Pálmafa Project

Ananászos piskótatekercs

Ne bánjátok meg, ha ezt készítitek idén először desszert gyanánt a hétvégi ebéd mellé, akár vízkeresztkor, miközben búcsút vesztek a karácsonyfától és a díszek visszakerülnek a szekrény mélyére.Igaz, hogy én ezt a sütit még szilveszterkor készítettem, de már az újévet is alig érte meg, pedig csak ketten voltunk rá, de ha A férfi nekiáll és egyből egy 3 szelet vastagságú darabot kanyarít a tányérjára… Na jó, engem se kellett félteni. Dehát, annyira könnyed és lágy desszert, liszt alig van benne, a számomra túl gejl tejszínt inkább görög joghurtra cserélem mostanában, na de azért a mascarpone odateszi magát a krémben, azzal a pofátlanul finom, krémes selymességével, de a joghurttal párban mégsem lesz tőle nehéz a töltelék.

Az ananász meg kimondottan jó az ilyen krémes desszertekhez, de helyette a tekercsbe használhattok gránátalmát is. Attól csak szebb lesz. Egyébként terveztem egy kis kókuszreszeléket is keverni a krémbe, de sajnos a közértből rendelt kókusz szállítmányom, nem érkezett meg, hiába véstem fel A férfinak a bevásárlólistára, így nemes egyszerűséggel kihagytam és nem bántuk.

Így vagy úgy, de finom ez, egyétek, vigyétek, búék!Hozzávalók:

4 db tojás

4 evőkanál eritrit

4 evőkanál fehér tönkölyliszt

fél csomag sütőpor

fél mokkáskanál vanília őrlemény

Krémhez:

25 dkg mascarpone

1 nagy doboz sűrű görög joghurt ( vagy tejszínhab is lehet helyette)

pár evőkanál eritrit ízlés szerint

fél citrom leve

1 ananász felkockázva

késhegynyi vanília őrlemény

Tetejére:

pár kanál a krémből

5 dkg étcsoki

pár db ananász

A sütőt előmelegítettem 180 fokra, a tojásokat kettéválasztottam, a sárgáját elkevertem az eritrittel,  vaníliával, a lisztben elkevertem a sütőport, majd a tojásos masszához kevertem, végül beleforgattam a fehérjék felvert habját is. 20 x 30 cm-es,  sütőpapírral borított és vékonyan kivajazott tepsibe simítottam és kb. 12 perc alatt megsütöttem. Még melegen ráfordítottam egy konyharuhára, lehúztam a tetejéről a sütőpapírt és a konyharuha segítségével felcsavartam, majd hagytam így kihűlni.

Ezalatt a krém hozzávalóit összekevertem, az ananászt meghámoztam, felkarikáztam, a középső kemény részét kivágtam, majd összekockáztam és pár db kivételével a krémhez kevertem.

A csokit vízgőz felett felolvasztottam.

Kitekertem a piskótatekercset, megkentem a krémmel, ismét felcsavartam, majd kentem a tetejére is pár kanál krémet, rátettem az ananászdarabokat, és megcsorgattam a csokival. Hűvös helyen állni hagytam legalább 20 percet, aztán lehet szeletelni.

Epres mascarponés túrótorta

A legjobb korai nyári desszertekből nem hiányozhat az eper! Az eperhez pedig mi passzolna jobban, mint a túró és a mascarpone. Na és egy kis csoki sem fog megártani a tetején ugyebár?Szülinapra is kiváló meglepetés, ezt a két szememmel láttam, hiszen én is ilyen alkalomra sütöttem. Kakaós piskóta az alapja, amit én kakaó helyett karobporral készítettem, mert az volt otthon. Kicsit kesernyésebb az íze, mint a kakaónak, szóval, ha még nem használtatok ilyet előtte kóstoljátok meg,  nehogy csalódás legyen. Amúgy szerintem nem igazán érezhető a különbség, úgy meg pláne, hogy a piskóta tetején egy bőséges adag, túrós, mascarponés krém csücsül, jó sok reszelt citromhéjjal. Az Aldiban kapni kezeletlen héjú citromot, kb. 300 Ft, megéri ilyen sütikbe ez használni, hiszen a többi citromhéj mind vegyszerrel kezelt sajnos. Ha nem kapok ilyet, akkor grapefruitmag kivonattal szoktam megsikálni a héját.

Nem szeretem az olyan gyümölcstortákat, aminek a tetején remeg a zselatin kocsonya, szóval ezt erről is kihagytam, csak a krémbe került egy kevés. A hab a tortán pedig csoki lett, de anélkül is finom lesz!

Végül még egy tipp, legközelebb, ha több eper lesz kéznél, én a krémbe is darabolnék belőle, vagy akár bele is lehet turmixolni, hogy szép rózsaszín legyen és még epresebb az íze.Hozzávalók 28 cm átmérőjű kapcsos formához:

Piskótához:

6 evőkanál fehér tönkölyliszt

5 dkg étkakaópor vagy karobpor

1 cs sütőpor

6 tojás

2 evőkanál kókuszolaj vagy vaj, olaj

2 evőkanál víz

6 evőkanál eritrit

Krémhez:

25 dkg mascarpone (zsírszegény)

25 dkg túró (zsírszegény)

2 deci cukrozatlan habtejszín

4 evőkanél eritrit

1 citrom reszelt héja

1 db lapzselatin

Tetejére: 

kb. fél kg eper

5 dkg  étcsoki

Elkészítése:

A lisztben elkevertem a sütőport. A tojások sárgáját habosra kevertem a cukorral, kókuszolajjal és a vízzel. Beleszórtam a lisztet, simára kevertem, majd hozzáadtam a tojások felvert habját, végül beleszórtam a karobport. Elkevertem, majd a kiolajozott tortaformába öntöttem és 180 fokon kb. 20-25 perc alatt megsütöttem. Tűpróbával ellenőrizni kell. Kivettem, hűlni hagytam.

Összekevertem a mascarponét, a túróval, eritrittel, reszelt citromhéjjal, majd kemény habbá vertem a tejszínt és azt is a krémhez kevertem. A lapzselatint beáztattam hideg vízbe, majd kicsavartam és 2 evőkanál forróvízben feloldottam és ezt is a krémhez kevertem.

Az egészet a piskóta tetejére öntöttem és hűtőbe tettem egy éjszakára.

Másnap feldíszítettem az eperrel, és vízgőz felett felolvasztottam a csokit, majd a tetejére csurgattam. Visszatettem még 10 percre a hűtőbe, hogy a csoki is megdermedjen, aztán körbevágtam egy késsel a tortát, hogy nehogy hozzátapadjon a formához, lecsatoltam a peremét és felszeleteltem.

Epres kókuszos tiramisu

Az előző babapiskóta recept után, jár egy tiramisu is, nem igaz?

Eltértem most (is) a klasszikus recepttől, mert nem akartam nyers tojást enni. Mivel van már ilyen a blogon, és amúgy is dübörög az eperszezon, ezért kiszíneztem ezzel a szép gyümölccsel a desszertet, sőt még egy leheletnyi kókuszt is kapott.

A krémet nem csináltam olyan hígra, mint máskor, így szépen szeletelhető lett, de még véletlenül sem száraz. Nyugodtan keverhetitek hígabbra több joghurttal vagy turmixolhattok epret is a krémbe, vagy eperlekvárral is édesíthetitek akár, ízlés dóga, elrontani szerintem nem lehet. Igazi könnyű májusi nyalánkság bármelyik babapiskóta recept segítségével készítitek is el!

Hozzávalók 4-5 fő részére:

fél kg eper

18 db babapiskóta (receptek hozzá ITT)

50 dkg mascarpone

2 kis doboz natúr joghurt

3 evőkanál kókuszreszelék

2 deci presszo kávé

1 evőkanál mandulalikőr (v rum)

3-4 evőkanál nyírfacukor v méz ízlés szerint

Megfőztem a kávét, én gázon csináltam nescaféból, mert beleöntöttem a mandulalikőrt is közben, hogy elpárologjon az alkohol tartalma. Cukrot nem tettem bele.

A mascarponét kikevertem a kókuszreszelékkel, nyírfacukorral, joghurttal.

Fogtam egy kisebb hosszúkás jénait, a babapiskótákat egy pillanatra belemártottam a kávéba, majd leraktam egymás mellé 6 db-ot, rákentem a krém 1/3-át, eperszeletekkel beborítottam, raktam az tál oldalára is belül egy sor epret, egymásmellé állítva a szeleteket, majd ismét egy réteg piskóta-krém-eper következett és még egyszer ugyanez, így lett 3 sorra elegendő. Egy éjszakát a hűtőben töltött, de legalább pár óra kell neki a hűvösön.

 

 

Étcsokoládés sajttorta

Kezdők is nekiállhatnak, nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető, pár órás hűtés után szépen szeletelhető, persze ha nagyon nem bírjátok megállni, akár azonnal is neki lehet esni…

A krémje ugyanis erre csábít, én is elmerültem a tálban utána lelkesen nyakig, mert bizony egy csepp sem mehetett kárba, illetve a mosogatóba.

Most jöhetne a szokásos szöveg, hogy ez milyen “lájt” és egészséges, de nem az. Bár cukor nincs benne, csak minimális xilit, de attól még ez nem lesz diétás, sőt még attól sem, hogy zabpelyhes alapra építkeztem kekszmorzsa helyett. Ez azért javít valamennyit a kalóriaértékén nyilván, de szerintem egy cheesecake esetében az pont nem érdekel senkit, meg amúgy egy jó zsíros édességről van szó. Annak ellenére is, hogy kipróbáltam a zsírszegény mascarponét, és nem érzek különbséget a másikhoz képest, finom és zsíros ez is….a habtejszín meg pláne.  A titkos összetevőmről meg ne is beszéljünk, ami egy ajándékba kapott étcsokikrém.  Egész jól ellenálltam neki, míg meg nem bontottam, most viszont próbálom a hűtő legmélyére dugni, hogy véletlenül se jöjjön szembe velem….

Ha nincs csokikrém kéznél, akkor egy jó minőségű olvasztott étcsoki is tökéletes helyette, vagy a hírös neves mogyorókrém ugyebár. Azért ez jóval töményebb krém, mint a hagyományos sütőben készült sajttortáé, de tényleg jó kis hétvégi desszert lett belőle!

Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

50 dkg mascarpone

1,5 deci cukrozatlan habtejszín

3 evőkanál étcsokikrém (helyette 10 dkg olvasztott étcsoki)

1-2 evőkanál xilit ízlés szerint

Tortalap:

20 dkg natúr zabpehely

10 dkg olvasztott kókuszzsír v vaj

fél mk őrölt fahéj (elhagyható)

1 ek xilit

Tetejére: étkakaópor

Az olvasztott kókuszzsírt összekevertem a zabpehellyel és kb. egy 1 evőkanál xilittel, majd belenyomkodtam a sütőpapírral kibélelt kapcsos forma aljába és betettem a mélyhűtőbe, amíg kivertem a krémet.

A habtejszínt robotgéppel kemény habbá vertem. A mascarponéba belekevertem a csokikrémet és a porrá őrölt xilitet, majd hozzáforgattam a felvert tejszínt is. Kivettem a tortaformát a mélyhűtőből és rákanalaztam a krémet, elsimítottam a tetejét és visszatettem a hűtőbe. Pár óra minimum kell neki, de még jobb, ha előző este készítitek, akkor lesz igazán jól szeletelhető. A tetejére tálalás előtt mehet még tejszínhab, vagy kakaópor, esetleg olvasztott csoki, csokireszelék, ízlés dolga.

Mascarponés cukkinis kölesrizottó

Hogy mitől lesz sárga egy cukkinis rizottó? Hát a gyönyörűséges sárga cukkinitől és a sáfrány is hozzájárul azért ehhez az aranyló árnyalathoz. Pontosabban a sáfrányos szeklice. Az eredeti sáfrányt egyrészt arany árban mérik, ha rákerestek a neten, hogyan is készül és miként szedik ki a krókusz virág apró szálait valahol Iránban, akkor megértitek, hogy miért is kerül ennyibe. Rengeteg féle sáfrány létezik, nálunk is nyílik tavasszal, de sajnos ebből hiába álltok neki szüretelni, nem lesz jó, hiszen csak egy fajtából nyerhető ki ez a gyógyhatású fűszer. Egy kg sárfányszálhoz kb. 150.000 virágot dolgoznak fel…

20160906_185835-2 (1)Gyomorpanaszokra, köhögés csillapítására használják elsősorban és állítólag nagyon finom ízt kölcsönöz az ételnek, amit a sáfrányos szeklice esetében, – ami egyébként egy teljesen más kinézetű virágból kinyert fűszer -,  viszont én sajnos nem bírtam felfedezni… Valószínűleg ezt inkább az ételek színezésére használják illetve olajat is állítanak elő belőle. Én egy nagyobb csipetet is beletettem az ételbe, de semmi extra ízt nem éreztem. Azonkívül, hogy amúgy a rizottó nagyon finom lett, fokhagyma, citrom, és hát a mascarpone varázsolja el az egészet, amit most nagyon megkívántam és ezer éve nem ettem, úgyhogy feldobta az ételt és a napomat is.

Egyéb krémsajtot is használhattok hozzá és természetesen nem muszáj sárga cukkini után kutatni a piacon a zöld is tökéletes lesz, vagy más tök fajták, pl. sütőtök hmm… Az eredeti rizottó ugyebár arborio rizsből készül és egy löttyenet fehér bor is kerülhet hozzá. Utóbbit ti is tehettek bele, ha van kéznél, a köles pedig hamarabb megfő, mint a rizs illetve ezúttal nem álltam mellette folyamatosan adagolva az alaplevet, hanem nemes egyszerűséggel egyben megfőztem az egészet.

20160906_185935-2

Hozzávalók 3 főre:

1 db cukkini (kb. 35 dkg)

1 bögre köles (3 deci)

10 dkg mascarpone

1 kis vörös, v lilahagyma

2 gerezd fokhagyma

1 nagy csipet sáfrányos szeklice

pár csepp citromlé

pár csepp olívaolaj

kb. 1 liter zöldségalaplé

só, bors

kókuszolaj

A cukkinit meghámoztam, hosszában félbe vágtam és kikanalaztam a magjait, majd lereszeltem. (Ha vékony héjú zöld cukkinit vesztek, azt nem muszáj hámozni és magozni sem).

A hagymát felkockáztam és egy lábosban kevés kókuszolajon üvegesre pároltam,majd hozzáadtam a cukkinit, sóztam, borsoztam, hozzászórtam a kölest és felöntöttem a zöldségalaplével, majd hozzáadtam a sáfrányt is. Lefedve lassú tűzön főztem kb. 10 percet míg a köles átpuhult. Olyan jó krémes, szottyos állagúnak kell lennie. A végén belefacsartam a citromlevet és a mascarponét is ajánlott belekeverni, de tálalhatjátok úgy is, hogy rá van kanalazva, ahogy jólesik. Egy löttyintés olívaolaj is mehet a tetejére!

Még több rizottó receptet itt találtok!

Mascarponés zöldséges penne

Minden hétre kell egy jó tésztaétel! Ennyi senkinek nem fog megártani, pláne ebédre fogyasztva, laktató, eltelít, de nem durván ólomként nehezíti el a gyomrot, legalábbis, ha egy krémesebb zöldséges verziót választotok.

DSCF7985Ritkán szoktam sütőbe is bedugni a tésztás ételeket, de ha egyszer a gáztűzhely másik négy lángja egyszerre foglalt, mert éppen éhen akar halni a család és 5 féle kaja kell, akkor a kényszer nagy Úr, így a serpenyő helyett tészta és a zöldségek mennek a tepsibe.

Tulajdonképpen a cukkini miatt volt erre szükség, hogy az is puhuljon egy kicsit és mert hűvösebb napok jártak, nem volt kedvem a hideg tésztasalátához most.

Tartom a véleményem, hogy mascarponéval bármit el lehet adni, és mivel senki nem akart nekem sajttortát rittyenteni, hát elhasználtam tésztaszósznak kefírrel vegyítve. Utóbbitól lazább és könnyebb lett a szósz, helyette joghurt is jó. Feldobhatjátok még baconnel, sonkával, maradék sült hússal, és ne hiányozzon belőle friss fűszernövény.

DSCF7991Hozzávalók:

fél zacskó durum penne

2 db nagy méretű paradicsom

1 db cukkini

2 duci gerezd fokhagyma

kis doboz mascarpone

kis doboz kefír v joghurt

6-8 szál friss snidling

6-8 nagy levél friss bazsalikom

só, frissen őrölt bors

olívaolaj

Tetejére: 5 dkg reszelt grana padano sajt (helyette parmezán vagy egyéb kemény sajt is jó)

A tésztát feltettem főni lobogó sós vízben. A sütőt előmelegítettem 200 fokra.

A cukkinit megmostam, felkockáztam, a paradicsomot szintén, majd az egészet egy kisebb tepsibe szórtam.

A mascarponét a kefírrel, sóval, borssal, aprított snidlinggel, bazsalikommal, reszelt fokhagymával összekevertem.

A tésztát leszűrtem, kevertem hozzá pici olívaolajat és a zöldségekre borítottam, majd beleöntöttem a mascarponés krémet és alaposan összekevertem. A tetejére ráreszeltem a sajtot, majd alufóliával lefedve kb. 20 percig sütöttem, ezután fólia nélkül még 10 percig, hogy a sajt megpiruljon a tetején.

Tálalás előtt megszórtam még friss snidlinggel, frissen melegen az igazi!

DSCF7990

 

 

Örvényes brownie liszt nélkül

A brownie-t mindenki szereti nagyjából, az elkészítése egyszerű, gyors, viszont legtöbbször brutál édes, csokis, dehát pont ez a lényege, ettől termelődnek elnyammogása közben és után a téli depiűzős boldogsághormonok. Bár őszintén remélem, hogy azért nem csak ettől..

DSCF6013Nem is én akartam elkészíteni először, hanem a sógornőm kért meg, hogy guglizzam már ki neki mi kell az örvényes brownie-hoz. Mondom milyen, örvééényes? Mert márványosról  már hallottam, és tulajdonképpen ez is az, de az örvényesről nekem nem egy édesség jutott eszembe…

Attól jöttem mégis lázba – akkor még nem tudtam, hogy szó szerint – , hogy van benne mascarpone, amit imádok, liszt viszont alig. Azt a kis mennyiséget meg már gondolatban kicseréltem dióra, majd mikor rájöttem, hogy a fél kg dióm pár nap alatt valamilyen furcsa oknál fogva 3 szemre redukálódott, a mogyoró maradt a végső megoldás.

Az eredeti recept leírása nekem kicsit zavaros volt, én próbáltam egyszerűbben fogalmazni. A végeredmény viszont tényleg jó, finom, puha, és nagyon kevés… Nem is volt ilyen pici tepsim, így egy hosszúkás kenyérsütő formában sütöttem, szóval érdemes dupla mennyiséggel indítani, ha 3-nál több vendégnek készül!

DSCF6016Hozzávalók 20×20 cm-es vagy 10×30 cm-es formához:

6 dkg darált mogyoró v dió, mandula

3 dkg étkakaópor

12 dkg nyírfacukor

9 dkg vaj

1 egész tojás +2 fehérje

fél mokkáskanál vaníliapor v vaníliarúd kikapart belseje

20 dkg mascarpone

A darált mogyoróban elkevertem a kakaóport.

A puha vajat habosra kevertem 9 dkg cukorral, majd hozzáütöttem 1 egész tojást és egy fehérjét. Ehhez a cukros tojásos keverékhez adagoltam hozzá a mogyorót és a kakaót, majd simára kevertem az egészet és egy sütőpapírral bélelt 10x30cm-es sütőformába öntöttem.

A mascarponéban elkevertem a maradék 3 dkg cukrot és a harmadik tojásfehérjét illetve a vaníliaport, majd ezt a krémet rákanalaztam a kakaós masszára. Végül fogtam egy kanalat és a nyelével körkörös mozdulatokkal csak úgy nagyjából összevegyítettem a barna és a fehér krémet, hogy szép márványos színe legyen.

175 fokra előmelegített sütőben fél óra alatt megsült.

DSCF6022

 

Nigella Guiness tortája kezdő konyhatündéreknek is!

Imádni fogjátok akkor is ha a sört amúgy nem szeretitek! Ígérem. Keverem kavarom megsütöm kategóriába tartozik, de tökéletes szülinapi tortának is, ahogy nálunk is ő volt az egyik gyöngyszem a dupla ünnepen. Egyszerűen összeállítható, csak egy serpenyő szükséges hozzá, abba megy bele minden, onnan meg a sütőformába.

DSCF4959Nem, nem azért fekete a tésztája, mert szénné égettem, csak ezt műveli vele a Guiness sör. Amúgy nem szeretem a sört, de ezért a tortáért érdemes volt beruházni egy dobozba. Ráadásul nem kell bele az egész, a család férfi tagjai, pedig boldogan el fogják kortyolni a maradékot ebben biztos vagyok, sőt a női egyedek is adott esetben…annyira egyébként nem is rossz…. Kicsit meglepődtem mikor kiöntésnél a dobozban elkezdett csörögni valami, és kiderült, hogy van benne egy műanyag golyó…Aztán elképzeltem, hogy került az bele…,de mielőtt az egészet a csapba öntöttem volna mondván, hogy selejt, elolvastam, hogy tényleg odavaló-e… Nos, ez a golyó a sör habzását hivatott elősegíteni, így lesz olyan, mintha frissen csapolták volna. Megnyugodtam, folytatódhatott a sütés.

DSCF4966Köztudott, hogy Nigella merőkanállal méri a cukrot, de azért szeretjük, és van egy jó hírem a krémbe én bele sem sem tettem egy dekát sem az előírt cukormennyiségből és még a legédesebb szájúaknak (azaz nekem) sem hiányzott belőle, mert elegendő a tésztában lévő mennyiség. A lágy krémes mascarponés hab, pedig tökéletesen harmonizálja a sűrű masszív kakaós piskótát, aminek a sörtől valami egészen elképesztő aromája lesz, de még véletlenül sem zavaróan keserű.

Ez a torta biztosan sokszor el fog még készülni nálam, és már lelki szemeim előtt lebeg egy gluténmentes verzió is…

Itt található az eredeti recept, amit én megfeleztem és kis tortaformában sütöttem meg.

DSCF4963

Hozzávalók 18 cm-es tortaformához:

125 ml Guinesss sör

125 gr vaj

37 gr étkakaópor

200 gr cukor (nálam fele nyírfa fele nád)

71 ml tejföl

1 L-es méretű tojás

1 fél mokkáskanálnyi vaníliapor

137 gr liszt (nálam grahamliszt)

1 1/4 teáskanál szódabikarbóna

A krémhez:

150 gram mascarpone

100 ml habtejszín

1 késhegynyi vaníliapor

A sört egy mélyebb teflon serpenyőbe öntöttem a vaníliaporral, a vajjal és cukorral együtt, majd összemelegítettem, hogy az utóbbi kettő beleolvadjon. Ezután elzártam a gázt alatta, beleszórtam a kakaóport is, simára kevertem, majd felvertem a tojást, összekevertem a tejföllel és a sörös keverékhez öntöttem ezt is, végül beleszórtam a lisztet a belekevert szódabikarbónával együtt.

180 fokra előmelegítettem a sütőt, a tortaformát kivajaztam és beleöntöttem a masszát majd kb. 30-40 perc alatt megsült, tűpróbával le kell ellenőrizni. Kihűtöttem.

A tejszínt kemény habbá vertem, belekevertem a mascarponét és a vaníliaport, majd a torta tetejére halmoztam az egészet.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!