Pálmafa Project

Gyümölcsös ice tea

Ez nem is recept inkább csak egy ötlet, hogy az oly népszerű bolti jeges teákat, miként helyettesítsétek, hiszen azok többnyire tele vannak cukorral, tartósítószerrel, igazi citromot tán sosem láttak…

DSCF9569Nem titok, hogy régebben én is vettem hébe-hóba a boltban ice teát, egy bizonyos márkát, ami még a jobb minőségűek közé tartozott és nem éreztem mellékízét, bár abban is volt cukor bőőőven. Aztán kiiktattam szépen lassan az életemből, hiszen otthon sokkal finomabbat gyártok. A múlt héten megosztott Dowton Abbey teás keksz után a Kasléder Teaházból kapott fekete teából ezt támadt kedvem elkészíteni és szuper hűsítő itóka lett belőle.

Nem nagyon szeretem jegelni az italaimat, elég ha szoba hőmérsékletű, de most kivételesen gyártottam hozzá jégkockát, amibe csempésztem néhány levélke mentát is. Ha nagyobb társaságnak készítitek, akkor ez mutatós megoldás lehet, illetve nyugodtan tegyetek pár ágat frissen is kancsóba, mert úgy adja ki igazán az aromáját a növény. Ha tea, akkor nálam citrom és méz kerül bele, xilitet nem igen használok ilyenkor, akkor inkább simán citrommal iszom édesítés nélkül, illetve néha egy csipet fahéj, gyömbérdarabok kerülnek bele. Lehet játszani az ízekkel, legutóbb pl. egy kis kardamom is került bele és isteni lett a végeredmény.

Zöld teával is klassz lehet, ha azt jobban szeretitek, illetve én kaptam egy Oolong nevezetű vagy más néven sárga teát narancs ízesítéssel, hát az is mesés forrón és hidegen is egyaránt, úgyhogy rengeteg opció van, találjatok ki minden hétre egy újat, a műanyag palackozott itókák meg maradjanak inkább a boltok polcain….

DSCF9560

 

Hozzávalók:

fekete tea (ezt használtam)

cseresznye, eper (szezonális gyümölcsök)

pár szelet citrom

ízlés szerint méz, nádcukor nyírfacukor

egyéb fűszerek ízlés szerint(pl. fahéj, gyömbér, kardamom, szegfűszeg, mentalevél)

A teafüvet leforráztam állni és hűlni hagytam 10-15 percig, majd mézzel édesítettem, facsartam bele citromot. Mikor teljesen kihűlt dobtam bele pár szem cseresznyét és epret, mentalevelet, aztán lehet fogyasztani akár jégkockával is, de jót tesz neki, ha pár órát áll a hűtőben vagy a pulton.

 

Sült padlizsán mentás joghurttal és piros gyümölcsökkel

A nehéz hétvégi kaják után, kimondottan jól tud esni egy könnyedebb saláta. És ezalatt továbbra sem pár darab salátalevelet értek, hanem egy ilyen ételt.

DSCF9490Ez olyan igazi “hmmm” eledel lett, legalábbis nekem. A fahéj és római kömény kombó az egyik verhetetlen fűszerpáros továbbra is, ettől kap egy laza keleties világot a padlizsán, na és a mentát és joghurtot is gyakran használja a török, arab konyha.

Egyszerűen ki kell ezt próbálnotok, nyáron süssétek grillen a padlizsánt, tökéletes köret lesz a sült húsok mellé. Bármilyen piros gyümi jó hozzá, használjátok a szezonnak megfelelőt, én eperrel szórtam meg, illetve találtam még  a boltban érett gránátalmát is, de külön-külön is szuper bármelyik és felpörgetik a padlizsán ízét.

DSCF9494

Hozzávalók 2 főre:

1 db padlizsán

1 kis doboz natúr joghurt v kefír

10 dkg eper és/vagy gránátalma

1-1 mokkáskanál őrölt római kömény és fahéj

fél mokkáskanál chilipor

3-4 db mentalevél (szárított menta is lehet)

kókuszolaj

A padlizsánt megmostam, felkarikáztam, picit besóztam mindkét oldalát és állni hagytam 10 percig.

Összekevertem a fahéjat a római köménnyel, és a chilivel. A mentát felaprítottam, belekevertem a kefírbe. A padlizsán a sótól kicsit megizzadt, ezt leitattam róla egy papírtörlővel, majd befűszereztem mindkét oldalukat.

Egy serpenyőben felhevítettem pár evőkanál olajat, mert a padlizsán, mint egy szivacs,  nagyon sokat felszív. Rátettem a padlizsánszeleteket és mindkét oldalukat aranybarnára sütöttem, majd papírtörlőre szedtem őket.

A még langyos padlizsánt tányérra tettem, meglocsoltam a mentás kefírrel és rászortam az epret és a gránátalmamagokat. Hidegen is finom, fel is darabolhatjátok a padlizsánt és összekeverhetitek a joghurttal v kefírrel, másnap is finom lesz.

Mentás paradicsomos babfőzelék

Igen, tudom, én is felhúztam a szemöldököm magasra, hogy a bánatba jön össze a menta és a bab, pedig tudjátok, hogy én szeretem a biztosíték csapkodós recepteket. De jelentem összejöttek, a paradicsomlé összepárosította őket mondhatni.

DSCF9462Főzelékes Ferit azt hiszem nem kell bemutatni a főzelékrajongóknak, nem követtem ugyan eddig, de most ránéztem a blogjára és megnyugodtam, hogy nem csak én szórom szinte minden zöldséges szaftos egytálételbe marékkal a római köményt, kurkumát, hiszen nála is a legtöbb esetben ezek a keleti fűszerek szerepelnek az ételekben. Én megértem tényleg… Viszont ami nagyon tetszik, hogy ő is elfelejtette a lisztet, a ragacsos, nehéz habarásokat és turmixol a végén, a zöldségekkel visszasűrítve a főzeléket. Én korianderrel egészítettem ki az ő receptjét és kivételesen chilit nem tettem bele, de ezt majd ti eldöntitek, hogy csípősre szeretnétek-e vagy sem.

A menta egyébként átvette az uralmat a kis kertemben és pók módjára beszőtt mindent sutyiban a föld felszíne alatt télen, így most a levendula és rózsabokraim alatt is megjelentek a mentagyerekek, nem győzöm írtani és kordában tartani őket, hogy nagyjából egy helyen tartózkodjanak… Tényleg csak néhány levélke szükségeltetik az ételbe, hogy ne úgy érezzük, hogy mentolos fogkrémet nyomott bele valaki vicces kedvében. Viszont kis dózisban éppen csak egy nagyon kellemes háttérízt ad a főzeléknek, úgyhogy bátran próbáljátok ki!

DSCF9465

Hozzávalók 2 főre:

20 dkg gömbölyű gyöngybab

2 deci paradicsomlé

1 kis fej vöröshagyma

1 duci gerezd fokhagyma

3-4 db mentalevél

1-1 mokkáskanál őrölt koriandermag és római kömény

pár csepp citromlé v limelé

só, bors

A babot beáztattam 24 órára, majd leszűrtem.

Kevés kókuszolajon megpároltam a felaprított vöröshagymát, majd hozzáadtam a fokhagymát, megvártam, míg az is megfonnyad egy kicsit, majd megszórtam a fűszerekkel, mentával és  hozzáadtam a babot. Kicsit átkevertem, majd felöntöttem annyi vízzel, amennyie egy ujjnyival ellepte.

Lefedve főztem kb. 35 percet, mikor a bab már majdnem teljesen megpuhult, hozzáöntöttem a paradicsomlevet, majd azzal is ismét összeforraltam, míg a bab puha lett. Ezután egy merőkanálnyi mennyiséget kivettem, botmixerrel pürésítettem, majd visszaöntöttem a főzelékbe és alaposan elkevertem és el is készült.

Forrás:http://szatmariferi.blog.hu/2014/03/25/metas-paradicsomos_babfozelek

 

Egy tányér nyár -Dinnyepizza

Kihagyhatatlan kánikula étel! Nem recept, nem kell főzni, sütni se, sőt azt tesztek rá amit akartok. Teljes szabadságélmény a konyhában is. Egy szuper ötlet, ami hűsít, feltölt, pótolja a kiizzadt folyadékot, de nem növeli a hátsó fertályt és isteni az íze, akár pikáns sós rakományt pakoltok rá, akár édesre veszitek a figurát még több gyümölccsel.

DSCF7818A grillpartik sztárja is lehet, ha előételnek teszitek az asztalra, a sós kombó pedig mehet a húsok mellé is. De ha szimplán csak valakinek reggel az orra elé toljátok, vagy magatokat lepitek meg vele, tuti jobban indul a nap.

És az a jó, hogy nem kellett a szép dinnyekarikák megalkotásához hazagurítanom egy 10 kg-os egész dinnyét, mert ellepték a piacot a kisebb labda méretű, szép csíkos dinnyegyerekek. Kicsit félve vettem meg, mert a félbe vágottak kissé sápadt arcúak voltak, így kongattam veszettül az összeset, hátha kiszól valamelyikből egy hang, hogy őt vegyem meg. Kellemes meglepetés ért, mert mézédes volt!! Az meg egy másik meglepetés, hogy pár napja ugyanennél az eladónál vásároltam ribizlit, és mivel roppant ügyes kislány vagyok, friss és kipihent is vótam, ezért nem csak az árát hagytam nála, hanem rögtön a gyümölcsöt is, majd otthon következett a hosszú sípszó és a fejem falba csapkodása…., deeee ő erre emlékezett, így a dinnye mellé kaptam grátisz ribizlit is. Hála, hála. A dinnyéért is, mert nem tudom megunni.

DSCF7820

Sós feltéthez: 

fetasajt

lilahagyma

menta

olívabogyó

chilipaprika a bátraknak

Édeshez:

piros és feketeribizli, vagy málna, szeder

sárgabarack vagy nektarin, őszibarack

citromfű és/vagy menta

szezámmag vagy aprított dió mogyoró stb.

 

DSCF7824

Grillezzünk! - Citromos fokhagymás csirkemell barackkal

Az egészségesebb konyha hívei fogják ezt a grillételt szeretni igazán. Természetesen a többiek is kóstolják meg bátran!

DSCF7561Az előző bejegyzéshez hasonlóan, most is a grillen sült ételek a főszereplők, és bár a csirkemell szárazabb hús, de a megfelelő lédús körettel és öntettel kombinálva szerintem felejthető ez a tulajdonsága.

A keményebb húsú barack isten húsok mellé, remekül passzol a fokhagymás citromos pácban érlelt csirkéhez. Az öntettel meg úgy voltam, hogy a joghurt és a friss menta volt a kiindulási pont mikor nekiálltam. Aztán túl savanykásnak találtam, és mivel volt kéznél házi bodzaszörp véletlenül belöttyent pár csepp. Na ez az ízkombó már egymagában is képes függőséget okozni, reggelire még tuti, hogy sokszor kerül a tányéromra zabpehellyel együtt.

A csipet levendula meg úgy került bele, hogy szembe jött a kertben egy bokor és lefújta a szél róla virágokat… A bevállalósoknak ízleni fog, de tényleeeeg! Jót tett a mártással, és nincs zavaró molyirtó íze, de nyugodtan hagyjátok ki belőle.

A barack a joghurttal amúgy desszertnek is simán elmegy, de a csirkével párosítva pedig szuper ebéd a hőségben, anélkül, hogy megterhelné a gyomrot. Egy a lényeg, egyetek a szabadban minél többet!

DSCF7562

Hozzávalók 3 főre:

fél kg csirkemell filé szeletelve,

4-5 db kemény húsú őszibarack, nektarin

Páchoz:

2 duci gerezd fokhagyma

1 fél citrom leve

3 evőkanál olívaolaj

bors

Öntethez:

15 dkg natúr  joghurt

pár db friss mentalevél

1 csipet levendula (elhagyható)

1 evőkanál bodzaszörp

pár csepp balzsamecet a barackokra

A húst előző este bepácoltam, ehhez a csirkemellet picit kiklopfoltam, a fokhagymát lereszeltem egy kis tálba tettem, hozzáfacsartam a citromot és az olívaolajjal és a borssal simára kevertem, majd a hússzeletek mindkét oldalát bekentem vele.

Másnap, amíg alakult a tűz és a parázs a grillen, kikevertem az öntetet, majd hűtőben pihent egy kicsit, hogy az ízek összeérjenek. A barackokat félbevágtam, pár csepp balzsamecettel bekentem a belsejüket, majd mentek a grillre, a húsokkal együtt. A baracknak elég kb. 5-5 perc mindkét oldalán, a húsoknak sem kell sokkal több, míg mindkét felük átpirul.

DSCF7560

Mentás spenótos cukkinikrémleves

Hidegen frissítő kánikulaleves, de hűvösebb napokon melegen tálalva is szerethető.

DSCF7383Céltudatos vásárlóként úgy estem be a minap a piacra, hogy fogalmam sincs, hogy mit akarok venni, halvány dunsztom nincs mit akarok főzni, de minden szép és friss és nyár van és és és mindenbe szeretnék belekóstolni. Ilyenkor van az, hogy összevásárolók huszonnyóc féle ződséget gyümölcsöt, majd megjön az ihlet alapon…

Így került a szatyorba a cukkini is. Amíg hazaértem tizenöt féle kaja lefutott a szemem előtt, de mivel levest még nem csináltam belőle, ez lett a befutó. A következő lépés nálam ilyenkor, hogy basszus eszembe jut mit nem vettem mivel kombináljam és mivel ízesítsem. Ilyenkor feltépem a hűtőt és rácsodálkozom, hogy jééé még ebből is, abból van egy pici maradék, ami jelen esetben a friss spenótlevél volt. Ha már zöld az étel, akkor ződüljön rendesen, ment hozzá egy kis marék.

DSCF7392Majd “ecpeckimehecc” módjára kiszámoltam melyik fűszernövényt dobjam még hozzá. A levendula ötletét elvetettem azért… A menta gondolata viszont felcsigázott, hiszen nyári étel, így az tökéletesen felfrissíti az ízeket. Persze óvatosan bántam vele, mert a fogkrémízű ételeket nem annyira csípem.

A feltéthez általában egy bödön reszelt sajt és marék dió után nyúlok, de az már uncsi főleg, mert nem vót itthon, és azt találtam ki, hogy a kukorica remek lesz. És az ízlelőbimbóim egyetértettek ebben. Friss kukó még jobb lett volna, ha van kedvetek inkább azt főzzetek hozzá, de a konzerv is megteszi.

Jó sűrű leves lett, ráadásul lisztmentes, mert kevés hajdinaliszttel és joghurttal habartam be. Hidegen is finom!

DSCF7390Hozzávalók 2 főre:

1 nagyobb méretű cukkini v két kicsi

2 marék friss spenótlevél

5-6 db friss mentalevél

1 fej vöröshagyma

1-2 gerezd fokhagyma

1 kis doboz joghurt

1 evőkanál hajdinaliszt (más is lehet)

1 evőkanál kókuszzsír

1 evőkanál vaj

só, bors

Tetejére:

főtt kukorica

1 kanál vaj

csipet chilipor(elhagyható)

A hagymákat kevés kókuszzsíron üvegesre pároltam, ezután hozzáadtam a héjastól lereszelt cukkinit és a spenótleveleket. Kicsit megfonnyasztottam őket, sóztam, borsoztam, megszórtam az aprított mentával, és felengedtem kevés vízzel, amennyi éppen csak ellepi. Lefedve főztem kb. 5-10 percig, míg a zöldségek megpuhultak, majd botmixerrel pürésítettem a levest és visszatettem még pár percre a gázra.

A joghurtban simára kevertem a hajdinalisztet, majd adtam hozzá pár kanál forró levest, csomómentesre kevertem és a levesbe öntöttem. Megvártam, míg ismét forrni kezd és elzártam alatt a gázt.

A kukoricát egy kis kanál vajon átforgattam kicsit hagytam pirulni, megszórtam egy csipet sóval és chilivel, majd a levesbe kanalaztam tálalás előtt.

Mentás joghurtos zöldborsókrémleves

Túl zöld, hogy igaz legyen?! Az ehhez hasonló ételekre mondják talán, hogy letisztult. Egyszerű, alig kell hozzá néhány hozzávaló, alacsony költségvetésű viszont az egyik legfinomabb krémleves, amit valaha ettem. És talán a legszebb.

DSCF6287Igaz, hogy friss cukorborsó még nincs sajnos, és abból lenne az igazi nyilván, de nekem ez a leves jutott eszembe, mikor nem volt már időm vásárolni menni, viszont találtam a mélyhűtőben egy magányos zacskó borsót.

Joghurt és fokhagyma mindig van itthon, és bár már a menta is kezd magához térni az udvaron és megindulni a növésben, de még sajnos küzdenie kell, hogy élvezhető legyen frissen, így a tavaly megszárított került a levesbe. Fokhagyma helyett akár medvehagymát is tehettek hozzá, hogy még zöldebb legyen.

A húsvéti nagy evészet előtt, a gyomor biztosan hálás lesz érte.

Hidegen, melegen egyaránt finom, ebben az időben inkább az utóbbi…

DSCF6285

Hozzávalók 3 adaghoz:

40 dkg zöldborsó

3 duci gerezd fokhagyma

1 teáskanál szárított menta

1 kis doboz natúr joghurt v tejföl

só, frissen őrölt bors

negyed citrom leve

A zöldborsót felengedtem annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, mikor felforrt sóztam, borsoztam, belereszeltem a fokhagymákat és puhára főztem a borsót. Ezután botmixerrel simára turmixoltam, belefacsartam a citromlevet és már tálaltam is, pár kanál natúr joghurttal.

Sült padlizsán harmonika

Nagyon paradicsomos, nagyon sajtos, egyszerű, mutatós, laktató és elég az elkészítéséhez egy sütőedény. Mit írjak még, hogy nekiálljatok? Nos, a padlizsán szeretete ajánlott, de az sem kötelező, mert annyira jó az oregánó, menta, fahéj fűszerkombó, hogy teljesen elvarázsolja a szerelem almáját. Így hívják a padlizsánt ugyanis más néven. De lehet tojás gyümölcs is, vagy török paradicsom. Szerintem jelen esetben inkább egy kitömött bálnára hasonlít…

DSCF4858Lehet köret húsok mellé, de ez a bébipadlizsán egymagában ebédre simán eltelített, viszont utána mégsem éreztem magam partra vetett bálnának, hiszen könnyen emészthető, sőt kimondottan emésztőserkentő hatásáról is ismert ez a bíborszínű zöldség.

Bármilyen sajjtal megtölthető, ha a mozzarellát választjátok akkor ne az apró golyós verziót emeljétek le a polcról, mint ahogy nekem sikerült… Persze ezt is bele lehet tuszkolni, csak a másikat szépen fel lehetett volna szeletelni, de ez részlet kérdés, az ízén nem változtat és ez a lényeg. Ismét kihangsúlyozom, mert senki nem hiszi el, amíg ki nem próbálja, hogy a fahéjtól nem lesz karácsonyi süti ízű, a mentától pedig nem lesz fogkrém ízű az étel. Kivéve, ha ipari mennyiségű fűszer kerülne bele valamilyen oknál fogva. Szóval higgyétek el, hogy isteni lesz. Mert azt mondtam. A recept ötlete innen származik!

DSCF4863

Hozzávalók:

1 db bébipadlizsán

1 zacskó mozzarella

5 dkg keménysajt (nálam zsírszegény fokhagymás)

2 db paradicsom

1 doboz darabolt hámozott paradicsom konzerv

1 mokkáskanál szárított oregánó

1 mokkáskanál szárított menta

fél mokkáskanál őrölt fahéj

pár levél friss menta és oregánó (elhagyható)

2 evőkanál teljes kiőrlésű morzsa

só, bors

olívaolaj

A padlizsánt megmostam, és úgy csináltam, mintha felkarikáznám, de nem vágtam le a szeleteket, hogy harmonikaszerűen szétnyíljon, de ne essen szét. Ezután besóztam majd állni hagytam “izzadni”. A kemény sajtot lereszeltem és összekevertem a zsemlemorzsával, a paradicsomot felkarikáztam.

A sütőt előmelegítettem 200 fokra. A hámozott darabolt paradicsomkonzervet beleöntöttem a sütőedénybe, sóztam, borsoztam, megszórtam a szárított fűszerekkel, fahéjjal, és kevés olívaolajjal meglocsoltam.

A besózott padlizsánról egy papírtörlővel felitattam a nedvességet, megtöltöttem a mozzarellával és a paradicsomszeletekkel, majd belehelyeztem ezt is a sütőtálba, picit még sóztam, borsoztam a tetejét és alufóliával lefedve a sütőbe toltam 45-50 percre. Aztán kivettem, levettem róla az alufóliát megszórtam a padlizsán tetejét a sajtos zsemlemorzsával, ekkor szórtam meg a felaprított friss oregánóval és mentával, majd még negyed órára visszatoltam a sütőbe, míg a sajt megolvad és a morzsa rápirul.

DSCF4871

Bemutatkoznak a fűszernövényeim

Arra gondoltam, hogy mesélek kicsit a kedvenc fűszernövényeimről, folyamatosan szárítom le őket, és van amelyiket még most sem késő csokorba szedni és fellógatni, télen pedig jó szolgálatot fognak tenni. Illetve van olyan is, amit egész télen tudok frissen szedni, pedig szabad földben terpeszkednek dacolva az olykor cudar időjárással. Ráadásul kimondottan tetszenek felakasztva a ajtó fölé, így semmilyen mű illatosítóra sincs szükségem, mert belengi az illatuk az egész “hásziendát”. Azt a kemény 300 négyzetmétert. Igyekszem nem túl sokat hablatyolni és az aláhúzott linkek alatt találtok recepteket is.

DSCF3479Az tuti, hogy ha nálam kibírják ezek a növények minden különösebb tutujgatás nélkül és nyáron elég nekik az esővíz, amit időnként kapnak, akkor bárhol máshol is, úgyhogy érdemes próbálkozni. Természetesen ezek minden boltban kaphatók szárítva is, úgyhogy ha még nem tettétek, ezekkel a növényekkel szerintem mindenképpen érdemes megbarátkozni. Az én kedvemért legalább…:)

A levendula sajnos már nem játszik szárítás tekintetében,  mert rég elvirágzott, de ehhez is hozzá lehet jutni szárított formában, másnem ki lehet szedni a szekrényből a molyirtó tasakból….Esténként egy pohár langyos tejbe áztatva pár  virágot, néhány csepp méz kíséretében,majd ezt leszűrve és elkortyolva, egy zűrös nap után kisimítja a lelket, meg a nem létező ráncokat is. Amúgy meg nagyon finom fagylaltokhoz, illetve egyéb gyümölcsös sütiket is képes pár szétmorzsolt levendula virág teljesen megbolondítani.

DSCF3473A kakukkfű lett idén nálam a “námbör van fűszernövény”, mert mindenféle ételnek pompás finom ízt ad, gombához, halételhez, hagymalevesbe, paradicsomos cuccokhoz, de sült csirkemellhez is szuper. Én szinte már minden gyorsan összedobott salátához is szórok belőle.  Amiért még szeretem, mert a telet is átvészelte, a szárított kakukkfűből pedig tea is főzhető, ami a köhögéses megbetegedésekre remek gyógyír lehet, hiszen erős baktériumölő hatása van, de az emésztést is serkenti, és állítólag hangulatjavító is. Hát be még nem téptem tőle, de az aromája mindenképp jobb kedvre tud deríteni.

DSCF4626Jöjjön rozmaring kisasszony, őt legtöbbször krumplis és gyümölcsös ételekbe használom, de a sült kacsacombbal is nagyon jó barátságban vannak. Róla is elmondható, hogy télen is nyesegetem vidáman, ráadásul komplett sövénybokorrá is kinőheti magát, ha van türelmünk formára nyírni és kivárni, míg akkorára megnő… Egyébként meg idegerősítő, szívnyugató, étvágyfokozó hatásai vannak. Utóbbira asszem nem tartok igényt….

DSCF0787A menta és én sokáig nem voltunk jóban, de aztán megszerettem és rendszeresen ezzel ízesítem a vizemet illetve szórom gyümölcslevesekbe, isteni a zöldborsó pestoba vagy krémbe, a mediterrán konyha pedig használja húsokhoz is, elsősorban bárány mellé. Hagyma evészet után pár levelet elrágcsálva, pedig máris pótoltuk a rágót vele. Teája hidegen frissít, de melegen is erősen ajánlott télen is iszogatni, mert immunerősítő, gyulladáscsökkentő szerepekben is tündököl. Ja, és nő, kúszik, mászik mindenfelé, ha nem figyelek mentaerdő nő az ablak alatt. Télen nem, de tavasszal újrakezdi.

DSCF4631A citromfű tea szürcsölése lassan hozzátartozik az estéimhez, bár nincsenek alvászavaraim mostanság, de a telihold néha be tud zavarni rendszerbe. Az illatos citromfű legfőbb jó tulajdonsága pedig pont a nyugtató, lazító elalvást segítő hatása. Arábiában azt tartották róla, hogy a citromfű új életre kelt, a szívet boldoggá és vidámmá teszi! Segítséget nyújthat magas vérnyomás és lázas megfázásos betegségek esetén is. Egyébként meg a menta mellé nálam mindig kerül a vízbe néhány citrom illatú levél is, de más gyümölcsös italoknak, turmixoknak is nagyon finom ízt ad, illetve túrós édességeknek kimondottan jót tesz.

DSCF4632És végül a tárkony, ami talán az első kedvenc fűszerem volt mikor elkezdtem főzöcskézni. Tejszínes ételekben remekül szerepel. Az egyik favorit nálam a tárkonyos zöldborsós raguleves, aztán, mint kiderült gyümölcsmártásban is abszolút megállja a helyét, bármilyen furcsának is tűnik elsőre. Ez az a növény amit viszont tényleg ritkítani kell, tavaly ősszel azt hittem elhalálozott, de aztán egy kókadt kis hajtásból akkora bokor nőtt idén, mint a fél ház. Naná, hogy ezt felejtettem el lefotózni normálisan, viszont fent a második képen legalul fekszik ő, a hosszú vékonyka leveleivel. De szerintem, ha a tárkonyos sárgarépás cukkini főzelék fotóját teszem ide, az pont jó lesz.

DSCF3252Persze folytathatnám még a sort, hogy miért imádom pl. a római köményt, kurkumát stb, de egyrészt azok itt teremnek meg sajnos, illetve most az volt a cél, hogy esetleg kedvet kapjatok egyszercsak ültetni néhány tövet akár cserépbe is, mert tényleg nincs sok meló vele, a színek, az ízek és illat pedig megfizethetetlen. Minden másra ott a Master Card…ez nagyon gáz így a végére? Aludnom kéne már azt hiszem…

 

 

 

 

Briami avagy zöldségözön görög módra

Lám a görögök sem csak birkát esznek báránnyal, hanem a kettő között néha vegetáriánus fogásokat is az asztalra varázsolnak. Nem mondom, hogy ez köretként nem állná meg a helyét a hús mellé, de egymagában is bőven laktató fetasajttal a tetején. A görögök persze friss ropogós kenyeret is tunkolnak mellé a szaftban, amit én meg nem tilthatok, de rábeszélni sem fogok senkit. 🙂

DSCF3484Tulajdonképpen a Briami olyan lehet a görögöknek, mint nekünk a lecsó, vagy a franciáknak a ratatouille. Jó sok zöldség egy lábosban vagy serpenyőben összefőzve, sütve, a végeredmény pedig egy szaftos ízletes, laktató fogás, ami nem utolsósorban még egészséges is, hiszen ez tipikus nyári étel sok friss alapanyagból készítve. Valahol paprikát is tesznek bele, én ezt most kihagytam. Anyukám jóvoltából van már oregánóm is 2 m2-es birtokomon, így a mentával és petrezselyemmel karöltve csak friss fűszernövények kerültek az ételbe, persze szárított is jó hozzá, de megéri beszerezni frisset ha van rá lehetőség.

Azért is tetszik ez az étel, mert tényleg pofonegyszerű elkészíteni, csak mindent fel kell aprítani, a tepsibe zuttyintani és már mehet is a sütőbe ahol kb. egy 1 óra alatt elkészül. Gyorsnak nem mondanám, de nem lehet mindig ez a cél… És megéri kivárni, mert nagyon finom, a szaftja nekem különösen ízlett, igaz én löttyintettem a zöldségek alá egy kevés fehér bort is, de nem hiszem, hogy ezt a görögök zokon vennék…

Friss, ropogós, zöld salátát kívántam mellé, aminek a receptjét itt találjátok.

DSCF3485

Hozzávalók:

1 db cukkini

1 db padlizsán

2 darab paradicsom

3 db közepes méretű krumpli

1 nagy fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

fél csokor petrezselyem

6-8 db mentalevél

friss oregánó (lehet szárított is)

2 evőkanál paradicsompüré

1 deci olívaolaj

2 deci víz

fél deci fehér bor(elhagyható)

10 dkg fetasajt

Az új krumplit megsikáltam, felkockáztam és megfőztem. Az összes többi zöldséget szintén megmostam és felkockáztam, majd a tepsibe tettem őket. Sem a padlizsánt, sem a cukkinit nem kell meghámozni. A fűszereket felaprítottam és a zöldségekre szórtam, só és bors kíséretében, valamint a megpuhult és leszűrt krumplidarabok és mentek hozzá. Ezután meglocsoltam az egészet olívaolajjal, kézzel összeforgattam az egészet, majd a paradicsompürét elkevertem a vízben, amihez a bort is belekevertem és ezt is a zöldségek alá öntöttem. Lefedtem alufóliával és 200 fokra melegített sütőben kb. 40 percet sült, majd levettem a fóliát és visszatettem még negyed órára pirulni. Sütés közben néha érdemes ránézni, ha elpárolgott a lé alóla, akkor lehet pótolni.

Tálaláskor megszórtam még friss fűszerekkel és rámorzsoltam a fetát.

DSCF3487

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!