Pálmafa Project

Így készíts ajvárt

Ha nyár, akkor ajvár! Grillhúsok mellé a legjobb kence szerintem és nem nagy ördöngősség elkészíteni otthon, meló nincs vele szinte, csak egy laza turmixolás és már fogyasztható is.Készítettem már hasonló paprikakrémet és írtam is akkor róla hosszabban, miért is ápolok szorosabb barátságot az ajvárral. Most adott volt A férfi szülinapja és plejskavicát terveztem sütni, ami ugyebár a csevaphoz hasonló balkáni húspogácsa, így alap volt, hogy ajvár is megy mellé, viszont nem akartam boltit venni.

Többféle ajvár van, ahány vidék, annyiféle módon készítik, valahol nem is kerül bele padlizsán, csak a piros, vastaghúsú paprika, több receptben, viszont még tv paprika is kiegészíti, most én is így készítettem. Amúgy teljesen mindegy melyiket választjátok, mindegyik nagyon finom, talán csak annyi a lényeg, hogy mindig a paprika íze domináljon. Olvastam, hogy valaki pici ecetet is tesz bele, sőt cukrot is, ez szerintem felesleges, mert így is édes lett.

Most csak egy üveggel dobtam össze, de természetesen nagyüzemben is gyárthatjátok télire, ilyenkor még a zöldségek sütése után össze is szokták főzni az egészet, mintha lekvár készülne. Nem lehet elrontani, bátran próbáljátok ki, ha van lehetőségetek, grillezzétek a zöldségeket, úgy kapnak még egy plusz ízt.

Ja, és nem csak hús mellé finom ám, hanem pirítósra, szendvicsbe, tésztára, vagy csak úgy friss zöldségeket mártogatni.

Még több ajváros receptet itt találtok!

Hozzávalók 1 közepes üveghez:

1 db padlizsán

3 nagyobb kápia paprika

1 tv paprika

2 gerezd fokhagyma

só, bors

A padlizsánt hosszában félbevágva húsával lefelé, a paprikákat pedig egészben tettem egy sütőpapírral borított tepsire és 180 fokon kb. 25 perc alatt puhára sütöttem őket. Mikor kívül kezd feketedni a héjuk, kissé ráncosak lesznek és összeesnek, na akkor jók.

Kicsit hűlni hagytam őket, majd a padlizsán húsát egy fakanállal kikapartam, a paprika héját lehúztam és egy tálba tettem őket, hozzáadtam az aprított fokhagymát, sót, borsot és botmixerrel pürésítettem. Üvegbe töltöttem és már ehető is tulajdonképpen, aztán mehet a hűtőbe.

Cukkinis lecsó quinoával

Klasszikus nyári étel, ki ne szeretné? Például én utáltam gyerekkoromban. Aztán egyszer megéreztem az illatát miközben a kolléganőm melegítette és onnantól kezdve lám, megszerettem a lecsót én is. Minden nyáron elkészül párszor, kicsit mindig variálok rajta, hiszen a lecsó ezt megengedi, anélkül, hogy az íze sokat változna. Általában a tojásos verziót főzöm, de megeszem anélkül is, hol kerül alá szalonna vagy kolbász, de inkább nem, néha teszek bele kölest vagy rizst, néha meg egymagában eszem. Aztán van ugye a francia verzió a ratatouille, amiben a padlizsán és a cukkini is főszerepet kap.

Ez az étel valahol átmenet a magyaros és a francia lecsó között, hiszen cukkini már van benne, és a tetején a kakukkfű is elviszi mediterrán irányba, a quinoát meg egy  hirtelen meggondolásból borítottam bele a végén, mivel elég sok levet engedtek a zöldségek, így kellett valami ami felszívja. A fehér kenyér helyett a quinoa pedig egy roppant egészséges megoldás, mert pár perc alatt megfő, viszont mégsem tolakodó az ételben, csupán kiadósabb a végeredmény. Ha attól tartanátok, hogy valamelyik családtag így nem enné meg, hát azt javasolom nem mondjátok el neki, hogy quinoa van benne, ugyanis nem igazán észrevehető, pláne, ahogy a tojással elkeveredik.

Isteni, nagykanál jár mellé!

Hozzávalók 3-4 főre:

5 közepes paprika

5 paradicsom

1 db cukkini

1 db vöröshagyma

1 deci quinoa (rizs vagy köles is jó helyette)

3 db tojás

só, bors

kókuszolaj

Tetejére: kakukkfű vagy más fűszer

A vöröshagymát felaprítottam és kevés kókuszolajon megfonnyasztottam. Hozzáadtam a feldarabolt paprikát, majd kb. 10 perc elteltével a felkockázott paradicsomot és cukkinit is. Fűszereztem, majd kb. 10 perc után beleszórtam a quinoát is. Ha nem engedett elég levet a zöldség, akkor pici vizet öntsetek alá, nekem erre nem volt szükség. Lefedve lassú tűzön kb. 10 percig hagytam főni, míg a quinoa megpuhult, majd beleöntöttem a felvert tojásokat is és kevergetve megvártam, míg a tojás megfelelő állagú lesz, ez ízlés dolga én nem szeretem, ha nagyon folyós. Tálalásnál megszórtam még friss kakukkfűvel.

Ajváros csirkemell

Ajvár rajongóknak kötelező! Aki még nem kóstolta, annak meg azért! Pikáns zöldségkrémről van szó, amit piros húsú paprikából és padlizsánból készítenek, illetve utóbbi zöldség nem mindenhol kerül bele, de szerintem azzal a legfinomabb. Tényleg most érdemes ennek nekiállni, mert nyár végén lehet a legszebb példányokat a legjobb áron beszerezni mindkét zöldségből.

Nem szoktam eltenni ajvárt télire, mert vagyok olyan mázlista, hogy kapok házit a határ mellől, viszont mindig csinálok frisset ilyenkor otthon, a legegyszerűbb módon, amit aztán vagy pirítósra kenek, vagy jelen esetben felturbózom még más hozzávalókkal és főétel lesz belőle. Az ajvár amúgy a legjobb grillezett húsok mellé fogyasztva, csevaphoz különösen, aki nyaralt már Horvátországban az biztos kóstolta. A bolti verziókat nem igazán szeretem, vannak persze abból is jobbak, de legtöbb esetben én mellékízt érzek bennük.

Mellékíz itt kizárva, hozzáadott cukor szintén, a sütőben sülő padlizsán és paprika illata isteni, én már hús nélkül is elégedett lettem volna, csak a kecskesajtot belemorzsolva, máris kész egy isteni tésztaszósz vagy mártás vagy mártogatós, de ketchup helyett is tökéletes! De A férfi húsra vágyott, úgyhogy sütöttem alá csirkemellet, mellé kölest főztem és brutál sok petrezselyemmel megszórtam.

Nyaralás előtt főztem ezt az ételt, a maradékot gondoltam lefagyasztom, de nem hagyták… Velünk jött hát hűtőtáskában és a hosszú úton egy tó partján megpihenve az árnyékban, csak elfogyott még hideg is.

Hozzávalók 4 főre:

1 egész csirkemellfilé

5 db kápiapaprika

2 kisebb padlizsán

3 duci gerezd fokhagyma

15 dkg kecskesajt (feta is jó)

só, bors

kókuszolaj

Tetejére: 1 csokor petrezselyem aprítva

Köret: 3 deci rizs v köles + 1 kis csokor petrzselyem

A rizst dupla vízben megfőztem.

A paprikákat és a padlizsánt is egy sütőpapírral borított tepsire tettem és betoltam a 200 fokos sütőbe kb. 20-25 percre, míg megpuhultak és héjuk barnulni kezdett. Miután kihűltek, félbevágtam őket, a padlizsánt puha húsát kikapartam, a paprikát kimagoztam, egy tálba tettem a reszelt fokhagymával együtt, sóztam, borsoztam, botmixerrel pürésítettem.

A csirkemellfilét vékony szeletekre vágtam, sóztam, borsoztam mindkét oldalát és kevés kókuszolajon egy serpenyőben mindkét oldalán lepirítottam, majd ráöntöttem a paprikakrémet, pici vizet is öntöttem alá, kb. fél -1 decit, hogy mártás állaga legyen, majd fedő alatt összerottyantottam az egészet, végül belemorzsoltam a kecskesajtot, megvártam, míg felolvad, kicsit összekevertem és elkészült.

 

Cukkinis csicseriborsós lecsó

Csapjunk a lecsóba, mert idén el vagyok maradva kissé ezen a téren. Mondjuk nem tartom magam egy nagy lecsó rajongónak, de jó kaja az tény, egyszerű, gyors, minden rotyog a fazékban és tényleg nem csak paprikával és paradicsommal érdemes készíteni, hanem jöhet a cukkini és padlizsán lazán franciásan vagy  akár csicseriborsó is.

Utóbbi talán szokatlan összetevő ebben az ételben, és majd jól a fejemre olvassák, hogy mit keres a csicseri a lecsóban??? De ez engem egyrészt nem zavar, másrészt meg nagyon finom és számomra ez így lett most laktató. Kenyeret nem eszek mellé, az üres szénhidrát, és egymagában pedig egy óra múlva éhes leszek az “alap” lecsótól, így viszont egész délután kitart az ebédem. Van benne még egy “varázslat”, a tojáshoz kevert kurkuma, ez nem kötelező viszont mostanában rákattantam, és a rántottához is keverek egy csipettel.

Az egész étel amúgy baconnel indul, ami nálam szintén ritka, de most ezt kívántam, nem sokat tettem bele, nem lett zsíros, éppen csak ott az íze. A Férfi is jól lakott vele, az ő adagjához még kevertem pár kocka rozskenyeret, ami olívaolajon pirult előtte. Jó sok petrezselyem, hogy valami friss zöld is legyen a tetején és már lehet is kanalazni.

Hozzávalók 3 főre:

5 szelet bacon

1 nagy fej vöröshagyma

3 db paprika

3 db paradicsom

1 nagyobb méretű cukkini

15 dkg főtt csicseriborsó

4 db tojás

1 mokkáskanál kurkuma (elhagyható)

só bors

fél csokor petrezselyem a tetejére

A bacont felcsíkoztam és lepirítottam egy serpenyőben. Mivel kevés zsiradék sült ki belőle tettem még hozzá egy pici kókuszolajat, majd rászórtam a felaprított hagymát, mikor üvegesre pirult, ment hozzá feldarabolt paprika és paradicsom. Sóztam, borsoztam, fedő alatt pároltam, kb. fél deci vizet is öntöttem hozzá, hogy szaftosabb legyen a végeredmény. Mikor a paprika és paradicsom majdnem teljesen átpuhult, hozzáadtam a felkockázott cukkinit is, majd a főtt csicseriborsót is, hogy az is átvegye az ízeket.

A tojásokat felvertem, hozzákevertem a kurkumát és mikor az összes zöldség megpuhult, beleöntöttem a serpenyőbe. Folyamatos keverés mellett pár percig hagytam, hogy a tojás is megfőjön. Ez ízlés dolga, én nem szeretem nagyon taknyosan, inkább tovább főzöm egy kicsit. Végül friss petrezselymet szórtam a tetejére és tálaltam.

Mediterrán darált húsos egytálétel

Az egész étel a cukkinitől indult, az meg Rómából. Hogy jön össze a kettő? Ott jártam pár hete és szinte bármilyen főételt kértem, vagy akár hideg salátát, cukkini volt benne, legyen az rizottó, rizssaláta, grillzöldség. Aztán gyakran került mellé piros kápia paprika, az olíva meg ugye alap arrafelé, a zöld fűszerek szintén és a paradicsomos darált húsos gombócok is nagyon népszerűek. Utóbbi zöldség ugyan ebben nincs, csak darált pulykahús, de akkor is színeiben, ízeiben nekem mediterrán és kész!

Amúgy még paradicsomszósszal is össze lehetne rottyantani a végén az egészet, próbáljátok ki, ha van kedvetek úgy is. Hogy mi az alján a fehér és barna színű cucc? Nos, semmi extra, annyi történt, hogy kevés volt a rizs és a hajdina is otthon, úgyhogy összepároztam őket, és nem bántam meg, sőt így sokkal finomabb lett, én amúgy sem vagyok nagy rizsrajongó. Ezt az ételt is nélküle ettem csak úgy a húst és a zöldségeket egymagában.

Simán lehet belőle vega verziót is gyártani, hús helyett mehet bele padlizsán vagy csicseriborsó, csak halkan mondom, azt még jobban szeretem. Ezért nem is értem, mikor a legtöbb étteremben itton a vega étel címszó alatt még mindig csak rántott gomba, sajt és karfiol szerepel. Grrr és brrr…. Mennyivel egyszerűbb egy ilyet összedobni, nincs panír, nincs olajszag egy füst alatt kész a húsos és a zöldséges verzió is. Na mindegy, a lényeg, hogy ha jó kis tartalmas nyári kajára vágytok akkor ő ilyen!

Hozzávalók 4 főre:

1 kg darált pulykahús (csirke is jó)

2 db cukkini

1 nagyobb piros húsú paprika

10 dkg olívabogyó

2-3 szál újhagyma

2 gerezd fokhagyma

friss fűszerek 1-1 ág rozmaring, kakukkfű, oregánó vagy bazsalikom vegyesen, v külön bármelyik (szárítottból 1-1 mokkáskanál)

kókuszolaj

só, bors

Köretnek:

2-2 deci rizs és/vagy hajdina

A hagymát kevés kókuszolajon egy nagy serpenyőben megpároltam, majd hozzáadtam a húst, amivel fehéredésig együtt pirítottam, majd hozzáadtam az aprított fűszernövények felét, sóztam, borsoztam, megvártam, míg a hús átpuhul, kicsit megpirul, ezután belereszeltem a fokhagymát, hozzáadtam az apró kockákra vágott paprikát, kis darabokra vágott cukkinit, majd lefedve hagytam, hogy a zöldségek is megpuhuljanak. Kb. 10 perc elég volt, hogy roppanós legyen az állaguk, de még nem főjenek szét. Ezután elzártam a gázt, hozzákevertem a fűszernövények másik felét, majd megszórtam az egészet az olívabogyókkal.

Egymagában is finom, de én mellé főztem hajdinást rizst, vagyis  2,5 szeres vízzel leöntve feltettem őket főni enyhén sós vízben, mikor az összes folyadékot beszívta, lefedtem és állni hagytam még 10 percig, hogy mindegyik átpuhuljon teljesen.

 

Citromos fokhagymás csirkecomb

Újabb variáció csirkére. Már nem győzök mit kitalálni húsfronton, mióta A férfi megjelent a háznál kell, hogy legyen hús is, főleg hétvégén, így magamhoz képest én is többet eszem belőle. Értsétek ezalatt, hogy nem heti egyszer, hanem mondjuk 3-4 alkalommal is. Ez amúgy nekem elvileg jó lenne, gyakorlatilag azért belül lázadok ellene kicsit…

Két lázadás között viszont születik valamilyen csirkés vagy pulykás, és halas étel. A férfi viszont több zöldséget eszik, és rájött, hogy ez jó neki, így köszönjük szépen remekül vagyunk. Ő azért leragadna a gyúrós csirke-rizs kombón, de én attól falnak megyek, így muszáj kiszíneznem a csirkét mással. Mell helyett már inkább comb, mert az legalább szaftos, de abból is a filé, mert az úgy kényelmesebb szerintem. A citromos fokhagymás páccal nagyon tévedni nem lehet, a legjobb, ha grillen sütitek amúgy a húst, tuti sikere lesz.

Most zöldbabra esett a választásom ami a köretet illeti, mert volt kéznél fagyasztott és amúgy is nagyon ritkán választom ezt a zöldséget. Meggyőződésem, hogy pirítva, szójaszósszal, szinte minden zöldség másik dimenzióba kerül és elfelejtettem ezúttal is a borzalmas menzás zöldbabfőzelékek emlékét.

Hozzávalók:

4 db csirkecomb filé

2 gerezd fokhagyma

1 citrom leve

só, bors

kókuszolaj

Körethez:

40 dkg zöldbab

1 db kaliforniai paprika

2 evőkanál szójaszósz(sós)

15 dkg sótlan mogyoró

bors

őrölt chili v friss

kókuszolaj

A combfiléket bepácoltam az összekevert citromlével és reszelt fokhagymával és pár órára hűtőbe tettem. Ezután felforrósítottam kevés kókuszolajat egy serpenyőben, a húst sóztam, borsoztam mindkét oldalán majd lepirítottam mindkét felét, majd pici vizet öntöttem alá és lefedve hagytam kb. 20 percig, hogy teljesen átpuhuljon a hús belül is.

Ezalatt a zöldbabot megfőztem, leszűrtem, a mogyorót egy száraz serpenyőben megpirítottam, majd félretettem és ugyanebbe a serpenyőbe beletettem a babot és a felcsíkozott paprikát, kevés kókuszolajon pár perc alatt átpirítottam nagy lángon, majd ráöntöttem a szójaszószt, megszórtam chilivel, ezzel együtt is kapott még kb. 1 perc pirítást majd elzártam a gázt, rászórtam a mogyorót és a hússal tálaltam.

 

 

 

 

Sajtos, sonkával töltött édesburgonya

Hétvége után általában vannak maradékok a hűtőben, gondolok itt pár dkg sajtra, pár szelet sonkára, kevésbé friss zöldségekre esetleg. Legalábbis nálam ez volt a helyzet és adott volt hozzájuk pár darab friss édesburgonya, amit mindenképp sütve és töltve képzeltem most el.

A férfinak klassz vacsora lett rizzsel körítve, na meg persze sok friss zöldsalátával is, nekem pedig egy kellemes ebéd másnap. Akár kanalazhattok mellé vagy rá fokhagymás vagy kapros joghurtot, kefirt, és bármilyen maradék sült hússal is elkészíthető, vagy akár hús nélkül is. Tonhal is klassz, illetve megmondom az őszintét eredetileg csicseriborsós verziót akartam kreálni, de abból a maradék tényleg csak a gondolataimban létezett, mert a hűtőben nem sikerült fellelnem… Kissé csalódott is voltam, de aztán a végeredmény meggyőzött, hogy jó ez így is!

Szórjátok meg bármilyen friss zöldfűszerrel, petrezselyemmel, vagy ha még találtok, medvehagymával, de snidling is mehet rá. A képzelet szab csak határ, hogy éppen mivel töltitek, megéri kísérletezni az édesburgonyával, mert sokkal finomabb, mint a hagyományos krumpli.

Hozzávalók 2-3 főre:

2 db édesburgonya

pár szelet pulyka- v csirkesonka

1-2 paprika

1-2 paradicsom

1-2 szál újhagyma

1 mokkáskanál zsálya vagy ízlés szerint más fűszer

5 dkg sajt

só, bors

kókuszolaj

Tetejére: 10 dkg sajt + friss zöldfűszer

A édesburgonyát alaposan megsikáltam, hosszában félbevágtam és 200 fokra előmelegített sütőben, kókuszolajjal vékonyan meglocsolva, vágott felével lefelé fordítva puhára sütöttem.

Ezalatt egy serpenyőben, kevés olajon lepirítottam a sonkát, majd hozzászórtam a hagymát, majd a paprikát, paradicsomot, befűszereztem és kb. 10 perc alatt puhára pároltam az egészet.

Kikapartam az édesburgonya belsejét, de úgy, hogy azért maradjon egy fél centis pereme, hogy ne lyukadjon ki. A kikapart édesburgonyát összeforgattam a többi zöldséggel, majd visszatöltöttem a héjába és a sajttal megszórva még addig sütöttem, míg az ráolvadt.

Brokkolipestós cukkinitészta sütőtökkel

Ez tipikusan az az eset volt, mikor sokféle zöldséget megkívántam a piacon, de halvány lila gőzöm nem volt róla, hogy mit is fogok főzni. Csak annyit tudtam, hogy húsmentes ételre vágyom.

Úgyhogy szinte minden egy tányérra került, amit vettem. Eszembe volt, hogy ennék pestót is, és ezer éve nem csináltam brokkoliból, úgyhogy hajrá. A hozzávalók között megtaláljátok a receptet, annyiban tértem most elő tőle, hogy sajtot nem tettem bele és reszeltem hozzá tormát is. Teljesen mindegy hogy készítetek, finom lesz tésztára is, pirítósra is. Tészta helyett cukkinispagettit főztem és mivel a sütőtök szezon az utolsókat rúgja, jött velem az is. Kivételesen a tököt most főztem, mivel a sütőm belső üvege a szilveszteri malacsütésnél úgy döntött, hogy megadja magát és szétrobbant. A malac szerencsére ép marad és ehető, sőt még üvegmentes is…. Már érkezik az új masina és alig várom, hogy süssek valamit, de sütő nélkül sem állt meg az élet a konyhában kicsit sem!

Jó kis vega kaja, színes és izgalmas, lehet egy könnyű vacsora vagy ebéd, de a húsimádóknak köret is! Ha ahhoz van kedvetek, szórjatok sajtot is a tetejére, pl. feta passzol hozzá.

Hozzávalók adagonként:

fél cukkini

2-3 kanál brokkolipesto (RECEPT ITT)

fél bögre sült v főtt sütőtök

fél kaliforniai paprika

bazsalikom

só, bors

A cukkint hosszában félbevágtam, majd hosszában szeletekre, a szeleteket pedig vékony csíkokra, majd lobogó forró, enyhén sós vízben kb. 5 perc alatt puhára főztem, végül leszűrtem.

A tököt felkockáztam, megfőztem, sóztam, borsoztam, bazsalikommal megszórtam, majd a paprikát szintén felkockáztam és egy serpenyőben kevés kókuszolajon roppanósra pároltam, majd hozzáadtam a sütőtökkockákat és azzal is átforgattam. Végül a cukkinire szórtam őket és rákanalaztam a pestót is.

Édes-savanyú csirke

Nem igazán tart tovább elkészíteni, mint a bolti verziót, ízben szerintem szinte ugyanaz. Na jó, nem. Ez finomabb. Ok, bambuszrügyet nem tettem bele, de valahogy senki nem verte az asztalt érte…

Egy laza fél óra alatt kész volt a vasárnapi ebéd, könnyű ezt az ételt nagy mennyiségben legyártani, szóval nincs kifogás, hogy miért ne Uncle Ben’s közreműködése nélkül varázsoljunk hasonló ízeket az asztalra!

Ha nagyon muszáj és nem kaptok jó áron friss ananászt, akkor lehet tolni bele konzervet, de az tocsog a cukorban, és ebben az ételben amúgy is édeskés a szójaszósz is, úgyhogy erre érdemes odafigyelni kicsit, már akinek ez szempont.

Mi van akkor, ha nem szereti valaki az ananászt? Semmi, járjatok el úgy, hogy csak tálaláskor teszitek ki az asztalra és aki szereti vesz magának. Mi van akkor, ha valaki kitúrja belőle a sárgarépát és a paprikát is? Így járt…nem tudja mi a jó….rendeljen pizzát.

Hozzávalók: 6-8 főre

1 kg csirkemell

4 db sárgarépa

2 db kápia v kaliforniai paprika

1 ananász (nem konzerv)

1 liter paradicsomlé

fél hüvelykujjnyi gyömbér

1 fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

3 evőkanál szójaszósz

1 teáskanál almaecet

mokkáskanál őrölt chili v friss

2 evőkanál kukorica keményítő

só, bors

kókuszolaj

Köretnek: rizs, kuszkusz v bulgur

A vöröshagymát felkockáztam a sárgarépát vékony hasábokra vágtam és kb. 2 evőkanál kókuszolajon megpirítottam őket, megvártam míg elkezdenek karamellizálódni (5-10 perc kevergetve), majd hozzáadtam a felcsíkozott csirkemellet. Fehéredésig pirítottam azt is, majd hozzáadtam a paprikát is, sóztam borsoztam. A paradicsomlében elkevertem a reszelt fokhagymákat, gyömbért, szójaszószt, chilit és felöntöttem vele a csirkét és lefedve kb. 20 percig rotyogni hagytam. Pici vizet még lehet hozzáönteni, ha kevés lenne a szaftja. Mikor minden átpuhult, a kukorica keményítőt simára kevertem pár evőkanál hideg vízben és a csirkéhez öntöttem, megvártam, míg ismét felforr, sűrűsödni kezd és elzártam a gázt. Itt lehet az ananászt is hozzákeverni, vagy tálalás előtt.

 

Halas omlett

Egy omlett minden napszakban jól jöhet, kisegít, ha nagyon éhes az ember, vagy éppen csak pár db zöldség és tojás árválkodik a hűtőben, és bűntudat nélkül falatozható, ha valaki odafigyel a vonalaira. Ééés pillanatok alatt kész.

dscf0114

Halas verziót még nem csináltam, de nekem ez most egy lusta ebéd volt, egy leves után második fogás, így felturbóztam kissé. Ezért is gondoltam, hogy megosztom veletek, mert szerintem legtöbbször sonka vagy szalonna kerül a rántottához, és hal nagyon ritkán. Nyilván aki nem szereti, az ezt sem fogja, de ő készítheti gombával akár. Érdemes valami zöldet és valami pirosat is beletenni, így még szép is lesz, az ízéről nem is beszélve.

Sütőben is el lehet készíteni, de nekem nem volt kedvem most megvárni, míg a sütő a melegszik, és a gázon is tökéletesen átsült, anélkül, hogy leégett volna az alja. A halhoz az egyik legjobb fűszer a kakukkfű és a kapor, én most az előbbit választottam, ti készítsétek amelyikkel jólesik!

dscf0115

Hozzávalók 1 v 2 főre:

2 L-es tojás

1 doboz tonhal v makrélakonzerv (natúr, sós lében)

1 kisebb piros húsú paprika

1 szál újhagyma

3 evőkanál tej v tejszín

só, bors

friss kakukkfű v más fűszernövény

kókuszolaj

A hagymát felkarikáztam, a paprikát apró kockákra vágtam, a halat lecsöpögtettem. A tojásokat felvertem a tejszínnel együtt, sóztam, borsoztam. Egy kis serpenyőben egy kanál kókuszolajat felforrósítottam, rászórtam a hagymát, a paprikát, kicsit átforgattam, hozzáadtam a villával nagyjából széttördelt halat,majd ráöntöttem a tojást, majd egyenletesen eloszlattam mindenhol. Alacsonyabb lángon hagytam sülni az omlettet, majd rátettem egy fedőt, hogy a teteje is kissé megszilárduljon, éppen, hogy csak ne legyen már folyós a tojás. Elzártam alatta gázt, majd megszórtam kakukkfűvel és paradicsommal tálaltam.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!