Ő lett az első kiválasztott nyersdesszert a könyvből, egy baj volt csak, hogy datolya brownie-nak indult, de adódtak kisebb problémák, így golyó lett belőle…
Ha nyersételekkel szeretnétek próbálkozni szükség lesz egy jó minőségű aprítógépre mindenképp. Na ez nekem nincs, csak egy fapados. Olyan hangja van, hogy féltem, hogy a szomszédok feljelentenek csendháborításért, így próbáltam olyan helyet keresni a lakásban ahol kevésbé hallatszik a hangja. Bevittem a nappaliba és letakartam egy pléddel, mielőtt beindítottam. A magokkal meg is birkózott, de a datolyát nem aprította fel hiába próbáltam rásegíteni, hogy előtte késsel kisebb darabokra vágtam. Egy sűrű masszát kellett volna kapnom, de ahogy a paradicsomlevesnél itt sem értem, hogy lesz valami krémes állagú ha nincs benne folyadék, hiszen a datolya nem elég szaftos ahhoz… Gondolkodtam, hogy mentsem meg, hiszen kár lett volna a sok hozzávalóért, de az ütök bele egy tojást, némi lisztet és betolom a sütőbe gondolatot elhessegettem, mert ugyebár akkor nem lesz nyers. Na nehogy már elvérezzek, hogy nem tudom megoldani a feladatot, úgyhogy átkutyultam. Eredetileg málnaszószt szerettem volna a brownie tetejére tenni, de ehelyett a málna belekerült és máris formálható lett a massza. Így született egy ízre hasonló, de mégis új recept. Bármelyik háztartási kekszes golyót lepipálja. A hozzávalókat variálja mindenki kedvére, más magokkal, gyümölcssel ami éppen van otthon.
A benne levő karobportól nem kell megijedni, én is most próbáltam először, szentjánoskenyérfa terméséből készül, ízre olyan, mint a kakaó csak ebben nincs koffein, illetve alacsonyabb a zsírtartalma, mint a kakaóé, az A, B vitamin illetve kalcium tartalma viszont magasabb. Ja és az ára is alacsonyabb, mint a holland kakaóporé… Bármelyik nagyobb szupermarketben kapható.
Hozzávalók 15 darabhoz:
2 bögre kesudió vagy dió vagy mandula
1 bögre aszalt datolya (lehet más aszalt gyümölcs is)
fél bögre karobpor vagy jó minőségű kakaópor
1 mokkáskanál só
5 dkg málnapüre
A magokat ledaráljuk, nem baj ha picit darabos marad, hozzáadjuk a nagyon apró darabokra vágott aszalt gyümölcsöt, a karobport, a sót. A málnát egy kanál vízzel botmixerrel pürésítettem és összekevertem a többi hozzávalóval. Ha nem lehet elsőre formázni tegyünk még bele gyümölcslevet esetleg kevés vizet, ha túl folyós mehet bele kókuszreszelék vagy még darált dió stb.
Hűtés után még jobban összeáll, harapható nem esik szét.