Pálmafa Project

Gluténmentes mogyorótorta

Ha szeretitek a tiramisut, akkor ezt a tortát is imádni fogjátok! Legalábbis az ízvilág és a textúrája engem arra emlékeztet.

Olajbogyó blogon találtam amúgy a receptre és nagyon megörültem neki, mert olyan tortát szerettem volna, aminek a tésztájában is mogyoró van, sőt csak az van, liszt nélkül. Csináltam már hasonlót, hiszen az én szülinapi tortám az utóbbi években a Szatmári almás máktorta, aminek a tortalapjai ugyanezen az elven működnek, vagyis darált mák és tojás kerül a tésztába.

Kicsit macerásnak tűnhet a lapokat megsütni, de nem vészes a mutatvány, célszerű kimérni a masszát aztán 5 felé osztani, legalábbis én szemértékkel tuti nem tudtam volna egyformákat sütni, de lehet ti ügyesebbek vagytok. A krémhez meg csak egy jó habverő kell, ami jelen esetben az én kezem volt. A cappuccinoporral nem biztos, hogy mindenki megbarátkozik, de helyette szerintem simán lehet pótolni darált mogyoróval azt is, és akkor még mogyisabb a végeredmény, a likőrt pedig pici espressóval kiváltani és akkor alkoholmentes is lesz, ha pedig kávémenteset is szeretnétek akkor ugyanennyi narancslé tökéletes és akkor tuti gyerekbarát is lesz a tortánk.

Hozzávalók:

14 dkg darált törökmogyoró

16 dkg eritrol (nálam kb. 12 dkg elég volt)

1 tk sütőpor

6 db tojás

csipet só

Krémhez:

5 deci habtejszín

2 evőkanál kakaós cappuccinopor

1 teáskanál mandulalikőr

Díszítéshez:

5 dkg darált törökmogyoró

5 dkg egész törökmogyoró

1 dl habtejszín

Elkészítése:

A tojásokat szétválasztottam, a sárgáját habosra kevertem a cukor 3/4-ével. A mogyorólisztben elkevertem a sütőport, csipet sót, a tojásfehérjét kemény habbá vertem a cukor negyedével. A fehérjébe beleöntöttem a cukros tojássárgás keveréket, és óvatosan alulról keverve,  hogy a hab ne törjön összekevertem, majd hozzászórtam a lisztet és ugyanígy, alulról felfelé forgatva azt is belekevertem.

A sütőt előmelegítettem 180 fokra, majd egy sütőpapíron körberajzoltam egy 22 cm-es tortaformát 5ször, kivágtam őket és sütőlemezekre tettem őket. A tésztát lemértem, elosztottam öttel és kiadagoltam a sütőpapírokra, majd egyenletesen elkentem. Érdemes a papír alját nagyon vékonyan kókuszolajjal vagy vajjal kikenni, úgy még könnyebben le fog jönni róla a papír, ha megsült.

3 sütőlemezem volt, ennyit toltam be egyszerre a sütőbe kb. 10-12 perc alatt sülnek meg, figyelni kell rájuk, mikor elkezd barnulni a tetejük ki lehet őket venni hűlni. Én a tepsiről a papír szélét megcsípve egy tányérra húztam őket majd egy másik tányért ráborítottam és megfordítottam őket, így húztam le róla aztán a sütőpapírt.

A krémhez felvertem a tejszínt, majd belekevertem a cappuccinoport és a likőrt. Egy tortalapot megkentem a krém ötödével majd ráhelyeztem a következő lapot és így tovább, míg el nem fogyott, a végén pedig az oldalát is bekentem krémmel, megszórtam a darált mogyoróval, a felvert habot habzsákból rányomtam körben, majd egész mogyoróval díszítettem, majd egy éjszakát állt a hűtőben.

Forrás: http://vargaani.blogspot.hu/2014/04/mogyorolisztes-capuccino-torta.html

Olasz gesztenyetorta

Castagnaccio vagyis az olaszok gesztenyetorta receptje jött velem szembe pár napja a neten és rákattantam. Nem akartam elhinni először, hogy ha ebben tényleg csak gesztenyeliszt van, némi vízzel és olívaolajjal összekeverve, és pár szem aszalt gyümi és mag ízesíti, akkor ez hogy a bánatba áll össze a sütőben?

dscf0228Dehát valszeg pont úgy, mint ahogy a csicseriborsólisztes lepény is a serpenyőben, mert megszívja magát a liszt a folyadékkal és ez elég neki, hogy egyben maradjon. Nagyon izgalmas ez a recept, pláne, hogy picit sós és édes is, viszont egy deka hozzáadott cukor sincs a tésztájában, kivéve persze az aszalt gyümölcs cukortartalmát, de az a pár szem elenyésző. A rozmaringtól pedig pikáns lesz az egész és mikor a süti széle ropogósra sült és azt frissen én lenyestem persze, hmmm, na ott bódogság volt…

A gesztenyeliszt nem olcsó ez tény, most vettem én is először, viszont a többi hozzávalóval lehet spórolni, Fenyőmaggal készül az eredeti verzió, én diót használtam helyette és mogyorót, az aszalt gyümi bármi lehet, mazsola is, sőt el is hagyhatjátok, akkor is mennyei lesz! 25 dkg gesztenyelisztem volt csak, hát adtam hozzá darált diót még, de így is a gesztenye érződik benne, szóval picit lehet “csalni”. Imádnivaló, de tényleg, nálam kedvenc lesz érzem! Nevezhetném mindenmentesnek, de nem szeretem ezt a szót, hiszen egy ilyen rusztikus sütiben a legjobb dolgok rejlenek, amire csak szükségünk van.

dscf0232Hozzávalók:

35 dkg gesztenyeliszt (más magliszttel is kombinálható)

kis marék dió, mogyoró v fenyőmag

kis marék aszalt áfonya

nagy csipet só

3 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál friss aprított rozmaring

4-5 deci víz

A gesztenyelisztbe beleszórtam a magokat és az áfonyát, aprított rozmaringot, csipet sót és felöntöttem a víz és az olaj keverékével. Először inkább kevesebb vizet öntsetek hozzá, keverjétek simára, aztán ha még nagyon sűrű, akkor mehet hozzá víz. Állagra olyan “nehezebben” folyós masszának kell lennie, az átlagosnál sűrűbb palacsintatészta massza kb. Na értitek… Ezután mehet a tepsibe, ez a mennyiség egy 24 cm-es tortaformához elegendő, vagy egy közepes téglalap alakú tepsihez. Elég lapos lesz, de ez így jó.

A tetejére még pár szem magot, aszalt gyümit és rozmaring levelet szórtam.

200 fokon 40 percet sült, kihűtve szépen szeletelhető.

Csokis mogyoróvajas torta

Brutál kalóriabomba következik, ha komoly diétán vagytok, nos…öööö….akkor ott is kell mindig egy pihenő nap pár hetente, na akkor egyetek ebből bátran egy hatalmas szeletet. Bár ez esélytelen, mert egy vékonyabbal is néha küzdelem megy ebéd után, annyira tömény.

DSCF8913A család egyik kedvenc tortája, Anyukám süti szülinapokra, valami régi Fakanál újságból ollózta ki talán, és már rég fel akartam tenni a blogra, de abba elfáradtam, hogy a receptet leírjam. Ne ijedjetek meg azért, bonyolultnak tűnik, de semmivel sem durvább, mint akármelyik másik több lapos szülinapi csoda.

Viszont az íze…. Hmm, nos nevezték már “hűűű b…m…” tortának is, mert aki megkóstolta, az első falat után csak ennyi bírta elhagyni a száját… Üt, na, nincs mit szépíteni. Én nem szeretem a gejl sütiket amúgy, ami tele van habbal, krémmel, ételfestékkel stb. ez nem is olyan. Ez máshogy küld a padlóra, jó értelemben, pedig már attól cukorsokkot kaptam, hogy belenéztem a receptbe. Huh…

Ne akarjunk ebből szerintem nagyon egészséges lájtos verziót készíteni, persze kísérletezni lehet, de ez még nyírfacukorból sem lenne könnyed desszertálom. Mondjuk én már a máznál azért megfelezném a cukormennyiséget, vagy harmadolnám…Vagy kihagynám… és a krémsajt mellé, még görög joghurtot kevernék és akkor kenhető lenne.  De akkor is ott a vaj, a mogyoróvaj, utóbbi nagyon fontos, és hangsúlyoznám, hogy ne Nutellát rakjatok bele, hanem a sós, igen, sóóós, földimogyoróvajat. Teljesen más a kettő, a földimogyoróvajnak pont a sóssága adja meg a csoki mellé a pikáns ízt, amúgy a Lidiben tudtok venni ilyet. Egy időben a Zanyukám ír vajkrémmel sütötte ez a tortát, Sparban kapható, ami isteni finom, de nem óccó, de a sima teavaj is tökéletes hozzá. A margarint viszont ismét hagyjuk a polcon…

Süssétek meg és az ünnepeltek imádni fogják, ígérem!

DSCF8922Hozzávalók 28 cm-es kapcsos tortaformához:

Tésztához:

35 dkg liszt

1 tk sütőpor

1 tk szódabikarbóna

fél tk só

10 dkg olvasztott vaj

12,5 dkg földimogyoróvaj (nem Nutella, hanem a sós Lidl-ben kapható pl.)

45 dkg nádcukor

4 db tojás

1 cs vaníliás cukor

1 csésze tej (1,5 deci)

Krémhez:

4 dl tejszín

12,5 dkg nádcukor

35 dkg étcsokoládé

12,5 dkg földimogyoróvaj

Mázhoz:

35 dkg krémsajt (pl. Mascarpone)

40 dkg porcukor

6 ek vaj

1 tk vanília aroma

1,2 dl tejszín

A krémhez a tejszínt és a cukrot tegyük egy tálba és addig melegítsük, míg elolvad a cukor, de ne forrjon fel. Húzzuk félre a tűzről, és tegyük bele a csokoládét, várjuk meg, míg beleolvad, végül tegyük hozzá a mogyoróvajat és dolgozzuk össze. Tegyük egy éjszakára hűtőbe, de ne fedjük le.

A tésztához keverjük habosra a vajat, a mogyoróvajat és a cukrot. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, ha kézi mixert használunk, vegyük alacsonyabb fokozatra, és úgy szórjuk hozzá a lisztet, a sütőport, szódabikarbónát meg a sót, a tejjel felváltva.

Egy kivajazott, lisztezett tortaformában tegyük a tésztát. 180 fokos sütőben legalább 25 percig süssük, de tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk a formában pár percig hűlni, mielőtt lekapcsoljuk az oldalát. Majd teljesen hűtsük ki.

A mázhoz kézi habverővel keverjük ki a krémsajtot, 1 és fél csésze porcukorral, a vajjal és a vanília aromával. A maradék cukorral habosítsuk fel a tejszínt és kanalanként adagolva adjuk a krémsajthoz.

Tegyük 1 órára hűtőbe, míg kissé megszilárdul. Közben a tésztát vágjuk 3 lapra, kenjük meg a krémmel, majd a tetejétől kezdve vonjuk meg a mázzal. Tálalásig hűtőben táruljuk.

A tetejét díszítsétek ki, mogyoróval, vagy dióval, mandulával, csokiforgáccsal.

Bazsalikomos túróval töltött alma

Minden nap egy alma az orvost távol tartja. Így van-e vagy sem én szinte minden nap eszem egyet, főleg őszi-téli időszakban, mikor a többi kedvenc gyümölcsöm “téli álmot alszik”.

DSCF8584Tudtátok, hogy az alma a rózsafélék családjába tartozik? Hát én nem… És több, mint 7000 fajtája ismert. Én boldog vagyok azzal az 5 félével is amit elcsipegetek nap, mint nap, mert a sok vitamin, pektin, ami olyan jótékony hatással van néha elfáradt szervezetünkre, emésztésünkre az bizony mindegyik típusban megtaláltatik.

Múlt héten kaptam egy kisebb almafányi bijoalmát ajándékba, így most almát eszem egész héten, a sütőtök legalább pihenhet…

Ez sült ki belőle először, bár ritkán hőkezelem ugyebár a gyümölcsöket, de van az a recept, amiért naná, hogy megéri, és ő ilyen! Nem úgy néz ki, mint egy diétás recept, pedig az (is lehet), nyilván a nagyon fogyókúrázók ne két marékkal szórják bele a magokat és mazsolát és zsírszegény túróval és joghurttal készítsék.

Bármilyen tartalmas ebéd, vagy leves után megállja a helyét, de csak úgy vacsorára is, ha valami édesebbre vágytok. A bazsalikom nagyon érdekes, de kellemes csavart visz az ízekbe, helyette lehet menta, citromfű is, elronthatatlan csemege. Nem muszáj így tölteni, vágjátok ketté az almát, magházát kivájva és mehet bele a túrókrém, talán még egyszerűbb is így.

DSCF8587Hozzávalók 2 főre:

2 db alma

25 dkg túró

1 nagy doboz natúr joghurt

2 teáskanál friss aprított bazsalikomlevél

mazsola, v más aszalt gyümölcs

darált dió, mogyoró, mandula, kesu vegyesen v bármelyik külön-külön

citromlé

késhegynyi vaníliapor v vaníliarúd kikapart magjai

édesítéshez méz v nyírfacukor

Az almát megmostam, levágtam a “kalapját” és egy kics kanállal kivájtam a magházát illetve még a húsából is egy részt. Nem kell, hogy túl vékony legyen a fala, a kivájt almát apróra vágva pedig visszakeverhetitek a túróba is, vagy egyétek meg csak úgy.

A túrót villával összetörtem, belekevertem az apró levelű bazsalikomot, citromlevet, mazsolát, pici nyírfacukrot, vaníliaport és egy kevés joghurtot, hogy krémesebb legyen, majd az almába kanalaztam.

180 fokra előmelegített sütőben pár csepp olívaolajat rálöttyintve kb. 20 perc alatt puhára sült.

Pirított mogyorót, mandulát, kesudiót ledaráltam, elkevertem a maradék joghurtban, még csorgattam hozzá pár csepp citromlevet és az almával tálaltam.

Marokkói csicseriborsós, sárgarépás egytálétel

Többfunkciós csemege, amiket én nagyon csípek ugyebár. Lehet laktató saláta egymagában, de lehet köret is húsok mellé, még inkább hal mellé. Ebédre vagy vacsorára, azt döntsétek el Ti.

DSCF8004Hozzávalók tekintetében pikáns, pláne, hogy az aszalt szilva helyett én biza frisset tettem mellé némi mazsolával karöltve. Nyugodtan használjatok hozzá aszalt gyümölcsöt, eredetileg is ezzel készítik. Nem kell megijedni tőle, ki vannak találva jól ezek az ételek, nagyon is összhangban vannak az ízek és a fűszerek is. A fahéj és a római kömény az egyik kedvenc fűszer kombinációm lett az elmúlt években, a paradicsomos ételekhez is szuper, tényleg képes elrepíteni a világ másik szegletébe gondolatban, miközben falatozod.

Akkor is nagyon finom, ha a csicseri frissen lett kifőzve és még meleg, de másnap hidegen is tökéletesen jól tud esni, pláne, amíg ilyen szép idő van.

DSCF8005

Hozzávalók 2-3 főre:

1 csésze csicseriborsó

2 db közepes méretű répa

3-4 db szilva (aszalt is lehet, vagy datolya)

pár szem mazsola

10 dkg sótlan, pörköletlen mogyoró

1 evőkanál citromlé

csipet római kömény

csipet fahéj

csipet chilipor (friss is lehet)

pár csepp olívaolaj

pár száll zellerzöld vagy petrezselyem, koriander

pár levél menta

A csicseriborsót előző este beáztattam, másnap puhára főztem, leszűrtem.

A szilvát kimagoztam, apró darabokra vágtam.A répát egy nagy lyukú reszelőn lereszeltem, a fűszernövényeket felaprítottam, a mogyorót egy száraz serpenyőben pár perc alatt megpirítottam.

Mindent egy tálba tettem, sóztam, megszórtam chiliporral, ráfacsartam a citromlevet, pici olívaolajat csorgattam hozzá, alaposan összeforgattam és már tálalható is.

DSCF8007

 

Még nem késő nekiállni! - Csokis mogyorókrém 10 perc alatt

Avagy Nutella házilag, jó minőségű alapanyagokból. Lepjétek meg magatokat reggelire vele, vagy csempésszétek másoknak a fa alá. Még 24-én délután sem késő nekiállni, annyira egyszerű. Ha van otthon némi mogyoró, kakaó, csoki, akkor nyert ügyetek van. Sőt mondok egyszerűbbet, ha a bejglitöltelékbe való dióból maradt egy kicsi, akkor mennyei diókrém is lehet belőle.

DSCF5424Azért megsúgom, ne olyan ízt várjatok, amit a bolti Nutellától megszoktatok. Szerintem annál jobb… Állagra is könnyebb, viszont finoman darabos, ami nem zavaró, de mégis egyszerűbben kenhető, akár palacsintába is. Mert hogy én ezt kenyérre nem kenném, valahogy régen sem értettem, hogy miért kerül a csokikrém oda…Ízlések és pofonok. Egy nagy kanállal viszont szorosan összefonódva el bírtam tűnni a spájzban időnként az üveg után kutatva… Igazi csokivadász voltam. Hát kalóriaszegénynek ezt sem nevezném, de legalább tartósítószer, ízfokozó nincsen benne, viszont 3 féle csokiíz annál inkább. A karobpor nem kötelező bele tudom, hogy ez nincs minden háztartásban, elég a sima étkakaópor is és bármilyen maradék csokoládé, persze klassz ha ebből is inkább a magas kakaótartalmút használjátok.

A kókusztej ad neki egy plusz selymességet és ízt, de a tehéntej is megteszi és kókuszolaj helyet a vaj is. Margarint viszont inkább ne…

Egy szó, mint száz szeretni fogja az aki a reggeliző asztalon vagy a karácsonyfa alatt szembe találja magát vele!

DSCF5430

Hozzávalók 1 üveghez:

10 dkg törökmogyoró

2 evőkanál kókuszolaj

5 dkg 70 %-os étcsoki

1 teáskanál étkakaópor

1 teáskanál karobpor

3 evőkanál méz

1 deci kókusztej

A mogyorókat egy száraz serpenyőben megpirítottam, majd konyharuhába bugyolálva, a pulton hempergetve ledörzsöltem róla a barna héját. Ezután finomra daráltam, egy tálba öntöttem. A csokit vízgőz felett felolvasztottam, picit hűlni hagytam, elkevertem benne a karobport, kakaóport, mézet, kókuszolajat, kókusztejet, majd a darált mogyoróhoz öntöttem. Alaposan összekevertem és üvegbe töltöttem, majd hűtőbe került.

Kuglóf, ha cukkinis

mogyorós és kicsit diós, fahéjas is…
És itt szeretném kihangsúlyozni, hogy nincs cukkini íze, sőt ha nem tudják, az anticukkini klubtagok, akkor nem is fogják észrevenni. A cukkini ugyanúgy funkcionál a süteményekben, mint a sárgarépa, vagyis, ezek az amúgy száraznak mondható sütik szaftosak lesznek tőle, másnap, sőt harmadnap is, ha megmaradna valami véletlen folytán.
Ez a recept eredetileg sima fehérlisztes és cukros volt, de én természetesen “pálmafásra” szabtam, a lisztmennyiség felét darált mogyoróra illetve dióra cseréltem, a cukrot pedig nyírfacukorra. Legközelebb az olajat még kicserélném valami másra, mivel napraforgóolajat használtam, mondjuk kókuszolajjal próbálkoznék talán. Persze nem dőlt össze a világ, ízlett így is a kóstolóknak. Kíváló, kiadós reggeli varázsolódott belőle, némi joghurttal friss gyümölccsel.
Hozzávalók:
40 dkg reszelt cukkini
2 dl olaj
3 tojás
1 cs bourbon vaníliáscukor
30 dkg nyírfacukor
1 cs sütőpor
1 mokkáskanál szódabikarbóna
17,5 dkg teljeskiőrlésű liszt (nálam rozs)
17,5 dkg darált mogyoró és dió vegyesen (1 féléből is teljesen jó)
1 teáskanál fahéj
A sütőt előmelegítettem 200 fokra.
A cukkinit meghámoztam, és apróra reszeltem, a tojások sárgáját habosra kevertem a cukrokkal és folyamatos keverés mellett hozzácsorgattam az olajat. A lisztben elkevertem a sütőport és a szódabikarbónát majd hozzákevertem a diót és a mogyorót is. A tojások fehérjét kemény habbá vertem. Végül hozzákevertem a tojásos-cukros anyaghoz a lisztes keveréket és a cukkinit, majd a tojásfehérjét is beleforgattam. Kivajazott és lisztezett kuglófformába töltöttem. 200 fokon sült 10 percig aztán alacsonyabb lángon kb. 170 fokon 50 percig. De ez sütőfüggő, tűpróbával lehet ellenőrizni, hogy ragacsos e még a tészta.
Na halljam, ki mennyire unja már a cukkinis recepteket???:) Csak őszintén!
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!