Pálmafa Project

Birsalmás körtés pite

Éljen a birsalma szezon! Régen eszembe sem jutott volna birsalmából bármit készíteni, de aztán az elmúlt években rászoktam. Sütve a legjobb, csak bedobni a tepsire és megvárni, míg megpuhul, ráadásul megédesíti saját magát, hiszen karamellizálódik, és ezt a főzéssel nem lehet elérni. Az ilyen sütikben viszont pont a savanykás íze adja meg azt a pluszt, amitől imádnivaló lesz, az amúgy sajnos nem túl népszerű gyümölcs.Gyümölcsös pitére vágytam és receptek után kutatva találtam egyet, ami megfogott és már gondolatban szeltem is a langyos, szaftos pitét. Az egyetlen bibi, hogy dió nem volt otthon csak mák, dehát, annyi baj legyen! Bár előbbit jobban szeretem, de a mák és a birs is nagyon jó páros, sőt én még körtét is adtam hozzá.

Egyébként bármilyen gyümölcsből elkészíthető, almából is, sőt a másik nagy kedvencemet, sütőtököt is simán beletennék, az például az édessége miatt nagyon jól passzolna a savanyú birshez.

Egy pohár teával vagy kávéval tökéletes délutáni csemege, de ahogy ismertek, én reggelire is imádom falatozni az ilyen pitéket, amikor még egy pár kanál joghurtot is pöttyintek rá.

A férfinél csak komoly befenyítések árán sikerült elérnem, hogy a pite megérje a másnap reggelt legalább, míg befotózom… Süssetek egyből kettőt!

Hozzávalók a tésztához:

250 gr tönkölyliszt ( fele fehér tönköly, fele teljes kiőrlésű)

2 evőkanál eritrit

1 tojás

125 gr vaj

3 evőkanál hideg víz

csipet só

Töltelékhez:

1 kg birsalma és körte vegyesen

3 deci víz

3 evőkanál eritrit

Alsó réteghez:

fél kg főtt birsalma és nyers körte vegyesen

5 dkg dió

4 evőkanál zabpehely

Felső réteghez:

200 gr főtt birsalma és nyers körte

10 dkg darált mák vagy dió

3 evőkanál olívaolaj

3 tojás

18 dkg eritrit

1 citrom reszelt héja

kis marék aszalt áfonya

1 mokkáskanál szódabikarbóna

Elkészítése:

Először összeállítottam a tésztát. A lisztben elmorzsoltam a hideg, felkockázott vajat, majd hozzáadtam a tojást, cukrot, csipet sót, hideg vizet és összegyúrtam, majd, amíg a töltelék elkészült, hűtőbe tettem.

A birsalmákat meghámoztam, vékony cikkekre vágtam, egy edénybe tettem és az eritrittel, vízzel együtt puhára főztem kb. 10-15 perc alatt. A körtéket nem főztem, csak felszeleteltem és a megfőtt, leszűrt birsalmához kevertem.

Elővettem a tésztát és egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformát, amit egy sütőpapíron körberajzoltam és még rászámoltam kb. 4 centit és azt ollóval kivágtam, majd ezen nyújtottam ki a tésztát és a papírral együtt a formába tettem. Kicsit körben a szélén, oldalán lenyomkodtam. Előmelegítettem a sütőt 200 fokra, majd egy másik darab sütőpapírt tettem a tésztára, amire szárazbabot öntöttem (rizs is jó, vagy egy kisebb sütőforma), hogy az elősütésnél ne púposodjon fel a tészta. Betoltam a sütőbe 20 percre.

Míg a tészta sült ketté osztottam a gyümölcsöket. Lett egy kb. 500 grammos adag az alsó réteghez és egy 200 grammos a felsőhöz.

A 200 gr birs-körte keveréket botmixerrel pürésítettem. A mákban elkevertem a szódabikarbónát, áfonyát, citrom reszelt héját. A tojások sárgáját habosra kevertem az eritrittel, olívaolajjal, majd hozzákevertem a gyümölcspürét is, végül a tojások felvert habját is beleforgattam.

Kivettem az elősütött tésztát, levettem róla a nehezéket, megszórtam a zabpehellyel és némi aprított dióval, majd rásimítottam az 500 gramm birs-körte keveréket.

Ennek a tetejére öntöttem a mákos masszát, majd visszatoltam a 180 fokra állított sütőbe kb. még 30 percre, de itt már 20 perc után ránéztem, nehogy megégjen a teteje. Akkor jó, ha már nem folyós a közepe, és a teteje is megszilárdult.

Mi langyosan ettük, de érdemes megvárni, míg teljesen kihűl.

Forrás: http://foodformyhealth.com/quince-pie-vegan-non-vegan-recipe/

Tönkölylisztes meggyes pite

Klasszikus meggyes pite reform üzemmódban, de igazából észre sem venni a különbséget, hiszen a meggyé a főszerep és a tészta is puha és omlós.Mellesleg 5 éves lett a blog és erre az alkalomra mindig valami epres nyalánkságot szoktam készítettem az elmúlt években. Idén csak nekem tűnik úgy, mintha ránk szakadt volna az egész nyári gyümölcs termés egyszerre? Az eper is valahogy hamarabb beérett és az utóbbi napokban nem igazán kaptam szépet, a legtöbb túlérett volt és már roskadozik a piac a fekete cseresznyétől és meggytől. Biztos az időjárásnak köszönhető ez vagy én vagyok kissé más dimenzióban, hogy ezekre rácsodálkozom…

Szóval a túlérett eper helyett savanykásan édes meggyre vágytam és csakis kizárólag meggyes pite alakjában vizualizáltam azt. Nem bírtam kiverni a fejemből, pedig hét közben nehéz rávenni, hogy ilyesmit süssek, hogy kimagozzak 2 kg meggyet, arra meg pláne. Célozgattam rá A férfinak, de hirtelen dolga akadt… A pite 3 napig készült, de ez ne riasszon el benneteket, mert ez az én lustaságom miatt volt így, valójában a magozáson kívül kb. fél óra meló van vele. Szóval első este kimagoztam a meggyet. Csak úgy komótosan a szoba közepén a szőnyegen ülve. Hol máshol? Egy rakás nylon zacskóval vettem körbe magam, de így is úgy néztem ki a végére, mint egy horrorfilm mellékszereplője. A második napon megpihentem és néztem a hűtőben a meggyet és elképzeltem, hogy megsüti magát pitének. Sajnos ez nem történt meg, így a harmadik napon feltámadtam és legyártottam a pitét, akkora lendülettel, hogy még egy klassz lecsót is összedobtam közben fél kézzel. Természetesen utóbbiból nem tettem a pitébe.

A 4. nap reggelén pedig meggyes pitét falatoztam, gondosan körbevágtam a szélét ujjnyi vastagon, hiszen akkor is ez a legjobb része a sütinek és csuda bódog voltam vele.

Hozzávalók 25 x 30 cm-es tepsihez:

Tésztához:

40 dkg tönkölyliszt (nálam vegyesen fehér tönköly és teljes kiőrlésű)

24 dkg vaj

4 evőkanál kefir vagy tejföl

2 evőkanál darált dió

2 tojás sárgája

2 teáskanál sütőpor

2 evőkanál eritrit

csipet só

Töltelékhez:

70 dkg magozott meggy (kb. 2 kg maggal együtt)

8 dkg darált dió

4 evőkanál eritrit

2 teáskanál fahéj

2 evőkanál rizsliszt

Tetejére: 

2 tojásfehérje

Elkészítése:

A lisztben elkevertem a sütőport és elmorzsoltam benne a vajat. Hozzáadtam az összes többi hozzávalót is és összegyúrtam a tésztát. Könnyen nyújtható, puha, ruganyos tésztát kell kapni. Ha túl ragacsos lenne, akkor pici lisztet adjatok még hozzá. A tésztát a hűtőbe tettem, míg a töltelék elkészült.

A meggyet már előző nap kimagoztam, most pedig egy lábosban felöntöttem annyi vízzel, ami félig ellepte, megszórtam a cukorral és a fahéjjal, majd pár percig hagytam főni. Egy merőkanál főzőlében simára kevertem a rizslisztet és visszaöntöttem a meggyhez. Megvártam, míg besűrűsödik és elzártam a gázt alatt. Picit félre tettem hűlni, míg kinyújtottam a tésztát.

A sütőt előmelegítettem 175 fokra. Lisztezett deszkán félbevágtam a tésztát, majd kinyújtottam az egyik felét és a tepsibe fektettem. Megszurkáltam villával, majd megszórtam a dióval. Ráöntöttem a meggyes tölteléket és egyenletesen eloszlattam. Ezután kinyújtottam a tészta másik felét és a meggy tetejére fektettem. Ezt is megszurkáltam villával, majd lekentem a maradék tojásfehérjével. 35 perc alatt megsütöttem, de ez sütőfüggő, kb. 30 percnél érdemes ránézni.

Ha kihűlt, szépen szeletelhető.

Birsalmás sajtos quiche

Birsalmát enni jó! Rákattantam az utóbbi pár hétben és csak sütőben sütve készítettem, legutóbb egy francia pitét varázsolt el ez a fanyar őszi gyümölcs.

Nem mondhatnám, hogy gyakran készítek ilyesmit, pláne, mert kicsit sem zsírszegény eme pite, de néha annyira jól tud esni ebédre vagy reggelire valami hasonló. Kell a lelkemnek és pont. Birsalmát legtöbbször birsalmasajt vagy kompót formájában eszünk talán, viszont higgyétek el, hogy sütve a legfinomabb. Pár hete egy kellemes baráti vacsorán került elő a sütőből, egészben, csak úgy natúr, cukor nélkül megsütve pár db birs. A nyersen amúgy ehetetlen, beton kemény és brutál fanyar gyümölcsből lett egy krémesre, édesre, enyhén megkaramellizálódott csoda és egészen addig főzést terveztünk, de ahogy az asztalra kerülő jóféle sajtot és paraszt sonkát elkezdtük falatozni a puha birssel, máris meggondoltuk magunkat, mert rájöttünk, hogy ennél jobb fogást aznap este ki sem tudtunk volna találni. Mesés, próbáljátok ki és ehhez semmilyen konyhaművészet nem szükséges!

No, de vissza a quiche-hez (ejtsd: kis), ami egy francia sós pite tulajdonképpen, semmi ördöngösség nincs benne, sima vajas pitetészta az alap, amibe általában egy tojásos tejszínes keverék kerül, és szinte bármilyen sajtot, zöldséget, hagymát és gyümölcsöt fel lehet használni hozzá ízlés szerint. Sőt, vannak sonkás és halas piték is.Minél karakteresebb ízű sajtot tesztek bele, annál finomabb, így van legjobban harmóniában a birsalmával. A tejszínnel lehet csalni és kicsit könnyedebbé tenni a tölteléket, én is egy részét sűrű joghurttal váltottam ki, de akár 1 az 1-ben is megtehetitek ezt. Persze lehetne növényi tejszínt is használni, de mivel elég sok kell ehhez, szerintem azok elvinnék az ízét más irányba, mert a rizstejszín túl édeskés a kókusztejszín meg túl kókuszos.

Akkor a legfinomabb, amikor még langyos! Ám véletlenül úgy alakult, hogy az én pitémből egy szelet átutazta a fél országot és két nap múlva hidegen került valaki tányérjára azonosítatlan idegen tárgyként. Ha ezt tudom, sosem adom ki a kezeim közül, és nem azért, mert irigy vagyok, hanem, mert ez a pite a sütőből frissen kivéve éli fénykorát és nem biztos, hogy a legjobb véleményt a két napos ráncos hideg ételről kapja az ember lánya… de mivel a “nemtudommiezdefinom” komment érkezett vissza hozzám, megnyugodtam. De inkább melegítsétek fel a sütőben azért másnap picit! Ha marad belőle…Hozzávalók egy 25 centis piteformához:

Tésztához:

250 dkg liszt (nálam fele-fele fehér és teljes kiőrlésű tönköly)

190 gr hideg vaj

1 ek eritrol

kb. 1 deci hideg víz

Töltelékhez:

2 db birsalma

fél póréhagyma

10 dkg kéksajt v márványsajt

2 deci főzőtejszín

2 deci natúr görög joghurt

4 db tojás

reszelt szerecsendió

só, bors

A lisztben elkevertem a cukrot, sót, és belemorzsoltam a felkockázott hideg vajat, míg vizes homok állagú lett, majd hozzáöntöttem a vizet, összegyúrtam, és fél órára hűtőbe tettem, majd kinyújtottam és belehelyeztem a piteformába, amit előtte kivajaztam. A kilógó széleket levágtam. Tettem bele egy darab sütőpapírt, amire rizst öntöttem, – száraz bab is jó -és elősütöttem 200 fokon kb. 15 percig a tésztát, amíg a szélen már látszott, hogy kiszáradt. Ezt hívják vakon sütésnek. Mellé tettem a birsalmákat is sülni, hogy kicsit megpuhuljanak, mielőtt a pitébe belekerülnek. Előtte nap is megsüthetitek őket.

A vékonyra felkarikázott hagymát egy serpenyőben kevés kókuszolajon megpároltam.

Míg a tészta sült, összekevertem a töltelék hozzávalóit egy tálban, belemorzsoltam a sajtot is, fűszereztem. Kivettem az elősütött tésztát és beleöntöttem először a hagymát, majd a tejszínes keveréket, végül a kisebb darabokra vágott birsalmát is beleszórtam. Visszatoltam a sütőbe 180 fokra, kb. 25 percre, akkor jó, mikor már nem folyós a töltelék, egy kést beleszúrva ez könnyen ellenőrizhető. Langyosan az igazi!

 

 

Az 5 legjobb nyári pite

Gyümölcsdömping kellős közepén vagyunk, én főleg egyenesen a fáról, bokorról szeretem enni a sok színes, zamatos példányt, de persze van az a mennyiség, ami már pitéért kiállt és a legnagyobb melegben is a sütő mellé “kényszerít”. Elhoztam nektek az elmúlt pár év terméséből a kedvenceimet, vannak köztük hagyományos piték és vannak kicsit rendhagyóak is, sőt 1 kakukktojás sós-édes pite is, gyümölcs nélkül, hogy a kaporrajongóknak is kedvezzek, ami szintén ilyenkor a legfinomabb.

Egy hűs konyhában álljatok neki a pite projektnek, feltéve, ha ilyen létezik…vagy éjjel, vagy kora reggel, vagy bármikor, ha kemények vagytok és nem csak az edzőteremben szerettek izzadni!

Klikkeljetek a képekre a receptekért!

Őszibarackos pite

Morzsás almás pite

Szederpite

Kapros juhtúrós pite

Fitt almás zabos pite

Epres spárgás tönkölypite

Ha valami különlegesre és szokatlanul finomra vágytok, akkor ezt mindenképp készítsétek el. Kevesen hiszik el, de az eper és a spárga jó páros!

Amúgy a spárga nem az a zöldség ami nélkül nem tudnék élni, szerintem egy kicsit túl van értékelve. Persze nem akarom megsérteni a zöldségek királynőjének nevezett májusi sztárunkat, mert van számos jó tulajdonsága, például, hogy se íze se bűze  a semlegesebb íze miatt jól passzol más karakteresebb zöldségekkel ééés az édes eperrel, kalóriatartalma szinte nulla, tojásos ételekhez is nagyon jó kiegészítő, krémleves formájában is élvezhető. Ebben a sós tortában vagy pitében, ahogy tetszik, pedig szépen is mutat.

Nekem ez egy tökéletes hétvégi reggeli volt még langyosan, a tésztát már előző nap összeállítottam, belenyomkodtam a formába, így  másnap reggel csak sütni kellett és a tölteléket összekeverni, szóval kb. fél óra elteltével az asztalon gőzölgött. Amúgy legközelebb a tetejére még morzsolnék fetát vagy kecskesajtot, de ez most csak a mellé kerülő ruccola salátát díszítette.

Hozzávalók 24 cm átmérőjű sütőformához:

1 csomag spárga

20 dkg eper

Tésztához:

15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

5 dkg őrölt lenmag v dió, mandula

15 dkg vaj(nálam fele vaj- fele kókuszolaj)

1 mokkáskanál szárított bazsalikom(elhagyható)

só bors

Töltelék:

120 ml kefir v tejszín

2 tojás

citrom reszelt héja

só, bors

 A tészta hozzávalóit összegyúrtam. Attól függően, hogy milyen lisztet használtok, lehet, hogy több vagy kevesebb vaj is elegendő, hogy nyújthatóvá összeálljon, ezért inkább apránként adagoljátok azt hozzá. Ezután betettem a hűtőbe kb. 10 percre tésztát.

Előmelegítettem a sütőt 180 fokra. Kivajaztam egy sütőforma alját és széleit. A töltelék hozzávalóit összekevertem egy habverővel. A spárga végeit ott ahol el akart pattanni letörtem, majd forrásba lévő vízbe tettem őket kb. 5 percre. Elég előfőzni, mert a sütőben még puhulni fog. Leszűrtem, leöblítettem hideg vízzel. Az epreket hosszában félbe vagy 3 részre szeltem, attól függően mekkorák a szemek.

A tésztát kivettem a hűtőből, és itt nyújtani kéne, ha így csináljátok akkor két műanyag fóliadarab között a legcélszerűbb, de nekem egyszerűbb ilyenkor formálni egy hengert belőle, majd vékony szeletekre vágni és beletapasztani egyenletesen a forma aljába és kb. 1 cm magasságban az oldalára. Betoltam a sütőbe 10 percre a tésztát, majd kivettem és beleöntöttem a tojásos keveréket, majd körben belehelyeztem a spárgákat, miután méretre vágtam a végeit nagyjából, hogy szépen kör alakban le tudjam őket rakni. A spárgák közé pedig az eperszemek kerültek. Visszatoltam a sütőbe kb. 20 percre, akkor jó, ha a tojásos keverék már nem folyós benne és tészta széle is szépen megsült. Szerintem langyosan a legfinomabb friss salátával, fetával, vagy kecskesajttal megszórva.

Még több spárgás receptet ITT TALÁLTOK!

Forrás: http://chocolateandzucchini.com/recipes/vegetables-grains/asparagus-and-strawberry-tart-recipe/

Kapros juhtúrós pite

Ahhoz képest, hogy régen ki nem álltam a kaprot… Mostanra egészen megbarátkoztam vele, a kapros túrós pite pedig már régóta tervben volt.

dscf0141Gondoltam, ha már túrós, akkor legyen egyből juhtúrós, amivel a kapor még jobban harmonizál. Nem bántam meg, klassz lett, és bár ez egy édesség vagy mi, de csak enyhén, inkább édeskésnek nevezném. Nagyon jó alapokon áll, egy kelt tönkölylisztes ágyba kerül a krémes töltelék, az illata pedig mesés mikor sül.

Az éppen nálam dolgozó festőn teszteltem, és asszem az jó jel, hogy rögtön két szeletet tüntetett el belőle… Langyosan és hidegen is finom, de nem desszertnek, hanem  inkább egy kiadósabb leves után tudom elképzelni, de reggelinek is jó megoldás.

dscf0142

Hozzávalók 25 cm-es piteformához:

Tésztához:

25 dkg liszt (nálam fele-fele fehér tönköly és teljes kiőrlésű tönköly)

1,5 deci tej

1 dkg élesztő

3 evőkanál nádcukor

1 tojássárgája

5 dkg mangalicazsír v vaj

Töltelékhez:

25 dkg juhtúró (tehéntúró is jó)

175 ml kefír (helyette tejföl v natúr joghurt)

1 kis csokor kapor

2 tojás sárgája

1 tojásfehérje

2 evőkanál őrölt lenmag (helyette zabkorpa v búzadara)

4 evőkanál nyírfacukor

Az élesztőt belemorzsoltam a langyos, kézmeleg tejbe 1 kanál cukorral, mikor felfutott, beleöntöttem a liszt közepébe és a többi hozzávalóval együtt összegyúrtam, dagasztottam, majd 1 órán át a duplájára kelesztettem konyharuhával letakarva meleg helyen.

A töltelék hozzávalóit összekevertem a tojásfehérjék kivételével, és míg a tészta megkelt a hűtőben pihentek.

A sütőt előmelegítettem 180 fokra, a tésztát kinyújtottam 2-3 centivel szélesebbre, mint a forma átmérője, hogy széle is legyen. Belesimítottam a formába, a tojásfehérjéket kemény habbá vertem, beleforgattam a kapros masszába, majd a tésztára öntöttem és egyenletesen eloszlattam rajta. Kb. 25 perc alatt megsült, mikor már nem rezeg a töltelék benne, akkor jó.

Kivettem és még langyosan felszeleteltem, mert nem bírtam kivárni, míg kihűl, de másnap hidegen is finom.

Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/konnyu-kapros-turos-pite

 

 

 

 

Gyümölcsös galette

Ha ezzel indul a reggel, akkor az csak jó lehet! Rusztikus francia pite a galette tulajdonképpen, és már régóta tervben volt, hogy kipróbálom.

DSCF9630

A tésztája hasonló, mint az itthon megszokott pitéké, az összeállítása más, egyszerűbb, hiszen csak egy lapot kell kinyújtani, igaz, azt jó lenne szabályos kör alakúra, amiben én “remekelek”, most is sikerült hanyag eleganciával egy Ausztrália térképet összehoznom… Sebaj, rusztikusság a jelszó, mehetnek rá a gyümölcsök, ami ápol és eltakar. Bármilyen, ami éppen otthon van, és esetleg már kicsit fonnyadtabb, az tökéletes bele, be a sütőbe mondjuk este, ahogy én csináltam és reggel tádáááám az egyik legklasszabb péksüti vár az asztalon. A gyümölcsöket sütés előtt megszórják általában cukorral, én ezt kihagytam, teljesen felesleges, a meggy brutál édes volt amúgy is, a ribizli savanykás íze pedig jól kompenzálta ezt. Sőt a tésztájába is alig szórtam egy kanálnyit, de lehet legközelebb oda sem fogok.

Amitől tartottam, hogy elázik majd a tészta sütésnél, de nem, nagyon pici kifolyt az egyik oldalán a lé, de abból meg egy zselészerű réteg képződött az alján, ami külön finom volt. Ebből 4 kis szelet lesz, vagy két nagyobb, ha reggeliről beszélünk, de nyugodtan duplázzátok meg a hozzávalókat és akkor kész a családi adag! Bevallom és morzsoltam rá enyhén sós kecskesajtot mikor ettem, annyira jóóóó…. A következő egy sós verzió lesz asszem, ami elkészítek, mondjuk paradicsommal…

Hozzávalók 15 cm átmérőjű pitéhez:

1,5 deci liszt (nálam fele fehér tönköly és teljes kiőrlésű tönköly)

25 ml hideg víz

5 dkg vaj

fél mokkáskanál fahéj

1 csapott evőkanál nyírfacukor

csipet só

Töltelék:

25 dkg gyümölcs (nálam fele-fele meggy és ribizli)

Tetejét lekenni: 1 tojás sárgája

A tészta hozzávalóit összegyúrtam és betettem a hűtőbe. Minimum fél óra kell neki, aztán a pulton egy 10 perc, míg gyújtható lesz.

Ezalatt kimagoztam a meggyet, leszedtem a ribizlit a szárakról, megmostam lecsöpögtettem.

A sütőt előmelegítettem 180 fokra, egy sütőpapíron kinyújtottam kb. kör alakúra a tésztát, ráhalmoztam a gyümölcsöt, kb. 2 centit üresen hagytam körben a szélén, majd ezt a részt óvatosan felhajtottam, finoman lenyomtam, hogy ne jöjjön szét, megkentem egy tojás sárgájával a tésztát és betoltam a sütőbe. Kb. 35 perc kell neki, de ez sütőfüggő, oda kell rá figyelni, ha szép barna a teteje akkor elkészült. Kihűtve szeletelhető.

 

Őszibarackos pite

Barack kifulladásig, ahogy ígértem, de ennél nagyobb problémánk sose legyen!

DSCF7968Brutál adagot sütöttem, és másnapra alig maradt csak pár szelet belőle. Na jó, elosztogattam. Tökéletes volt egy olyan napra, amikor rég nem látott barátnőket, családtagokat látogattam és mindenhova vittem magammal egy kisebb tálcányit. Örültek neki, mosolyogtak, megették. Mertek volna mást tenni…

A pitéket nem lehet nem szeretni, és nem annyira macerás, ahogy első ránézésre tűnik. Higgyétek el én is toldoztam, foltoztam a tetejét, alját, nem szégyen az, de a végeredménnyel egészen meg voltam elégedve. Puha, szaftos, cukor alig van benne, a töltelékbe nem is tettem, annyira édes volt a barack.

Használjátok ki a barackszezont, egyetek belőle annyit, amennyit nem szégyelltek!

DSCF7983

Hozzávalók egy nagy gáztepsihez:

1,5 kg puha érett őszibarack v nektarin magozva, szeletelve

30 dkg fehér tönkölyliszt

30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

30 dkg kókuszzsír (vaj is jó)

2 db tojás

10 dkg nyírfacukor

1 deci tej (liszttől függően lehet kevesebb is)

1 mokkáskanál fahéj

1 db tojás a tetejét lekenni

A barackokat kimagoztam, felkockáztam, és botmixerrel nagyjából pürésítettem, nem kell teljesen simának lennie, inkább jobb, ha darabos. Belekevertem a fahéjat is.

A lisztekben elmorzsoltam a puha kókuszzsírt, hozzáütöttem a tojást, beleszórtam a cukrot és hozzáöntöttem a tejet apránként, majd az egészet összegyúrtam.

A sütőt előmelegítettem 180 fokra.

Megfeleztem a tésztát. Az egyik felét lisztezett deszkán kinyújtottam, felcsavartam a sodrófára és belesimítottam a kivajazott tepsibe. Nem lett pont méret, itt ott lelógott, de kézzel simán el lehet nyomkodni.

Ráöntöttem a barackpépet, egyenletesen elkentem rajta. Kinyújtottam a tészta másik felét , kb. centis csíkokra vágtam és keresztben rátettem a barackos töltelék tetejére. A felvert tojással bekentem a tésztacsíkokat.

Kb. 25-30 perc alatt megsült, akkor jó, ha szép barna a teteje.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!