ott megadott mennyiségek kevésnek bizonyultak, több lisztet vett fel a tészta, de ez ugyebár függ a liszt minőségétől is, típusától, én azokat a mennyiségeket adtam meg, ami nálam működött.

Amúgy meg kis adag, érdemes egyből duplázni, mert eteti magát, nagyon, de nagyon és sütőtök íze alig van, attól inkább csak pihe puha a belseje. Kitűnő sörkorcsolya, pontosabban egy pohár bor csusszant le mellé, de reggelire is szuper valami kencével megkenve!

DSCF9193

Hozzávalók kb. 25 darabhoz:

15 dkg sült sütőtökpüré

fél deci tej

1 dkg élesztő

1 teáskanál nádcukor

3,5 dkg vaj

3 dkg hajdinaliszt

15 dkg fehér tönkölyliszt

1 teáskanál himalája só

Tetejére: 1 felvert tojás + 5 dkg reszelt sajt

Az élesztőt belemorzsoltam a langyos cukros tejbe, majd félretettem kb. 10 percre, míg felfutott. A liszteket összekevertem a sóval, majd belemorzsoltam a vajat, a közepébe egy mélyedést csináltam és beleöntöttem a habosra felfutott élesztőt, majd hozzáadtam a sütőtökpürét és kézzel összegyúrtam az egészet. Ha nagyon ragacsos a tészta, akkor apránként adjatok még hozzá lisztet. Lágy, de nem ragacsos tésztát kell kapni, amit langyos helyen letakarva kb. 1 óra alatt duplájára kelesztettem.

Ezután előmelegítettem  a sütőt 180 fokra, a tésztát kb. kisujjnyi vastagra nyújtottam és egy pálinkás pohárral kiszaggattam majd tepsire tettem. A tetejét megkentem a felvert tojással, majd megszórtam a reszelt sajttal és sütőbe dugtam. Kb. 25 perc alatt megsültek.

 

Forrás: http://babykitchen.blog.hu/2012/12/24/sutotokos_pogacsa

Kalóriaszegény sajtos pogácsa

A legjobb szénhidrátcsökkentett lisztből készült pogácsa, ami eddig ettem. Vendégségben jártam egy kedves barátnőmnél a hétvégén és ő fogadott ezzel, hogy túléljük azt a cirka 1000 km-es utat, ami egy nap alatt sikerült levezetni. Így kirándulunk mi…

DSC_0295A tetemes mennyiséget tartalmazó tál teljes tartalma el is tűnt még aznap. Nem is értem hogyan…biztos a kutya volt a tettes…

Azért szerettem volna megosztani ezt a receptet, mert nem vagyok nagy híve az ilyen lisztekből készült süteményeknek, próbáltam én is, és finom volt, de mégis volt némi mellékíze és ezért inkább a tönkölylisztet szeretem használni erre a célra. Viszont ennek szuper jó íze volt, tömtük magunkba etette magát konkrétan.

Ami még mellette szól, hogy könnyen elkészíthető, összegyúr, kicsit pihen, kiszaggat, kisüt, megesz.

Azt nem mondom, hogy ha egy ültő helyetekben letoljátok az összeset, akkor is kalóriaszegénynek minősül, de ha legyalogoltok minden nap 5-10 kilométert a szabadban előtte vagy utána, ahogy nekünk sikerült, akkor nem vétkeztetek nagyot. És még másnap reggel is finom volt a maradék egy pohár tejjel.

DSC_0297Hozzávalók:

50 dkg szénhidrátcsökkentett liszt (Dia-Wellness)

2 dkg élesztő

25 dkg vaj

15 dkg sajt a tésztába

1 dl tejföl

2 tojás sárgája

1 kiskanál só

fél dl tej

A kenéshez 1 db tojás vagy a megmaradt fehérjék

A tetejére: 5-10 dkg reszelt sajt

Az élesztőt kevés langyos tejben elmorzsoljuk. Cukrot nem ír a recept a tejbe, de azt gondolom, hogy egy fél mokkáskanál nádcukor nem árt meg senkinek, az élesztőnek pedig jót tesz. Úgyhogy ezt Rátok bízom.

A lisztbe belemorzsoljuk a felkockázott vajat, sajtot, hozzáadjuk a tojások sárgáját, csipet sót, majd a végén az élesztős tejet, összegyúrjuk és kb. 2 órán át pihentetjük.

Végül kinyújtjuk kb. kisujjnyi vastagságúra, lekenjük a tojással, megszórjuk reszelt sajttal és 180 fokon arany barnára sütjük.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!