Jó esély van rá, ha megkóstoljátok ezt az ételt, hogy rövid időn belül újra elkészítitek! Nálam így történt, pedig én aztán tényleg ritkán főzöm ugyanazt, de ezt két héten belül kétszer sikerült elkövetnem.
Az egyik legjobb dolog ami a spenóttal történhet, hogy találkozik a kecskesajttal, ha nem kóstoltátok, tegyétek meg, még hozzá krémes kecskesajtot társítsatok mellé. Ha nem szeretitek a spenótot és a kecskesajtot azért, ha pedig imádjátok azért. Amúgy az a tapasztalat, hogy aki utálja a spenótot, általában ilyen formában mégis hirtelen le tudja gyürkőzni és még repetát is kér meglepő módon.
Jó kis laktató kaja, könnyű belőle nagy adagot rittyenteni, csinálhattok akár húsmentes verziót is, például csicseriborsóval és úgy akár még gyorsabban is elkészülhet, ha konzervet használtok. Mondanom sem kell, hogy inkább utóbbit választottam volna én is a hús helyett, de A férfi kedvéért mindent és megalkudtam. Na jó ez nem igaz, sosem alkuszom, tényleg jó volt ez így csirkésen na. Már több ponton megálltam volna szívem szerint falatozni. Először mikor összeturmixoltam a spenótot a kecskesajttal, ezt már úgy kentem is volna egy pirítósra, majd mikor összekevertem a rizzsel, már szedtem is volna tányérra, aztán mikor a hús is belekerült, már szintén nyúltam volna egy nagy kanálhoz… De hős vagyok és megálltam, hogy csak kicsit kóstoltam bele és inkább türelmesen hagytam a sütőt végezni a dolgát.

Hozzávalók:
1 kg darált csirke
50 dkg spenótlevél (mirelitből kb. a fele)
3 deci rizs
1-2 db tojás
10 dkg kecskesajt
1 fej vöröshagyma
2 duci gerezd fokhagyma
szerecsendió
só, bors
kókuszolaj
Tetejére:
1 zacskó mozzarella (más sajt is jó)
3 db paradicsom
Elkészítése:
A rizst dupla vízben feltettem főni.
A csirkehúst kevés kókuszolajon lepirítottam, sóztam, borsoztam félretettem.
A spenótleveleket szintén pici olajon fedő alatt megfonnyasztottam, sóztam, borsoztam, reszeltem rá bőven szerecsendiót, majd egy mély tálba tettem, hozzáadtam a sajtot, reszelt fokhagymát és botmixerrel pürésítettem. Közben előmelegítettem a sütőt 180 fokra.
Összekevertem a rizst, a húst, a spenótkrémet, és a tojást. Azért mindegy, hogy 1 vagy 2 db a tojás, mert mindkettővel készítettem és összeáll mindenhogy. Egy vékonyan kókuszolajjal kikent hőálló tálba öntöttem az egészet, elsimítottam, a tetejére rászeltem a paradicsomot és a mozzarellát is rámorzsoltam, majd sütőbe toltam és addig sütöttem, míg a sajt ráolvadt a tetejére. Langyosan szépen szeletelhető.


		    
		    
		    
		    
		    
		    
		    
		    
A paradicsom mellé, bármilyen furcsa is, néhány gyümölcs is passzol, készítettem már gazpachot dinnyével, sőt szilvával is, vagy bruschettát eperrel, most pedig a sárgabarack került sorra. Igazi hűsítő, klassz előétel a melegben, a tetején a mozzarellával, bazsalikommal pedig egy könnyed vacsorának is megfelel szerintem, én legalábbis a hőségben megelégedtem ennyivel a minap.
Hozzávalók adagonként:
		    
		    
		    
		    
		    
		    
		    
		    
Fogalmam nem volt, hogy mit főzzek, csak megláttam a friss spenótot és megvettem, majd rám kacsintott a friss zöldborsó, persze akkor abból is kellett egy kicsi, így haladtam szépen tovább egészen addig, míg kis csokor illatos bazsalikomra leltem, és közben még 150 Ft-ért óccó, viszont igazi olasz bivalymozzarellát is “rám tukmáltak” egy bödönnel, mert közeli lejáratú volt… Szeretek így vásárolni és málhás szamárként beesni aztán a konyhába, mit főzzek felirattal a homlokomon. Takarítás közben jön meg az ihlet, így született meg délre ez a recept.  Annyira jólesett!
Hozzávalók 2-3 adaghoz:
		    
		    
		    
		    
		    
		    
		    
Aztán van az a szitu mikor reggel esik le a tantusz, hogy a hűtőben csak 1 db paradicsom ólálkodik, viszont két éhes száj várakozik a reggelire korgó gyomorral, ráadásul edzés előtt, ugyanis A férfi is rákattant a bruschettára pár hete és volt, hogy vacsorára, majd másnap reggelire is ezt rendelt és nem éri be egy szelettel, ami érthető is…
Hozzávalók:
		    
		    
		    
		    
		    
A vicces az, hogy egészen tavalyig utáltam a rukkolát, aztán valahogy mégis rámozdultam, miután kaptam friss zsenge leveleket egyenesen a kertből és ezeknek kissé más ízük volt, mint a boltinak. Aztán mostanában már a többivel is egész jó viszonyban vagyok, ebben a salátában pedig kimondottan szükség van a rukkola enyhén csípős, karcos ízére, de ha helyette zsenge bébi spenóttal vagy madársalátával készítitek, úgyis finom lesz.

		    
		    
		    
		    
		    
		    
		    


		    
		    
		    
		    
		    
		    

		    
		    
		    
		    
		    
		    
		    
		    


		    
		    
		    
		    
		    
		    


		    
		    
		    
		    
		    
		    

		    
		    
		    
		    
		    
		    
		    
		    
        
