Pálmafa Project

Kelbimbó, alma, szőlő, ropogós leveles tésztaágyon

Nekem sikerült rákattanni, pizzára hajaz, de egyszerűbb elkészíteni, kevesebb kalória is van tán benne, viszont szintén mennyei finom rakományokat lehet ráhalmozni. A leveles tésztás ételek igazi jolly jokernek számítanak, pláne ha vendég érkezik.

DSCF8972Kikapod a hűtőből, iiigen az előre csomagolt változatot, amiből megjegyzem már teljes kiőrlésűt is lehet venni, ha már az egészségesebb kajákra játszunk, de ha nem jutunk hozzá ilyenhez, akkor a hagyományos is megteszi.

Ez a feltét zseniális, de tényleg, nagyon jó kombináció az egyik legjobb, amit valaha ettem. Ez még a múlt heti almás, kelbimbós fasírt előtt született, de komolyan minden héten meg tudnám enni. Tökmagos kence került a tésztára, semmi extrára nem kell itt gondolni, volt otthon maradék darált tökmagom, amit összekevertem kevés olívaolajjal meg egy gerezd fokhagymával, de helyette ezt eljátszhatjátok dióval, vagy bármilyen más maggal, így nem lesz olyan száraz a tészta.

Igazi téli ízvilágú tartalmas kaja, a vegák szerintem különösen értékelni fogják, ha elkészítitek nekik!

DSCF8976Hozzávalók:

30 dkg kelbimbó

1 közepes alma

1 kis fürt szőlő

friss kakukkfű v szárítottból 1 mokkáskanál

1 csomag mozzarella

pár evőkanál tökmagkrém (darált tökmag+olívaolaj+reszelt fokhagyma)

só, bors

pár szem dió a tetejére

A kelbimbót megmostam és félbevágtam, majd egy serpenyőben kevés olívaolajon megpároltam, kb. 1 deci vizet is aláöntve. Mikor a víz elfőtt és roppanósra puhultak a kelbimbók, hozzáadtam a felkockázott almát és a kimagozott, félbevágott szőlőszemeket, pár percig együtt pároltam az egészet, majd lekapcsoltam a gázt. Az almát és a szőlőt nem kell nagyon főzni, hiszen még a sütőben is puhulnak.

A tökmagkrémhez a darált tökmaghoz reszeltem egy gerezd fokhagymát, annyi olívaolajat csurgattam rá, hogy kenhető, sűrű, krémet kapjak.

A levelestésztát egy sütőpapírral bélelt tepsiben kitekertem, a széleit körben, 1 cm-rel beljebb vékonyan bemetszettem, ide nem kerül majd feltét, és 180 fokra előmelegített sütőben elősütöttem 10 percig. Ezután kivettem, kicsit felpúposodott a közepe, de beleszúrtam egy kést és probléma megoldva, majd vékonyan megkentem a tészta közepét a tökmagkrémmel, a széleit kihagyva és rákanalaztam a kelbimbót, almát, szőlőt, rámorzsoltam a mozzarellát, és a friss kakukkfüvet, kicsit sóztam, borsoztam, majd kb. 20 percre visszatoltam a sütőbe,míg a tészta teljesen ropogósra sült és a sajt megolvadt.

Tálaláskor még szórtam rá pici friss kakukkfüvet, és meglocsoltam pár csepp olívaolajjal.

DSCF8974

 

Camembertes leveles

Azt a címet is adhattam volna ennek a bejegyzésnek, hogy mindenki kedvence. De tényleg, eddig akárki megkóstolta általában vitte magával a receptet is. Nem is nagyon szoktam az eredeti verzión változtatni, talán néha annyit, hogy teszek bele valami jóféle szárított sonkát is, de még a húsimádóknak sem hiányzik belőle ha még sincs benne. Van aki tart attól, hogy leveles tésztával kell dolgoznia, mert az macera, sok idő, pedig nemmm. A camembertsajtra is finnyákolnak egyesek, és lááám ebben a formában mégis megeszik dalolva és vidáman. Szóval nincs kifogás, tessék kipróbálni, pláne ha vendégek jönnek.
Elő lehet készíteni előző este, vagy ahogy én tettem reggel összeszeltem az összes hozzávalót, a leveles tésztát kivettem a fagyasztóból és áttettem a hűtőbe, aztán a kedvenc Unokahúgival eltöltöttünk pár órát a csúszdaparkban ahol begyűjtöttem néhány kék s zöld foltot, 2 darab jobb könyökrándulást, rongyosra ment a sejhajom és tuti most egy évig nem megyek csúszda közelébe sem, de napsütés volt és vidámság a többi nem számít. Na most mit akartam ebből kihozni? Ja, hogy este pedig sütéssel, tésztanyújtással, mindennel együtt laza 30 perc alatt az asztalon volt eme nagyszerű étek. Drága vendég aszondta ő nem szereti a hagymát…Már pedig ebben volt, nem is kevés,, sőt 3féle. Megette az utolsó morzsáig. Fiatalság, bolondság…
Másnap hidegen ettem ebédre és kimondottan finom volt, szépen felszeletelve olyan lett, mint egy szendvics, nem esett szét, nem csöpögött, de mégis puha volt és szaftos.

Hozzávalók 4 szelethez: (20x30cm-es tepsi)
2 db levelestésza (általában 3 db-os csomagban lehet kapni)
2 kis doboz camembert sajt
2-3 db paradicsom
1 tojás
1 marék friss bazsalikomlevél(lehet szárított is, de a friss finomabb)
só, bors
hagyma(nálam fél fej vörös, fél fej lila és egy újhagyma)
Előmelegítettem a sütőt, kb. 180 fokra.
A sajtot vékony szeletekre vágtam, a hagymát és a paradicsomot karikára, a bazsalékomleveleket pedig apróra tépkedtem.
A leveles tésztát téglalap alakúra próbáltam nyújtani, bár inkább egy amőbára hasonlított, a lényeg, hogy kb. 1 cm-re felnyúljon a tepsi oldalára is. Megpakoltam a hagymával, aztán a paradicsommal, itt sóztam és borsoztam, megszórtam a bazsalikommal, majd erre került a sajtrakomány, végül pedig betakartam a másik kinyújtott tésztával. A tetejét egy felvert tojással megkentem, villával megszúrkáltam és addig sütöttem, míg szép aranyszínű ropogós lett. (kb. 20 perc).
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!