Pálmafa Project

Mindent bele cukkinis pite

Igazi íz és színkavalkád ezt az étel, tényleg minden belecsempészhető mi szem szájnak ingere. Tökéletes megoldás hűtőkiűrítéshez is, maradék fonnyadozó zöldségek, sajtok felhasználásához. Ha valaki nem szereti a tonhalat, nyugodtan rakhat bele kolbászt, sonkát, maradék csirkemellet.

DSCF4587Friss rozmaringgal és petrezselyemmel fűszereztem, de a tonhal és a cukkini mellé a kapor is remekül passzolna, sajnos az hiánycikk volt a kertben, de ezt nem tragédiaként éltem meg, így is elfogyott. Gyorsan még hozzá, de ez tényleg inkább frissen jó, rögtön melegében falatozva. Én konkrétan leégettem a nyelvemet, de nálam ez “normális”…

Friss zöld salátával szuper ebéd vagy vacsora. De én most mégsem ezt ettem hozzá, hanem némi ajvárt kanalaztam rája, mivel ajvárpaprika földön jártam és kaptam házi készítésű kenceficét, így muszáj volt letesztelnem. Aztán mivel gigamega nagyságú 32 dkg-os piros húsú paprika is a birtokomban volt, így azt is megsütöttem és krém lett belőle, de ezt majd legközelebb osztom meg veletek, addig tessék kipróbálni ezt az ételt ha mondom! 🙂

DSCF4588Hozzávalók:

2 db tonhalkonzerv

1 db cukkini

1 fej lilahagyma

1 db piros húsú paprika

fél csokor petrezselyem

1 db rozmaring ág

1 zacskó mozzarella

1 marék fekete olívabogyó

3/4 bögre liszt (nálam zabliszt és zabpehely vegyesen)

1 bögre tej

3 db tojás

3 evőkanál tejföl

1 mokkáskanál mustár

só, bors

pár csepp citromlé

A tojásokat felvertem, belekevertem a tejet, a mustárt és a tejfölt, pici sót és borsot. Az összes többi hozzávalót egy mély tálba tettem, a zöldségeket, fűszernövényeket aprítva természtesen, a tonhalkonzerveket lecsöpögtetve, a mozzarellát szétmorzsolva, megszórtam a liszttel, sóztam, borsoztam, jól elkevertem. Legvégül hozzáöntöttem tojásos keveréket is, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 1 óráig sütöttem kivajazott edényben, míg megszilárdult, de még belül szaftos maradt, a teteje pedig arany barna lett.

Nyers leves - Görögdinnye-Paradicsom-Fetasajt

Hűvösebb napok után ismét itt a kánikula és egy nyers vitaminbomba leves Nektek sok szeretettel. Bár rengeteg vizet iszom, de valljuk be őszintén azért az néha uncsi, ilyenkor pedig remek megoldás egy ilyen frissítő leves, ami még az éhséget is elveszi egy időre, vagy remek nyári előétel is lehet.

DSCF3555Ha nyerő nyári ízpárosokat kellene felsorolnom, a feta-görögdinnye kombináció tuti benne lenne. Rákattantam, próbáljátok ki mert azt mondtam a kedvemért lécci lécci. Csak simán felkockázva a hideg dinnye a sós fetával és máris felfrissültök a kánikulában. Ha még egyet akartok csavarni rajta akkor jöhet egy kis menta is hozzá, aztán ha még tartalmasabb ételre vágytok akkor itt ez a leveske. A paradicsom furcsának tűnhet, nálam is kiverte a biztosítékot hajdanán, még kevésbé nyitott koromban. Most végre kipróbáltam és még biztosan sokszor kerül a tányéromba, mert imádtam. Aki bátor szelhet hozzá pici lila hagymát is, én ezt most kihagytam, de úgyis nagyon finom amúgy.

DSCF3557

Hozzávalók adagonként:

1 marék felkockázott görögdinnye

1 darab közepes méretű paradicsom

pár darab mentalevél

fetasajt

néhány szem fekete olívabogyó

olívaolaj

csipet só

víz

1 mokkáskanál balzsamecet

pár csepp citromlé

A dinnyét, a paradicsomot apró darabokra vágtam, turmixba tettem, meglocsoltam citromlével, kb. 1 evőkanál olívaolajjal, pici balzsamecettel, megszórtam egy csipet himalája sóval, a felaprított mentalevelekkel és öntöttem rá annyi vizet, hogy félig ellepje. Aztán ha sűrű lenne még lehet hígítani. Összeturmixoltam, tányérba öntöttem, morzsoltam rá fetát, félbevágott olívabogyóval még megkoronáztam, aztán nagyon bekanalaztam. Ha nem lennének hidegek a hozzávalók, akkor tálalás előtt kerüljön hűtőbe egy fél órára.

Halfasírt tökmagliszttel répasalátával

Hűtőkiürítést végeztem a hosszú hétvége előtt, és a fasírtok tökéletesek arra, hogy belecsempésszük a maradék zöldségeket, sajtot. Nem túlzok, de én odáig meg vissza voltam a végeredménytől. Sejtettem, hogy nagyot nem lehet vele tévedni, de abszolút olyan fogás lett, amit bármikor megennék ugyanezekkel a hozzávalókkal. Jó hír, hogy nincsen durván halíze, ha véletlenül valaki nem rajongana pikkelyes barátunkért… A tökmagliszt kimondottan jól passzol a halhoz, ad az egésznek egy plusz ízt, arról nem is beszélve, hogy gluténérzékenyek is bátran elfogyaszthatják. Penészes sajt helyet, másik is tökéletes, füstölt sajt például, vagy ami éppen otthon van.

Friss saláta nélkül viszont el sem tudtam volna képzelni ezt az ételt és az ebédemet, úgyhogy tényleg az egyik legegyszerűbb, de számomra legfinomabb verzió dobta fel az ízeket még  jobban és adta meg az egész frissességét, a sárgarépasaláta.  A színei pedig…. külön jókedvre derítettek az fix.

DSCF3182

Hozzávalók 5 darabhoz:

1 doboz tonhalkonzerv

pár dkg sajt (nálam camambert)

1 tojás

1-2 szál újhagyma

negyed piros californiai paprika

kb. 5 dkg tökmagliszt

só, bors

kókuszzsír a sütéshez v más olaj

Salátához:

2 darab közepes sárgarépa

pár szem fekete olívabogyó

1 kis gerezd fokhagyma

olívaolaj

pár csepp citromlé

só, bors

A fasírthoz a tonhalkonzervet leszűrtem és villával szétnyomkodtam, a paprikát és hagymát apró kockákra vágtam és a halhoz adtam, beleöntöttem a felvert tojást, nagyon pici sót, mert a hal sós, frissen őrölt borsot és annyi tökmaglisztet, hogy formázható legyen. A serpenyőben felhevítettem a kókuszzsírt és beletettem a fasírt golyókat, amit aztán kézzel kicsit kilapítottam. Mindkét oldalát pár perc alatt barnára sütöttem és papírtörlőre szedtem.

A salátához lereszeltem a répát és a fokhagymát, az olívát felkarikáztam és egy tálban összekevertem, sóztam, borsoztam, meglocsoltam kevés olívaolajjal, citromlével és már kész is. Tálaláskor megszórtam még a maradék paprikával és az újhagyma zöld szárával.

DSCF3184

 

 

Rozmaringos kétszer sült töltött krumpli - húsmentes, mégis kiadós

Bizony, a sült krumplin túl is van élet, ráadásul a krumplipucolást is megspórolhatjuk!
Azt nem mondhatja senki, hogy gyakran főzök, sütök krumplit, valahogy nem lett az életem része, vígan el vagyok nélküle. Ez nem jelenti azt, hogy hébe hóba nem kívánom meg, az új krumplit például alig várom már, de ez egyelőre nem az…. Ez bizony, jó nagy és öreg krumpli volt, de a célnak tökéletesen megfelelt. A rozmaring eszméletlen jól passzol a sült burgonyához, ami nálam amúgy is mindig sütőben sül, de tényleg  érdemes kipróbálni, ha csak köretnek is készítjük is, hogy mennyire más íze lesz, ha rákerül pár friss rozmaring ág is sütés előtt és némi olívaolaj.

DSCF3096

Sokan a húst és a krumplit nem tudják elválasztani egymástól, pedig sokkal kevésbé terheli meg a gyomrot, ha nincsenek párosítva és ezáltal az ízek sem csorbulnak. Persze ez egy rugalmas fogás, bármilyen kéznél lévő hozzávalót használhatunk tölteléknek, lehet ez sonka, kolbász is akár, de ez itten a “pálmafás” verzió kérem szépen.

DSCF3100

Azért azt hozzáteszem, hogy bár az elkészítése egyszerű, de nem tartozik a 10 perces gyorsételek közé, viszont hétvégére ideális lehet. Nagy előnye, hogy nem kell hozzá meghámozni a krumplit, ami nem a kedvenc elfoglaltságom amúgy sem és azt hiszem vagyunk még így egy páran… Imádom, hogy kívül ropogós, belül pedig krémes a sajttól, de mégis friss a rozmaringtól, hagymától és a paradicsomtól.

Pontos mennyiségeket nem írnék,  mert elrontani nem igazán lehet, használja mindenki a kedvenc sajtját bátran, nekem most ezek voltak itthon. A hagyma is lehetne akár lila vagy fokhagyma benne, de mi mást tehettem volna én bele, mint medvehagymát??

DSCF3097

Hozzávalók:

nagyobb méretű burgonya

paradicsom

medvehagyma és újhagyma

fetasajt

camembert sajt

olívabogyó

joghurt, tejföl, v kefír

só, bors

friss rozmaring

olívaolaj

A krumplikat megsikáltam és kevés olívaolajjal bekenve, kb. 200 fokon majdnem egy óra alatt megsütöttem. Akkor jó, ha egy villát bele tudunk szúrni, de még nem esik szét, a héja pedig ropogós. Ezután hosszában félbevágtam és kivájtam egy kanállal a belsejét, úgy, hogy egy fél centis pereme és alja azért maradjon. A kikanalazott krumplit összetörtem, majd hozzáadtam a felaprított hagymákat, rozmaringot, a felkockázott paradicsomot, olívabogyót,pár kanál joghurtot, hogy krémes állagú legyen, sóztam, borsoztam, belemorzsoltam a fetát is, majd ezt a keveréket visszakanalaztam a krumpli héjába. A tetejére tettem még pár szelet camembert sajtot is és egy-egy friss rozmaring ágat. Végül visszatoltam még kb. negyed órára a forró sütőbe, míg a sajt megolvadt a tetején. Friss salátával az igazi.

DSCF3098

Mi fán terem a hajdina? - Fetás aszalt paradicsomos hajdinás egytál

Fagopyrum esculentum. Nem feküdtem rá a billentyűzetre, ez csupán a hajdina latin neve. Még egy újabb értékes gabonafajta amit tessék kipróbálni, mert jót tesz nekünk. Amúgy meg nem is gabona tulajdonképpen hanem a keserűfélék családjába tartozik, de magjai lisztes szilikát tartalma miatt sorolják mégis az előbbi csoportba. Na nem megyek át azért nagyon tudományosba, de azt fontos megemlíteni, hogy szinte az összes B-vitamin megtalálható benne, illetve jelentős E-vitamin forrásként is funkcionál. Segíti az emésztést, illetve régen magas vérnyomás kezelésére is alkalmazták, a benne található rutin nevezetű hatóanyaga pedig az érfalak erősítéséhez járul hozzá.

Ő lenne az:

DSCF2938

Elkészítése ugyanúgy történik, mint a köles vagy a rizs esetében, vagyis dupla mennyiségű vízben megfőzzük. Lehet a hajdinát is köretként, kásaként is elkészíteni. Sőt, én azóta levesbetétként is használtam és úgyis bevált. Az íze szerintem nem kesernyés, mint ahogy azt sok helyen írják, pláne ha főzés előtt át van mosva. Szerintem inkább szezámmagos beütése van. Régen Anyukám főzött párszor, de hogy őszinte legyek Apukámon kívül senki rá sem bagózott csak úgy álá nátúran köretként megfőzve. Most már biztos szívesebben eszem ezt akár pörkölt mellé is, viszont első próbálkozásnál éppen ezért jó ötlet lehet több karakteresebb ízzel feldobni. Remek egytálétel varázsolható belőle. Ez az olaszos ízvilág nekem nagyon bejött, aszalt paradicsom helyett friss is jó hozzá és bármilyen zöld a tetejére, újhagyma, medvehagyma…

DSCF2939

Hozzávalók 2 főre:

1bögre hajdina

10 dkg fetasajt

10 dkg aszalt paradicsom

pár szál újhagyma

1 marék fekete olívabogyó

só, bors

oregánó, bazsalikom

olívaolaj

A hajdinát egy szűrőbe téve átöblítettem, majd kétszeres mennyiségű vízzel feltettem főni. Addig felszeltem az aszalt paradicsomot, a hagymát és az olívabogyókat. Mikor a hajdina már majdnem megpuhult, hozzáadtam az aszalt paradicsomot, hogy magukba szívjanak némi nedvességet, és ne legyen olyan száraz, a hagymák fehér részét is belekevertem, picit megsóztam, mert a paradicsom és a feta amúgy is sós, megborsoztam, megszórtam oregánóval és bazsalikommal, majd megvártam míg a hajdina az összes vizet beszívta. Fedő alatt még állni hagytam pár percig, végül hozzákevertem az olívabogyót, a félretett hagyma felaprított zöld szárával megszórtam és rámorzsoltam a sajtot. Pár csepp olívaolaj is mehet még rá.

A krumplipüré második élete

Nem tartozom a másnapos krumplipüréért rajongók táborába, meg lehet enni, de azért nem az igazi. Fel lehet használni krumplis pogácsához, de az elmúlt napok után én inkább könnyedebb fogásokra vágyok. Tologattam magam előtt ennek az ételnek a megosztását, de azt hiszem most ideális lehet, hiszen újévkor a malac mellé sok helyen került krumplipüré az asztalra és ha maradt, és van otthon még némi zöldség, tonhalkonzerv, de csirkemellsonka is tökéletes hozzá, akkor tényleg gyorsan elkészül a mai ebéd. Pontos mennyiségeket nem írok, mert ez most nem fontos, elrontani nem lehet. Ha túl száraz lenne a maradék krumplipürénk, akkor keverjünk még hozzá kevés tejfölt vagy natúr joghurtot, hogy ismét krémes legyen, úgy jobb lesz az állaga ennek az ételnek is.

DSCF2410Hozzávalók:

krumplipüré

tonhalkonzerv

1 marék párolt zöldborsó

olívabogyó

paradicsom felkarikázva

reszelt sajt a tetejére

só, bors

pár csepp citromlé

A tonhalkonzervet lecsöpögtettem, meglocsoltam pár csepp citromlével, a mirelt zöldborsót kevés olívaolajon megpároltam, de vízben is főzhetjük, sőt konzerv is jó hozzá. A krumplipürében elkevertem a tonhaldarabokat, a zöldborsót, fűszereztem és egy jénaiba kanalaztam  a masszát. A tetejére tettem a paradicsomkarikákat, az olívabogyót és a reszelt sajtot. Előmelegített sütőbe tettem és megvártam, míg a paradicsom kicsit megpuhul a sajt pedig ráolvad.

DSCF2413

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!