Pálmafa Project

Karamellizált hagyma almával

Ez egy tökéletes őszi reggeli számomra. Hála érte az egyik legjobb barátnőmnek Boglárkának, aki elmesélte, hogy néha ezzel indítja a napját és míg a nyálam a padlóra csorgott, gondolatban az én tányéromon is megjelent ez az étel.

DSCF8638Nem lehet nem szereti azt hiszem, még annak is ízleni fog, aki az almáért esetleg nem rajong, szuper kombináció a hagymával anélkül, hogy  a gyümölcsöt szétfőznénk és elveszítené az összes vitamintartalmát, hiszen azt csak a végén tettem hozzá.

El lehet előző este is készíteni, és másnap csak a kenyeret kell megpirítani, a legjobb a sütőben, hogy fel is melegedjünk közben, sajtot olvasztani rá, majd ráhalmozni a hagymás almás keveréket, egy forró tea és jöhet az elégedett hmm érzés. Ismét csak bebizonyosodott, hogy a legegyszerűbb ételek képesek a legnagyobb ízélményt okozni és mosolyt csalni az arcokra.

DSCF8640Hozzávalók:

1 fej lilahagyma

1 nagyobb alma

1 teáskanál nádcukor

1 teáskanál kókuszzsír

csipet só

camembert sajt (másik is jó)

kakukkfű (lehet szárított, de nélküli is finom lesz)

A nádcukrot a kókuszzsíron felolvasztottam egy serpenyőben, mikor szép barna színe lett rátettem a vékonyra szelt hagymát és kb. 10 perc alatt csipet sóval megszórva, megpirítottam folyamatosan kevergetve nehogy leégjen.

Lereszeltem az almát és hozzákevertem a hagymához, alaposan átforgattam és el is zártam a gázt. Megszórtam friss kakukkfűvel, majd olívaolajon megpirított zsemlén camembert sajttal tálaltam.

DSCF8642

Piros pöttyös tönköly muffin

Aki piros pöttyös túró rudi muffinra számított, most nem nyert… de szerintem ez finomabb.:)

Ahogy azt említettem az előző bejegyzésben, az elsőre kissé félresikerültnek tűnt sárgabarackos kókuszos sütike láttán, muszáj volt összedobnom egy picit szebb, viszont szintén finom édességet a leánybúcsúra. Úgyhogy miután feltéptem a hűtőajtót, hogy megnézzem miből élünk, és éppen figyelt benne egy adag friss ribizli, dugi csoki is volt otthon, gondoltam egy muffinnal nem lehet nagyot tévedni, amiben ez a két főszereplő képviselteti magát.

DSCF4229Jó döntés volt, pláne, hogy a hőségben elég volt csak ránéznem a sütőre, már levert a víz, a muffin sütés viszont tényleg nem vesz sok időt igénybe, keverem, kavarom, kisütöm, még szeletelni sem kell, nagyon mosogatni sem, és lehet is tálalni vagy éppenséggel robogni vele tovább a tett helyszínére.

Ezer éve nem sütöttem muffint, de lehet, hogy most megint rákapok, olyan kis hálás desszert, ráadásul ez a piros pöttyös verzió igazi csajos édesség lett. Persze nem jelenti azt, hogy férfiembör nem ehet belőle, sőt garantáltan ízleni fog nekik is. Belül pihe puha és szaftos a gyümölcsnek köszönhetően, viszont a ribizli savanykás ízét rendesen kompenzálja a csoki, ami csak nyomokban ugyan, de azért jelen van.

Most nem írok kis regényt, süssetek muffint, mert az jó és egyetek hozzá sok friss ribizlit is, mert C-vitamin bomba és vízhajtó és zsírégető hatása van és tele van E-vitaminnal, B-vitaminokkal, magnéziummal, vassal és még sorolhatnám.

DSCF4230Hozzávalók 12 darabhoz:

20 dkg ribizli

15 dkg fehér tönkölyliszt

10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

1 evőkanál sütőpor

6 dkg nádcukor

1 db tojás

10 dkg vaj

2,5 deci tej

5 dkg étcsokoládé

1 késhegynyi vaníliapor

A sütőt előmelegítettem 180 fokra. A ribizlit megmostam, és egy villával lehúztam a szárakról a szemeket. A kétféle lisztben elkevertem a sütőport és apróra vágott csokit. A tojást simára kevertem a vaníliával, a cukorral és a puha vajjal, majd hozzáöntöttem a tejet is. Végül a lisztes keveréket is a nedves anyagokhoz szórtam, a ribizlivel együtt, és pár laza csuklómozdulattal éppen csak összeforgattam az egész masszát. Nem szabad sokat keverni a muffin tésztát, mert akkor nem lesz laza, levegős a szerkezete. A tésztát elosztottam a muffinpapírral kibélelt muffintepsi horpadásaiba és kb. 15 perc alatt megsültek.

 

Blog szülinap női szeszéllyel fűszerezve

Vagy egy szeszélyes nővel? Nézőpont kérdése, mindenesetre 1 éves lettem én.

img018

Pontosabban a blog.

10 oldalas hegyibeszéd és évértékelő megírása helyett, szimplán csak örülök, hogy 1 évvel ezelőtt, remegő kézzel ugyan, de volt bátorságom útjára indítani a Pálmafa Projectet. Azóta sok minden változott körülöttem, bennem, de a lelkesedés a jó minőségű, egészséges evés, ivás, főzés irányába mindig állandó maradt, ezért persze hálás köszönet annak a néhány embernek , családtagnak, barátnak, akik az elejétől fogva bátorítottak, osztottak a kedvenc közösségi portálon, aztán meg néha én osztottam őket szóban és tiltakoztam hevesen a hirtelen jött “reflektorfény” ellen, de esélyem nem volt ellenük. Úgyhogy inkább csak hagytam sodródni az egészet a maga ritmusában arra amerre menni szeretett volna.

Azt azért még nagyon szeretném ha tudnátok, hogy minden egyes olvasóm fontos és minden alkalommal ha kapok egy “tetszik” -et az arckönyvben akkor az én arcom is mosolyra derül és ugyanúgy fogok örülni a 365. emberkének is aki velem főzöcskézik, mint majd pár hónap múlva a 10.000-nek is. 🙂 Fő az önbizalom és az étel a fazékban! Egy szó, mint száz köszi Mindenkinek aki örömét leli az oldalon és jókat eszik ezáltal!

Bátran írjatok véleményt, csakis kizárólag szép és jó kritikát negatívat, pozitívat egyaránt, és küldhettek recepteket amik megreformálásra várnak! 🙂

Valamint köszönöm Anyukámnak, Apukámnak, a jó Istennek, világbéke stb. Éééss őszinte hála a Cafeblognak a lehetőségért, mert a nézettségemhez és a világhírnévhez vezető utamhoz maximálisan hozzájárulnak! 🙂

Nnnaa éhes vagyok inkább együnk!!!

DSCF3329

Mert szeszélyes vagyok és Nőőő, a női szeszély pedig az a süti amit a Nagymamám nagyon sokat sütött, aki történetesen ma lenne 89 éves…. Felsorolni sem tudnám hány olyan pillanat, beszélgetés, illat, étel, élmény van amiért neki hálás lehetek… Ez a süti amúgy az én Anyukám kedvence aki a Nagyikám lánya, és véletlenül holnap érkezik a Zapukámmal, hogy megpróbálják felvenni a fővárosi pörgést két nap erejéig a kicsi lányukkal, de menni fog ez, mint mindig! 🙂

Eldugultam.

Női szeszély tortaformában (pálmafásítva)

A szakácskönyv amiben a receptet találtam majdnem velem egyidős, mert 1976-os kiadás. Az eredeti mennyiségeket írom, mellé megjegyzésként pedig az én verzióm. Én a tészta hozzávalóit megfeleztem, mert nem akartam, hogy túl vastag legyen, illetve tettem bele friss epret is. Előre szólok, hogy a friss gyümölcs levet fog ereszteni, szóval ha a hagyományos állagra vágytok akkor csak lekvárral süssétek. Az epres verzió is szeletelhető lesz, viszont a tészta tutira nem lesz száraz inkább szaftos, ahogy átjárja az eperlé, ami hűléskor besűrűsödik.

Természetesen sima tepsiben is készíthetitek én a hagyományos nagy kapcsos tortaformát használtam.

DSCF3334

 

Hozzávalók: 

Tésztához:

50 dkg liszt (nálam fele teljes kiőrlésű tönköly és fehér tönköly)

25 dkg vaj

15 dkg cukor (nálam fele nád és nyírfa)

fél deci tej

2 dkg élesztő

2 tojássárgája

Tetejére:

15 dkg baracklekvár (nálam ribizlilekvár + 20 dkg friss eper szeletelve)

6 tojásfehérje (nálam 5)

20 dkg vaníliás porcukor (nálam késhegynyi vaníliapor és kb. 3 evőkanál nyírfacukor)

5 dkg durvára aprított mandula (nálam dió)

A lisztben elmorzsoltam a vajat, majd hozzáadtam a tojássárgáját, a cukrot, és a langyos nádcukros tejben felfuttatott élesztőt és összegyúrtam egy gombóccá, majd fél órát pihentettem. Addig megmostam az epret és felszeltem, felvertem a tojások fehérjét, mikor félkemény volt a hab, beletettem a vaníliás nyírfacukrot és kemény habbá vertem. A sütőt előmelegítettem 180 fokra, a tortaformát kivajaztam. A tésztát lehet nyújtani is, de én inkább kézzel belenyomkodtam a forma aljába, rákentem a lekvárt és a szeletelt epret egyenletesen elolszlattam rajta. Szórtam rá pici diót is és kb. 25 percre a sütőbe toltam. Majd kivettem, rákanalaztam a tojáshabot, elkentem, kicsit felborzoltam egy kanál hátuljával a tetejét, megszórtam a darabolt dióval és alacsony hőfokon szárítottam a habot, míg kissé megszilárdult és a teteje pirulni kezdett.

DSCF3333

 

 

 

 

Zsuzsi szelet Zsuzsanna napra

Boldog névnapot a Zsuzsannáknak! Mielőtt még az a vád érne, hogy önimádó vagyok és ünnepeltetem itt magam, elárulom, hogy az Anyukám is Zsuzsanna, így ezen a napon elsőkörben Őt szoktam felköszönteni. Sőt, most az Ő tollával ékeskedem, hiszen ezt a süteményt most sütötte először (külön köszönet a szomszédasszonyának a receptért), de biztos, hogy nem utoljára, mert isteni finom, így erősen esélyes állandó Zsuzsi napi sütinek. Azért meg külön büszke vagyok rá, mert egyre jobban odafigyel arra, hogy egészségesebb hozzávalókat használjon a sütés során, és bátran kombinálja együtt a teljeskiőrlésű liszteket, és a nyírfa és nádcukor is egyre többször játszik a család kedvenc sütijeiben. És ez a változás nem annak köszönhető, hogy sztrájkolok ha nem így készíti (na jó néha, ha nem kedvez a holdállás a hangulatomnak), hanem mert Ő is rájött, hogy a végeredmény ugyanolyan, sőt finomabb, mint a fehér lisztes és cukros sütemények esetében.

DSCF2861

Sütemény krémjébe talán most használtuk először a kókuszzsírt, de ugyanúgy viselkedik, mint a vaj, és ízre is olyan, nincs kókusz íze, nem mintha azzal baj lett volna. Persze a sima vaj is tökéletes hozzá, de a margarint ha lehet nagy ívben…. Az eredeti cukormennyiséget írtam le, de lehet csökkenteni, főleg a krémbe nálunk is kevesebb került.

Anyunak nagyon mennek ezek az 4-5-6-100 lapos sütemények, igaz a készítés közben sokszor elhangzik, hogy “na én ennek tuti nem állok még egyszer neki” mert ez meg az és amaz nem olyan lett stb. Én ilyenkor csak távolról figyelem az eseményeket és véletlenül akkor térek be a konyhába ha a krémes edényből kell kikanalazni a maradékot. Aztán persze valahogy a végére mindig formát ölt a sütemény és vigyázban állnak a szeletek a Mester előtt majd szemvillanás alatt fogy el egy tálcányi.

DSCF2871

Hozzávalók:

Tésztához:

25 dkg liszt (graham és fehér liszt vegyesen)

2 tojás

20 dkg cukor (nád és nyírfa vegyesen)

3 evőkanál étkakaó

5 dkg kókuszzsír vagy vaj

1 evőkanál méz

1 mokkáskanál szódabikarbóna

Krémhez:

4 deci tej

2 cs vaníliás puding

20 dkg kókuszzsír vagy vaj

20 dkg nyírfacukor

2 bourbon vaníliás cukor

Tetejére:

1 tábla étcsokoládé

Elkészítése: A tészta hozzávalóit a liszt és a szódabikarbóna kivételével vízgőz felett felfőzzük, majd hozzáadjuk a lisztben elkevert szódabikarbónát is és az egészet összegyúrjuk, majd 4 felé osztjuk és kinyújtjuk. Tepsi hátoldalára fektetjük és180 fokra előmelegített sütőben megsütjük őket egyenként kb. 10 perc alatt.

A krémhez a tejből és a pudingporból pudingot főzünk, majd ha kihűlt hozzáadjuk a habosra kevert cukros kókuszzsíros masszát. A tésztát megkenjük a krémmel majd befedjük a következő lappal, amire szintén krém kerül, majd újabb lap. A 4. lap tetejére csokimáz kerül, vagyis vízgőz felett felolvasztott étcsokoládé pár csepp olajjal elkeverve. Hűvös helyen tárolandó és szeletelés előtt várjuk meg, míg szobahőmérsékletű lesz, különben a csokimáz törni fog a tetején.

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!