Pálmafa Project

Muszaka édesburgonyával

Nem lehet belőle keveset csinálni, ennek örömére 3 napig biztos ettük ezt ketten, de nem bántuk! Többször csináltam már muszakát, az eredetit is krumplival, aztán krumpli nélkül, sőt vega verziót is találtok a blogon vöröslencsével, mindegyik isteni, de talán eddig ez ízlett a legjobban.Változtattam benne ezt azt, szerintem az édesburgonya kimondottan jót tett neki, illetve a besamel mártást nem tejből, hanem hígított kókusztejből főztem. Hallom, ahogy többen felsikítanak, hogy a fenébe passzol ez egy görög kajába!? Egész egyszerűen nem lett kókuszíze, aki nem tudja, hogy az van benne, nem fogja észrevenni. A férfi például nem annyira rajong a kókuszért, bár tudta, hogy azt teszek bele és keresztbe is álltak a szemei a hír hallatán először, aztán fel sem tűnt neki és lelkesen belapátolta.

Ha nincs kókuszkrémetek kéznél, amit én használok vagy nem kaptok, más növényi tej is jó. Összesen ugye 8 deci folyadék kell hozzá, nyugodtan fele-fele arányban hígítsátok. Talán a zabtejet gondolnám még jónak hozzá, arra kell figyelni, hogy ne legyen édes. Aztán ha maradtok a tehéntejnél akkor sem dől a világ össze. A besamel amúgy sem lett laktózmentes, hiszen az úgy jó, ha sajt is van benne, és isteni juhsajtot kaptam, naná, hogy belereszeltem, jó sok szerecsendióval együtt.

A főszerep viszont abszolút a zöldségeké, a padlizsáné és a paradicsomé, utóbbiból már lehet kapni édesebbeket is, de csempésztem bele azért házi paradicsomléből is egy kicsit, hogy még szaftosabb legyen a hús és összességében az egész.

Hozzávalók 4-6 főre:

1 kg darált marhahús

3 db közepes édesburgonya

4 kisebb padlizsán

4-6 db paradicsom

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2 deci paradicsomlé

oregánó

só, bors

kókuszolaj

Besamell mártáshoz:

2 deci Cocomas kókuszkrém (zabtej is jó lehet helyette)

6 deci víz

10 dkg juhsajt (v parmezán)

2 tojás sárgája

2 púpos evőkanál rizsliszt

reszelt szerecsendió

fehér bors, só

2 evőkanál kókuszolaj (v fele arányban vajjal)

Elkészítése:

A padlizsánokat vékonyan felszeleteltem és 200 fokra előmelegített sütőben, vékonyan megkenve kókuszolajjal, kb. 10 perc alatt megsütöttem.

A felaprított hagymát üvegesre pároltam, majd hozzáadtam a húst, fehéredésig pirítottam, ezután sóztam, borsoztam, megszórtam az oregánóval, öntöttem alá paradicsomlevet, belereszeltem a fokhagymákat és fedő alatt puhára főztem.

Az édesburgonyát meghámoztam és kb. fél centi vastagságúra felkarikáztam.

Kiolajoztam vékonyan egy kb. 25 x 30 centis, magas falú tepsit és lefektettem egy sor édesburgonyát, rá egy sor padlizsánt, picit sóztam, borsoztam. Ezután a hús fele következett, majd ismét édesburgonya, padlizsán, a hús másik fele pedig ment a tetejére, amire paradicsomszeleteket tettem.

Elkészítettem a besamelt, felolvasztottam pici vajat és kókuszolajat, rászórtam a lisztet, elkevertem, majd felöntöttem a felhígított kókusztejjel. Sóztam, borsoztam, reszeltem bele szerecsendiót és kevergetve felforraltam, majd lezártam a gázt és hozzákevertem a tojások sárgáját és a reszelt sajtot. Megvártam, míg besűrűsödik és muszaka tetejére egyenletesen ráöntöttem. A tetejére még lehet egy pici sajtot tenni, ha maradt. Ezután betoltam a 180 fokra előmelegített sütőbe kb. 30 percre, míg a teteje szépen megpirult.

Vega muszaka

A görögök egyik népszerű eledelét már pár éve én is elkészítettem darált hússal természetesen, de most úgy döntöttem, hogy enélkül is kipróbálom. A húst pedig lencsével, egész pontosan vörös lencsével helyettesítettem és ha lúd, legyen kövér illetve ne legyen…ezért a tetején a besamelt is liszt és tej nélkül főztem. Na jó, az alapja vajas, szóval nem lett laktózmentes teljesen, mert szerintem ehhez kell és kimondottan jó a vaj krémessége, sőt egy kevés sajt is került bele, de még sem egy brutál nehéz, szuszogós besamel került a tetejére.

DSCF9638Biztos vagyok benne, hogy a húsimádóknak is ízleni fog, akár így készítitek a besamelt, mint én, akár a hagyományos módon. Kis adagot ebből nem érdemes sütni, viszont le is fagyasztottam belőle egy adagot és felmelegítve is élvezhető volt még.

Ez nem egy gyors kaja, de van néhány trükk, amivel hamarabb össze lehet állítani, ha esetleg nem akartok a konyhában szaunázni… A padlizsánt meg lehet sütni előző este v reggel, a lencsét is meg lehet főzni előző nap, sőt még akár a besamelt is, és pihenhetnek a hűtőben, másnap pedig míg a sütő melegszik, csak rétegezni kell a zöldségeket, így egy órán belül az asztalon az ebéd vagy vacsora. Finom, krémes és laktató, mellé egy pohár bor és szép a világ.

DSCF9640

Hozzávalók:

2 nagy padlizsán

3 nagy paradicsom

1 fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

2,5 deci vöröslencse (másik  is jó)

2 deci paradicsompüré (dobozos passata)

1 teáskanál szárított oregánó

1 mokkáskanál fahéj

1 mokkáskanál őrölt római kömény

só, bors

kókuszolaj

Besamelmártáshoz:

5 deci tej (kókusztejet használtam)

3 evőkanál vaj

4 csapott evőkanál liszt (rizslisztet használtam)

5 dkg kecskesajt (bármilyen reszelt sajt jó)

1 tojás sárgája

fél mokkáskanál reszelt szerecsendió

só, bors

A padlizsánt vékonyan felszeltem, és 200 fokra előmelegített sütőben, kókuszolajjal meglocsolva megsütöttem. A vöröshagymát felaprítottam, kevés kókuszolajon egy lábosban üvegesre pároltam, hozzáadtam a zúzott fokhagymát is, kicsit átforgattam ezzel is, majd hozzászórtam az átmosott lencsét, sóztam, borsoztam, megszórtam római köménnyel és fahéjjal is és felöntöttem éppen csak annyi vízzel, amennyi ellepi, majd lefedve puhára főztem, mintha főzeléket készítenék. Kb. negyedóra alatt el is készült, ha túl sok lé maradna rajta, azt leönthetitek.

A besamelhez felolvasztottam a vajat, hozzászórtam a rizslisztet habverővel folyamatosan keverve, majd felöntöttem a tejjel, sóztam, borsoztam, reszeltem bele szerecsendiót is. Folyamatos keverés mellett, megvártam, míg felforr és sűrűsödni kezd, ekkor hozzáadtam a sajtot, majd ha az is elolvadt benne, elzártam a gázt és belekevertem a tojás sárgáját is.

A paradicsompürében elkevertem a szárított oregánót, pici sót és borsot. Ha túl sűrű a püré, kevés vízzel hígíthatjátok, ebből nem kell sok majd, mert akkor túl sok leve lesz az ételnek.

Egy hőálló edény aljára helyeztem a padlizsán felét, majd a paradicsomszeletek felét és rákanalaztam a lencsét, majd a maradék paradicsommal, végül a padlizsánnal befedtem.

Ráöntöttem a paradicsompürét csak úgy nagyjából, végül elsimítottam rajta a besamelmártást és 200 fokra előmelegített sütőben még egy bő fél órát sült, míg a teteje barnulni kezdett.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!