Pálmafa Project

Mini körtés hagymás piték

Egy ráérős napon, reggelen klassz ezt az étel elfalatozni és az a jó benne, hogy a tésztát előző este is elkészíthetitek, beleteszitek a formában és el van a hűtőben, a töltelék pedig pikk-pakk összedobható reggel.

DSCF9134A körte, a rozmaring, a büdi sajt jó barátok, ezzel semmi újat nem mondtam, és akinek ez a triumvirátus bejön, ezt a pitét is imádni fogja.

Egyszemélyes pitéket gyártottam, ha nagyobb formában akarjátok elkészíteni, akkor duplázzátok, sőt, inkább triplázzátok meg az adagot. Körte helyett almát is tehettek bele, a sajtot pedig szintén variálhatjátok, minél karakteresebb ízű, annál  jobb.

Előétel is lehet akár, de salátával ebédre is tökéletes.

DSCF9135

Hozzávalók 3 mini piteformához (8-10 cm átmérőjűek):

10 dkg liszt (szénhidrátcsökkentett lisztet használtam)

5 dkg vaj

fél deci hideg víz

frissen őrölt bors

1 fél mokkáskanál só

Töltelékhez:

1 db nagy méretű körte

1 db nagyobb lilahagyma

2 db tojás

1 deci tejszín

10 dkg sajt (camembert, kék sajt a legjobb a hozzá, de parmezán is jó)

1-1 teáskanál aprított friss kakukkfű és rozmaring (szárítottból 1-1 mokkáskanál)

só, bors

A tészta hozzávalóit összegyúrtam és negyed órára hűtőbe tettem.

Ezalatt felcsíkoztam a hagymát és kevés kókuszolajon megpároltam. A körtét vékonyra szeleteltem, majd a cikkeket is kisebb darabokra vágtam. A tejszínben elkevertem a tojásokat egy habverővel, sóztam, borsoztam, belemorzsoltam a sajtot is, végül megszórtam a fűszerekkel.

A kerámia szufléformákat kicsit kivajaztam. A tésztát kivettem a hűtőből, elosztottam 3 felé, és kör alakúra próbáltam kinyújtani, majd a formákat kibéleltem vele, úgy, hogy a széleire is jusson körben. 180 fokon 10 perc alatt elősütöttem, hogy a töltelék majd ne áztassa el a tésztát. Ezután belekanalaztam a körtés, hagymás keveréket egyformán elosztva, majd ráöntöttem a tejszínes keveréket és visszatoltam a sütőbe kb. még 20 percre, míg a tészta megpirult a töltelék pedig kissé megszilárdult.

Frissen, melegében az igazi!

Egészben sült sajtos tejfölös karfiol

Nem rég az internet sztárja volt ez a recept, de nem is ezért álltam neki, hanem az egyszerű ötletessége fogott meg és, hogy rögtön tudtam isteni finom is lesz.

DSCF8889

Főtt, töltött, aztán sütőbe dugott karfiolról van szó. Nagyon bejött, különösen, hogy indiai fűszerekbe burkoltam, ami nagyon passzol a karfiolhoz. A karfiol megint csak az a zöldség, amit azért nem túl gyakran eszik a jó nép, talán a rakott karfiol tartozik a népszerűbb receptek közé, viszont így elkészítve is nagyon szerethető, ráadásul vegák is szívesen megeszik illetve egy diétás étrendbe is beilleszthető főfogásnak. Zsírszegény sajttal, több zöldséggel megtűzdelve akár, főfogásként is megállj a helyét. Friss zöldsalátával egyétek, vagy savanyúsággal Én most ecetes gyöngyhagymára mozdultam rá a piacon és szuper volt mellé.

DSCF8891Hozzávalók:

1 fej karfiol

1 db kaliforniai paprika

1 kisebb fej hagyma (nálam lila)

20 dkg sajt (ementálit használtam, de füstölt még jobb)

2 deci tejföl

1 teáskanál dijoni mustár

1 mokkáskanál kurkuma

1 mokkáskanál római kömény

1 mokkáskanál currypor (lehet bármilyen curry fűszerkeverék ízlés szerint)

fél mokkáskanál chilipor (elhagyható)

só, bors

Tetejére: reszelt sajt és pár kanál teljes kiőrlésű morzsa

A karfiolnak levágtam a leveleit és vastagabb szárrészeit, megmostam, majd egy nagy edényben egészben forrásba lévő vízbe tettem. Fontos, hogy teljesen puhára megfőjön, különben nem lehet a rózsái közé bedugni a többi hozzávalót. Kb. 20 percet vett igénybe.

Addig felcsíkoztam a sajtot, paprikát, felszeltem a hagymát és kikevertem a tejfölt a curryporral, mustárral, chilivel, római köménnyel és pici sóval, borssal.

Mikor a karfiol megpuhult, áttettem egy jénaiba, majd kb. egyformán elosztva, hogy mindenhova jusson, beledugdoztam a sajtot, paprikát, hagymát, picit megsóztam, majd bekentem egyenletesen a fűszeres tejföllel, végül reszeltem még rá sajtot és szórtam rá kevés morzsát.

200 fokra előmelegített sütőbe toltam és addig sütöttem, míg a sajt szépen rápirult.

Forrás: http://wonderfullymadeanddearlyloved.com/cheddar-jack-cauliflower-bomb-low-carb-thm-s/

Karamellizált hagyma almával

Ez egy tökéletes őszi reggeli számomra. Hála érte az egyik legjobb barátnőmnek Boglárkának, aki elmesélte, hogy néha ezzel indítja a napját és míg a nyálam a padlóra csorgott, gondolatban az én tányéromon is megjelent ez az étel.

DSCF8638Nem lehet nem szereti azt hiszem, még annak is ízleni fog, aki az almáért esetleg nem rajong, szuper kombináció a hagymával anélkül, hogy  a gyümölcsöt szétfőznénk és elveszítené az összes vitamintartalmát, hiszen azt csak a végén tettem hozzá.

El lehet előző este is készíteni, és másnap csak a kenyeret kell megpirítani, a legjobb a sütőben, hogy fel is melegedjünk közben, sajtot olvasztani rá, majd ráhalmozni a hagymás almás keveréket, egy forró tea és jöhet az elégedett hmm érzés. Ismét csak bebizonyosodott, hogy a legegyszerűbb ételek képesek a legnagyobb ízélményt okozni és mosolyt csalni az arcokra.

DSCF8640Hozzávalók:

1 fej lilahagyma

1 nagyobb alma

1 teáskanál nádcukor

1 teáskanál kókuszzsír

csipet só

camembert sajt (másik is jó)

kakukkfű (lehet szárított, de nélküli is finom lesz)

A nádcukrot a kókuszzsíron felolvasztottam egy serpenyőben, mikor szép barna színe lett rátettem a vékonyra szelt hagymát és kb. 10 perc alatt csipet sóval megszórva, megpirítottam folyamatosan kevergetve nehogy leégjen.

Lereszeltem az almát és hozzákevertem a hagymához, alaposan átforgattam és el is zártam a gázt. Megszórtam friss kakukkfűvel, majd olívaolajon megpirított zsemlén camembert sajttal tálaltam.

DSCF8642

Kecskesajt szilvás paradicsomsalátán tálalva

Akkor is nyár van még! Akkor is, akkor is…. A konyhában legalábbis, így meglepő módon olyan ételt hoztam ismét amiben szilva van.

És nem ígérem, hogy a következő ételben nem lesz… Na jó, de, abban majd körte lesz mondjuk….

De ezt most még  muszáj volt, ugyanis a hétvégén hirtelen felindulásból beleszórtam a paradicsomsalátába a szilvát is, mivel a múltkori levesben olyan jók voltak együtt, így gondoltam mi bajom lehet így… És lám, megette mindenki a vasárnapi ebédnél a sült csirke mellé. Én viszont kívántam még utána is, tényleg nagyon ízlik a balzsamecettel a tetején, édes is, savanykás is, a hagymától enyhén csípős.

20150907_174412A terv grillsajt volt a tetején, de mivel grillem nincs, így serpenyőben kicsit megolvasztottam a kecskesajtot, az egyik sajnos túl sokáig maradt benne, így kissé nyomoronc lett, de attól az íze nem bánta. Kicsit talán eltúloztam a saláta mennyiségét, mehet rá több sajt bátran!

Vacsorára is tökéletes, de ebédre is jó lehet egy-két szelet pirítóssal.

20150907_174426

Hozzávalók 2-3 főre:

4 szelet kecskesajt

4 db közepes méretű paradicsom

4 db szilva

1 kis fej lilahagyma

1-2 szál friss oregánó v bazsalikom, kakukkfű

pár csepp balzsamecet

pár csepp olívaolaj

só, bors

A paradicsomot és a szilvát felkockáztam, a lilahagymát és az oregánót felaprítottam, mindent egy tálba tettem, meglocsoltam a balzsamecettel és az olívaolajjal, picit megsóztam és borsoztam.

A kecskesajtot felszeleteltem, min. fél centi legyen, és mindkét oldalát fél-fél perc alatt egy serpenyőben megsütöttem, hogy éppen csak olvadni kezdjen és átmelegedjen, majd a salátára tettem és már ehető is.

 

Karfiol tabbouleh

A tabbouleh eredetileg egy arab petrezselyemsaláta, amiben a kuszkusz az egyik főszereplő és nem titok, hogy az én nagy kedvencem. Ez pedig egy alternatív megoldás lett most, amiben a búzatöretet a karfiol helyettesíti.

DSCF7436Nincs szó semmi nagy trükkről a karfiolrizsről szerintem már sokan hallottatok. Klassz megoldás, ha még egészségesebb, de főleg kalóriaszegényebb ételt szeretnétek rittyenteni, így a karfiollal lehet egy kicsit csalni, hiszen ledarálva úgy néz ki, mint a rizs. A sok finom hozzávalóval összekeverve pedig nincs domináns karfiolíze!

Ha hozzám hasonlóan egy hétvégi nagy zabálás evészet után vagytok, ahol hús hússal került az asztalra, akkor ezt a gyomrotok díjazni fogja, de köretként is mindig népszerű.

DSCF7445Hozzávalók:

1 fej karfiol

2 db nagyobb méretű paradicsom

1 fej lilahagyma

1 csokor petrezselyem (lehet mentával vegyesen)

pár szem olívabogyó

só, bors

olívaolaj

citromlé

A karfiolt lobogó vízben puhára főztem 5-10 perc alatt. Leszűrtem, leöblítettem hideg vízzel és morzsalékosra aprítottam.

A paradicsomot felkockáztam, a hagymát és a petrezselymet szintén felaprítottam, az olívabogyókat is félbevágtam. Mindent egy tálba tettem, sóztam, borsoztam, meglocsoltam kevés olívaolajjal és citromlével. Jót tesz neki min. egy negyed óra pihentetés, míg az ízek összeérnek.

Hagymás bab Bud Spencer módra

Van olyan, aki gyerekkorában nem szerette a Bud Spencer, Terence Hill filmeket? Lefogadom, hogy nincs olyan ember az univerzumban, aki akár csak egyetlen filmet ne nézett volna végig. Néhány elcsattanó, kijózanító pofon erejéig legalábbis tuti, hogy képesek voltak a tévé elé szögezni minket.

DSCF6213Kívülről fújtam a filmeket, már csak azért is, mert az Öcsém általában előbb tolta be a videokazettát a lejátszóba már kora reggel, mielőtt én odaértem voltam valami nyenyere romatikus “múvival” serdülőkorom hajnalán… Hálám jelül picit véletlenül leromboltam a legóvárát…

Elég kevés olyan filmjük volt, talán egy sem, amibe ne lett volna egy kiadós zabálás. Nem hiszem, hogy kéne ezt szebb szóval illetni, mert az bizony az volt.  A hagymás bab pedig szintén rendszeresen volt terítéken.

Hogy őszinte legyek halvány lila dunsztom sem volt az elkészítés módjáról, néhány recept kering a világhálón, én meg kreáltam egyet az én ízlésemnek megfelelően, némi füstös bacon szalonnán indítva a sztorit, jó sok hagymával és babbal megfejelve, a szaftosságáért pedig a paradicsom felel.

Nem rajongok a konzerv babért, így előző nap megfőztem egy adagot, így másnap kb. 20 percet vett csak igénybe, hogy elkészüljön az étel. Egyszerű, igazi házias fogás, ami tán még drága Budnak is ízlene!

DSCF6218

Hozzávalók 3 főre:

25 dkg fehér bab

pár szelet bacon vagy szalonna

3 deci paradicsomlé

2 közepes fej lilahagyma v vöröshagyma

2 duci gerezd fokhagyma

só, bors

1 fél mokkáskanál chilipor v friss chilipaprika ízlés szerint

pici olaj

A babot egy nap áztatás után puhára főztem a babérlevelek társaságában. Leszűrtem, de a főzővízből pár kanállal félretettem, a szafthoz.

A bacont egy széles serpenyőben pirítani kezdtem, mikor kisült a zsírja hozzáadtam a felkockázott lilahagymát. Pici olajat lehet még hozzátenni, ha a szalonna vagy a bacon zsiradékja nem elegendő.

Mikor a lilahagyma karamellizálódni vagyis barnul kezdett, hozzászórtam a felaprított fokhagymát, kicsit átkevertem, megvártam, míg az is pirulni kezd és egyből hozzáöntöttem a babot, sóztam, borsoztam, megszórtam chilivel.  Alaposan átforgattam az egészet és felöntöttem a paradicsomlével, majd lefedve kb. 10 percig együtt rotyogtak. Ha nagyon besűrűsödne a szaft, akkor a bab félretett főzővizével lehet hígítani.

Mikor a bab és a paradicsomszósz is átvette a hagymás füstös ízeket, elzártam a gázt alatta és már tálalható is.

DSCF6222

C-vitamin bomba kivi salsa

Egyetek meg naponta egy kivit és ezzel a napi C-vitamin szükséglet nagyjából le is van tudva. Egymagában is finom, ha elég édes, ha viszont nem, akkor fel kell pörgetni kivi kisasszonyt. Erre a salsa kitűnő megoldás és még táncparkett sem kell hozzá, csak némi chili.

DSCF5906Én is kevés kivit eszem, de most megkívántam és valami izgalmas biztosíték csapkodós recept után kutattam és meglepve tapasztaltam, hogy tele a világháló ilyen és ehhez hasonló kivis ételekkel. Legtöbben avokádót is tesznek mellé, ami tök jó ötlet, kivéve ha eme gyümölcs még betonkemény állapotában csücsül a konyhapulton és hiába bűvölöm és beszélgetek vele, nem hajlandó fél óra alatt megpuhulni…

DSCF5912Sebaj, anélkül is klassz ez a pikáns, reggeli pirítósra való feltét vagy egy előétel is lehetne akár egy vendégváró vacsora előtt. Szóval avokádó helyett egy paradicsom repült mellé még és lilahagyma csak, hogy elég színes is legyen.

És tényleg szívderítő látvány egy szürke borongós hétköznap reggelen is. Lehet, hogy szokatlannak tűnik, de ha külön-külön szeretitek a hozzávalókat, akkor együtt is ízleni fog!

DSCF5909Hozzávalók:

2 db kivi

1 db paradicsom

fél fej lilahagyma

1 kis chilipaprika

só, bors

pici méz

pár csepp citromlé

pár csepp olívaolaj

A kivit meghámoztam, megmostam, apró kockákra vágtam, a lilahagymát és a paradicsomot szintén. A chiliket félbevágtam hosszában, kiszedtem a magját, és felaprítottam. Mindent egy kis tálba tettem, picit megsóztam, borsoztam, ment rá pár csepp citromlé, méz és olívaolaj, majd összekevertem és kicsit állni hagytam, hogy az ízek összeérjenek.

Meleg tésztasaláta 3 őszi hozzávalóból

Színes, vitamindús, egyszerű, gyors, laktató, nem túl költséges, benne vannak az ősz ízei. Ennél jobban nem tudom összefoglalni azt hiszem ennek a tésztának a jó tulajdonságait, úgyhogy egyszerűen kóstoljátok meg. Furcsának tűnhet, hogy mit keres egy tányéron a szőlő, a sütőtök és még a cukkini is bepofátlankodott, de abszolút megbocsájtható ez neki, mert passzolnak az ízek, a lilahagymától és a krémes sajttól pedig életre kelt az egész. Na jóóó verset írni azért nem fogok az ebédemről, de az biztos, hogy bármikor szívesen megenném.

DSCF4880Azért azt még elmesélem, hogy most vettem először szénhidrátcsökkentett tésztát, kíváncsi voltam mekkora a különbség mondjuk egy durumtésztához képest. Azt nem mondom, hogy rendszeresen fogok ilyet venni, de olyan hatalmas eltérés sincs a másikhoz képest, csak az árában… Nem horror árban vettem, de a másik tészták is kiválóak. Azt gondolom, hogy semmi tragédia nem történik, ha ebédre befigyel hetente egyszer vagy kétszer egy tányér tészta, valamilyen jó kis ízekben és vitaminokban gazdag feltéttel. Pláne egy délután edzés előtt, teljesen jó szénhidrátforrás, úgyhogy egyétek vigyétek, jó étvágyat hozzá! 🙂

DSCF4874Hozzávalók:

fél sütőtök (kanadai)

1 db cukkini

1 fürt szőlő

1 kis fej lilahagyma

sajt ( ha lehet, valamilyen karakteresebb ízű, nálam camembert)

tészta(penne, kocka, masni v fussili)

pár csepp citromlé

só, bors

olívaolaj

A sütőtököt meghámoztam, kikapartam a magját, a cukkinit héjastól vágtam félbe, de ennek is kikapartam a belsejét és mindkettőt felkockáztam. Egy sütőpapírral borított tepsire szórtam őket, meglocsoltam vékonyan olívaolajjal és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megpuhultak. A sütőtöknek picivel több idő kell, akkor a cukkinit nyugodtan ki lehet előbb szedni a tepsiből vagy később beletenni…

A lilahagymát nagyon apróra vágtam, a sajtot szintén kisebb darabokra, a szőlőt leszemeztem, magozni is lehet ha valakinek van kedve… A tésztát forró, sós vízben kifőztem, lecsöpögtettem, meglocsoltam pici olívaolajjal, citromlével, majd összeforgattam a szőlővel, sajttal, a cukkini és sütőtök kockákkal, sóztam, borsoztam, megettem.

Pikáns szedres céklakrém

Ha választanom kellene egy kedvenc ízt a héten, az ételek közül amit ettem, akkor ez lenne az abszolút befutó. De ha kedvenc színt kellene választanom, akkor ez a bíbor lenne az. Mennyei. Ennyi.

DSCF4707Nem tudom, honnan jött a villanás, hogy a szedret és a céklát összepárosítsam, biztos a hold hatása…, de mindegy is, hálás vagyok érte, és a jövő héten biztos megcsinálom megint. Ha szalonképes lenne a szó, akkor leírnám, hogy pontosan mennyire jó ez a kence szerintem, de inkább próbáljátok ki és megértitek.

A legfinomabb reggeli lett belőle, kifilire kenve vaj helyett, már már lekvárszerű, hiszen édeskés, de morzsoltam bele maradék fetasajtot is, ami ugyan sós, de ezáltal még jobban kiemeli az ízeket. Bár az is biztos, hogy a feta nélkül is érdemes kipróbálni. Az meg még biztosabb, hogy ebből palacsinta töltelék is lesz hamarosan, mondjuk a hajdinalisztes verzióhoz pont passzolna azt gondolom. Szeder helyett málna vagy áfonya is társulhat a cékla mellé, mindegyik hozzávalóval hatalmas szívességet teszünk a szervezetünknek, az ízlelőbimbóinkról nem is beszélve.

Ha valaki nem szereti a céklát, talán van rá némi esély, hogy így sikerülhet!?

DSCF4702Hozzávalók:

2 fej cékla lereszelve

10 dkg szeder

1 kis fej lilahagyma

5 dkg fetasajt

só, bors

olívaolaj

1 mokkáskanál balzsamecet

pár csepp méz

Tetejére magmix, de ez nem muszáj.

A lilahagymát megpároltam kevés olajon, majd hozzáadtam a reszelt céklát, sóztam, borsoztam és fedő alatt azt is puhára pároltam. A szedret egy mély edénybe tettem, hozzáadtam a párolt céklát, kevés mézet, balzsamecetet és belemorzsoltam a fetasajtot is, majd az egészet botmixerrel simára turmixoltam.

Mentás spárgás zöldborsós tészta és krém

Gyors, pikáns, üde, rengeteg zöld hozzávalóval!

Nem terveztem megosztani ezt az ételt, mikor nekiálltam megfőzni, hogy őszinte legyek. Egyetlen cél vezérelt, hogy minél előbb összedobjam és bedobozoljam a másnapi ebédemet. Éppen ezért akkor csak egy zöldborsó konzervet kaptam elő nagy lendülettel és amíg a tészta főtt, minden egyebet összevagdostam, megkopasztottam a mentabokromat, közben elnyammogtam majdnem a fél tömb fetát és erősen koncentráltam, hogy maradjon azért a tésztára is belőle. Aztán úgy döntöttem a végeredményt falatozva másnap,  hogy mivel mindenből maradt még egy bő adagra való, hogy hétvégére is megajándékozom magam vele, mert nagyon fiiiinooom. Viszont abszolút megérdemli ételünk, hogy a zöldborsó is friss legyen, hiszen már lehet kapni a piacon is, úgyhogy szinte elfeledkezvén arról, hogy most a szombat is munkanap lesz, vidáman nekiálltam zöldborsót pucolni…

DSCF3229

Azt még tavaly megtapasztaltam, hogy a zöldborsó igen jóban van a mentával, amit sokáig nem akartam elhinni, mert a Zsuzsi viszont nem volt túl jóban a friss mentával…Aztán kóstolgattam mindenfélével és rákattantam. A menta viszont jó barátja a fetasajtnak, meg a görögdinnyének, de utóbbi most itt nem játszik. A zöldborsó pedig jól kombinálható a spárgával, az édeskés ízüket istenien felfrissíti a citromlé, abból is inkább a zöld fajta, ami szintén párban jár a mentával… Bírtok még követni ugye? Akkor jó, mert én már elvesztem, egy a tuti, hogy ezen a tányéron mindenkinek erősen szüksége van egymásra, akkor lesz igazi pikáns ízbomba belőle, ami lerombolja az előítéleteket a mentával kapcsolatban, ami egyébként étvágyfokozó, emésztést serkentő hatásokkal bír. Arra kell csak figyelni, hogy keveset használjunk belőle, és akkor nem kezdünk el azon agyalni kóstoláskor, hogy vajon ki nyomott fogkrémet az ételünkbe…

DSCF3234

Hozzávalók 2 adaghoz:

fél zacskó tészta (fussili v penne)

fél csomag zöld spárga

20 dkg zöldborsó

fél fej lilahagyma

10 dkg fetasajt

1 fél zöld citrom leve

só, bors

1-2 evőkanál friss petrezselyem

3-4 darab mentalevél

Egy lábosban vizet forraltam, közben a spárgákat megmostam a végüket meghajlítottam és ami letört azt kidobtam, mert fás. A hosszabbik részét pedig feldaraboltam. Majd a forrásban lévő enyhén sós vízbe dobtam őket kb. 10 percre. Addig megpucoltam a zöldborsót, felaprítottam a mentát, a petrezselymet, felkarikáztam a lilahagymát és felkockáztam a fetát. Mikor a spárga megpuhult leszűrtem, de a főző vizét megtartottam, visszatettem a gázra, majd mikor ismét forrni kezdett, beleszórtam a zöldborsószemeket kb. negyed órára. Addig a mentát, petrezselymet, spárgát, lilahagymát, fetát egy tálba tettem, ráfacsartam egy fél  zöld citrom levét, sóztam, borsoztam és kevés olívaolajat is öntöttem rá. Mikor a zöldborsó is megfőtt, azt is leszűrtem, de a főzővizet ezúttal is megtartottam és már tettem is vissza a gázra, hogy a tésztát kifőzzem. A borsókat közben a többi hozzávalóhoz öntöttem és nagyjából összekevertem az egészet. Mikor a tészta is megpuhult leszűrtem, hideg vízzel leöblítettem és összeforgattam a zöldségekkel, nyugodtan fűszerezzük még ilyenkor ha valami hiányzik belőle. Aztán tálalható, hidegen, melegen, langyosan is remek.

Mivel maradt még spárgám és borsóm, azokat szintén főzés után egy pici reszelt fokhagymával, 1-2 darab felaprított mentalevéllel, sóval, borssal, 1 kiskanál zöld citrom levével, kevés olívaolajjal simára turmixoltam. Reggeli kenceficének, kenyérre, pirítósra, pompás.

DSCF3235

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!