Pálmafa Project

Csirke cacciatore

A csirke cacciatore (ejtsd: kaccsatore) magyarul csirke vadász módra. Azt nem tudom mitől vadász, de hogy finom és egyszerű elkészíteni, és ideális vendégváró étel az biztos!Olyan ez, mint egy olasz csirkepörkölt sütőben sütve tulajdonképpen, de mindegy is minek nevezzük, talán egyetértetek velem abban, hogy amiben paradicsom és bazsalikom van, azzal tévedni nagyot nem lehet. Nem sok a meló vele, el van a sütőben, én kétféle köretet is csináltam hozzá, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót. A klasszikus spagettivel és a gyúrósoknak készült rizzsel is tökéletes vasárnapi eledel lett belőle.

Mostanában rengeteg paradicsomos kaját főzök, ugyan nem frissből, azt ritkán veszek télen, csak a fotó kedvéért, vagy ha megpróbálom ránézésre elhinni, hogy tényleg édes lesz… Legtöbbször sajnos csalódnom kell, bár a koktélparadicsomból ki lehet néha fogni jót, viszont üveges, dobozos natúr verziót szinte mindig tartok otthon, mert bármikor jól jöhet. Ki hinné, hogy gyerekkoromban utáltam a paradicsomot, frissen a világból ki lehetett vele kergetni, most viszont sok mindenre hajlandó lennék egy édes szemért, amiből tuti bruschettát csinálnék holnap reggelire…álmodozni jó, de inkább most főzzétek meg ezt, bruschetta meg lesz nyáron!

Hozzávalók kb. 6 főre:

1 egész csontos csirkemell 4 részre vágva

4 csirkecomb félbevágva

1 doboz darabolt hámozott paradicsom

5 deci paradicsomlé (passata)

2 deci fehérbor

5 vékony szelet bacon

1 db répa

1 db piros kaliforniai paprika

1 db vöröshagyma

2 duci gerezd fokhagyma

1 evőkanál szárított bazsalikom

só, bors

kókuszolaj

Tálaláshoz: kis marék olívabogyó + petrzselyem

Köret: spagetti vagy rizs

Tetejére: parmezán

Egy nagy serpenyőben felhevítettem a kókuszolajat, majd a félbevágott csirkecombokat és csirkemelleket mindkét oldalukon kb. 4-4 perc alatt lepirítottam, majd áttettem őket egy nagy tepsibe, a sütőt pedig előmelegíttem 180 fokra.

A serpenyőbe szórtam a felcsíkozott bacont, pici kókuszolajon lepirítottam a vöröshagymával és a fokhagymával együtt, majd ezeket is a csirkedarabok mellé tettem a többi hozzávalóval együtt, a sárgarépát és a paprikát kisebb darabokra vágva szórtam melléjük, ráöntöttem a passatát, hámozott paradicsomot, fehérbort, fűszerekkel megszórtam és alufóliával lefedve a sütőbe toltam, kb. 45-50 percre.

Ezalatt megfőztem a rizst és a tésztát, majd mikor a csirke elkészült, beleszórtam az olívabogyókat és aprított petrezselyemmel együtt tálaltam. Aki akar szórhat rá még sajtot, de anélkül is finom.

Mediterrán darált húsos egytálétel

Az egész étel a cukkinitől indult, az meg Rómából. Hogy jön össze a kettő? Ott jártam pár hete és szinte bármilyen főételt kértem, vagy akár hideg salátát, cukkini volt benne, legyen az rizottó, rizssaláta, grillzöldség. Aztán gyakran került mellé piros kápia paprika, az olíva meg ugye alap arrafelé, a zöld fűszerek szintén és a paradicsomos darált húsos gombócok is nagyon népszerűek. Utóbbi zöldség ugyan ebben nincs, csak darált pulykahús, de akkor is színeiben, ízeiben nekem mediterrán és kész!

Amúgy még paradicsomszósszal is össze lehetne rottyantani a végén az egészet, próbáljátok ki, ha van kedvetek úgy is. Hogy mi az alján a fehér és barna színű cucc? Nos, semmi extra, annyi történt, hogy kevés volt a rizs és a hajdina is otthon, úgyhogy összepároztam őket, és nem bántam meg, sőt így sokkal finomabb lett, én amúgy sem vagyok nagy rizsrajongó. Ezt az ételt is nélküle ettem csak úgy a húst és a zöldségeket egymagában.

Simán lehet belőle vega verziót is gyártani, hús helyett mehet bele padlizsán vagy csicseriborsó, csak halkan mondom, azt még jobban szeretem. Ezért nem is értem, mikor a legtöbb étteremben itton a vega étel címszó alatt még mindig csak rántott gomba, sajt és karfiol szerepel. Grrr és brrr…. Mennyivel egyszerűbb egy ilyet összedobni, nincs panír, nincs olajszag egy füst alatt kész a húsos és a zöldséges verzió is. Na mindegy, a lényeg, hogy ha jó kis tartalmas nyári kajára vágytok akkor ő ilyen!

Hozzávalók 4 főre:

1 kg darált pulykahús (csirke is jó)

2 db cukkini

1 nagyobb piros húsú paprika

10 dkg olívabogyó

2-3 szál újhagyma

2 gerezd fokhagyma

friss fűszerek 1-1 ág rozmaring, kakukkfű, oregánó vagy bazsalikom vegyesen, v külön bármelyik (szárítottból 1-1 mokkáskanál)

kókuszolaj

só, bors

Köretnek:

2-2 deci rizs és/vagy hajdina

A hagymát kevés kókuszolajon egy nagy serpenyőben megpároltam, majd hozzáadtam a húst, amivel fehéredésig együtt pirítottam, majd hozzáadtam az aprított fűszernövények felét, sóztam, borsoztam, megvártam, míg a hús átpuhul, kicsit megpirul, ezután belereszeltem a fokhagymát, hozzáadtam az apró kockákra vágott paprikát, kis darabokra vágott cukkinit, majd lefedve hagytam, hogy a zöldségek is megpuhuljanak. Kb. 10 perc elég volt, hogy roppanós legyen az állaguk, de még nem főjenek szét. Ezután elzártam a gázt, hozzákevertem a fűszernövények másik felét, majd megszórtam az egészet az olívabogyókkal.

Egymagában is finom, de én mellé főztem hajdinást rizst, vagyis  2,5 szeres vízzel leöntve feltettem őket főni enyhén sós vízben, mikor az összes folyadékot beszívta, lefedtem és állni hagytam még 10 percig, hogy mindegyik átpuhuljon teljesen.

 

Glutén és tojásmentes amaránt pizza

Egy kissé furcsa, de annál finomabb és táplálóbb, hagyománytól eltérő pizzát, – vagy nevezzünk inkább pizzalepénynek-, kreáltam egyik nap, hogy felhasználjam a maradék amarántmagot, amit nem rég próbáltam ki először kása formájában és nagyon büdös fura illata és íze volt úgy… De tényleg…. pedig tudjátok mit szoktam mondani, kókusztejjel bármit el lehet adni, de hiába abban főtt, és még almát is reszeltem hozzá, nagggyon nagggyon szokatlan volt,mind ízre, mind állagra, bár leszuszogtam azért természetesen. Majd túl a csalódáson, törni kezdtem a fejem a maradék amaránt felhasználásáról…

DSCF9309

Miután kissé lehúztam az amarántot így bevezetésképpen, azért most körbeudvarolnám  röviden. Egyrészt, mert liszt formájában, sütéshez, kenyerekhez, jelen esetben pizzához, lepényhez, már engem is meggyőzött, és végre ízlett is, másrészt egy nagyon értékes magról van szó. Az inkák és aztékok (egyik) kincsének is nevezik. Először is gluténmentes, álgabonának is hívják, hiszen felhasználása hasonló a többi gabonáéhoz, viszont sokkal kevesebb a szénhidrát benne, rostdúsabb, jelentősen magasabb a lizintartalma a búzaliszthez képest. A lizin egy esszenciális aminosav, aminek az izomépítésben van nagy szerepe. Kiemelkedő a magnézium, vas és kálciumtartalma, különösen ajánlott sportolóknak, vegánoknak és várandós kismamáknak a fogyasztása.

Lehet kapni puffasztott amarántot, ez mehet egyből a reggeli zabkásába is főzés nélkül, talán így finomabb, bár nem kóstoltam ezt a verziót. Vagy megfőzitek a nyers magokat, ahogy én tettem először, de az hosszadalmas, mert nehezen puhul, sőt nem is lesz az teljesen soha. A quinoához hasonlító roppanós állaga lesz, csak a quinoa finom köretnek is, míg az amaránt nekem főzve sajna nem gyere be. Egyébként 20 dekát vettem a piacon kb. 240 Ft-ért, a boltban azért húzósabb az ára.

Szóval ha sütésre használjátok, akkor vagy lisztté őrlitek a magokat hozzám hasonlóan, vagy egyenesen amarántlisztet vesztek, mondjuk az úgy megint csak drágább valamennyivel a bioboltokban.

Ez kísérleti pizza volt, még tojás sincs benne, és mégis összeállt, szóval ez egy határozattan jó tulajdonsága az amarántnak. A széle ropogós lett, belseje puhább. Simán lehet másik liszttel keverni és ha tutira mentek akkor üssetek egy tojást is hozzá, hogy masszívabb legyen. Feltét bármi lehet, de ez a csicseriborsókrém, cukkini, dió kombó nekem nagyon bejött. Ha otthon készítitek a hummust, akkor érdemes itt kicsit hígabb, könnyen kenhető, paradicsomszósz állagra törekedni, így szaftosabb lesz a végeredmény. Az eredeti recept (amit azóta sem találok) élesztőpelyhet is írt, nekem olyan nem volt,  hát kihagytam.

Összességében ízlett na, érdemes kísérletezni vele!

DSCF9311

Hozzávalók egy kb. 15 cm átmérőjű pizzához:

2,5 deci amaránt liszt

1,25 deci víz

3 teáskanál almaecet

fél teáskanál só

1 mokkáskanál sütőpor

Feltét: csicseriborsókrém (hummus), cukkini, dió, olívabogyó

Mindent összekevertem egy tálban, majd egy sütőpapírral borított sütőlemezen nagyjából kör alakban eloszlattam a masszát.

200 fokon 10 perc alatt elősütöttem a pizzát, ezalatt a cukkint vékonyan felkarikáztam és egy serpenyőben kevés kókuszolajon, sóval, borssal megpároltam. Nem kell teljesen puhára, hiszen a sütőben még sülni fog.

Kivettem a pizzát, megkentem pici olívaolajjal, majd alaposan a hummusszal és rátettem a cukkinikarikákat, majd 180 fokra visszadugtam a sütőbe még legalább egy 15 percre, mikor a tészta széle kezd barnulni  és szilárdulni akkor már jó.

Frissen az igazi, a tetejére még szórtam olívabogyót és diót tálalás előtt.

Forrás:http://terebess.hu/tiszaorveny/gabona.html#amarant

 

Sütőtökös tonhalas spagetti

Ez egy kényelmes, laktató tésztaétel, kötöttségek nélkül, sok minden belefér ami otthon kéznél van, két dolgot ne hagyjatok ki belőle a sütőtököt és a spagettit.

20151013_115332-2-2Annyira hirtelen ötlet volt, hogy nem is a blogra készült, persze sok ilyen van, aztán mégis itt végzi, mert olyan finom, és nehogy már Ti ne tudjatok erről. Sokszor főzök úgy hétköznap, hogy veszek egy hozzávalót a piacon, jelen esetben “meglepő” módon a sütőtök volt ez, de fogalmam nincs mit csináljak belőle. Majd lesz valami vállrándítással haza vonulok és nyitogatom a szekrényeket, míg a tök sül, hogy mit is tegyek hozzá, hogy az másnapi ebédnek megfeleljen.

Ha szeretitek a halat, akkor ez nagyon ízleni fog, de ha nem, ki is hagyhatjátok belőle, vagy helyettesítsétek sonkával, egyéb kedvenc fűszerekkel, reszelt sajttal. Csak bátran nem lehet elrontani, ha eddig nem voltatok jóban a sütőtökkel, itt az idő megbarátkozni vele, krémes, édes, nem tolakodó és szuperül felveszi a többi ízt!

20151013_115505-2Hozzávalók 2-3 főre:

fél zacskó spagetti

gömb alakú sütőtök fele

2 kis doboz tonhalkonzerv

1 fej piros húsú paprika

fél fej lilahagyma

fél citrom leve

pár szem olívabogyó

só, bors

olívaolaj

A sütőtököt nagyobb darabokra vágtam és 200 fokra előmelegített sütőben puhára sütöttem.

A spagettit lobogó sós vízben kifőztem. A lilahagymát, olívabogyót és a paprikát apróra vágtam, a tonhalkonzervet lecsöpögtettem.

A sütőtök húsát egy tálba kanalaztam, megcsorgattam a citromlével, sóztam, borsoztam, meglocsoltam kevés olívaolajjal és botmixerrel pürésítettem. Ezután belekevertem a villával széttört tonhalat, a hagymát, olívabogyót, végül összekevertem az egészet a leszűrt spagettivel.

Tetejére tehettek még friss petrezselymet, reszelt sajtot is akár, de ezek nélkül is finom!

 

Brokkoli pizza

Pizza bűntetlenül a jelszó, liszt nélkül, illetve magliszttel, méghozzá tökmaggal, ha már zöld legyen tényleg az!

DSCF8550Készítettem már hasonlót ugyebár karfiolból, az is jó lett csak picit vékony, ez viszont masszívabb és szépen át tudtam segíteni őnagyságát egy tányérra, anélkül, hogy széttörött volna, így külön büszke voltam rá. És az ízére is, mert pikk-pakk elfogyott, mondhatnám, hogy több részletben és másnapra is jutott. Dehooogy felfaltam és kész, viszont utána még tudtam járni és nem csak szuszogtam, mint a hagyományos pizza után.

Most mit mondjak, nyilván bátorság, de főleg hazugság lenne azt állítani, hogy jobb, mint az eredeti pizza. Egészség, ide vagy oda a kelt tészta az kelt tészta és felesleges lenne bemutatni őt a brokkolinak, mert nem lesznek barátok, szóval ne hasonlítgassuk őket. Ez a pizza Más. Ennyi. Nagyon is finom, egyszerű, ugyanúgy tehettek bármilyen feltétet a tetejére, mint a másiknak. Kenjétek rá a kedvenc paradicsomszószotokat, ha lehet ne bolti műanyag “kecsöpöt”….. Ha nincs kedvetek főzni, a legegyszerűbb egy hámozott paradicsom konzervet leturmixolni (doboz nélkül természetesen) és fűszerezni ízlés szerint.  Én most házi ajvárral kenegettem bőszen. A tökmagliszt passzol a brokkolihoz és nem csak színben, de helyette lehet más magliszt is, ami éppen kéznél van.

DSCF8552

Hozzávalók 1 főre:

1 kis fej brokkoli

5 evőkanál tökmagliszt

1 db tojás

só, bors, szárított oregánó és bazsalikom

Tetejére: mozzarella, lilahagyma, olívabogyó, friss paradicsom, pár kanál ajvár v paradicsomszósz

A brokkolit rózsáira szedtem, megmostam, vizet forraltam, majd kb. 5 percre beletettem a brokkolit, ezután leszűrtem és hideg vízzel leöblítettem.

A sütőt előmelegítettem 180 fokra.

A brokkolihoz hozzáütöttem a tojást és botmixerrel simára turmixoltam. Sóztam, borsoztam, megszórtam a fűszerekkel, majd hozzákevertem a tökmaglisztet. Sütőpapírral borított tepsibe kentem a masszát. De előtte a papírt vékonyan bekentem kókuszolajjal (vaj is jó). Kb. 18-20 cm átmérőjű lett a pizzám. Betoltam a sütőbe kb. 20 percre.

Aztán kivettem, megkentem ajvárral, rátettem a lilahagymát, paradicsomkarikákat, mozzarellát, és olívabogyót, majd a tetejét is megszórtam oregánóval. Visszatoltam kb. még 10 percre, míg a sajt megolvadt.

DSCF8553

 

 

Spenótos palacsinta paradicsomos fetás töltelékkel

A hét kedvenc étele! Legalábbis én erre szavaztam, mert annyira ízlett. Pedig csak hűtőkiürítést végeztem, így a lekvárt kivéve nagyjából belekerült minden.

DSCF7963Olyan igazi mediterrán ízvilágú kaja, friss, nagyon édes paradicsomból, ami lehet már a fületeken jön, ki annyi receptben használom, dehát mindjárt vége a szezonnak. Most finom és most olcsó, télen majd krokodilkönnyeket hullajtok utána, mert csak a sápadt arcú példányok lesznek kaphatóak.

Volt még maradék fagyasztott spenótom, és szerintem ez szuper alternatíva letolni azoknak is a torkán ezt a zöldséget, akik utálják amúgy. Nem domináns a spenótíz, a szósz és a feta pedig ápol és eltakar. Ezúttal nem gluténmentes lett, hanem rozslisztes, ami teljesen jó hozzá, de használhattok zablisztet, hajdinát, tönkölyt stb. Sajt lehet mozzarella és egyéb kedvenc típus, akkor nyugodtan dugjátok még be az egész tortát a sütőbe, hogy ráolvadjon.

Az eredeti recept lasagna palacsintának nevezi és most már értem miért, tényleg olyan jellege van, akár húsos bolognai szósszal is lehetne tölteni, vagy tekerni, összesütni. Készíthettek nagy palacsintákat dupla ennyi rétegben és bátran toljátok a vendégek elé, imádni fogják! Én biztos, hogy sokszor fogom még készíteni…

DSCF7964

Hozzávalók 4 db palacsintához:

3 evőkanál rozsliszt

1,5 deci spenótpüré

1 gerezd fokhagyma

1 deci víz vagy tej

só, bors

kókuszzsír a sütéshez

1 fél mokkáskanál sütőpor

Töltelék:

10 dkg fetasajt

olívabogyó

Paradicsomszósz recept ITT.

A fagyasztott majd kiengedett spenótleveleket egy botmixerrel leturmixoltam. Ebben volt annyi nedvesség, hogy ne kelljen plusz vizet önteni hozzá, ha friss spenótból készítitek, akkor pár kanál vízzel vagy akár tejjel pürésítsétek.

A lisztet simára kevertem a sütőporral, tojással, sóval, borssal, vízzel, végül a spenótpürét is belekevertem és reszeltem bele egy gerezd fokhagymát. Serpenyőben kókuszzsírt hevítettem és kisütöttem a palacsintákat, kb. 10-15 cm átmérőjüket lettek.

A paradicsomszószt elkészítettem a fenti recept szerint, ezúttal csak bazsalikommal fűszereztem és mivel volt otthon, egy plusz nagy evőkanál ajvárt is kevertem hozzá, de ezt nyugodtan hagyjátok ki. Botmixerrel krémesre turmixoltam az egészet.

A palacsintákat megkentem a szósszal, majd rámorzsoltam a sajtot, tettem rá olívabogyót, és rétegeztem őket.

Egy tányér nyár -Dinnyepizza

Kihagyhatatlan kánikula étel! Nem recept, nem kell főzni, sütni se, sőt azt tesztek rá amit akartok. Teljes szabadságélmény a konyhában is. Egy szuper ötlet, ami hűsít, feltölt, pótolja a kiizzadt folyadékot, de nem növeli a hátsó fertályt és isteni az íze, akár pikáns sós rakományt pakoltok rá, akár édesre veszitek a figurát még több gyümölccsel.

DSCF7818A grillpartik sztárja is lehet, ha előételnek teszitek az asztalra, a sós kombó pedig mehet a húsok mellé is. De ha szimplán csak valakinek reggel az orra elé toljátok, vagy magatokat lepitek meg vele, tuti jobban indul a nap.

És az a jó, hogy nem kellett a szép dinnyekarikák megalkotásához hazagurítanom egy 10 kg-os egész dinnyét, mert ellepték a piacot a kisebb labda méretű, szép csíkos dinnyegyerekek. Kicsit félve vettem meg, mert a félbe vágottak kissé sápadt arcúak voltak, így kongattam veszettül az összeset, hátha kiszól valamelyikből egy hang, hogy őt vegyem meg. Kellemes meglepetés ért, mert mézédes volt!! Az meg egy másik meglepetés, hogy pár napja ugyanennél az eladónál vásároltam ribizlit, és mivel roppant ügyes kislány vagyok, friss és kipihent is vótam, ezért nem csak az árát hagytam nála, hanem rögtön a gyümölcsöt is, majd otthon következett a hosszú sípszó és a fejem falba csapkodása…., deeee ő erre emlékezett, így a dinnye mellé kaptam grátisz ribizlit is. Hála, hála. A dinnyéért is, mert nem tudom megunni.

DSCF7820

Sós feltéthez: 

fetasajt

lilahagyma

menta

olívabogyó

chilipaprika a bátraknak

Édeshez:

piros és feketeribizli, vagy málna, szeder

sárgabarack vagy nektarin, őszibarack

citromfű és/vagy menta

szezámmag vagy aprított dió mogyoró stb.

 

DSCF7824

Karfiol tabbouleh

A tabbouleh eredetileg egy arab petrezselyemsaláta, amiben a kuszkusz az egyik főszereplő és nem titok, hogy az én nagy kedvencem. Ez pedig egy alternatív megoldás lett most, amiben a búzatöretet a karfiol helyettesíti.

DSCF7436Nincs szó semmi nagy trükkről a karfiolrizsről szerintem már sokan hallottatok. Klassz megoldás, ha még egészségesebb, de főleg kalóriaszegényebb ételt szeretnétek rittyenteni, így a karfiollal lehet egy kicsit csalni, hiszen ledarálva úgy néz ki, mint a rizs. A sok finom hozzávalóval összekeverve pedig nincs domináns karfiolíze!

Ha hozzám hasonlóan egy hétvégi nagy zabálás evészet után vagytok, ahol hús hússal került az asztalra, akkor ezt a gyomrotok díjazni fogja, de köretként is mindig népszerű.

DSCF7445Hozzávalók:

1 fej karfiol

2 db nagyobb méretű paradicsom

1 fej lilahagyma

1 csokor petrezselyem (lehet mentával vegyesen)

pár szem olívabogyó

só, bors

olívaolaj

citromlé

A karfiolt lobogó vízben puhára főztem 5-10 perc alatt. Leszűrtem, leöblítettem hideg vízzel és morzsalékosra aprítottam.

A paradicsomot felkockáztam, a hagymát és a petrezselymet szintén felaprítottam, az olívabogyókat is félbevágtam. Mindent egy tálba tettem, sóztam, borsoztam, meglocsoltam kevés olívaolajjal és citromlével. Jót tesz neki min. egy negyed óra pihentetés, míg az ízek összeérnek.

Cukkinis tonhalas tészta

Elronthatatlan, gyors, és nem túl kalóriadús tésztaételt hoztam. Méghozzá tonhalasat, mert nagyon szeretem, de ha Ti ezzel nem így vagytok, akkor jó lesz ez sonkával is például vagy maradék csirkehússal.

DSCF7170Ha valami rapid ebédet kell másnapra összedobnom, akkor legtöbbször a tésztához nyúlok és a hűtőben lapuló zöldségekhez és máris keverem kavarom össze az egészet.

Ez a recept tulajdonképpen úgy indult volna, hogy végy egy csomag spárgát, de mivel spárga nem vala, csak fehér, azért meg nem rajongok, így a hónom alá csaptam egy cukkinit.

Mivel szaftos tésztára vágytam, amit akár másnap hidegen is vidáman el tudok falatozni, hogy minél ritkábban kelljen mikróval tönkretennem az ebédem minőségét…, így a bevált natúr joghurtos öntetre esett a választásom. Véleményem szerintem felesleges boltit venni, az drága, zsíros, cukros, tartósítószeres, ez pedig bármikor frissen kikeverhető 5 másodperc alatt és rengeteg mindenhez felhasználható, salátákba, sült húsokhoz, zöldségeket mártogatni bele ééés ugye tésztát megfejelni is.

DSCF7173Hozzávalók 2 adaghoz:

2 marék masni v penne tészta

1 db cukkini

1 doboz tonhalkonzerv

1 nagy fej paradicsom

1 kis marék olívabogyó

pár csepp citromlé

só, frissen őrölt bors

1 evőkanál kókuszzsír

Tetejére:

1 kis doboz natúr joghurt

1 kis csokor kapor

1 duci gerezd fokhagyma reszelve

csipet só és bors

A tészta vizét feltettem forrni, mikor ez megtörtént megsóztam, beleszórtam a tésztát és puhára főztem.

Ezalatt a cukkinit a felforrósított kókuszzsíron puhára pároltam kevés vizet aláöntve, majd mikor megpuhult hozzászórtam a felkockázott paradicsomot végül a halat, hogy azok is átmelegedjenek, aztán el is zártam a gázt alatta.

A tésztát leszűrtem és hozzákevertem a cukkinihez, majd egyből tálaltam, facsartam rá citromlevet, megszórtam még olívabogyóval és meglocsoltam a fokhagymás kapros öntettel, amit előtte kevertem össze.

Hidegen, melegen egyaránt finom.

DSCF7167

Kelbimbó, ahogy még biztos nem kóstoltad!

Miért van elhanyagolva a kelbimbó? Nem értem, bár én is ezt tettem vele, pedig nagyon szeretem, de mégis csak két ételt sikerült eddig összehoznom ezekkel a zöld golyóbisokkal, ami amúgy mindenkinek nagyon ízlett. Na mindegy, ez most pótolva lesz, így fel is markoltam egy fél kilót a piacon és összedobtam pikk pakk a másnapi ebédem.

DSCF5722Annyi volt biztos, hogy lesz még mellette dió és sajt. Ugyanis nem sok minden volt szabiról hazatérve a hűtőmben, mint sajt. Büdös sajt. És még büdösebb sajt. Két nylon zacskóba bugyolálva, de úgyis illatoznak a drágaságok duuuurvááán. Imádom, engem nem zavar. Mást igen. De az meg engem nem zavar. Franciaországból hazafelé a hónom alatt egy zacskó sajttal, konkrétan lezavartak a buszról, hogy akkor legyek szíves a csomagtérbe elhelyezni az árut, mert nem biztos, hogy velük együtt egy légtérben a kedves utastársak túlélik a 20 órás utat….

DSCF5719Szóval alig vártam, hogy a croissant dömping után ismét ződségeket ehessek, és a piacra persze éhesen estem be, ami életveszélyes, mert akkor kicsit mindenből veszek és így egyre több hozzávaló került a tésztára is. De ez még véletlenül sem jelenti azt, hogy nincsenek harmóniában az ízek, mert nagyon is,  higgyétek el. A piros bogyó pedig nem más, mint aszalt koktélparadicsom, ami édes, így a sós sajt és az olívabogyó nagyon kívánkozott még mellé, de utóbbi simán elhagyható ha nem szeretitek. Rokfort sajt helyett pedig feta is megteszi.

Mire elkészült a rakomány, rájöttem, hogy a tészta szinte tök fölösleges mellé, egymagában is be tudtam volna termelni a serpenyőből és akkor meleg kelbimbós salátának hívnám, Vacsorára például úgy sokkal ideálisabb.

Finom, így is úgy is. Szeressétek a kelbimbót, mert élettani hatásait tekintve a brokkolival említhető egy lapon!

DSCF5715Hozzávalók 4  főre:

30 dkg kelbimbó

1 zacskó spagetti

10 dkg aszalt paradicsom (pár szem friss koktélparadicsom is jó)

1 marék olívabogyó

1 marék dió

2 gerezd fokhagyma

pár csepp ciromlé

olívaolaj

1 mokkáskanál szárított bazsalikom

Tetejére: 10 dkg rokfort sajt, petrezselyem

A tésztát lobogó sós vízben kifőztem, leszűrtem, meglocsoltam pici olívaolajjal, pár csepp citromlével és belekevertem a lereszelt fokhagymát.

A kelbimbót megmostam, a külső csúnyácska leveleit leszedtem, majd félbevágtam őket és egy serpenyőben kevés olívaolajon elkezdtem pirítani, mikor lett egy kis színe akkor öntöttem alá kb. fél deci vizet, sóztam, borsoztam, megszórtam a bazsalikommal és lefedtem, hogy megpuhuljon. Mikor majdnem elfőtte a vizet beleszórtam az aszalt paradicsomokat, pár percig együtt főztem még őket, hogy a paradicsom puhább legyen, aztán elzártam a gázt, beleszórtam az aprított petrezselymet, olívabogyókat, a diót, pici bazsalikomot is, és rámorzsoltam a sajtot.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!