Pálmafa Project

Spenótos darált hússal töltött cukkini

A legjobb tölteni való zöldség a cukkini szerintem, mert semleges az íze, ezért millióféle rakomány pakolható bele, ízlés és a hűtő tartalma szerint. Én legutóbb ezeket találtam otthon, így született ez az étel.Olyan régen jártam itt, hogy elmúlt a medvehagyma szezon, pedig a cukkini mellé köretként főzött rizst még ezzel dobtam fel, de az a jó hírem van, hogy snidling is tökéletes hozzá, sőt elég csak a bazsalikom. Már így is sokkal különlegesebb lesz, egy sima rizsköretnél.

Sokszor főzök ugyanabból a pár fő hozzávalóból, ilyen a darált hús, a spenót és a rizs, viszont, hogy ne legyen unalmas, igyekszem más fűszerekkel variálni őket, illetve a szokásos “keveremkavarom” egytálételek helyett, eltérő formában is a tányérra varázsolni őket. A gyorsaság továbbra is szempont, arra az esetre, ha a pulton csücsülő 4 hónapos kis kukta megunja a konyhai műveleteim felügyeletét… Így megy ez mostanában, de nemsokára együtt főzünk. Vagy ezt csak én gondolom így? Kiderül ez is hamarabb, mint gondolnám.Hozzávalók:

2 db cukkini

40 dkg pulyka darált hús

25 dkg mirelit spenót vagy friss

1 fej vöröshagyma

só, bors

kókuszolaj

Körethez:

3 deci rizs

fél csokor medvehagyma (snidling is jó)

kb. 10 db bazsalikom levél

Tetejére: 10 dkg reszelt sajt (füstölt kecskesajtot használtam)

A cukkiniket hosszában félbevágtam, kikanalaztam, és félretettem a belsejét, sóztam, borsoztam, vékonyan megcsorgattam olívaolajjal és 180 fokos sütőbe toltam őket kb. negyed órára, hogy félig megpuhuljanak.

Ezalatt kevés kókuszolajon lepirítottam a húst, hozzáadtam a cukkini kikapart húsát, és a spenótot is, majd ezekkel együtt is pároltam az egészet kb. 10 percig, míg a spenót elfőtte a levét. Sóztam, borsoztam.

Dupla mennyiségű vízben megfőztem a rizst is, és a végén hozzákevertem a felaprított medvehagymát és bazsalikomot.

Mikor a cukkinik megpuhultak kicsit, belekanalaztam a húsos keveréket, sajtot reszeltem a tetejére és visszadugtam a sütőbe őket, míg a sajt ráolvadt.

Medvehagymás fonott kalács

Érdemes ezzel az ünnepi kaláccsal zárni az idei medvehagyma szezont. Aligha lenne erre jobb alkalom, mintha a húsvéti asztal és reggeli egyik sztárja lehet a sonka mellett.Az előző receptnél is azt írtam, hogy az utolsó medvehagymás bejegyzés idén, de aztán nem bírtam megállni, hogy ne süssek én is végre fonott kalácsot. Még jó, hogy azt is megfogadtam, hogy nem eszek több kenyeret. Kicsit javít a helyzeten, hogy ez tönkölylisztből készült, de hangsúlyoznám, hogy ettől ez még liszt és nem fogyókúrás, hiába adják így elő sok helyen…

Húsvétkor amúgy már évek óta nem eszem kenyeret, a sonka, tojás, sok zöldség, pont elegendő egymagában is, hogy jóllakjak, és az amúgy sem kalóriaszegény ebédig kihúzzam. Most viszont megkívántam a fonott kalácsot, amit egyszer csináltam eddig életemben, akkor valamit elcsesztem és nem kelt meg, így inkább hasonlított egy önvédelmi eszközhöz, mint pihe-puha kalácshoz. Most szerencsére sikerült, nem a legszebb, de az enyém, és elfogyott. A Férfit direkt figyelmeztettem este 10-kor, mikor forrón kivettem a sütőből, hogy szemét, kezét levegye róla reggelig. Hát, naná, hogy a fele nem érte meg az éjfélt se. Mondjuk a csücskét én kanyarítottam le, de csak, hogy lássam átsült-e…

Nem tudok erről többet írni, klassz lett, nem ördöngösség az elkészítése sem, ne féljetek nekiállni!Hozzávalók:

60 dkg fehér tönkölyliszt

1 csokor medvehagyma

3 deci tej (kókusztejet használtam)

2 tojássárgája

20 ml olívaolaj

1,5 dkg élesztő

2 dkg méz

1 evőkanál Himalája só

Tetejére:

pár evőkanál szezámmag

1 tojássárgája + 2 evőkanál tej

A langyos tejben elkevertem a mézet és belemorzsoltam az élesztőt, majd lefedve állni hagytam kb. 10 percig, míg az élesztő felfutott.

Ezalatt felaprítottam a medvehagymát, összekevertem az olajjal. A lisztet a kelesztőtálba szórtam a sóval együtt. Mikor az élesztő felfutott, beleöntöttem a lisztbe, hozzáadtam a tojások sárgáját, a medvehagymát, majd addig gyúrtam, dagasztottam, míg szép ruganyos lett a tészta. Ezután rátettem a kelesztőtál fedelét és hagytam, hogy megkeljen. Kelesztőtál híján, elég egy konyharuhával lefedni és kb. 30-40 perc alatt a duplájára kel a tészta. Ezután felmelegítettem a sütőt 180 fokra, a tésztát átgyúrtam, 6 részre osztottam és két kézzel mindegyik adagból kb. 15-20 centis nudlikat sodortam, majd 3-3-at összefontam. Lekentem őket a tojássárgája, tej keverékével, megszórtam szezámmaggal és még negyed óráig hagytam kelni  a sütőpapírral borított és vékonyan kiolajozott tepsin, majd sütőbe toltam 40 percre.

 

 

Medvehagyma pestós borsó-krumpli főzelék

Már csak pár hétig lehet medvehagymát találni, aztán várhatjuk a jövő tavaszt, ha csak nem spájzoltok be és tesztek a mélyhűtőbe is! Érdemes, tényleg mindenféle ételben megállja a helyét, lent találtok még több receptet, de most jöjjön egy klassz főzelék.Krumpli és a borsó, jó páros, curryvel ízesítve készítettem már főzeléket belőlük, de ez esetben az egyik főszereplő a medvehagyma, még hozzá pesto formájában. Most dió helyett szezámmagot tettem bele, de akár mindkettővel is feldobhatjátok ezt a zöld kencét. Mehet tésztára, pirítósra, salátába, húsok tetejére, rizsben elkeverve köretként, soroljam még?

Imádnivaló lett a főzelék színe tőle, na és persze az íze is, olyan friss tavaszias, ami rám fért már a hosszú tél után. Én egymagában ettem, de természetesen mehet hozzá valamilyen feltét, zöldségfasírt, főtt tojás, de hús is akár, kinek mi tetszik, rátok bízom. Csak gyorsan készítsétek el, mielőtt eltűnik a medvehagyma a piacról. Mondjuk bármilyen pestóból el lehetne készíteni…Hozzávalók:

1 kg krumpli

fél kg zöldborsó

3 evőkanál medvehagyma pesto (Recept itt)

1 evőkanál tönkölyliszt v rizsliszt, zabliszt stb

1 deci mandulatej (helyette tejföl, joghurt is lehet)

só, bors

A krumplit meghámoztam, kockára vágtam és a borsóval együtt feltettem főni, annyi vízzel, ami éppen ellepi. Sóztam, borsoztam. A mandulatejben elkevertem a lisztet és egy evőkanál főzőlevet is adtam hozzá, belekevertem a pestót, majd mikor a zöldségek megpuhultak, visszaöntöttem a főzelékhez és megvártam, míg besűrűsödik és elzártam a gázt alatta.

Még több medvehagymás receptet itt találtok!

Rozmaringos brokkoli-zöldbab főzelék

A tavasz és a kora nyár a főzelékek szezonja is, igaz, hogy én még ezt a verziót mirelit zöldségekből készítettem, de lassan zöldbabot is tudtok venni frissen. Bátran álljatok neki, ugyan ronda, de finom!Érdekes, mondhatni szokatlan kombó a brokkoli és a zöldbab, pláne, hogy utóbbit nem igazán szeretem, bár elkészítés kérdése az egész tulajdonképpen. Mikor ez volt a menü, még volt medvehagyma, de azt újhagymával nyugodtan helyettesíthetitek most már.

A főzelék egyik legjobb része a feltét, szeretek a kölessel játszani, mert szuper túrógombóc helyettesítő is lehet, búzadara nélkül illetve helyett, mert tökéletesen felveszi a belekevert többi alapanyagot és az íze sem tolakodó. Jelen esetben juhsajtot és sok hagymát kapott, így jól feldobta a friss rozmaringgal feltuningolt ételt.Hozzávalók:

40 dkg brokkoli

40 dkg zöldbab

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 deci natúr joghurt

2 púpos evőkanál rizsliszt

pár csepp almaecet

2 rozmaring ág

2 db babérlevél

só, bors

kókuszolaj

Kölesgombóchoz:

1 bögre köles

fél csokor medvehagyma (vagy pár szál újhagyma)

10 dkg juhsajt (v más hasonló)

pár csepp citromlé

só, bors

A vöröshagymát kevés kókuszolajon megpároltam, majd hozzáadtam a zöldbabot és a brokkolit, beletettem a rozmaringágakat és a babérleveleket is is az edénybe, sóztam, borsoztam, felengedtem annyi vízzel, ami kb. 1 ujjnyival ellepi és forrástól számítva még kb. 5 percig főztem, hogy ne főjenek szét a zöldségek. Közben belereszeltem a fokhagymát is. A joghurtot simára kevertem a rizsliszttel és pár kanál főzőlével, majd ezt is a főzelékhez öntöttem, megvártam, míg ismét felforr és besűrűsödik, majd elzártam a gázt és öntöttem bele pár csepp almaecetet.

Amíg a főzelék készült, megfőztem dupla mennyiségű vízben a kölest, sóztam, borsoztam. Mikor megpuhult, még melegen hozzákevertem a medvehagymát, belereszeltem a sajtot és pár csepp citromlevet is facsartam bele. Mikor langyosra hűlt, vizes kézzel gombócokat formáltam belőle és a főzelékkel tálaltam.

 

Medvehagymás zöldborsókrém tormával

Folytatódik a maradék mentés a konyhámban. Eredetileg a sonkához akartam mentás borsópürét csinálni, a sonkát pedig lepirítani, ehelyett a sonka (érdeklődés hiánya miatt) ment a mélyhűtőbe, mentát meg elfelejtettem venni, így a tormakrémet újítottam meg…Nem vagyok bolti tormakrém rajongó, tudjátok, hogy frisset szoktam mindig készíteni, de a nagy utazás előtt beszerzett tormám úgy döntött, hogy nem vár meg és elszárad, így kaptunk ajándékba egy üveggel. Meglepően jó fajta volt egyébként ez a bolti verzió, Auchan torma azt hiszem.

A borsóhoz remekül passzol a menta, a citrom, és most már tudom, hogy a torma is, minden íz, ami harsány, élénk, jó barátja lesz. Na és hát feltétlenül kell mellé hagyma is, elsősorban, fokhagyma, de mivel szezonja van még, természetesen medvehagyma került bele, mert már elvonási tüneteim voltak és végre kaptam a piacon.

Készíthetitek hígabbra is, a főzőlevet használtam ehhez én is, de inkább paszta állagúra sikeredett, szóval remekül lehet pirítósra kenni, de húsok mellé, halhoz is szuper. Csak kreatívan a jelszó továbbra is!

Hozzávalók:

30-40 dkg zöldborsó

1 csokor medvehagyma

1-2 evőkanál reszelt torma v 1-2 púpos evőkanál ecetes torma

fél citrom leve

pár kanál a borsó főzővízéből, ha hígítani kell

só, bors

Forrásban lévő vízbe szórtam a borsót, puhára főztem, leszűrtem, de a főzővízből pár kanállal félretettem.

Felaprítottam a medvehagymát, a borsóhoz adtam, hozzáfacsartam a citromlevet, belekanalaztam a tormát, sóztam, borsoztam, pár evőkanál főzőlevet is adtam hozzá, majd simára turmixoltam, bár nem árt neki, ha kicsit darabos marad. Üvegbe kanalaztam és hűtőbe tettem, hogy összeérjenek az ízek.

 

 

Medvehagyma pestós csirke

Lassan elérkezik a medvehagymaszezon vége, érdemes pesto formájában elspájzolni belőle, de az a jó hírem van, hogy ezt az ételt bármilyen pestoból elkészíthetitek. A boltban is kapni jobb minőségűeket, de ha házilag gyártanátok, hiszen nagyon egyszerű, akkor ITT találtok recepteket hozzá.

Bazsalikomos, petrezselymes, cukkinis, újhagymás, kelkáposztás, bármilyen pesto jó lehet, és nem csak pirítósra érdemes kenni, hanem hasonló húsos ételekbe, de halakhoz is szuper.

Nagyon ritkán eszem nokedlit, vagy nevezzük galuskának, ahogy tetszik, viszont most megkívántam és hát A férfi elé sem tehetem a húst csak úgy simán salátával. Kivéve, ha vacsoráról van szó, mert akkor ő is szívesen eszi a dudvát, ahogy ő nevezi… Hát dudva azért ebben is van bőven, hiszen a pesto és a petrezselyem is az, és bár készítettem már rizslisztes nokit, de szerintem most sikerült a legjobban. Egyrészt giga méretűeket szaggattam, másrészt rájöttem, hogy az útifű maghéj a titok, mert az tök jól összefogja az egészet, a szódabikarbónának köszönhetően viszont nem lesz fojtós a végeredmény. Az útifű egyébként a reggeli chiapudingom vagy zabkásám rendszeres hozzávalója is, de fasírtokba is kiválóan használható, érdemes otthon tartani, mert nagyon kevés kell belőle és klassz a beleknek is.

Természetesen a pestós csirke rizzsel vagy kölessel is nagyon finom ebéd lesz! Mellé friss fejes saláta vagy ubisali, csalamádé, hmm…

Hozzávalók :

1 egész csirkemellfilé

3-4 evőkanál medvehagyma pesto (recept ITT)

2 deci tejszín (kókusztejszínt használtam, de rizstejszín v sima főzőtejszín is jó)

só, bors

kókuszolaj

Galuskához:

3 deci rizsliszt

2 db tojás

kis csokor petrezselyem

1 evőkanál útifű maghéj

1 késhegynyi szódabikarbóna

só, bors

olívaolaj

A csirkét felkockáztam, majd kevés kókuszolajon lepirítottam, sóztam, borsoztam, majd hozzáadtam a tejszínnel összekevert pestot és hagytam, hogy egyszer összerottyanjon, majd elzártam a gázt alatt. Esetleg pici víz még mehet alá, ha kevesebb tejszínt adnátok hozzá vagy túl sűrű lenne.

Amíg a hús sült, összekevertem a nokedli hozzávalóit, vizet forraltam, majd egy evőkanállal beleszaggattam a galuskákat, megvártam, míg feljöttek a víz tetejére és egy szűrővel tálba szedtem őket, majd meglocsoltam pár csepp olívaolajjal.

Medvehagymás tormakrém

Idén húsvétkor ez a krém lesz a befutó tormafronton nálam! Minden évben készítek valamilyen verziót, volt már narancsos, majonézes, almás, akármelyiket is próbáljátok ki, mindegyik jobb, mint a bolti az fix.

Készíthetitek ezt is házi majonézzel, de szerintem a sűrű, krémes, görög joghurtos megoldás egyszerűbb, könnyedebb, nincs benne nyers tojás ugyebár, ha valaki tartana ettől, és egy hétig vígan el van a hűtőben. Igazi görög joghurt híján jóféle tejföllel is működhet. Ez a tesztverzió mondjuk nem érte meg az 1 hetet, mert rákattantunk és reggelire gyorsan elfogyott pirítóssal, friss zöldségekkel, vacsorára pedig sült hús mellé kiegészítésnek is pompásnak bizonyult.

A jó hír, legalábbis számomra, hogy a torma vesztett az erejéből kicsit, és nem éreztem az agyamba sugárzó fájdalmat mikor a nyelvemre került, de az élvezeti értéke mégis megmaradt. A medvehagymáról meg nem is áradoznék többet, árasztja az magától a fokhagymaillatot, éppen ezért, ha nem juttok hozzá, akkor fokhagymával helyettesíthetitek. Almát eredetileg most nem is terveztem beletenni, de egy kedves barátnémtól pakkot kaptam és felleltem benne egy kis tubus teljesen natúr almapürét, amit lelkesen nyomogatok a reggeli zabkásába és jelen esetben a tormakrém is kapott belőle, mert némi édeskés íz, kimondottan jót tesz neki. Reszelt alma is tökéletes helyette, és ha már édes, akkor a savanyú sem maradhat el, erre a célra pedig az almaecet a legjobb megoldás. Tessék kipróbálni!

Hozzávalók:

3 deci sűrű natúr görögjoghurt

fél csokor medvehagyma

1 db torma

1-2 evőkanál apróra reszelt alma v natúr almapüré

1 mokkáskanál méz

1 teáskanál almaecet

só, bors

A tormát meghámoztam, lereszeltem, hozzáadtam az apróra vágott medvehagymát, az almapürét és az összes többi hozzávalót, majd alaposan elkevertem.

Üvegbe kanalaztam és hűtőbe tettem, kb. 1 hétig eláll.

Még több tormakrém receptet itt találtok!

Húsvéti sárgatúró

Most kóstoltam először ezt a tojásos ételt, ugyanis nálunk sosem volt a húsvéti reggeli része és sokáig nem is tudtam, hogy mi fán terem. Éppen ezért mikor megláttam ezt a receptet, pláne medvehagymával, muszáj volt kipróbálni. Jelentem sikert aratott!

Érdekes, hogy sokan el sem tudják képzelni enélkül a Húsvétot, én viszont sárga túró nélkül nőttem fel Somogy bugyrában, sőt azt sem értettem soha, hogy miért kell édes fonott kalácsot enni a sonkához. Jóóó, sokáig a tormaimádatot sem értettem, el voltam én a sonkával és a főtt tojással, na meg újhagyma és retek is került mindig mellé. Tormát is kb. azóta eszem, mióta rájöttem, hogy a friss torma mennyivel finomabb és a házilag készített tormakrémeknek mennyire barátságosabb az íze….

Nos, muszáj volt utánaolvasnom, hogy is készül ez a mutavány, és tudom, hogy általában édes verziót készítenek az ország nagy részén, de nekem az annyira nem volt szimpatikus, ezért örültem meg az Ottis főz blogon ennek a receptnek, kinézetre ugyan nem pont olyan lett, de ízre teljesen finom, és pofonegyszerű! De tényleg, bátran álljatok neki, mutatós is, tényleg jól passzol majd a húsvéti sonka mellé.

Hozzávalók:

1 liter (házi) tej

10 db tojás

fél csokor medvehagyma

2 mokkáskanál só

frissen őrölt bors

1 csapott evőkanál nyírfacukor

A tejet egy lábosba öntöttem, hozzáadtam a sót, borsot, cukrot és felforraltam. Ezalatt a tojásokat egy villával elkevertem, csak úgy nagyjából, hogy a sárgája szétfolyjon kicsit, felverni nem kell. Ezután az egészet a tejhez öntöttem a felaprított medvehagymával együtt és folyamatosan keverve megvártam, míg a tojás kicsapódik és túrószerűen összeáll, kb. 10 perc alatt megvolt.

Egy tál tetejére gézdarabot fektettem, leszűrtem benne a tejet, hogy csak a tojás maradjon fenn, majd összekötöttem a géz tetejét, szorosan, hogy nagyjából egy gömböt formáljon és felakasztottam egy tállal alatta, hogy lecsöpögjön, majd pár óra múlva a hűtőbe tettem. Másnap szépen szeletelhető.

Forrás: https://ottisfozblog.wordpress.com/

Halfilé tormás diómártással

Halételt is lehet “húsvéti” ízekbe burkolni, még ha nem szokás akkor is! A halhoz amúgy is passzol a torma, ráadásul ezt az ételt simán elkészíthetitek csirkével is, a mártás és a répás köret mindegyikhez passzol és minden vendég jól jár.

A sült répa és az abból készült pikáns krém, az egyik kedvencem, most viszont megálltam ott, hogy  a répa megsül és isteni édesre karamellizálódik, így mehet rá jó sok citromlé és petrezselyem, hogy életre keljen a salátánk. Melegen és hideg is szuper finom és csak halkan jegyzem meg, de sokkal izgalmasabb és egészségesebb szerény véleményem szerint, mint a krumplipüré….

Persze, ha arról sem akar lemondani valaki, hát biggyessze oda a tányérjára, nem fog megsértődni a répa és a pirított diós mártás sem, amibe naná, hogy érdemes medvehagymát is csempészni.

Finom, színes, laktató, meg kell kóstolni!

 

Hozzávalók két főre:

2 nagyobb szelet halfilé (tőke, tonhal, harcsa stb.)

1 gerezd fokhagyma

1 evőkanál vaj

1 evőkanál olívaolaj

só, bors

pár csepp citromlé

Mártáshoz:

10 dkg dió

2 deci kefir (tejszín is jó helyette)

3 evőkanál friss reszelt torma

kb. 2 evőkanál aprított medvehagyma v újhagyma

1 deci víz

só, bors

Körethez: 

4 nagyobb répa

kis csokor petrezselyem

1 evőkanál citromlé

só, bors

kókuszolaj a sütéshez

A sütőt előmelegítettem 200 fokra, a répát meghámoztam és karikákra vágtam, majd kevés kókuszolajjal meglocsolva puhára sütöttem, akkor jó, mikor a külseje elkezd barnulni és karamellizálódni, akkor ki lehet venni a sütőből. Megcsorgattam citromlével, rászórtam a felaprított petrezselymet, pici sót és borsot, majd félretettem.

A hal mindkét oldalát sóztam, borsoztam, elkentem rajta a reszelt fokhagymát, majd kevés olajon mindkét felét kb. 4-4 perc alatt megsütöttem, tálaláskor meglocsoltam pár csepp citromlével.

Egy száraz serpenyőben megpirítottam a diót, ledaráltam, majd  visszaszórtam a serpenyőbe, hozzáadtam a kefirt, pici vizet, sót és borsot, felmelegítettem ismét az egészet, beleszórtam a medvehagymát, átkevertem, majd a legvégén reszeltem bele a friss tormát. Ha túl sűrű lenne, akkor pici vízzel, esetleg tejszínnel lehet hígítani még a kívánt állagra.

 

Medvehagymás spenótleves

Van élet a spenótfőzeléken túl is! Bár azt is nagyon szeretem, de most mégis levesre vágytam, és teljesen véletlenül úgy alakult, hogy “gyógyszer” szerepben is tündökölt ez az étel hétvégén.

Közben azon tűnődöm, hogy szomorú, hogy idézőjelbe kell írni a gyógyszert, hiszen ez lenne az ideális, ha az ételünk lenne a gyógyszerünk, nemdebár????

Szóval úgy esett, hogy tényleg zuhogott aznap az eső, A Férfi meg egy laza torokfájással küzdve előadta a hattyú halálát, de ezzel nem is volt baj, így is szeressük, hogy segítsek rajta, ráhagytam és elmentem shoppingolni… Persze csak miután megfőztem ezt a jó kis leveskét többek között, és beletettem, szívem, lelkem, hogy érezze a törődést, na meg persze egy tonna medvehagymát, hogy “üssön” is. Mire hazaértem, a nagy lábos levesből, kb. egy merőkanálnyi maradt, cirka két óránként tüntetett el, két alvás között egy-egy tányérral és a nagy húsevő nem győzött hálálkodni érte, hogy mást ne is rakjak elé csak a levest… Naná, hogy ilyenkor én is örömtáncot járok. Egészségére, másnapra el is múlt minden baja és a nap is kisütött.

Semmi ördöngösség nincs a receptben, de célszerű a spenót mellé még valami zöldséget belezuttyintani, mert brutál mennyiségű spenótlevél kellene hozzá, hogy abból tényleg egy vendégsereg is jól lakjon, hiszen összeesik. Általában ugye krumplival szokták megtömni a krémleveseket, köszi én arról lemondanék, helyette zeller volt kéznél azt toltam bele és persze a lényeg, a méregtelenítő és baciölő medvehagyma is nyersen kerüljön bele a végén, azt felesleges már főzni, így íze, illata, hatása nagyobb eséllyel megmarad.

A kecskesajt a plusz, szuper a spenóttal, de helyette jó lehet a fetasajt is, vagy füstölt, ha még egyszerűbbre szeretnétek venni a figurát. Mivel a frigóban volt fagyasztott maradék kenyér, a legjobb mód rá, hogy újra életre keljen, ha kevés olívaolajon át van pirítva, amit aztán magam elől próbáltam eldugni, kevés sikerrel, mert nem lehet abbahagyni, de azért a leveshez is jutott pár kocka…Repetáért kiált!

Hozzávalók 4 főre:

60 dkg spenót

fél csokor medvehagyma

1 db zellergumó (krumpli is jó)

1 deci tejszín (kókusztejszínt használtam)

1 fej vöröshagyma

nagy csipet reszelt szerencsendió

só, bors

Tetejére:

10 dkg kecskesajt (más sajt is jó)

pár szelet száraz kenyér felkockázva, olívaolajon megpirítva

A spenótot alaposan átmostam, a vastagabb szárrészt letéptem róla, majd kisebb darabokra tépkedtem.

Egy lábosban kevés kókuszolajon megpároltam a felaprított vöröshagymát, majd rádobtam a spenótot és a vékonyra szelt zellert is, megvártam, míg a spenót összeesik, sóztam, borsoztam, reszeltem hozzá szerecsendiót és felöntöttem annyi vízzel, hogy egy ujjnyival ellepje. Megvártam, míg felforr, majd kb. még 5 percet rotyogtak együtt, ezután elzártam a gázt alatta. Ezután adtam csak hozzá a kókusztejszínt és az apróra vágott medvehagymát, amiből egy keveset a tálaláshoz is félretettem. Simára turmixoltam, majd tálaláskor szórtam a tetejére, kevés olívaolajon megpirított kenyérkockát, majd rámorzsoltam a sajtot is és reszeltem még rá szerecsendiót.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!