Pálmafa Project

Meggyes céklás krémleves

Ha akarom felmelegít, ha akarom hűsít ez a leves. Próbáltam így is, úgy is, hidegen és melegen is ízlett.

DSCF7431

Tavaly nyáron jöttem rá, hogy a föld ízű cékla istenien passzol az édes piros gyümölcsökhöz, így szerettem bele a szedres céklakrémbe.

Amíg nem érik a szeder, addig is egy leveshez támadt kedvem, és a cékla-meggy kombót is mégkóstolni. Régóta szemeztem Yotam Ottolenghi receptjével, ahol kaporral fűszerezi emberünk a két bordó színű hozzávaló találkozását. Én kapor helyett másra gondoltam, így a majoránna után nyúltam, úgyis olyan keveset használom ezt a fűszert, de kakukkfűvel  is el tudnám képzelni ezt az ételt. Ő cseresznyével készítette, én most meggyel, hogy a cékla karcosabb ízét az még inkább lágyítsa.

Nagyon kedvemre való leveske született, egy bödönnel pusztítottam el ebédre konkrétan. Még krémesebbé tehetitek tejszínnel, tejföllel, növényi tejekkel én szimplán natúr joghurtot kanalaztam a tetejére.

DSCF7434

Hozzávalók 3 adaghoz:

3 kisebb fej cékla

2 marék meggy magozva (cseresznye is jó)

1 fej vöröshagyma

1 közepes répa

1 teáskanál majoránna

3 db babérlevél

negyed citrom leve

só, bors

1 evőkanál kókuszzsír

Tetejére: sűrű natúr joghurt v tejföl v tejszín

A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágtam és a kókuszzsíron üvegesre pároltam. A céklákat és a répát lereszeltem és a hagymához adtam a babérlevéllel együtt. Sóztam, borsoztam, megszórtam majoránnával és pár percig hagytam együtt párolódni őket, majd felöntöttem annyi vízzel, ami éppen ellepi és lefedve teljesen puhára főztem a zöldségeket. Ezután turmixgépbe öntöttem a levest a meggy felével, és simára turmixoltam, majd meglocsoltam a citromlével. Tálaláskor pedig beleszórtam a maradék meggyet és joghurtot kanalaztam rá.

Első találkozásom rebarbarával - Rebarbara kompót

A kompót főzés jó megoldásnak tűnt a rebarbara első megízlelésére, mert sok mindenbe felhasználható és hűtőben napokig eláll.

DSCF7180Naná, hogy a reggelemet koronázta meg joghurttal és zabpehellyel. Az sem titok, hogy felcsaptam a világhálót rebarbara receptre vadászva és Jamie-n akadt meg a szemem, pontosabban a receptjén.  Mint legtöbbször most is egy pofonegyszerű verziót mutatott be ezzel a kissé fura, savanykás ízű gyümölccsel. Nem követtem szigorúan a receptet, narancs helyett citromot tettem hozzá és fahéjjal is megszórtam, de bátran lehet variálni a kiegészítőket ízlés szerint. Eperrel is jó páros!

DSCF7182A rebarbara amúgy úgy néz ki, mint a szárzeller csak piros a külseje. Ritkán találkozni vele a piacon, de mivel tavaly is kihagytam a lehetőséget, hogy megkóstoljam, most nem tudtam elmenni egy idős nénike mellett, aki árult pár szálat. Nem túl olcsó, fél kg volt 600 Ft, de kóstolni akartam hát megvettem, mert megérdemlem és kész. Ilyenkor ezzel szoktam vigasztalni magam legalábbis.

Hámozni vagy nem hámozni? Ki így, ki úgy, én nem tettem és így is szépen megfőtt és átpuhult nem maradtak benne elrághatatlan rostos szálak. Nyilván ez annak a függvénye is, hogy kellően friss-e a gyümölcs.

DSCF7186A rebarbaráról annyit érdemes tudni, hogy elsősorban az emésztésre hat, serkenti azt, illetve hashajtó hatása is ismert, ha egyszerre több kanállal falatozunk belőle. Annyit említenék meg csak ezzel kapcsolatban, hogy biztos forrásból tudom, hogy a hír igaz….

Deee, emellett tartalmaz sok C-, B1-, B2, és A-vitaminokat is, valamint magnézium, kálium, foszfor, szelén, vas, kálcium is található benne. Oxálsav tartalma miatt sem ajánlott túlzott mennyiségben a fogyasztása, mivel ez elősegíti a vesekőképződést, illetve meggátolja a szervezetben a kálcium felszívódását.

Az íze tényleg különleges, félig megpuhult állapotában is megkóstoltam úgy almára hasonlított, de ez nem véletlen hiszen almasavat is tartalmaz és kevés kevés kalóriát. Viszont a cukrot sajnos nagyon is elbírja, írtó savanyú anélkül.

Érdemes vele próbát tenni, reggelire joghurttal zabpehellyel abszolút szerethető, de fagyik mellé, sütikbe is nyugodtan kanalazható. De tényleg egyszerre csak 1-2 kiskanállal…

DSCF7188Hozzávalók:

3-4 szál rebarbara(kb. 50 dkg)

10 dkg nyírfacukor

1 citrom leve

2 evőkanál víz

Mellé: natúr joghurt + csipet vaníliapor + méz v nyírfacukor

A rebarbarát alaposan megmostam és felszeleteltem kisebb darabokra. Megszórtam a cukorral ráöntöttem a vizet, majd lefedve lassú tűzön puhára főztem 10-15 perc alatt. Ne főjön szét ha lehet.

A joghurtban elkevertem a vaníliát, pici nyírfacukrot, majd pár kanál kompóttal és a zabpehellyel tálaltam.

DSCF7194

 

Mentás joghurtos zöldborsókrémleves

Túl zöld, hogy igaz legyen?! Az ehhez hasonló ételekre mondják talán, hogy letisztult. Egyszerű, alig kell hozzá néhány hozzávaló, alacsony költségvetésű viszont az egyik legfinomabb krémleves, amit valaha ettem. És talán a legszebb.

DSCF6287Igaz, hogy friss cukorborsó még nincs sajnos, és abból lenne az igazi nyilván, de nekem ez a leves jutott eszembe, mikor nem volt már időm vásárolni menni, viszont találtam a mélyhűtőben egy magányos zacskó borsót.

Joghurt és fokhagyma mindig van itthon, és bár már a menta is kezd magához térni az udvaron és megindulni a növésben, de még sajnos küzdenie kell, hogy élvezhető legyen frissen, így a tavaly megszárított került a levesbe. Fokhagyma helyett akár medvehagymát is tehettek hozzá, hogy még zöldebb legyen.

A húsvéti nagy evészet előtt, a gyomor biztosan hálás lesz érte.

Hidegen, melegen egyaránt finom, ebben az időben inkább az utóbbi…

DSCF6285

Hozzávalók 3 adaghoz:

40 dkg zöldborsó

3 duci gerezd fokhagyma

1 teáskanál szárított menta

1 kis doboz natúr joghurt v tejföl

só, frissen őrölt bors

negyed citrom leve

A zöldborsót felengedtem annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, mikor felforrt sóztam, borsoztam, belereszeltem a fokhagymákat és puhára főztem a borsót. Ezután botmixerrel simára turmixoltam, belefacsartam a citromlevet és már tálaltam is, pár kanál natúr joghurttal.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!