Pálmafa Project

Csicseriborsólisztes taco

A csicseriborsó is örök szerelem lett nálam a konyhában most már biztos. Nincs hét nélküle, vagy krém, vagy egészben salátába vagy lepény formájában, de az asztalra kerül. Utóbbinak köszönhetően lett belőle most taco, vagyis kisebb és vékonyabb lepények, amiket bármivel tölthettek kedv szerint és ehetitek lazán kézzel, de egy vendégváró tálon is jól fog mutatni több zöldséggel és kencével együtt kipakolva.

A taco kis lepény, a mexikói konyhából szerintem sokan ismeritek, csak úgy, mint a tortillát, fajitast, melyeket nagyobb méretűre sütnek. Eredetileg kukoricalisztből készülnek, a töltelék bármilyen lehet, húsos, halas, a sok zöldség alap, mellé pedig babpüré vagy quacamole vagyis avokádókrém dukál. Én viszont most utóbbi kencék helyett vega majonézt készítettem hozzá, ami tulajdonképpen egy napraforgómag krém. Érdemes kipróbálni, mert nagyon egyszerű és semmi extra hozzávalót nem kell beszerezni hozzá.

A töltelék meg mi más lenne október derekán, mint sütőtök, nem gondoltam, hogy passzol a káposztával, de jelentem passzol. Még jobb hír, hogy a húsimádók is szeretik, A férfi az én konyhámban sokszor kap ilyet vacsorára hétköznap, sőt már magától is nekiáll ilyen lepényeket gyártani mikor rájön, hogy nem vicceltem, mikor azt mondtam, hogy nincs hús a hűtőben, sem a környékén, éljen a húsmentes nap!

Hozzávalók:

Tacohoz:

kb. 8 evőkanál csicseriborsóliszt

1 mokkáskanál kurkuma (elhagyható)

víz

só, bors

kókuszolaj

Töltelékhez:

fél sütőtök

fél lilakáposzta

nagy csipet római kömény

só, bors

kókuszolaj

Vega majonéz recept ITT!

A taccohoz a hozzávalókat összekevertem, először a lisztben a fűszereket, majd lassan öntöttem hozzá a vizet simára kevertem, ha nagyon sűrű volt, még egy picit öntöttem hozzá. Sűrű, de folyós palacsintatészta állagú legyen. Ha túl folyós akkor kell még bele lisztet szórni.

A tököt felkockáztam, a lilakáposztát felcsíkoztam és kevés kókuszolajjal meglocsolva 200 fokos sütőbe toltam őket egy tepsin és kb. 20 perc alatt megsütöttem, majd kivettem, fűszereztem őket. Nem muszáj sütőben sütni a zöldségeket, serpenyőben is tökéletes, de én beleszerettem a sütőmbe és kényelmes is ez a megoldás.

Egy serpenyőben kókuszolajat forrósítottam és fél evőkanálnyi adagokban kisütöttem a taccókat, majd megtöltöttem a tökkel és a káposztával és kanalaztam bele a vega majonézből.

 

 

Lilakáposztás tofus tészta

Ha szeretitek a kínai kaját, akkor ez ízleni fog! A legjobb, ha wokban készítitek, de egy sima serpenyő is megteszi.

DSCF9209A tésztám attól is érdekes lett, hogy zöld, azaz zőőd spirulinás, vagyis algás tönköly tésztából készítettem. Természetesen egy hagyományos (teljes kiőrlésű) spagetti tészta is tökéletes hozzá, vagy még jobb a rizstészta, ha már kínai kaja, ráadásul arra elég csak forró vizet önteni és még gluténmentes is. Hogy mi öntötte el az agyamat, hogy algás tésztát vettem? A kíváncsiság mi más, és hogy mostanában beszabadultam pár giga mega bio nagykerbe, ahol egy fél napot és egy havi fizetést tudnék kb. elkölteni….

Nagyon veszélyes helyek ezek számomra, gyorsan akartam keresztül robogni rajtuk, de mikor 10 perc után még a tésztás polc felénél sem jártam és tátott szájjal vakartam a fejem, hogy akkor most a csicseriborsólisztes tésztát próbáljam ki, vagy az algásat, így utóbbit a hónom alá csaptam és jobbnak láttam távozni, de iziben, mielőtt tényleg munkaidőben több órát elidőznék ott.

Amúgy a tésztának nincs algaíze, olyan, mint bármelyik másik reform testvére. Finom.

A tofu sem harap, nyugodtan emeljétek le alkalomadtán bármelyik hiper szuper polcáról, a szójaszósz, a fokhagyma és a gyömbér elvarázsolják, egy nagyon puha, kellemes textúrájú, magas fehérjetartalmú szójasajt vagy szójatúró ő.

Édes, savanyú, csípős, mindeféle íz egy tányéron, szeressétek!

DSCF9211

Hozzávalók 2 főre:

negyed lila káposzta

fél csomag füstölt tofu

1 db piros húsú paprika

fél csomag tönköly spagetti (vagy rizstészta)

2 gerezd fokhagyma

fél hüvelykujjnyi gyömbér

2 evőkanál szójaszósz

1 teáskanál méz

1-2 evőkanál kókuszolaj

A tésztát lobogó sós vízben kifőztem, majd leszűrtem.

A tofut felkockáztam, a lilakáposztát vékonyan felcsíkoztam, a paprikát apró kockákra vágtam, a fokhagymát és a gyömbért felaprítottam, a szójaszószban elkevertem a mézet.

Egy serpenyőben pici kókuszolajat forrósítottam, majd rádobtam a tofukockákat és pár perc alatt minden oldalát arany barnára pirítottam. Tényleg csak 1-2 két perc , akkor jó, ha kívül szép barna, de belül még puha. Ezután egy tányérra tettem a tofut és következtek a zöldségek.

Szintén pici kókuszolaj került a serpenyőbe, amire rádobtam a fokhagymát és a gyömbért fél percre, hogy piruljon, de ne égjen, folyamatosan kevergetve, majd erre kerültek a káposztacsíkok és a paprikakockák. Átforgattam, kicsit hagytam, hogy a káposzta puhuljon, de még kellően roppanós maradjon a paprikával együtt. Végül hozzáadtam a tofut és a szójaszószos mézes keveréket is. Összerázogattam, hogy mindent bevonjon a szósz és elzártam a gázt alatta, végül belekevertem a tésztát is.

Frissen az igazi!

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!