Pálmafa Project

Nyers gyümölcsleves főzés nélkül - Sárgadinnye-eper-cseresznye kombó

Hű de vártam már ezt az időszakot, mikor nem csak a banán, alma, narancs közül lehet választani a piacon, hanem van sok sok szemet gyönyörködtető színű friss gyümölcs, ami nem utazik át több kontinensen, míg a gyomromba kerül. Na jó, a sárgadinnyém biztos most is utazott egy keveset, de olyan jó illata volt, hogy nem bírtam ott hagyni és szerencsére az íze is mézédes volt.

Már már az agyára megyek mindenkinek  a feladatomnak érzem, hogy lebeszéljek mindenkit arról, hogy főzze a gyümölcslevest. Persze finom úgyis, de nyersen sokkal egyszerűbb, gyorsabb, frissebb, nem kell bele se tej, se sűrítésnek liszt, meg műanyag pudingpor, és millióféle bombaíz kreálható a sok gyümölcsből kedvünk és fantáziánk szerint. És hát miért akarnám kifőzni a sok vitamint a gyümölcsökből ugyebár? Meg a hűs lakásból szaunát csinálni főzőcskézés közben….

DSCF3429Rengeteg választási lehetőség van,ha egy mód van rá, használjatok jó forrásból származó érett idénygyümölcsöt, édesítsétek pici nyírfacukorral, mézzel, vagy nádcukorral, higítsátok tiszta vízzel, de akár kókusztej, tehéntej, egyéb növényi tejek, joghurt, tejszín is mehet bele, sűrítésre pedig bármilyen darált mag remek, jelen esetben lenmag, de ezek a levesek isteniek dióval, mandulával, sőt mákkal és kókuszreszelékkel is. Nem lehet elrontani se, mert utólag lehet javítani az édességén, állagán, tuti nem lesz soha csomós, mint ahogy az a főzött levesnél néha előfordul… A kánikulában nem kell a tűzhely mellett ácsorogni, max. a turmixgéppel kell csak randevúzni pár perc erejéig, aztán lehet vidám szürcsölni, mert ha a hozzáadott víz és gyümölcs be volt hűtve, akkor máris kész az egyik legjobb folyadékutánpótló a forróságban kókadozó szervezetünknek.

Ez is egy jó kombinációra sikeredett, teljesen laktózmentes. Én szeretem olyan behűtött, citromos vízzel felönteni a gyümölcsöket, amiben előtte menta és citromfűlevelek áztak, mert ez plusz ízt ad a leveshez.

DSCF3430Hozzávalók 4 főre:

fél kg eper

1 db sárgadinnye kikapart belseje

1 marék magozott cseresznye

3 evőkanál kókuszreszelék

3 evőkanál darált lenmag

pár evőkanál nyírfacukor ízlés szerint

1 evőkanál citromlé

víz(citromos, mentás, citromfüves)

A cseresznyét kimagoztam és félretettem. Minden egyéb hozzávalót a turmixgépbe tettem, (vízből annyit öntök rá mindig, amennyi éppen ellepi a gyümölcsöket), aztán pár másodperc turmixolás következett. Majd ezután egyből tányérba öntöttem, beledobáltam néhány szem magozott cseresznyét és vidáman elszürcsöltem.

DSCF3427

Ha hasonlóra vágytok, íme két ötlet tavalyról:

Nyers eper-cseresznyeleves

Sárgadinnyeleves

Vakondtúrás torta

Minden kertész rémálma torta is lehetne a neve tulajdonképpen…Akinek nagy kertje van szép zőőőd gyeppel és sok kis helyes tereprendező vakonddal az biztos tudja mire gondolok. Pedig olyan kis helyes állatok, a szomszéd kertjében legalábbis…

Na, de bosszankodás helyett inkább együk meg a vakondtúrást. Természetesen torta formájában, a tetejére pedig ültessük oda a vakondot. Ha az igazi nem vállalná a pózolást, akkor jó lesz egy marcipán is helyette.

DSCF3382A gyerekeknek biztos tetszeni fog, ez is egy 7 éves legény szülinapjára készült, aki néhányszor már segédkezett nekem a konyhában tortasütésnél. Ráadásul arra a csokitorta receptre, aminek a sütésében Ő éppen részt vett legutóbb, most is szükség lesz, legalábbis a piskótáéra. Sok receptet elolvastam, de a legtöbb helyen kis méretű tortához vannak megadva a mennyiségek, én meg amúgy is csak ebben a kakaós tortalapban bízom, mert sokszor próbáltam és mindig sikerült, úgyhogy le is cseréltem rögtön a sajátomra. A krémen is variáltam, picivel több tejszín és naná, hogy sokkal kevesebb cukor került bele, mivel a piskóta elég édes.

DSCF3377Ez a vakondtúrás banánalapokra épült, de legközelebb lehet eperet tennék bele, ha már szezon van és ha már akadt egyetlen hölgyemény a társaságban, aki nem szereti a banánt…viszont cserébe lelkesen megskalpolta a vakondot, meg is ette…aztán a kezét és a lábát harapta le….mai fiatalok hiába…

Amúgy az elkészítése nem bonyolult, ahogy mondani szoktam, ha nekem sikerült másnak is fog, mert én nem vagyok egy tortazsonglőr, díszítésben pláne, de azért most kihasználtam, hogy van kéznél friss menta, citromfű és végre virágzik a levendula is, és a vakond is örült, hogy volt némi szín körülötte mikor a felszínre bukkant. Egyébként meg abszolút olyan torta, amit máskor is szívesen megcsinálnék, mert ízlett mindenkinek.

Hozzávalók 28 cm-es tortaformához:

Tésztához:

6 db tojás

20 dkg cukor (nálam nádcukor)

18 dkg liszt

1 csomag sütőpor

4 dkg étkakaópor

6 evőkanál víz

Krémhez:

3 db banán

10 dkg étcsokoládé (nálam 70 %-os kakaótartalmú cukormentes )

6 deci habtejszín (cukrozatlan)

2 csomag habfixáló

1 csipet vaníliapor

1 biocitrom reszelt héja

2 evőkanál nyírfacukor

 

DSCF3366

DSCF3367DSCF3368A tészta elkészítése: 

A tojások sárgáját a cukorral és a vízzel habosra kevertem.

A lisztben elkevertem a sütőport és simára kevertem a cukros keverékkel.

A tojások fehérjét kemény habbá vertem és óvatosan beleforgattam ezt is a masszába, végül pedig a kakaóport is egyenletesen beledolgoztam.

Vajazott, lisztezett kapcsos tortaformába töltöttem és 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütöttem, tűpróbával ellenőriztem a közepét, hogy átsült-e. 

Langyosra hűtöttem, hogy majd körben a szélétől kb. 1 cm-re egy késsel óvatosan körbe vágtam, kb. 1,5 cm mélyen, hogy az alját és a peremét ne vágjam át. Majd kézzel kiszedtem belőle a piskótát és szétmorzsoltam egy tálban.

A banánokat félbevágtam és körben belehelyeztem a kikapart piskótába.

Krém: A krémhez robotgéppel felvertem a tejszínt, mikor félkemény volt a hab, belekevertem a cukrot, vaníliát, és a két csomag habfixálót, majd tovább vertem, míg kemény hab lett belőle. A csokit lereszeltem és azt is a krémbe forgattam, majd az egészet a banánok tetejére halmoztam.

Ezután az apróra morzsolt piskótadarabokat rászortam a krém tetejére körben egyenlő vastagságban, finoman belenyomkodtam, hogy ne tudjon leszórodni, majd a torta hűtőben csücsült egy éjszakát.

DSCF3410

 

Blog szülinap női szeszéllyel fűszerezve

Vagy egy szeszélyes nővel? Nézőpont kérdése, mindenesetre 1 éves lettem én.

img018

Pontosabban a blog.

10 oldalas hegyibeszéd és évértékelő megírása helyett, szimplán csak örülök, hogy 1 évvel ezelőtt, remegő kézzel ugyan, de volt bátorságom útjára indítani a Pálmafa Projectet. Azóta sok minden változott körülöttem, bennem, de a lelkesedés a jó minőségű, egészséges evés, ivás, főzés irányába mindig állandó maradt, ezért persze hálás köszönet annak a néhány embernek , családtagnak, barátnak, akik az elejétől fogva bátorítottak, osztottak a kedvenc közösségi portálon, aztán meg néha én osztottam őket szóban és tiltakoztam hevesen a hirtelen jött “reflektorfény” ellen, de esélyem nem volt ellenük. Úgyhogy inkább csak hagytam sodródni az egészet a maga ritmusában arra amerre menni szeretett volna.

Azt azért még nagyon szeretném ha tudnátok, hogy minden egyes olvasóm fontos és minden alkalommal ha kapok egy “tetszik” -et az arckönyvben akkor az én arcom is mosolyra derül és ugyanúgy fogok örülni a 365. emberkének is aki velem főzöcskézik, mint majd pár hónap múlva a 10.000-nek is. 🙂 Fő az önbizalom és az étel a fazékban! Egy szó, mint száz köszi Mindenkinek aki örömét leli az oldalon és jókat eszik ezáltal!

Bátran írjatok véleményt, csakis kizárólag szép és jó kritikát negatívat, pozitívat egyaránt, és küldhettek recepteket amik megreformálásra várnak! 🙂

Valamint köszönöm Anyukámnak, Apukámnak, a jó Istennek, világbéke stb. Éééss őszinte hála a Cafeblognak a lehetőségért, mert a nézettségemhez és a világhírnévhez vezető utamhoz maximálisan hozzájárulnak! 🙂

Nnnaa éhes vagyok inkább együnk!!!

DSCF3329

Mert szeszélyes vagyok és Nőőő, a női szeszély pedig az a süti amit a Nagymamám nagyon sokat sütött, aki történetesen ma lenne 89 éves…. Felsorolni sem tudnám hány olyan pillanat, beszélgetés, illat, étel, élmény van amiért neki hálás lehetek… Ez a süti amúgy az én Anyukám kedvence aki a Nagyikám lánya, és véletlenül holnap érkezik a Zapukámmal, hogy megpróbálják felvenni a fővárosi pörgést két nap erejéig a kicsi lányukkal, de menni fog ez, mint mindig! 🙂

Eldugultam.

Női szeszély tortaformában (pálmafásítva)

A szakácskönyv amiben a receptet találtam majdnem velem egyidős, mert 1976-os kiadás. Az eredeti mennyiségeket írom, mellé megjegyzésként pedig az én verzióm. Én a tészta hozzávalóit megfeleztem, mert nem akartam, hogy túl vastag legyen, illetve tettem bele friss epret is. Előre szólok, hogy a friss gyümölcs levet fog ereszteni, szóval ha a hagyományos állagra vágytok akkor csak lekvárral süssétek. Az epres verzió is szeletelhető lesz, viszont a tészta tutira nem lesz száraz inkább szaftos, ahogy átjárja az eperlé, ami hűléskor besűrűsödik.

Természetesen sima tepsiben is készíthetitek én a hagyományos nagy kapcsos tortaformát használtam.

DSCF3334

 

Hozzávalók: 

Tésztához:

50 dkg liszt (nálam fele teljes kiőrlésű tönköly és fehér tönköly)

25 dkg vaj

15 dkg cukor (nálam fele nád és nyírfa)

fél deci tej

2 dkg élesztő

2 tojássárgája

Tetejére:

15 dkg baracklekvár (nálam ribizlilekvár + 20 dkg friss eper szeletelve)

6 tojásfehérje (nálam 5)

20 dkg vaníliás porcukor (nálam késhegynyi vaníliapor és kb. 3 evőkanál nyírfacukor)

5 dkg durvára aprított mandula (nálam dió)

A lisztben elmorzsoltam a vajat, majd hozzáadtam a tojássárgáját, a cukrot, és a langyos nádcukros tejben felfuttatott élesztőt és összegyúrtam egy gombóccá, majd fél órát pihentettem. Addig megmostam az epret és felszeltem, felvertem a tojások fehérjét, mikor félkemény volt a hab, beletettem a vaníliás nyírfacukrot és kemény habbá vertem. A sütőt előmelegítettem 180 fokra, a tortaformát kivajaztam. A tésztát lehet nyújtani is, de én inkább kézzel belenyomkodtam a forma aljába, rákentem a lekvárt és a szeletelt epret egyenletesen elolszlattam rajta. Szórtam rá pici diót is és kb. 25 percre a sütőbe toltam. Majd kivettem, rákanalaztam a tojáshabot, elkentem, kicsit felborzoltam egy kanál hátuljával a tetejét, megszórtam a darabolt dióval és alacsony hőfokon szárítottam a habot, míg kissé megszilárdult és a teteje pirulni kezdett.

DSCF3333

 

 

 

 

Rakott epres túrós zablacsinta

Komolyan feltettem magamnak a költői  “noooormáális Maaaargit?” kérdést, hogy este edzés után “az egész hűtőt felfalnám” érzéssel a gyomromban, miért kínzom magamat azzal, hogy ennek a desszertnek a képeit nézegetem, sőt még írok is róla. Csorog a nyálam, az meg kimondottan árt a laptopomnak, és még rosszul is nézek ki közben, bár ez a legkevesebb. Van itthon eper tulajdonképpen meg zabpehely is,  tej is….na neeem, ki van zárva, hogy most nekiálljak, nyugszik, fekszik van. Majd Ti megcsináljátok ezen a rövid hétvégén és elmesélitek hogy ízlett, ok?!

DSCF3187Mit meséljek róla, imádnivaló, mert én csináltam az eper, joghurt, túró, citrom kombóval nem lehet nagyon mellé lőni, de azért a szószt kicsit megbolondítottam balzsamecettel és mentával, mert tavaly óta tudom, hogy igen csak élvezik egymás társaságát. Az eperszezon elindult végre, úgyhogy nem jövök haza vásárlásból nélküle, ha mégis akkor legalább visszafordulni nem felejtek el érte…

DSCF3188Még egy képet beszúrok és tuti nyálelszívóra lesz szükségem…. Nos, mindig megemlítem mikor palacsinta receptet teszek fel, hogy világ életemben utáltam palacsintát sütni, de ha van a kezem ügyében valami zab, akár pehely, akár korpa, akár liszt na és kókuszzsír, akkor már állok is neki lelkesen a feladatnak. Korlátozott számban azért persze, nehogy megerőltessem magam, 10 db fölé nem megyek… Ez sem volt több mégis jól lakott belőle egy kiadós leves után pár ember.

DSCF3195

Hozzávalók 8 darabhoz:

10-12 evőkanál zabliszt

2 tojás

1 deci tej

szóda

olaj a sütéshez (nálam kókuszzsír)

Túrótöltelékhez:

25 dkg túró

1 kis doboz natúr joghurt

1 fél citrom héja és 1 kanál leve

késhegynyi vaníliapor

2-3 evőkanál nyírfacukor ízlés szerint

Eperöntethez:

20 dkg eper

1 teáskanál balzsamecet

pár csepp citromlé

2-3 teáskanál méz

pár darab friss citromfű és mentalevél

A tészta hozzávalóit egy habverővel csomómentesre kevertem, – állagra legyen hagyományos palacsintatészta sűrűségű -1 , és egy kisebb méretű serpenyőben merőkanalanként 1-1 teáskanál felhevített kókuszzsíron kisütöttem.

A túrótöltelékhez a túrót egy villával széttörtem, ráöntöttem a joghurtot, nyírfacukorral és vaníliával megszórtam, ráreszeltem a citromhéjat, meglocsoltam a levével és alaposan összekevertem.

Az eperszószhoz az epret megmostam, felkockáztam, ráöntöttem a balzsamecetet, a mézet, a felaprított mentaleveleket és botmixerrel összeturmixoltam.

A palacsintát megkentem a túróval, majd megöntöztem az eperszósszal, aztán befedtem a következő palival, és így folytattam míg el nem fogyott, a tetejére pedig rálocsoltam a maradék túrót és az öntetet.

DSCF3193

Kalóriaszegény zabos sajttorta

Kitartás, mindjárt itt a következő hosszú hétvége, ráadásul az 4  napos lesz!

Lelkiismeret furdalás nélkül osztom meg ezt az édességet a húsvéti nagy evészet után, mert ettől biztosan senki nem tesz szert még nagyobb súlytöbbletre. Abszolút jó alternatíva azoknak, akik rajonganak a hagyományos sajttortáért, ami azért nem éppen zsírszegény, de mégsem szeretnének lemondani róla.

DSCF3147

Nem igaz, hogy csak az lehet finom, ami tömve van cukorral és liszttel. Ebben a tortában egyik sincs, viszont tartalmaz rostot a zabkorpának és zabpehelynek köszönhetően, friss gyümölcsöt és zsírszegény joghurtot.  Az eperből néhány szemet a krémhez is tettem, de elég a tetejére díszítésképpen, persze bármilyen más piros gyümölcs passzol hozzá, bátran vegyük elő a mélyhűtőből a tavaly nyáron lefagyasztott szépségeket.

DSCF3151

Hozzávalók 18 cm-es tortaformához:

10 dkg zabkorpa

5 dkg zabpehely

5 dkg kókuszzsír

1 evőkanál nyírfacukor

Krémhez:

30 dkg zsírszegény túró

2 dl natúr zsírszegény joghurt

4-5 evőkanál nyírfacukor

3 evőkanál kukorica keményítő

fél citrom leve és reszelt héja

3 db tojás

1 késhegynyi vaníliapor

Tetejére: eper

A zabpelyhet és zabkorpát egy tálban összekevertem az olvasztott vajjal és a nyírfacukorral,majd a tortaforma aljába nyomkodtam egyenletesen elosztva. Az a lényeg, hogy az egészet átjárja a kókuszzsír, mert akkor fog szépen összetapadni és nem fog morzsálódni szeleteléskor.

A krém hozzávalóit egy tálba öntöttem, a tojások egészben kerültek bele, és botmixerrel nagyjából simára turmixoltam, majd ezt is a tortaformába öntöttem. 160 fokon sült negyed órát, majd 180 fokon 30 percet töltött. Hűtsük ki, mert csak utána lehet szépen szeletelni.

DSCF3148

 

Zsuzsi szelet Zsuzsanna napra

Boldog névnapot a Zsuzsannáknak! Mielőtt még az a vád érne, hogy önimádó vagyok és ünnepeltetem itt magam, elárulom, hogy az Anyukám is Zsuzsanna, így ezen a napon elsőkörben Őt szoktam felköszönteni. Sőt, most az Ő tollával ékeskedem, hiszen ezt a süteményt most sütötte először (külön köszönet a szomszédasszonyának a receptért), de biztos, hogy nem utoljára, mert isteni finom, így erősen esélyes állandó Zsuzsi napi sütinek. Azért meg külön büszke vagyok rá, mert egyre jobban odafigyel arra, hogy egészségesebb hozzávalókat használjon a sütés során, és bátran kombinálja együtt a teljeskiőrlésű liszteket, és a nyírfa és nádcukor is egyre többször játszik a család kedvenc sütijeiben. És ez a változás nem annak köszönhető, hogy sztrájkolok ha nem így készíti (na jó néha, ha nem kedvez a holdállás a hangulatomnak), hanem mert Ő is rájött, hogy a végeredmény ugyanolyan, sőt finomabb, mint a fehér lisztes és cukros sütemények esetében.

DSCF2861

Sütemény krémjébe talán most használtuk először a kókuszzsírt, de ugyanúgy viselkedik, mint a vaj, és ízre is olyan, nincs kókusz íze, nem mintha azzal baj lett volna. Persze a sima vaj is tökéletes hozzá, de a margarint ha lehet nagy ívben…. Az eredeti cukormennyiséget írtam le, de lehet csökkenteni, főleg a krémbe nálunk is kevesebb került.

Anyunak nagyon mennek ezek az 4-5-6-100 lapos sütemények, igaz a készítés közben sokszor elhangzik, hogy “na én ennek tuti nem állok még egyszer neki” mert ez meg az és amaz nem olyan lett stb. Én ilyenkor csak távolról figyelem az eseményeket és véletlenül akkor térek be a konyhába ha a krémes edényből kell kikanalazni a maradékot. Aztán persze valahogy a végére mindig formát ölt a sütemény és vigyázban állnak a szeletek a Mester előtt majd szemvillanás alatt fogy el egy tálcányi.

DSCF2871

Hozzávalók:

Tésztához:

25 dkg liszt (graham és fehér liszt vegyesen)

2 tojás

20 dkg cukor (nád és nyírfa vegyesen)

3 evőkanál étkakaó

5 dkg kókuszzsír vagy vaj

1 evőkanál méz

1 mokkáskanál szódabikarbóna

Krémhez:

4 deci tej

2 cs vaníliás puding

20 dkg kókuszzsír vagy vaj

20 dkg nyírfacukor

2 bourbon vaníliás cukor

Tetejére:

1 tábla étcsokoládé

Elkészítése: A tészta hozzávalóit a liszt és a szódabikarbóna kivételével vízgőz felett felfőzzük, majd hozzáadjuk a lisztben elkevert szódabikarbónát is és az egészet összegyúrjuk, majd 4 felé osztjuk és kinyújtjuk. Tepsi hátoldalára fektetjük és180 fokra előmelegített sütőben megsütjük őket egyenként kb. 10 perc alatt.

A krémhez a tejből és a pudingporból pudingot főzünk, majd ha kihűlt hozzáadjuk a habosra kevert cukros kókuszzsíros masszát. A tésztát megkenjük a krémmel majd befedjük a következő lappal, amire szintén krém kerül, majd újabb lap. A 4. lap tetejére csokimáz kerül, vagyis vízgőz felett felolvasztott étcsokoládé pár csepp olajjal elkeverve. Hűvös helyen tárolandó és szeletelés előtt várjuk meg, míg szobahőmérsékletű lesz, különben a csokimáz törni fog a tetején.

 

Fitt almás-zabos pite

A hétvégi desszert választásom egy almás sütire esett, mert nálam az alma olyan a konyhában, mint a só, mindig van itthon és minden nap elropogtatásra kerül egy darab nyersen. Ha viszont különösen sok van belőle és olyan vendég érkezik aki éppen azon van, hogy szuper szexivé “kárcsúsodjon” amiben én abszolút támogatom, ha kell jelképesen sejhajon billentem, ha éppen a rossz minőségű hamburgerekről fantáziálna és feladná. Ha pedig ez a drága még receptet is ajánl, hogy “eeezteeeeztcsináljukmeeeeg “akkor naná, hogy hámozok reszelek, hozzáadok, elveszek variálok picit szokás szerint.

DSCF1801A végeredmény pedig ismét jó példája annak, hogy ami alakbarát az igenis lehet finom. Szerintem reggelire, vagy “égazsírégazsír” edzések előtt pár szelet belőle tökéletes szénhidrátforrás, hiszen a életmódváltás továbbra sem az éhezésről szól.  Ez nem kizárólag csajos kaja, férfi ember is megkóstolta és elégedetten nyammogta el!
DSCF1803Hozzávalók:

25 dkg zabpehely

fél kg reszelt alma

2 tojás

10 dkg vaj

1 mokkáskanál őrölt fahéj

1 mokkáskanál őrölt gyömbér(elhagyható)

1 csipet szódabikarbóna

5 dkg nyírfacukor

pár evőkanál kókuszreszelék a tetejére vagy apróra vágott dió

A sütőt előmelegítettem 200 fokra. Az almákat nem muszáj meghámozni, de mivel az enyém elég vastag héjú volt, ezért megtettem, majd megszórtam fahéjjal és gyömbérrel. A vajat felolvasztottam és a zabpehelyhez kevertem a felvert tojással és csipet szódabikarbónával együtt. Majd hozzáforgattam az almát is. Egy 20×30-as tepsit kibéleltem sütőpapírral és egyenletesen beleterítettem majd picit lenyomkodtam a masszát. A tetejét vékonyan megszórtam kókuszreszelékkel és kb. 20 percig sütöttem.

Ha megvárjuk míg kihűl akkor szépen szeletelhető. Szerintetek Pálmafa gyermeke megvárta?? A helyes válasz a határozott nem. Egy sort még gyorsan melegében magáévá tett és határozottan nem bánta meg. Amúgy napokig eláll.

DSCF1816

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!