Pálmafa Project

A cseresznye sós ízekkel kombinálva is finom! - Cseresznyés kuszkusz saláta

Odáig meg vissza vagyok az ilyen ételekért, mert benne van minden íz, ami igazán kedvemre való. Édes gyümölcs, hagyma, sajt és magok, a kuszkusz pedig tökéletes háttérként szolgál melléjük.

Nem titok, hogy most ez a recept adta meg a kezdőlökést, mert mikor megláttam az Őrülten jó ételek bloggerének alkotását, tudtam, hogy most azonnal, rögtön, de izibe akarok valami hasonlót. Nincs mese, ha az ember lánya kopogó szemekkel nézeget recepteket, akkor mindenki érdekében jobb, ha egyből ételhez jut, már pedig éppen rendelkezésemre állt minden hozzávaló itthon, így 10 perc múlva már elégedetten mosolyogtam.

Vannak olyan fogások amiről hosszasan lehet írni, de erről nem tudok, ezt tényleg ki kell próbálni, hogy a szokatlan ízpárosításokat kevésbé kedvelők is elhiggyék, hogy ez bizony finom!

Hogy mihez is passzol? Szerintem grillhúsok mellé is pikáns köret lehet, de egymagában is laktató, könnyű ebéd vagy vacsora.

DSCF3447

Hozzávalók adagonként:

fél bögre kuszkusz

1 csomag mozzarella

1 marék cseresznye kimagozva

1 szál lila színű újhagyma, vagy fél fej kisebb lilahagyma

1 evőkanál szezámmag

pár szem natúr földimogyoró

petrezselyem

olívaolaj

balzsamecet

só, bors

A kuszkuszt leöntöttem kétszer annyi forró vízzel, lefedtem és állni hagytam 5 percig, míg megpuhul. Addig kimagoztam a cseresznyét, és egy tálba tettem, felaprítottam a hagymát, petrezselymet, széttépkedtem a mozzarellát, a mogyorót és a szezámmagot egy száraz serpenyőben megpirítottam és ezek is mentek a tálba a puha kuszkusszal együtt. Sóztam, borsoztam, meglocsoltam kb. egy evőkanál olívaolajjal és egy teáskanál balzsamecettel, majd összekevertem a salátát és egy negyed órára tettem csak hűtőbe, míg kissé lehűlt és összeértek az ízek. De langyosan is finom.

DSCF3435

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maradékokból - Spenótos ricottagombóc tejszínes paradicsommártásban

Volt a hűtőmben maradék tojássárgája, spenót (a változatosság kedvéért), tejszín, szikkadt kenyér és 1-1 csomag bontatlan ricotta és mozzarella. Utóbbi az mindig van, mert annak lennie kell, ez már szerelem. Mint ahogy paradicsom is mindig van. Annak ellenére, hogy megboldogult gyerekkoromban azt hittem egész életre tartó örihariban leszek vele, mert hallani sem akartam róla, hogy a szendvicsem akárcsak egy légtérben tartózkodjon piros barátunkkal. És lám, most már alig várom, hogy legalább egy darab termés legyen a cserépbe ültetett paradicsom palántámon. Na jó, legyünk nagyra törőek és döntsük rekordot, úgyhogy legyen két darab idén…

Szóval néhány perc guglizás és saját ízlésemre formálás után ezt sikerült kihozni ezekből a jó kis alapanyagokból. A kép minősége silány, sűrű bocsánatkérés érte, de este volt, én meg fáradt és inkább kóstolgattam, mint fotózgattam… Az íze viszont nagyon jó volt másnap ebédre, aztán azt követő nap reggelire is, feljavítva némi friss paradicsommal, hisz maradékot én ki nem dobok, pláne ha ilyen jóízű.

DSCF3364

Hozzávalók:

25 dkg ricotta

2 marék spenót

2 gerezd fokhagyma

1 zacskó mozzarella

1 deci főzőtejszín

3 darab paradicsom

3 tojássárgája

3 evőkanál teljes kiőrlésű zsemlemorzsa

2 evőkanál zabpehely

1 szelett szikkadt teljes kiőrlésű kenyér belseje

só, bors, szárított bazsalikom

olívaolaj

A spenótleveleket forrásban lévő vízbe dobtam pár percre, míg megpuhultak, aztán leszűrtem és hideg vízzel átöblítettem őket, majd alaposan lecsöpögtettem és kicsavartam belőlük a nedvességet. Ezután felaprítottam őket. A ricottához adtam őket, majd belekevertem a tojások sárgáját is, sóztam, borsoztam, megszórtam a zsemlemorzsával és a zabpehellyel. Az a lényeg, hogy formázható, de lágy gombócok legyenek, inkább kevés morzsát adjunk hozzá először, aztán lehet pótolni ha nem állna össze. A sütés előtt egy órát várakoztak még a hűtőben, ez nem muszáj, de kevésbé áll fenn a veszélye, hogy szétesnek. Kb. 8 gombóc lesz belőle.

DSCF3359A paradicsomszószhoz felaprítottam a fokhagymát és kevés olívaolajon átforgattam őket, majd hozzáadtam a felkockázott paradicsomokat, sót, borsot, bazsalikomot, és pici vizet, hogy szaftosabb legyen. Lefedve kb. 10 percig hagytam puhulni őket, majd belekevertem a tejszínt, megvártam míg ismét elkezd forrni a mártás, belemorzsoltam a szikkadt kenyérdarabokat, majd levettem gázról az edényt és egy hőálló tálba öntöttem az egészet. Ebbe tettem a gombócokat, amiket előtte megszórtam még kevés zsemlemorzsával, a mártásba belemorzsoltam a mozzarellát és 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 20 percet töltöttek még, míg a gombócok teteje elkezdett pirulni a sajt pedig beleolvadt a szószba.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!