Úgy néz ki visszatér a kánikula, legalábbis én megelőlegezem neki a bizalmat, szóval jól fog esni elkanalazni egy ilyen levest valahol az árnyékban.
Hű, nem is tudom mikor jártam erre utoljára, sajnos túl régen, de egy 6 hónapos pörgő, forgó energiagolyó mellett, nehezemre esik a konyhában is sürögni, forogni. Fogjam mindig őrá?? Szenya vagyok lehet, és valójában nincs is olyan túl sokszor kedvem főzni? Hm… amúgy lenne, csak nem tudok nagyon elmélyedni a részletekben, mert nincs rá idő, ha meg van, akkor azt mással töltöm inkább. Ilyen ez, nem panasz, de vállalom, hogy máshová helyeződtek a hangsúlyok az életemben.
Na, de vissza a leveshez és a botmixerhez, ami viszont napi használatban van, ugyanis a kisasszony is kanalazza már a gyümölcs- és zöldségpüréket. Természetesen ebből a levesből még nem evett, de a fő összetevőit, a cukkinit, őszibarackot már kóstolta és szereti, sőt a kettőt kombinálva is vígan elcuppogtatja. A cukkini azért egymagában nem egy gasztronómiai élmény, viszont az édes barackkal simán “eladom” neki. A spenót kóstolása még hátra van Miss Rózinak, erről majd később számolnék be…
Muszáj volt már valami hideg nyári levest összehoznom, némi csavarral (valaki inkább ízlésficamnak nevezné, de nem bánom), ezért került bele a barack. De a spenóthoz igenis passzol, a cukkini meg semleges és bármit felvesz kiegészítésnek, ezért is szeretek vele főzni.
Maga a leves amúgy tej- és lisztmentes, de mivel volt otthon mascarpone maradék a hűtőben, nem féltem felhasználni és kimondottan jól állt neki. Helyette kókusztejszínt is használhattok, vagy el is hagyhatjátok, hiszen, ha jó fűszeres a leves, akkor úgyis isteni lesz. A mentát és a citromlevet ne hagyjátok ki belőle semmiképp, pont ezek pörgetik fel a többi hozzávaló ízét is.
Uff, szóltam, próbálok legközelebb nem 1 hónap múlva új recepttel előállni.
Hozzávalók 3 főre:
1 db vöröshagyma
2 db cukkini
25 dkg spenótlevél
pár db mentalevél és bazsalikomlevél
pár csepp lime vagy citromlé
só, bors
kókuszolaj
2 db őszibarack
pár evőkanál natúr görög joghurt vagy mascarpone (elhagyható)
A vöröshagymát felaprítottam, a cukkinit felkockáztam héjastól. Egy lábosban felforrósítottam 1 kanál kókuszolajat, üvegesre pároltam rajta a hagymát, majd hozzáadtam a cukkinit, és a spenótot is, sót és borsot, és az aprított bazsalikom és menta felét. Mikor a cukkini félig megpuhult és a spenót megfonnyadt kicsit (5-10 perc kb.), utána felöntöttem annyi forró vízzel, hogy az egészet éppen ellepje. Megvártam, míg egyszer felforr, majd elzártam alatta a gázt, botmixerrel összeturmixoltam, végül szórtam bele még mentát és bazsalikomot és facsartam bele pár csepp citromlevet. Érdemes megvárni, míg kihűl és tálaláskor szelni bele pár cikk őszibarackot és kedv és ízlés szerint mehet bele 1 evőkanál joghurt vagy a mascarpone is.


A lazaccal úgy vagyok, mint a kacsával, minden évszakban elkészül egy verzió és a köret a szezonális hozzávalókból, zöldségekből és gyümölcsökből kerül kiválasztásra. Így nem lehet megunni, no nem mintha túl gyakran ennék lazacot és kacsát. Persze ezt akár csirkével is el lehet játszani, de a lazactól valahogy fejedelmibb az egész, és ez jót tesz a lelkemnek, pedig pofonegyszerű az egész étel. Gyakorlatilag 10 perc alatt kész!
Hozzávalók 2 főre:
Salátához (is) kenyeret enni pedig már már vétek szerintem, de a panzanella kivétel! Az olívaolajon pirult kenyérkockák valahogy más dimenzióba kerülnek ilyenkor és feldobják, tartalmassabbá teszik a többféle lédús zöldséget ropogósságukkal. Sőt a gyümölcsöt is, ami most őszibarack, a savassága és a savanykásan édes íze tompítja a spenót földes aromáját, kell bele tényleg.
Hozzávalók 4 adaghoz:





Amitől különleges lett ez cukkini az a töltelék. Ehhez mindig kell valami krémes, szaftos cucc, hogy a sütőben töltött idő után se legyen száraz a végeredmény, legalábbis én azt nem szeretem. Úgyhogy általában valamilyen paradicsomszószos muttyot teszek hozzá, a másik opció pedig a tejfölös, joghurtos, tejszínes lötyi, amihez meg nem volt kedvem, mert ilyesmit hébe-hóba eszem csak, és ez pont előtte nap történt meg. A megoldás tehát, ha a cukkini kikapart belseje felhasználásra kerül. Soha nem értettem, mikor tévében láttam hasonló receptet és a zöldség belsejét a kukába hajítják. Miért? Végülis pont a lényeget dobják a szemétbe…
Hozzávalók 2-3 főre:
Rohanósabb napokon ez a legegyszerűbb, ha rám tör az éhség a lakásba beesvén, és meleg van, nincs kedvem a tűzhely mellett állni és az amúgy viszonylag hűvös lakásban feltolni a hőfokot, úgyhogy max. 5 percre vagyok hajlandó a gázt belobbantani ilyenkor.
Hozzávalók adagonként:










