Pálmafa Project

Csőben sült spenótos rizses hús

Jó esély van rá, ha megkóstoljátok ezt az ételt, hogy rövid időn belül újra elkészítitek! Nálam így történt, pedig én aztán tényleg ritkán főzöm ugyanazt, de ezt két héten belül kétszer sikerült elkövetnem.

Az egyik legjobb dolog ami a spenóttal történhet, hogy találkozik a kecskesajttal, ha nem kóstoltátok, tegyétek meg, még hozzá krémes kecskesajtot társítsatok mellé. Ha nem szeretitek a spenótot és a kecskesajtot azért, ha pedig imádjátok azért. Amúgy az a tapasztalat, hogy aki utálja a spenótot, általában ilyen formában mégis hirtelen le tudja gyürkőzni és még repetát is kér meglepő módon.

Jó kis laktató kaja, könnyű belőle nagy adagot rittyenteni, csinálhattok akár húsmentes verziót is, például csicseriborsóval és úgy akár még gyorsabban is elkészülhet, ha konzervet használtok. Mondanom sem kell, hogy inkább utóbbit választottam volna én is a hús helyett, de A férfi kedvéért mindent és megalkudtam. Na jó ez nem igaz, sosem alkuszom, tényleg jó volt ez így csirkésen na. Már több ponton megálltam volna szívem szerint falatozni. Először mikor összeturmixoltam a spenótot a kecskesajttal, ezt már úgy kentem is volna egy pirítósra, majd mikor összekevertem a rizzsel, már szedtem is volna tányérra, aztán mikor a hús is belekerült, már szintén nyúltam volna egy nagy kanálhoz… De hős vagyok és megálltam, hogy csak kicsit kóstoltam bele és inkább türelmesen hagytam a sütőt végezni a dolgát.

Hozzávalók:

1 kg darált csirke

50 dkg spenótlevél (mirelitből kb. a fele)

3 deci rizs

1-2 db tojás

10 dkg kecskesajt

1 fej vöröshagyma

2 duci gerezd fokhagyma

szerecsendió

só, bors

kókuszolaj

Tetejére:

1 zacskó mozzarella (más sajt is jó)

3 db paradicsom

Elkészítése:

A rizst dupla vízben feltettem főni.

A csirkehúst kevés kókuszolajon lepirítottam, sóztam, borsoztam félretettem.

A spenótleveleket szintén pici olajon fedő alatt megfonnyasztottam, sóztam, borsoztam, reszeltem rá bőven szerecsendiót, majd egy mély tálba tettem, hozzáadtam a sajtot, reszelt fokhagymát és botmixerrel pürésítettem. Közben előmelegítettem  a sütőt 180 fokra.

Összekevertem a rizst, a húst, a spenótkrémet, és a tojást. Azért mindegy, hogy 1 vagy 2 db a tojás, mert mindkettővel készítettem és összeáll mindenhogy. Egy vékonyan kókuszolajjal kikent hőálló tálba öntöttem az egészet, elsimítottam, a tetejére rászeltem a paradicsomot és a mozzarellát is rámorzsoltam, majd sütőbe toltam és addig sütöttem, míg a sajt ráolvadt a tetejére. Langyosan szépen szeletelhető.

Kajszis paradicsomos gazpacho

Nem múlhat el nyár gazpacho nélkül sem, ennek is augusztus elején érdemes nekiállni, mikor mindenféle színű paradicsomot lehet kapni és édesek, mint a méz. Télen sajnos ez az étel felejtős.

A paradicsom mellé, bármilyen furcsa is, néhány gyümölcs is passzol, készítettem már gazpachot dinnyével, sőt szilvával is, vagy bruschettát eperrel, most pedig a sárgabarack került sorra. Igazi hűsítő, klassz előétel a melegben, a tetején a mozzarellával, bazsalikommal pedig egy könnyed vacsorának is megfelel szerintem, én legalábbis a hőségben megelégedtem ennyivel a minap.

Ja, hogy mi is a gazpacho? Az olaszok nyers, főzés nélküli hideg nyári levese, hagymával, fűszerekkel, és jó sok paradicsommal természetesen,a pár csepp ecettől pedig olyannak tűnhet elsőre, mint egy leturmixolt paradicsomsaláta. Aki a paradicsomot szereti, annak tuti, hogy ízleni fog, aki nem szereti, elképzelhető, hogy ebben a formában mégis megbarátkozik vele. Ha tudnátok, hogy gyerekkoromban mennyire utáltam a paradicsomot, el sem hinnétek, hogy most csak úgy egymagában képes vagyok a pici, édes, színes példányokból eltűntetni egy laza fél kilót, ha nem figyelek. Ez a leves is majdnem meghiúsult, annyira finomak voltak, a sötét bordó és a sárga szemek.

Aztán persze testet öltött, de nem sokáig akart a tányérban maradni, nem szégyelltem eltüntetni az egészet egy nagy kanállal…

Hozzávalók adagonként:

3-4 db kisebb paradicsom

2-3 db sárgabarack

1 szál újhagyma

1 teáskanál almaecet v fehérborecet

só,bors

3-4 db bazsalikomlevél

pár csepp olívaolaj

Tetejére: mozzarella

A paradicsomokat kisebb darabokra vágtam, a hagymát felszeleteltem, a barackot kimagoztam, mindent a turmixgép táljába szórtam. Fűszereztem, hozzáöntöttem az almaecetet és annyi vizet, hogy 3/4-ig ellepje a zöldséget és a gyümölcsöt. Ha túl sűrű utána még lehet hígítani. Simára turmixoltam, és mehet a tányérba, a tetejére tépkedtem mozzarellát, friss bazsalikomot és ha hideg volt a zöldség és a gyümölcs illetve a víz is, akkor egyből fogyasztható, ha nem, akkor egy fél óra elég neki, hogy kicsit lehűljön és az ízek is jobban összeérjenek.

Bazsalikomos zöldborsós spenótfőzelék

Nyárindító főzelék lett ez a javából, bár a főzelék szó sem annyira állja meg a helyét, nem is tudom minek nevezem, de baromi finom lett. Olyan olaszos, ráadásul spontán kaja, mert mikor éhesen megyek vásárolni, akkor egyszerűen rám szakad az egész piac…

Fogalmam nem volt, hogy mit főzzek, csak megláttam a friss spenótot és megvettem, majd rám kacsintott a friss zöldborsó, persze akkor abból is kellett egy kicsi, így haladtam szépen tovább egészen addig, míg kis csokor illatos bazsalikomra leltem, és közben még 150 Ft-ért óccó, viszont igazi olasz bivalymozzarellát is “rám tukmáltak” egy bödönnel, mert közeli lejáratú volt… Szeretek így vásárolni és málhás szamárként beesni aztán a konyhába, mit főzzek felirattal a homlokomon. Takarítás közben jön meg az ihlet, így született meg délre ez a recept.  Annyira jólesett!

Az aszalt pari nem muszáj rá, anélkül is finom lesz, de nekem kellett most hozzá ez a pici luxus a flancos bivalymozzarellám mellé na. A mozzarellára amúgy elég rendesen rá vagyok gyógyulva, bármikor képes vagyok egyet letolni csak úgy paradicsommal, mindig segít, ha az éhenhalás fenyeget. Ha van lehetőségetek kipróbálni a bivalytejest, akkor ne gondolkozzatok rajta, mert sokkal krémesebb, lédúsabb, mint a tehéntejből készült. Utóbbiból is vannak azért jók, én az Aldi, Lidli, Spar saját márkásait szeretem a legjobban, mert azok tényleg puhák és olcsók is, viszont márkanév nélkül, de sajna az egyik hazai gyártó kemény gumiszerű terméke nekem nagyon nem gyere be, ráadásul az a legdrágább is, de ízlések és mozzarellák..

Egy a lényeg, hogy ezt az ételt próbáljátok ki!

Hozzávalók 2-3 adaghoz:

fél kg friss spenótlevél

20 dkg friss zöldborsó

1 csokor bazsalikom

2 gerezd fokhagyma

1 szál újhagyma

szerecsendió

pár csepp citromlé

só, bors

1-1 evőkanál olívaolaj és vaj(utóbbi nem muszáj, de szerintem így finomabb)

kb. fél liter víz

Tetejére:

szárított paradicsom, mozzarella

A hagymákat felaprítottam, majd az olaj és a vaj keverékén megfuttattam őket kb. 1 perc alatt, majd hozzáadtam a borsót és a spenótot is, sóztam, alaposan megborsoztam, reszeltem bele szerecsendiót és a felaprított bazsalikom felével is megszórtam, átforgattam, lefedtem, megvártam, míg a spenót pár perc alatt összeesik, majd felöntöttem annyi vízzel, hogy ne teljesen lepje még el a zöldségeket. Így addig főztem, míg a borsó megpuhult, majd 1 nagy merőkanálnyi adagot kivettem simára turmixoltam és visszaöntöttem az edénybe, megvártam, míg ismét felforr és elzártam a gázt és facsartam rá pár csepp citromlevet.

Ha nagyon híg maradna, akkor egy pár kanál forró lében elkevertek 1 kanál rizslisztet, zablisztet vagy étkezési keményítőt vagy bármilyen lisztet és visszaöntitek a főzelékbe és már sűrűsödik is befele. De ez a cucc kicsit hígabban is isteni, tetejére tálaláskor mozzarellát tépkedtem rá és aszalt paradicsom darabokkal is megfejeltem, plusz rászórtam a maradék friss bazsalikomot.

 

Céklás bruschetta

Hétvégi kényeztető reggeli, de én hétköznapokon is élek vele, mert imádom a “bruszkettát”, vagy nevezzük paradicsomos pirítósnak leegyszerűsítve.

Aztán van az a szitu mikor reggel esik le a tantusz, hogy a hűtőben csak 1 db paradicsom ólálkodik, viszont két éhes száj várakozik a reggelire korgó gyomorral, ráadásul edzés előtt, ugyanis A férfi is rákattant a bruschettára pár hete és volt, hogy vacsorára, majd másnap reggelire is ezt rendelt és nem éri be egy szelettel, ami érthető is…

Úgyhogy fel kellett turbózni más ződdel, ami jelen esetben bordó, méghozzá cékla. Mennyei, de tényleg, pláne ahogy pár csepp balzsamecet körbelengi, ha lett volna otthon torma, még azt is ráreszeltem volna, de azért nem maradt így sem hiányérzetem. Asszem mozzarellafüggő vagyok, de helyette tehettek rá fetát vagy valami hasonló lágy sajt is tökéletes.  A pirítós amúgy szerintem akkor legjobb, ha serpenyőben pár csepp olívaolajon pirul!

Nem ragozom, céklarajongóknak kötelező, akik meg nem szeretik, azoknak azért…

Hozzávalók:

1 közepes fej cékla

1 db paradicsom

1 teáskanál balzsamecet

1 zacsi mozzarella

1 mokkáskanál szárított bazsalikom (friss még jobb)

só, bors

1 evőkanál olívaolaj

A céklát apró lyukú reszelőn lereszeltem, a paradicsomot kis kockákra vágtam, hozzáreszeltem a fokhagymákat, fűszereztem, meglocsoltam az ecettel és az olajjal, majd a pirítósra halmoztam, a tetejére pedig mozzarellát tépkedtem.

Mentás málnás mozzarellás rukkolasaláta

Szép, finom, friss, kicsattan az egészségtől, igazi kánikula kaja, még asztaldísz is lehet kb. 5  másodpercig, legalábbis én tovább nem bírnék ellenállni neki…

DSCF9609A vicces az, hogy egészen tavalyig utáltam a rukkolát, aztán valahogy mégis rámozdultam, miután kaptam friss zsenge leveleket egyenesen a kertből és ezeknek kissé más ízük volt, mint a boltinak. Aztán mostanában már a többivel is egész jó viszonyban vagyok, ebben a salátában pedig kimondottan szükség van a rukkola enyhén csípős, karcos ízére, de ha helyette zsenge bébi spenóttal vagy madársalátával készítitek, úgyis finom lesz.

A saláta különlegességét talán az adja, hogy az öntet is málnás, némi balzsamecettel és olívaolajjal összekeverve, ezt egyébként más friss salátákhoz is bátran használjátok. Amúgy meg az “amilyen egyszerű, pont olyan nagyszerű” ételkategóriába tartozik. Bármelyik napszakban szuper szerintem, akár köretnek is húsok mellé. Használjátok ki a málnaszezont, egyétek frissen!

DSCF9612

Hozzávalók:

1 csomag rukkola

20-25 dkg málna

1-2 csomag mozzarella

2 evőkanál olívaolaj

1 teáskanál balzsamecet

pici mustár

só, bors

pár db mentalevél

tetejére bármilyen (pirított) mag

A ruccolát szétterítettem egy nagy tányéron, rátépkedtem a mozzarellát, rászórtam a málna felét és a felaprított mentát.

Az öntethez a málna másik felét leturmixoltam, simára kevertem az olívaolajjal, balzsamecettel, mustárral, sóval, borssal, majd rákanalaztam a salátára és megszórtam még tökmaggal.

DSCF9611

Kelbimbó, alma, szőlő, ropogós leveles tésztaágyon

Nekem sikerült rákattanni, pizzára hajaz, de egyszerűbb elkészíteni, kevesebb kalória is van tán benne, viszont szintén mennyei finom rakományokat lehet ráhalmozni. A leveles tésztás ételek igazi jolly jokernek számítanak, pláne ha vendég érkezik.

DSCF8972Kikapod a hűtőből, iiigen az előre csomagolt változatot, amiből megjegyzem már teljes kiőrlésűt is lehet venni, ha már az egészségesebb kajákra játszunk, de ha nem jutunk hozzá ilyenhez, akkor a hagyományos is megteszi.

Ez a feltét zseniális, de tényleg, nagyon jó kombináció az egyik legjobb, amit valaha ettem. Ez még a múlt heti almás, kelbimbós fasírt előtt született, de komolyan minden héten meg tudnám enni. Tökmagos kence került a tésztára, semmi extrára nem kell itt gondolni, volt otthon maradék darált tökmagom, amit összekevertem kevés olívaolajjal meg egy gerezd fokhagymával, de helyette ezt eljátszhatjátok dióval, vagy bármilyen más maggal, így nem lesz olyan száraz a tészta.

Igazi téli ízvilágú tartalmas kaja, a vegák szerintem különösen értékelni fogják, ha elkészítitek nekik!

DSCF8976Hozzávalók:

30 dkg kelbimbó

1 közepes alma

1 kis fürt szőlő

friss kakukkfű v szárítottból 1 mokkáskanál

1 csomag mozzarella

pár evőkanál tökmagkrém (darált tökmag+olívaolaj+reszelt fokhagyma)

só, bors

pár szem dió a tetejére

A kelbimbót megmostam és félbevágtam, majd egy serpenyőben kevés olívaolajon megpároltam, kb. 1 deci vizet is aláöntve. Mikor a víz elfőtt és roppanósra puhultak a kelbimbók, hozzáadtam a felkockázott almát és a kimagozott, félbevágott szőlőszemeket, pár percig együtt pároltam az egészet, majd lekapcsoltam a gázt. Az almát és a szőlőt nem kell nagyon főzni, hiszen még a sütőben is puhulnak.

A tökmagkrémhez a darált tökmaghoz reszeltem egy gerezd fokhagymát, annyi olívaolajat csurgattam rá, hogy kenhető, sűrű, krémet kapjak.

A levelestésztát egy sütőpapírral bélelt tepsiben kitekertem, a széleit körben, 1 cm-rel beljebb vékonyan bemetszettem, ide nem kerül majd feltét, és 180 fokra előmelegített sütőben elősütöttem 10 percig. Ezután kivettem, kicsit felpúposodott a közepe, de beleszúrtam egy kést és probléma megoldva, majd vékonyan megkentem a tészta közepét a tökmagkrémmel, a széleit kihagyva és rákanalaztam a kelbimbót, almát, szőlőt, rámorzsoltam a mozzarellát, és a friss kakukkfüvet, kicsit sóztam, borsoztam, majd kb. 20 percre visszatoltam a sütőbe,míg a tészta teljesen ropogósra sült és a sajt megolvadt.

Tálaláskor még szórtam rá pici friss kakukkfüvet, és meglocsoltam pár csepp olívaolajjal.

DSCF8974

 

Paradicsomos csicsókás penne

Pofonegyszerű étel, ahol a gyorsaság nem megy az ízek rovására! Lemértem és tényleg 15 perc alatt kész volt tokkal vonóval együtt.

DSCF8861Soha nem az a célom, hogy minél gyorsabban és bármit összedobáljak egy serpenyőbe, mert az milyen jó, aztán jöhet a blogra. Na jó, az első fele a mondatnak néha igaz, ha baromi éhes vagyok, de akkor nincs fotózgatás evés előtt, meg a zöldségek megfelelő szögbe igazgatása… Egyszer megpróbáltam, de mire a fotóaparát a kezembe került a tányéron már nem vót túl sok kaja…

Szóval, ugyebár ízek a legfontosabbak,  viszont, ha emellett még gyorsan el is készül az étel, az csak jó lehet. Legtöbbször ezek azért előtte legalább pár perccel  pár nappal már fejben meg vannak tervezve. De vannak az ehhez hasonló kaják hétköznapokon, amikor fel sem merül, hogy blogétel legyen belőle, csupán annyi vezérel, hogy másnap ne haljak éhen ebédidőben, ilyenkor befekszem kicsit a hűtőbe megnézni miből élünk, aztán rittyentek valamit. Sokszor viszont ebből lesznek a legfinomabb “kényelmes” fogások. Így született ez a tészta is, ezért van most ő itt.

Semmi extra, hiszen paradicsom, penne, mozzarella, nagy kaland, mindenki látott már ilyet, viszont a csicsóka lehet talán szokatlan benne, hiszen az olyan elhanyagolt zöldségféle. Én sokszor főzök vele őszi-téli időszakban és nyersen is falatozom, szuper jók az élettani hatásai és ebben a formában kicsit a sült krumplira hajaz, kivéve persze a kalóriatartalmát… Úgyhogy nyugodtan vásároljatok belőle többször, mert olcsó és változatos receptek születnek belőle!

DSCF8860Hozzávalók 2 főre:

4 db csicsóka

1 marék koktélparadicsom (másik is jó)

25 dkg penne

1 zacskó mozzarella

2 gerezd fokhagyma

só, bors, oregánó

olívaolaj

citromlé

A tésztát lobogó sós vízben feltettem főni.

Ezalatt megsikáltam egy dörzsis szivaccsal a csicsókákat és vékonyan felkarikáztam, a koktélparadicsomokat pedig félbe, majd negyedbe vágtam.

Egy serpenyőben olívaolajat hevítettem, rádobtam a csicsókát, pár percig néha átkeverve, hagytam puhulni, sóztam, borsoztam, majd hozzászórtam a paradicsomokat. Ismét pár percig békén hagytam őket, nem kell szétfőzni, elég ha a csicsóka roppanósra puhul, és a paradicsomok is éppen csak elkezdik kiengedni  a levüket. Fűszereztem, megszórtam oregánóval, hozzázuttyintottam a közben megfőtt és leszűrt tésztát, belemorzsoltam a mozzarellát, pici citromlével meglocsoltam és kész.

Brokkoli pizza

Pizza bűntetlenül a jelszó, liszt nélkül, illetve magliszttel, méghozzá tökmaggal, ha már zöld legyen tényleg az!

DSCF8550Készítettem már hasonlót ugyebár karfiolból, az is jó lett csak picit vékony, ez viszont masszívabb és szépen át tudtam segíteni őnagyságát egy tányérra, anélkül, hogy széttörött volna, így külön büszke voltam rá. És az ízére is, mert pikk-pakk elfogyott, mondhatnám, hogy több részletben és másnapra is jutott. Dehooogy felfaltam és kész, viszont utána még tudtam járni és nem csak szuszogtam, mint a hagyományos pizza után.

Most mit mondjak, nyilván bátorság, de főleg hazugság lenne azt állítani, hogy jobb, mint az eredeti pizza. Egészség, ide vagy oda a kelt tészta az kelt tészta és felesleges lenne bemutatni őt a brokkolinak, mert nem lesznek barátok, szóval ne hasonlítgassuk őket. Ez a pizza Más. Ennyi. Nagyon is finom, egyszerű, ugyanúgy tehettek bármilyen feltétet a tetejére, mint a másiknak. Kenjétek rá a kedvenc paradicsomszószotokat, ha lehet ne bolti műanyag “kecsöpöt”….. Ha nincs kedvetek főzni, a legegyszerűbb egy hámozott paradicsom konzervet leturmixolni (doboz nélkül természetesen) és fűszerezni ízlés szerint.  Én most házi ajvárral kenegettem bőszen. A tökmagliszt passzol a brokkolihoz és nem csak színben, de helyette lehet más magliszt is, ami éppen kéznél van.

DSCF8552

Hozzávalók 1 főre:

1 kis fej brokkoli

5 evőkanál tökmagliszt

1 db tojás

só, bors, szárított oregánó és bazsalikom

Tetejére: mozzarella, lilahagyma, olívabogyó, friss paradicsom, pár kanál ajvár v paradicsomszósz

A brokkolit rózsáira szedtem, megmostam, vizet forraltam, majd kb. 5 percre beletettem a brokkolit, ezután leszűrtem és hideg vízzel leöblítettem.

A sütőt előmelegítettem 180 fokra.

A brokkolihoz hozzáütöttem a tojást és botmixerrel simára turmixoltam. Sóztam, borsoztam, megszórtam a fűszerekkel, majd hozzákevertem a tökmaglisztet. Sütőpapírral borított tepsibe kentem a masszát. De előtte a papírt vékonyan bekentem kókuszolajjal (vaj is jó). Kb. 18-20 cm átmérőjű lett a pizzám. Betoltam a sütőbe kb. 20 percre.

Aztán kivettem, megkentem ajvárral, rátettem a lilahagymát, paradicsomkarikákat, mozzarellát, és olívabogyót, majd a tetejét is megszórtam oregánóval. Visszatoltam kb. még 10 percre, míg a sajt megolvadt.

DSCF8553

 

 

Sült padlizsán harmonika

Nagyon paradicsomos, nagyon sajtos, egyszerű, mutatós, laktató és elég az elkészítéséhez egy sütőedény. Mit írjak még, hogy nekiálljatok? Nos, a padlizsán szeretete ajánlott, de az sem kötelező, mert annyira jó az oregánó, menta, fahéj fűszerkombó, hogy teljesen elvarázsolja a szerelem almáját. Így hívják a padlizsánt ugyanis más néven. De lehet tojás gyümölcs is, vagy török paradicsom. Szerintem jelen esetben inkább egy kitömött bálnára hasonlít…

DSCF4858Lehet köret húsok mellé, de ez a bébipadlizsán egymagában ebédre simán eltelített, viszont utána mégsem éreztem magam partra vetett bálnának, hiszen könnyen emészthető, sőt kimondottan emésztőserkentő hatásáról is ismert ez a bíborszínű zöldség.

Bármilyen sajjtal megtölthető, ha a mozzarellát választjátok akkor ne az apró golyós verziót emeljétek le a polcról, mint ahogy nekem sikerült… Persze ezt is bele lehet tuszkolni, csak a másikat szépen fel lehetett volna szeletelni, de ez részlet kérdés, az ízén nem változtat és ez a lényeg. Ismét kihangsúlyozom, mert senki nem hiszi el, amíg ki nem próbálja, hogy a fahéjtól nem lesz karácsonyi süti ízű, a mentától pedig nem lesz fogkrém ízű az étel. Kivéve, ha ipari mennyiségű fűszer kerülne bele valamilyen oknál fogva. Szóval higgyétek el, hogy isteni lesz. Mert azt mondtam. A recept ötlete innen származik!

DSCF4863

Hozzávalók:

1 db bébipadlizsán

1 zacskó mozzarella

5 dkg keménysajt (nálam zsírszegény fokhagymás)

2 db paradicsom

1 doboz darabolt hámozott paradicsom konzerv

1 mokkáskanál szárított oregánó

1 mokkáskanál szárított menta

fél mokkáskanál őrölt fahéj

pár levél friss menta és oregánó (elhagyható)

2 evőkanál teljes kiőrlésű morzsa

só, bors

olívaolaj

A padlizsánt megmostam, és úgy csináltam, mintha felkarikáznám, de nem vágtam le a szeleteket, hogy harmonikaszerűen szétnyíljon, de ne essen szét. Ezután besóztam majd állni hagytam “izzadni”. A kemény sajtot lereszeltem és összekevertem a zsemlemorzsával, a paradicsomot felkarikáztam.

A sütőt előmelegítettem 200 fokra. A hámozott darabolt paradicsomkonzervet beleöntöttem a sütőedénybe, sóztam, borsoztam, megszórtam a szárított fűszerekkel, fahéjjal, és kevés olívaolajjal meglocsoltam.

A besózott padlizsánról egy papírtörlővel felitattam a nedvességet, megtöltöttem a mozzarellával és a paradicsomszeletekkel, majd belehelyeztem ezt is a sütőtálba, picit még sóztam, borsoztam a tetejét és alufóliával lefedve a sütőbe toltam 45-50 percre. Aztán kivettem, levettem róla az alufóliát megszórtam a padlizsán tetejét a sajtos zsemlemorzsával, ekkor szórtam meg a felaprított friss oregánóval és mentával, majd még negyed órára visszatoltam a sütőbe, míg a sajt megolvad és a morzsa rápirul.

DSCF4871

Mindent bele cukkinis pite

Igazi íz és színkavalkád ezt az étel, tényleg minden belecsempészhető mi szem szájnak ingere. Tökéletes megoldás hűtőkiűrítéshez is, maradék fonnyadozó zöldségek, sajtok felhasználásához. Ha valaki nem szereti a tonhalat, nyugodtan rakhat bele kolbászt, sonkát, maradék csirkemellet.

DSCF4587Friss rozmaringgal és petrezselyemmel fűszereztem, de a tonhal és a cukkini mellé a kapor is remekül passzolna, sajnos az hiánycikk volt a kertben, de ezt nem tragédiaként éltem meg, így is elfogyott. Gyorsan még hozzá, de ez tényleg inkább frissen jó, rögtön melegében falatozva. Én konkrétan leégettem a nyelvemet, de nálam ez “normális”…

Friss zöld salátával szuper ebéd vagy vacsora. De én most mégsem ezt ettem hozzá, hanem némi ajvárt kanalaztam rája, mivel ajvárpaprika földön jártam és kaptam házi készítésű kenceficét, így muszáj volt letesztelnem. Aztán mivel gigamega nagyságú 32 dkg-os piros húsú paprika is a birtokomban volt, így azt is megsütöttem és krém lett belőle, de ezt majd legközelebb osztom meg veletek, addig tessék kipróbálni ezt az ételt ha mondom! 🙂

DSCF4588Hozzávalók:

2 db tonhalkonzerv

1 db cukkini

1 fej lilahagyma

1 db piros húsú paprika

fél csokor petrezselyem

1 db rozmaring ág

1 zacskó mozzarella

1 marék fekete olívabogyó

3/4 bögre liszt (nálam zabliszt és zabpehely vegyesen)

1 bögre tej

3 db tojás

3 evőkanál tejföl

1 mokkáskanál mustár

só, bors

pár csepp citromlé

A tojásokat felvertem, belekevertem a tejet, a mustárt és a tejfölt, pici sót és borsot. Az összes többi hozzávalót egy mély tálba tettem, a zöldségeket, fűszernövényeket aprítva természtesen, a tonhalkonzerveket lecsöpögtetve, a mozzarellát szétmorzsolva, megszórtam a liszttel, sóztam, borsoztam, jól elkevertem. Legvégül hozzáöntöttem tojásos keveréket is, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 1 óráig sütöttem kivajazott edényben, míg megszilárdult, de még belül szaftos maradt, a teteje pedig arany barna lett.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!