Pálmafa Project

Nagyon mandulás sütőtökös répás krémleves

A sütőtökből sosem elég, ráadásul krémleves formájában a sárgarépát is belecsempészve, eladható szinte bárkinek. Ezt a levest minden nap megenném, laktózmentes, gluténmentes, paleo, vegán, vega, csak, hogy mindenki örüljön! De szerintem, ízleni fog a húsimádoknak, édességfüggőknek is, kortól és nemtől függetlenül. Vagy ez túl álomszerű lenne? Pedig tényleg finom, krémes, melengető és jó ránézni. De figyelem, nyomokban mogyoróféléket tartalmaz. Nem is kicsit. Nagyon. Hiszen mandulalisztes, mandulatejes és a tetején is manduladarabok figyelnek.

DSCF4887Természtesen itt is van több alternatíva az elkészítéséhez, a mandulatej kiváltható mással is, én kókusszal biztos ki fogom még próbálni. Mandulatejet házilag is bátran el lehet készíteni, csak úgy, mint a rizstejet, kókusztejet, zabtejet, vagy akár a kesudiótejszínt is. Ha pedig valakit teljesen hidegen hagynak a növényi tejek, akkor nyugodtan használjon tehéntejet vagy főzőtejszínt hozzá.

A zöldségeket azért sütöm meg előtte, mert úgy sokkal ízesebbek, édesebbek lesznek, ahogy karamellizálódnak a sütés során, viszont időben nem tart sokkal tovább az összeállítása, mintha mindent egy fazékban megfőznék. Próbáljátok ki így is, úgyis, hosszú még a tökszezon a végére csak megszeretitek!

DSCF4891

Hozzávalók 3 adaghoz:

fél sütőtök

3 db répa

1 fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

5 dkg mandula

4-5 deci mandulatej

só, bors

pár csepp citromlé

olívaolaj

Tetejére: pirított manduladarabok, frissen reszelt répa és sütőtök

A sütőtöknek kikapartam a magjait, nagyobb darabokra vágtam és egy tepsire tettem őket, majd mellé került a hasábokra vágott répa és a negyedelt vöröshagymák, valamint a fokhagymák egészben és héjastól. Vékonyan locsoltam rá olívaolajat és 200 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt puhára sütöttem őket. Ezután egy edénybe tettem a hagymákat, a fokhagymát a héjából kinyomva természtesen, a répadarabokat, a töknek a kikapart húsát, sóztam, borsoztam, felöntöttem annyi mandulatejjel, hogy majdnem ellepje (lehet fele víz, fele tej is) és összeforraltam az egészet, majd pár percig együtt főztem őket, végül hozzászórtam a darált mandulát és összeturmixoltam egy botmixerrel a levest. Ha túl sűrű lenne, nyugodtan lehet még mandulatejjel vagy vízzel hígítani. Facsartam rá pici citromlevet, és tálalásnál megszórtam darabolt, és a száraz serpenyőben megpirított mandulával.

DSCF4886

Ajo blanco az andalúz mandulás fokhagymaleves szőlővel

Egy dolgot sajnálok, hogy  miért csak most bukkantam rá erre a levesre a tévét bambulva egyik nap, és miért nem már évekkel ezelőtt? Tuti pótolni fogom a lemaradást és rendszeres vendég lesz a tányéromon. Nagyon ütős, repeta esélyes, ráadásul szerintem egy ünnepi ebéd első fogásaként is simán megállja a helyét. És ami még nagyon mellette szól, hogy ez is egy főzés nélküli leves, amiben mandula, szőlő és jó sok fokhagyma van, egy laza turmixolás és már kész is, ha hideg vizet adunk hozzá még hűteni sem kell.

DSCF4760A leves neve amúgy fehér fokhagymát takar szó szerint és áhó blankónak ejtik a spanyolok és nyáron gyakorlatilag ezen élnek Andalúziában. Meg tudom érteni, én még télen is simán elviselném minden héten, még akkor is ha tényleg behűtve az igazi.

A fokhagyma és a mandula bármilyen furcsa is, nagyon jól illik egymáshoz ebben a levesben, ráadásul a mandula az egyik legértékesebb csonthéjas. Tele van kálciummal, magnéziummal, szabályozza a koleszterinszintet, megvédi az ereket a lerakódásoktól, ha minden nap elrágcsálunk pár szemet. Magas az E-vitamin tartalma és nagyon jó hatással van az idegekre és az agyra. A fokhagymáról meg már mondanom sem kell, hogy az egyik legjobb baktériumölő, már pedig jönnek a hűvösebb napok, így muszáj felturbózni az immunrendszert és én inkább ilyen étellel teszem, mint valami “műbogyóval”… Ja, és még laktózmentes is, viszont ha nem tudtam volna, hogy mit eszem, arra tippeltem volna, hogy van benne tej, vagy tejszín, annyira krémes az állaga. Valahol sherry ecettel készítik, én azt még nem próbáltam, a fehérborecet is tökéletes bele. És már elképzeltem mandula helyett dióval is…hm..

DSCF4745Hozzávalók 2 főre:

10 dkg héj nélküli mandula

2 gerezd fokhagyma

1 nagyobb szelet kenyér v kifli (nálam tönköly kifli)

1 fürt szőlő

2 evőkanál olívaolaj

1 mokkáskanál fehérborecet

só, bors

A mandulát ledaráltam, a kiflit széttépkedtem és 10 percre vízbe áztattam, a szőlőt leszemeztem,. Ajánlatos félbevágni és kimagozni, de mivel én lusta voltam apró szemű szőlőt vettem ezt nem tettem meg… Ezután egy turmixba tettem az őrölt mandulát, a kinyomkodott kiflidarabokat, sót, borsot, olívaolajat, fehérborecetet, belereszeltem a fokhagymákat is, majd felöntöttem kb. két deci vízzel és simára turmixoltam. Inkább kevesebb vizet öntsünk bele először, aztán lehet hígítani a kívánt sűrűségre.  Ezután a levest behűtöttem, majd tálalás előtt szórtam a tetejére a szőlőszemeket és a mandulát valamint néhány csepp olívaolajat.

 

Póréhagymás paradicsomkrémleves avagy a kókadozó zöldségek 2. élete

Nem állt szándékomban ezt az ételt feltenni a blogra, csak szimplán felcsaptam a hűtőt azzal a céllal, hogy a maradék zöldségből valami gyors krémlevest összedobok és jól megeszem. Még csak fotózni sem volt kedvem,  hogy őszinte legyek, de olyan finom lett és különben is szép a színe, pláne, hogy aznap a napfényt max a tévében láttam. Szóval felpörögtem tőle, pedig semmi illegális hozzávalót nem csempésztem bele.

DSCF4646Hátha hétvégén elkészítitek, biztos sok hűtőben lapul érett paradicsom, ami még lédús ugyan, de picit már elfáradt a sok egy helyben üléstől, így a legjobb dolog ami történhet vele, ha levesben, krémben, szószban végzi. Tulajdonképpen alig kell hozzá alapanyag, fűszerek szinte minden háztartásban vannak, lehet bele szárítottat is szórni. Sajnos friss bazsalikomom nekem sincs most, de a rozmaring asszem kárpótolt ezért.

Egy a lényeg, hogy nem muszáj a zöldségeket kidobni, ha nem állnak már vigyázban (kivéve ha a jóképű fehér penész már kisajátította magának), tessék őket felhasználni akár ily módon is. Egyszerű, gyors, filléres megoldás. Ja és ízletes, lehet még turbózni sajttal, pirított kenyérkockákkal,magokkal, ahogy tetszik. Na jó, még egy kis füstölt kóbit is el tudnék képzelni hozzá…

DSCF4648Hozzávalók:

1 darab póréhagyma

5-6 darab paradicsom

2 gerezd fokhagyma

1 evőkanál friss rozmaring

1 teáskanál szárított bazsalikom v friss bazsalikom levelek

1 deci főzőtejszín v tejföl v joghurt

olívaolaj

só, bors

A fokhagymákat és a rozmaringot felaprítottam, a póréhagymát vékonyra szeltem, a paradicsomokat felkockáztam. Egy kis lábosban felmelegítettem az olívaolajat, majd rászórtam a fokhagymát, pár perc múlva a pórét is, végül a paradicsomot. Sóztam, borsoztam, megvártam, míg elkezdenek puhulni és a paradicsom kiengedi a levét, ezután öntöttem fel kevés vízzel, kb. amennyi félig ellepi a zöldségeket, aztán lehet még higítani rajta a turmixolás után ha szükséges. Beleszórtam a rozmaringot és a bazsalikomot is, majd lefedve főni hagytam, kb. 15-20 percig, majd lehúztam a tűzről és összeturmixoltam. Ilyenkor lehet még a tejszínnel vagy tejföllel hígítani, krémesebbé tenni, de ezek nélkül is remek.

 

 

Nyárvégi nyers gyümölcsleves almával és körtével

Már vagy két hete nem tettem fel egy nyers gyümilevest sem, ez szörnyű… Sürgősen pótolnom kellett. Nekem már hiányzott, pláne, hogy én naív elmentem a minap vendégségbe csak úgy, sütemény nélkül, mondván, hogy lesz ebéd meg szülinapi torta és tuti ne vigyek édességet neeeem kell az… Aha..a kedves barátaim(?) már útközben felhomályosítottak, hogy akkor ha belépek az ajtón egyből kanyarodjak padló gázzal a konyha felé, ahol vár a mák és leszek szíves mákos bejglit(!!!!!) sütni… Ok, hogy zuhogott az eső, de még akkor is plusz 20 fok volt és nem mínusz. Valahogy még nem voltam ráhangolódva a fahéj illatú karácsonyra. Bakker, pechemre vót otthon fahéjas gyertyájuk….aztán egy három órára magamra hagytak, rámzárták a nem létező konyhaajtót is… Neeem ám, segítettek valójában, beküldték a gyerekeket(mind a 7et), hogy gályázzanak velem a 3 négyzetméteres konyhában, ők meg néha bekukkantottak egy “mikorleszmárkész” beszólással hozzánk… A munkafolyamatot pedig egy frissen herélt tacskó felügyelte, aki a nyakán lévő műanyag tölcsérbe próbált néhány leeső morzsaszemet befogni… De megérte, felejthetetlen élmény volt, sírva röhögős és bejglit kanállal tepsiből kikanalazós, hálám jeléül, oly remekművet kreáltam ugyanis….

Szóóóval, ezzel a levessel próbálom most visszaimádkozni magamba a nyári hangulatot. És sikerült jelentem alásan!

DSCF4612Sosem értettem, miért mondják azt egy ételre, hogy olyan selymes…Ezt a leves nyammogva, viszont pont ez a jelző jutott eszembe először és azt hiszem a kókusztej az, ami képes azzá varázsolni a savanykás nyári alma, az édes zamatos körte kombinációját. A kókusztej mellé pedig mindig passzol a csípős gyömbér és a édeskésen fanyar lime. Édeskésen fanyar.., na, ezt hogy hoztam össze? Mindegy is, nem tudom jobban leírni a lime ízét, egy biztos, én nagyon szeretem.

Igaz, hogy lassan vége a nyárnak, de azért a bejgli helyett próbáljátok ki egyenlőre ezt, hízókúrázni meg ráérünk karácsony tájékán…

DSCF4599

Hozzávalók személyenként:

1 kisebb méretű alma

1 kisebb méretű puha körte

pár szem sótlan pisztácia

2 deci kókusztej

xilit v nádcukor v méz ízlés szerint

fél lime leve

1 ujjbegynyi reszelt gyömbér

Az almát és a körtét apró darabokra vágtam, nem hámoztam meg előtte, de természetesen a magházát kiszedtem. Turmixgépbe szórtam őket, felöntöttem annyi kókusztejjel, ami majdnem ellepte, belecsavartam a lime levét, megszórtam egy kanál nádcukorral, belereszeltem a gyömbért is, majd összeturmixoltam. Tálba öntöttem, és megszórtam a száraz serpenyőben megpirított natúr pisztáciával.

Nyers gyümölcsleves - Szilva-Szeder-Őszibarack

Íme egy nagy favorit a nyers gyümileves kategóriában, bár már azt veszem észre, hogy szinte mindegyikre ezt a jelzőt írom, de ha egyszer imádnivalóak? Legalábbis az én ízlelőbimbóim azt mondják… Tavaly nyáron a diós szilvakrémleves volt az egyik kedvencem, abban is ott figyelt a szeder, de most becsatlakozott egy lédús őszibarack is hozzá és mennyire jól tette! A fülledt melegben annyira képesek feltölteni energiával ezek a levesek, késő délutáni uzsonna vagy könnyű vacsora gyanánt, hogy ujjá születek szinte a nap másik felére, és sportolás előtt is, de utána is remekül pótolja a folyadékveszteséget, a kiürült ásványi anyagokról nem is beszélve.

DSCF4251A lenmagról már meséltem, és még lehetne ragozni, hogy mennyire értékes mag, abszolút érdemes rendszeresen fogyasztani, ráadásul finom is, darált formában tudnak jobban felszívódni a benne lévő értékes vitaminok és ásványi anyagok, így hasonló levesek sűrítésre remek ötlet.

Egy a lényeg, meleg van, úgyhogy elő a turmixgéppel, botmixerrel, jégkockákkal és egyétek, igyátok a friss gyümölcsöket!

DSCF4244Hozzávalók adagonként:

1 nagyobb méretű őszibarack

3 db szilva

1 kis marék szeder

1 evőkanál őrölt lenmag

csipet fahéj és őrölt szegfűszeg

pár csepp citromlé

1-2 tesákanál nyírfacukor v méz ízlés szerint

víz

A szederből pár darabot félretettem a tálaláshoz, majd minden hozzávalót a turmixgép táljába tettem, a gyümölcsöket előtte megmosva természetesen, kimagozva, nagyobb darabokra vágva, de héjastól. Felöntöttem őket annyi hideg vízzel, hogy éppen ellepje és pár msp. alatt összeturmixoltam az egészet.

Ünnepi előétel Húsvétra! - Tormás céklás almaleves

Egy rövid kitérő az elején, mert elindult a Palánta Projekt is, egy kedves kollégám vezénylétével, így ha szeretnétek nyárra friss és minden vegyszertől mentes zöldégeket termeszteni akár balkonládában is, akkor klikk IDE és hajrá tartsatok velünk!

Nos, masírozzunk vissza a konyhába és folytassuk a húsvéti vonalat és ha Húsvét akkor sonka helyett most torma. Nem gondoltam volna, hogy valaha az életben erről írni fogok, mert kimondottan utáltam sokáig. Az ecetes torma ma sem a kedvencem, a majonézes már inkább, és már dolgozom a házi verziójának előállításán is.

DSCF3035

A friss tormával sem ápoltam túl jó kapcsolatot régen, ugyanis a ház körül gyűlt meg vele legelőször a bajom, szerettem volna ugyanis kiírtani, de ez megoldhatatlan feladatnak bizonyult. Mindenhol burjánzik ha kell ha nem és a történet ugyan nem azzal végződik, hogy én lettem az ország legnagyobb tormatermesztője, (inkább elköltöztem), de végül is sikerült beiktatni az étrendembe alkalmanként egy-egy kis kanállal tormánkat. Alattomos Ő ugyanis, mire nagy arccal kimondtam az első találkozásunk alkalmával, hogy ááá ez nem is erős, ezt megbosszulván olyan erővel vágott fejbe, hogy az életemért könyörögtem, mert sajgott az egész homlokom a fájdalomtól.

De akkor miért együnk mégis tormát? Nem csak azért, mert a zorrunkat is tisztíccsa, hanem mert nagyon erős baktérium és vírusölő hatása van, és emellett C – vitamin és kálium is található benne.

Ebben a levesben a torma tulajdonképpen hab a tortán, főleg csak frissen van jelen a tetején és tálalás előtt érdemes rátenni bátorságunknak megfelelő mennyiségben. Bele is főztem néhány karikát, de úgy nem kimondottan érezni az erejét, ami egyébként jelentősen tompítható úgy is,ha lereszelve áll néhány órát. Nagyon jól feldobja a savanykás, de mégis édeskés leves ízét, amiben egyébként a citromnak is nagy szerepe van, az hozza ki igazán a három főszereplő zöldség együttes aromáját.

Örök repertoár tag marad, hidegen a legjobb!

DSCF3031

Hozzávalók 4 főre:

2 db közepes cékla

3 db alma

1 db torma

1 kisebb fej vöröshagyma

fél citrom leve és reszelt héja

1 kis doboz natúr joghurt vagy tejföl

só, bors

olívaolaj

A hagymát felkockáztam és az olívaolajon üvegesre pároltam, ezután hozzáadtam a reszelt céklát majd felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje. Sóztam borsoztam, megvártam míg a cékla megpuhult. Eközben lereszeltem az almát, a citrom héját, a levét pedig kifacsartam. Ha cékla megpuhult ezeket mind a leveshez adtam és éppen összekevertem és hagytam, hogy ismét forrni kezdjen mikor már el is zártam a gázt, hogy ne főzzem agyon az almát. Egy botmixerrel pürésítettem a levest, aztán hozzáöntöttem a joghurtot, simára kevertem és kihűtöttem, majd frissen reszelt céklával és tormával két tányárral eltűntettem.

DSCF3030

Retro paradicsomleves találkozása egy csipet chilivel

Aki nem szereti a csípőset az se lapozzon tovább, hiszen én is úgy indultam neki ennek a levesnek ahogy máskor, egy sima mezei paradicsomlevest szerettem volna főzni, pont azt a verziót ahogy az elmúlt pár évben bevált. Leszámítva az első alkalmat amikor is nem paradicsomleves lett a végerdemény tésztával hanem paradicsomos tészta…. Fantasztikus érzékem volt hozzá, hogy mennyi tészta is kell egy levesbe, gondoltam pici szemű a tészta, hát abból sok kell….Addig nem vittem végig a gondolatmenetet, hogy a pici tészta megszívja magát és naaaagy lesz és kövéééér, mire megpuhul…. Ízre jó volt, úgyhogy eladtam betűtésztás paradicsomfőzeléknek…

Na szóval, tanulva az esetből, aztán már mindig jól végződött a történet, úgyhogy nem is váltottam receptet, mert így ízlett mindenkinek, pedig van benne egy nagyon “bonyolult” rész, az átpasszírozás. Ugyanis bele kell főzni egy apróra vágott vöröshagymát és a végén ezt leszűrjük. Azt jutott eszembe, hogy tulajdonképpen össze is lehetne turmixolni, akkor nyilván a színe picit világosabb lenne és állagra krémesebb, ízre viszont biztos ugyanolyan finom. Lehet így is, úgy is, tetszés szerint. Én most passzíroztam, aztán hogy ne vesszen kárba a szűrőn fennmaradt hagymás, kissé paradicsomos egyveleg, azt félretettem és később leturmixoltam, majd a hűtőbe tettem és pár nap múlva tökéletes tésztaszósz alap lett belőle. Bármilyen sonkával, gombával, sajttal, fűszerrel kiegészítve kész van egy gyors fogás.

Mikor a leves elkészült, kívántam egy kis csípőset. Én, aki korábban még a pár szem borssal ízesített levest sem tudtam megenni…Bár ez biztos annak tudható be, hogy egy gyerekkori tengerparti nyaralás alkalmával a vacsoránál úgy döntöttem, hogy én bizony felszippantom a borsszóró teljes tartalmát…, aztán meg üvöltöttem…, aztán meg többet nem mentünk oda nyaralni. De hát muszáj volt kipróbálni, mert közvetlenül előtte azt mondták, hogy nem szabad…. Mindegy, feldolgoztam a megrázó élményt és lehet pár év múlva sárgarépa helyett jalapeno paprikát rágcsálok tévénézés közben és közben tűzet hányok… Nem lehet tudni nálam. Szóval szórtam a levesünkbe némi cayenneborsos chiliport. Ez tényleg nem muszáj, enélkül igazi óvodai emlékeket idéző retro paradicsomleves.

DSCF2808

Hozzávalók 3 főre:

6 deci paradicsomlé

4 deci víz

1 közepes fejvöröshagyma

zellerzöld

1 evőkanál nádcukor

1 mokkáskanál cayenneborsos chilipor

1 kisebb marék csavart v betűtészta

olívaolaj

A vöröshagymát kevés olajon megpároltam, majd felöntöttem a paradicsomlével, adtam hozzá vizet, beletettem a zellerzöldet. Megsóztam és hozzákevertem egy kanál nádcukrot is. Megvártam míg felforr és a hagyma megpuhul. Ezután leszűrtem a hagymadarabokat, kivettem belőle a zellerzöldet, majd visszatettem a gázra és belefőztem a tésztát a levesbe. Végül megszórtam a chiliporral.

Kakukkfüves hagymaleves

A kakukkfű és a hagyma nagyon jó barátságban vannak, ráadásul mindegyikükből külön-külön is, tea is főzhető, ami remek gyógyír köhögésre, torokfájásra. Szerencsére, kopp kopp kopp ez nem érint per pillanat engem, ezt szimplán csak azért főztem, mert levesre vágytam és volt néhány kókadt vöröshagyma a háznál és az is biztos, ha együtt kerülnek a fazékba ezzel a fűszernövénnyel, akkor sokkal ízletesebb a végeredmény. Kakukkfűbokor pedig adott volt a zsebkendőnyi kertemben, így egy nagy késsel lekanyarítottam belőle néhány ágat, majd arról lehúztam az apró leveleket. Állítólag a kakukkfű alacsony vérnyomásra is kiváló, külsőleg bedörzsölve pedig rovarcsípések kezelésére.

Ha van otthon kéznél pár korty fehérbor, löttyintsük bátran a leveshez a főzés alatt, az még egyet dob az ízén, de anélkül is szuper lesz.

DSCF2715

Hozzávalók 3 főre:

3 db vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1-1 teáskanál szárított és friss kakukkfű

fél mokkáskanál őrölt fehérbors

1 evőkanál teljeskiőrlésű tönkölyliszt

1-1 evőkanál olívaolaj és vaj

1 deci fehérbor (elhagyható)

Tetejére: pirított kenyérkockák és reszelt sajt

A vöröshagymát krokodilkönnyekkel félkarikákra szeleteltem, a fokhagymát felaprítottam. Egy fazékban felhevítettem a vajat és az olajat, majd rátettem a vöröshagymaszeleteket és kb. negyed óra alatt világosbarnára pirítottam őket, sűrűen kevergetve, mert könnyen odakap. A fokhagymát csak ekkor adtam hozzá, hogy nehogy megégjen.  Megszórtam az egészet egy kanál liszttel és felöntöttem annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Víz helyett hús v zöldségalaplé még tökéletesebb. Sóztam, borsoztam megszórtam szárított kakukkfűvel és megvártam míg a hagyma puhára fő. A friss kakukkfüvet csak a végén szórtam hozzá. Pirított kifliszeletek és sajt került a tetejére tálaláskor.

Fehérboros gesztenyekrémleves aszaltgyümölccsel

A múltkori gesztenyekrém után elhatároztam, hogy ez lesz a következő gesztenyés ételem. Azt még nem tudtam, hogy milyen receptúra szerint fog elkészülni, csak azt, hogy édeset szeretnék belőle alkotni. A legtöbb gesztenyekrémleves hagymás alapból építkezik, nekem valahogy a kettő nem passzol, de egyszer majd biztosan kipróbálom, hiszen nem ítélkezünk olyan étel felett amit még nem kóstoltunk ugye ugye kislányom…kisfiam… ki nem álltam gyerekként mikor ezzel jöttek, még akkor is, ha történetesen mára tényleg tartom magam ehhez.

Nos, nem ragozom, a leves finom lett, szerintem karácsonykor előételként is megállná a helyét. Lehet tejszínnel is készíteni, akkor vízzel öntsük fel a gesztenyét és a tejszín csak a végén kerüljön hozzá. Én most tejben főztem. A fehérbort nem terveztem beleönteni, de volt itthon és véletlenül beleborult egy fél deci… Talán pont ettől lett ünnepi íze? Az alkoholtartalma elfőtt amúgy ezt bizton állíthatom, mert én két kortyot is megérzek már, de ettől nem lettem álmos 5 perc után. Igen, lehet gesztenyemasszából is készíteni, de ahogy már korábban említettem én hadban állok vele, nem bírom megenni és sokféle ízt érzek benne, csak igazi gesztenyét nem… Ha szép nagyszemű gesztenyét veszünk akkor megéri bibelődni a sütéssel és pucolással, ráadásul ebben nincsen plusz cukor és tartósítószer… Az aszaltgyümölcs levesbetétként jól passzol hozzá, általában télen mindig van itthon nekem aszalt sárgabarack és szilva, ha valaki vashiányos különösen ajánlott elrágácsálni naponta pár szemet.

DSCF2207

Hozzávalók két főre:

25 dkg sült, pucolt gesztenye ( kb. fél kg héjastól)

kb. 4 dl tej (amennyi ellepi a gesztenyeszemeket)

1 deci félédes fehér bor

méz vagy nádcukor ízlés szerint pár kanál

pici só

fél-fél mokkáskanál őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg és szerencsendió reszelve

fél narancs leve

apróra vágott aszalt szilva és sárgabarack a tálaláshoz

A gesztenyék tetejét bevagdostam és megsütöttem, majd még langyosan megpucoltam őket. Pár szemet félretettem a tálaláshoz. Egy lábosba tettem a szemeket és felöntöttem annyi tejjel, hogy ellepje őket. Hozzáadtam a fűszereket és mézet csorgattam hozzá, illetve egy pici csipet sóval is megszórtam. Mikor felforrt és majdnem megpuhult a gesztenye, hozzáöntöttem a bort is. A gesztenyék puhulásáig együtt forraltam őket alacsony lángon. Ezután lehúztam a gázról és összebotmixeltem krémesre az egészet. Pici forró vizet még öntöttem hozzá, mert túl sűrűnek találtam. Belecsavartam fél narancs levét is, megszórtam az aszaltgyümölcsökkel és a félretett gesztenyeszemekkel.

Őszi-téli vitaminforrásaim 3 rész: A csicsóka

Tavaly télen kezdődött a barátságunk ezzel a mókás kinézetű zöldséggel. Nem is csúnya, kikéri magának! Belül pedig egy igazi kincs és mégis parkolópályára került az elmúlt években. Ezúton szeretnék hozzájárulni, hogy ismét divatossá válhasson, abszolút kiérdemel minimum egy, de inkább több esélyt.

DSCF2115

Ami mellette szól többek között, hogy laktató, de mégis kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint a krumpli. A csicsóka glikémiás indexe alacsony, ami azt jelenti ugyebár, hogy lassan emeli meg a szervezet vércukorszintjét, így cukorbetegek is fogyaszthatják. A legtöbb jótékony tulajdonságát az inulin nevezetű hatóanyagának köszönheti, amely képes elérni, hogy testünk öngyógyító képessége magas fokon működjön. Immunerősítő hatása is bizonyított, véd a szív és érrendszeri betegségekkel szemben, csökkenti a koleszterinszintet. Vitaminok közül B1, B2, és C-vitamin található benne, ásványi anyagai pedig a foszfor, cink, kálium, kálcium, magnézium.

Termesztése is egyszerű, nincsenek nagy igényei a szegények krumplijának is nevezett zöldségünknek. Virága a napraforgóéhoz hasonlít és 2 méteresre is megnőhet. Jól mutat a kertben, de cserépben is megterem, úgyhogy most elgondolkodtam, hogy remek megoldás lehetne, hogy a miniatűr kertemben jövőre a gaz helyett, mondjuk csicsóka nőne…. Az Apukám pedig néha papírzacskóban termeszti…Nem ám, csak az történt, hogy télen benne felejtett egy példányt és a természet ereje utat tört magának, mire júniusban rábukkant valami eldugott sarokban, ez lett belőle:

DSCF0608

Ízét édeskésnek mondanám, némi diós beütéssel, szerintem finomabb, mint a krumpli, már csak azért is, mert a csicsóka nyersen is fogyasztható, sőt kimondottan ajánlott. Lereszelve tökéletes alkotóeleme lehet salátáknak. Piacon könnyen rátalálunk, ősztől tavaszig. Az ára 300-600 Ft / kg körül mozog, én általában 350 Ft-ért veszem a kisebb szeműeket. A nagyobbakat könnyebb megtisztítani, de az emiatt többe is kerül. A hámozásától lebeszélnék mindenkit, egyrészt elmegy az életkedve, másrészt a csicsóka is elvész. A bácsi akitől venni szoktam, megosztotta velem a titkot, hogy felesleges ez a művelet, elég egy konyhai dörzsivel megsikálni, aztán reszelhetjük, süthetjük, főzhetjük.

Szóval, ha szeretnétek megalapozni egy hosszútávú, biztos kapcsolatot ezzel a csicsóka gyerekkel, akkor ezeket a recepteket ajánlom kipróbálásra:

Napraforgómagos sárgarépás csicsókasaláta:

Mi mással kezdhetném a receptek sorát, mint a nyers változatával, hiszen úgy őrzi meg leginkább a vitamintartalmát. Nyugodtan variálja mindenki a zöldségeket mellé kedve szerint, nálam ez a verzió bevált. A sajt elhagyható a tetejéről, de én anélkül már lassan nem létezem, így most is került rá pár kocka. Pontos mennyiségeket most nem írok, mert elrontani nem lehet, fele-fele arányban kerüljön bele a répa és a csicsóka attól függően hány főre készül. Természetesen lehetne még akár petrezselymet is hozzátenni vagy egyébb fűszeret, de én nekem nem hiányzott ebbe a salátába több íz.

DSCF1987

Hozzávalók:

reszelt csicsóka

reszelt sárgarépa

lilahagyma apró kockára vágva

1 kis marék napraforgómag

sajt (elhagyható)

só, bors

olívaolaj

pici citromlé

Tegyünk mindent egy nagy tálba, locsoljuk meg kevés olívaolajjal, pár csepp citromlével, sózzuk, borsozzuk és hagyjuk állni egy kicsit, hogy összeérjenek az ízek.

Csicsókakrémleves

Krémleves imádatom közismert, ez lett a tavalyi tél egyik kedvence. Mostanában már tejszínt sem nagyon teszek a krémlevesbe, szeretem érezni a zöldség tiszta ízét, ebbe is csak alig pár csepp került. Sűrű szinte már főzelék állagú lett, de nagyon finom. Hús vagy zöldségleves alaplével is felönthetjük, de sima víz is tökéletes. Leveskocka is lehet, de én arra senkit nem fogok rábeszélni, mert én sem használok… Levésbetétnek pirított dió és sajt párosítás isteni, illetve a baconchips, ahogy az ezúttal is került rá.

DSCF2128

Hozzávalók 2 főre:

25 dkg csicsóka

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

só, bors

1 teáskanál kakukkfű

1 deci főzőtejszín v tejföl (elhagyhatóak)

olívaolaj

A tetejére:

pirított dió, sajt vagy baconszeletek

A csicsókát megsikáltam apróra szeltem a hagymákkal együtt. Először utóbbiakat megpároltam kevés olívaolajon majd hozzáadtam a csicsókadarabokat, felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje. Sóztam, borsoztam, megszórtam kakukkfűvel és puhára főztem a zöldségeket, majd az egészet összeturmixoltam. Ha tejszínnel készítjük, akkor a turmixolás után tegyük vissza a gázra, öntsük hozzá azt  és egy perc után mikor ismét forrni kezdene már el is zárhatjuk a lángot alatta. A bacont pirítsuk meg egy serpenyőben és tálaláskor tegyük a levesbe.

Csicsóka felfújt tárkonyos-tejszínes gombamártással:

Megpróbálkoztam egyszer a krumplipüré mintájára csicsókapürét készíteni, de úgy nem vált be, mivel nem szívta be magába a tejet rendesen, viszont ha teszünk mellé krumplit is akkor biztos sikerülni fog. Megtetszett ez a felfújt recept, kipróbáltam és nagyon ízlett. Szerintem ünnepi köretként is megállná a helyét. Bármilyen szaftos, húsos vagy zöldséges mártás passzol hozzá, én most gombát kívántam, méghozzá tárkonnyal, mert imádom, sőt még friss is volt itthon, úgyhogy pompás ebéd kerekedett.

DSCF2123

Hozzávalók 3 főre:

Felfújthoz:

25 dkg csicsóka

1 deci tej

5 dkg vaj

1 púpozott evőkanál fehér tönkölyliszt

2 tojás

só, bors

tepsi szórásához zsemlemorzsa (nálam zabkorpa)

Gombamártáshoz:

25 dkg sampion gomba

1 kisebb fej vöröshagyma

1 deci tejszín

1 deci tejföl

1 mokkáskanál dijoni mustár

1 teáskanál szárított tárkony v friss

só,bors

olívaolaj

A csicsókákat megsikáltam, felszeleteltem és sós vízben puhára főztem, majd botmixerrel pürésítettem.

A felfújthoz besamelt főztem, ami abból áll, hogy a vajat megolvasztottam egy edényben, rászórtam a lisztet, majd folyamatos keverés mellett hozzáöntöttem a tejet. Sóztam borsoztam, megvártam míg besűrűsödik, utána elzártam alatt a gázt, belekevertem a tojássárgáját, a csicsókát és a felvert tojáshabot. Kivajazott és zabkorpával megszórt muffintepsibe töltöttem a masszát, előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 20 perc alatt aranybarnára sült, belül viszont puha maradt. Frissen, melegen az igazi, legkönnyebben egy nagykanál segítségel sikerült kiszednem a muffintepsi horpadásaiból, úgy, hogy az alakjukat is megtartsák.

DSCF2119

Amíg a felfújt sült, a gombát és a hagymákat felaprítottam. Egy serpenyőben olívaolajon megpároltam a hagymát, majd hozzáadtam a gombát, sóztam, borsoztam, megszórtam szárított tárkonnyal, és megvártam, míg a levét elfőtte. Addig összekevertem a tejfölt a tejszínt és a mustárt, amit hozzáöntöttem a gombához. Pár perc alatt besűrűsödött és el is készült. Tálaláskor friss tárkonyt szórtam rá.

 

 

 

 

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!