Lehet korábban már említettem, hogy az utóbbi időben lényegesen kevesebb krumplit fogyasztok. Különösebb oka nincs, mert szeretem, főleg püré és tepsiben sült formában, de el vagyok nélküle is. Ha megjelenik a piacon az új krumpli azért én is megkívánom, mivel van kedvenc receptemen burgonyából is.Ha csak magamnak készítem akkor hús nem kerül mellé. Egyszerűen nem érzem utána annyira nehéznek a gyomrom, ha salátával vagy könnyű joghurtos kapros öntettel eszem, esetleg tejföllel sajttal.
A fogyókúrázoknak sem kell lemondani róla szerintem, mert el lehet készíteni olaj nélkül, héjában főtt állapotában ebédre tökéletes, ráadásul így a vitamin tartalmát is megőrzi, ugyanis C-ből elég sokat tartalmaz. Keményítő tartalma jó hatással van az emésztésre, nem véletlenül “tuszkolták” mindig belém kis koromban ha gyomorrontást kaptam. Hű, de nem csíptem úgy…Natúr főtt krumpli szerintem azóta se került a tányéromra.
A krumpli nyersen sebek gyógyítására, rovarcsípésre alkalmazható, ha ketté vágjuk és bekenjük vele a bőrfelületet. Hmm, szúnyogcsípésre is jó vajon? A vérszívók lájkolnak ugyanis… Lehet egy fél krumplival a kezembe fekszem le ma aludni.
Nyers krumplilevet még én sem ittam, de állítólag kéne, mert remek méregtelenítő és képes kimosni a szervezetben lerakódott nehéz fémeket, ami a városi levegőnek köszönhetően képes felhalmozódni, így évente kúraszerűen célszerű beiktatni krumplilé ivászatot.Kiváló májtisztító, ha valaki túl sokat bulizott volna esetleg… illetve olvastam egy furcsaságot, hogy lázcsillapításra úgy használható gyerekeknél, ha a krumplit ketté vágjuk és a talpukra erősítjük, állítólag ettől lemegy a láz a gyerek meg elalszik. Ezt úgy elképzeltem…valaki mesélje el, ha már csinált ilyet, főleg az a rész érdekelne, hogyan kötözi a krumplit a tappancsokra…
Szóval ha már krumpli vagy burgonya akkor tavasszal illetve nyáron nálam főleg a parázs burgonya játszik. Nem csak, hogy nem kell meghámozni, mint ahogy a többi új társát sem, de ezt még szeletelni sem, mert egészen apró a kis drága. Pürét ezekből kár csinálni, viszont sütve isteni. Én a legjobban úgy szeretem ha előtte megfőzöm sós vízben, nagyon hamar megvan, addig előmelegítem a sütőt 200 fokra. Mikor puha, de még nem szétfőtt a krumpli akkor leszűröm és belezuttyintom a tepsibe. Locsolok rá olívaolajat, sót borsot és kb. 30 perc alatt kívül ropogós lesz belül pedig krémes lesz.
Hétvégén habzsi dőzsi volt, kétféle krumplit is sütöttem, pompás fokhagymás-mustáros pácban érlelt grillezett tarja és csirkemell társult hozzá és sok saláta persze.
Rozmaringos új krumpli fetasajtos zellerszár salátával
Ez még évekkel ezelőtt lett a kedvencem, egy kedvezs barátném avatott be ebbe a “titokba”, és azóta legtöbbször én csak együtt a kettőt eszem hús nélkül annyira finom. Rozmaring bokor adott volt, hisz a kertben vígan el van télen nyáron, baktérium és vírusölő hatása van valamint görcsoldóként is beválik.
Krumplihoz 6 főre:
1,5 kg parázs burgonya
4 darab rozmaringág
só, bors
olívaolaj
A krumplit megfőzzük majd tepsiben olívaolajjal meglocsoljuk, sózzuk, borsozzuk, és 2 db egész rozmaringágat ráteszünk a tetejére. 200 fokos sütőbe toljuk kb. 35 percre. A másik két ágról leszedtem a leveleket és felaprítottam, de azt a sütés utolsó 10 percében szórtam csak rá, hogy ne égjen meg. Akkor van kész ha kívül szép aranybarna és ropogós.
Fetasajtos szárzellersaláta:
A szárzellert nem sokan használják szerintem, megmondom őszintén én is talán csak ehhez a salátához, de már rábukkantam pár érdekes receptre még amit szeretnék kipróbálni majd. Nincs annyira erőteljes íze, mint a gumós társának, viszont sokkal zsengébb és ropogósabb. Magas az A és B vitamin tartalma, de van benne C is, méregtelenítő hatású, kalóriatartalma alacsony. Ebből hazait ne nagyon keressen senki, éppen ezért elsősorban a hiperszuperekben kapható.
Mártogatosók mellé ideális zöldség lehet.
Ez a saláta meg úgy jó, ahogy van.
Hozzávalók:
1 csomag szárzeller vagy más néven halványító zeller (inkább a hiper-szuperekben kapható, mint piacon)
2 dl kefir
3 gerezd fokhagyma
só, bors
15 dkg fetasajt (Anikó sajt is jó helyette)
A zellert megmossuk és felkockázzuk a szárakat, a fokhagymát lereszeljük, a fetasajtot kisebb darabokra morzsoljuk, sózzuk, de óvatosan, mert a sajt sós, borsozzuk és ráöntjük a kefírt. Összekeverjük és hűtóben hagyjuk állni fél órát minimum.
Petrezselyem pestós sült krumpli:
Imádom a pestókat, de ezt talán már a cukorborsó résznél említettem. Petrezselyemből is remek készíthető, ráadásul ez olcsó hozzávaló és naná, hogy remek élettani hatásokkal is bír, sok C vitamin van benne ugyanis. Ja, és hagymaszag ellen is beválik, ha elrágcsálunk pár levelet belőle étkezés után.
A krumpli a fenti módon sült, rozmaring nélkül természetesen.
Hozzávalók a pestóhoz:
2 csokor petrezselyem felaprítva
3 gerezd fokhagyma
5 dkg pirított dió
só, bors, olívaolaj
A diót serpenyőben pár perc alatt megpirítjuk, majd majd minden hozzávalót egy turmixgépbe teszünk és felaprítjuk és tálalás előtt nem sokkal keverjük a krumplihoz.
Ezután a hétvége után meg már csak ásványvíz recepteket és edzésterveket fogok megosztani asszem a héten. 🙂
Oldal ajánlása emailben
X