Pálmafa Project

Vega majonéz

Szuper alternatíva a bolti, zsíros, cukros, tartósítószeres majonézek helyett. Sőt, sok esetben még olcsóbb is, hiszen 25 dkg napraforgómag kb. 300 Ft abból pedig egy nagy üveg növényi majonézt össze lehet dobni.

DSCF9497Régóta szerettem volna kipróbálni ezt a receptet, amit mindenki a saját ízlésére formálhat különböző fűszerezéssel, ami fix, az a hántolt, pörköletlen szotyi és a víz. Ha ez a kettő van, nagy baj nem lehet, ugyanis ez az alapja az egésznek. Nagyon spéci konyhai robotgép sem szükségeltetik, bár biztos van olyan hiper szuper masina, ami teljesen simára turmixolja az alapanyagokat, az enyém viszont nem volt ennyire jófej, úgyhogy végülis egy mezei botmixerrel értem el ez az állagot, anélkül, hogy leégett volna a művelet közben, hiszen 1 perc alatt meg is volt.

Úgyhogy, ha azt látjátok egy receptben, hogy végy egy üveg növényi, bio, vega akármilyen majonézt, akkor ne ugorjatok be a közértbe, mert nem fogtok kapni, még a nagyobb hiper szuperekben sem biztos, ha mégis akkor nem lesz óccó, helyette vegyetek le a polcról egy zacskó szotyit,  mert az szinte mindenhol van. Persze a pucolt verziót és natúrt ha lehet, a pörkölt még ok, csak sós ne legyen, inkább ízesítsétek ti magatok.

Nagyon klassz és finom, és sokféle módon használhatjátok, egy sima otthon sütött krumplihoz is, vagy zöldségeket mártogassatok bele bőszen, ha már egészséges kajáról beszélünk vagy kenhetitek akár a szendvicsbe is reggel vaj helyett. Amúgy meg eljátszhatjátok ezt dióval, kesuval, mogyoróval, mandulával, szuper krémeket lehet így készíteni!

DSCF9498

Hozzávalók egy kis üveghez:

2 deci hántolt, sótlan, pörköletlen napraforgómag

kb. 1 deci víz

2 kis gerezd fokhagyma

1 teáskanál mustár

1 mokkáskanál méz (nálam repce)

negyed citrom leve

csipet himalája só

frissen őrölt bors

Elkészítés: A szotyit beáztattam vízbe egy éjszakára, de elegendő neki pár óra is.

Másnap leszűrtem, egy mély edénybe tettem, hozzáadtam a többi hozzávalót, a fokhagymákat reszelve és összeturmixoltam. A nagy turmixgép nekem darabosra hagyta, így botmixerrel egyszerűbbnek bizonyult folytatni a műveletet. A vizet célszerű lassan adagolni hozzá, nehogy túl folyós legyen, közben kóstoljatok és ízlés szerint lehet még javítani a fűszerezésen.

Üvegbe töltöttem és egy hétig simán el van a hűtőben.

20160424_090029

Nyílik az ibolya - együk meg! - Tavaszi saláta

“A gyógyszereket a Földből adja az Úr és az okos ember nem veti meg őket.” Így kezdődik a szeretetre hangolva blog turbolyás saláta receptje, ami az inspirációt adta, hogy kilőjem magam egyből a kertbe és rávessem magam az első szembejövő ibolyacsokorra. Természetesen nem legeltem le az egészet, hiszen bőven elegendő pár virággal díszíteni ezt a salátát, de tény és való, hogy az ibolya fogyasztható. És ez még rímel is, hátbaveregetés jobbról, balról… Az íze szerintem olyan, mint az illata, ez így érthető vajon? Friss, üde, izgalmas de mégsem kihívó. Nem  meglepő módon ami ehető a természetben nyersen az gyógyító hatásokkal is bír. Ibolyánk nyákoldó, idegnyugtató és vértisztító tulajdonságokkal is rendelkezik, virágát kandírozni is szokták, illetve tea is főzhető belőle más gyógynövényekkel együtt keverve.

DSCF2984

Turbolya nekem most nem volt kéznél, ami egyébként a petrezselyemhez hasonlít kinézetre, édes petrezselyemnek is nevezik, ezért a zöld szín kedvéért hagyományos petrezselymet tettem a salátába, de főleg medvehagymát, hiszen mostanában éppen csak az édességekbe nem szóróm már két marokkal….

Egy a lényeg, legyen friss és nagyon színes a salátánk, és a ropogós részért felelős magokat se hagyjuk ki belőle. Jelen esetben napraforgómagot és szezámmagot használtam. Került bele olívabogyó, csak, hogy keveredjen az édeskés cékla ízével a sós is, de aztán arra gondoltam, hogy ha maradnék az édes vonalon akkor olíva helyett valamilyen aszalt gyümölcs is jól passzolna hozzá…

Elég ránézni és már is egészségesek leszünk! Na, jó ezt visszavonom, tény, hogy színterápiának sem rossz, de tessék meg is enni!!!!

DSCF2999

Hozzávalók:

cékla

répa

medvehagyma, petrezselyem

olívabogyó

pár darab ibolyavirág

szezámmag és hántolt szotyi

só, bors

lenmagolaj (olívaolaj is jó)

citromlé

Az elkészítése pofonegyszerű, reszeljük le a répát és a céklát, szeljük apróra a petrezselymet  és a medvehagymát, a magokat száraz serpenyőben pirítsuk meg pár perc alatt, az olívabogyót szeljük fel. Rendezzünk el minden hozzávalót kedvünk szerint egy tálon, locsoljuk meg kevés olajjal és citromlével, enyhén sózzuk, borsozzuk és jó sokat együnk belőle.

DSCF2990

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!