Pálmafa Project

Almás diós kevert

Gyerekkorom egyik népszerű sütije volt az almás kevert, amit a Nagymamám sokszor készített és mivel a nem rég megosztott mákos körtés muffin után érkezett egy enyhe célzás a barátnémtól, hogy inkább diósat szeretne végre látni az oldalon, mert allergiás a lelkem a mákra. Úgyhogy így született és sült ki eme sütike.

És nem csak az ő kedvéért, – bár bízom benne, hogy nekiáll és megsüti-, hanem mert kellett valami magammal hurcolható édességféle az egyik nap, így ez jutott eszembe és a lisztet már automatikusan ki is cseréltem darált dióra. Akár az egészet süthetitek abból, nekem kevesebb dió volt otthon, így rizsliszttel kombináltam, de akár zabliszt is jó, vagy tönköly,  vagy ami  kéznél van…

És a szokásos körök, hogy alma helyett körte, dió helyett mák, mandula, mogyoró stb. Tényleg azért jók ezek a sütik, mert bárhogy variálhatjátok az finom lesz, sokáig eláll és a gyümölcsnek köszönhetően nem fog kiszáradni. Sőőőt mondok még jobbat, akár répa is lehetne benne….

Hozzávalók:

3 közepes alma

15 dkg darált dió

15 dkg rizsliszt (zabliszt is jó, vagy bármilyen más liszt)

4 tojás

10 dkg xilit v más cukor

csipet só

1 mokkáskanál fahéj

negyed citrom leve

1 mokkáskanál szódabikarbóna

A lisztben elkevertem a fahéjat, szódabikarbónát és a csipet sót. Az almát lereszeltem héjával együtt és meglocsoltam citromlével, a tojásokban elkevertem a cukrot, majd ezt ráöntöttem az almára, abba pedig beleforgattam a lisztet.

Az egészet összekevertem és 180 fokra előmelegített sütőben egy 20x25cmes kisebb, sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 25 perc alatt megsütöttem. Ha kihűlt szépen szeletelhető.

Cukkinis zelleres pite

Így használjátok fel kreatívan a maradék főtt rizs, vagy hajdinát, kölest, gerslit, teljesen mindegy, sőt akár tésztával is működhet!

Nálam éppen főtt hajdina volt elfekvőben a hűtőben, és felhasználására váró cukkini is, így ebből kellett gazdálkodni és valami ilyesmi kaja jutott eszembe először. Imádom az új sütőm, úgyhogy ismét bevetettem, viszont hétközben folyamatos időhiányban “szenvedek” úgyhogy tényleg olyan ételre volt igény, amivel kevés meló van és amíg sül, tudok mást csinálni.

Bármilyen zöldség jó hozzá, amit le lehet reszelni, én is hozzácsempésztem még zellergumót is, de lehet répa, cékla, csicsóka, édesburgonya, sőt még karalábé is. Ebben a formában még a kevésbé népszerű zöldségek is felértékelődhetnek. Ha még sajt is van a hűtőben, akkor meg egyenes az út a sikerhez, bár enélkül is finom szerintem, én is pár szelet camambert sajtot dobtam rá. Bármilyen kedvenc zöldfűszert használhattok, én most a zsálya után nyúltam, mert azt valahogy sokszor hanyagolom. Lehet vacsora, sőt reggeli, de ebéd is, egy jó nagy adag friss saláta társaságában!

Hozzávalók egy 20x25cm-es tepsihez:

1 db cukkini

1 kis fej zellergumó

5 db tojás

1,5 deci tejszín (kókusztejszínt használtam)

1 bögre főtt rizs vagy hajdina, köles stb.

1 teáskanál szárított zsálya

reszelt szerecsendió

só, bors

Tetejére: sajt

A sütőt előmelegítettem 180 fokra.

A cukkinit és a zellert lereszeltem, hozzáadtam a főtt hajdinát. Összekevertem a felvert tojásokat a tejszínnel, fűszerekkel majd a zöldségekhez forgattam. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe borítottam, a tetejére rászeltem a camambert sajtot és kb. fél óra alatt megsült. Mikor már nem rezeg a közepe és a sajt szépen megpirult a tetején ki lehet venni. Másnap is finom, akár hidegen is salátával.

Rántott cukkini diós bundában

Tudom, hogy arra vagytok kíváncsiak először, hogy mivel lett bepanírozva a cukkini, hogy gluténmentes. Elárulom, rizsliszt és darált dió a titok nyitja.

És itt a dió a lényeg, mert a nem túl karakteres ízű cukkinihez istenien passzol, viszont mégis érezni benne a zöldséget is, éppen csak roppanósra sült, nem is szabad jobban. Pláne jót tesz neki, hogy nem egy bödön forró olajban sült és tocsog benne, hanem a sütőben éppen csak leheletnyi kókuszolajon.

A saláta pedig egy üde átmenet a tél és a tavasz között, hiszen még ott van a fekete retek karcos csípős íze, de mellette a zsenge piros retek is virít és kiegészítik egymást. Nem is tettem bele most más fűszert, viszont volt otthon maradék főtt köles, így hozzákevertem. Ez lehet maradék rizs is, de ki is hagyhatjátok, anélkül is finom lesz.

És egy nagyon fontos dolog, ha megmaradnak a panír hozzávalóit, kutyuljátok össze és egy kanállal kiszaggatva terítsétek szét a tepsin, mert szuper ropogósra sül és az ízeeeee….

Hozzávalók 2 főre:

1 db cukkini

10 dkg rizsliszt

1 tojás

15 dkg darált dió

só, bors

kókuszolaj

Salátához:

1 kis csokor piros retek

2 db fekete retek

maradék rizs vagy köles (elhagyható)

almaecet

só, bors

olívaolaj

A cukkinit megmostam, szárazra töröltem és felszeleteltem kb. fél centi vastagra. Inkább vastagabb legyen, legalábbis én nem szeretem, ha csak a panírt érezni, a zöldség íze meg eltűnik szinte. Ezután sóztam, borsoztam mindkét oldalát, majd a szokásos módon bepaníroztam, először a rizslisztbe, aztán a tojásba, végül a dióba forgattam.

A sütőt előmelegítettem 200 fokra, a sütőpapírral borított tepsit vékonyan megkentem kókuszolajjal, majd ráfektettem a cukkiniszeleteket és mindkét oldalát kb. 10-10 perc alatt megsütöttem.

Ezalatt elkészítettem a salátát, lereszeltem a fekete és a piros retket, hozzáadtam a maradék kölest, meglocsoltam kb. egy teáskanál almaecettel, és 1 evőkanál olívaolajjal, pici só, pici bors, alaposan összeforgattam és amíg a cukkini megsült állni hagytam.

Gluténmentes babfőzelék füstölt hússal

Egy különleges babfajta kerül ma terítékre, méghozzá a Kelet-Ázsiából származó adzuki bab.

Régóta kíváncsi voltam már erre a szépséges bíbor színben pompázó babra, mivel többé kevésbé a vércsoport diétát is szem előtt tartva eszem és főzök, és az kimondottam ezt a fajta babot javasolja nekem, mint 0-ás vércsoportú perszónának. Itthon bioboltokban kapható, fél kg 600-700 Ft körül már kapható. Nem kimondottam olcsó, de úgysem eszem minden héten babot, a környezetem legnagyobb örömére…. És akkor itt emelném ki az egyik, számomra legjobb tulajdonságát ennek a babnak, mert abszolút nem puffaszt, nulla, zéró kellemetlen hatás… Ezt persze nem tudom garantálni nektek is, mert nem vagyunk egyformák, de nekem tényleg jó.

Az egyik legjobb fehérjeforrás, ha a növények között keresgélünk, emellett sok benne a B1-, és B6-vitamin. Az már más kérdés, hogy én most füstölt sertéscombot főztem bele, kicsit sós is lett ennek köszönhetően, de ez van, finom vót elfogyott, eltelített egy kisebb tányér egész délutánra. Teljesen gluténmentes. a babot turmixoltam vissza, és ott tettem csak bele egy kevés rizslisztet, de ezt ki hagyhatjátok, ha nem túl híg, akkor nem kell bele semmilyen liszt.

A tetejére, hogy tesztek-e tejfölt vagy sem, ez megint ízlés dolga, ártani biztos nem fog neki, de enélkül is nagyon finom!

Hozzávalók 4 főre:

40 dkg adzuki bab

20-30 dkg füstölt comb

3 babérlevél

1 fej vöröshagyma

2 duci gerezd fokhagyma

1 paradicsom

zellerzöld

kis csokor petrezselyem

vegamix zöldségkeverék (más ételízesítő is jó)

2 evőkanál rizsliszt (más liszt is jó)

só, bors

kókuszolaj

A babot előző este beáztattam. Másnap este a húst tettem fel először főni, de előtte félbevágtam, hogy könnyebben puhuljon és mikor félig megpuhult leszűrtem róla a vizet, majd a bab áztatóvizét is kiöntöttem. Kevés kókuszolajon üvegesre pároltam a vöröshagymát, majd hozzáadtam a babot és a húst, fűszereztem, felöntöttem annyi vízzel, amennyi egy ujjnyival ellepte, beletettem a zellerzöldet, petrezselymet, a kockára vágott paradicsomot is, majd lefedve főzni kezdtem. Mikor a bab félig megpuhult, hozzáreszeltem a fokhagymákat, beletettem a felkockázott paradicsomot és tovább főztem, míg minden át nem puhult teljesen. Ha nagyon besűrűsödött öntöttem alá 1-1 deci vizet. Ezután kb. egy nagy merőkanálnyit kivettem a főzelékből, hozzászórtam a rizslisztet és simára turmixoltam, majd visszaöntöttem a főzelékbe. Megvártam, míg felforr ismét és sűrűsödni kezd, majd elzártam alatta a gázt.

A húst kivettem és kis darabokra szedtem, majd visszatettem a főzelékbe és tálalható!

Körtés mákos muffin

A látszat csal, ők itt kérem nem szénné égett muffinok, hanem brutál mákosak! No liszt, csak a mák, és nem tud kiszáradni, hiszen körte van benne, ami gondoskodik róla, hogy szaftos maradjon.

Megjött az új sütőm, felavattam, szipi szuper és örülök, hogy erre a sütire esett a választásom elsőre.

Célszerű egyből dupla adaggal indítani szerintem, nálam is kiverte a biztosítékot kissé, mikor megtaláltam az eredeti receptet, ami 12 db muffin ígért… Ehhez képest semmi nem stimmelt benne, 15 dkg mákból még 6 db is alig jött volna ki nem, hogy 12 és a nedves és száraz anyagok aránya is gáz volt, úgyhogy fogtam és átalakítottam. Sajnos így is 6 db lett csak, mert nem volt több mákom, de legalább pont jó lett a tésztája és gyorsan el is készült.

Körte helyett almával is nekiállhattok, mák helyett dióval is biztos isteni lesz és reggel a tea vagy kávé mellé vidáman elnyammogható, vagy tízóraira is magatokkal vihető!

Hozzávalók 6 darabhoz:

20 dkg darált mák

2 tojás

1 körte

2 evőkanál kókusztejszín (helyette joghurt, kefir is jó)

4 evőkanál xilit

fél-fél mokkáskanál szódabikarbóna és sütőpor

csipet só

1-1 mokkáskanál őrölt fahéj és/vagy kardamom

1 citrom reszelt héja és leve

A darált mákban elkevertem a fűszereket, reszelt citromhéjat, a cukrot és a sütőport, szódabikarbónát.

A körtét lereszeltem, az egyik felét apró lyukú reszelőn, a másik felét nagyobb lyukún, majd ráfacsartam a citromlevet. Hozzákevertem a felvert tojásokat és a kókusztejszínt, majd az egészet a mákba forgattam.

A formákat kivajaztam, de muffin papírt is tehettek bele, és 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütöttem őket.

Glutén- és laktózmentes fánk

Idén még nem sütöttem fánkot, csak tervben volt régóta. Találtam egy receptet amitől felcsillant a szemem, hiszen teljesen lisztmentes, sőt tej sincsen benne. Hajdinalisztes túrófánkot már sütöttem tavaly, kb. pont így néztek ki mint ezek, de kíváncsi voltam, hogy lehet a túrót is elhagyni. Íme!

Az eredeti recept linkjét legalul találjátok, ezt azért hangsúlyoznám, mert én kicsit eltértem tőle, hiszen nem tettem bele útifű maghéjat. Azt hittem van otthon, de tévedtem….no para, helyette több rizslisztet szórtam hozzá és ugyanaz a végeredmény.

Itt sem árulok zsákbamacskát, nem lesz ugyanolyan, mint a hagyományos túrófánk vagy szalagos fánk, de teljesen vállalható és finom lesz a végeredmény, frissen, langyosan a legjobb egy jóféle lekvárral. Én most egy rapid “lekvárt” dobtam össze, sima gyümölcspüré pár kanál sütőtökkel édesítve, de bármilyen kéznél lévő gyümiből készíthettek ilyet.

Nem kell megijedni  ezektől a lisztektől sem, egyrészt rizsliszt már bárhol kapható, köles- és hajdinaliszt nem, viszont egyszerűbb és valószínűleg olcsóbb is kölest vagy hajdinát venni, majd ledarálni és kész a liszt. Én is így csináltam, működött. Nem volt kedvem formázni és kilyukasztani őket, így szimplán egy kanállal szaggattam őket az olajba, pikk-pakk kész, figyeljetek rá, mert könnyen megéghet.

 

Hozzávalók:

200 g rizsliszt

100 g kölesliszt (darált köles)

50 g hajdinaliszt(darált hajdina)

10 g élesztő

2,5 deci (növényi) tej

1 tojás

25 g kókuszolaj ( vagy vaj)

45 g nádcukor

kókuszolaj a sütéshez

“Lekvárhoz”:

1 alma

1 körte

1 teáskanál reszelt gyömbér

1-2 kanál főtt v sült sütőtök (elhagyható)

pár csepp citromlé

édesítéshez ízlés szerint méz

A liszteket összekevertem az élesztőt és egy nagy csipet nádcukrot elmorzsoltam a meleg, de nem forró kókusztejben. Letakarva langyos helyre tettem kb. 10 percre míg az élesztő felfutott.

Felolvasztottam a vajat, a liszteket összekevertem a cukorral. Mikor az élesztő felhabosodott a tej felszínén, beleöntöttem a liszt közepébe, majd hozzáadtam a tojást és a kókuszolajat is és kézzel alaposan összedolgoztam. Ha túl híg a massza akkor rizslisztet szórjatok még hozzá. Lágy, de nem folyós állagúnak kell lennie. A kelesztés alatt még sűrűsödni fog. Kb. fél órára langyos helyre tettem egy konyharuhával lefedve.

Amíg a tészta kelt, lereszeltem az almát, a körtét és a gyömbért, hozzáadtam a tököt és leturmixoltam, végül pár csepp citromlével meglocsoltam.

A megkelt tésztát egy nagy evőkanállal forró olajban, mindkét oldalán kb. 3-3 perc alatt megsütöttem, majd papírtörlőre szedtem. Frissen az igazi!

Forrás: https://glutenerzekeny.hu/glutenmentes-receptek/glutenmentes-fank-recept/

Brokkolipestós cukkinitészta sütőtökkel

Ez tipikusan az az eset volt, mikor sokféle zöldséget megkívántam a piacon, de halvány lila gőzöm nem volt róla, hogy mit is fogok főzni. Csak annyit tudtam, hogy húsmentes ételre vágyom.

Úgyhogy szinte minden egy tányérra került, amit vettem. Eszembe volt, hogy ennék pestót is, és ezer éve nem csináltam brokkoliból, úgyhogy hajrá. A hozzávalók között megtaláljátok a receptet, annyiban tértem most elő tőle, hogy sajtot nem tettem bele és reszeltem hozzá tormát is. Teljesen mindegy hogy készítetek, finom lesz tésztára is, pirítósra is. Tészta helyett cukkinispagettit főztem és mivel a sütőtök szezon az utolsókat rúgja, jött velem az is. Kivételesen a tököt most főztem, mivel a sütőm belső üvege a szilveszteri malacsütésnél úgy döntött, hogy megadja magát és szétrobbant. A malac szerencsére ép marad és ehető, sőt még üvegmentes is…. Már érkezik az új masina és alig várom, hogy süssek valamit, de sütő nélkül sem állt meg az élet a konyhában kicsit sem!

Jó kis vega kaja, színes és izgalmas, lehet egy könnyű vacsora vagy ebéd, de a húsimádóknak köret is! Ha ahhoz van kedvetek, szórjatok sajtot is a tetejére, pl. feta passzol hozzá.

Hozzávalók adagonként:

fél cukkini

2-3 kanál brokkolipesto (RECEPT ITT)

fél bögre sült v főtt sütőtök

fél kaliforniai paprika

bazsalikom

só, bors

A cukkint hosszában félbevágtam, majd hosszában szeletekre, a szeleteket pedig vékony csíkokra, majd lobogó forró, enyhén sós vízben kb. 5 perc alatt puhára főztem, végül leszűrtem.

A tököt felkockáztam, megfőztem, sóztam, borsoztam, bazsalikommal megszórtam, majd a paprikát szintén felkockáztam és egy serpenyőben kevés kókuszolajon roppanósra pároltam, majd hozzáadtam a sütőtökkockákat és azzal is átforgattam. Végül a cukkinire szórtam őket és rákanalaztam a pestót is.

Cseresznyés paradicsomleves

Nyár lett a tányéromban! Igaz csak kicsit és rövid időre, mert olyan gyorsan elfogyott ez a leves, nagyon jólesett forrón, és langyosan is.

Hiányoznak már a telt, nyári, zamatos ízek és hogy kombinálhassam pl. a céklát a szederrel, meggyel, tudjátok ezek a szemöldökfelhúzos sztorik mennek nekem… És a paradicsomot a dinnyével, eperrel stb. Most pedig a mélyhűtőben rejlő kis zacskó cseresznye került porondra, amit még akkor vágtam be oda magozatlanul…(na ilyet ne csináljatok), mikor kaptam egy láda hazai friss cseresznyét a kertből, így ez feleslegesnek bizonyult.

Most előbányásztam és vele együtt egy doboz natúr paradicsomlevet is, persze ebből is jobb lett volna a házi, de az nem vala, de szuper lett így is. 10 perc alatt kész volt, illatos, édeskés, gyorsan fogyott, próbáljátok ki, akár meggyel is!

Hozzávalók 3 főre:

fél liter paradicsomlé (dobozos passata-t használtam)

20 dkg cseresznye v meggy

fél-fél mokkáskanál őrölt fahéj és szegfűszeg

fél hüvelykujjnyi gyömbér reszelve

csipet só

1-2 evőkanál nyírfacukor  v nádcukor ízlés szerint

pár csepp citromlé

1 deci kókusztejszín (sima tejszín is jó)

A cseresznyét kiolvasztottam és kimagoztam. A paradicsomlevet egy lábosba öntöttem, fűszereztem, édesítettem, majd hozzáöntöttem még kb. 2 deci vizet és összeforraltam. Ezután hozzáadtam a cseresznyét pár szem kivételével, amiket tálaláshoz félretettem. Beleöntöttem a tejszínt, reszelt gyömbért, ezzel is összerottyant egyszer és el is zártam a gázt alatta, majd botmixerrel simára turmixoltam. Meglocsoltam pár csepp citromlével és tálalható a félretett cseresznyével és pár csepp tejszínnel a tetején.

Marhahúsos édesburgonyás borsós egytál

Kényelmes, mindent egy serpenyőben főzős kajáról van szó. Laktató, fűszeres, illatos, egészséges, mi kell még?

Én egymagában ettem, de rizst is főztem hozzá, hogy A férfiember se éhezzen tutira. Édesburgonya helyett, amúgy sárgarépát is tehettek bele, vagy mindkettőt, jót tesz a színének, de főleg az ízének. Könnyű ebből nagy adagot főzni, egy egész vendégsereget megetethettek vele, ráadásul tök egyszerű az egész, kezdők is nekiállhatnak, nagyon nem tud félrecsúszni az étel, pont olyan, mintha bolognait vagy chilis babot főznétek. Mindig leírom, de csak azért, mert mindig megkérdezik, hogy mit keres a fahéj benne? Hát próbáljátok ki és megtudjátok! Fahéj+római kömény kombó a paradicsomos ételekhez hmmm érzést okoz!

Hozzávalók:

70 dkg darált marhahús

40 dkg édesburgonya

1 zöldborsókonzerv (fagyasztott  még jobb)

1 hámozott paradicsomkonzerv

1 nagy fej vöröshagyma

2 duci gerezd fokhagyma

1-1 teáskanál őrölt római kömény és fahéj

1 kicsi chilipaprika

só, bors

kókuszolaj

Tetejére: friss petrezselyem

Köretnek rizs

Kevés kókuszolajon üvegesre pároltam a hagymát, majd  hozzáadtam a húst és fehéredésig pirítottam, majd fűszereztem és felöntöttem a hámozott paradicsomkonzervvel és kb. 2 deci vízzel. Hagytam fedő alatt rotyogni egy fél órát legalább, közben belereszeltem a fokhagymákat és beleszórtam az aprított chilit is. Az édesburgonyát felkockáztam, a borsókonzervet leszűrtem és átöblítettem. Mikor a hús már majdnem megpuhult, hozzáadtam az édesburgonyát, majd kb. 10 perc múlva a zöldborsót is. Ha túl kevés a leve, itt lehet még pici vizet v paradicsomlevet önteni hozzá, ha van otthon. Még egyszer összeforraltam az egészet, ha szükséges ilyenkor még fűszerezem, közben kifőztem a rizst hozzá és tálalható, némi friss petrezselyemmel a tetején.

Vega Stroganoff

Az egyik kedvenc húsos ételem a csirke Stroganoff módra, vagyis egy tejszínes, savanyú uborkás, gombás raguval körülölelt szaftos étel. Húsra nem mindig vágyom, viszont hasonló ízvilágra igen, úgyhogy játszottam egy kicsit ezzel a recepttel és kreáltam egy húsmentes verziót, amit a húsimádó pasi is ismét megevett vidáman….
A csicseriborsó az egyik legjobb húspótló továbbra is, a gomba meg a másik, igaz utóbbiból inkább kevesebbet ajánlott egyszerre csak enni, mert nagyon nehezen emészti a gyomor, ezért itt sem ez dominál. A körettől lesz még izgalmas ez a sztori, hiszen krumplipüré vagy rizs helyett karfiolos “álrizs” került mellé, némi citrommal és petrezselyemmel meghintve, és a szép az, hogy fel sem tűnt, hogy nem igazi rizs van alatta, mert az összhatás “rizses”. A rizzsel sincs semmi baj persze, de így kalóriaszegényebb, ugyanakkor mégis laktató főétel válik belőle.

Naná, hogy laktózmentes is, hiszen rizstejszínnel főztem, de ezt rátok bízom, ha hagyományos főzőtejszínt löttyintetek bele, ám legyen, tökéletes azzal is, ahogy az eredeti is.  Tényleg érdemes kísérletezni néha új hozzávalókkal, mert az összhatás a lényeg, ott meg senki meg nem mondja, hogy ebben nem főzőtejszín van….

Hozzávalók 3 főre:

20 dkg csicseriborsó (konzerv is jó)

20 dkg csiperke gomba

3 db savanyú uborka

fél fej vöröshagyma v 1 kis csomag újhagyma

2 deci rizstejszín (Bridge)

1-2 teáskanál dijoni mustár

1 teáskanál étkezési keményítő

1 teáskanál tárkony (petrezselyem is lehet helyette)

só, bors

kókuszolaj

Köretnek:

1 fej karfiol

1 kis csokor petrezselyem

pár csepp citromlé

A csicseriborsót előző nap reggel beáztattam, este megfőztem, leszűrtem.

Másnap a kókuszolajon a hagymát üvegesre pároltam, majd hozzáadtam a felszeletelt gombát és szintén megpároltam, fűszereztem, mikor a leve elfőtt, akkor hozzáadtam a csicseriborsót, az apróra vágott uborkát. Összekevertem a rizstejszínt és a mustárt, majd a zöldségekhez kanalaztam, összeforraltam és mivel picit hígnak találtam, hozzákevertem az étkezési keményítőt pár kanál hideg vízzel feloldva. Mikor besűrűsödött elzártam a gázt.

A karfiolt rózsáira szedtem, forró vízben kb. 5-8 perc alatt megfőztem, majd morzsalékosra daráltam, hozzáadtam a felaprított petrezselymet, sót, pár csepp citromlevet és a gombás, csicseris raguval tálaltam.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!