Pálmafa Project

Medvehagymás almás krumplisaláta

Gyors, olcsó, nagyon finom és egészséges salátát hoztam ma Nektek. Még mindig lassú léptekkel haladok a főtt ételek felé, a héten ilyesmiket kívántam főleg és gondoltam megosztom veletek, mert ezt bármikor máskor megenném én is.

DSCF7106Egymagában nekem ebédre tökéletes volt, eltelített, de most, hogy itt a jó idő és sokan kimennek grillezni a kertbe, a grillhúsok mellé is simán lecsúszhat ez az étel.

A hagymát már nem bírtam kihagyni belőle, bár az nem feltétlenül gyomorkímélő, de úgy ítéltem meg, hogy medvehagyma barátunkkal már megbirkózik a gyomrom. Nem tart már túl sokáig a medvehagyma szezon, szeretném kihasználni, pláne, hogy ajándékba kaptam egy hatalmas csokorral. Már pedig én ennek jobban örülök, mint egy virágcsokornak. A hűtőm kevésbé, de ez van.

DSCF7104

Hozzávalók 2 főre:

2 közepes méretű burgonya

1 nagy alma v két kisebb

6 szál medvehagyma

1 teáskanál friss kakukkfű(szárítottból egy nagy csipet)

1 evőkanál olívaolaj

1 teáskanál almaecet

2 evőkanál napraforgómag

A krumplit héjában megfőztem, ezután meghámoztam, felkockáztam. Természtesen lehet hámozva és kockázva főzni.

A medvehagymát csíkokra vágtam, az almát héjastól felkockáztam, a napraforgómagot egy száraz serpenyőben megpirítottam.

Mindent egy tálba tettem, meglocsoltam az olívaolajjal, almaecettel, végül megszórtam a kakukkfűvel.

Petrezselyemes medvehagyma pestos spagetti

A pesto az egyik legjobb megoldás, ha olyan zöld ételt szeretnétek enni, amivel a tavaszi méregtelenítéshez is hozzájárultok és nem utolsó sorban még finom is.

DSCF6240Azért került a medvehagyma mellé a petrezselyem, mert azt a legtöbben kipiszkálják minden ételből ugyebár. A fokhagyma illatú és ízű medvehagyma mellett viszont esély nincs petrezselyem ízt is érzékelni még. Mindkettő kiváló vértisztító, a petrezselyem C-vitamintartalma pedig kiemelkedően magas, 100 mg-ban háromszor több található, mint a narancsban.

Volt otthon némi aszalt paradicsom, így azt is szeltem a kencébe, de ez elhagyható vagy helyette kockázhattok frisset a tésztára.

Nincs pesto mag nélkül, az én kedvencem a tökmag és a dió. Most az előbbit választottam, ha már tökmagolajos verziót kreáltam amúgy is.

Itt a tavasz, kirándulásra fel, irány a medvehagyma illatú erdő!

DSCF6250Hozzávalók 1 kis üveghez:

1 csokor medvehagyma

1 csokor petrezselyem

pár evőkanál tökmag

5 dkg aszalt paradicsom (elhagyható)

fél deci tökmagolaj

1 deci extra szűz olívaolaj

só, frissen őrölt bors

fél zacskó durum spagetti

Tetejére: 5 dkg parmezán vagy füstölt sajt

A tésztát a szokásos módon kifőztem. A tökmagot egy száraz serpenyőben megpirítottam. A medvehagymát és a petrezselymet felaprítottam és egy mély edénybe tettem. Hozzáöntöttem az olajakat, sóztam, borsoztam és krémesre turmixoltam.

Az aszalt paradicsomot kis darabokra vágtam. A pirított tökmagot egy mozsárban apró darabokra törtem és belekevertem őket a pestoba.

Mehet tésztára, pirítósra, hűtőben 1 hétig biztos eláll, a lényeg, hogy a teteje sose legyen száraz, pici olívaolaj álljon rajta.

Medvehagymás édesburgonya fasírt

Húsmentes étel ismét, de a húsrajongók se lapozzanak tovább, mert ez nekik is ízleni fog. Legalábbis én bizakodó vagyok. A gluténérzékenyeknek pedig szintén javasolt kipróbálásra, mivel hajdinaliszttel készült.

20150314_192159Mostanában nem nagyon tervezem meg előre, hogy mit főzök ugyanis kissé időhiányban szenvedek, ami nem panasz és jó is, meg nem is, viszont az agyam, vagy inkább a lelkem legtöbbször máshol tartózkodik, mint a testem…

Így a piacra is sokszor csak berongyolok és az első szembejövő zöldséget magammal vonszolom, hogy majd lesz valami belőle. Így voltam most a batátával vagy más néven az édesburgonyával is. A medvehagyma meg ugyebár alap, hogy szintén hozzám csapódik, így március derekán.

Olyan ételre volt szükségem, amit a másnapi utamra magammal vihetek és hidegen is finom, így esett a választás a fasírtra. És viszonylag hamar el is készült, hiszen az édesburgonya sokkal gyorsabban megpuhul, mint a hagyományos krumpli és a sütéséhez is csak néhány perc kellett.

A köretet Rátok bízom, én most nyers reszelt répát és céklát ettem  hozzá, tökmagolajos balzsamecetes öntettel, kevés szezámmaggal megszórva.

20150314_192224

Hozzávalók:

1 db édesburgonya (kb. 50-60 dkg)

15 dkg hajdinaliszt

1 db L-es tojás

6-8 szál medvehagyma

só, frissen őrölt bors

kókuszzsír v más olaj a sütéshez

Az édesburgonyát meghámoztam, felkockáztam és puhára főztem, majd egy krumplinyomóval összetörtem. Hozzáadtam a felvert tojást, a felaprított medvehagymát, sót, borsot. A lisztet apránként szórtam hozzá, amíg formázható, de lágy masszát kaptam.

Egy serpenyőben felforrósítottam két evőkanál kókuszzsírt és ebben sütöttem ki a a kb. 5 cm átmérőjű fasírtokat, majd papírtörlőre szedtem őket. Hidegen, melegen is finom!

Még több zöldségfasírtért klikk IDE!

 

Medvehagymás kölesgombóc paradicsommártással

Visszavonhatatlanul itt a tavasz, erre pedig a legjobb bizonyíték a konyhapulton illatozó medvehagyma illetve a belőle készült étel.

DSCF6143A hűtőm többi lakója kevésbé rajong érte, ha ez a zöld medve betolakszik melléjük, de annyi baj legyen, vízben állva és egy zacskóval a fején elkerülhető, hogy minden hagymaparfümben ússzon.

Sokáig úgysem marad ott, hiszen szórom ilyenkor tavasszal mindenhova, salátába, vajas kenyérre, kencékbe vagy főtt ételekben, de oda is inkább nyersen ha lehet.

DSCF6148Ebbe az ételbe is így került, köles és krémes ricotta társaságában. Nagyon szeretek kölesből édes vagy sós variációkat is összedobni, akár egy hamis túrógombócot is, mert nem feltétlen kell bele tojás. A köles ugyanis szottyos, hogy szépen fejezzem ki magam, így összeáll és úgy is marad, csak az ízeket kell kitalálni mellé.

Ez egy pofon egyszerű eledel, túl sok alapanyagot sem igényel, és nem egy kalóriadús fogás, szóval akár egy könnyű vacsorának is megfelel.

 

DSCF6141

Hozzávalók:

Gombóchoz:

1 bögre köles (2 deci)

20 dkg ricotta

fél csokor medvehagyma

só, bors

Paradicsommártáshoz:

fél liter paradicsomlé

1 deci tejszín

1 evőkanál kukorica keményítő

1 teáskanál nyírfacukor

só, bors

1 mokkáskanál bazsalikom

A kölest dupla mennyiségű enyhén sós vízben alacsony lángon megfőztem. Mikor az összes vizet felszívta, elzártam alatt a gázt és fedő alatt még 10 percig hagytam puhulni.

Ezalatt egy lábosban felmelegítettem a paradicsomlevet, sóztam, borsoztam, fűszereztem, megszórtam kevés cukorral. A tejszínben simára kevertem a keményítőt és mikor a paradicsomlé felforrt beleöntöttem. Megvártam, míg ismét bugyogni és sűrűsödni kezd, ezután elzártam a gázt alatta.

A puha kölesbe belekevertem a ricottát és a felaprított medvehagymát. Lágy, de formázható massza lesz, gombócokat formáztam belőle és a tálaló edénybe öntött paradicsommártásba tettem őket. A tetejére még szórtam friss medvehagymát és már tálalható is. Ízlés szerint mehet még rá reszelt sajt is.

Medvehagymás köleskrém - Mindjárt vége a medvehagyma szezonnak!

Még nem késő a piacon medvehagyma után kutatni, de lassan elbúcsúzhatunk tőle. Esetleg jégkockatartóban felaprítva elraktározhatunk némi tavaszi ízt és télen jó lesz majd elővenni, vaaagy itt ez a jó kis kencefince amire biztosan emlékezni fogunk jövőre is.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy sárgarépakrém, amire rákattantam mikor először megkóstoltam, és a fűszereit azóta is használom együtt sokféle ételbe, mert nagyon jó csapatot alkotnak. Így lett ez a köleskrém is, aminek az eredetijében a kurkumán kívül nem volt más fűszer (úgyis finom egyébként), de én most kiegészítettem, hogy még pikánsabb legyen és nem bántam meg. Már csak a “neonződ” színe miatt is megéri elkészíteni.

DSCF3110

Mivel a medvehagyma íze veszített már az erejéből, ezért nem röstelltem hozzávágni a méltatlanul hanyagolt újhagyma zöld szárát, amit én sosem dobok a kukába, kivéve ha csúnyácska természetesen. De akár fokhagymával is készülhetne. Hogy mihez együk? Reggelire vaj helyett, zöldségekhez mártogatósként mondjuk chips helyett a tévé előtt, de akár sült húshoz köretnek is, mert ahogy azt már korábban említettem kölest enni jó!

DSCF3109

Hozzávalók:

1 bögre köles

fél csokor medvehagyma

néhány újhagyma zöld része

1 mokkáskanál kurkuma

1 mokkáskanál őrölt római kömény

fél mokkáskanál chilipor

fél mokkáskanál őrölt fahéj

1 teáskanál fehérborecet

1 teáskanál citromlé

só, bors

olívaolaj

A kölest egy szűrőben átöblítettem, majd felöntöttem két pohár vízzel és feltettem főni. Közben felaprítottam a medvehagymát és az újhagyma szárát, összekevertem a fűszereket. Mikor a köles megfőtt belekevertem a hagymákat, a fűszereket, a fehérborecetet, citromlevet, kevés olívaolajat, hogy még krémesebb legyen és egy botmixerrel pürésítettem az egészet. Kóstolás után még lehet szórni bele a fűszerekből ha szükséges, ízlés dolga ki mennyire szeretné pikánsan, csípősen, sósan.

Diós szezámmagos medvehagyma pesto

Ezt nem lehet megunni, soha soha nem lehet megunni…. Emlékeztek még erre? Így vagyok én is a medvehagymával, bár szerintem valakinek már a fülén jön ki és sikítófrászt kap ha ezt a szót meglátja egy recept címében, hiszen a csapból is ez folyik már hetek óta. Fog ez még hiányozni nekünk, hiszen oly rövid a szezonja.

Úgyhogy itt a fő kedvencem a pesto. Tisztában vagyok vele, hogy én vagyok kb. a 100. aki a medvehagymás pestot megosztja, de ez nem igazán szegi kedvemet. Pirítósra, spagettire, sajttal vagy anélkül, szendvicsbe vaj helyett, bárhová kenhetjük szinte. A hajunkra azért ne, bár az olívaolaj annak biztos jót tenne, de a tömény hagymaillat ami belőle árad, az pusztító fegyverként is funkcionálhatna. Nem randi kompatibilis ha finoman akarok fogalmazni… Általában dióval készítem, de mivel volt itthon fekete szezámmag, így gondoltam elrontani nem fogja, ha még több ropogós alkotóelem kerül bele.

DSCF3019

Hozzávalók:

1 csokor medvehagyma

1 duci gerezd fokhagyma

1 marék dió

pár kanál fekete szezámmag (barna is jó)

olívaolaj

só, bors

A medvehagymát apróra vágtam és a botmixer táljába tettem, sóztam, borsoztam, belereszeltem a fokhagymát, rácsorgattam tetemes mennyiségű olívaolajat. Pontos mennyiséget nem tudok írni, adagoljuk fokozatosan, az a lényeg, hogy a pesto tetején megálljon kissé az olaj, különben száraz lesz és hamar tönkremegy. Így viszont hűtőben sokáig eláll.

A diót és a szezámmagot egy száraz serpenyőben pár perc alatt illatosra pirítottam és mozsárba tettem. Durva darabosra törtem majd a pestohoz kevertem.

Egy része spagetti tetején végezte, másik része polentával összekeverve és reszelt sajttal megszórva próbáljátok ki, isteni!

DSCF3020

Medvehagymás kurkumás kence márványsajttal

Zöldülök a medvehagymától továbbra is, még akkor is ha ez a kencefice sárga. Ezt a színét pedig egy erős antioxdáns tartalmú, gyulladáscsökkentő, emésztést serkentő fűszernövénynek köszönheti, ő pedig a kurkuma. Mostanában “divatba jött” kurkuma kapszulát szedni, ami számomra felfoghatatlan, hogy hol van annak az élvezeti értéke ha bogyókat kapkodunk be marék számra, hogy egészségesebbek legyünk és ki az aki elhiszi, hogy abban csupa csupa jótékony hatású alkotóelem van…. Minden megtalálható tisztán a természetben is, fűszerekhez ráadásul tényleg könnyen hozzá lehet jutni, arról nem beszélve, hogy sokkal olcsóbb is, és új színt és ízeket visznek az étkezésbe. Nyitottság és kreativitás a jelszó! Uff szóltam…:)

Nna, szóval sok-sok évvel ezelőtt tettem szert egy márványsajtos mártogatós receptre, amit most előástam és kicsit átalakítottam, aszerint ami éppen kéznél volt. Naná, hogy a medvehagymáért nyúltam először a hűtőben, egyébként fokhagymával készült, a fűszere pedig a currypor volt, ami szintén tartalmaz kurkumát. A márványsajt megosztja a jónépet, lehet imádni és utálni, átmenet nincs. Mindenki kitalálhatja, hogy melyik táborba tartozom.

Mánikusan szeretek reggelizni, imádom ha ilyen színekkel és ízekkel indul a nap. Ha szeletelünk mellé sárgarépát például, pompás mártogatós nassolnivaló lehet tévénézéshez is.

DSCF3007

Hozzávalók:

4-5 levél medvehagyma

5 dkg márványsajt

1 kis doboz joghurt(tejföl is jó)

fél mokkáskanál kurkuma

só, bors

A márványsajtot belemorzsoltam egy tálba, villával szétnyomkodtam, a medvehagymát felaprítottam, szintén a tálba szórtam és az összes hozzávalóval együtt alaposan elkevertem.

 

Nyílik az ibolya - együk meg! - Tavaszi saláta

“A gyógyszereket a Földből adja az Úr és az okos ember nem veti meg őket.” Így kezdődik a szeretetre hangolva blog turbolyás saláta receptje, ami az inspirációt adta, hogy kilőjem magam egyből a kertbe és rávessem magam az első szembejövő ibolyacsokorra. Természetesen nem legeltem le az egészet, hiszen bőven elegendő pár virággal díszíteni ezt a salátát, de tény és való, hogy az ibolya fogyasztható. És ez még rímel is, hátbaveregetés jobbról, balról… Az íze szerintem olyan, mint az illata, ez így érthető vajon? Friss, üde, izgalmas de mégsem kihívó. Nem  meglepő módon ami ehető a természetben nyersen az gyógyító hatásokkal is bír. Ibolyánk nyákoldó, idegnyugtató és vértisztító tulajdonságokkal is rendelkezik, virágát kandírozni is szokták, illetve tea is főzhető belőle más gyógynövényekkel együtt keverve.

DSCF2984

Turbolya nekem most nem volt kéznél, ami egyébként a petrezselyemhez hasonlít kinézetre, édes petrezselyemnek is nevezik, ezért a zöld szín kedvéért hagyományos petrezselymet tettem a salátába, de főleg medvehagymát, hiszen mostanában éppen csak az édességekbe nem szóróm már két marokkal….

Egy a lényeg, legyen friss és nagyon színes a salátánk, és a ropogós részért felelős magokat se hagyjuk ki belőle. Jelen esetben napraforgómagot és szezámmagot használtam. Került bele olívabogyó, csak, hogy keveredjen az édeskés cékla ízével a sós is, de aztán arra gondoltam, hogy ha maradnék az édes vonalon akkor olíva helyett valamilyen aszalt gyümölcs is jól passzolna hozzá…

Elég ránézni és már is egészségesek leszünk! Na, jó ezt visszavonom, tény, hogy színterápiának sem rossz, de tessék meg is enni!!!!

DSCF2999

Hozzávalók:

cékla

répa

medvehagyma, petrezselyem

olívabogyó

pár darab ibolyavirág

szezámmag és hántolt szotyi

só, bors

lenmagolaj (olívaolaj is jó)

citromlé

Az elkészítése pofonegyszerű, reszeljük le a répát és a céklát, szeljük apróra a petrezselymet  és a medvehagymát, a magokat száraz serpenyőben pirítsuk meg pár perc alatt, az olívabogyót szeljük fel. Rendezzünk el minden hozzávalót kedvünk szerint egy tálon, locsoljuk meg kevés olajjal és citromlével, enyhén sózzuk, borsozzuk és jó sokat együnk belőle.

DSCF2990

Medvehagyma a köbön - kencefice pogácsával

Kezdődhet ennél jobban egy reggel hétvégén? Medvehagymás pogácsa és egy 5 perc alatt előállítható nagyon zöld, vitaminoktól kicsattanó friss krém. Napsütés, tavasz, finomságok, mi kell még?

DSCF2958

A pogácsa Anyukám remekműve, de mivel én kötöm az ebet illetve a medvehagymát karóhoz, azaz ragaszkodom hozzá, hogy frissen is egyek sokat belőle, nem bírtam megállni, hogy a kellően megpuhult avokádókból ne legyen krém, de iziben. Mivel spenótlevelek kacsintottak rám a hűtőből, ezért pár levélke került hozzá, de ez tényleg nem muszáj. Mellé sajtok, friss zöldségek, esetleg dió, gőzölgő tea hmmm. A pogácsának javaslom, hogy ne reggel álljunk neki, hacsak nem 4kor ébredünk, mert az sajnos melós történet, de előző este elkészíthető. Kókuszzsírral készült, de a Mester azt mondta, hogy legközelebb vajjal csinálná, mert az könnyebben kezelhető pogácsákhoz. Lehet, de a végeredmény megérte az izzadságcseppeket, mert elfogytak…

DSCF2955

Medvehagymás avokádókrém:

2 db avokádó

1 marék medvehagyma

néhány spenótlevél (elhagyható)

1 gerezd fokhagyma

2-2 evőkanál tejföl és natúr joghurt

1 teáskanál dijoni mustár

pici citromlé

só, bors

Az avokádót kettévágtam, kikapartam a belsejét egy tálba, és hozzáadtam az összes többi hozzávalót is, majd botmixerrel pürésítettem.

DSCF2956

Medvehagymás sajtos pogácsa

1 deci tej

1 kávéskanál nádcukor

25 g élesztő

500 g rozsliszt (lehet másféle is)

nagy csokor medvehagyma

250 g vaj

2 deci tejföl

2 tojássárgája + 1 a kenéshez

1 evőkanál só

100 g reszelt sajt

1 kávéskanál olaj

A langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, félretesszük míg felfut. A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáöntjük az élesztős tejet, a tejfölben elkevert 2 tojássárgáját, sót és összegyúrjuk az egészet. Fél órát letakarva kelesztjük.

A medvehagymaleveleket felaprítjuk. A tésztát 30×40 cm-es téglalapra nyújtjuk, megszórjuk a sajt és a medvehagyma felével. Feltekerjük a tésztát, mint a rétest és harmadolva összehajtjuk, majd letakarva 30 percig kelesztjük. Kinyújtjuk, megszórjuk a maradék sajttal és medvehagymával, ismét feltekerjük, hajtogatjuk, letakarjuk és ismét 30 percig kelesztjük.

Végül kinyújtjuk két ujjnyi vastagra és pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, miután a tészta tetejét egy kés segítségével bekockáztuk. Sütőpapírral bélelt tepsin, ismét 20 percig kelni hagyjuk, majd megkenjük a tetejét az olajjal elkevert tojássárgájával  és 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük, úgy, hogy a sütő aljába egy félig telt edény teszünk meleg vízzel. 25-30 perc alatt elkészül.

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!