Pálmafa Project

Bazsalikomos túróval töltött alma

Minden nap egy alma az orvost távol tartja. Így van-e vagy sem én szinte minden nap eszem egyet, főleg őszi-téli időszakban, mikor a többi kedvenc gyümölcsöm “téli álmot alszik”.

DSCF8584Tudtátok, hogy az alma a rózsafélék családjába tartozik? Hát én nem… És több, mint 7000 fajtája ismert. Én boldog vagyok azzal az 5 félével is amit elcsipegetek nap, mint nap, mert a sok vitamin, pektin, ami olyan jótékony hatással van néha elfáradt szervezetünkre, emésztésünkre az bizony mindegyik típusban megtaláltatik.

Múlt héten kaptam egy kisebb almafányi bijoalmát ajándékba, így most almát eszem egész héten, a sütőtök legalább pihenhet…

Ez sült ki belőle először, bár ritkán hőkezelem ugyebár a gyümölcsöket, de van az a recept, amiért naná, hogy megéri, és ő ilyen! Nem úgy néz ki, mint egy diétás recept, pedig az (is lehet), nyilván a nagyon fogyókúrázók ne két marékkal szórják bele a magokat és mazsolát és zsírszegény túróval és joghurttal készítsék.

Bármilyen tartalmas ebéd, vagy leves után megállja a helyét, de csak úgy vacsorára is, ha valami édesebbre vágytok. A bazsalikom nagyon érdekes, de kellemes csavart visz az ízekbe, helyette lehet menta, citromfű is, elronthatatlan csemege. Nem muszáj így tölteni, vágjátok ketté az almát, magházát kivájva és mehet bele a túrókrém, talán még egyszerűbb is így.

DSCF8587Hozzávalók 2 főre:

2 db alma

25 dkg túró

1 nagy doboz natúr joghurt

2 teáskanál friss aprított bazsalikomlevél

mazsola, v más aszalt gyümölcs

darált dió, mogyoró, mandula, kesu vegyesen v bármelyik külön-külön

citromlé

késhegynyi vaníliapor v vaníliarúd kikapart magjai

édesítéshez méz v nyírfacukor

Az almát megmostam, levágtam a “kalapját” és egy kics kanállal kivájtam a magházát illetve még a húsából is egy részt. Nem kell, hogy túl vékony legyen a fala, a kivájt almát apróra vágva pedig visszakeverhetitek a túróba is, vagy egyétek meg csak úgy.

A túrót villával összetörtem, belekevertem az apró levelű bazsalikomot, citromlevet, mazsolát, pici nyírfacukrot, vaníliaport és egy kevés joghurtot, hogy krémesebb legyen, majd az almába kanalaztam.

180 fokra előmelegített sütőben pár csepp olívaolajat rálöttyintve kb. 20 perc alatt puhára sült.

Pirított mogyorót, mandulát, kesudiót ledaráltam, elkevertem a maradék joghurtban, még csorgattam hozzá pár csepp citromlevet és az almával tálaltam.

Diós csokis zabpelyhes kuglóf

Régóta el volt már mentve ez a recept, és adott volt egy csütörtöki nap, mikor is reggel erőm teljében úgy éreztem, hogy nem leszek én még este fáradt ehhez tutira, estére ez határozottam megváltozott nem is volt visszaút, vendégek jöttek, hétvégére, úgyhogy 21:00-kor igenis olthatatlan vágyat éreztem kuglófot sütni! Az motivált, hogy vizualizáltam a reggelimet a hétvégén friss lekvárral illetve a pár napos szikkadt kuglóf darabokat joghurttal meglocsolva és gyümölcsökkel megfejelve. Utóbbi verzió a kedvencem amúgy, szerintem bitang jó, egyszerű és pláne gyors alternatíva, ha könnyed bűnbeesésre vágyik az ember lánya, ráadásul a maradék szárazabb kalács, kuglóf,  így nem vész kárba.

Szóval én szeretem, ha így indul a reggel(im):

DSCF4302

 

És így is:

 

DSCF4291Az fix, hogy nagy bűnöket nem követünk el ezzel a kuglóffal, igaz kalória szegénynek sem nevezném, viszont a diónak és a zabpehelynek köszönhetően tele van rosttal, jó fajta csokoládé gondoskodik az édességéről, illetve némi karobpor járul hozzá a kakaós ízhez.

A hétvégén kánikula várható, de este 9kor, ha ráértek…, szerintem megéri, sokáig eláll és nem szárad ki könnyen a belseje!

DSCF4271

Hozzávalók:

10 dkg darált dió

10 dkg apróra vágott étcsokoládé (én hozzáadott cukormenteset használtam Sparban kapható)

10 dkg zabpehely darálva (zabliszt is jó)

5 db tojás

2 evőkanál karobpor v étkakaópor

10 dkg nyírfacukor

1,25 ml tej

1 kisebb marék mazsola

rum

1/2 cs sütőpor

csipet só

vaj a forma kikenéséhez

A mazsolákat rumba áztattam kb. 1 órán keresztül. A csokoládét felaprítottam. A darált diót, a zabpelyhet, csipet sót, sütőport és a karobport összekevertem. A tojások sárgáját habosra kevertem a cukorral, majd a tejjel. A fehérjéket kemény habbá vertem. A tojásos keverékbe beleszórtam a csokidarabokat, majd a diós-zabos szárazanyagokat is hozzákevertem, végül pedig a felvert tojáshabot lazán beleforgattam. A sütőt előmelegítettem 180 fokra, a kuglóf formát kivajaztam megszórtam kevés zabpehellyel, beleöntöttem a tésztát, majd kb. 40 percig sütöttem. Tűpróbával ellenőrzizzük. Én sütés közben lefedtem a tetejét sütőpapírral, mert nagyon elkezdett barnulni.

Hűtés után kifordítható a formából.

DSCF4269

 

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!