Pálmafa Project

"Sütőtökjó" tippek

Az én konyhában ősszel a csapból is ez folyik, lehet idén már a hajamra is ezt fogom kenni, mert szerelmem iránta egyre csak fokozódik. Sokan fintorognak tőle, én is így voltam még pár éve, de tessék esélyt adni ennek a fantasztikus “zöld”ségnek, mert mindent, de tényleg mindent lehet belőle készíteni. Édeset, sósat, reggelit, ebédet, vacsorát, nassolnivalót, tortát, levest, asztalidíszt is akár, de utóbbira nem pazarolnám. Káprázatos narancssárga kincs higyjétek el.
Kb.2 éve lettem rajongó. Előtte nagyon ritkán jutott  eszembe, hogy egyek. Anyukám sütött őszi estéken héba hóba, főleg magának, mert szimplán megsütve pultra téve a drága gyermekei meglehetősen ritkán fanyalodtak reá. Ez persze nem az Ő hibája nyilván ha fakanállal kergetett volna, hogy megegyük most én sem reklámoznám. Ha édes volt elnyamogtam kiskanállal, de az öcsém nem volt ilyen “jófej” Ő rá sem nézett. Ha nem zamatos, mézédes senki nem fogyasztja szívesen egymagában. Dobjuk fel pár perc alatt plusz ízekkel és mennyei étek lesz belőle. A jó sütőtökös ételhez tényleg sütni kell a tököt előtte. A leves sem lesz olyan finom ha nem a sütőben karamelizálódott tök az alapja.
Az sem elhagyagolható, hogy nagyon tápláló, szinte már gyógyító hatásokkal bír. Az indiánok kígyómarást kúráltak vele, ha valakit ez a veszély fenyegetne…Mangán, réz vas foszfor, C-vitamin, béta karotin, kálcium, cink, A, B1, B2, B6 vitaminok, folsav forrása. Jobb, mint bármelyik vitaminkapszula. Megfázásos tünetek enyhítésére is kiváló, tüdőproblémák kezelésére is alkalmazzák, enyhítheti az asztmás rohamokat és allergiás tüneteket. Serkenti az emésztést és a máj működését, segít a prosztatarák megelőzésében, valamint a szív és érrendszeri betegségek elkerülésében is szerepet játszik
Jót tesz a bőrnek. Nem külsőleg természetesen, hanem ha sokat falatozunk belőle, csökkentheti a pattanásokat és tovább megmarad a napbarnított bőrszínünk,
És még két nagyon fontos dolog említendő vele kapcsolatban, hogy alacsony a kalóriatartalma és olcsó. Úgyhogy tökproject indul, 1 db tökből 3 féle íz kerekedett ki. Első körben egy leves és két gyors sós verzió bármihez. Aztán lesz itt még keksz, kuglóf, torta, köret és még ami eszembe jut.
Én a hosszúkás orange vagy más néven kanadai sütőtököt szoktam venni. Nem bántam még meg, általában mindig elég édesek. Ha hibátlan a külseje akkor a belsejében sem csalódhatunk. Kár, hogy ez csak a sütőtökre igaz…
 Sütőtökkrémleves sült zöldségekből

Többféle ízben szoktam készíteni, ez a legegyszerűbb és ehhez szükséges a legkevesebb hozzávaló. A végén főzőtejszínnel is befejezhető, tapasztalat, hogy így jobban “eladható” gyerekeknek és a finnyás brigádnak. Selymesebb, lágyabb íze lesz. Szerintem enélkül még jobb, de próbálkozzon mindenki kedvére, elrontani nem lehet az biztos. Ha van otthon sárgarépa nyugodtan tegyünk hozzá azt is. Lehet a hagymát olajon megpárolni és arra rátenni a nyers tökdarabokat, felönteni vízzel és megfőzni, de ha a tök előtte sütőben sült, sokkal több íz lesz benne. Én most nemes egyszerűséggel az összes hozzávalót megsütöttem tepsiben, hiszen a fokhagyma és a lilahagyma is még aromásabb lesz így elkészítve.

Hozzávalók 2 főre:
fél sütőtök
1 fej lilahagyma
2-3 gerezd fokhagyma
tökmag a tetejére
só, bors
1 mokkáskanál chilipor
citromlé
olívaolaj
1 dl főzőtejszín(elhagyható)
A sütőt előmelegítettem kb. 200 fokra. A hagymát negyedekre vágtam a fokhagymagerezdeket héjastól tettem a tepsibe. A sütőtököt hosszában félbevágtam a magjait kanállal kikanalaztam. Nem muszáj kidobni őket, ki lehet szárítani őket és kész a nassolnivaló tökmag.
Ezután a tököt nem hámoztam meg csak keresztben ujjnyi vastag szeletekre vágtam és ment ez is a tepsibe. Meglocsoltam kevés olajjal a zöldségeket és 30 perc alatt megpuhultak és szépen karamelizálódtak.
Ha elkészült, a zöldségeket áttettem egy edénybe, a fokhagymákat kinyomtam a héjukból, a tökdarabokról lehúztam a héjat és felöntöttem annyi vízzel, hogy 1 ujjnyival ellepje. Ha van házi húslevesünk azzal is felönthetjük. Én a leveskockát nem javaslom, szerintem műíze lesz tőle.
Sóztam, borsoztam, megszórtam chilivel. Ha valaki nem szereti a csípőset, ne tegyen bele, ízlés szerint más fűszerek is használhatóak. Mikor felforrt levettem a gázról és botmixerrel pürésítettem. Ha tejszínnel készítjük, tegyük vissza a gázra öntsük hozzá a tejszínt majd forráspont előtt zárjuk el a gázt. Én túl édesnek találtam így pár csepp citromlével meglocsoltam. A tökmagot pár perc alatt száraz serpenyőben megpirítottam és a tetejére szórtam, némi pirított kenyér kocka társaságában. Máskor reszelt sajt kerül rá vagy pirított bacon darabok.
Hideg volt és fáztam, míg meg nem kóstoltam ezt a levest, utána a nap is kisütött pedig már rég besötétedett kint…
A tök másik fele így végezte:
Sütőtökkockák hagymával és sajttal

Egyszerű gyors csemege, könnyű vacsorának vagy köretnek is jó akár.

 

Hozzávalók:
sütőtök
lila v vöröshagyma
camembert sajt kockázva(lehet más reszelt sajt is)
só, bors
olívaolaj
A sütőtököt meghámoztam és kisebb kockákra vágtam rátettem a vékonyra szeletelt hagymát és kevés olajjal meglocsoltam. Picit megsóztam, tekertem rá borsot. Előmelegített sütőben 25 perc alatt a tök és a hagyma megpuhult a sajtot ekkor tettem rá és 5 percig még visszatoltam a sütőbe, míg ráolvadt. Aztán meg nem tudtam betelni vele, eteti magáááát.
Fűszeres sütőtökös kencefice
 

Ez a recept, a már korábban közzétett fűszeres sárgarépakrém alapján készült és azt kell mondjam ez így még ütősebb lett. Nem tudom leírni, hogy mennyire finom. Próbáljátok ki légyi légyszi! Szendvicsbe vaj helyett pompás. Én egymagában is képes vagyok elkanalazgatni.

Hozzávalók:
negyed sütőtök
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál natúr joghurt
fél mokkáskanál fahéj
fél mokkáskanál római kömény
fél mokkáskanál chilipor
pár csepp fehérborecet (citromlé is jó)
A tököt hámozva felkockázva megsütöttem, majd egy mélyebb tálba tettem, rákanalaztam a joghurtot a reszelt fokhagymát, megszórtam a fűszerekkel, meglocsoltam az ecettel és botmixerrel pürévé varázsoltam. Másnap még finomabb mikor összeérnek az ízek.

Hull a szilva a fáról...

Ez volt a jolly joker dal amit ének órákon elbírtam énekelni ha felállított a tanár. Az Érik a szőlőn kívül. Hm, lehet akkor kezdődött szoros vonzalmam a gyümölcsökhöz….
Nagyképűség volt éneklésnek nevezni azért, inkább táncolok ha választani lehet, a port mindenki jobban bírja, mintha Zsuzsi kivágja a magas c-t. És ezzel a fantasztasztikus átkötéssel térjünk is rá a szilvára, mivel ő nem csak a C-t vágja ki, hanem A, B1, B2 vitaminokban is bővelkedik. Értékes ásványi anyagai a kálium, kálcium, magnézium, foszfor, nyomeleme pedig a cink. Egyébként meg kevés a cukor, viszont magas a víztartalma. Tele van antioxidánssal, amit már leírnom sem kell, hogy miért is jó a szervezetünknek, hiszen gyakorlatilag ez közel az összes gyümölcsről elmondható és elég sokszor le is írtam már. Magas a rosttartalma, a héjában pedit cellulóz található, amelyek segítik az emésztést. Az aszalt szilva is egy kincs, viszont annak már sokkal magasabb a cukortartalma, így fogyókúrázók inkább frissen csemegézzék. Most pedig már dől be a piacra a zamatos szilva. Rögtön elsőre sikerült olyat vennem amit szerintem a szilvalekvár fáról szedtek le, annyira édes és puha volt. Na mi lett belőle?? Peeersze, hogy még ismét egy “spontán” gyümölcsleves, természetesen ezúttal is főzés nélkül. Aztán kreáltam egy hamis szilvásgombócot kölesből. Mindkettő mennyei lett, tessék kipróbálni, mert hipp hopp elkészülnek. Közben már a fagyasztóban cidrizik a szilvás szörbetem(jégkása) is ami a nyersétkezés szabályainak betartásával készült, így az külön kerül majd megosztásra pár napon belül.
Diós szilvakrémleves
Az év legjobb gyümölcslevese komolyan. Legalábbis Pálmafa konyhájában. Tavaly ezt még főztem, de minek??? Soha többet, felesleges, ez így sokkal finomabb, egészségesebb, egyszerűbb, nem kell megvárni míg kihűl… Szedret tettem bele, mert a dió nagyságú szemek kérték tőlem a piacon, hogy vegyem meg őket, így jöttek velem vidáman. Nagyon passzol levesünkbe, de anélkül is tökéletes.
 Hozzávalók 2 adaghoz:
6 szem nagyobb puha szilva
5 dkg darált dió
víz
2-3 evőkanál natúr joghurt
méz v nyírfacukor
1 mokkáskanál fahéj
pár szem szeder és mandula a tetejére (elhagyhatóak)
A szilvákat kimagoztam, apróra vágtam és beledobtam a turmixgépbe. Annyi hideg vízzel öntöttem fel, hogy éppen ellepje őket. Belekanalaztam a joghurtot, hozzászórtam a fahéjat és a diót, édesítettem 1 evőkanál mézzel és összeturmixoltam. Majd a szederrel és pár szem mandulával díszítettem.
Szilvás kölesgombóc
 
Szeretem a szilvásgombócot és készítettem már a klasszikus receptet is krumplival, gyúrva, nyújtva, kifőzve, fél napon keresztül, vért izzadva. Pompás, de macerás és ehhez most nem volt kedvem, időm, meleg van. Ez a recept viszont gyors és nem utolsó sorban alakbarát, eltekintve a pici kanál szilvalekvártól amit belekevertem, de ennyit megérdemlünk. Mellesleg ezek gombócok glutén és laktózmentesek is.
 Hozzávalók 6 gombóchoz:
1 pohár köles
víz
4 szem szilva
10 dkg dió
őrölt fahéj
őrölt gyömbér
fél citrom reszlet héja
2 evőkanál nyírfacukor
1 teáskanál szilvalekvár
A kölest két és fél pohár vízzel tegyük fel lassú tűzön főni. Keverjük bele a cukrot és a citromhéjat is. Amíg a köles fő, a szilvát vágjuk apró darabokra. Bele lehet tenni félbe vágva is ahogy az igazi szilvásgombócba szokás, de ez esetben nekem így tűnt egyszerűbbnek és kényelmesebbnek. A szilvát megszórjuk kb. fél-fél mokkáskanál őrölt gyömbérrel és fahéjjal ill. egy pici nyírfacukorral és hagyjuk állni pár percig, hogy a cukor  elolvadjon rajta. Ha a köles felszívta az sszes vizet és megpuhult keverhetünk ahhoz is még egy kevés gyömbérport, de ez nem muszáj. Itt adjuk hozzá a lekvárt is, majd a darabolt szilvát és hagyjuk hűlni kicsit. Addig egy száraz serpenyőbe beleszórjuk a diót kevés nyírfacukorral és fahéjjal együtt majd kb. 2 percig pirítjuk, míg elkezdett illatozni. Néha keverjük meg, mert könnyen odaég.
A langyos kölesből formázzunk gombócokat és forgassuk bele a dióba.

Kellemes, nyers eper-cseresznye leves

Egy gyors és spontán megoldás volt, miután tegnap majdnem szó szerint estem be a lakásba. Nyűgös, fáradt, álmos, éhes, melege van. Így befeküdtem a hűtőbe, mert ott jó volt a hőfok és szemügyre vettem miből élünk, mi az amit mindenképp fel kell használnom, mert nem bírja már tovább a tárolást. Ételt  kukába nem dobunk, max. ha már kék penész csücsül rajta, igaz az nálam esetleg a sajton található, de az meg attól lesz finom. Amúgy mindenből annyit vásárolok ami el is fogy.
Kívántam hideget, gyümölcsöset, enyhén édeset, így ezt dobtam össze 5 perc alatt. És még mentát sem tettem bele most. Szegénykét megtámadta valami szörny és lukacsosra rágja a leveleit, de remélem a menta nyeri a csatát….

Hozzávalók 1 adaghoz:

1 marék eper
1 marék cseresznye
2 dl tej (ha lehet növényi)
1 kanál kókuszreszelék
1 kanál zabkorpa

pici méz, v nádcukor, nyírfacukor az édesítéshez ízlés szerint

Az epret összeturmixoltam a tejjel, hogy sűrűbb állaga legyen ment hozzá a kókusz és a zabkorpa, legvégén pedig a kimagozott cseresznye. A gyümölcsök édesek voltak, így nem volt szükséges plusz cukorra. Annyira könnyű, hűs, habos leveske lett, hogy ihaj, de mégis eltelített pár órára.

 

A cékla 50 árnyalata

Na jó csak 4 árnyalat egyelőre…de ezennel kineveztem – az én konyhámban legalábbis – a zöldségek királynőjének. Na, nem akarom megsérteni spárgánkat sem, de a cékla egyszerűen mindenhez passzol, sóssal, édessel, sokféle fűszerrel. Remekül mutat a fehér falon is, ha meg akartok róla győzödni, ejtsétek le a botmixer fejét ,amin 3 csepp céklapüré pont elegendő 1 nm2 falfelület ciklámen színűvé varázsolásához. Sajnos fotó nincs, mert ez pár hete történt és a káromkodás mellett éppen nem azon járt az eszem, hogy fényképezzek. Amúgy lemosható vizes ronggyal… A színe (is) tényleg imádnivaló bármilyen formában készül eszméletlen  bordó,ciklámen, pink árnyalatokat produkál.
Ja és senki ne ijedjen meg és ne temesse el még magát gondolatban, mint ahogy én tettem pár éve,  -hmm hogy is  fogalmazzak finoman pláne, hogy ételekről beszélünk -, ha a mosdóban is rózsaszínes, lilás árnyalatokkal találkozik céklaevés után, ugyanis valami oknál fogva a cékla néhány embernél ilyesmit is képes produkálni, a tudósok sem jöttek rá mitől.
Ami az élettani hatását illeti szintén kiemelkedő helyen szerepel a zöldségek sorában. A magas vérnyomásúak körében egy pohár céklalé is meglepő vérnyomáscsökkenést eredményezett a vizsgálatok során. A színét a betacyanin vegyület adja amit erős antioxydánsként tartanak számon, ezáltal segít a rák megelőzésében. Állóképességünket is növeli, ezért sportolóknak különösen ajánlott, aki még nem sportol, annak meg pláne, mert céklánk majd megadja a kezdő lökést hozzá. Szóval sportra és céklára fel! Én ma már mindkettőn túl vagyok,íme az ötletek. Az alábbi étkek 1 kg céklából születtek, ami 160 Ft-ba került.
 Jamie céklasalátája:
Igen, én szeretem Jamie-t, na nincsen kiplakátolva vele a szobám fala, de a főzőtudománya szerintem zseniális. Ehhez a recepthez én bizony nem nyúlok és nem változtatok raja, mert úgy tökéletes, ahogy van. Mióta rátaláltam én csak így készítem a céklát ha hús mellé eszem. Ahogy a legtöbb ember szerintem, én is a hagyományos céklasalátán “nőttem fel”. Ami ugyebár ecetes, köményes cukros lében csücsülő cékladarabokat jelent .Nem mondom, hogy nem szeretem azt, mert hazudnék, tényleg jó ahogy otthon is mindig készült, de nekem ízre sosem lett olyan mikor megpróbálkoztam vele. Macera megfőzni lehámozni könyékig lila vagyok, attól meg ráz a hideg, hogy cukrot szórjak egy zöldségre, szóval én ezt feladtam. Ezzel nincs vesződnivaló, mert a cékla szőröstül, bőröstül átsül egy alófólia zacsiban, nem kell mosogatni, és az íze az mesés, melegen,hidegen.DSCF0534Hozzávalók:

fél kg golf labda méretű cékla
10 gerezd hámozatlan fokhagyma
1 marék friss majoránna vagy oregánó (ez nekem nem volt, jó a szárított is)
só, bors
10 evőkanál balzsamecet
6 evőkanál olívaolaj
A céklákat súroljuk meg alaposan, meghámozni nem kell, elég csak a két végét levágni. Ha nagyobb céklákat veszel semmi gond, darabold fel. Alufóliából csináljunk tasakot. 2×2 hosszabb darab alufóliát letépek és egymás alá teszem keresztben őket. 4 oldalról felhajtogatom úgy, hogy a közepére betehessem a céklát, a fokhagymákat, az öntettel együtt és ne tudjon kifolyni, kiszakadni. A fokhagymát sem kell megpucolni, gyönyörűen krémesre fog megsülni és ki lehet nyomni egészben a héjából. A céklán fel sem fog tűnni, hogy rajt maradt a héja, nem kell meghámozni a végén sem. Előmelegített sütőben kb. 50 perc – 1 óra alatt megsül. A vége felé rá szoktam nézni, hogy van e még alatta elegendő lé, ha nem akkor lehet pótolni.
Kipróbálni nem ajánlott, hanem kötelezőőő!
Reszelt cékla fűszeres joghurtos öntettel:
A céklát szinte ugyanúgy lehet használni, mint ahogy a sárgarépánál már leírtam, bármilyen salátába lehet nyersen reszelni, nem kell mindig főzni. Egyszerű olívaolaj-citromlé öntettel hagymával is tökéletes. Éppen ezért szerettem volna a cékla esetében is egy pikánsabb, de nyers salátát csinálni és ez tényleg finom lett.DSCF0532Hozzávalók 1 adaghoz:

 3 db kisebb cékla hámozva,lereszelve (kb. 15 dkg)
1 doboz natúr joghurt (a sűrű görög az igazi hozzá)
1 nagyobb gerezd reszelt fokhagyma
só, bors, pár csepp citromlé
fél-fél teáskanál őrölt koriander, fahéj, római kömény
fél mokkáskanál csilipor(attól függ mennyire szereted csípősen)
A hozzávalókat összekeverjük és bármikor jóízűen elfogyasztjuk.
Cékla-grapefruit turmix:
 
Csak semmi fúúújj meg jesszus mi ez…:)
A cékla alapvetően édes, a citrusfélékkel és picit savanykásabb gyümölcsökkel nagyon jó párost alkot. Ahogy a répánál is, itt is játszhat a reszelt cékla, narancsdarabok, citromlével, pici mézzel összekeverve és valamilyen maggal megfejelve verzió. Erről is írkáltam már a répánál, ezért most  inkább alkottam egy vitaminbomba turmixot.
Két kisebb fej céklát meghámoztam, lereszeltem, a grapefruitot(narancs, alma is lehet) kisebb darabokra szeltem és egy botmixerrel pürésítettem. Vízzel higítsuk tetszés szerint. Ha valakit zavar, hogy a rostok is benne vannak akkor a lereszelt céklát hagyja állni kicsit majd csavarja ki a levét illetve a grapefruitnak is csak a levét facsarja hozzá. De nagy káááár lenne a rostokért na… Édesíteni lehet pici mézzel, de nekem nem hiányzott belőle.DSCF0543Céklaleves:

De csak azért, mert ez egy újabb színt produkál a tányéron, vagy a falon ahogy azt már említettem korábban. Meg azoknak akik nehezen barátkoznak meg a nyers verzióval, akkor kezdetnek ez lehet ideális megoldás összehaverkodni a céklával, mert a tejszíntől finom krémes lesz.

DSCF0565Hozzávalók 4 főre:

fél kg cékla

1 fej vöröshagyma

2 dl főzőtejszín
só, bors,
köménymag (de ezen kedvetek szerint változtathattok)A vöröshagymát felkockáztam és olajon üvegesre pároltam, hozzáadtam a meghámozott, kockákra vágott céklát, majd felöntöttem annyi forró vízzel, hogy kb. 1 ujjnyival ellepje. Befűszereztem, sóval, borssal, picit ételízesítő is mehet hozzá, illetve egy teáskanálnyi egész köménymagot adtam hozzá. Mikor a cékla megpuhult, botmixerrel leturmixoltam majd hozzáöntöttem a tejszínt és még egyszer összeforraltam. Ha elzártuk alatt a gázt pár csepp citromlé nem árt meg neki. Melegen, hidegen egyaránt finom.

Tavaly ősszel sütöttem tortát is céklából egy barátném szülinapjára, a tésztája puha lett a reszeléktől, a tetejére pedig céklás cukormáz került, a fotót ha meglelem felrakom, de őszintén szólva én annyira nem voltam elájulva sütemény formában tőle, de többeknek ízlett…

Zöldborsó vagy cukorborsó?

Nálam cukorborsó és volt ahol furán néznek rám emiatt. Utánaolvastam ez két különböző típus, a zöld, amit nálunk leggyakrabban árulnak és vastagabb a hüvelye, a cukorborsó pedig édesebb ízű és hüvelyestől szokták megpárolni és fogyasztani, ázsiai konyhákban gyakori. Utóbbi tuti nem gyakran került az asztalra gyerekkoromban. Mindegy, nekem akkor is cukorborsó, na bumm.
Az első dolog ami eszembe jut róla, hogy utáltam szedni és kipirigálni. Ide a rozsdás bökőt, hogy ezen a kifejezésen  is felhúzzák páran a szemöldöküket. Somogyban pirgálják, legalábbis abban a házban ahol én laktam igenis, hogy kipirgálják a cukorborsót.
A második dolog, az pedig a sokak által leggyakrabban fogyasztott főzelék, ami szintén két táborra osztja a rajongókat, pirosra és fehérre. Ami engem illet piros, csakis kizárólag. Azaz piros paprikás rántás kerül bele a végén, na meg persze tejföl is. A tejes cukros verzió sem rossz, de az én fazekamban nem fő az biztos.
Aztán az is beugrott, hogy sokáig csak úgy voltam hajlandó megenni a főzeléket ha az Anyukám átpasszírozta. Pedig már az összes fogam meg volt. Hm, fura egy gyerek vótam na.
Erről azóta sikerült leszoknom és nem pempő formájában eszem. Főzelék receptet most nem is írnék, viszont az egyik kedvenc levesemét annál inkább, és picit megint jövök a mentával…
Zöldborsós tárkonyos csirkeraguleves:

Hozzávalók 3 főre:

20 dkg zöldborsó
fél csirkemell filé
15 dkg gomba (anti-gomba klubtagok elhagyhatják)
1 kis fej vöröshagyma
1 db répa
1 db fehérrépa
1 dl főzőtejszín
tárkony, citromlé
só, bors

A hagymát apró kockákra szelem és egy kevés olajon üvegesre pirítom, majd ráteszem a felkockázott csirkét és fehéredésig együtt pirítom őket. Felöntöm kb. egy liter vízzel sózom, borsozom, ekkor is teszek már bele egy kis kanál tárkonyt, ételízesítőt. Amíg a csirke fő, felaprítom a gombát, répákat és mikor  a csirke félig megpuhult hozzáteszem ezeket is. Mikor a zöldségek is megpuhultak hozzáadom a tejszínt egyet forralok rajta és elzárom a gázt. Megszórom ismét tárkonnyal, friss petrezselyemmel és egy kis kanálnyi citromlevet is öntök még hozzá.
Nekem nem hiányzik belőle apró tészta, de természetesen a végén lehet még belefőzni egy maréknyit abból is.

A menta és a borsó barátsága

Ééés jöjjön ismét néhány újdonság amiket teszteltem a héten. Lehet már mindenkinek az agyára megy a menta, de én rákattantam enyhén, mivel nő, mint a bolond gomba. Érdemes ültetni kertbe, ládába, nincsenek nagy igényei. A menta és én sokáig nem voltunk jóban, max. rágó és fogkrém formájában tartoztak a mindennapjaimhoz. A mentás csokit ki nem állom. Aztán eszembe jut még a Vadember nevezetű koktél amit egy barátosnémmal ittunk pár éve valahol a Balcsi parton és azóta is ráz a hideg a gondolatától is, pedig alkoholmentes volt. Nem zöld volt viszont ződ, és gyakorlatilag egy vízzel higított fogkrémszerűség…Lapozzunk is.
Mostanában több helyen olvastam,hogy a menta és a borsó jó haverok amit én nem tudtam elképzelni, hát kipróbáltam és állítom, tényleg bomba jó páros ők ketten.
Feta sajtos zöldborsó saláta:

Fradi rajongóknak kötelező. Nem, én nem vagyok az, a foci és Zsuzsi nincsenek köszönőviszonyban.

Hozzávalók 2 adaghoz:

15 dkg zöldborsó
fél kígyóuborka vagy 2 kisebb koviubinak való uborka
10 dkg feta sajt (Anikó sajt is jó helyette)
fél csokor petrezselyem
4 mentalevél
olívaolaj
só, bors
1 teáskanál citromlé

A zöldborsót enyhén sós, lobogva forró vízben puhára főzzük. Addig apró kockákra vágtam az uborkát, felaprítottam a petrezselymet, mentaleveleket. Miután a borsó megfőtt, összekevertem a zöldségeket, fűszereket, olívaolajat, citromlevet és rámorzsoltam  a sajtot. Grillezett húsok mellé jó társ lehet.
Én most házi rozsos zsemle és tonhaldarabokkal fejeltem meg valamint hiányzott belőle még egy kis piros szín, így repült bele egy paradicsom is.

Zöldborsó pesto pennével:

Nagyon szeretem a pestot, de a bazsalikomos, fenyőmagos verzió nem éppen olcsó az utóbbi hozzávalónak köszönhetően. Csináltam már petrezselyemből, medvehagymából, a fenyőmag meg kiváltható dióval, tökmaggal és egyéb csonthéjasokkal is. Hűtőben pár napig eláll, csak tésztát kell főzni hozzá, némi reszelt sajt és lehet falatozni. Így jött az ötlet, a cukkerborsós verzióhoz. Az egyik legszebb zöld szín amit tányéron láttam eddig.

Hozzávalók 1 adaghoz:

10 dkg zöldborsó
1 gerezd fokhagyma
1 marék pirított tökmag
1 evőkanál olívaolaj
só, bors,
3 db mentalevél
5 dkg reszelt sajt
penne tészta

A borsót sós vízben megfőztem, majd az olívaolajjal, sóval borssal leturmixoltam. Belereszeltem a fokhagymát. Megpirítottam a tökmagot és mozsárban apróra törtem majd belekevertem a pestoba. Mielőtt hozzáadtam a mentát megkóstoltam, de szinte sírt az édeskés borsókrém valami friss után, úgyhogy mentek is hozzá a mentalevelek. Rákanalaztam a tésztára, reszelt sajttal megszórtam. Mennyei manna. A szőnyegemhez is remekül megy.

Legyetek nyitottak próbáljátok kiii!

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!