Pálmafa Project

Lenmagos gombafasírt

Ez a fasírt akár hamburgerpogácsa is lehetne, a vegák örülni fognak. De jó hírem van, a két szememmel láttam, ahogy a húsimádó arrébb tolja a húsos kajáját, és inkább ennek esik neki, mondván, hogy ez jobb…

dscf0266Izgalmas kaja lett, olyan sokfélének, bonyolultnak tűnik, pedig kb. fél óra alatt készült el. A kiindulási pont ezúttal a hűtőben árválkodó gomba, ami nem túl sok, de főleg kevés volt ahhoz, hogy csak ő legyen a főszereplő egy ételben, illetve a megkezdett dobozos paradicsomlével is kezdeni kellett valamit. A zöldségfasírt mindig klassz megoldás, gombából meg még úgy sem csináltam, így ezt tűnt a legjobb megoldásnak.

Hajdina helyett rizzsel vagy kölessel is készíthetitek, ez a rapid paradicsomszósz pedig a legjobb példa rá, hogy mennyire lehet hanyagolni a bolti ketchupot a konyhából…. A szójaszószos gyömbéres brokkoli pedig elviszi keleti irányba egy kicsit a sztorit, hogy véletlenül se lehessen azt mondani, a főtt brokkoli unalmas köret.

dscf0264

Hozzávalók 8-10 db-hoz:

25 dkg csiperke gomba

2 deci hajdina (köles v rizs is lehet)

5-6 evőkanál őrölt lenmag (v valamilyen liszt)

2 tojás

só, bors

kókuszolaj a sütéshez

Körethez:

1 fej brokkoli

1-2 evőkanál szezámmag

fél hüvelykujjnyi gyömbér

1 evőkanál szójaszósz

só, bors

Paradicsomszósz:

3 deci paradicsomlé

2 gerezd fokhagyma

csipet őrölt chili

só, bors

A hajdinát dupla mennyiségű vízben feltettem főni. Közben a gombát felszeleteltem és egy serpenyőben kevés kókuszolajon átpirítottam. Majd a hajdinához kevertem, hozzáütöttem a tojást, fűszereztem, beleszórtam a lenmaglisztet is és félretettem kicsit állni. Ha egyszerűsíteni akartok rajta, akkor a gombát főzzétek együtt a hajdinával picit több vízben, egy edény és némi olaj megspórolható így, de a végeredmény ugyanaz. A lényeg, hogy formázható, de lágy massza legyen.

A brokkolit rózsáira szedtem, majd vizet forraltam és kb. 5 percre beleszórtam a zöldséget, míg roppanósra puhult, leszűrtem és hideg vízzel leöblítettem.

A paradicsomlevet egyszerűen összeforraltam a reszelt fokhagymával és a fűszerekkel, párat rottyant és lehúztam a gázról.

Egy serpenyőben felhevítettem pár kanál kókuszolajat és megformáztam a fasírtokat, majd a serpenyőbe helyeztem őket, kicsit lelapítva, de egy ujjnyi vastagságig csak. Mindkét oldalukat 5-5 percig sütöttem, majd papírtörlőre szedtem őket.

Kevés olajat hagytam a serpenyőben, ehhez hozzászórtam a brokkolit, a reszelt gyömbért és nagy lángon pár perc alatt átpirítottam meglocsolva a szójaszósszal és a végén rászórtam a szezámmagot is. Tálalható! Frissen az igazi!

Marhahúsos pásztor pite zöldségpürével

Egy igazi kényelmes hétvégi fogást kaptok tőlem ma sok szeretettel. Engem elvarázsolt, nem tudom  hányszor ettem belőle, de holnap is megtenném. Mondanom sem kell, hogy főleg a szép sárga zöldségpürére kattantam rá. Na miből van??? Sose találnátok ki, még akkor sem, ha megkóstoljátok. Külön-külön ízlelve még csak rájönne bárki, de a két zöldség kombinációja és a kurkuma együtt, engem behúzott volna a csőbe és lehet a krumplit is megtippeltem volna hozzávalóként…

DSCF9279Pedig ebben az nincs, nem is volt, nem is lesz. Karalábé és zeller a két tettes ugyanis, és hiper szuper módon felértékelődtek ismét a szememben, pláne a karalábé. Ezentúl csak így csinálok “krumplipürét” asszem.

A pásztor pitét biztos ismeritek, általában zöldséges, húsos szoszókás alap, rajta krumplipüré hegyekben, összesüt, megesz, isteni. Én eddig Jamie halas változatát készítettem el és mindenki rajongott érte, garantáltan így lesz ez ennél a marhahúsos verziónál is.

Szerintem ebben az évben még nem is került fel húsos kaja amúgy a blogra… Hm, itt volt az ideje, egyébként sima bolognai ragut főztem hozzá, legalábbis én így készítem azt is, de bármilyen húsos variáció megteszi, akár tejszínes is, a tetejére pedig reszelhettek sajtot is. De a kurkumát ki ne hagyjátok a püréből! Meg a zellert és a karalábét se ha lehet… Több íz, több zöldség, viszont kevesebb kalória.

DSCF9286

Hozzávalók 3-4 főre:

fél kg darált marhahús

2 deci paradicsompüré

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1-1 mokkáskanál szárított oregánó, bazsalikom

só, bors,

Püréhez:

1 nagy fej zeller (kb. 20 dkg)

1 nagy fej karalábé (kb. 20 dkg)

1 deci rizstejszín (sima tejszín is jó, v tejföl, tej)

1 mokkáskanál kurkuma

só, fehérbors

A karalábét és a zellert meghámoztam, egy edénybe tettem, annyit vizet öntöttem rá, hogy ellepje és puhára főztem.

Ezalatt a vöröshagymát megpároltam kevés kókuszolajon, hozzáadtam a darált húst, megvártam, míg kifehéredik, ezután rászórtam a fűszereket, megpirítottam kicsit, majd felöntöttem a paradicsomlével és még együtt rotyogtattam őket 15 percig legalább. Ha túl sűrű, pici vizet öntsetek rá. Nem baj, ha nem teljesen puhul meg a hús, hiszen a sütőben még lesz rá ideje.

A puha karalábét és zellert kisebb darabokra vágtam, hozzáadtam a fűszereket, rizstejszínt és krémesre turmixoltam. A húst egy hőálló edénybe kanalaztam, rásimítottam a pürét és előmelegített sütőbe toltam 180 fokra  még egy 25 percre, míg a teteje pirulni kezdett.

Cukkinis répás áltészta paradicsomszósszal

Ki mondta, hogy a gyors kaja nem lehet egészséges? Csináljátok otthon jóféle, de egyszerű hozzávalókból és hipp-hopp asztalon az étel. Ettől a “tésztától” senkinek sem lehet aztán lelkiismeretfurdalása, hogy hú bakker este már nem kellett volna letolni.

DSCF9257

Sokféle szószt kitalálhattok hozzá, attól függően mi van otthon. Én most paradicsomos ízre vágytam, ahhoz pedig jól passzol a tonhal, de akár sonkadarabok is lehettek volnak, vagy maradék sült csirke stb.

Más zöldségeket is használhattok, fehérrépa, zeller is klassz lehet és máris felértékelődnek ezek a kissé elhanyagolt alapanyagok, ráadásul, így az ízük is más, nem annyira hangsúlyos, mintha nagyobb darabokban kerülnek az ételben. Ha nyár lenne, és a kertből hoznám be a friss zsenge répát és a cukkinit, akkor pedig biztos, hogy nyersen készülne, egyelőre azonban max. hóvirágot tudok behozni, így addig jobban esik ebben a formában ez az étel.

DSCF9255

Hozzávalók 2 főre:

2 db kisebb cukkini

3-4 db közepes répa

pár szem dió

só, bors

olívaolaj

Mártáshoz:

1 doboz tonhalkonzerv

4 deci paradicsomszósz

1 gerezd fokhagyma

1-1 mokkáskanál szárított bazsalikom és oregánó

só, bors

A répát meghámoztam, a cukkinit nem. A krumplihámozóval vékony csíkokat szeltem ki belőlük, míg el nem fogytak. Serpenyőben pici olívaolajon megfonnyasztottam a zöldségeket, pár perc elég nekik, míg fűszerezés után elfő alóla a víz, de még roppanósak maradnak. Mikor már majdnem elkészültek, csináltam egy kis helyett a zöldségek mellett a serpenyőben és beledobtam pár szem diót, hogy megpiruljanak, majd összekevertem az egészet és el is készült.

A mártáshoz egy kis edénybe öntöttem a paradicsomszószt, belereszeltem a fokhagymát, 10 perc alatt összefőztem az egészet, hogy kicsit besűrűsödjön, sóztam, borsoztam és kész. Rákanalaztam a zöldségtésztára jó sok szószt és elfalatoztam. Frissen az igazi, de másnap is ehető természetesen.

 

Sült padlizsán harmonika

Nagyon paradicsomos, nagyon sajtos, egyszerű, mutatós, laktató és elég az elkészítéséhez egy sütőedény. Mit írjak még, hogy nekiálljatok? Nos, a padlizsán szeretete ajánlott, de az sem kötelező, mert annyira jó az oregánó, menta, fahéj fűszerkombó, hogy teljesen elvarázsolja a szerelem almáját. Így hívják a padlizsánt ugyanis más néven. De lehet tojás gyümölcs is, vagy török paradicsom. Szerintem jelen esetben inkább egy kitömött bálnára hasonlít…

DSCF4858Lehet köret húsok mellé, de ez a bébipadlizsán egymagában ebédre simán eltelített, viszont utána mégsem éreztem magam partra vetett bálnának, hiszen könnyen emészthető, sőt kimondottan emésztőserkentő hatásáról is ismert ez a bíborszínű zöldség.

Bármilyen sajjtal megtölthető, ha a mozzarellát választjátok akkor ne az apró golyós verziót emeljétek le a polcról, mint ahogy nekem sikerült… Persze ezt is bele lehet tuszkolni, csak a másikat szépen fel lehetett volna szeletelni, de ez részlet kérdés, az ízén nem változtat és ez a lényeg. Ismét kihangsúlyozom, mert senki nem hiszi el, amíg ki nem próbálja, hogy a fahéjtól nem lesz karácsonyi süti ízű, a mentától pedig nem lesz fogkrém ízű az étel. Kivéve, ha ipari mennyiségű fűszer kerülne bele valamilyen oknál fogva. Szóval higgyétek el, hogy isteni lesz. Mert azt mondtam. A recept ötlete innen származik!

DSCF4863

Hozzávalók:

1 db bébipadlizsán

1 zacskó mozzarella

5 dkg keménysajt (nálam zsírszegény fokhagymás)

2 db paradicsom

1 doboz darabolt hámozott paradicsom konzerv

1 mokkáskanál szárított oregánó

1 mokkáskanál szárított menta

fél mokkáskanál őrölt fahéj

pár levél friss menta és oregánó (elhagyható)

2 evőkanál teljes kiőrlésű morzsa

só, bors

olívaolaj

A padlizsánt megmostam, és úgy csináltam, mintha felkarikáznám, de nem vágtam le a szeleteket, hogy harmonikaszerűen szétnyíljon, de ne essen szét. Ezután besóztam majd állni hagytam “izzadni”. A kemény sajtot lereszeltem és összekevertem a zsemlemorzsával, a paradicsomot felkarikáztam.

A sütőt előmelegítettem 200 fokra. A hámozott darabolt paradicsomkonzervet beleöntöttem a sütőedénybe, sóztam, borsoztam, megszórtam a szárított fűszerekkel, fahéjjal, és kevés olívaolajjal meglocsoltam.

A besózott padlizsánról egy papírtörlővel felitattam a nedvességet, megtöltöttem a mozzarellával és a paradicsomszeletekkel, majd belehelyeztem ezt is a sütőtálba, picit még sóztam, borsoztam a tetejét és alufóliával lefedve a sütőbe toltam 45-50 percre. Aztán kivettem, levettem róla az alufóliát megszórtam a padlizsán tetejét a sajtos zsemlemorzsával, ekkor szórtam meg a felaprított friss oregánóval és mentával, majd még negyed órára visszatoltam a sütőbe, míg a sajt megolvad és a morzsa rápirul.

DSCF4871

Hajdina palacsinta pórés gombával és paradicsomszósszal

Ismét egy palacsinta ami eltér ugyan a megszokottól, de ez kimondottan jól áll neki. Amennyire utáltam régen palacsintát sütni, most annyira belejöttem és élvezem, hogy a különböző egészséges, magas rosttartalmú lisztekből mennyire jó ételeket lehet kihozni. Anno, a fehér lisztes palacsintával párszor én is megküzdöttem, mert letapadt, elszakadt stb. közben a ruhám annyi olajszagot szívott magába, hogy levéve a sarokban megállt volna magától. Érdekes módon, a zablisztes, a zabkorpás, a és a tökmaglisztes palacsintákkal nem gyűlt meg a bajom soha, sokkal könnyebben kezelhetőek és kókuszzsírban sütve az olajszag probléma is megoldódott.

A hajdinaliszt bioboltokban kapható, de ennek hiányában, a hajdinaszemeket vízbe áztatva egy éjszakára, másnap leszűrve, leturmixolva is elkészíthető a palacsinta.

DSCF4617A hajdina élettani hatásairól már írtam néhány sort korábban, illetve készült belőle egy laktató egytálétel, de tény, hogy én sem használom túl sokszor. Pedig kéne, mert értékes köret, illetve liszt formájában is számtalan felhasználási módja lehet. Kezdetnek azt hiszem a palacsinta a legegyszerűbb, és biztos, hogy az egyik legfinomabb is. Én most sósra vettem a figurát, de ugyanúgy lehet édes tölteléket is beletenni. Sűrű tésztát kevertem most, mert kisebb méretű és tömör palacsintákat terveztem, de ha vékonyat szeretnétek akkor több tejet öntsetek hozzá.

A szita agyamnak köszönhetően viszont a fehérbort elfelejtettem beleönteni, de anélkül is finom lett… Ha krémesebb állagú töltelékre vágynátok, akkor mehet hozzá tejszín is, vagy a tetejére tejföl akár. Én a paradicsomszószra szavaztam, mert ismét kaptam egy szatyornyi frisset, sőt még rukkola is járt mellé egyenesen a kertből. Utóbbival is harcban álltam eddig, de ez valahogy sokkal finomabb volt, mint a zacskós bolti, úgyhogy lassan barátságot kötünk.

DSCF4619Hozzávalók 2 főre a gombás töltelékhez:

30 dkg sampion gomba

fél póréhagyma

fél deci fehérbor(elhagyható)

1 evőkanál friss kakukkfű

só, bors

olívaolaj

Paradicsomszószhoz:

4 db paradicsom

1-2 gerezd fokhagyma

1 evőkanál friss oregánó aprítva

só, bors

olívaolaj

Palacsintához (4 db):

2 deci hajdinaliszt

2 db tojás

1,5 deci tej

kókuszzsír v más olaj a sütéshez

A póréhagymát felaprítottam, a gombával együtt. Egy serpenyőben felhevítettem az olajat és rátettem a hagymát és gombát együtt, sóztam, borsoztam, megszórtam kb. egy teáskanál friss kakukkfűvel és hagytam párolódni. (Itt kéne a bort is hozzáönteni.) Akkor van kész, mikor a gomba leve elfőtt és a hagyma is puha.

Felkockáztam a paradicsomokat, a fokhagymát apróra vágtam. Egy kis lábosba locsoltam kevés olívaolajat, felmelegítettem és rászórtam a fokhagymát, majd a paradicsomokat is. Sóztam, borsoztam megszórtam friss oregánóval, majd lefedve főni hagytam. Kb. 10 perc múlva mikor a paradicsom levet engedett és megpuhult, lehúztam a tűzről, turmixgépbe öntöttem és krémes állagúra turmixoltam.

Míg a paradicsom és a gomba főtt, kikevertem a palacsintatésztát. A lisztben simára kevertem a tojásokat, és a tejet, illetve megszórtam egy csipet sóval. Negyed óráig állni hagytam. Egy serpenyőben egy kis kanál kókuszzsírt felmelegítettem, majd egy fél merőkanál tésztát öntöttem bele. Mikor az alja megsült, megfordítottam és a másik felét is megsütöttem pár perc alatt.

 

Maradékokból - Spenótos ricottagombóc tejszínes paradicsommártásban

Volt a hűtőmben maradék tojássárgája, spenót (a változatosság kedvéért), tejszín, szikkadt kenyér és 1-1 csomag bontatlan ricotta és mozzarella. Utóbbi az mindig van, mert annak lennie kell, ez már szerelem. Mint ahogy paradicsom is mindig van. Annak ellenére, hogy megboldogult gyerekkoromban azt hittem egész életre tartó örihariban leszek vele, mert hallani sem akartam róla, hogy a szendvicsem akárcsak egy légtérben tartózkodjon piros barátunkkal. És lám, most már alig várom, hogy legalább egy darab termés legyen a cserépbe ültetett paradicsom palántámon. Na jó, legyünk nagyra törőek és döntsük rekordot, úgyhogy legyen két darab idén…

Szóval néhány perc guglizás és saját ízlésemre formálás után ezt sikerült kihozni ezekből a jó kis alapanyagokból. A kép minősége silány, sűrű bocsánatkérés érte, de este volt, én meg fáradt és inkább kóstolgattam, mint fotózgattam… Az íze viszont nagyon jó volt másnap ebédre, aztán azt követő nap reggelire is, feljavítva némi friss paradicsommal, hisz maradékot én ki nem dobok, pláne ha ilyen jóízű.

DSCF3364

Hozzávalók:

25 dkg ricotta

2 marék spenót

2 gerezd fokhagyma

1 zacskó mozzarella

1 deci főzőtejszín

3 darab paradicsom

3 tojássárgája

3 evőkanál teljes kiőrlésű zsemlemorzsa

2 evőkanál zabpehely

1 szelett szikkadt teljes kiőrlésű kenyér belseje

só, bors, szárított bazsalikom

olívaolaj

A spenótleveleket forrásban lévő vízbe dobtam pár percre, míg megpuhultak, aztán leszűrtem és hideg vízzel átöblítettem őket, majd alaposan lecsöpögtettem és kicsavartam belőlük a nedvességet. Ezután felaprítottam őket. A ricottához adtam őket, majd belekevertem a tojások sárgáját is, sóztam, borsoztam, megszórtam a zsemlemorzsával és a zabpehellyel. Az a lényeg, hogy formázható, de lágy gombócok legyenek, inkább kevés morzsát adjunk hozzá először, aztán lehet pótolni ha nem állna össze. A sütés előtt egy órát várakoztak még a hűtőben, ez nem muszáj, de kevésbé áll fenn a veszélye, hogy szétesnek. Kb. 8 gombóc lesz belőle.

DSCF3359A paradicsomszószhoz felaprítottam a fokhagymát és kevés olívaolajon átforgattam őket, majd hozzáadtam a felkockázott paradicsomokat, sót, borsot, bazsalikomot, és pici vizet, hogy szaftosabb legyen. Lefedve kb. 10 percig hagytam puhulni őket, majd belekevertem a tejszínt, megvártam míg ismét elkezd forrni a mártás, belemorzsoltam a szikkadt kenyérdarabokat, majd levettem gázról az edényt és egy hőálló tálba öntöttem az egészet. Ebbe tettem a gombócokat, amiket előtte megszórtam még kevés zsemlemorzsával, a mártásba belemorzsoltam a mozzarellát és 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 20 percet töltöttek még, míg a gombócok teteje elkezdett pirulni a sajt pedig beleolvadt a szószba.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!