A hátatok közepére sem kívánjátok a húst? De nem akartok éhezni és laktató ételre vágytok? A megoldás a curry lehet. Legalábbis én húsmentes napokon szinte mindig ezt választom és még A férfi sem ellenkezik, hanem nagy kanállal lapátolja befelé.
Csicserit rendszeresen használok ilyen currykbe, de karfiollal még nem párosítottam, viszont ezentúl fogom, pláne, hogy a karfiolt sütöttem és nem pároltam, így más lett a textúrája és az íze is finomabb szerintem. Legtöbbször egymagában eszem a curryt rizs nélkül, viszont most volt otthon hajdina, abból is a pörköletlen fajta, ami sajnos nem olyan finom, mint a pörkölt és csak úgy simán megfőzve, elég nyögvenyelősen sikerült elfogyasztani legutóbb. Most viszont belecsempésztem a currybe, jó szottyosra készítettem emiatt is, és mert a curry akkor jó, ha szaftos, és lám a hajdina is egyből más színben pompázott, az ízét átjárta a sok fűszer, mondhatni az egyik legjobb curry kerekedett ki így eddigi pályafutásom során.
Hozzávalók 4-5 főre:
25 dkg csicseriborsó
1 fej karfiol
2,5 deci hajdina v rizs
1 fej vöröshagyma
2 deci paradicsomlé
2 deci víz
1 teáskanál kurkuma
fél mokkáskanál chili
1 teáskanál édes pirospaprika
1 mokkáskanál fahéj
1 teáskanál római kömény
(a fenti fűszerek helyett bármilyen curry fűszerkeverék is jó, garam masala, madras curry stb.)
1 csokor petrezselyem v koriander
A csicseriborsót beáztattam pár órára, majd megfőztem, leszűrtem. Természetesen konzerv csicseri is jó, úgy még gyorsabban kész az étel. Míg a csicseri puhult, a sütőt előmelegítettem 200 fokra, rózsáira szedtem a karfiolt és addig sütöttem, míg a teteje kicsit megpirult és roppanósan puha lett. Két és félszeres mennyiségű vízben puhára főztem a hajdinát is.
Felkockáztam a vöröshagymát, kevés kókuszolajon üvegesre pároltam, majd hozzászórtam a csicserit, karfiolt, fűszereket és pár percig együtt pirítottam őket, majd hozzáöntöttem a főtt hajdinát, a paradicsomlevet és a vizet is. Kb. 5-10 percig rotyogtak együtt, hogy az ízek összeérjenek. Ha szükséges és még szaftosabbra szeretnétek, lehet még paradicsomlevet vagy pici vizet hozzáönteni.
Tálaláskor a tetejét megszórtam petrezselyemmel.
Még több curryreceptet ITT TALÁLTOK!