Pálmafa Project

Medvehagymás fetás répakrém

Nálam a tavasz nem a hóvirágokkal indul hivatalosan, hanem mikor meglátom a piacon az első csokor medvehagymát. Ami aztán természetesen jön velem a konyhába azonnal.

Imádom. Pont. Ennyi. Ennél jobban, na jóó, legalább ennyire szeretem a sült répakrémet, amit eddig aki megkóstolt, rákattant. Ez most is így történt, pedig nem is kedvenc római köményes, fahéjas, chilis verizót csináltam, ahogy szoktam, mivel nem akartam, hogy a fűszerek elnyomják a medvehagyma ízét. Ezért fetát tettem bele, hogy sűrűbb legyen és jó sok medvehagymát szeltem bele.

Szuper szendvicskrém lett belőle, némi retekkel, paradicsommal, rukkolalevéllel megfejelve gyorsan elfogyott egy pilisi túra alatt… Sőt a krém, még előtte, mert én kanállal jártam rá, aztán betévedt A férfi is a konyhába és baromi elégedett arccal tüntetett el egy zacskó pufirizst ezzel vastagon megkenve… Ilyen ez, muszáj kipróbálnotok!

Ja és ezúttal még fehérrépát is tettem bele, teljesen jó, az egyik talán legelhanyagoltabb zöldség felértékelődik az biztos!

Hozzávalók:

3-3 db közepes sárgarépa és fehérrépa

3-4 evőkanál kefir vagy natúr joghurt

5 dkg fetasajt

1 mokkáskanál dijoni mustár

1 teáskanál citromlé

pár csepp alma- vagy fehérbor ecet

6-8 szál medvehagyma

só, bors

A sütőt előmelegítettem 200 fokra, a répákat meghámoztam és kisebb hasábokra szeltem, majd sütőpapírral borított tepsin, kevés kókuszolajjal meglocsolva kb. fél óra alatt puhára sütöttem.

Ezután egy mély tálba tettem, hozzáadtam a sajtot, mustárt, citromlevet, ecetet, fűszereket, majd simára turmixoltam, végül hozzákevertem a felaprított medvehagymát. Hűtőben napokig eláll.

3 hagymás sajtos sóskakrém

Megszületett a második sóskás recept a blogon. 3 év alatt ennyit sikerült összehozni, de lám, ez ízlik is. Rájöttem, hogy a sóskát nyersen meg tudom enni, főzve viszont a szagától is kifordulok a konyhából.

DSCF9468Nem tudom miért, de pár napja azzal az elhatározással rongyoltam be a piacra, hogy két év után itt az ideje ismét sóskát enni, hátha azóta finomabb lett, vagy az ízlelőbimbóim edzettebbek. Fogalmam sem volt mi lesz belőle, de mivel az árus felhívta rá a figyelmemet kedvesen, hogy vegyszermentes az ő sóskája, akkor gondoltam csak nyersen készülhet el.

Feltankoltam hagymával, hogy illatos legyek, medvehagyma ilyenkor alap, az újhagyma szintén, gondoltam tökéletes kiegészítője lesz a sóskakrémemnek és kivételesen pár hónap “nemeszemsajtot” sztori után velem jött egy diós camembert is, tutira akartam menni, nekem kell a sóska mellé a sok plusz íz, ráadásul a sajttól csak krémesebb lesz.

Tulajdonképpen a pestótól csak a sajt különbözteti meg, nyugodtan elkészíthetitek anélkül is, nekem is lett még pluszban egy üveggel abból is. Pirítósra, tésztára, húsokhoz, rizzsel összekeverve is szuper tavaszi vitaminraktár feltöltő kence.

DSCF9471

Hozzávalók egy kis üveghez:

2 marék friss sóskalevél (kb. 10 dkg)

4 szál medvehagyma

1 szál újhagyma

1 kis gerezd fokhagyma

5 dkg krémesebb sajt (diós camambert sajt  nálam)

1 evőkanál őrölt tökmag( más mag is jó)

só, bors

kb. fél deci olívaolaj

Mindent egy mély edénybe tettem és botmixerrel krémesre turmixoltam, sűrű, de kenhető, nem folyós állagúnak kell lennie. Ha túl híg adjatok még hozzá őrölt magot vagy a zöldségekből még többet, ha túl sűrű, akkor olívaolajjal hígíthatjátok.

Hűtőben pár napig eláll.

DSCF9470

Medvehagyma pestós spagetti pirított gombával

Régen ettem tésztát és elkezdett hiányozni, már pedig tavasszal egyből medvehagyma pesto is kívánkozott rá, mert azt is egy éve nem ettem legalább és olyan gyorsan vége lesz a szezonnak.

DSCF9457

És hogy miért került bele az avokádó, hm, pislogott még egy fél a hűtőben, bár nem szokott megmaradni, de most valamiért megfeledkeztem róla. Úgyhogy gyorsan beleturmixoltam a pestóba azt is, ettől csak még krémesebb lett, de nyugodtan ki lehet hagyni belőle, attól azt még nagyon is finom lesz.

Valahol belefutottam egy pestós tésztareceptben, ahol gombát tálaltak mellé, és jó ötletnek, tűnt, pláne, hogy gombát is régen ettem, így jól összejött a 3 kívánatos hozzávaló egy tányéron.

Ízleni fog nektek is, ebben biztos vagyok!

DSCF9454Hozzávalók 2-3 főre:

fél csomag spagetti tészta

fél kg gomba

friss v szárított kakukkfű

só, bors

kókuszolaj

Pestóhoz:

1 csokor medvehagyma

2 evőkanál őrölt lenmag (helyette darált, v durvára vágott dió, mandula v mogyoró is jó)

fél avokádó (elhagyható)

kb. fél deci olívaolaj

só, frissen őrölt bors

Elkészítése: A tésztát lobogó sós vízben kifőztem, leszűrtem, majd pici olívaolajjal összekevertem.

A gombát kis darabokra vágtam, kevés kókuszolajon egy serpenyőben megpirítottam, megszórtam kakukkfűvel, sóztam, borsoztam. Mikor elfőtte a levét, akkor elzártam a gázt alatta.

A pestóhoz a medvehagymát felaprítottam, egy mély edénybe tettem, hozzáadtam a többi hozzávalót és összeturmixoltam. Ha a pesto nincs felhasználva egyből és hűtőben áll pár napig, akkor a tetejére érdemes annyi plusz olívaolajat csorgatni, hogy az egy vékony rétegben megálljon rajta, így nem szárad ki.

Adagonként egy-két evőkanál pestót ajánlott összekeverni a tésztával, majd megszórni a gombával.

Reszelhettek rá egy kis parmezánt is ízlés szerint!

DSCF9455

 

Medvehagymás spenótleves tormás zöldborsóval

Nagyon zöld, pikáns, de mégis légiesen könnyed levest kaptok ma, a húsvéti habzsi-dőzsi után szerintem különösen jól fog esni.

DSCF9402

Furán néz ki tudom, ahogy a reszelt tormába burkolt sütőben sült borsószemek kikacsintanak a tányérból, de ízre szuper. Nem tudom már honnan jött az ötlet, hogy ilyen levesbetétet csináljak, valahogy a wasabis mogyorótól jutottam el talán idáig? Pedig azt nem is szeretem, sima torma viszont mostanában mindig van itthon, így gondoltam borsóval kombinálva jól feldobja a levest és lám!

Semmilyen tejterméket, tejszínt én nem tettem bele, ti feldúsíthatjátok, ha ahhoz van kedvetek, ártani nem fog neki az tuti, de enélkül is nagyon finom.

DSCF9405

Hozzávalók:

30 dkg friss spenót

kis csokor medvehagyma

1 kis fej vöröshagyma

kis doboz zöldborsókonzerv

hüvelykujjnyi friss torma

szerecsendió

fehérbors

kókuszolaj

A vöröshagymát felaprítottam, majd kevés kókuszolajon üvegesre pároltam. Ezután hozzáadtam a megmosott spenótleveket és a felaprított medvehagymát, sóztam, borsoztam, ráreszeltem a szerecsendiót, megvártam, míg összeesnek a zöldségek, majd felöntöttem kb. 6 deci vízzel. Lefedve megvártam, míg felforr, és még 5 percig főztem a levest, majd elzártam a gázt és simára turmixoltam.

A zöldborsót leszűrtem, átmostam, lereszeltem a tormát, adtam hozzá pici olívaolajat, majd összekevertem a borsóval. 200 fokra előmelegített sütőbe dugtam, kb. negyed órára, míg a borsó kissé megpirult. Ezután a levesbe szórtam tálaláskor és még egy csipet friss tormát is adtam hozzá.

Brokkolis medvehagymás csicseriborsókrém

Gyakran készítek hummust, vagy hummuszt, esetleg humuszt, én már komolyan nem tudom, mert mindenhogy írják, de nem is ez a lényeg, hanem, hogy nagyon szeretem a csicseriborsókrémet reggelire a szendvicsembe kenve. Időnként felturbózom zöldekkel, és hát mi más kerülhetett volna most bele, mint medvehagyma, és brokkoli is maradt az előző recept elkészítése után…

DSCF9393

Szerintem már a fejem is zöld amúgy, egy fél domboldalnyi medvehagymát megettem az elmúlt egy hétben. Még senki nem szólt, hogy több parfümöt szórjak magamra…. Amúgy a medvehagyma hiába fokhagyma illatú és ízű, mégsem olyan durva az utóhatása, sőt gyorsan elillan….bízom benne…

A vas készleteimet feltöltöttem mindenesetre, na és persze a brokkoli és a csicseriborsó sem kis miska, ki fogtok csattani az egészségtől, ha ilyesmit esztek, és mennyivel jobb, mint egy vajkrém, ráadásul mivel elég laktató a szalámi és a felvágott sem hiányzik mellőle, de plusz paradicsommal vagy sajjtal még meg lehet fejelni.

DSCF9388

Hozzávalók:

kb. 5-8 dkg csicseriborsó (konzerv is lehet)

negyed brokkoli

negyed lilahagyma

4 szál medvehagyma

1 mokkáskanál római kömény

csipet chilipor ízlés szerint

1 mokkáskanál citromlé (ennek híján almaecet)

só, bors

olívaolaj

A csicseriborsót beáztattam egy éjszakára, majd puhára főztem, leszűrtem, de a főzőlevet megtartottam. A brokkolit szintén forrásban lévő vízben 5 perc alatt puhára főztem, hideg vízzel leöblítettem. A brokkolit, a csicsieriborsót a turmix gép táljába tettem, fűszereztem, felöntöttem a csicseriborsó főzővízével az egészet. Lassan adagoljátok a folyadékot hozzá, de nagyjából 1,5 deci elegendő, nem baj ha túl hígnak tűnik, miután áll egy pár órát a hűtőben, sűrűsödni fog még. Simára turmixoltam, majd belekevertem a nagyon apróra vágott lilahagymát és medvehagymát, majd tálalás előtt csorgattam hozzá pici olívaolajat.

DSCF9391

Brokkolis zöldborsós gersli mandulamorzsával

A címből kimaradt, hogy medvehagymás is… De az utóbbi pár alkalommal a desszerteket kivéve nagyjából mindegyik receptem neve ezzel kezdődött, és ahogy elnézem a vázlatokat a következő pár hétben is így fog, szóval már oda sem írom inkább, aki nem szereti a medvehagymát, vagy nincs kéznél, akkor majd kicseréli újhagymára, például ebben a receptben is.

DSCF9380Ez igen egyszerű történet és nagyon zöld, hétközben tökéletes ebédnek bizonyult, egy jó nagy tányérral kitartott estig. Egyébként meg ha köretként szeretnétek az asztalra tenni, akkor hal mellé simán el tudom képzelni, vagy sovány sült húsokhoz.

Jó dolog gerslit vagyis árpagyöngyét főzni néha napján, mert értékes gabona, helyettesítheti a rizst, ráadásul mivel nagy duci szemű, a szaftos, szószos ételekhez rendkívül jó, illetve rizottót is készítettem már belőle.

Továbbra is tartom, hogy nem eszem tejtermékeket, vagy csak nagyon ritkán, tejszínt, túrót, tejfölt elfelejtettem már jó ideje, így itt is növényi tejszínt használtam, itt éppen kókuszt, de jó a rizstejszín, de a hagyományos főzőtejszín is természetesen, ha ti azt használtok. Amúgy ezzel kapcsolatban csak annyit, hogy azt hittem levakarom majd a falat a túró, a joghurt és főleg a sajtok után, utóbbit azért hébe-hóba eszem, de nem is hiányzik, szerintem az emésztésem is jobb és a télen begyűjtött miniatűr bébihájam a hasamon is leeresztett, úgyhogy bódogság van. És ha megkóstoljátok ezt az ételt, attól is az lesz!

DSCF9382

Hozzávalók 3 adaghoz:

egy nagy fej brokkoli fele

kis doboz zöldborsókonzerv (mirelit is jó)

10 dkg gersli (árpagyöngye)

2,5 deci tejszín (nálam kókusztejszín)

1 db tojás

4-5 szál medvehagyma

5 dkg mandula

fehérbors

szerecsendió

só, bors

Tetejére: petrezselyem és/vagy medvehagyma

A gerslit dupla mennyiségű vízben megfőztem, a brokkolit rózsáira szedtem, forrásban lévő vízbe dobtam kb. 5 percre, majd leszűrtem. A medvehagymát felaprítottam, a zöldborsót leszűrtem, alaposan leöblítettem.

Mindent összekevertem a sütőformába, felvertem a tojást, simára kevertem a tejszínnel, megfűszereztem és ráöntöttem a zöldséges keverékre. 200 fokra előmelegített sütőbe toltam 15-20 percre, majd kivettem rászórtam a darabosra őrölt mandulát és még 5 percre visszadugtam a sütőbe, amíg a mandula kicsit megpirult.

Tálaláskor megszórtam aprított petrezselyemmel és még egy pici medvehagymával.

Medvehagymás paradicsomos fasírt

Nekem ez a tökéletes fasírt, vagdalt, nevezzem is bárminek, de főleg isteni finom ízűnek, és állagúnak is.

DSCF9365Miért nem csináltam én ilyet eddig? Ja igen, mert ritkán eszem húst, bár mostanában virítottam azért egy párat zsinórban, nem tudom figyeltek-e? Lesz ez még így se…

Szeretem amúgy az ilyen praktikus kajákat, úgy értem, ha akarom kis adagot is csinálhatok, hiszen nem sütőformában készült, hanem csak a tepsire halmozva, így éppen amennyi hús van kéznél, és még néhány hozzávalóval felturbózva lehet kisebb, és egy regimentnek is elegendő fogást rittyenteni.

Lapult a hűtőmben néhány szem árva gomba is, így azok is a fasírtban végezték. Medvehagyma meg kell bele, hiszen tavasz van, a gomba viszont tényleg nem muszáj, bár van egy jó hírem, hogy nem venni benne nagyon észre olyan apró és úgyis a hagyma és a paradicsom dominál, szóval bele lehet csempészni akkor is pár darabot, ha valaki nem annyira szereti…

Általában ketchupot szoktak kenni az ilyen húsok tetejére, én a boltiról azért lebeszélnélek benneteket. Nem nagy bűn, ha azt tesztek rá, majd nem áruljátok el, de olyan egyszerű otthon is összedobni egy rapid verziót, ami ráadásul ízben a bolti nyomába sem fog érni, és nem lesz benne egy tonna cukor és adalékanyag.

Ha pedig a zsemlemorzsát akarjátok kiváltani, akkor próbáljátok ki tökmagliszttel, ha az nincs, akkor simán daráljatok le egy kisebb maréknyi tökmagot és kész is. De akár más őrölt mag is lehet. Ad neki egy leheletnyi plusz ízt, és gluténmentes is egyből az étel.

Nyugodtan húsvétkor is az asztal közepére tolhatjátok, akár kemény tojással is megtöltve!

DSCF9368Hozzávalók kb. 10 szelethez:

30 dkg darált pulyka v csirkehús

2-3 db sampion gomba (elhagyható)

2 teáskanál sűrített paradicsom

fél vöröshagyma

3-4 szál medvehagyma (2 gerezd fokhagyma is jó)

1 db tojás

3 evőkanál tökmagliszt (zsemlemorzsa is jó helyette)

1-1 mokkáskanál oregánó és bazsalikom

só, bors

pici olívaolaj

Tetejére:

3 deci házi v dobozos sűrű natúr paradicsomszósz

1-1 mokkáskanál oregánó, bazsalikom

pár csepp méz

só, bors

Elkészítés:

A sütőt előmelegítettem 180 fokra.

Mindent egy tálba tettem, a gombát, vöröshagymát és a medvehagymát apróra vágva. Az egészet alaposan összekevertem, szerintem kézzel a legegyszerűbb…

Egy gáztepsire sütőpapírt terítettem, vékonyan bekentem a közepét kókuszolajjal, majd a húsos masszát ráhalmoztam, kb. 20 x 10 cm nagyságban.

A paradicsomszósz hozzávalóit összekevertem egy tálban, majd vastagon bekentem vele a fasírt tetejét és oldalát. Pár kanállal hagytam a sütés végére is.

A fasírtot a sütőbe toltam, majd egy vízzel félig teli kis tepsit is toltam alá, mert így a gőzben nem repedezik meg a paradicsomos réteg teteje. Kb. 45 perc alatt készre sült, az utolsó pár percben kivettem és rákentem a maradék szót, majd visszatettem még néhány percre.

 

 

 

 

 

 

 

 

Citromos csirkemell medvehagymás cukkinipestóval

Amiben medvehagyma van rossz nem lehet, nem igaz? Cukkiniből sem sűrűen készül pesto pedig talán így kerülhet ez a zöldség az egyik legfinomabb módon a tányérra, csirkemellre, tésztára. A kissé semleges ízét felpörgette a tökmag és a medvehagyma.

A csirkecici pedig már önmagában is jó lett, hiszen citromos pácban fürdött jó sok fűszer társaságában és nem lett száraz, mint a cipőtalp. Jó sok íz, de szuperül megférnek egymás mellett olyan igazi tavaszi kaja. Ha böjtöltök esetleg akkor ne meséljétek el senkinek, hogy ilyet ettetek vagy töltsétek gombába a pestot és süssétek meg úgy, mennyei lesz az is!

DSCF9313

Hozzávalók 2 főre:

fél csirkemellfilé

Páchoz: 1-1 mokkáskanál kakukkfű, rozmaring, petrezselyem, 2 evőkanál citromlé, 3 evőkanál olívaolaj

Pestóhoz:

1 kisebb cukkini

4 szál medvehagyma vagy 1 duci gerezd fokhagyma

5 dkg tökmag, vagy dió, napraforgómag pirítva

só, bors,

1 teáskanál citromlé

2-3 evőkanál olívaolaj

A fél csirkemellet egészben bepácoltam a fűszerekkel, citromlével és olívaolajjal, de akár vékony szeletekre is vághatjátok, kicsit kiklopfolva előtte, mehet rá a pác. Állni hagytam min. fél óráig, de előző este is elkészíthető a pestóval együtt.

A cukkinit megmostam, lereszeltem héjastól, majd egy serpenyőben kevés olívaolajon megpároltam. Pár perc elég neki, míg megfonnyad. Egy tálba tettem, hozzáadtam a felaprított medvehagymát. a reszelt fokhagymát és a durvára tört serpenyőben megpirított tökmagot. Sóztam, borsoztam, facsartam rá citromlevet és megcsorgattam olívaolajjal, majd botmixerrel leturmixoltam. Nem baj, ha darabos marad kicsit, sőt. Ha túl sűrű, öntsetek még hozzá olívaolajat.

A csirkemellet sóztam, borsoztam és egy felforrósított serpenyőben pár kanál olívaolajon nagy lángon megpirítottam mindkét oldalát kb. 5 perc alatt szép pirosra. Ezután alufóliával letakarva 180 fokra melegített sütőbe toltam és 20-25 perc alatt a belseje is átpuhult. Kivettem, picit állni hagytam még a fólia alatt, majd keresztben vékonyan felszeltem, a pestóval és salátával tálaltam.

Húsvéti színes töltött tojások

Ha így tálaljátok a tojást a húsvéti sonka mellé, még asztaldísz sem kell és a tojásfestést is ki lehet hagyni, ha amúgy sincs hozzá kedvetek esetleg, színezzetek inkább zöldségekkel.

DSCF9346Miután elkészítettem ezt az ételt és persze el is falatoztam egy részét, rájöttem, hogy nekem a sonka nem is igazán hiányzik mellé, esetleg egy kis sajt vagy plusz még valamilyen ropogós zöldség pl. paprika elég a boldogsághoz. Persze isten őrizz, hogy lebeszéljetek benneteket róla, hogy sonkát egyetek húsvétkor, én is le fogok tolni pár szeletet ebben biztos vagyok.

Ezek a kencék viszont külön-külön is megállják a helyüket pirítóssal is, de bármilyen furcsa is együtt is harmonikus kapcsolatban élnek. Brutál finom, a friss tormás kencéket össze sem lehet hasonlítani a bolti verziókkal, készítettem már sima eceteset, majonézeset és almás, narancsosat is, itt megtaláljátok őket, és természetesen ezt a két kombinációt se hagyjátok ki!

DSCF9345Hozzávalók:

4 db kemény tojás

Avokádókrém:

1 db puha avokádó

fél alma

kis kanál mustár

1 duci gerezd fokhagyma és/vagy medvehagyma

só, bors

ízlés szerint tejföl v joghurt (én nem tettem bele)

Céklás krémhez:

1 fej cékla

1-2 evőkanálnyi (ízlés szerint) frissen reszelt torma

só, bors

1 mk méz (elhagyható, de szerintem így finomabb)

pár csepp citromlé

Megfőztem a tojásokat, megpucoltam,  hosszában félbevágtam és kikanalaztam a sárgáját.

Az avokádókrémhez, kikanalaztam a gyümölcs húsát egy tálba, apró lyukú reszelőn hozzáreszeltem az almát fél gerezd fokhagymát, sóztam, borsoztam, ment bele egy kevés mustár, felaprított medvehagyma 1-2 szál, és a tojások sárgája (a díszítéshez félretehettek pár morzsát), meglocsoltam citromlével és botmixerrel krémesre turmixoltam. Itt lehet még tejfölt, kefirt, vagy joghurtot is hozzákanalazni, de enélkül is finom.

A céklakrémhez én nyersen reszeltem le a céklát kis lyukú reszelőn, de előtte meg is lehet főzni héjastól, ha úgy szimpatikusabb, hozzáreszeltem a tormát, sóztam borsoztam, pár csepp citromlevet facsartam rá, majd összekevertem az egészet.

A tojásfehérjéket megtöltöttem az avokádókrémmel, majd ráhalmoztam  még egy kis kanál céklakrémet is.

Marhapörkölt medvehagymás zabgaluskával

Magyaros étel, kicsit talán szokatlan körettel, de ígérem finom!

DSCF7115Mikor nem rég gyomorrontás kaptam Malájziába, és először éhséget éreztem utána, marhapörköltre vágytam savanyú ubival és nokedlival.

Most sikerült sort kerítenem rá, rögtön akkora adagot főztem, hogy 3 napig ezt eszem, de nem bánom.

Köretnek galuskát kreáltam zabkorpából és pici rozslisztből, hogy tutira ne essen szét, és meglepően jó lett, pláne, hogy medvehagyma is került bele, de helyette a zöldhagyma vagy fokhagyma is tökéletes. Nem lett túl tömör vagy fojtós, akár levesbe daragaluska helyett is megállná a helyét.

Mellé zöld salátát kívántam most, némi retekkel, újhagymával és olívaolajjal meglocsolva.

DSCF7119Hozzávalók:

50 dkg marhahús

1 nagy fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

1 db paprika

2 db paradicsom

1 csapott evőkanál őrölt piros paprika

1 mokkáskanál őrölt köménymag

1 evőkanál mangalica zsír

só, bors

Galuskához:

2 db tojás

10 evőkanál zabkorpa

1 evőkanál rozsliszt

1 deci tej

pár szál medvehagyma

só, bors

A vöröshagymát felkockáztam és a mangalica zsíron üvegesre pároltam, majd a hozzáadtam a fokhagymát is, majd a paprikát és a paradicsomot, pár percig együtt pároltam őket, majd megszórtam a pirospaprikával, hozzáadtam a húst, fűszereztem és felengedtem annyi vízzel, amennyi félig ellepi. Ezután lefedve főztem, kb. 2 órán át, míg a hús megpuhult. Mikor elfőtte a vizet, ismét öntöttem hozzá egy keveset.

A galuskához felvertem a két tojást, beleszórtam a zabkorpát és a lisztet, simára kevertem, felöntöttem a tejjel, hozzáadtam a felaprított medvehagymát, sóztam, borsoztam és 20 percig állni hagytam. Vizet forraltam és egy mokkáskanállal szaggattam bele a galuskákat. Mikor feljöttek a víz felszínére, még vártam pár percet, majd leszűrtem őket. Locsoltam rájuk vékonyan olívaolajat, de ez akár mangalicazsír is lehet.

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!