Pálmafa Project

Szokatlan, de finom saláta: Kelkáposzta-alma-barack

Kezdjük a hetet egy talán kissé meredeknek hangzó, de mégis könnyed, és tényleg ízletes salátával.  Kihasználtam, hogy még lehet barackot kapni a piacon, de már lassan kiszorítja a sütőtök a sorból, úgyhogy én ezzel a csemegével zárom a szezont.

DSCF4771Ha nem szeretitek a kelkáposzta főzeléket, semmi gond, felejtsétek is el, és egyétek salátában nyersen. Teljesen más ízélmény, friss, ropogós, üde, szeretnivalóóó. Egyébként avokádót terveztem eredetileg a barack helyébe, de az úgy döntött, hogy nem csak megpuhul, hanem egyből meg is rohad, úgyhogy a kuka várta tárt karokkal. A baracknak ugyan semmi köze az avokádóhoz, de teljesen jól helyettesítette. Így is mindenféle íz és állag a tányéron van, mégis teljes a harmónia és elégedett volt a mosoly is arcomon miközben ettem. Ilyen az én gyors vacsorám hétközben.

DSCF4765Hozzávalók:

1 negyed fej kelkáposzta

1 szál újhagyma

1 db nektarin v őszibarack

1 db alma

1 evőkanál olívaolaj

1 mokkáskanál fehérborecet v citromlé

pici mustár

pár csepp méz

só, bors

szezámmag

A káposztát leveleire szedtem, alaposan megmostam és vékony csíkokra vágtam. A nektarint és almát felkockáztam, a hagymát vékonyan felkarikáztam és mindent egy tálba szórtam. Az öntethez simára kevertem az olívaolajat, mustárt, mézet, fehérborecetet, sóztam, borsoztam és hozzáöntöttem a többi hozzávalóhoz, majd jól összeforgattam, a tetejére pedig rászórtam a szezámmagot és már tálalható is.

 

Pikáns szedres céklakrém

Ha választanom kellene egy kedvenc ízt a héten, az ételek közül amit ettem, akkor ez lenne az abszolút befutó. De ha kedvenc színt kellene választanom, akkor ez a bíbor lenne az. Mennyei. Ennyi.

DSCF4707Nem tudom, honnan jött a villanás, hogy a szedret és a céklát összepárosítsam, biztos a hold hatása…, de mindegy is, hálás vagyok érte, és a jövő héten biztos megcsinálom megint. Ha szalonképes lenne a szó, akkor leírnám, hogy pontosan mennyire jó ez a kence szerintem, de inkább próbáljátok ki és megértitek.

A legfinomabb reggeli lett belőle, kifilire kenve vaj helyett, már már lekvárszerű, hiszen édeskés, de morzsoltam bele maradék fetasajtot is, ami ugyan sós, de ezáltal még jobban kiemeli az ízeket. Bár az is biztos, hogy a feta nélkül is érdemes kipróbálni. Az meg még biztosabb, hogy ebből palacsinta töltelék is lesz hamarosan, mondjuk a hajdinalisztes verzióhoz pont passzolna azt gondolom. Szeder helyett málna vagy áfonya is társulhat a cékla mellé, mindegyik hozzávalóval hatalmas szívességet teszünk a szervezetünknek, az ízlelőbimbóinkról nem is beszélve.

Ha valaki nem szereti a céklát, talán van rá némi esély, hogy így sikerülhet!?

DSCF4702Hozzávalók:

2 fej cékla lereszelve

10 dkg szeder

1 kis fej lilahagyma

5 dkg fetasajt

só, bors

olívaolaj

1 mokkáskanál balzsamecet

pár csepp méz

Tetejére magmix, de ez nem muszáj.

A lilahagymát megpároltam kevés olajon, majd hozzáadtam a reszelt céklát, sóztam, borsoztam és fedő alatt azt is puhára pároltam. A szedret egy mély edénybe tettem, hozzáadtam a párolt céklát, kevés mézet, balzsamecetet és belemorzsoltam a fetasajtot is, majd az egészet botmixerrel simára turmixoltam.

Indul a szőlőszezon brokkolis tésztasalátával

Kissé meredeken hangzik a szőlő és a brokkoli egy helyen egy időben? Ugyan! Tőlem már megszokhattátok az ilyen szemöldökfelhúzós kombinációkat, amik amúgy tényleg léteznek a világ különböző konyháiban.

Jó kis kaja higgyétek el. Van benne ropogós is, édes is, enyhén csípős is, és igen ott figyel a közutálatnak örvendő harsány zöld rákellenes vitaminbomba brokkoli barátunk a tányéron, na és a beltartalmi értékei miatt szupergyümölcs kategóriába sorolt piros szőlő is ugyebár. És még jól is néznek ki együtt, hogy lehetne nem szeretni??

DSCF4639Laktató is a durum tésztának köszönhetően, fogyasztható langyosan, vagy joghurttal összekeverve hideg salátaként is, hús mellé is vagy lehet füstölt sonkát beleszelni, hogy a húsimádók se lapozzanak tovább egyből…Sőt láttam már tészta nélküli verziót, csirkemellel összekutyulva a szőlőt és a brokkolit, pici mustár majonéz, bár utóbbit én annyira nem erőltetném.. akkor inkább már joghurttal vagy kefírrel öntöm nyakon, ahogy azt meg is tettem a maradékkal.

Nem magoztam ki a szőlőt, ahhoz lusta voltam és túl éhes, de persze ha nagyobb társaságnak készülne akkor inkább megtenném.

Nem ragozom ezt most tovább, legyetek nyitottak és egyetek ilyen szépet és finomat!

Csak tudnám, hogy miért tettem kis kanalat erre a fotóra??? Evőkanállal a legkönnyebb fogyasztani amúgy…

DSCF4642

Hozzávalók 2 adaghoz:

1 fürt piros szőlő

1 kisebb fej brokkoli

25 dkg fussilli tészta

10 dkg sótlan földi mogyoró v dió

1 db piros húsú paprika

1/3 póréhagyma v 1 kisebb fej lila

só, bors

1 kis doboz joghurt(opcionális)

pár csepp méz

olívaolaj

1 mokkáskanál almaecet v fehérborecet v pár csepp citromlé

A brokkolit rózsáira szedtem, forrásban lévő vízbe tettem kb. 5 percre, majd hideg vízzel leöblítettem, hogy a zöld színét megőrizze. A brokkoli főzővízét forraltam fel ismét a tésztának, amit a hagyományos módon, sós vízben, pár csepp olívaolaj társaságában kifőztem.

A paprikát felkockáztam, a póréhagymát vékony szeletekre vágtam és mindent egy mély tálba tettem. Ha megfőtt a tészta és a brokkoli ezeket is hozzáöntöttem, sóztam, borsoztam, meglocsoltam az ecettel, csurgattam rá mézet, pici olívaolajat. Kitálaltam, végül megszórtam a száraz serpenyőben megpirított mogyoróval. Langyosan ettem.

A másnapi adagba kevertem joghurtot és úgy nyammogtam el hidegen.

DSCF4636

Rakott epres túrós zablacsinta

Komolyan feltettem magamnak a költői  “noooormáális Maaaargit?” kérdést, hogy este edzés után “az egész hűtőt felfalnám” érzéssel a gyomromban, miért kínzom magamat azzal, hogy ennek a desszertnek a képeit nézegetem, sőt még írok is róla. Csorog a nyálam, az meg kimondottan árt a laptopomnak, és még rosszul is nézek ki közben, bár ez a legkevesebb. Van itthon eper tulajdonképpen meg zabpehely is,  tej is….na neeem, ki van zárva, hogy most nekiálljak, nyugszik, fekszik van. Majd Ti megcsináljátok ezen a rövid hétvégén és elmesélitek hogy ízlett, ok?!

DSCF3187Mit meséljek róla, imádnivaló, mert én csináltam az eper, joghurt, túró, citrom kombóval nem lehet nagyon mellé lőni, de azért a szószt kicsit megbolondítottam balzsamecettel és mentával, mert tavaly óta tudom, hogy igen csak élvezik egymás társaságát. Az eperszezon elindult végre, úgyhogy nem jövök haza vásárlásból nélküle, ha mégis akkor legalább visszafordulni nem felejtek el érte…

DSCF3188Még egy képet beszúrok és tuti nyálelszívóra lesz szükségem…. Nos, mindig megemlítem mikor palacsinta receptet teszek fel, hogy világ életemben utáltam palacsintát sütni, de ha van a kezem ügyében valami zab, akár pehely, akár korpa, akár liszt na és kókuszzsír, akkor már állok is neki lelkesen a feladatnak. Korlátozott számban azért persze, nehogy megerőltessem magam, 10 db fölé nem megyek… Ez sem volt több mégis jól lakott belőle egy kiadós leves után pár ember.

DSCF3195

Hozzávalók 8 darabhoz:

10-12 evőkanál zabliszt

2 tojás

1 deci tej

szóda

olaj a sütéshez (nálam kókuszzsír)

Túrótöltelékhez:

25 dkg túró

1 kis doboz natúr joghurt

1 fél citrom héja és 1 kanál leve

késhegynyi vaníliapor

2-3 evőkanál nyírfacukor ízlés szerint

Eperöntethez:

20 dkg eper

1 teáskanál balzsamecet

pár csepp citromlé

2-3 teáskanál méz

pár darab friss citromfű és mentalevél

A tészta hozzávalóit egy habverővel csomómentesre kevertem, – állagra legyen hagyományos palacsintatészta sűrűségű -1 , és egy kisebb méretű serpenyőben merőkanalanként 1-1 teáskanál felhevített kókuszzsíron kisütöttem.

A túrótöltelékhez a túrót egy villával széttörtem, ráöntöttem a joghurtot, nyírfacukorral és vaníliával megszórtam, ráreszeltem a citromhéjat, meglocsoltam a levével és alaposan összekevertem.

Az eperszószhoz az epret megmostam, felkockáztam, ráöntöttem a balzsamecetet, a mézet, a felaprított mentaleveleket és botmixerrel összeturmixoltam.

A palacsintát megkentem a túróval, majd megöntöztem az eperszósszal, aztán befedtem a következő palival, és így folytattam míg el nem fogyott, a tetejére pedig rálocsoltam a maradék túrót és az öntetet.

DSCF3193

Házi müzliszelet minden földi jóval

Tökéletes tízóraira és éhenhalás megelőzésére, ha valahonnan gyors energialöketre van szükségünk. Elkészítése nem időigényes, és sokkal finomabb, mint a bolti verziók, ráadásul kedvünk szerint lehet változtatni a hozzávalókat.

Gyerekkoromban talán egyféle bolti müzliszeletet lehetett kapni, amit Apukám lelkesen próbált volna tukmálni rám, de sosem járt sikerrel. Viszont minden egyéb csoki után sokkal nagyobb érdeklődést mutattam… Aztán mikor elkezdtem többet mozogni, és lehetett már többízben is kapni eme zabos édességet, és nem csak a se íze, se bűze kategoriájút, akkor rászoktam én is, hogy tízóraira ilyesmit csócsáltam. Mikor elkezdett az is érdekelni, hogy mi az amit megeszem, akkor elolvastam egyszer, hogy mit is tartalmaz a müzliszelet…. Azóta inkább hanyagolom, bár lehet ebből is már jobb minőségűeket vásárolni, de az a jó, hogy miután az ember elkészít valamit, amit eddig boltban vett és megtapasztalja, hogy mennyivel finomabb az íze a saját kézzel kreált eledelnek, nem vágyik többet a boltira.

DSCF2878

Tényleg bátran variálhatóak a hozzávalók, bármilyen aszalt gyümölcs, kókuszreszelék, kakaó, magok mehetnek bele, a lényeg, hogy legyen benne valami kötőanyag, vaj, méz, vagy kókuszolaj, ami összetartja a masszát, így könnyen felszeletelhető és nem esik szét. Ha utóbbi mégis megtörténne, semmi baj, joghurtba, tejbe keverve tökéletes reggelire. A nedvességtartalmát a reszelt gyümölcs adja, így később sem lesz túl száraz. Lehet csokoládés ízt is varázsolni bele, akár étcsokidarabokkal, vagy ahogy most én tettem, karobporral. Valaki sütőbe sem tolja be, hanem egyből a hűtőbe teszi és megvárja míg a vaj visszadermed. Én inkább átsütöttem pár perc alatt az egészet, így a dió is picit megpörkölődik és még jobb ízű lesz a végeredmény.

DSCF2875

Hozzávalók 8 szelethez:

1 kisebb marék aszalt vörösáfonya

1 kis marék fekete szezámmag (világos színű is jó)

3 marék apró szemű zabpehely

1 marék apróra vágott dió

1 db reszelt körte

1 csapott evőkanál karobpor

2 evőkanál méz

2 evőkanál vaj vagy kókuszzsír

Minden száraz hozzávalót beleszórtam egy tálba, a mézet és a vajat felolvasztottam, majd ráöntöttem a zabpelyhes keverékre és jól összeforgattam, hogy mindent egyenletesen befedjen a vajas mézes folyadék. Egy hosszúkás négyszögletes kenyérsütőformát kibéleltem sütőpapírral és ebbe simítottam kb. 1 cm magasságig a masszát, jól lenyomkodtam és 200 fokon negyed órát sült. Megvártam míg kihűl, majd hűtőben töltötte az éjszakát. Másnap szépen szeletelhető.

 

Nyers mákos tészta

Bizony, jól olvastátok! Szuper étel, mákostészta újratöltve. Azt, hogy egészséges szerintem felesleges leírnom, és tudom, hogy ezzel a szóval önmagában még nehéz rávenni embereket, hogy ilyesmit egyenek, de nem adom feeeel… Ez egyszerűen csak finom, és a nap bármely szakában fogyasztható, kárt nem tesz bennünk az biztos.

Az alapja sütőtök és alma egy hámozóval vékony csíkokra vágva. A tök ezúttal nyersen kerül az ételbe, abszolút alkamas rá, nem kell megijedni tőle, nem kemény, és édes íze van. Elsősorban a sütőtöknek, a magok alatti részét érdemes belecsíkozni, mert mindig ott a legédesebb a húsa, az alma pedig még rásegít erre.

A következő réteg a mák amiről már ejtettem pár szót korábban, karácsony közeledtével különösen sok fogy belőle, ha egyéb mákos édességekre vágytok akkor találtok ezzel kapcsolatban egyéb recepteket ITT .

És hogy mi az a barna cucc a tetején és az a fura bogyó ott a kép bal felső sarkában? Ő a naspolya. Egy hete itt figyel a gyümölcstálamban és vártam, hogy “utó(l)érje” magát, mert ő olyan. Közben gondolkodtam mihez is kezdjek vele, mert nem az a beleharapok típusú gyümölcs. Csak a teljesen puha példányok fogyaszthatóak és a héjából ki kell nyomni a húsát, amiben csücsül kb. 5 db mag is. Az íze, állaga, színe, olyan, mint a párolt almapürének, lédús és édes. Ebből kifolyólag tökéletes joghurtba keverni müzlivel vagy süteményekbe is felhasználható, vaaagy kanalazható nyers mákostészta tetejére baracklekvár helyett, és akkor tényleg megmaradunk nyers fronton.

A naspolya rokona az almának és a körtének, így hozzájuk hasonlóan sok ásványi anyagot tartalmaz, mint a kálium, kálcium, magnézium, cink, vas, mangán, vitaminok közül pedig főleg B1 és C, valamint az A-vitamin előanyaga a béta karotin is fellelhető benne. Antioxidáns tartalma erősíti immunrendszerünket, pektintartalma pedig az emésztést segíti. A magjából készült teát a középkorban vesekő kialakulása ellen használták, sőt a királyi konyhák a szarvasgombával és a királyrákkal sorolták egy rangba. Azt biztos, hogy az első kettő ára valóban királyi a mai napig, míg naspolya már pár száz forint/kg áron kapható, Érdemes vele próbálkozni, akár lekvárt is főzni belőle.

A nyers ételekben az is jó, hogy elrontani sem lehet,  hiszen mindig módosítható a hozzávalók mennyisége, az íze akkor sem fog lényegében megváltozni.

DSCF2213

Hozzávalók adagonként:

1 db alma

kb. ugyanannyi mennyiségű sütőtök

pár kanál darált mák

a tetejére nálam most naspolya, de lehet lekvár is, de ezek nélkül is finom lesz

méz, citromlé

Az almát és a tököt krumpihámozóvalvékony szeletekre vágtam, de reszelni is lehet akár. Meglocsoltam pici citromlével és mézet csorgattam rá. Rászórtam a mákot, rátettem a naspolya kinyomott és kimagozott húsát, aztán megettem.

DSCF2212

Sütőtök te édes...csokis...mézes...fahéjas

Én előre jeleztem, hogy sok(k) lesz a sütőtök a konyhámban!Talán merész vállalkozás egy héten ennyi sütőtökös receptet feltenni, de utánam a vízözön. A bejegyzés címébe is utólag biggyesztettem be a “csokis” szót, hogy vonzóbbá tegyem. Ha már csak 1 ember is megszereti a receptek alapján ezt a gyönyörűséget én biza örömtáncot lejtek, csak jelezzétek kérlek, mikor kezdhetem!

Ha kint hideg van és fúj a szél, jólesik ilyesmit sütni, kellemes meleg lesz a konyhában, és engem a sütőtöknek már a színe is mosolyra derít. Az illatának sütés közben pedig kimondottan idegkisimító hatása van véleményem szerint, pláne ha fahéjjal is találkozik sütőtökünk. Már pedig egy ilyen, kissé kaotikus hét után ez rámfért…

Ha édességet készítek belőle akkor csakis már előtte megsütött tököt teszek bele. Most egy egészet elkészítettem már előző nap kisebb darabokra vágva héjastól. Természetesen nem kellett az egész a sütibe, így néhány szeletre a sütés vége előtt pár perccel fahéjat szórtam és mézet csorgattam. Ez megint csak egy apró trükk, ha gyors nassolnivalóra vágyunk ami nem utolsósorban egészséges is.

Aztán a tök nagy része egy pihe puha kekszben fejezte be pályafutását, ami viszont már a hétvégére készült. Ismét bátor vagyok, hiszen ebből remélhetőleg már az Öcsikém is falatozni fog, viszont Ő lehet jobb ha nem tudja, hogy miből készült… Ő “nem lenni” ugyanis szoros barátságban a gyümölcsökkel és a zöldségekkel….

Ez a recept viszont több okból is pompás, egyrészt nem érezni benne koncentráltan a tök ízét, gyerekek is imádják ezt a két szememmel láttam. Másrészt a száraz anyagokat bátran lehet variálni, attól függően, hogy éppen mi áll otthon rendelkezésünkre zabpehely, zabkorpa, darált dió, teljeskiőrlésű lisztek. Lehet őket kombinálni együtt, külön külön, sosem csináltam még két egyformát. Ami viszont biztos, hogy mindig puha szaftos lesz a sütőtöknek köszönhetően. Picit tömörebb a keksz ha zabpehely is van benne, nem terül szét annyira a sütőben. Csokoládé elsősorban étcsoki legyen, de mostanában én tetemes mennyiségű mogyorós csokit halmoztam fel itthon, így azok kekszekben végzik felaprítva. A fűszereket használjátok ízlés szerint fahéj, szegfűszeg, gyömbér, citrom vagy narancshéj passzol hozzá.

Nálam abszolút befutó reggelire egy pohár tejjel.

Sütőtökös keksz:

Hozzávalók 32 darabhoz (két gáztepsi):

20 dkg liszt(nálam most 10 dkg rozs, 5-5 dkg zabpehely és zabkorpa)

15 dkg vaj

20 dkg sütőtök megsütve villával szétnyomkodva

20 dkg nyírfacukor v nád (én általában kevesebbet teszek bele, főleg ha tejcsokival készül)

5 dkg csokoládé apróra vágva (elhagyható)

5 dkg apróra vágott mogyoró, mandula, dió(elhagyható)

1 tojás

csipet só

1 teáskanál szódabikarbóna

1 mokkáskanál fahéj

1 mokkáskanál őrölt gyömbér

A puha vajat habosra kevertem a cukorral és a tojással majd a sütőtökkel. A lisztben elkevertem a szódabikarbónát és a fűszereket, a felaprított csokoládét. Majd a nedves anyagokat hozzákevertem a lisztes keverékhez. A sütőt előmelegítettem 180 fokra. A gáztepsire sütőpapírt tettem és a masszából diónyi gombócokat formáztam, majd egymástól pár centire távol ráhelyeztem a  tepsire. Egy pohár aljával, amit bevizeztem előtte vagy egy villával lenyomkodtam a tetejüket, hogy korong alakúak legyenek kb. fél cm magasak.

15 perc alatt megsülnek, nem kell megijedni, hogy puhák mikor kivesszük őket, ez nem is a ropogós keksz kategória, de ha kihűltek azért szilárdabbak lesznek. Üvegben, fémdobozban sokáig eláll. De nem fog, nincs esély rá, mert elfogy.

 

 

Fahéjas szilvasorbet

Szörbet. Fagyi tej nélkül. Jégkása tulajdonképpen.
Erről fantáziáltam hazafelé a légkondícionáltan 30 fokos vonatfülkében, a kinti hőmérséklet 39 fok volt kb. Az út eseménydúsra és 1 órával hosszabbra sikerült néhány hőgutát kapott utastársnak köszönhetően…De ez nem vette kedvem, a hétvége élményekben gazdag volt, feltöltöttem a napelemeit és a lelkem a jó társaságnak köszönhetően. És alig vártam, hogy otthon kirobbantsam a mélyhűtőből szörbetünket. Majdnem “elemi öszöntösre” sikerült, de jégcsákány híján egy nagy kanállal estem neki.
A tejmentessége nem teljesen igaz, mivel ez a recept mandulatejet tartalmaz, hiszen ahogy az előző szilvásoknál említettem, ez a nyerstáplálkozás szabályai szerint készült. Bármilyen növényi tej jó hozzá, zabtej, kókusztej, lehet őket boltban is venni, de otthon is könnyedén elkészíthetőek. Én most próbáltam először mandulattejet gyártani és egész jól sikerült, a recpet a bejegyzés alján megtalálható. Természetesen tehéntejből vagy sima vízből is el lehet készíteni ezt a hűsítő nyalánkságot.
A sorbet hozzávalói 3 pohárhoz:
30 dkg puha szilva
1 csésze mandulatej v kókusztej
1 mokkáskanál fahéj
2 evőkanál méz
1 késhegynyi só
A szilvákat héjastól felaprítottam és beleöntöttem a turmixgépbe. Hozzáöntöttem a mandulatejet, édesítettem mézzel, belekevertem a fahéjat, pici sót és összepürésítettem. Ezután mehet egy fagyálló edénybe majd a mélyhűtőbe. Tálalás előtt fél órával vegyük ki, hogy fel tudjon olvadni és ne potyogjanak ki a fogaink evés közben. Egyébként jó ötlet lehet ehhez pálcás jégkrém formát használni!
Mandulatej elkészítése:
 
10 dkg mandula
4 dl víz
Ha olyan mandulát veszünk amin még rajta van a barna héja akkor forró vízet öntsünk rá és pár perc után szépen lejön róla. Én ezt a lépést kihagytam és vettem pucolt mandulát, amit mákdarálón ledaráltam és felöntöttem 4 dl hideg vízzel. Egy éjszakára hűtőbe, tettem másnap pedig egy sima műanyagszűrőn átszűrtem. A mandulatej hűtőben pár napig eláll. A szűrőben maradt mandulalisztet pedig szárítsuk ki szétterítve egy tálcán és utána bármilyen süteménybe felhasználható.
Édesítsük bátran mézzel, nyírfacukorral vagy nádcukorral!
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!