Pálmafa Project

Rizstej házilag

Ahogy ígértem hozom a rizstej receptet is, mert finooom és egyszerű és sokkal óccóbb, mint a bóti, ami egyébként szintén ízlik nekem, bár nagyon ritkán veszek. Nem vagyok laktózérzékeny, de sajnos vagy szerencsére – már magam sem tudom, hogy jó-e vagy sem – én szeretem a tehéntejet. Mégis próbálok mostanában kevesebbet inni, és kóstolgatom a növényi tejeket, a kókusztej az abszolút befutó nálam, aztán jön a mandulatej, a rizs és a zabtej zárja a sort. Szójatejet is kóstoltam, ízre a zabtejhez hasonlít talán, egymagában nem egy nagy élmény, de levesekhez, turmixhoz tökéletes mindegyik.

DSCF3524

Ami a rizstej mellett szól, hogy a többi növényi tejhez hasonlóan könnyen emészthető fehérjéket tartalmaz, másrészt a rizst a teljes értékű proteinforrások közé sorolják, ami annyit tesz, hogy mint a 9 esszenciális aminosavat tartalmazza. Emellett található benne kálicum, vas, E és B-vitamin egyaránt. Ráadásul ennek a tejnek az elkészítésénél az a veszély sem fenyeget, hogy az értékes anyagok nagy része a főzés során kárba veszne, hiszen hőkezelés nem szükséges hozzá.

Akár barna rizsből is elkészíthető, ezt az eredeti receptben elolvashatjátok.

Érdemes kipróbálni, 5 napig biztosan eláll a hűtőben. Édesítés nélkül még inkább ne kóstoljátok meg, mert “növényi tej szűzeknek” tuti elmegy a kedvük, hogy finoman fogalmazzak… Méz , nádcukor, vagy nyírfacukor kerüljön bele csak egy pici, a csipet só, pedig szintén jót tesz neki, kávéba, kakaóhoz is remek.DSCF3529Hozzávalók 1 literhez:

1 bögre jázmin rizs (3 deci)

3 pohár tiszta víz

1 csipet himalája só

1 evőkanál nyírfacukor

1 késhegynyi vaníliapor

A rizst 24 órára beáztattam 3szoros mennyiségű vízbe. Másnap az áztatóvizet leszűrtem róla, és felöntöttem ugyanannyi tiszta vízzel, amihez adtam egy csipet sót, nyírfacukrot és vaníliaport, majd turmixba tettem és simára turmixoltam. Ezután átszűrtem, ezt lehet szűrőn vagy gézdarabon, nekem utóbbi nem volt, így szűrővel oldattam meg. Üvegbe töltöttem és ment a hűtőbe illetve az előzőleg megosztott nyers meggylevesbe.

Zabtej házilag

Az történt, hogy elfelejtettem tejet venni, na most anélkül tejes kávét inni pontosabban kávés tejet ahogy én iszom, elég nehézkes… Viszont mindig hegyekben áll nálam a natúr zabpehely, mert ez valahogy hozzátartozik a biztonságérzetemhez, így mindig veszek, nehogy bármikor az éhenhalás veszélye fenyegessen…nem vagyok százas tudom, de vállalom…Amúgy meg a zabpehelyből készült “tejet” amúgy is szándékomban állt kipróbálni, úgyhogy most vagy soha alapon már kapcsoltam is be a vízforralót.

Nem egy bonyolúlt hadművelet az elkészítése, le kell forrázni a zabpelyhet vagy edényben összemelegíteni a vizet a zabpehellyel majd turmixolni és utána még lehet javítani az sűrűségén tetszés szerint. Hogy miért jó? Mert laktózérzékenyek is fogyaszthatják, bátran lehet használni főzelékekhez, mártásokhoz. De őszinte leszek kíméletlenül, ízében meg sem közelíti a tejet, tehát egymagában fogyasztva a se íze, se bűze kategória viszont pici mézzel vagy fahéjjal, kakaóval, már lehet vele apró csodákat művelni, de pont ez a szép ebben, hogy ki lehet kísérletezni vele a saját ízlésünknek megfelelőt.

DSCF3244

Hozzávalók:

2 dl zabpehely

1 l víz

A zabpelyhet leforráztam 5 dl vízzel, majd állni hagytam míg megszívta magát. Ezután egy botmixerrel leturmixoltam, ismét öntöttem rá 5 dl forró vízet, majd megvártam míg kicsit kihűl és leszűrtem. A szűrőben maradt pépet fel lehet használni zabkásának vagy belekeverni joghurtba, gyümölccsel, reggelire tökéletes, így semmi nem veszik kárba.

DSCF3246

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!