Pálmafa Project

Örvényes brownie liszt nélkül

A brownie-t mindenki szereti nagyjából, az elkészítése egyszerű, gyors, viszont legtöbbször brutál édes, csokis, dehát pont ez a lényege, ettől termelődnek elnyammogása közben és után a téli depiűzős boldogsághormonok. Bár őszintén remélem, hogy azért nem csak ettől..

DSCF6013Nem is én akartam elkészíteni először, hanem a sógornőm kért meg, hogy guglizzam már ki neki mi kell az örvényes brownie-hoz. Mondom milyen, örvééényes? Mert márványosról  már hallottam, és tulajdonképpen ez is az, de az örvényesről nekem nem egy édesség jutott eszembe…

Attól jöttem mégis lázba – akkor még nem tudtam, hogy szó szerint – , hogy van benne mascarpone, amit imádok, liszt viszont alig. Azt a kis mennyiséget meg már gondolatban kicseréltem dióra, majd mikor rájöttem, hogy a fél kg dióm pár nap alatt valamilyen furcsa oknál fogva 3 szemre redukálódott, a mogyoró maradt a végső megoldás.

Az eredeti recept leírása nekem kicsit zavaros volt, én próbáltam egyszerűbben fogalmazni. A végeredmény viszont tényleg jó, finom, puha, és nagyon kevés… Nem is volt ilyen pici tepsim, így egy hosszúkás kenyérsütő formában sütöttem, szóval érdemes dupla mennyiséggel indítani, ha 3-nál több vendégnek készül!

DSCF6016Hozzávalók 20×20 cm-es vagy 10×30 cm-es formához:

6 dkg darált mogyoró v dió, mandula

3 dkg étkakaópor

12 dkg nyírfacukor

9 dkg vaj

1 egész tojás +2 fehérje

fél mokkáskanál vaníliapor v vaníliarúd kikapart belseje

20 dkg mascarpone

A darált mogyoróban elkevertem a kakaóport.

A puha vajat habosra kevertem 9 dkg cukorral, majd hozzáütöttem 1 egész tojást és egy fehérjét. Ehhez a cukros tojásos keverékhez adagoltam hozzá a mogyorót és a kakaót, majd simára kevertem az egészet és egy sütőpapírral bélelt 10x30cm-es sütőformába öntöttem.

A mascarponéban elkevertem a maradék 3 dkg cukrot és a harmadik tojásfehérjét illetve a vaníliaport, majd ezt a krémet rákanalaztam a kakaós masszára. Végül fogtam egy kanalat és a nyelével körkörös mozdulatokkal csak úgy nagyjából összevegyítettem a barna és a fehér krémet, hogy szép márványos színe legyen.

175 fokra előmelegített sütőben fél óra alatt megsült.

DSCF6022

 

Alaprecept - Reform keksz 30 perc alatt

Tokkal vonóval 30 perc, de tényleg! Nem melóigényes, kezdő konyhatündérek is bátran essenek neki.Nem készítettem elő semmit, csak hazaestem, kirántottam a konyhaszekrényből  két darab tálat és egy mérleget, aztán indult a kekszgyártás. Egy tiramisura hajazó nyalánkságba volt szükségem kekszalapra és mivel utálom nem ápolok túl jó barátságot a bolti kekszek nagy részével, pláne nem a műanyag kekszmorzsával, ezért nyúlok mindig ehhez a recepthez.

DSCF5167

Erre rábeszélnélek Benneteket is, mert pofonegyszerű az elkészítése. Ha például sajttortát készítetek ahhoz is szuper, de ha csak szeretnétek bespájzolni valami gyorsan előkapható nasit akkor is jó megoldás. Lehet bele csokidarabokat keverni, vagy aszalt gyümölcsöket, fahéjat, kakaót, kókuszt stb. Szinte már mindegyiket próbáltam, sőt a lisztet is lehet csereberélni, a tönkölyös népszerű még nálam, illetve fele- fele arányban a liszt mellé zabkorpát is szoktam tenni. Ez nem egy ropogós keksz lesz, mint a zabpelyhes verzió vagy az aszalt gyümölcsös, hanem inkább puha, de szintén sokáig eláll.

Az eredeti recept itt található, szeretem ezt az oldalt, mert abszolút jók a receptek, a leírások, a megadott mennyiségek és sok jó használható ötletre lehet bukkani.

Ismét egy jó bizonyíték, hogy a “jó napot” kekszen túl is van élet…ízfokozó, tartósítószer és egy tonna finomított cukor nélkül…

DSCF5154Hozzávalók:

20 dkg rozsliszt

10 dkg nyírfacukor

10 dkg vaj

1 db tojás

fél teáskanál szódabikarbóna

fél teáskanál sütőpor

csipet só

A lisztben elkevertem a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. A puha vajat habosra kevertem a tojással és a cukorral, majd összeöntöttem a száraz és a nedvesanyagokat és alaposan összedolgoztam. Jó sűrű massza lesz. Egy sütőlemezt kibéleltem sütőpapírral és diónyi nagyságú gombócokat formáztam a tésztából amit aztán a kezemmel kicsit kilapítottam, de ne legyen túl vékony. Egy pohárral aljával is elvégezhető ez a művelet, csak előtte vizezzétek be azt, hogy ne ragadjon hozzá a tészta.

180 fokra előmelegített sütőben, 15-20 perc alatt megsült.

Nyárvégi nyers gyümölcsleves almával és körtével

Már vagy két hete nem tettem fel egy nyers gyümilevest sem, ez szörnyű… Sürgősen pótolnom kellett. Nekem már hiányzott, pláne, hogy én naív elmentem a minap vendégségbe csak úgy, sütemény nélkül, mondván, hogy lesz ebéd meg szülinapi torta és tuti ne vigyek édességet neeeem kell az… Aha..a kedves barátaim(?) már útközben felhomályosítottak, hogy akkor ha belépek az ajtón egyből kanyarodjak padló gázzal a konyha felé, ahol vár a mák és leszek szíves mákos bejglit(!!!!!) sütni… Ok, hogy zuhogott az eső, de még akkor is plusz 20 fok volt és nem mínusz. Valahogy még nem voltam ráhangolódva a fahéj illatú karácsonyra. Bakker, pechemre vót otthon fahéjas gyertyájuk….aztán egy három órára magamra hagytak, rámzárták a nem létező konyhaajtót is… Neeem ám, segítettek valójában, beküldték a gyerekeket(mind a 7et), hogy gályázzanak velem a 3 négyzetméteres konyhában, ők meg néha bekukkantottak egy “mikorleszmárkész” beszólással hozzánk… A munkafolyamatot pedig egy frissen herélt tacskó felügyelte, aki a nyakán lévő műanyag tölcsérbe próbált néhány leeső morzsaszemet befogni… De megérte, felejthetetlen élmény volt, sírva röhögős és bejglit kanállal tepsiből kikanalazós, hálám jeléül, oly remekművet kreáltam ugyanis….

Szóóóval, ezzel a levessel próbálom most visszaimádkozni magamba a nyári hangulatot. És sikerült jelentem alásan!

DSCF4612Sosem értettem, miért mondják azt egy ételre, hogy olyan selymes…Ezt a leves nyammogva, viszont pont ez a jelző jutott eszembe először és azt hiszem a kókusztej az, ami képes azzá varázsolni a savanykás nyári alma, az édes zamatos körte kombinációját. A kókusztej mellé pedig mindig passzol a csípős gyömbér és a édeskésen fanyar lime. Édeskésen fanyar.., na, ezt hogy hoztam össze? Mindegy is, nem tudom jobban leírni a lime ízét, egy biztos, én nagyon szeretem.

Igaz, hogy lassan vége a nyárnak, de azért a bejgli helyett próbáljátok ki egyenlőre ezt, hízókúrázni meg ráérünk karácsony tájékán…

DSCF4599

Hozzávalók személyenként:

1 kisebb méretű alma

1 kisebb méretű puha körte

pár szem sótlan pisztácia

2 deci kókusztej

xilit v nádcukor v méz ízlés szerint

fél lime leve

1 ujjbegynyi reszelt gyömbér

Az almát és a körtét apró darabokra vágtam, nem hámoztam meg előtte, de természetesen a magházát kiszedtem. Turmixgépbe szórtam őket, felöntöttem annyi kókusztejjel, ami majdnem ellepte, belecsavartam a lime levét, megszórtam egy kanál nádcukorral, belereszeltem a gyömbért is, majd összeturmixoltam. Tálba öntöttem, és megszórtam a száraz serpenyőben megpirított natúr pisztáciával.

Egyszerű poharas túrós szilvás süti

Hull a szilva a szomszéd fájáról, és már nagyon aktuális volt a szilvás túrós pite elkészítése, amit szinte minden évben elkövetek. Ehhez képes jogos a kérdés, hogyan lett mégis a hagyományos, élesztős, gyúrt tésztás pitéből egy sokkal könnyebben elkészíthető poharas desszert? Elárulom, nem volt kedvem gyúrni és tésztát sodorni itthon élesztő, viszont a túrót már megvettem, az eső szakadt, a hangulatom ingadozott, elmenjek boltba vagy sem azért a fránya élesztőért, aztán lebeszéltem magam és inkább kerestem egy másik receptet. Meg is találtam itt.

Az én sütikém rusztikus lett mondhatni, mert rögtön a puding főzésnél vétettem egy apró bakit, mivel én a szokásos módon fél liter tejben főztem meg azt, és csak utána vettem észre, hogy a recept 3 decit írt. Tulajdonképpen mindegy, annyi a különbség, hogy ezáltal nagyobb adag túrókrém került a tésztámba, így valamivel lágyabb lett az állaga. Ha kihűl, akkor fel lehet szelni nem esik szét, de langyosan kanállal is finom vót…

DSCF4593Nem vagyok egy nagy pudingfőző mester, nem igazán csípem ugyanis az ilyen zacskós porokat, szívesebben főzök igazi pudingot, viszont most lusta voltam hozzá bevallom őszintén, ezért inkább szórtam még bele valódi vaníliaport…

Az ok, amiért egyből rácuppantam erre a receptre, mert pont ez a kétféle liszt volt kéznél nekem is, illetve csak egy joghurtos pohárra volt szükség, hogy kimérjem az adagokat. Ja, és mert tudtam, hogy a végeredmény egy könnyű krémes desszert lesz. Nem is csalódtam benne. Picit változtattam azért az eredeti recepten, sima olaj helyett szőlőmagolajat tettem bele, ami ad egy plusz különleges ízt neki. Érdemes kipróbálni, azt meg mondanom sem kell, hogy mennyire egészséges. Magas az antioxidáns tartalma, koleszterinmentes, sok benne az E-vitamin, könnyen emészthető, segíti a bőr regenerálódását, fiatalon tartja azt, akár külsőleg belemasszírozva is alkalmazható.

Ezt a süteményt viszont inkább a szátokba tegyétek, nem fogjátok megbánni ígérem!

Aztán próbáljátok ki a diós csokis szilvás kockát is!

DSCF4594Hozzávalók a tésztához:

3 db tojás

1 kis pohár joghurt

1 pohár graham liszt

1 pohár rozsliszt

1 pohár nyírfacukor

fél csomag sütőpor

fél pohár szőlőmagolaj (vagy kókuszolaj, olívaolaj)

fél mokkáskanál őrölt fahéj

negyed citrom leve

csipet só

Túrókrémhez:

fél kg túró

2 db tojás

5 evőkanál nyírfacukor

fél mokkáskanál vaníliapor(elhagyható)

1 csomag főzős vaníliás pudingpor

fél liter tej (3 deci is elég)

1 citrom reszelt héja

1 evőkanál citromlé

Tetejére: kb. 15 db szilva magozva, felezve

A pudingot megfőztem a zacskón leírtak szerint, plusz még kevertem hozzá 3 evőkanál nyírfacukrot és késhegynyi vaníliaport is. Félretettem hűlni. A túrót villával összetörtem, ebbe is szórtam 2 evőkanál nyírfacukort, pici vaníliaport szintén, belereszeltem a citrom héját, meglocsoltam a citromlével, hozzáadtam a két tojás sárgáját és alaposan összekevertem. Végül belekevertem a langyosra hűlt pudingot és a habbá vert tojásfehérjét is beleforgattam.

A sütőt előmelegítettem 190 fokra. Összeállítottam a tésztát. A tojások sárgáját habosra kevertem a cukorral, belecsorgattam az olajat folyamatos keverés mellett, majd a joghurtot is, fahéjjal megszórtam, simára kevertem. A lisztben elkevertem a sütőport és azt is a tojásos masszához kevertem, végül beleforgattam a tojások felvert fehérjét.

Egy téglalap alakú, közepes méretű sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem, kanalanként egyeneltesen elosztottam rajta a túrókrémet, ráhelyeztem a szilvákat és kb. 20-25 perc alatt megsütöttem. Csalóka, mert a közepe a túrós puding miatt folyékonynak tűnhet, de a tészta, ha barna lesz és nem tapad már rá a beleszúrt hústűre akkor elkészült. Hűlés után lehet szeletelni.

DSCF4596

Ronda, de finom kókuszos sárgabarackos szelet

Megosszam, ne osszam, megosszam ne osszam? Megosztom. A ronda, de finom kategória ez évi győztes süteménye következik. Ez a legelőnyösebb fotó róla, hogy miért? Elmesélem…

DSCF4205A sztori hozzá, hogy leánybúcsúra készültem. Nem, nem a sajátomra, az egy másik sztori… Hanem egy kedves “edzősutazóstárs” Barbi nevezetű hölgyére, aki megosztotta a szervező nőnemű brigáddal, hogyan is szeretne az utolsó hajadon hétvégéjén vidámkodni, mire vágyik és mire nem… Több részletet saaajnos nem árulhatok el… Viszont szerepelt a listáján, hogy pálmafás sütit szíves fogadna eme “teadélutánon”, célozva ezzel rám, hogy sütésre fel. Amit természetesen bármikor örömmel, neki pláne. Azon jót kuncogtam a nem létező bajszom alatt – bár a süti elkészítésekor majdnem az is kinőtt – , hogy ugyebár sok embert nem ismertem a hölgykoszorúból és érthető módon nem tudták, hogy mi a fene az a pálmafás süti??? Volt aki arra tippelt, hogy majd valami profi pálmafa alakú tortát fogok én megfaragni piskótából a torta guru, Buddy Valastro után szabadon. Hát ilyen babérokra nem gyúrok de annyit elárulhatok, hogy volt cukrász a csapatban és kreált is Barbinknak tortát, háát aaaz valami egész más volt, de nem pálmafaaa.., és akkor mindenkinek a fantizájára bízom a többit…. Isteni finom volt egyébként!!

A kedvenc tippem pálmafás sütire mégis azé a hölgyé volt aki egy Amszterdamból importált hmm “gyógynövényes” tortácskát sejtett a megnevezés mögött… Nos, egyik sem talált, pálmafához meg max annyi köze van, hogy kókuszos, de azért már kicsit izgultam, hogy lehet elő sem veszem ezt a rettenetet a dobozból, még jó, hogy volt mellette egy jolly joker ribizlis muffin, ami legalább szép lett. És kezdtem megbánni, hogy előző este a 35 fokban a konyhában szaunázva és meglátva a végeredményt a sütőből kivéve, miért nem hallgatam az első kósza gondolatra a fejemben, hogy megnézem tud e repülni ez a sütike…úgy egyenesen toronyirányt az ablakon kifelé….

Ugyanis még kihűlt állapotában is morzsálódott elég rendesen a kis drága…OK. Konkrétan szétesett egy szelet a kezemben, így 200as vérnyomással kezdtem volna a reptetést, de gondoltam 3 mélylevegő és lemegyek alfába inkább előtte, aztán megkóstolom. Hmm, aztán meg hmmm, gondoltam tényleg káár lenne érte, ételt ki nem dobunk, elnyammogom én ezt ezzel azzal felturbózva két hétig meg van a reggelim vagy lefagyasztom és majd karácsony környékén nosztalgiázva előkapom. Szóval azért sikerült nagyjából felszelnem és betettem a hűtőbe, majd nekiálltam muffint sütni, mert alig 45 fok volt a konyhában és fáztam…

Másnap indulás előtt azért vetettem rá egy konkrét, határozott pillantást és megvizsgáltam ismét közelebbről és lááám egyben maradt és nem esett szét a hűtés után. Gyors döntés született, jön velem ő is, de akkor már meg is örökítem az utókornak, (hogy lássák, hogyan kell jól elcseszni valamit), hátha toppon lesz mégis a népszerűségi indexe, viszont 2 percem volt indulásig, úgyhogy egy tálca előránt, egy színes nyári ruha szintén kiránt a szekrényből, mondván, hogy jól passzol a sárgabarack színhez a kék minta (túl szép elképzelés volt, sajnos nem segített)…aztán mosolyogj süti, én meg fotózok párat és lesz ami lesz uzsgyi…

DSCF4208Na, nem ragozom, mert regény lesz lassan, sikere volt, igaz nem a szépsége miatt, de pikk pakk elfogyott és nagyon ízlett mindenkinek. Kókuszlisztes ugyebár és nem titok, hogy most sütöttem vele először, mert egy zseni vagyok, hogy az első kísérletezést egyből nagy társaságnak kell bevállalnom egekbe verő magabiztossággal….Mindegy,megérte az a lényeg, és mindenki mosolygott és nem csak az édességektől…

Hozzávalók 20 x 25 cm tepsihez

fél kg sárgabarack

20 dkg kókuszliszt

10 dk nyírfacukor

15 dkg kókuszzsír v vaj

1 zacskó sütőpor

fél mokkáskanál vaníliapor

3 db tojás

kb. 1,5 deci kókusztej v sima tej

A sárgabarackot megmostam, lecsöpögtettem és kimagoztam. A kókuszlisztben elkevertem a sütőport. A tojások sárgáját habosra kevertem a kókuszzsírral, a cukorral és a vaníliával. Beleszórtam a kókuszlisztet is, elkevertem, majd a végén hozzáforgattam a tojások fehérjét és mivel túl száraznak találtam a tésztát, tejjel higítottam. Nem kell, hogy folyós legyen, csak szépen el lehessen egyengetni a tepsiben. A félbevágott sárgabarackot végül a tetejére helyeztem, picit belenyomtam a tésztába őket és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsült. Hűtés után szeleteljük fel, és a hűtőben tároljuk.

 

Tárkonyos gyümölcsmártás zabkorpás morzsával

Igen, először én is felhúztam a tarkómig a szemöldököm, mikor meghallottam, hogy a tárkony és a gyümölcs egy tányéron, ráadásul egy időben?? Meggy-tárkony barátságról volt szó konkrétan, furcsállottam, de mivel ez a fűszernövény az egyik kedvencem, gondoltam mi bajom lehet?  Imádom a levesekben, mártásokban, a meggyet is csípem, még kaptam is a piacon, és idén még gyümölcsmártást sem főztem, akkor most elérkezett a remek alkalom. És ha már volt itthon még egyéb gyümölcs, repültek a fazékba ők is.

DSCF4190

Egy nagy tárkonybokor meg adott volt kis kertemben, komolyan mondom, a tárkonynál csak a gaz nő gyorsabban… Már egy csokrot szárítottam is le belőle ( a tárkonyból és nem a gazból), hogy legyen télire is.

Egy szó, mint száz, nyugodtan próbáljátok ki ezt az ételt, semmilyen nagyon “biztosíték kiverős” ízt nem fogtok tapasztalni a gyümölcs és a tárkony találkozásával, egyáltalán nem zavaró benne, tényleg finom! A morzsa pedig zabkorpából készült mellé ugyebár, ez volt az első kísérletem vele a búzadara helyettesítésére, amivel amúgy semmi bajom, sőt talán ez az egyetlen menzás, és pozitívnak, mondható retro étel, ami eszembe jut… Búzadarám viszont nem volt itthon, zabkorpa meg mindig van és teljesen jó lett a végeredmény, csak picit más, mint a hagyományos dara. Az agyon habart lisztízű mártásokat azonban tényleg nem szeretem, ezért ezt most jogurttal és zabliszttel oldottam meg.

DSCF4195

Hozzávalók 2 főre:

30 dkg gyümölcs (nálam meggy, szilva, sárgabarack)

1 evőkanál friss aprított tárkony (lehet szárított is, de abból 1 mokkáskanál is elég)

1 deci natúr joghurt

1  evőkanál zabliszt

1 evőkanál citromlé

1-2 evőkanál nyírfacukor v nádcukor

csipet só

Morzsához:

10 dkg zabkorpa

1 evőkanál kókuszzsír

csipet só

Mártás elkészítése: a meggyet megmostam, kimagoztam, a barackokat szintén, majd utóbbi kisebb darabokra vágtam és a szilvával is hasonlóan jártam el. A gyümölcsökből kb. 1 marékkal félretettem a tálaláshoz, a többit pedig egy lábosba dobtam, megszórtam a cukorral, a friss tárkonnyal, meglocsoltam citromlével és felöntöttem annyi vízzel, ami éppen csak ellepi. Elkezdtem főzni közepes lángon. Közben a joghurtot simára kevertem a zabliszttel. Mikor a gyümölcsök forrni kezdtek, a főzővízből pár kanállal a joghurtos lisztes keverékhez öntöttem és elkevertem simára, majd a forrásban lévő gyümölcsökhöz öntöttem. Így nem lesz csomós  a végeredmény. Folyamatosan kevertem, megvártam míg elkezd besűrűsödni és már zártam is el a gázt alatta.

A morzsához egy serpenyőben felhevítettem a kókuszzsírt, majd beleszórtam a zabkorpát egy csipet sóval együtt és keverés mellett pár perc alatt megpirítottam, majd bekészítettem magam mellé egy pohár hideg vizet és mindig egy picit löttyintettem a zabkorpához, aztán folyamatos kevertem, míg beszívta az egészet, majd ismét ment hozzá pici víz, keverés következett és ezt még párszor megismételtem, míg kissé megdagadt és morzsás állagú lett.

Tálalásnál még hozzákevertem a friss gyümölcsöket, rászórtam a morzsát és még némi tárkonyt.

Nagyon mákos ribizlis süti - lisztmentes

Úgy döntöttem ez lesz az “útisüti” az előttem álló ereszdelahajam láblógatós, kulturáltan szórakozós csajos hosszú hétvégére. Próbálkoztam érzékeltetni a kedves résztvevőkkel, hogy nem lesz időm sütögetni indulás előtte, de volt aki szintén érzékeltette, hogy akkor véletlenül nem lesz majd hely az autóban a számomra, úgyhogy vigyázzba vágtam magam és este 9kor összedobtam egy tepsivel ebből a tömör mákos gyönyörből.

DSCF3608

Nagyon magabiztos voltam mikor letettem a voksom eme sütemény mellé, majd mikor elújságoltam reggel az egyik kedves barátnémnak, hogy mit kreáltam, közölte, hogy ühüm ez klassz, de ugye nincs benne sok  mák, mert ő allergiás rá…. Hm, ninnncs vééégülis, alig fél kg kell hozzá, mert a lisztet is ez helyettesíti… szóval ez annyira mákos, hogy aki allergiás rá az jobb ha rá sem néz…  Az az én szerencsém, hogy nem ő a sofőr és bízom benne, hogy lesz más útitárs aki mondjuk nem mákos pitét fog magával hozni…

Nem titok, hogy ez süti a mascarponés máktorta recept alapján készült, mert azt mindenki imádja, főleg a mákrajongók, ráadásul könnyű elkészíteni és még liszt sem kell hozzá. Mivel ez most utaztatva lesz kicsit a melegben, nem került rá krém, de akár mascarponét, akár joghurtot bármikor lehet még rá vagy mellékanalazni. Nem szükséges, anélkül is puha a tésztája, a gyümölcsnek köszönhetően pedig nem szárad ki könnyen. Bármilyen piros gyümölcs jó hozzá, de szerintem a savanykás és méltatlanul hanyagolt ribizli remekül passzol az édes mákos tésztába. Mivel elfogyott a citromom, így reszelt citromhéj helyett pici rum és fahéj lett az ízfokozója a máknak.

DSCF3603Hozzávalók:

50 dkg darált mák

30 dkg nyírfacukor

5 db L-es méretű tojás

10 dkg puha vaj

1 csomag sütőpor

1 kupak rum

1 mokkáskanál őrölt fahéj

csipet só

30 dkg ribizli

A ribizlit megmostam, lecsöpögtettem és egy villával lehúztam a szárakról a bogyókat. Tényleg így a legkönnyebb és leggyorsabb elbánni a ribizlivel!

A mákot összekevertem a sütőporral. A tojások sárgáját habosra kevertem a puha vagy olvasztott vajjal, a cukor felével és a fahéjjal és a rummal. A tojások fehérjét kemény habbá vertem a cukor másik felével és egy csipet sóval.

A mákhoz kevertem először a vajas keveréket majd a fehérje habot. Kivajazott lisztezett tepsibe öntöttem és a tetejére szórtam a ribizlit.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsült. Tűpróbával ellenőrizzük, ha nem tapad rá a tészta akkor megsült.

Rizstej házilag

Ahogy ígértem hozom a rizstej receptet is, mert finooom és egyszerű és sokkal óccóbb, mint a bóti, ami egyébként szintén ízlik nekem, bár nagyon ritkán veszek. Nem vagyok laktózérzékeny, de sajnos vagy szerencsére – már magam sem tudom, hogy jó-e vagy sem – én szeretem a tehéntejet. Mégis próbálok mostanában kevesebbet inni, és kóstolgatom a növényi tejeket, a kókusztej az abszolút befutó nálam, aztán jön a mandulatej, a rizs és a zabtej zárja a sort. Szójatejet is kóstoltam, ízre a zabtejhez hasonlít talán, egymagában nem egy nagy élmény, de levesekhez, turmixhoz tökéletes mindegyik.

DSCF3524

Ami a rizstej mellett szól, hogy a többi növényi tejhez hasonlóan könnyen emészthető fehérjéket tartalmaz, másrészt a rizst a teljes értékű proteinforrások közé sorolják, ami annyit tesz, hogy mint a 9 esszenciális aminosavat tartalmazza. Emellett található benne kálicum, vas, E és B-vitamin egyaránt. Ráadásul ennek a tejnek az elkészítésénél az a veszély sem fenyeget, hogy az értékes anyagok nagy része a főzés során kárba veszne, hiszen hőkezelés nem szükséges hozzá.

Akár barna rizsből is elkészíthető, ezt az eredeti receptben elolvashatjátok.

Érdemes kipróbálni, 5 napig biztosan eláll a hűtőben. Édesítés nélkül még inkább ne kóstoljátok meg, mert “növényi tej szűzeknek” tuti elmegy a kedvük, hogy finoman fogalmazzak… Méz , nádcukor, vagy nyírfacukor kerüljön bele csak egy pici, a csipet só, pedig szintén jót tesz neki, kávéba, kakaóhoz is remek.DSCF3529Hozzávalók 1 literhez:

1 bögre jázmin rizs (3 deci)

3 pohár tiszta víz

1 csipet himalája só

1 evőkanál nyírfacukor

1 késhegynyi vaníliapor

A rizst 24 órára beáztattam 3szoros mennyiségű vízbe. Másnap az áztatóvizet leszűrtem róla, és felöntöttem ugyanannyi tiszta vízzel, amihez adtam egy csipet sót, nyírfacukrot és vaníliaport, majd turmixba tettem és simára turmixoltam. Ezután átszűrtem, ezt lehet szűrőn vagy gézdarabon, nekem utóbbi nem volt, így szűrővel oldattam meg. Üvegbe töltöttem és ment a hűtőbe illetve az előzőleg megosztott nyers meggylevesbe.

Nyers gyümölcsleves - Meggy-dió-aszalt vörösáfonya

Itt a következő főzés nélküli gyümölcsleves, ami az egyik kedvencem, mert darált dióval sűrítettem, az pedig nagyon jól passzol a meggyhez. Az “A” terv az volt, hogy ribizliszemek kerülnek bele majd az áfonya helyett, de miután fél óráig köröztem sasmadárként a piacon, feladtam a vadászatot, aznap az összes ribizli elbújt előlem, úgyhogy jött a “B” terv, ami nem volt….De mivel éppen a magárus előtt bámészkodtam, így lecsaptam az aszalt vörösáfonyára, ami a fekete áfonyával ellentétben nem aranyárban kapható.

DSCF3544
No para, ha ez se lenne kéznél, pont jó lesz hozzá a friss málna is, esetleg aszalt  szilva. Most hagyományos fűszerezésű meggylevesre vágytam, úgyhogy szimplán szegfűszeget áztattam a rizstejbe egy csipet fahéj társaságában, de ezt is lehet variálni ízlés szerint. Legyetek kreatívak,  mert nem lehet elrontani…úgy értem, bármikor lehet korrigálni…:)

Amitől még érdekes lehet, hogy rizstejet csináltam hozzá és azt adta a folyadékalapot a leveshez, szóval laktózérzékenyek is bátran ehetik nagy kanállal. Természtesen ezt nem muszáj, nyugodtan lehet tehéntejjel, sima vízzel vagy folyósabb joghurttal is készíteni, a rizstej receptjét viszont hozom Nektek legközelebb!

DSCF3545

Hozzávalók 2 adaghoz:

30 dkg magozott megy

1 bögre rizstej

5 dkg darált dió

5 dkg aszalt vörösáfonya

pár csepp citromlé

2 teáskanál nyírfacukor

fahéj, szegfűszeg

A tejbe beledobáltam néhány szem szegfűszeget és egy csipet fahéjat, mivel utóbbiból csak őrölt volt, de ha van kéznél egész fahéj, áztassatok bele azt. Beleszórtam a nyírfacukrot és kicsit felmelegítettem, nem kell forralni, csak legyen meleg, hogy a fűszerek átadják aromájukat a tejnek. Félretettem hűlni. Ezalatt kimagoztam a meggyet, facsartam rá pár csepp citromlevet, ledaráltam a diót, azt is rászórtam a meggyre, majd ráöntöttem a tejet és összeturmixoltam. Beleszórtam a darabolt vörösáfonyát, amit célszerű kicsit ázni hagyni benne, hogy puhább legyen, aztán fogyasztható langyosan is, de hidegen még finomabb.

Itt pedig elolvashatjátok a tavaly készült meggy-málna-kókusztej verziót!

 

 

A nyugató levendula áfonyás krémsajtos fagyiban

Mennyei megnyugtató manna!

Nem mintha ideges lettem volna, de tényleg van valami a levendula aromájában, ami ha találkozik a tejjel, akkor kisimulnak a (természtesen nem létező) ráncaim, miután elszürcsölök belőle egy kortyot. Így indult a fagyi elkészítése ugyanis, és majdnem meg is hiúsult, mert picit megkóstoltam a tejes, tejszínes keveréket, amiben levendula virágok áztak cirka fél órát, aztán még egy kicsit…és lám, már csak alig pár gombóchoz elegendő mennyiségű folyadék maradt…

DSCF3514Pont most virágoznak a szépséges lila színű levenduláim, és már pár csokor felakasztva szárad a szobában, így tuti, hogy a bogarak, szúnyogok!!! is távol maradnak, az illata is isteni, jól mutatnak és téli estéken egész biztosan rendszeresen fogok meleg tejet kortyolgatni amiben, a szárított virágok áztak néhány percet. Ha megérik a telet…, ugyanis rákattantam… Már nem tartok tőle, hogy molyirtó ízű lesz az étel amibe ez kerül, tényleg csak  néhány virágot kell belemorzsolni, akár gyümölcslevesbe, sőt lekvárba, pitékbe és eszméletlen jó ízt kölcsönöz a többi gyümölcs mellé. Limonádéba is bátran lehet áztatni!

Tavaly készítettem már levendulás fagyit, az egy gyorsabb verzó volt főzés nélkül, ez sem bonyolult, csak egy fél órával tovább tart, de megéri kipróbálni szerintem. Már az áfonya nélkül is megállná a helyét, de mivel volt itthon egy kevés, ezért beleturmixoltam azt is. Nincs fagyigépem, és általában elfelejtem a mélyhűtőbe kerülés után fél óránként kivenni és átbotmixelni a teljes dermedésig a fagyit, ráadásul itt is fenn áll a veszélye, hogy elfogy az egész…. De az tény, hogy ajánlott az átkeverése, mert úgy krémesebb a végeredémény és kevésbé kristályos. Mivel ez főzött fagyi illetve krémsajt és tojássárgája is van benne, ezek szintén hozzájárulnak ahhoz, hogy selymesebb állagú legyen. Ezt tapasztalni fogjátok, ha időt adtok neki, hogy szépen olvadozzon a pulton egy 20 percet legalább fogyasztás előtt. Én ezt nem bírom kivárni általában, de nem élem meg tragédiának…

DSCF3515

Hozzávalók kb. 9 gombóchoz:

5 dkg áfonya (lehet picit több is, hogy élénkebb színe legyen a fagyinak)

2 szál levendula

2,5 deci habtejszín

2 deci tej

2 tojássárgája

5 dkg natúr sótlan krémsajt (nálam házi, de lehet mascarpone is)

2 evőkanál nyírfacukor (ízlés szerint)

1 teáskanál méz

A tejet és  a tejszínt összeöntöttem egy lábosban 1 evőkanál nyírfacukorral és felmelegítettem. Nem kell forralni, csak legyen forró. Ezután elzártam a gázt és beletettem a levendulavirágokat, amik benne áztak, míg a tej kihűlt. Addig a tojássárgájákat habosra kevertem 1 evőkanál nyírfacukorral és a krémsajttal. A tejből kivettem a levendulát és ismét elkezdtem melegíteni, majd mikor forrás közeli állapotba került, folyamatos keverés mellett, lassan hozzáöntöttem a tojásos krémsajtos masszát. Állandó keverés mellett megvártam, míg besűrűsödik és elzártam a gázt alatta. Ha darabos lenne szűrjük át.

Az áfonyát pici mézzel összeturmixoltam, majd azt is a fagyiba kevertem. Mikor  kissé lehűlt, mélyhűtőbe tettem. Vagy ha géppel készül akkor abba tegyétek, ha nem, akkor dermedésig botmixerrel fél óránként érdemes átmenni rajta.

DSCF3520

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!