Pálmafa Project

Sonkás édesburgonyás penne

Édesburgonyás kísérletezésem újabb szösszenete.  Leegyszerűsítve ez is krumplis tészta, de semmi köze az eredetihez. Ami egyébként gyerekkoromban az én kedvenc ételem volt, minimum két tányérral burkoltam be belőle és ez általában meg is látszott….

dscf0146Kalóriaszegénynek azért ezt sem nevezném, már csak a tészta miatt sem, de finomnak és szaftosnak mindenképp. A kelkáposzta valószínű kiveri a biztosítékot, de elhagyható belőle, én azért adtam hozzá, hogy egyrészt legyen benne egy kis ropogósabb textúra, másrészt volt otthon maradék káposzta, ami frissen már nem volt az igazi.

Azért is jó amúgy az édeskrumpli, mert az igazi burgonyával ellentétben sokkal hamarabb megpuhul, pár perc és kész, így ez az étel sem vett igénybe 20 percnél többet szerintem össz-vissz. Maradék sonka, szalonna jó alapnak, jót tesz neki a füstös íz, de mégsem a hús dominál benne, ez nálam nem is volt cél, de mivel hozzájutottam spanyol Serrano sonkához, amit még sosem kóstoltam, így ebbe is került.

dscf0149Hozzávalók 4 főre:

1 zacskó penne tészta

15 dkg füstölt sonka

40 dkg édesburgonya

2-3 db kelkáposztalevél (elhagyható)

1 kis fej vöröshagyma

4 deci paradicsomlé

1 teáskanál szárított oregáno

só, bors

kókuszolaj

A tésztát lobogó, forró sós vízben kifőztem.

A sonkát felcsíkoztam, kevés kókuszolajon megpirítottam egy serpenyőben a hagymával együtt. Hozzáadtam az apróra vágott édeskrumplit, fűszereztem, majd felöntöttem a paradicsomlével és lefedve hagytam rotyogni kb. negyed órát, míg az édesburgonya átpuhult. Ha nagyon besűrűsödne a szaft akkor pici vizet lehet aláönteni, ha túl híg lenne, vegyétek le róla a fedőt. A kelkáposztacsíkokat a legvégén szórtam csak bele, aztán el is zártam a gázt, átkevertem és tálalható.

Penne torta bolognai raguval

Mi van akkor, ha valaki nem édesszájú annyira, hanem inkább sós, és húsos? Szülinapjára bátran készítsetek neki sós tortát, például ezt! Nem rég találtam ezt az ötletet is a világhálón, sajnos a videót azóta sem lelem, de nem nagy ördöngőség elkészíteni.

20151114_133300Adott volt a Zöcsém, meg az ő utolsó kettessel kezdődő szülinapja és természetesen készült azért egy brutál édes torta is a Zanyukám jóvoltából, de én is szerettem volna valamivel meglepni. Neki nem tudok olyasmit készíteni, amiben túlteng a friss zöldség és a gyümölcs, mert ez az ő étrendjéből hiányzik, hogy finoman fogalmazzak. Baromi finnyás na.

Úgyhogy nekiálltam ennek a tésztatortának. Hát türelem rózsát terem… Nem bonyolult, de a tésztákat egyenként a tortaformában élére állítani, majd mikor elfogyott egy zacskó, ott hagyni az egészet és nyomni egy sprintet a bótba egy újabb adagért, miközben már a fél brigádnak korog a gyomra és a homlokokra van írva a mikor lesz már kész az ebéd felirat…az élmény felbecsülhetetlen. Aztán elmondani 3 miatyánkot, mikor lekapcsolom a torta oldalát, hogy de 1 db fotó erejéig 1 msp-ig azért maradjon már úgy… De szót fogadott a kicsike, aztán csúszott csak ki az összes tészta alól a talaj és a terítőn landolt…. Na jó ennyire nem volt durva, csak a közepe volt dülöngélős kedvében a szeletelésnél, de a széle egész jól egyben maradt. A titka annyi, hogy nem 15 percet kell sütni, mint ahogy én tettem, hanem picit tovább és akkor áll a penne, mint a cövek.

Jó muri, álljatok neki bátran kipihenten, frissen, üdén, tészta+bolognai ragu + sajt, ki ne szeretné?

20151114_134152-2Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

1,5 zacskó penne

1 kg darált pulykahús

2 doboz hámozott paradicsomkonzerv

20 dkg reszelt sajt

1-2 teáskanál nyírfacukor

1 nagy fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

1-1 teáskanál szárított oregánó, bazsalikom, kakukkfű

só, bors

olívaolaj

A pennét lobogó sós vízben feltettem főni. 10 perc után leszűrtem pár kanál olívaolajjal meglocsoltam és félretettem.

A darált húst pár kanál felforrósított olívaolajon átforgattam néhány perc alatt, mikor a hús kifehéredett sóztam, borsoztam, majd megvártam, míg elfő a leve és szép barnára megpirul, ekkor az egészet egy tálra szedtem.

Ugyanebben az edényben olívaolajon megpároltam a felaprított hagymákat, majd beleöntöttem a hámozott paradicsomkonzerveket, sóval, borssal, oregánóval, kakukkfűvel, bazsalikommal együtt. Lefedve hagytam rotyogni, ha nagyon besűrűsödött öntöttem hozzá még kb. 1 deci házi paradicsomlevet (helyette sima víz is jó) és mivel túl savanykásnak találtam, kevés nyírfacukorral kompenzáltam ezt. Mikor a paradicsomok szétfőttek, és a szósz krémes lett, simára turmixoltam az egészet, de egy kis tálnyi mennyiséget félretettem a tálaláshoz, majd a többi szószba beleszórtam a húst.

A turmixolást kihagyhatjátok,  a paradicsomot tehetetik egyből a húsra és azzal összefőzhetitek, mintha hagyományos bolognait készítenétek. Én azért csináltam így, mert a szülinapos így szereti.

Mialatt  a paradicsom rotyogott, fogtam egy kapcsos tortaformát, vékonyan kikentem vajjal, megdöntöttem, hogy a tészták ne potyogjanak majd ki, és a pennét egyenként, állítva felsorakoztattam benne, míg a forma meg nem telt, így már el tudtam fektetni az asztalon anélkül, hogy összedőlt volna a rakomány.

Mivel volt kéznél maradék reszelt parmezán én megszórtam vele a tésztát egyenletesen, de ez kihagyható, majd ráöntöttem a húsos ragut és egy kanál lapjával finoman belenyomkodtam a tészta közé is, végül ráreszeltem a sajtot és 180 fokra előmelegített sütőbe toltam. Legalább 25 perc kell neki, hogy összesüljön rendesen és ne essen szét felvágásnál, ha a sajt nagyon pirulna fedjétek le alufóliával.

Egy késsel szaladjatok körbe a forma oldalán mielőtt lekapcsoljátok róla a szélét.

Forrás:http://noblepig.com/2009/03/when-the-moon-hits-the-sky/

 

Paradicsomos csicsókás penne

Pofonegyszerű étel, ahol a gyorsaság nem megy az ízek rovására! Lemértem és tényleg 15 perc alatt kész volt tokkal vonóval együtt.

DSCF8861Soha nem az a célom, hogy minél gyorsabban és bármit összedobáljak egy serpenyőbe, mert az milyen jó, aztán jöhet a blogra. Na jó, az első fele a mondatnak néha igaz, ha baromi éhes vagyok, de akkor nincs fotózgatás evés előtt, meg a zöldségek megfelelő szögbe igazgatása… Egyszer megpróbáltam, de mire a fotóaparát a kezembe került a tányéron már nem vót túl sok kaja…

Szóval, ugyebár ízek a legfontosabbak,  viszont, ha emellett még gyorsan el is készül az étel, az csak jó lehet. Legtöbbször ezek azért előtte legalább pár perccel  pár nappal már fejben meg vannak tervezve. De vannak az ehhez hasonló kaják hétköznapokon, amikor fel sem merül, hogy blogétel legyen belőle, csupán annyi vezérel, hogy másnap ne haljak éhen ebédidőben, ilyenkor befekszem kicsit a hűtőbe megnézni miből élünk, aztán rittyentek valamit. Sokszor viszont ebből lesznek a legfinomabb “kényelmes” fogások. Így született ez a tészta is, ezért van most ő itt.

Semmi extra, hiszen paradicsom, penne, mozzarella, nagy kaland, mindenki látott már ilyet, viszont a csicsóka lehet talán szokatlan benne, hiszen az olyan elhanyagolt zöldségféle. Én sokszor főzök vele őszi-téli időszakban és nyersen is falatozom, szuper jók az élettani hatásai és ebben a formában kicsit a sült krumplira hajaz, kivéve persze a kalóriatartalmát… Úgyhogy nyugodtan vásároljatok belőle többször, mert olcsó és változatos receptek születnek belőle!

DSCF8860Hozzávalók 2 főre:

4 db csicsóka

1 marék koktélparadicsom (másik is jó)

25 dkg penne

1 zacskó mozzarella

2 gerezd fokhagyma

só, bors, oregánó

olívaolaj

citromlé

A tésztát lobogó sós vízben feltettem főni.

Ezalatt megsikáltam egy dörzsis szivaccsal a csicsókákat és vékonyan felkarikáztam, a koktélparadicsomokat pedig félbe, majd negyedbe vágtam.

Egy serpenyőben olívaolajat hevítettem, rádobtam a csicsókát, pár percig néha átkeverve, hagytam puhulni, sóztam, borsoztam, majd hozzászórtam a paradicsomokat. Ismét pár percig békén hagytam őket, nem kell szétfőzni, elég ha a csicsóka roppanósra puhul, és a paradicsomok is éppen csak elkezdik kiengedni  a levüket. Fűszereztem, megszórtam oregánóval, hozzázuttyintottam a közben megfőtt és leszűrt tésztát, belemorzsoltam a mozzarellát, pici citromlével meglocsoltam és kész.

Mascarponés zöldséges penne

Minden hétre kell egy jó tésztaétel! Ennyi senkinek nem fog megártani, pláne ebédre fogyasztva, laktató, eltelít, de nem durván ólomként nehezíti el a gyomrot, legalábbis, ha egy krémesebb zöldséges verziót választotok.

DSCF7985Ritkán szoktam sütőbe is bedugni a tésztás ételeket, de ha egyszer a gáztűzhely másik négy lángja egyszerre foglalt, mert éppen éhen akar halni a család és 5 féle kaja kell, akkor a kényszer nagy Úr, így a serpenyő helyett tészta és a zöldségek mennek a tepsibe.

Tulajdonképpen a cukkini miatt volt erre szükség, hogy az is puhuljon egy kicsit és mert hűvösebb napok jártak, nem volt kedvem a hideg tésztasalátához most.

Tartom a véleményem, hogy mascarponéval bármit el lehet adni, és mivel senki nem akart nekem sajttortát rittyenteni, hát elhasználtam tésztaszósznak kefírrel vegyítve. Utóbbitól lazább és könnyebb lett a szósz, helyette joghurt is jó. Feldobhatjátok még baconnel, sonkával, maradék sült hússal, és ne hiányozzon belőle friss fűszernövény.

DSCF7991Hozzávalók:

fél zacskó durum penne

2 db nagy méretű paradicsom

1 db cukkini

2 duci gerezd fokhagyma

kis doboz mascarpone

kis doboz kefír v joghurt

6-8 szál friss snidling

6-8 nagy levél friss bazsalikom

só, frissen őrölt bors

olívaolaj

Tetejére: 5 dkg reszelt grana padano sajt (helyette parmezán vagy egyéb kemény sajt is jó)

A tésztát feltettem főni lobogó sós vízben. A sütőt előmelegítettem 200 fokra.

A cukkinit megmostam, felkockáztam, a paradicsomot szintén, majd az egészet egy kisebb tepsibe szórtam.

A mascarponét a kefírrel, sóval, borssal, aprított snidlinggel, bazsalikommal, reszelt fokhagymával összekevertem.

A tésztát leszűrtem, kevertem hozzá pici olívaolajat és a zöldségekre borítottam, majd beleöntöttem a mascarponés krémet és alaposan összekevertem. A tetejére ráreszeltem a sajtot, majd alufóliával lefedve kb. 20 percig sütöttem, ezután fólia nélkül még 10 percig, hogy a sajt megpiruljon a tetején.

Tálalás előtt megszórtam még friss snidlinggel, frissen melegen az igazi!

DSCF7990

 

 

Füstölt sajtos, spenótos töltött gomba

és napraforgómagos pennével ami az ételünk  köretét  illeti.

Ez az egyik kedvenc ebédem mikor életfutár szállítja nekem az elemózsiát gályaidőben az irodába. Igen, nem titok régebben szinte minden nap rendeltem, most már ez ritka, hiszen sokkal többet főzök, de azért még előfordul, hogy kizárólag egy bizonyos, számomra jól bevált, kiváló minőségű ételeket szállító cég repertoárjából válogatok olykor-olykor. Nem, nem! A fotón szereplő ebéd nem tőlük származik most, hanem végre itthon én is elkészítettem, mert ismét vendégeim voltak akik esetében soha nem okoz fejtörést, hogy mit főzzek, hiszen mindenevők, mint én. Ők pedig a szüleim. Az étek mind elfogyott a tányérról, örök repertoártag marad gomba kategóriában!

Nem mondhatnám, hogy túl sok gombát eszem, általában pörkölt és kétféle leves formájában kerül a tányérra. Legtöbbször a jól bevált csiperkét választom illetve pörkölt esetében nekem a csibegomba ízlik a legjobban vagy a laska. Sokan fújnak rá, amit a csiperke, más néven sampion esetében nem igazán értek, hiszen nincs túl karakteres íze, jól fűszerezve más hozzávalókkal kombinálva jól “elrejthető” az ételekben.

A gomba nehezen emészthető táplálék, sőt vannak, az emberi szervezet számára emészthetetlen részei. Igaz ugyan, hogy tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat amit szervezetünk kíván, viszont ezek a gomba sejtfalai között találhatóak amelyek kitinből állnak és ezeket az emésztőenzimeink nem tudják lebontani. Nagyobb az esély rá, hogy több hasznos anyagot tudunk felhasznosítani belőle, ha apróra van szeletelve. Szénhidráttartalmuk alacsony, víz és rosttartalmuk pedig magas. Egyes típusokban sok a C, B1, B2 és E vitamin, valamint megtalálható benne a D-vitamin elővitaminja is, ami napfény hatására alakul  át D-vitaminná szervezetünkben.

Nos, ez nem az az étel amiben aprítva kerül bendőnkbe fent említett zöldségünk, de van fogunk hát használjuk. Gombarajongóknak az elkészítése kötelező! Aki meg antigomba klubtag csak egy pici falatot kóstoljon meg Pálmafa kedvéért naaaa! Köszi!

DSCF1829 DSCF1835

Hozzávalók 3 főre:

fél zacskó penne tészta

9 db nagyobb méretű sampion gomba

fél kg friss spenót (mirelit püré is lehet abból fele annyi is elég)

10 dkg füstölt  reszelt sajt

1 kisebb fej vöröshagyma

1 duci gerezd fokhagyma

5 dkg hántolt natúr napraforgó mag

pár szem dió (elhagyható)

só, bors

1 késhegynyi reszelt szerecsendió

1-1 kanál vaj és olívaolaj

A tésztát hagyományos módon, lobogó, sós vízben kifőztem, és rászórtam a száraz serpenyőben pár perc alatt illatosra pirított napraforgómagot és diódarabokat.

Előmelegítettem a sütőt kb. 180 fokra, egy gáztepsit kibéleltem sütőpapírral.

A vöröshagymát felkockáztam, a fokhagymát lereszeltem. A spenótleveleket alaposan megmostam és darabokra tépkedtem, a vastagabb szárrészeket kidobtam. A gombákat szintén megsikáltam és kivágtam a tönkrészét. Utóbbit én kidobtam, mert nem igazán szeretem, viszont fel lehet használni azért ha valaki szeretné. Aprítva, párolva hozzákeverhető a spenótos töltelékhez. A gombákat kívül, belül sóztam borsoztam.

A vaj és olaj keverékén megpároltam a vöröshagymát majd hozzáadtam a spenótleveleket, sóztam borsoztam, megvártam míg összeesnek és a leve nagy része elfő.  Ekkor hozzáreszeltem a fokhagymát és a szerecsendiót. Nem muszáj, de én botmixerrel átmentem egyszer rajta, hogy krémesebb legyen. Aztán hozzákevertem a reszelt sajt felét és egy kanállal beletöltöttem a tepsire helyezett gombafejekbe. Vékonyan locsoltam rá olívaolajat és betoltam a sütőbe. Kb. 20 perc alatt a gomba megpuhult, az utolsó 5 percben szórtam meg a maradék sajttal, mikor az ráolvadt, kész, és tálalható.

Programajánló hétvégére:

Miután degeszre ettétek magatokat, szuszogjatok pár percet és dolgozzátok le a kalóriákat a budapesti Füvészkertben akár, mert szépséges. Most jártam ott először és nem gondoltam, hogy olyan csodákra bukkanok a város közepén, mint a kivifa, már már szürreális, ahogy roskadozik a gyümölcstől, vagy a csörgedező patak, amely ketté szeli a kertet, gyönyörű őszi színekben pompázó fákkal tarkítva. Található még itt fullasztóan magas páratartalmú trópusi növényház, ahol szegény Nemecsek Ernő kapott tüdőgyulladást, 200 éves gingko biloba fák, amelyek leveléből készült kivonat kiválón serkenti az agy koncentrálóképességét, vicces nevű kakiszilvafa szintén tele gyümölccsel…Igen jól olvastátok a nevét, de az ízét ne kérdezzétek, mert sosem kóstoltam, de néhány áruházban télidőben fellelhető. Csak remélni lehet, hogy nevének első fele nem az ízére utal…

Egy szó, mint száz érdemes kilátogatni, mert a hónap végéig még nyitva áll a kert. A házőrzőjük sem kutya viszont horkol….

DSCF1837 DSCF1854 DSCF1862 DSCF1866 DSCF1865 DSCF1876 DSCF1893 DSCF1907 DSCF1904 DSCF1935

Zöldborsó vagy cukorborsó?

Nálam cukorborsó és volt ahol furán néznek rám emiatt. Utánaolvastam ez két különböző típus, a zöld, amit nálunk leggyakrabban árulnak és vastagabb a hüvelye, a cukorborsó pedig édesebb ízű és hüvelyestől szokták megpárolni és fogyasztani, ázsiai konyhákban gyakori. Utóbbi tuti nem gyakran került az asztalra gyerekkoromban. Mindegy, nekem akkor is cukorborsó, na bumm.
Az első dolog ami eszembe jut róla, hogy utáltam szedni és kipirigálni. Ide a rozsdás bökőt, hogy ezen a kifejezésen  is felhúzzák páran a szemöldöküket. Somogyban pirgálják, legalábbis abban a házban ahol én laktam igenis, hogy kipirgálják a cukorborsót.
A második dolog, az pedig a sokak által leggyakrabban fogyasztott főzelék, ami szintén két táborra osztja a rajongókat, pirosra és fehérre. Ami engem illet piros, csakis kizárólag. Azaz piros paprikás rántás kerül bele a végén, na meg persze tejföl is. A tejes cukros verzió sem rossz, de az én fazekamban nem fő az biztos.
Aztán az is beugrott, hogy sokáig csak úgy voltam hajlandó megenni a főzeléket ha az Anyukám átpasszírozta. Pedig már az összes fogam meg volt. Hm, fura egy gyerek vótam na.
Erről azóta sikerült leszoknom és nem pempő formájában eszem. Főzelék receptet most nem is írnék, viszont az egyik kedvenc levesemét annál inkább, és picit megint jövök a mentával…
Zöldborsós tárkonyos csirkeraguleves:

Hozzávalók 3 főre:

20 dkg zöldborsó
fél csirkemell filé
15 dkg gomba (anti-gomba klubtagok elhagyhatják)
1 kis fej vöröshagyma
1 db répa
1 db fehérrépa
1 dl főzőtejszín
tárkony, citromlé
só, bors

A hagymát apró kockákra szelem és egy kevés olajon üvegesre pirítom, majd ráteszem a felkockázott csirkét és fehéredésig együtt pirítom őket. Felöntöm kb. egy liter vízzel sózom, borsozom, ekkor is teszek már bele egy kis kanál tárkonyt, ételízesítőt. Amíg a csirke fő, felaprítom a gombát, répákat és mikor  a csirke félig megpuhult hozzáteszem ezeket is. Mikor a zöldségek is megpuhultak hozzáadom a tejszínt egyet forralok rajta és elzárom a gázt. Megszórom ismét tárkonnyal, friss petrezselyemmel és egy kis kanálnyi citromlevet is öntök még hozzá.
Nekem nem hiányzik belőle apró tészta, de természetesen a végén lehet még belefőzni egy maréknyit abból is.

A menta és a borsó barátsága

Ééés jöjjön ismét néhány újdonság amiket teszteltem a héten. Lehet már mindenkinek az agyára megy a menta, de én rákattantam enyhén, mivel nő, mint a bolond gomba. Érdemes ültetni kertbe, ládába, nincsenek nagy igényei. A menta és én sokáig nem voltunk jóban, max. rágó és fogkrém formájában tartoztak a mindennapjaimhoz. A mentás csokit ki nem állom. Aztán eszembe jut még a Vadember nevezetű koktél amit egy barátosnémmal ittunk pár éve valahol a Balcsi parton és azóta is ráz a hideg a gondolatától is, pedig alkoholmentes volt. Nem zöld volt viszont ződ, és gyakorlatilag egy vízzel higított fogkrémszerűség…Lapozzunk is.
Mostanában több helyen olvastam,hogy a menta és a borsó jó haverok amit én nem tudtam elképzelni, hát kipróbáltam és állítom, tényleg bomba jó páros ők ketten.
Feta sajtos zöldborsó saláta:

Fradi rajongóknak kötelező. Nem, én nem vagyok az, a foci és Zsuzsi nincsenek köszönőviszonyban.

Hozzávalók 2 adaghoz:

15 dkg zöldborsó
fél kígyóuborka vagy 2 kisebb koviubinak való uborka
10 dkg feta sajt (Anikó sajt is jó helyette)
fél csokor petrezselyem
4 mentalevél
olívaolaj
só, bors
1 teáskanál citromlé

A zöldborsót enyhén sós, lobogva forró vízben puhára főzzük. Addig apró kockákra vágtam az uborkát, felaprítottam a petrezselymet, mentaleveleket. Miután a borsó megfőtt, összekevertem a zöldségeket, fűszereket, olívaolajat, citromlevet és rámorzsoltam  a sajtot. Grillezett húsok mellé jó társ lehet.
Én most házi rozsos zsemle és tonhaldarabokkal fejeltem meg valamint hiányzott belőle még egy kis piros szín, így repült bele egy paradicsom is.

Zöldborsó pesto pennével:

Nagyon szeretem a pestot, de a bazsalikomos, fenyőmagos verzió nem éppen olcsó az utóbbi hozzávalónak köszönhetően. Csináltam már petrezselyemből, medvehagymából, a fenyőmag meg kiváltható dióval, tökmaggal és egyéb csonthéjasokkal is. Hűtőben pár napig eláll, csak tésztát kell főzni hozzá, némi reszelt sajt és lehet falatozni. Így jött az ötlet, a cukkerborsós verzióhoz. Az egyik legszebb zöld szín amit tányéron láttam eddig.

Hozzávalók 1 adaghoz:

10 dkg zöldborsó
1 gerezd fokhagyma
1 marék pirított tökmag
1 evőkanál olívaolaj
só, bors,
3 db mentalevél
5 dkg reszelt sajt
penne tészta

A borsót sós vízben megfőztem, majd az olívaolajjal, sóval borssal leturmixoltam. Belereszeltem a fokhagymát. Megpirítottam a tökmagot és mozsárban apróra törtem majd belekevertem a pestoba. Mielőtt hozzáadtam a mentát megkóstoltam, de szinte sírt az édeskés borsókrém valami friss után, úgyhogy mentek is hozzá a mentalevelek. Rákanalaztam a tésztára, reszelt sajttal megszórtam. Mennyei manna. A szőnyegemhez is remekül megy.

Legyetek nyitottak próbáljátok kiii!

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!