Íme az ősz egyik legjobb levese, aminek a hőfokát is, a hol meleg, hol csípős időjáráshoz mérten lehet beállítani és higgyétek el, mindenhogyan finom.
Krémleves hiányom volt, ráadásul jött hozzá egy hűvösebb őszies nap, néhány darab, már nem túl szép szilva a hűtőben, így nem volt mit tenni, leves project indul.
A leves sikerének a titka abban rejlik, hogy a hozzávalókat a sütőben indítottam az ízek útjára és némi balzsamecettel karamellizálódtak, aztán rottyantak össze egy fazékban. Zsálya helyett lehetne a fűszere kakukkfű is, de mivel utóbbi, úgy tűnik hősi halált halt a kertben a nyáron, a zsálya viszont éli világát és amúgy nagyon ritkán főzök vele, gondoltam dobja fel ő az ízeket.
Ennek a levesnek a tetejére kivételesen nem tettem semmit, egész egyszerűen szerintem nem passzol hozzá sem a pirított kenyérkocka, sem a dió vagy más magok, sőt a sajt sem. Talán, talán sós feta még igen, de nem volt itthon és teljesen boldog voltam vele anélkül is.. Csak egy nagy tányér leves, egy nagy kanál, és én, 10 perc nyugiban, míg Miss Rózi alszik, aki amúgy szintén kóstolgatja a céklát és a szilvát is, egyenlőre vidáman dalolva és remélem ez így is marad…
Hozzávalók 3 főre:
fél kg szilva
1 nagy fej lilahagyma
1 nagy fej cékla
1 deci mandulatej (helyette más növényi tej is jó)
1 evőkanál balzsamecet
5 db zsályalevél
pár csepp citromlé
só, bors
kókuszolaj
A sütőt előmelegítettem 180 fokra, egy sütőpapírral borított tepsire tettem a félbevágott, kimagozott szilvákat, a nagyobb darabokra vágott lilahagymát, a céklát pedig reszelve, így minden egyszerre sült meg. Meglocsoltam az egészet balzsamecettel és kb. 20 percig sütöttem, míg minden átpuhult.
Ezután egy edényben, egy kanál kókuszolajat felhevítettem és beledobtam a zsályaleveleket, hogy az olaj átvegye az ízét, majd beletettem a sült zöldségeket és a szilvát, felengedtem annyi forró vízzel, ami kb. 1 ujjnyival ellepte őket, sóztam, borsoztam és összeforraltam kb. 10 percig az egészet. Ekkor öntöttem hozzá mandulatejet, meglocsoltam a citromlével , majd összeturmixoltam botmixerrel az egészet, megszórtam még kevés aprított zsályával. Hidegen, melegen finom, a tetejére esetleg sós fetát tennék, de nekem, így egymagában ízlett a legjobban.


Adott volt a feladat, a sóginőmnek tortát sütni szülinapjára, méghozzá glutén-, laktóz- és tojásmenteset. Végre egy kisebb kihívás, a bébiétel készítés mellett, ráadásul elég közel állnak hozzám az ilyen típusú nyalánkságok, hisz tudjátok. Az eredeti recept nyers csokitorta néven fut, de mivel az én alapanyagaim némileg módosultak, és nem minden nyers benne, például mandula helyett, mandulalisztet használtam, nyers kakaó helyett karobport, és sajnos nem kaptam friss datolyát, csak aszaltat, így nem nevezhető nyersnek, de ez pont nem baj.
Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához:
Őszibarackkal már főztem sütőtökkrémlevest, most viszont a körte került a porondra, nem is akárhogy, rozmaringgal fűszerezve és egy pici vajon megfuttatva illetve egy nem túl feszes külsejű példány a levesben is végezte, ami külön jót tett neki. Semmi agyontejszínezett, leveskockás híg lötty, hanem jó sűrű, tiszta ízű, selymes kanalaznivaló lett a végeredmény.
Hozzávalók:
A jelszó továbbra is, ne főzd a gyümölcslevest! Mert minek??? Csak nézd ki a legszimpatikusabb gyümölcsöt a piacon, boltban, max. 3 féle elég is, turmixolj, édesítsd kedv szerint pici mézzel, bár én most semmilyen plusz cukrot nem adtam hozzá, csempéssz bele valami extrát, mint itt a füge vagy a levendula, de lehet mandula, dió is akár, hogy ropogjon és élvezd az ízeket!
Hozzávalók 4 főre:
Végre eljött az igazi gyümölcs szezon és korlátlan mennyiségben gyárthatok leveseket belőlük, egész pontosan nyers leveseket, hiszen már évek óta nem főzöm őket. Minek? Pont a lényegüket veszítik el, ha szét vannak főzve és teletolva tejszínnel és néha liszttel is sajnos.
Hozzávalók 4 főre:
Az történt, hogy hónapok óta tartózkodott egy kipróbálásra váró csomag zöld banán liszt a szekrényben és most gondoltam egyet, eljött a tesztelés ideje. Először palacsintát akartam készíteni belőle, aztán rájöttem, többre vágyom, amúgy is szükség lenne egy vendégváró süteményre, hát legyen gyümölcskenyér. Szeretek ezekhez, akár répát, édesburgonyát, vagy céklát használni, mert ettől lesz szaftos, sokáig puha a tészta, a zöldségek íze pedig nem annyira domináns benne, ha ettől tartanátok, hiszen a hozzákerülő gyümölcsök, csoki, vagy akár dió aromájától lesz isteni finom.
Hozzávalók (2,5 decis bögrével):
A fokhagymát kicsit túl is toltam a spenótkrémben azt hiszem, szerintem sikerült az 5 méteres hatósugaramban tartózkodók körében is vírust irtani vele… Annyi baj legyen, mert szuper finom így a spenót, akár főzeléket is főzhettek ezekkel az ízekkel, a blogon is találtok hasonlót, de ez a sűrűbb kence mehet pirítósra, sós palacsintákhoz, mártogatósnak, vagy tésztára is sajttal, ha úgy tetszik. Sült hús mellé is ok, de ez a fogás, hús nélkül lett nekem tökéletes. A múltkori rejtélyes vírusom után, ezek az ételek és minél több zöldség esik igazán jól, az állati fehérjét pedig igyekszem leredukálni egy ideig, hogy gyorsabban regenerálódjon az emésztőrendszerem.
Nem titok, hogy ez az én kedvenc távol-keleti levesem, először Thaiföldön ettem ilyet, illetve azóta találtam egy klassz éttermet itthon, ahol az esetek 90 %-ban ezt rendelem. Az történt, hogy kedves barátném gondolt rám, miközben Koh-Samui szigetén süttette magát és hozott nekem egy kisebb zsáknyi fűszert. Bemutatom nektek ezeket először is, de ne ijedjetek meg, mert bár nem kaphatóak minden sarki közértben, de nagyobb ázsiai fűszerboltokban igen, viszont azért ezek nélkül is tudtok majd hasonlóan finomat készíteni.
Hozzávalók 3 főre:
Hálás vagyok az ajándék üveg lecsóért, ami ötletet adott, mikor kreativitásom elhagyott (magyarul nem volt kedvem főzni,), hogy hogyan készítsem el a pulykamellet, úgy, hogy az ne legyen cipőtalp állagú. Egy dologban voltam csak biztos, hogy sok zöldséget akarok mellé, rá, hozzá, alá, mert mikor A férfit megkérdezem, hogy mi legyen a köret, akkor csak a rizs szót tudja kipréselni magából, a szemeim pedig lassan mandulavágásúra szűkűlnek le a szó hallatán is… Szeretem a rizst tényleg, de heti hétszer nem, na.
Hozzávalók 4 főre:
A rizstésztát általában ugye kínai kajákhoz főzöm, valamilyen zöldség, de főleg egy löttyintés szójaszósz társaságában, esetleg tofuval vagy csirkével. Húsra nem vágytam most, a tofutól meg a A férfi kifut a világból is… Na jó néha megeszi, mert elérakom csak azért is és rájön, hogy finom és nem történik tragédia, ha évente háromszor tofut eszünk.
Hozzávalók 2-3 főre:

