Pálmafa Project

Petrezselyemes medvehagyma pestos spagetti

A pesto az egyik legjobb megoldás, ha olyan zöld ételt szeretnétek enni, amivel a tavaszi méregtelenítéshez is hozzájárultok és nem utolsó sorban még finom is.

DSCF6240Azért került a medvehagyma mellé a petrezselyem, mert azt a legtöbben kipiszkálják minden ételből ugyebár. A fokhagyma illatú és ízű medvehagyma mellett viszont esély nincs petrezselyem ízt is érzékelni még. Mindkettő kiváló vértisztító, a petrezselyem C-vitamintartalma pedig kiemelkedően magas, 100 mg-ban háromszor több található, mint a narancsban.

Volt otthon némi aszalt paradicsom, így azt is szeltem a kencébe, de ez elhagyható vagy helyette kockázhattok frisset a tésztára.

Nincs pesto mag nélkül, az én kedvencem a tökmag és a dió. Most az előbbit választottam, ha már tökmagolajos verziót kreáltam amúgy is.

Itt a tavasz, kirándulásra fel, irány a medvehagyma illatú erdő!

DSCF6250Hozzávalók 1 kis üveghez:

1 csokor medvehagyma

1 csokor petrezselyem

pár evőkanál tökmag

5 dkg aszalt paradicsom (elhagyható)

fél deci tökmagolaj

1 deci extra szűz olívaolaj

só, frissen őrölt bors

fél zacskó durum spagetti

Tetejére: 5 dkg parmezán vagy füstölt sajt

A tésztát a szokásos módon kifőztem. A tökmagot egy száraz serpenyőben megpirítottam. A medvehagymát és a petrezselymet felaprítottam és egy mély edénybe tettem. Hozzáöntöttem az olajakat, sóztam, borsoztam és krémesre turmixoltam.

Az aszalt paradicsomot kis darabokra vágtam. A pirított tökmagot egy mozsárban apró darabokra törtem és belekevertem őket a pestoba.

Mehet tésztára, pirítósra, hűtőben 1 hétig biztos eláll, a lényeg, hogy a teteje sose legyen száraz, pici olívaolaj álljon rajta.

Diós szezámmagos medvehagyma pesto

Ezt nem lehet megunni, soha soha nem lehet megunni…. Emlékeztek még erre? Így vagyok én is a medvehagymával, bár szerintem valakinek már a fülén jön ki és sikítófrászt kap ha ezt a szót meglátja egy recept címében, hiszen a csapból is ez folyik már hetek óta. Fog ez még hiányozni nekünk, hiszen oly rövid a szezonja.

Úgyhogy itt a fő kedvencem a pesto. Tisztában vagyok vele, hogy én vagyok kb. a 100. aki a medvehagymás pestot megosztja, de ez nem igazán szegi kedvemet. Pirítósra, spagettire, sajttal vagy anélkül, szendvicsbe vaj helyett, bárhová kenhetjük szinte. A hajunkra azért ne, bár az olívaolaj annak biztos jót tenne, de a tömény hagymaillat ami belőle árad, az pusztító fegyverként is funkcionálhatna. Nem randi kompatibilis ha finoman akarok fogalmazni… Általában dióval készítem, de mivel volt itthon fekete szezámmag, így gondoltam elrontani nem fogja, ha még több ropogós alkotóelem kerül bele.

DSCF3019

Hozzávalók:

1 csokor medvehagyma

1 duci gerezd fokhagyma

1 marék dió

pár kanál fekete szezámmag (barna is jó)

olívaolaj

só, bors

A medvehagymát apróra vágtam és a botmixer táljába tettem, sóztam, borsoztam, belereszeltem a fokhagymát, rácsorgattam tetemes mennyiségű olívaolajat. Pontos mennyiséget nem tudok írni, adagoljuk fokozatosan, az a lényeg, hogy a pesto tetején megálljon kissé az olaj, különben száraz lesz és hamar tönkremegy. Így viszont hűtőben sokáig eláll.

A diót és a szezámmagot egy száraz serpenyőben pár perc alatt illatosra pirítottam és mozsárba tettem. Durva darabosra törtem majd a pestohoz kevertem.

Egy része spagetti tetején végezte, másik része polentával összekeverve és reszelt sajttal megszórva próbáljátok ki, isteni!

DSCF3020

Krumpli és én

Lehet korábban már említettem, hogy az utóbbi időben lényegesen kevesebb krumplit fogyasztok. Különösebb oka nincs, mert szeretem, főleg püré és tepsiben sült formában, de el vagyok nélküle is. Ha megjelenik a piacon az új krumpli azért én is megkívánom, mivel van kedvenc receptemen burgonyából is.Ha csak magamnak készítem akkor hús nem kerül mellé. Egyszerűen nem érzem utána annyira nehéznek a gyomrom, ha salátával vagy  könnyű joghurtos kapros öntettel eszem, esetleg tejföllel sajttal.
A fogyókúrázoknak sem kell lemondani róla szerintem, mert el lehet készíteni olaj nélkül, héjában főtt állapotában ebédre tökéletes, ráadásul így a vitamin tartalmát is megőrzi, ugyanis C-ből elég sokat tartalmaz. Keményítő tartalma jó hatással van az emésztésre, nem véletlenül “tuszkolták” mindig belém kis koromban ha gyomorrontást kaptam. Hű, de nem csíptem úgy…Natúr főtt krumpli szerintem azóta se került a tányéromra.
A krumpli nyersen sebek gyógyítására, rovarcsípésre alkalmazható, ha ketté vágjuk és bekenjük vele a bőrfelületet. Hmm, szúnyogcsípésre is jó vajon? A vérszívók lájkolnak ugyanis… Lehet egy fél krumplival a kezembe fekszem le ma aludni.
Nyers krumplilevet még én sem ittam, de állítólag kéne, mert remek méregtelenítő és képes kimosni a szervezetben lerakódott nehéz fémeket, ami a városi levegőnek köszönhetően képes felhalmozódni, így évente kúraszerűen célszerű beiktatni krumplilé ivászatot.Kiváló májtisztító, ha valaki túl sokat bulizott volna esetleg… illetve olvastam egy furcsaságot, hogy lázcsillapításra úgy használható gyerekeknél, ha a krumplit ketté vágjuk és a talpukra erősítjük, állítólag ettől lemegy a láz a gyerek meg elalszik. Ezt úgy elképzeltem…valaki mesélje el, ha már csinált ilyet, főleg az a rész érdekelne, hogyan kötözi a krumplit a tappancsokra…
Szóval ha már krumpli vagy burgonya akkor tavasszal illetve nyáron nálam főleg a parázs burgonya játszik. Nem csak, hogy nem kell meghámozni,  mint ahogy a többi új társát sem, de ezt még szeletelni sem, mert egészen apró a kis drága. Pürét ezekből kár csinálni, viszont sütve isteni. Én a legjobban úgy szeretem ha előtte megfőzöm sós vízben, nagyon hamar megvan, addig előmelegítem a sütőt 200 fokra. Mikor puha, de még nem szétfőtt a krumpli akkor leszűröm és belezuttyintom a tepsibe. Locsolok rá olívaolajat, sót borsot és kb. 30 perc alatt kívül ropogós lesz belül pedig krémes lesz.
Hétvégén habzsi dőzsi volt, kétféle krumplit is sütöttem, pompás fokhagymás-mustáros pácban érlelt grillezett tarja és csirkemell társult hozzá és sok saláta persze.
Rozmaringos új krumpli fetasajtos zellerszár salátával
Ez még évekkel ezelőtt lett a kedvencem, egy kedvezs barátném avatott be ebbe a “titokba”, és azóta legtöbbször én csak együtt a kettőt eszem hús nélkül annyira finom. Rozmaring bokor adott volt, hisz a kertben vígan el van télen nyáron, baktérium és vírusölő hatása van valamint görcsoldóként is beválik.
Krumplihoz 6 főre:
1,5 kg parázs burgonya
4 darab rozmaringág
só, bors
olívaolaj
A krumplit megfőzzük majd tepsiben olívaolajjal meglocsoljuk, sózzuk, borsozzuk, és 2 db egész rozmaringágat ráteszünk a tetejére. 200 fokos sütőbe toljuk kb. 35 percre. A másik két ágról leszedtem a leveleket és felaprítottam, de azt a sütés utolsó 10 percében szórtam csak rá, hogy ne égjen meg. Akkor van kész ha kívül szép aranybarna és ropogós.
Fetasajtos szárzellersaláta:
A szárzellert nem sokan használják szerintem, megmondom őszintén én is talán csak ehhez a salátához, de már rábukkantam pár érdekes receptre még amit szeretnék kipróbálni majd. Nincs annyira erőteljes íze, mint a gumós társának, viszont sokkal zsengébb és ropogósabb. Magas az A és B vitamin tartalma, de van benne C is, méregtelenítő hatású, kalóriatartalma alacsony.  Ebből hazait ne nagyon keressen senki, éppen ezért elsősorban a hiperszuperekben kapható.
Mártogatosók mellé ideális zöldség lehet.
Ez a saláta meg úgy jó, ahogy van.
Hozzávalók:
1 csomag szárzeller vagy más néven halványító zeller (inkább a hiper-szuperekben kapható, mint piacon)
2 dl kefir
3 gerezd fokhagyma
só, bors
15 dkg fetasajt (Anikó sajt is jó helyette)
A zellert megmossuk és felkockázzuk a szárakat, a fokhagymát lereszeljük, a fetasajtot kisebb darabokra morzsoljuk, sózzuk, de óvatosan, mert a sajt sós, borsozzuk és ráöntjük a kefírt. Összekeverjük és hűtóben hagyjuk állni fél órát minimum.
 
 
Petrezselyem pestós sült krumpli:
Imádom a pestókat, de ezt talán már a cukorborsó résznél említettem. Petrezselyemből is remek készíthető, ráadásul ez olcsó hozzávaló és naná, hogy remek élettani hatásokkal is bír, sok C vitamin van benne ugyanis. Ja, és hagymaszag ellen is beválik, ha elrágcsálunk pár levelet belőle étkezés után.
A krumpli a fenti módon sült, rozmaring nélkül természetesen.
 Hozzávalók a pestóhoz:
2 csokor petrezselyem felaprítva
3 gerezd fokhagyma
5 dkg pirított dió
só, bors, olívaolaj
A diót serpenyőben pár perc alatt megpirítjuk, majd majd minden hozzávalót egy turmixgépbe teszünk és  felaprítjuk és tálalás előtt nem sokkal keverjük a krumplihoz.
Ezután a hétvége után meg már csak ásványvíz recepteket és edzésterveket fogok megosztani asszem a héten. 🙂
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!