Pálmafa Project

Köles süti glutén- vagy laktózérzékenyeknek

Ha valaki mindegyik kategóriában érintett lenne akkor ez ideális édesség lehet a számára. Persze mindenki másnak is, mert a köles egy nagyon értékes gabonaféle, dícsérhetném hosszasan, de már megtettem korábban, itt elolvashatjátok.

A gluténmentesség kapcsán egy pici kitérőt még tennék, hiszen a zabpehelyről ha jól tudom megoszlanak a vélemények, mert bár nem tartalmaz glutént, de a feldolgozása során kerülhet hozzá, viszont kaphatóak kimondottan gluténmentes pelyhek is. DE ennek a sütinek csak a tetején van pár kanál ami nyugodtan el is hagyható, hiszen az íze attól még nem fog változni. Tulajdonképpen egy köleskása az alap, ami a sütőben veszi fel végső formáját, melegen még puha kanalazós állagú inkább, de ha kihűl akkor szépen szeletelhető, de mégsem szárad ki, hanem szaftos marad a gyümölcsöknek köszönhetően. Utóbbiak ízlés szerint variálhatóak, lehet egyféléből is készíteni, vagy bármiből ami éppen otthon van. Mák helyett szórhatunk rá diót, mandulát vagy mogyorót is,vagy akár mazsolát, aszalt gyümölcsöket is, a tetejét pedig baracklekvár is megkoronázhatja.

DSCF2786Hozzávalók 20 x 25 cm-es tepsihez:

1 bögre köles

1-1 db alma, körte, banán

3 bögre víz

1 bögre darált mák nyírfacukorral édesítve

1 citrom reszelt héja

ízlés szerint 3-5 kanál nyírfa v nádcukor

3 evőkanál zabpehely (gluténérzkenyek ezt hagyják ki)

tetejére pici méz (elhagyható)

A kölest beleöntöttem a tepsi aljába, lereszeltem a citrom héját és hozzákevertem a mákhoz, majd rászórtam a mákot a kölesre. A gyümölcsöket apróra vágtam és turmixba tettem, megszórtam a cukorral, felöntöttem vízzel, és leturmixoltam. A gyümölcslevet ráöntöttem a köleses mákos rétegre.

A tetejére szórtam még egy-két kanál darálatlan mákot és zabpelyhet, de helyette apróra vágott diót vagy más csonthéjast is lehet. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt elkészül, ha a köles az összes folyadékot felszívta és megpuhult. Ha kihűlt szeletelhető.

Belül tökös-almás, kívül diós és mákos, mi az?

Sütőtökös golyók, mert bűnmentes édességre vágytam.

Utolsó felvonásához érkezett a tökszezon, és nem bírtam neki ellenállni a piacon. Az újévben még nem nagyon ettem édességet, de ez persze nem jelenti azt, hogy nem kívánom, hajaj… De igyekszem valami tápláló alakbarát csemegét választani, és ez ilyen, sőt még sütni sem kell, elrontani nem lehet, pár perc alatt elkészül és mennyivel jobb ilyet nassolni vagy ahogy én tettem a minap, egy tartalmasabb leves után elfalatozni. Az ünnepek után akadt itthon némi dió és mák, ezek adták a külső bundáját a tökös-almás golyóknak. Ne olyan masszív gombócokra számítsunk, mint a kókuszgolyó, mert abban ugyebár darált keksz is van, én ebbe viszont zabkorpát és zabpelyhet használtam, ami megszívja magát nedvességgel, de mégis puha és szaftos állagú finomság a végeredmény. Ha van kéznél mondjuk házi zabkeksz akkor azt is lehet morzsolni bele vagy nem bundázni a darált dióval és mákkal hanem azt is a masszába keverni….teljesen mindegy, fantázia kérdése, a lényeg, hogy formázható legyen és összeálljon, amúgy meg eteti magát….

DSCF2717

Hozzávalók 8 darabhoz:

negyed sült sütőtök

1 db alma reszelve

méz v nyírfacukor ízlés szerint

pici citromlé

őrölt fahéj(elhagyható)

kb. 6 evőkanál zabkorpa vagy zabpehely

Forgatáshoz: 1-1 marék darált dió és mák

A sült tököt villával széttörtem, az almát lereszeltem. Ha utóbbi túl lédús lenne akkor csavarjuk ki, mielőtt a tökhöz adjuk, a levét pedig igyuk meg bátran. A tököt összekevertem az almával, pici mézet csorgattam rá, mehet bele fahéj is, citromlé, aztán hozzadtam a zabkorpát és a zabpelyhet, jól összeforgattam és állni hagytam pár percig, hogy a zabpehely megduzzadjon. A mákot és a diót is ledaráltam 1-1 kanál nyírfacukorral. Végül a masszából gombócokat formáztam és beleforgattam őket a mákba és a dióba.

Bejgli 1940-ből

Gondoltam rá, hogy már biztosan meg van mindenkinek a jól bevált bejgli receptje és olyan közel az ünnep, hogy ezt már csak jövőre osztom meg.  De muszáj mégis, hátha valaki  kipróbálna egy másik fajtát, ezt pedig szívesen ajánlom, mint ahogy azt is javasolnám, hogy egyből dupla adaggal indítson… Ugyanis ahhoz képest, hogy ennek a 3 rúdnak épségben kellett volna maradnia karácsonyig, kb. 5 perc alatt fogyott el majdnem a fele. Úgy indult, hogy kóstoljuk meg éppen csak az íze kedvéért, aztán már csak azt vettem észre, hogy hosszú tömött sorok alakultak ki a konyha előtt és tartották a markukat kicsik és nagyok.

DSC_0263

Említettem a reform bejglinél a múltkor, hogy van egy másik hagyományos receptem, hát ez lenne az. Ez volt az a bejgli amit életemben először sütöttem és azóta a repertoárban maradt, ajándékba is készítettem többször, tényleg eszméletlen jó a tésztája, sokáig puha marad, hiszen főtt burgonyát is tartalmaz.

Az eredeti, 1940-ből származó receptúrát egy Ági nevű hölgy osztotta meg egy receptes portálon, ezúton is köszönet érte. Ha az ottani kommenteket elolvassátok szerintem Ti is megbizonyosodhattok róla, hogy miért is érdemes megsütni. Azon kevés sütemények egyike amit nem szeretnék megreformálni, legalábbis a tésztáját 🙂 ez tényleg így jó ahogy van. A töltelékben a cukrot lehet variálni, lecserélni, nádra, nyírfára, mézre, attól az még ugyanolyan édes lesz, viszont a pihe puha tésztához tényleg kell a burgonya és az a fránya fehér liszt. De egyszer van karácsony ugyebár…

DSC_0258

Én most két rúd diósat és egy mákosat sütöttem, a mákosnak az egyik fele kiszakadt, de nem folyt ki. Valószínűleg azért történt, mert több tölteléket tettem bele, mint az előírt, de senkinek nem okozott problémát ez a kis bibi…Viszont a diósak szépen egyben maradtak.

DSC_0253

 Hozzávalók 3 rúdhoz:

60 dkg liszt

30 dkg főtt krumpli áttörve

25 dkg vaj

20 dkg cukor

csipet só

1 dl tejföl

1 dl tej

1 dkg élesztő

Töltelékhez:

rudanként 20-20-20 dkg dió, mák, vagy akár gesztenye

45 dkg cukor

kb. 4-5 deci víz

A töltelék ízesítéshez ízlés szerint: citromhéj, narancshéj, rum, vaníliás cukor, mazsola v egyéb aszalt gyümölcsök

Lekenéshez: 2 tojás

Elkészítése:

A burgonyát megfőzzük, áttörjük. A langyos tejbe pici cukrot keverünk és belemorzsoljuk az élesztőt, majd letakarva meleg helyen megvárjuk míg felfut és szép habos lesz a teteje. Ha ez megtörtént a liszthez öntjük és az összes többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk, majd 3 részre osztjuk a tésztát.

A töltelékhez a cukorból szirupot főzünk. Ehhez töltelékenként 15 dkg cukor és kb. másfél deci víz szükséges. Egy lábosba öntjük őket és kevergetve alacsony lángon megvárjuk míg besűrűsödik a szirup és ezután adjuk hozzá a mákot vagy a diót, illetve az egyéb ízesítőket, citromhéjat, mazsolát, rumot stb. Sűrű, kenhető, de nem folyós állagúnak kell lennie.

A 3 tésztát téglalap alakúra nyújtjuk és megkenjük a töltelékekkel, a két végét kb. 2 cm szélesen visszahajtjuk, majd hosszában feltekerjük. Lekenjük őket a két tojás sárgájával majd hűvös helyre tesszük, míg a tojás rászárad, ezután lekenjük a fehérjékkel is, és ismét hideg helyen hagyjuk pihenni, míg az is rászárad. Végül villával megszúrkáljuk és mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe, kivajazott tepsin, kb. 45 percre.

Előfordult, hogy előző este összeállítottam és miután a két lekenés megtörtént, hűtőben pihent egy éjszakát és másnap került megsütésre, így frissen langyosan is az asztalra varázsolható, de aznap már nincs vele macera.

Bejgli megreformálva

Az a kérés érkezett a Cafeblog szerkesztőségétől, hogy tegyünk fel kedvünk szerint kedvenc recepteket, és inkább karácsonyit, mint húsvétit ami népszerű mifelénk. Én ezt egyébként is mostanság terveztem megosztani, remélem lesz aki kipróbálja!

Igen, igen, a bejgli akkor is lehet finom, ha egészségesebb összetevőkből készül. Két bevált bejgli receptem van, egy hagyományos és ez. Harmadik éve sütöm ezt a verziót is és még mindig sikerült, de ami még nagyszerűbb, hogy mindenkinek ízlett eddig. Azt azért elárulom, hogy idén még nem került rá sor, és lehet, csak közvetlenül az ünnepek előtt fog, akkor meg már késő közkinccsé tenni, viszont találtam egy használható fotót tavalyról, úgyhogy hajrá, bejglisütésre fel, pláne aki még nem merte íly módon kipróbálni.

A bejglisütés sokáig nekem is valami misztikus földöntúli dolog volt, amit a Nagymamák vagy Anyukám az asztalra varázsolt valahogy, valahonnan Szentestére, de ennél jobban nem ástam bele magam régen a csoda felderítésébe. Persze mikor elhangzott az a kétségbeesett mondat a konyhában, hogy “azt a rézfánfütyülő rézangyalát” kiszakadt az oldala, kifolyt a töltelék, na akkor léptem Én közbe és nem azért, hogy kifejezzem sajnálatomat és a tepsit körbenállva “eltemessük” szegény bejglit, hanem, hogy kivegyek egy nagy kanalat a fiókból és lelkesen eltüntessem az édes diós és mákos tölteléket a tepsiből, így orvosolva a problémát. Szerintem ezek a legértékesebb falatok…mondtam, hogy fura egy gyerek voltam, és akkor még a sütiszéle sütő tepsimről nem is meséltem (tényleg van)….na majd egyszer. Visszatérve a bejglihez, a többi része is mindig elfogyott ha kiszakadt, ha nem…

Szóval pár éve mikor elkezdett jobban érdekelni, hogy mit is teszek a bendőmbe, akkor bukkantam erre a receptre és azon nyomban kipróbáltam. És lám, sikerült, és még soha nem szakadt ki, nem mintha számomra az nagy tragédia lenne, de repedni sem nagyon szokott, és semmiképpen sem folyik ki a tölteléke. Egy-két dolgot módosítottam benne, mivel az eredetiben a töltelékbe még búzacsíra kerül, amit én kihagytam, mert tartottam tőle, hogy úgy nem lesz annyira népszerű, illetve 5 emberből tutira 3 “örihariban” van a mazsolával is, így kandírozott citrom vagy narancshéjat szoktam a diósba tenni, a mákosba pedig aszalt vörösáfonyát.

IMG_0809

Hozzávalók 4 rúdhoz:

25 dkg vaj

2 dl tej

3 dkg élesztő

70 dkg Graham liszt(teljes kiőrlésű búzaliszt néven fut mostanában)

2 tojássárgája

fél deci rum

2 evőkanál méz

Diós töltelékhez:

25 dkg darált dió

1 dl tej

5 evőkanál méz

1 citrom reszelt héja

2 evőkanál kandírozott citromhéj (vagy mazsola)

2 evőkanál rum

Mákos töltelékhez:

25 dkg darált mák

1 dl tej

5 evőkanál méz

1 citrom reszelt héja

2 evőkanál aszalt vörösáfonya(vagy mazsola)

2 evőkanál rum

A bejgli lekenéséhez: 2 tojás

Elkészítése: langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt (egy mokkáskanál nádcukrot én szoktam még a tejbe tenni) és félretesszük melegebb helyre, míg felfut, vagyis szép habos réteg képződik a tetején. Addig a lisztbe belekockázzuk a vajat és kézzel elmorzsoljuk benne, olyan vizes homok állagúnak kell lennie. A rumot kicsit melegítsük meg és keverjük bele a mézet, hogy elolvadjon. Ezután a lisztes keveréket, a tojássárgájával a mézes rummal és az élesztős tejjel összegyúrjuk, majd félretesszük pihenni.

A töltelékhez felforrósítjuk a tejet, beletesszük a darált diót, a mézet és a mazsolát vagy kandírozott citromhéjat és jól összekeverjük. Ugyanezt tesszük a mák esetében is.

A tésztát 4 részre osztjuk, kb. 30 dkg-os adagokra. Lisztezett deszkán kb. 35 x 20 cm-es téglalapokra nyújtjuk. Mindkét tölteléket megfelezzük és rákenjük a kinyújtott tésztalapokra, majd hosszában feltekerjük a végeit pedig behajtjuk maga alá és kivajazott tepsire tesszük. A tetejüket megkenjük a 2 tojás sárgájával, majd pihentetjük fél órát, aztán megkenjük a felvert fehérjékkel is, ami után szintén pihiznek egy fél órát. Óvatosan megszúrkáljuk villával a tetejüket, végül 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük. Jó megvárni, míg kihűlnek, én általában nem bírom és a végét lekanyarítom, csak, hogy ellenőrizzem, hogy tényleg finom….

Így nézett ki sütés előtt és az utána kép sajnos homályos, de nagyjából látszik, hogy szépen megsült:

IMG_0805

 

IMG_0806

 

4 féle karácsonyi íz egy sütiben

Gluténmentes zserbószerűség….Diós, baracklekváros és csokis is, a tésztája viszont nem gyúrt, cserébe mákos, ezért lóg ki a sorból. A barátnőm rágta a fülem, hogy csináljak valamit ami zserbóra hajaz, de gyúrni és nyújtani nem kell… Haladás ha Ő zserbóra vágyik, hiszen emlékszem, hogy pár éve még áradoztam neki egy másik csokis-diós-lekváros sütiről, majd Ő közölte, hogy csináljak neki is, csak se lekvárt, se diót ne tegyek bele, mert azt nem szereti… Szóval, most viszont várom, hogy elkészítse ezt és megkínáljon belőle! Ez a tesztverzió és mondhatni kiállta a próbát, egyetlen negatívum talán, hogy a tésztája morzsálódik kicsit az elvágásnál, amit négykezes művelettel sikerült kivitelezni, de ez bevállalható a cél érdekében. Ha hűvös helyen picit hagyjuk állni, míg a csoki megdermed és az egész süti életre kel, akkor egész szépen szeletelhető. Liszt és cukormentes, pontosabban nyírfacukrot használtam az édesítéséhez. Kivéve a lekvárt…részletkérdés annyi belefér…az a fontos, hogy minden ízében karácsonyi édesség, nem túl bonyolult elkészíteni, picit hamarabb lehet falatozni, mint a zserbót, hiszen keleszteni sem kell. Legközelebb a mákhoz reszelnék citromhéjat, az kimaradt…bár ez semmit nem von le az ízéből.

DSCF2351

Hozzávalók:

Tésztához (20 x 25 cm-es tepsi)

30 dkg darált mák

15 dkg nyírfacukor

3 tojás

8 dkg vaj

fél csomag sütőpor

csipet só

Töltelékhez:

10 dkg darált dió

kb. 2 deci baracklekvár

Tetejére: 1 tábla étcsokoládé + pici olaj v vaj

Elkészítése: A mákban elkevertem a sütőport és a csipet sót. A tojások sárgáját habosra kevertem a cukorral és a puha vajjal, a tojások fehérjét kemény habbá vertem. A mákhoz kevertem a tojásos cukros keveréket, majd a tojások habját is beleforgattam. Kibéleltem a tepsit sütőpapírral, mivel így könnyebb lesz kivenni egyben a tésztát, hogy elszeljük. Beleöntöttem a tésztát és 180 fokra előmelegített sütőben megsütöttem kb. 20 perc alatt. Tűpróba! Kivettem, és hagytam kihűlni. Ezután egy nagy kés segítségével 3 lapba vágtam el a tésztát. Az első lapot megkentem lekvárral, megszórtam dióval és rákerült a második lap, arra szintén lekvár és dió került, végül befedtem a harmadik lappal.

Vízgőz felett megolvasztottam a csokit, kevertem bele pár csepp olajat, hogy fényes legyen és ráöntöttem a tészta tetejére, majd elsimítottam. Ha a csoki megdermed szeletelhető.

DSCF2359

Nyers mákos tészta

Bizony, jól olvastátok! Szuper étel, mákostészta újratöltve. Azt, hogy egészséges szerintem felesleges leírnom, és tudom, hogy ezzel a szóval önmagában még nehéz rávenni embereket, hogy ilyesmit egyenek, de nem adom feeeel… Ez egyszerűen csak finom, és a nap bármely szakában fogyasztható, kárt nem tesz bennünk az biztos.

Az alapja sütőtök és alma egy hámozóval vékony csíkokra vágva. A tök ezúttal nyersen kerül az ételbe, abszolút alkamas rá, nem kell megijedni tőle, nem kemény, és édes íze van. Elsősorban a sütőtöknek, a magok alatti részét érdemes belecsíkozni, mert mindig ott a legédesebb a húsa, az alma pedig még rásegít erre.

A következő réteg a mák amiről már ejtettem pár szót korábban, karácsony közeledtével különösen sok fogy belőle, ha egyéb mákos édességekre vágytok akkor találtok ezzel kapcsolatban egyéb recepteket ITT .

És hogy mi az a barna cucc a tetején és az a fura bogyó ott a kép bal felső sarkában? Ő a naspolya. Egy hete itt figyel a gyümölcstálamban és vártam, hogy “utó(l)érje” magát, mert ő olyan. Közben gondolkodtam mihez is kezdjek vele, mert nem az a beleharapok típusú gyümölcs. Csak a teljesen puha példányok fogyaszthatóak és a héjából ki kell nyomni a húsát, amiben csücsül kb. 5 db mag is. Az íze, állaga, színe, olyan, mint a párolt almapürének, lédús és édes. Ebből kifolyólag tökéletes joghurtba keverni müzlivel vagy süteményekbe is felhasználható, vaaagy kanalazható nyers mákostészta tetejére baracklekvár helyett, és akkor tényleg megmaradunk nyers fronton.

A naspolya rokona az almának és a körtének, így hozzájuk hasonlóan sok ásványi anyagot tartalmaz, mint a kálium, kálcium, magnézium, cink, vas, mangán, vitaminok közül pedig főleg B1 és C, valamint az A-vitamin előanyaga a béta karotin is fellelhető benne. Antioxidáns tartalma erősíti immunrendszerünket, pektintartalma pedig az emésztést segíti. A magjából készült teát a középkorban vesekő kialakulása ellen használták, sőt a királyi konyhák a szarvasgombával és a királyrákkal sorolták egy rangba. Azt biztos, hogy az első kettő ára valóban királyi a mai napig, míg naspolya már pár száz forint/kg áron kapható, Érdemes vele próbálkozni, akár lekvárt is főzni belőle.

A nyers ételekben az is jó, hogy elrontani sem lehet,  hiszen mindig módosítható a hozzávalók mennyisége, az íze akkor sem fog lényegében megváltozni.

DSCF2213

Hozzávalók adagonként:

1 db alma

kb. ugyanannyi mennyiségű sütőtök

pár kanál darált mák

a tetejére nálam most naspolya, de lehet lekvár is, de ezek nélkül is finom lesz

méz, citromlé

Az almát és a tököt krumpihámozóvalvékony szeletekre vágtam, de reszelni is lehet akár. Meglocsoltam pici citromlével és mézet csorgattam rá. Rászórtam a mákot, rátettem a naspolya kinyomott és kimagozott húsát, aztán megettem.

DSCF2212

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!