Pálmafa Project

Pikáns barackos sárgadinnyeleves

Egy leves, amitől ismét nyári hangulatba kerültök! A gyümölcslevesek nekem megunhatatlanok, nincs két egyforma, és jujj de nagyon jó lett ez is.

DSCF9739Hogy mik az extra ízek? Rozmaringos olívaolaj és baconchips kérem szépen, de annyira nem is meglepő, hiszen a sárgadinnyét sokszor kínálják prosciutto-val az olaszok például. Eszméletlen finom, egy hónapja nyaralás alkalmával egyik nap ebédre is ez került elő a strandtáska rejtett bugyraiból, felkockázott dinnye és szárított dalmát sonka, csak így egymagában rusztikusan, kézzel tépkedve nyammogva.

A leves még attól különleges, hogy rozmaringos olívaolaj kerül a tetejére, éppen csak egy kis löttyenet, de ennyi elég a boldogsághoz. Ebédre készítettem egy halas fogás elé, könnyű belőle nagy adagot összedobni és gyorsan el is fogyott…

DSCF9742

Hozzávalók:

1 db sárgadinnye

2-2 db őszibarack és nektarin

fél hüvelykujjnyi gyömbér (elhagyható)

1 rozmaring ág

10 dkg szárított sonka v bacon

olívaolaj

A sárgadinnyét félbevágtam, kikanalaztam a magját, felvágtam cikkekre, egy késsel kivágtam a húsát és a turmixgép táljába tettem.

Hozzáreszeltem a gyömbért, megszórtam egy csipet sóval és simára turmixoltam, majd behűtöttem, miután a barackokat is belekockáztam.

A rozmaringot felaprítottam és serpenyőbe tettem, majd rálocsoltam kb. 3 evőkanál olívaolajat és melegíteni kezdtem. Nem forrósítottam nagyon, mert elég a rozmaring és az olívaolajnak sem tesz jót, éppen csak összemelegítettem, kicsit megrázogatva és már zártam is el a gázt, majd az olajat üvegbe töltöttem és félretettem. Ugyanebbe a serpenyőbe beleszórtam a felcsíkozott bacont, zsírjára pirítottam és ezt is félretettem.

Tálaláskor a hideg levest megszórtam a baconnel és meglocsoltam a rozmaringos olajjal.

Kókusztejes görögdinnyeleves szilvával

Görögdinnyéből ritkán szokás levest készíteni, szerintem mindenki csak úgy késsel szeret nekiesni a nyár mézédes hűsítőjének. Ezzel nincs is semmi gond, de ezt a levest akkor is muszáj kipróbálnotok, annyira finom!

20160726_181321~2Azért a leves szót tegyük idézőjelbe, hiszen ez egy gyümölcsturmix, de ha szórtok bele még extra hozzávalókat és tányérba meritek, akkor az biza’ leves és bármelyik nyári ebéd során jó előétel lehet, de a nap bármely szakában jól fog esni. Semmi hozzáadott cukrot nem igényel, a dinnye édessége bőven elég, a kókusztej meg hát na, mint mindig mindent, elvarázsolja ezt a levest is.

Mostanában minden héten haza vonszolok egy fél dinnyét, felkockázom a húsát és egy zárható edényben beteszem a hűtőbe, szerintem így a legegyszerűbb tárolni. Ha megszomjazom, csak előkapom, és vagy villával vagy kézzel majszolok belőle. És megint csak azt mondom próbáljátok ki a dinnyét fetasajttal is, mert mennyei, az is mehet amúgy a leves tetejére, mondjuk ha nem szilvát tesztek bele, hanem mandulával szórjátok meg.

20160726_181201~2Hozzávalók adagonként:

1 bögre kockázott magozott görögdinnye

2 db szilva

2 deci kókusztej (1 deci kókusztej-1 deci víz is jó)

pár db mentalevél

1 evőkanál citromlé

egy csipet Himalája só

A szilva kivételével mindent a turmixgép táljába tettem és simára turmixoltam, majd tányérba töltöttem és a beleszórtam a feldarabolt szilvát.

Nyers meggyleves céklával

Volt már hasonló a blogon tavaly, csak kicsit más stílusban, más ízekkel, és főzve került a cékla a levesbe. Az is szuper, de azt hiszem ez übereli! Eszméletlen jó dolog párosítani a céklát savanykásabb piros gyümölcsökkel.

Egyrészt az íze miatt, másrészt nagyon jó vasforrás lehet. Kicsit elmerültem a témában, mert az egyik kedves barátnőm vasa a béka segge alatt van , ilyenkor ugyebár mi az első javaslat “egyééé húst”. De mi van akkor, ha nem igazán kívánja az ember lánya a húst? Sajnos a vas felszívódása zöldségekből  a tévhiedelem ellenére pl. spentóból, sóskából alig-alig bevihető ugyanis a benne lévő oxalátsav megakadályozza a vas felszívódásást. Illetve úgy jó kombinálni  a vastartalmú hozzávalókat, ha mellette magas C-vitamin tartalmú zöldség vagy gyümölcs is kerül mellé, mivel így képes a legtöbb vas beépülni a szervezetbe.

A nyers cékla-meggy kombó ezért is klassz, de ribizlivel is kipróbálhatjátok vagy málnával, mennyei tényleg! Ha nem szeretitek a céklát, higgyétek el, itt nagyon észre sem veszitek az földes céklaízt, pláne, ha növényi tejeket használtok mellé, és a fahéj is hozzájárul, hogy nem arra fókuszál az ízlelőbimbó, miközben szürcsölitek.
DSCF9598

Hozzávalók 2 adaghoz:

2 kis fej cékla

2  marék meggy

1 csapott mokkáskanál őrölt fahéj

1 csipet Himalája só

2 evőkanál kókuszkrém (vagy sűrű natúr joghurt v más növényi tejek)

4 szem datolya édesítésnek (helyette más aszalt gyümölcs is jó)

pár csepp citromlé

petrezselyem a tetejére (elhagyható)

A céklát lereszeltem és a turmixgép táljába tettem, majd a meggyet kimagoztam és felét kb. szintén a cékla mellé dobtam, majd ment hozzá a kókuszkrém (vagy joghurt), csipet só, fahéj, apróra vágott datolya és annyi víz, amennyi éppen csak ellepte. Inkább legyen kevesebb, aztán ha túl sűrű még lehet hozzáönteni. Simán felönthetitek kókusztejjel, mandulatejjel stb. is. Pár msp turmixolás követekezett, majd tálakba töltöttem, beleszórtam a meggyet, tetejére petrezselymet szórtam, pár csepp citromlevet csorgattam rá és kész. Ha hideg volt a víz, a meggy és kókusz, akkor hűteni sem kell, különben mehet a hűtőbe min. egy fél órára.

Gombaleves zellerchipsszel

Gombakrémlevesre vágytam, úgyhogy nem volt mit tenni, irány a piac, gombával felpakol a lány és nekiáll főzni, közben kicsit megnyesi a kakukkfű bokrot, hogy a gomba egyik legjobb barátja is kerüljön bele, és hogy a rozmaring se unatkozzon mellette, arról is leugrik egy ágacska.

20160605_123717~2~2A gombakrémlevesről az első emlékeim egy porleveshez fűződnek, teljesen rá voltam kattanva , hogy az milyen finom. Persze ez még nagggyon régen volt, mikor azt hittem abban tényleg baromi sok gomba van és ááá nincs is benne tartósítószer. Aztán mikor megcsináltam az első igazi levest igazi gombából rájöttem, hogy ez egyrészt nem tart tovább sokkal, mint a zacskósat megfőzni, másrészt tényleg igazán illatos és gombaízű. Sőt azt is elárulom, hogy ezt még egyszer az öcsémmel is megetettem, aki szintén csak porleves formájában volt addig hajlandó gombát enni és kb. azóta is…

Régen tejszínnel főztem, most nemes egyszerűséggel kihagytam belőle, de nyugodtan löttyinthettek bele a végén, ha szeretnétek természetesen, bár így is krémes. A szokásos reszelt sajt, fokhagymás kenyérkockák helyett, zellerchips került rá, mivel azt még nem csináltam, de fogok, mert nagyon jó és egészséges alternatíva, ha valami ropogós nasira vágytok, és az nem bolti chips….

Szóval zacskós leves kézből elhajít és ilyet tessék főzni, ha eddig még nem tettétek volna. Ja és a leveskocka sem hiányzott ezúttal se…, lehet már kapni szárított zöldségekből igazi ételízesítőt, ami nem tartalmaz tartósítószert, színezéket, akkor inkább azt szórjatok hozzá, de a hagyma és a friss fűszer is bőven elegendő ízt ad neki.

20160605_123832~2

Hozzávalók 3 főre:

fél kg sampion gomba

1 nagyobb fej zeller

1 fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

2 evőkanál aprított friss rozmaring és kakukkfű vegyesen (szárítottból 1-1 tk)

só, bors

kókuszolaj

A gombát megmostam, kisebb darabokra vágtam, a hagymákat szintén apróra szeltem.

Egy lábosban pici kókuszolajat hevítettem, majd üvegesre pároltam a vöröshagymát, utána ment hozzá a fokhagyma, majd a gomba és  a fűszerek, kicsit átkevertem, végül felöntöttem vízzel, amennyi éppen csak ellepte. Lefedve összefőztem, míg a hagyma és a gomba is átpuhult teljesen, majd simára turmixoltam. Tetejére még szórtam kevés rozmaringot és kakukkfüvet.

A zellert meghámoztam és  a hámozó segítségével vékony szeleteket metszettem ki belőle, míg el nem fogyott. Egy kis serpenyőben kevés kókuszolajat felforrósítottam majd rászórtam a zellerszeleteket és pár perc alatt mindkét oldalát arany barnára sütöttem, majd papírtörlőre szedtem és már tálalható is a levessel.

 

Spárga-karfiol krémleves ropogós szárzellerrel és dióval

Ahelyett, hogy hűs gyümölcsturmixokat gyártanék már javában, meleg leves után ácsingózom az időjárásnak köszönhetően. De azért megpróbálom a tavaszi ízeit a tányérra csempészni, így végre vettem fehér spárgát is, mert azt bevallom kevésbé szeretem, de egy krémlevesbe tökéletes.

DSCF9513A fehér spárga talán picit lédúsabb, mint a zöld testvére, viszont sajnos őt meg kell hámozni vékonyan, nem mintha ez túl nagy macera lenne, de nem árt tudni. Mikor jó pár éve először fogtam kezet a spárgával, pont a fehéret választottam, de meg voltam győződve róla, hogy nem muszáj meghámozni… Hogy finoman fogalmazzak élvezhetetlen volt az étel, vagy inkább ehetetlen…

Ha ezt a pár percig tartó műveletet elvégzitek, akkor viszont klassz leves a végeredmény pláne más zöldségekkel kombinálva a zöldségek királynőjét. Nem muszáj minden krémlevest sajttal és pirítóssal megfejelni, helyette szerintem bármilyen mag is szuper illetve nekem most a ropogós zellerszárra esett a választásom, ami nyersen a legjobb és a dióval különösen jó párost alkot.

DSCF9515Hozzávalók 4 főre:

1 kisebb karfiol

1 csomag fehér spárga

1 nagy fej vöröshagyma

2 duci gerezd fokhagyma

1 evőkanál citromlé

só, fehérbors

kókuszolaj

Tetejére: pár db szárzeller és egy marék dió

A spárgák végeit meghajlítottam, ahol eltört, azokat a részeket kidobtam, mert fásak.A hagymákat felaprítottam, egy kevés kókuszolajon megpároltam, majd hozzáadtam a rózsáira szedett karfiolt és a meghámozott, és kisebb darabokra vágott spárgát is.  Sóztam, borsoztam őket, majd felöntöttem annyi vízzel, ami kb. egy ujjnyival ellepte a zöldségeket.

Forrástól számítva kb. 8 perc alatt meg is puhultak, ezután krémesre turmixoltam a levest, majd a feldarabolt zellerszárral és dióval tálaltam.

Medvehagymás spenótleves tormás zöldborsóval

Nagyon zöld, pikáns, de mégis légiesen könnyed levest kaptok ma, a húsvéti habzsi-dőzsi után szerintem különösen jól fog esni.

DSCF9402

Furán néz ki tudom, ahogy a reszelt tormába burkolt sütőben sült borsószemek kikacsintanak a tányérból, de ízre szuper. Nem tudom már honnan jött az ötlet, hogy ilyen levesbetétet csináljak, valahogy a wasabis mogyorótól jutottam el talán idáig? Pedig azt nem is szeretem, sima torma viszont mostanában mindig van itthon, így gondoltam borsóval kombinálva jól feldobja a levest és lám!

Semmilyen tejterméket, tejszínt én nem tettem bele, ti feldúsíthatjátok, ha ahhoz van kedvetek, ártani nem fog neki az tuti, de enélkül is nagyon finom.

DSCF9405

Hozzávalók:

30 dkg friss spenót

kis csokor medvehagyma

1 kis fej vöröshagyma

kis doboz zöldborsókonzerv

hüvelykujjnyi friss torma

szerecsendió

fehérbors

kókuszolaj

A vöröshagymát felaprítottam, majd kevés kókuszolajon üvegesre pároltam. Ezután hozzáadtam a megmosott spenótleveket és a felaprított medvehagymát, sóztam, borsoztam, ráreszeltem a szerecsendiót, megvártam, míg összeesnek a zöldségek, majd felöntöttem kb. 6 deci vízzel. Lefedve megvártam, míg felforr, és még 5 percig főztem a levest, majd elzártam a gázt és simára turmixoltam.

A zöldborsót leszűrtem, átmostam, lereszeltem a tormát, adtam hozzá pici olívaolajat, majd összekevertem a borsóval. 200 fokra előmelegített sütőbe dugtam, kb. negyed órára, míg a borsó kissé megpirult. Ezután a levesbe szórtam tálaláskor és még egy csipet friss tormát is adtam hozzá.

Ázsiai "mindentbele" zöldségleves

Egyszerű, izgalmas, de főleg laktató és mennyei ez a leves. Egy kanál belőle és gondolatban máris egy távoli országba repít.

DSCF9350

Imádom az ilyen leveseket, egy nagyobb tál és jóllaktál. Még rímel is, fenomenális. Ez az a típusú kaja, amit nehéz úgy enni, hogy közben a tészta ne csapodjon fel szemöldök magasságig és ne törölgessük közben a szánkat folyamatosan, mert folyik a leve a nyakunkba. De pont ettől jó! Ettől is…

Ne ijedjetek meg a sok hozzávalótól, mert bármilyen zöldség jó bele gyakorlatilag, ami éppen elfekvőben van a hűtőben. Két hozzávaló kell csupán, amit azért ne hagyjatok ki, az a szójaszósz és a rizstészta, nagyobb boltokban már kapni mindkettőt, utóbbiból leveshez a cérna vékonyságút érdemes venni. Érdemes itthon tartani egy kis üveg szójaszószt is, nem túl nagy költség, és nagyon kevés kell belőle, amúgy meg nem kér enni, van, hogy fél évig rá se nézek.

Tofut is tettem a levesbe, mert mostanság megszerettem, bár nem lehet nem szeretni, mert semmi íze egymagában, viszont pl. a szójaszósztól és a fűszerektől életre kell és jó megoldás hús helyett, de persze akár csirkemellel is készíthetitek. Egy a lényeg, gyors étterem helyett főzzetek otthon, sokkal finomabb, nincs tele cukorral, és olcsóbban is kijöttök.

DSCF9355

Hozzávalók 3 főre:

fél csomag cérna rizstészta

2 szál újhagyma

2 gerezd fokhagyma

fél db karalábé, zeller, csicsóka (vagy bármilyen leveszöldség jó)

3 fej sampion gomba

pár db friss bébispenót levél (elhagyható)

fél csomag tofu (csirkemell is lehet vagy elhagyható)

fél hüvelykujjnyi gyömbér

nagy csipet őrölt chili

1 evőkanál szójaszósz

2 evőkanál paradicsompüré

kókuszolaj

A hagymákat felaprítottam, a zöldségeket és a tofut szintén kisebb darabokra vágtam, a gyömbért lereszeltem.

Egy edényben pár evőkanál kókuszolajat forrósítottam és rádobtam a hagymákat, majd egy-két perc múlva a zöldségeket is, a gomba kivételével illetve a tofura szintén később lesz szükség.

Rászórtam a fűszereket, meglocsoltam a szójaszósszal, belekanalaztam a paradicsompürét, jól átkevertem az egészet, majd felöntöttem vízzel, annyival, amennyi kb. egy bő ujjnyival ellepte a zöldségeket. Felforraltam, kb. 5-10 percig rotyogtak együtt, nem főztem túl puhára őket, én úgy szeretem, ha még van mit harapni rajtuk, de ti főzhetitek tovább is. Ezután beleszórtam a gombát, és a tésztát egyben beletettem, de szét is törhetitek kisebb darabokra. A gombának is max. 5 perc elég, ezalatt a tészta is puha lesz. Ekkor hozzáadtam a felkockázott tofut, adtam neki kb. 2 percet és el is zártam a gázt.

Tálaláskor megszórtam még friss újhagymával és néhány bébispenótlevéllel.

 

 

Avokádós brokkolileves almachips-szel

Igazán nyerő páros az avokádó és a brokkoli, nem csak azért, mert tele vannak vitaminnal, hanem mert ízben is kiegészítik egymást.

DSCF9278

A színük láttán pedig egyenesen tavaszi hangulatom támadt, az ízét már meg sem említettem, úgyis tudjátok. Nem is értem, mikor valaki unalmasnak nevezi a krémleveseket…Illetve értem, hiszen sokszor kimerül a krémleves fogalma az agyon lisztezett, tejes kutyulmányokban, amitől mindegyiknek egyforma íze van és pont a lényeg nem érvényesül benne, a zöldség vagy gyümölcs amiből készül.

Avokádót ritkán szokás levesbe tenni, mert az nyersen az igazi, úgyhogy itt is csak a brokkolit főztem meg. Ez nem jelenti azt, hogy ezt a levest nem lehet melegen kanalazni, picit meg lehet langyosítani, vagy a brokkolit melegen beleturmixolni és az már pont elég és az avokádó vitamintartalma sem vész kárba. Az almachips édessége pedig mindkettőhöz passzol, de szórhattok rá magokat is, vagy almakockákat.

Egyébként krémnek is imádnivalóak együtt víz hozzáadása nélkül, pirítósra kenve, tökéletes reggeli.

DSCF9276

Hozzávalók személyenként:

fél avokádó

egy kis fej brokkoli fele

1 kis gerezd reszelt fokhagyma

1-2 evőkanál rizstejszín (joghurt, tejföl is jó helyette)

só, bors

pár csepp citromlé

víz

Tálaláshoz: almachips

A brokkolit rózsáira szedtem, forrásban lévő vízbe dobtam 5 percre, majd leszűrtem és hideg vízzel leöblítettem, majd a turmixgép táljába szórtam. Hozzáadtam az avokádót, citromlevet, fokhagymát, sót, borsot, majd felöntöttem kb. 3 deci vízzel és simára turmixoltam.

Tálaláskor almachipset szórtam a tetejére. Hidegen is finom, de fel lehet melegíteni kicsit, vagy a brokkolit ne öblítsétek le hideg vízzel és öntsétek fel a levest a főzővizével.

Tárkonyos póréhagymaleves kukoricával

Ez a leves akár egy nyári napon is asztalra kerülhetne, legalábbis, ha ránézek, nem a tél és mínuszok jutnak eszembe.

DSCF9229

De lehet, hogy azért melegedtem ki tőle, mert csöppent több chilit szórtam rá, mint terveztem? Hmm, sebaj így még finomabb volt, és jobban passzolt egy olyan zuzmarás naphoz, mikor a szempillámon is jégcsapok lógtak.

Krémlevesnek indult amúgy, azt terveztem, hogy a hagymát összeturmixolom és abba kerül a szárzeller és a kukorica. Ti csinálhatjátok így is, ha esetleg nem szimpatizáltok a hagymadarabokkal. A chili mennyiségét rátok bízom, el is hagyhatjátok ha gyerekeknek készül, anélkül is finom, hiszen van benne tárkony, már pedig a leves ezzel a fűszerrel csakis ízletes lehet.

Szárzellert sosem tettem még főtt ételbe, inkább nyersen salátába, mert olyan jó ropogós, de ízlett így is, csak nem szabad nagyon szétfőzni. Ha még tartalmasabb ebédre vágytok, tehettek bele csirkehúst is!

DSCF9232

Hozzávalók 4 főre:

1 db nagy póréhagyma

1 kis fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

4-5 db szárzeller

1 kis doboz kukorica

1 kicsi chilipaprika (elhagyható)

1,5 deci főzőtejszín

1 teáskanál tárkony

fél zöldcitrom leve

só, bors

kókuszolaj

A kókuszolajon megpároltam a felaprított vöröshagymát és fokhagymát, rászórtam a vékonyan felkarikázott póréhagymát, sóztam, borsoztam, megszórtam tárkonnyal és felöntöttem kb. 1 liter vízzel és lefedve főztem, míg a hagyma majdnem teljesen átpuhult. Ekkor hozzáadtam a vékonyra szeletelt szárzellert is a kukoricával együtt, majd beleöntöttem a tejszínt.

Megvártam, míg még egyszer felforr a leves és a szárzeller is kicsit megpuhul, de nem kell, hogy szétfőjön, akkor jó, ha még van rajta mit harapni. Elzártam alatt a gázt és belefacsartam a citrom levét illetve apróra vágott chilivel és friss petrezselyemmel szórtam meg tálalás előtt.

Banános édesburgonya krémleves

A megoldás a szürke januári időjárás ellen, ha elvonultok melegebb éghajlatra vagy szép “napbesüt” sárga színekkel veszitek magatok körül, például ilyen ételeket esztek.

DSCF9205Banán, édesburgonya mennyei páros, de kellett egy kis nyugtató zöld szín is mellé, erre pedig mi más lenne a legalkalmasabb télen,  mint a C-vitaminbomba kivi.

Ez egy nagyon kényelmes és finom leves, és elég laktató ahhoz, hogy miután ebédre bevágtam egy hatalmas tányérral, estig ne éhezzek meg. Semmi glutén, semmi laktóz, de ha dúsítani szeretnétek még a levest, (bár szerintem ez tök felesleges), akkor tejszín, vagy kókusztej klassz lehet hozzá.

Ha nem kaptok édesburgonyát, sütőtök is jó ám helyette!

DSCF9208

Hozzávalók 2 főre:

1 db édesburgonya (kb. 50 dkg)

1 nagy banán v két kisebb

1 kis fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

fél hüvelykujjnyi reszelt gyömbér

1 evőkanál citromlé

1 fél mokkáskanál kurkuma

kókuszolaj

Tetejére: 1 db kivi, pár szem kesudió

Az édesburgonyát négy darabba elvágtam, sütőpapírra tettem és 200 fokon puhára sütöttem, kb. fél óra alatt. Ezután kikanalaztam a húsát, a vöröshagymát, fokhagymát, gyömbért felaprítottam, kevés kókuszolajon egy edényben megfuttattam őket, majd hozzáadtam az édeskrumplit, fűszereztem és felengedtem annyi vízzel, hogy egy ujjnyira ellepje a zöldségeket. Felforraltam, hagytam 10 percig rotyogni, hogy az ízek összeérjenek, majd simára turmixoltam az egészet, a banánnal együtt.

Tálaláskor megszórtam a kividarabokkal, és a kesuval, amit előtte pár perc alatt egy száraz serpenyőben illatosra pirítottam.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!